22.01.2020

Kuin kotonaan

Dramaturgi Alja Predan tutustui todenteolla suomalaiseen nykynäytelmään tuottaessaan Mariborin teatterifestivaalin Suomi-kokonaisuutta. Festivaali synnytti paitsi kipinän teksteihin myös tutustutti Predanin teatteriohjaaja Jari Juutisen kanssa. Kolme vuotta myöhemmin tuttavuus on johtamassa 21.2.2020 Puhdistuksen (Oči¨čenje) ensi-iltaan Celjen kaupunginteatterissa, jossa Predan nyt työskentelee:

Suomella, Virolla ja Slovenialla on paljon yhteistä: ne ovat pieniä kielialueita, niiden kulttuuri- ja taidekentät ovat vahvoja, kaikissa maissa on katsotaan paljon teatteria ja maiden historiallisissa kohtaloissa on samankaltaisuuksia. Uskon, että yleisö täällä saa tästä näytelmästä aivan yhtä paljon kuin se olisi paikallisen kirjailijan teos.

Sofi Oksasen näytelmän ohjaa Jari Juutinen, ja hänen johtamansa teatteriryhmä sadsongskomplex:fi vastaa esityksen visuaalisesta suunnittelusta. Suomalais-slovenialaiseen yhteistuotantoon lavastuksen, valot ja videot on suunnitellut Teemu Nurmelin, puvut Tinja Salmi ja äänisuunnittelusta on vastannut Ville Hyvönen. Suomalaiset ovat myös Alja Predanin kanssa tehneet näytelmän sovituksen. Näyttelijät ovat Celjen, tänä vuonna 70 täyttävän teatterin ensemblen jäseniä.

Teatterin taiteellinen johto ehdotti Juutiselle Puhdistusta, ja näin sovittiin. Minusta Oksasen teos on hyvin kirjoitettu näytelmä aiheista, jotka ovat myös slovenialaisille tuttuja. Näytelmä antaa mahdollisuuden monenlaisiin tulkintoihin ja haastaa näyttelijät,” kuvailee dramaturgi Alja Predan.

Näytelmän on suomesta sloveeniksi kääntänyt Julija Potrč, joka on kääntänyt myös Pipsa Longan Lauluja harmaan meren rannalta ja Kristian Smedsin Jääkuvia vuonna 2017 ilmestyneeseen antologiaan. Potrčin käsialaa ovat käännökset myös Oksasen romaaneista Kun kyyhkyset katosivat ja Stalinin lehmät. Kirjailija on Sloveniassa tunnettu, myös romaani Puhdistus on sikäläisen lukijakunnan saatavana (kääntäjä Bibi Ovaska Presetnik).

Julija Potrčille myönnettiin TINFO-apuraha Puhdistuksen kääntämiseen. Kansainvälisiin yhteistuotantoihin erikoistunut sadsongskomplex:fi on mukana MOTI-kansainvälisyysohjelmassa.

Celjen kaupunginteatteri (SLG Celje) tavoittaa vuosittain omilla ja vierailuesityksillään 60 000 katsojaa. Puhdistus on sadsongskomplex:fi -ryhmän ja SLG Celjen yhteistuotanto.
 

TINFO / Sari Havukainen, 22.1.2020

 

Kuvassa: ´iva Selan, joka esittää teoksessa sekä nuorta että vanhaa Aliidea. Esityksen harjoituskuvaa tammikuulta 2020. Kuva: Ville Hyvönen

Sinua voisi kiinnostaa

Kansainvälisyys Näytelmät Haastattelu Ohjaaja