Iranskaja konferencija

Iranskaja konferencija
Ivan Vyrypajev. Kuva: Roman Ekimov

Ivan Vyrypajevin näytelmä on älykäs, inhimillinen, hauska ja kekseliäs. Se haastaa länsimaiden suhteen Lähi-itään ja näkemystämme vapaudesta, etiikasta, demokratiasta ja elämän tarkoituksesta. Näytelmän on kirjoittanut venäläinen, joka asuu Puolassa, mutta näytelmä sijoittuu Tanskaan, ja käsittelee lännen ja idän ohella myös Pohjoismaiden suhdetta Venäjään. Ivan Vyrypaev on yksi aikamme kiinnostavimmista ja provokatiivisista venäläisistä näytelmäkirjailijoista.

Davide Giovanzana

Synopsis

Kahdeksan akateemisen maailman huippua, toimittajia, taiteilijoita, joiden joukossa länsimaissa nimeä saanut iranilainen runoilija on kokoontuneena paneelikeskusteluun Kööpenhaminan yliopistolla. Kuullaan puheenvuoroja toisensa perään aiheesta “Iran-kysymys”. Huolella etukäteen valmistellut puheenvuorot vaihtuvat vähitellen henkilökohtaisempiin tarinoihin ja kysymyksiin elämän tarkoituksesta ja ihmisyyden paikasta maailmassa.

Kaksi maailmankatsomusta, joita paneelin vetäjä kutsuu “uskonnolliseksi traditionalismiksi” ja “humanistiseksi rationalismiksi”, törmäävät keskustelussa yhä enemmän toisiinsa, pian puhutaan jo kulttuurisista eroista “idän” ja “lännen” välillä. Viimeisenä puheenvuoron saa runoilija, joka huomauttaa, että Iran toimi paneelissa vain viitekehyksenä muista aiheista puhumiseen, mutta että keskustelu vaikuttaa “olleen antoista eurooppalaisen yhteiskunnan kannalta”. Hän lukee yhden runoistaan ääneen, ja tilaisuus päättyy.  

Iranskaja konferencija (Iran conference) näytelmä on näennäisen yksinkertaisesta muodostaan huolimatta haastava ja monitahoinen. Vastaavalla tavalla kuin näytelmän runoilija huomaa paneelin käyttävän Irania vain yhtenä esimerkkinä, voi Ivan Vyrypaevin sanoa käyttävän tätä tiettyä paneelikeskustelua esimerkkinä tavasta, jolla länsimaista poliittista keskustelua käydään. Yleisöä osallistetaan ja haastetaan: keitä oikeastaan ovat nämä “me”? 

Vuosi 2018
Alkukieli Venäjä
Käännökset Saksa, englanti, ranska, liettua, puola, serbia, valkovenäjä, viro, latvia ja romania
Tuotannot
Oikeudet Agency North, Colombine Teaterförlag, Henschel Shauspiel
Genre Draama
Roolien määrä 13 (3 naista, 7 miestä)

Ote näytelmästä

Arvostelut

"Intricate, dangerous, and, unfortunately, highly current." /Nachtkritik.de

"Anyone who engages [with the play] will be rewarded with a text full of brilliant little barbs" /Hamburger Abendblatt

"Several time I realise with a start how easily we can be influenced by words"
/Kultura-extra.de

"the bitter-tasting essence of Vyrypaev […] Humorous because of exaggeration, downright tragic because of its truthfulness’’ /Braunschweig Spiegel

Ivan Vyrypajev

Ivan Vyrypajev (s. 1974) on yksi sukupolvensa merkittävimmistä venäläisistä näytelmäkirjailijoista. Vyrypayev on kotoisin Siperiasta, opiskellut ohjausta Irkutskissa ja Moskovassa ja on asunut vuodesta 2016 Varsovassa, jossa hän on taide- ja tuotantotalo WEDA PROJECTin taiteellinen johtaja.  

Näytelmäkirjailijana Vyrypayev debytoi vuonna 1999, ja hänen tuotantoaan on esitetty paljon kansainvälisesti. Vyrypaev on voittanut palkintoja muun muassa New Drama Festivalilla, Hope of Russian Drama Festivalilla ja Heidelberger Stückemarktissa. Vuonna 2009 Ivan Vyrypajev palkittiin Jürgen Bansemer & Ute Nyssen Dramatikerpreis -palkinnolla.  

Vyrypayev on teatterin lisäksi toiminut myös elokuva- ja televisiokäsikirjoittajana ja -ohjaajana.