19.08.2021

Linnea Stara blogikuva syksy 2020

Kylmänrauhallista uhkapeliä 

Suomen kansallisoopperan ja -baletin kaudenavauksessa aiotaan pärjätä ilman katsomon lohkomista ja bajamajoja. Tottelemattomuudesta – mutta edelleen terveysturvallisuudesta tinkimättä – pandemian kestettyä jo puolitoista vuotta ja jatkuvien epäoikeudenmukaisten ja tulkinnanvaraisten rajoitusten jälkeen lööppeihin ja sensaationhakuisiin otsikoihin päätyy: ”Iskeekö poliisi?” Linnea Staran Huomioita tällä viikolla. 
 
Suomen Kansallisooppera ja -baletti palkittiin keväällä Vuoden Teatteri -tunnustuspalkinnolla poikkeuksellisen merkittävästä korona-ajan turvallisuustyöstä. Nyt sama laitos (muiden pienempien laitosten ja kulttuuriaktivistien tukemana – Kuusiplus-ryhmää unohtamatta!) näyttää viikossa saaneen tuulen puhaltamaan myrskyisellä kentällä uudesta suunnasta tottelemattomuutensa ja tästä johtuvan kohun vuoksi. Kylmänrauhallinen uhkapeli, jossa tunteet jätetään näyttämölle saattaa tuottaa tulosta koko kentälle. Tässä on kieltäydytty ymmärtämästä politikkojen tyhjäpuhetta sellaisena, ja sen sijaan annettu sanoille painoarvoa. On tehty omaa turvallisuusanalyysiä ja annettu viranomaisille deadline. Huomenna esityskausi alkaa ilman katsomon lohkomista ja bajamajoja. 
 
Tottelemattomuudesta – mutta edelleen terveysturvallisuudesta tinkimättä – pandemian kestettyä jo puolitoista vuotta ja jatkuvien epäoikeudenmukaisten ja tulkinnanvaraisten rajoitusten jälkeen lööppeihin ja sensaationhakuisiin otsikoihin päätyy: ”Iskeekö poliisi?” (Iltalehti 18.8.2021) Konsensusyhteiskunta panikoi. Etelä-Suomen aluehallintovirasto uhkaa julkisten kokoontumisten täyskiellolla. Viraston ymmärtämättömyydestä kulttuuriväen ahdinkoa ja elinkeinon harjoittamisen estoa kohtaan kielii heidän hämmennyksensä viimeisten rajoitusten aiheuttamasta kohusta, kun kerta ”keväällä on kuitenkin ollut samat rajoitukset voimassa”.    
 
Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen twiittasi hetki sitten, että kulttuuri- ja tapahtuma-alan rajoitusten järkevöittäminen etenee viimein ja ohjauskirje lähtee aluehallintovirastoille. Kahden metrin turvavälivaatimuksesta ja lohkoista luovutaan.  Tämän lisäksi Kurvinen lupailee koronapassia ja näkymän siitä, milloin rajoituksista voidaan luopua kokonaan. Nyt kulttuuriala odottaa ohjauskirjeen julkaisemista ja tietoa siitä, milloin ohjauskirje lähtee. Luottamus viranomaisiin on ollut koetuksella jo pitkään.  
 
Aluehallintovirastot ovat taas jo ennakoivasti ilmoittaneet, ettei muutoksia aikaisempiin päätöksiin tule tällä viikolla, vaikka sosiaali- ja terveysministeriö (joka on opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa valmistellut ohjauskirjettä) lähettäisi ohjauskirjeen jo tämän päivän aikana.   
 
Eilen Tampereella ilmoitettiin, että kaupungissa aloitetaan heti samantien koronapassin kokeilu G Livelabissa. Ja tänään torstaina Yle uutisoi, että koronapassin käyttöä kokeillaan Helsingissä ensi viikolla kaupungin toimijoille ja sidosryhmille järjestettävässä kutsuvierastilaisuudessa.  
 
Jo lähipäivinä olisi mahdollisesti ikimuistoisia esityksiä luvassa – sunnuntaina Musiikkiteatteri Kapsäkissä musiikkidraama Kuolema tanssii ja laulaa, tiistaina W A U H A U S ’in odotettu A Great Mess, ja keskiviikkona SAMPO-festivaalin Funny – The Best Puppet Show Ever made. Tänään käynnistyy kaiken lisäksi uusi Helsingin oopperakesä -festivaali, josta festivaalin taiteellinen johtaja Reetta Ristimäki kertoi meille tämän viikon Mitä kuuluu? -artikkelisarjassa. Ei jätetä näitä esityksiä pienen etuoikeutetun porukan tapahtumiksi, vaan avataan ne turvallisesti ja hallitusti suuremmalle yleisölle. 

Sinua voisi kiinnostaa

Korona Blogit