Mat' Gor'kova (Gorkin äiti)

Mat' Gor'kova (Gorkin äiti)
Lêna Ljagušonkova.

Lêna Ljagušonkovan, nuoren näytelmäkirjailijan kutkuttava teos, joka valottaa ovelasti Itä-Euroopan lähihistoriaa Luhanskin rajakaupungissa Ukrainassa. Näytelmä on mosaiikkimaisesti rakentuva perhesaaga, joka purkaa Neuvostoliiton jättämää perintöä ja ihmisten arkea suurten historiallisten mullistusten keskellä.

Elli Salo

Synopsis

Gorkin äiti” on hurmaava perhesaaga, jonka kevyt ja luritteleva dialogi kertoo äidinrakkaudesta, sukupolvien välisestä kuilusta, elämästä Neuvostoliitossa ja Neuvostoliiton jälkeen. Näytelmä sijoittuu Itä-ukrainalaiseen pikkukylään. Kaksi henkilöä, V ja W, käyvät läpi oman perheensä historiaa noin neljänkymmenen vuoden ajalta. He keskustelevat muun muassa kotikylän ihmisten kohtaloista, vihannesten kasvattamisesta, Adidaksen verkkareista, nälänhädästä, tamponeista ja siinä sivussa kuin ohimennen  historian suurista käänteistä. 

Näytelmä on kuin kaleidoskooppi, siinä ei ole erillisiä kohtauksia, eikä draamallisia tilanteita, vaan se rakentuu kokonaan puheen ja puhumisen eleen varaan. Tunnelmaltaan teos on valoisa ja ilmava. Näytelmä palkittiin puolalaisen Teatr Polski Bydgoszczyn merkittävällä näytelmäkirjallisuudelle jakamalla Auroralla vuonna 2021.

Vuosi 2019
Alkukieli Ukraina
Käännökset Venäjä
Tuotannot
Oikeudet Teatterin tiedotuskeskus TINFO / tinfo@tinfo.fi
Genre Lyhytdraama
Roolien määrä 2 näyttelijää

Arvostelut

Lêna Ljagušonkova: Tarinankertoja voittaa Kirjailijahaastattelu / TINFO 28.4.2022

Lêna  Ljagušonkova

Lêna Ljagušonkova on syntyisin kyläkeskittymästä isomman Luhanskin kaupungin läheltä. Hän opiskeli alueen yliopistossa historiaa. Ljagušonkova kirjoitti jo lapsena runoja ja proosaa, tekstejä, jotka sittemmin hävitti. Näytelmäkirjailijana hän debytoi prostituutiota käsittelevällä teoksellaan BAZA (2018), joka esitettiin kiovalaisen “uuden näytelmän viikko” -tapahtuman ohjelmistossa. Tämän jälkeen Ljagušonkova on kirjoittanut kymmenisen näytelmää, osa klassikoiden päällekirjoituksia, ja niitä on esitetty teattereissa eri puolilla Ukrainaa.

Vuonna 2019 valmistui Mat' Gor'kova (´Gorkin äiti´), kirjailijan kotipuoleen sijoittuva sukusaaga ja sai ensi-iltansa Lvivissä ja on esitetty myös Puolassa Prapremier-näytelmäfestivaalin ohjelmistossa. Näytelmä sai pääpalkinnon puolalaisen Teatr Polski Bydgoszczyn suuressa, kansainvälisessä näytelmäkilpailussa Aurorassa vuonna 2021.  

Lêna Ljagušonkova on ollut aktiivinen ukrainalaisen näytelmäkirjoittamisen liikehdinnässä, työpajoissa ja tapahtumissa. Yhdessä Katerina Pen’kovan kanssa kirjoitettu, 1600-luvun Lontooseen sijoittuva ЧУМА (Rutto) on “musikaali ilman resursseja”, ja se on ollut tarkoitus esittää Odessan ukrainankielisessä musiikkiteatterissa. 

 

Tarinankertoja voittaa. Kirjailijan haastattelu 28.4.2022