Se på meg når jeg snakker til deg

Se på meg når jeg snakker til deg
Monica Isakstuen. Kuva: Paal Audestad.

Monica Isakstuen tarttuu latautuneisiin aiheisiin ja käsittelee niitä aivan omalla tavallaan, häpeilemättä. Länsimaisessa teatterikulttuurissa ei ole enää monia tabuja, mutta käsitellessään vanhempana olemista, naista, miestä ja väkivaltaisuutta Isakstuen onnistuu kirjoittamaan aivan mahdottoman inhottavan ja piinaavan jännittävän näytelmän. Näytelmässä ei ole selkeää tarinaa, vaan lukija pääsee seuraamaan henkilöiden ajatusvirtaa tässä terävässä, modernissa aatenäytelmässä omaperäiseltä kirjoittajalta.

Linnea Stara

Synopsis

Se på meg når jeg snakker til deg (Look at me when I am talking to you)

Näytelmä naisen ja miehen, vanhemman ja lapsen, uhrin ja syyllisen välisistä ihmissuhteista. Teos jakaantuu kahteen osaan, joista toinen käsittelee äidin ja pojan välistä suhdetta ja toinen isän ja tyttären. Kuinka hankalaa onkaan olla hyvä vanhempi – kasvattaa toinen ihminen? Voitko koskaan olla varma, että olet ohjaamassa lastasi oikealle polulle? Kuinka reagoisit, jos lapsesi käyttäytyisi loukkaavasti muita kohtaan? Tai jos muut loukkaisivat häntä? Millaisia valtarakenteita tiedostamattamme välitämme lapsillemme?  

Vuosi 2017
Alkukieli Norja
Käännökset Englanti, ranska, saksa, tanska
Tuotannot
Oikeudet Nordic Drama Corner
Genre Draama, Postdramaattinen
Roolien määrä 1 nainen, 1 mies

Ote näytelmästä

Arvostelut

Frederiksborg Amts Avis "Af mor er du kommet" Kirjoittaja Knud Cornelius.

Politiken 6.11.2020 "Fra kammerspil til psykodramatisk voksenvuggevise" Kirjoittaja: Alexander Vesterlund

Jyllands Posten 9.11.2020 "Monica Isakstuens debutforestilling hører en anden tid til"

Fyens stiftstidende 9.11.2020 "Farlige fantasier og forbudt begær - uden censur". Kirjoittaja: Lene Kruger.

Monica Isakstuen

Monica Isakstuen (s. 1976) on norjalainen Fredrikstadista kotoisin oleva kirjailija, runoilija ja näytelmäkirjailija. Hän debytoi vuonna 2008 runokokoelmalla Sånn, borte. Esikoisromaani Avstand julkaistiin vuonna 2009. Hänen romaaninsa Vær snill med dyrene voitti vuonna 2016 arvostetun norjalaisen Brageprisen -kirjallisuuspalkinnon.

Vuodesta 2016 Isakstuen on kirjoittanut useita menestyksekkäitä näytelmiä, joita on esitetty Norjassa ja myös ulkomailla. Se på meg når jeg snakker til deg (2019) sai kantaesityksensä Rogaland teaterissa, Stavangerissa ja siitä on sittemmin tehty tuotannot Kööpenhaminan Husets teateriin ja Odense teateriin, Ranskassa La Mousson d´Êtélle -festivaalin ohjelmistoon (ranskannos: Marianne Ségol-Samoy) sekä viimeksi 2022 Gerhart-Hauptmann-Theater Görlitziin Saksassa (saksannos: Ulrike Kort), lisäksi teos on käännetty englanniksi. Hänen muita näytelmiään ovat Spark*joy (2019), Jo mere vi er sammen (2020), Jeg kan være en annen (2021), Vi er krieger (2021) ja Dette er ikke oss (2022), joita on myös käännetty useille eri kielille, kuten saksaksi, englanniksi, ranskaksi ja tanskaksi. Isakstuen oli Dramatikkens Husin residenssikirjailija vuodet 2018–2021.