27.10.2021

Laura Ruohonen. Kuva: Kari Hautala / Otava

Kuningatar K teatteriin Chicagossa 

Chicagolainen maineikas avantgardeteatteri tarttuu nyt Laura Ruohosen teokseen, melkein 20 vuotta sen ilmestymisen jälkeen. Ruohosen näytelmiä on käännetty lukuisille eri kielille ja niitä on esitetty Suomen lisäksi teattereissa ympäri maailman. 
 
Laura Ruohosen näytelmä Kuningatar K saa ensi-iltansa Trapdoor Theatressa Chicagossa 28.10.2021. Ruohosen vuonna 2003 Suomen Kansallisteatterissa kantaesitetty teos on sittemmin käännetty kymmenelle kielelle ja sitä on esitetty paitsi kotimaassa myös lukuisia kertoja maailman eri teattereissa alkaen Tukholman Dramatenista vuonna 2005. Laura Ruohosen näytelmätuotantoa on kaikkineen esitetty 16 maassa. Ennen nyt ensi-iltansa saavaa Michael Mejian ohjaamaa esitystä David Hackstonin englanninnoksen pohjalta Queen C on tehty esitystuotannoksi tai lukudraamaksi teatteriin ainakin New Yorkissa, Santa Barbarassa, Sydneyssä ja Dublinissa. 
 
Kirjailija Laura Ruohonen ei ole päässyt koronarajoitusten vuoksi suunnittelemaan matkaa Yhdysvaltoihin ja esityksen ensi-iltaan, mutta näkemänsä videomateriaalin ja teatterin muun tarjonnan perusteella hän on hyvin toiveikas:  
 
Näyttää siltä, että teatteri on onnistunut tekemään rohkean tulkinnan näytelmästäni. On tulossa teatterillinen ja monitasoinen esitys, joka nostaa älykkäästi esiin teoksessa olevan absurdin huumorin, sanoo Ruohonen. 
 
Queen C Trapdoor
 
Kiiltomato.net -verkkojulkaisun arvostelu näytelmästä tuoreeltaan sen ilmestyttyä on demand -kustannettuna kirjana kiteyttää: Kuningatar K jatkaa antiikin ja renessanssin suurten draamojen perintöä kuvaamalla niitä jännitteitä, joita vapauden tavoittelu, valta ja vallan keskuksessa sikiävä hulluus lietsovat. Väljästi historian suuria linjoja myötäilevä, mutta oman todellisuutensa luova teos kuvaa Ruotsia vuosina 1632–1654 hallinnutta Kristiinaa modernina kapinoitsijana, joka ei hyväksy hänelle tarjottua naisen, vaimon ja äidin roolia. (Sanna Nyqvist, Kiiltomato.net, 2002) 
 
 

Eurooppalaisia klassikoita näyttämölle

Chicagolainen, Beata Pilchin vuonna 1994 perustama avantgardeteatteri Trapdoor Theatre kertoo verkkosivuillaan missiokseen tehdä haastavia ja omintakeisia tai muuten “unohdettuja” eurooppalaisia näytelmäklassikoita näyttämölle. Viime vuosina ohjelmistossa ollut näytelmiä esimerkiksi romanialaiselta Matei Vişnieciltä, klassikoista puolalaisen Stanislaw Ignacy Witkiewiczin tuotanto kuulunut säännöllisesti teatterin ohjelmistoon. Laajasti kansainvälisesti verkostoitunut ja kiertävä teatteri on tarttunut nyt Laura Ruohosen teokseen, ja esityskausi jatkuu joulukuulle 2021 saakka. 
 
Laura Ruohonen on näytelmäkirjailijana paljon käännetty ja esitetty ulkomailla, hänen kirjailijan uralleen mahtuu myös harvinaislaatuinen kirjallinen tapaus kotimaassa. Kustannusosakeyhtiö Otava julkaisi hänen näytelmiään valikoimana Kuningatar K ja muita näytelmiä (2004), joka valittiin myös kaunokirjallisuuden Runeberg-palkintoehdokkaaksi. Ruohosen näytelmien esitysoikeuksia valvoo Nordic Drama Corner
 
 
TINFO / Sari Havukainen, 27.10.2021
 
 
Kirjailijan kuva: Kari Hautala / Otava

Uusi tietokanta: Suomidraama maailmalla
  

Sinua voisi kiinnostaa

Kansainvälisyys Näytelmät Kirjailijat Kääntäjät Uutiset