26.08.2020

Death at Work_ryhmäkuva

Kuolema työssä näytetään Puolassa 

 
Suomalais-venäläinen yhteistuotantoesitys Kuolema työssä näytetään 6.9.2020 Puolassa Pro Contra -festivaalin ohjelmistossa. Yleisö pääsee tänä vuonna katsomaan festivaalin kutsumat kansainväliset esitykset tallenteina, joiden näytöksiä järjestetään mm. paikallisissa elokuvateattereissa. 
 
Puola on satojen teatterifestivaalien maa, ja tapahtumat usein vetoavat sellaiseenkin yleisöön, joka ei muuten käy esityksissä. Vuodesta 2002 maan luoteiskolkassa, Szczecinissä järjestetty Pro Contra on profiloitunut vapaiden ryhmien festivaaliksi, jolla voi nähdä monen genren teatteria, monesti nukke-esityksiä, ja jolla on puolalaisen ohjelmiston lisäksi aina myös kansainvälisiä teosvieraita. Vuoden 2020 poikkeusajan editio näyttää esitystallenteita mm. Romaniasta, Iranista, Espanjasta ja Venäjältä. Festivaalin johtaja Tatiana Malinowska-Tyszkiewicz on luonnehtinut Pro Contraa “rajattomaksi” tapahtumaksi, jossa vallitsee “ehdoton monimuotoisuus”
 
Kuolema työssä on dokumenttiaineistoon perustuva teos, jonka on ohjannut pietarilainen Semjon Aleksandrovski. Siinä esiintyvät henkilöt ovat kaikki omilla tavoillaan “kuoleman ammattilaisia”, haudankaivaja-suntio, pappi, kanttori sekä hautaustoimistossa ja suntiona työskentelevä näyttelijä. Kuvataiteilija Ksenja Peretruhinan lavastama ja visualisoima esitys sai ensi-iltansa Helsingissä vuonna 2018 Baltic Circle -festivaalilla, joka on myös teoksen suomalainen tuotantotaho.  
 
Osin improvisoituun tekstiin perustuva suomenkielinen teos simultaanitulkattiin ensi-illassaan englanniksi, Moskovan Brusfest-vierailulla vuonna 2019 venäjäksi, ja nyt Pro Contran yleisö tulee näkemään esityksen tallenteen, jossa on tekstitys englanniksi.  
 
 
TINFO / Sari Havukainen, 25.8.2020 
 
 
 
 
 

Sinua voisi kiinnostaa

Kansainvälisyys Festivaalit Uutiset