Irakisk Kristus

Irakisk Kristus
Lucas Svensson. Kuva: Matilda Rahm.

Lucas Svensson on dramatisoinut Hassan Blasimin maailmankuulun novellikokoelman pohjalta raivoavan vauhdikkaan ja tärkeän kuvaelman sodasta, sopeutumisesta uuteen arkeen vieraassa maassa ja sodan traumojen käsittelemisestä. Voiko itsensä rakentaa uusiksi? Lucas Svensson on mestarillinen dramaturgi, hänen kielensä on tarkkaa ja samalla runollista, rikasta ja raastavaa. Suomeen osittain sijoittuva näytelmä on nähtävä näyttämöillämme.

Linnea Stara

Synopsis

Irakin purkkajeesus (nimi Sampsa Peltosen suomentamasta novellikokoelman nimestä)

Hassan Blasim on irakilainen pakolaiskirjailija, joka monien mutkien kautta päätyi Helsinkiin. Blasim käy tässä teoksessa läpi sitä aikaa, kun hän elätti itseään kääntämällä uusien maahan saapuneiden pakolaisten kertomuksia, ja vapaa-aikaansa hän käytti juomiseen ja toisten Irakin-pakolaisten kanssa seurusteluun samalla kun koitti paeta traumaattisia sodan muistoja.

Näytelmä on tarinoiden mosaiikkia, Hassanin päänsisäistä tajunnanvirtaa, jossa kyseenalaiseksi joutuu niin hänen irakilainen identiteettinsä kuin koko olemassaolonsa: kuka oikein on Hassan Blasim? Onko hän oikeastaan edes olemassa? Teos tapahtuu monella tasolla, mutta keskeisimpänä on kysymys, missä pakolaisen koti on, miten hänen taustansa vaikuttaa häneen, ja voiko historiansa kieltää ja olla silti se, kuka on. 

Näytelmässä tutustumme tarinoihin kotimaasta Irakista, häikäilemättömästä terrorismista, pommituksista, ja henkilökohtaisissa tarinoissa kohtaamme äidin, joka syöttää lapselle ulosteita kostoksi siitä, että tämä on leikin aikana vahingossa aiheuttanut sisaruksensa kuoleman. Muistot kotimaasta ovat täynnä traumaa ja onnettomuutta.  

Näytelmän toisella tasolla liikumme nyky-Helsingissä, jossa tapaamme elämässään hukassa olevia pakolaisia ja irakilaisia, jotka kieltävät taustansa uuteen identiteettiin pakenemalla ja joille irakilaisuus tulee kummittelemaan uniin traagisin seurauksin. Teoksen Hassan yrittää sopeutua uuteen kotipaikkaansa, tapaa psykologiaan ja pyörii suomalaisissa älykköpiireissä, tuntien aina itsensä ulkopuoliseksi ja joutuu yhä syvempään kriisiin. Tapaamme myös irakilaisen pakolaisnaisen, joka tekee töitä perustaakseen oman ravintolan, länsimaisen silmissä kliseisen kebabpaikan. Näytelmä päättyy pakolaisnaisen tarinaan, siinä yhdistyy kaikki muu kerrottu. Sota naisen kotimaasta tulee kylään itsemurhapommittajan hahmossa, joka saapuu ravintolan avajaispäivänä ja laukaisee pommivyön.

Vuosi 2020
Alkukieli Ruotsi
Käännökset Tanska
Tuotannot
Oikeudet Agency North / Colombine Teaterförlag
Genre Draama
Roolien määrä 4 naista, 5 miestä

Ote näytelmästä

Arvostelut

”… dramatikern Lucas Svensson har lagt ett skickligt pussel och resultatet är minst lika lysande teater. Några öden korsas, någon figur byter plats med en annan och så har författaren Hassan Blasim själv hamnat i alltings centrum.” /DN

”Teater Galeasen har nu bett Lucas Svensson dramatisera "Irakisk Kristus" och resultatet är formidabelt. Han har skapat ett slags scenisk, kronologisk roman av dessa fragment. Boken är buren av en magisk naturalism, den innehåller drömska scener som från arabiska sagor men också fruktansvärda detaljer från kriget. Här refereras till Kafka men också till persiska poeter som Rumi. Svensson renodlar vissa teman – som en förtydligad varg/hundsymbolik – och tar bort andra, mer otillgängliga.” /SvD

”Svensson drar ut trådar och teman ur Blasims mosaik av noveller och väver dem än mer tätt och dramatiskt.” /Expresse

Hassan Blasim

Hassan Blasim

Hassan Blasim (s. 1973) on irakilainen, Helsingissä asuva kirjailija, runoilija ja elokuvantekijä. Blasim opiskeli elokuvaohjausta ja -käsikirjoittamista Bagdadin elokuvataiteen akatemiassa vuosina 1993-1998 ja voitti kahdella teoksellaan festivaalipalkinnon. Hänen elokuviinsa sisältynyt poliittisuus ja kriittisyys johti siihen, että hän joutui lähtemään kotimaastaan. Eri vaiheiden jälkeen hän asettui vuonna 2004 Suomeen. 

Blasimin teoksia on tähän mennessä käännetty yli 20 kielelle. Hänen novellikokoelmansa Purkkajeesus (The Iraqi Christ, 2013) voitti brittiläisen The Independent-lehden (nyk. Man Booker) palkinnon. The Guardian on tituleerannut häntä “mahdollisesti suurimmaksi aikamme arabiankieliseksi kirjailijaksi”. Hänen esikoisromaaninsa Allah99 ilmestyi 2020, sitä seurasi novellikokoelma Kelloja ja vieraita (2021). Blasimin tuotannon suomentaja on Sampsa Peltonen ja suomalainen kustantaja WSOY.

Lucas Svensson

Lucas Svensson (s. 1973) on Tukholman Dramatiska Institutetista valmistunut näytelmäkirjailija ja dramaturgi. Svensson on kirjoittanut yhteensä viitisenkymmentä eri lajin näytelmää, joista useita on käännetty monelle kielelle. Hänen teoksiaan on esitetty mm. Saksassa, Tanskassa, Norjassa, Serbiassa ja Venäjällä.

Svensson on myös yksi kysytyimmistä kirjailijoista ruotsalaisissa teattereissa. Hän työskenteli Dramatenin kotikirjailijana vuodet 2003-2010. 

Svensson asuu ja työskentelee nykyisin Kööpenhaminassa. Hänet on palkittu työstään useilla huomionosoituksilla, viimeksi Tanskalais-ruotsalaisen kulttuurisäätiön palkinnolla (2019).


Att iscensätta världen via Helsingfors (Lucas Svenssonin haastattelu 7.4.2022)

Lucas Svenssonin haastattelu: Att iscensätta världen via Helsingfors