09.03.2023

Maailma näyttämölle -seminaarin puhujat

Maailma näyttämölle -tapahtuma 27.3.2023 

Maailma näyttämölle -hanke esittelee 25 Suomessa aiemmin esittämätöntä näytelmää Maailman teatteripäivänä 27.3.2023. Saamme tapahtumaan vieraiksi näytelmäkirjailijat Anders Duusin (SE), Giuliana Musson (IT) ja Ljudmila Timošenkon (UKR), joiden teokset ovat vuoden 2023 valikoimassa.  

 
Aika: Maanantaina 27.3.2023 klo 13–16 
Paikka: KokoTeatteri, Hämeentie 3, 00530 Helsinki  
 
Ennakkoilmoittautumisia pyydetään 23.3.2023 mennessä oheisella lomakkeella: 
 
Tilaisuus on monikielinen. 
 
Hankkeen asiantuntijaraadin jäsenet Davide Giovanzana, Elli Salo ja Linnea Stara keskustelevat kirjailijavieraiden kanssa italialaisesta, ukrainalaisesta ja ruotsalaisesta näytelmäkirjallisuudesta sekä siitä, miksi juuri heidän näytelmänsä sopisivat suomalaisille teatterinäyttämöille.  
 
Lämpimästi tervetuloa! 
 

Ohjelma:


13:00 Tervetuloa/Welcome/Välkommen
Anna Veijalainen (KokoTeatteri) ja Linnea Stara (TINFO)

The 25 Plays of 2023
Advisory Board members Davide Giovanzana, Elli Salo, Linnea Stara and Saara Turunen (remote)

New Italian playwriting
Discussion: Playwright Giuliana Musso (IT) and Prof. Davide Giovanzana

Biotauko

14:15 Uusi ukrainalainen näytelmä
Keskustelu: Näytelmäkirjailija Ljudmila Timošenko (UKR) ja näytelmäkirjailija, kääntäjä Elli Salo

Biotauko

15:15 Ny svensk dramatik
Diskussion: Dramatikern Anders Duus (SE) och Linnea Stara

Päätössanat
Antti Niskanen (Suomen Kulttuurirahasto)

16:00 Tilaisuus päättyy

Anders Duus (s. 1975) on saanut näytelmäkirjailijan koulutuksen Tukholmassa (Dramatiska Institutet, 2004) ja Lontoossa the Royal Court Theatren ulkomaisena residessikirjailijana. Uransa alussa vuosina 2005–2012 hän työskenteli Riksteaternin kotikirjailijana ja dramaturgina ja sai Henning Mankell -stipendin näytelmästään Allt ska bort (2006), joka myös kutsuttiin Berliinin Theaterträffenin kansainväliseen näytelmäkirjallisuustapahtumaan Stückemarktiin.  Duus on moneen kertaan palkittu kirjailija, jonka tuotantoon kuuluu noin 50 näytelmää. Hänen teoksensa edustavat eri genrejä, ja hän on kirjoittanut teoksia eri ikäiselle yleisölle. Hän on viime vuosina ryhtynyt kuvaamaan teoksissaan todellisuutta kaupunkielämän ulkopuolella.  Oman näytelmän kirjoittamisensa ohella Duus toimii dramaturgina, kääntää ja opettaa.  
 
Giuliana Musso (s. 1970) on Udinessa, Italiassa asuva ja työskentelevä näyttelijä, näytelmäkirjailija ja ohjaaja. Hänen taiteellisia töitään yhdistää runous linkittyneenä suulliseen perimätietoon ja huumoriin. Ensimmäinen trilogia, johon kuuluivat Born in the Home (2001), Sexmachine (2005) ja Tanti Saluti (2008), käsitteli perustavanlaatuisia kysymyksiä elämästä, syntymästä ja kuolemasta. Hän on tutkinut näytelmissään myös historiaa ja patriarkaalisia rakenteita. La città ha fondamenta sopra un misfatto (2010) oli Christa Wolfin Medeia, kertomus kuudelle äänelle -kirjan innoittama; La Fabbrica dei preti (2012), käsitteli italialaisten pappien elämää; Mio Eroe (2016) kertoi Afganistanin sodassa kuolleiden miesten äideistä ja Dentro: Una storia vera (2020) käsitteli perheen sisäistä hyväksikäyttöä. Vuodesta 2008 lähtien hän on tehnyt tiivistä yhteistyötä La Corte Ospitale -kulttuurikeskuksen kanssa Rubierassa. 
 
Ljudmila Timošenko (s. 1978) on Pohjois-Kazakstanissa syntynyt ukrainalainen näytelmäkirjailija, käsikirjoittaja ja taiteilija. Hän on valmistunut filosofian maisteriksi Lvivin Ivan Frankon yliopistosta, ja lisäksi hän on valtiotieteiden tohtori. Hänen näytelmänsä ovat saaneet palkintoja niin hänen kotimaassaan Ukrainassa kuin ulkomaalaisilla teatterifestivaaleilla. Näytelmien lisäksi hän on kirjoittanut elokuvakäsikirjoituksia sekä televisiosarjojen sovituksia. Timošenko on toiminut opettajana yliopistolla ja julkaissut tieteellisiä artikkeleita ja monografioita. Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan jälkeen hän on kirjoittanut sodasta useita monologeja, joita on esitetty ja luettu ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja.  
 
 
TINFO johtaa Suomen Kulttuurirahaston aloitteesta syntynyttä ja rahoittamaa hanketta, jonka tavoitteena on saada käännetyksi ja Suomessa teatteriin 30 aiemmin täällä esittämätöntä, maineikasta näytelmää maailmalta. Hanketta tukee Svenska kulturfonden.
 
Tiedustelut:  
TINFO / johtaja Linnea Stara, 050 301 2723, linnea.stara (a) tinfo.fi 
 
  

Sinua voisi kiinnostaa

Kansainvälisyys Näytelmät Hankkeet Kirjailijat Tapahtumat Kääntäjät