Heterofil

Heterofil
Christina Ouzonidis. Kuva: Sara Mac Key

Christina Ouzounidis on yksi Pohjoismaiden omaperäisimpiä näytelmäkirjailijoita. Vaikka Heterofil on kirjoitettu vuonna 2008, se on yhä tärkeä, raivoava puheenvuoro keskustelussa identiteettipolitiikasta. Ouzounidis tutkii ja purkaa kieltä ja sen valtarakenteita, vastustaa toiseuttamista ja luokittelua. Juuri sen vuoksi hän nimeten luokittelee ne, jotka eivät tätä välttämättä haluaisi: heterot, valtaväestön, normit. Terävä ja hauska näytelmä kääntää valta-asetelmat nurin päin.

Linnea Stara

Synopsis

Heterofil-näytelmä ilmestyi vuonna 2008, ja sen seuraavan vuoden kantaesityksestä tuli heteroseksuaalinen kabaree. Tässä näytelmässä Ouzounidis tutkii kieltä vallan välineenä, joka pakottaa maailman muuttumaan. 

Kolme naista, esineellistetysti puettuina, istuu ja keskustelee kielifilosofisista kysymyksistä. Näyttelijöistä on tehty ulkoisesti kliseisellä tavalla objekteja, jotka silti käyttäytyvät subjektin tapaan. Heidän keskustelunsa avautuu pikkuhiljaa koskemaan kielen väkivaltaisuutta ja valtarakenteita, mutta myös sen mahdollisuuksia tuottaa aivan uusia valtasuhteita, jossa itse kieli on pääosassa ja ottaa ohjat.

Heterofil on näytelmä siitä, kuinka me yhtäältä normalisoimme, toisaalta marginalisoimme tietynlaista käytöstä, seksuaalista suuntautumista, ulkonäköä tai toimintaa. Samalla kun näytelmä kuvaa valkoista, heteroseksuaalista ja patriarkaalista väkivaltaista valtarakennetta, se kertoo siitä ristiriidasta ja tuskasta, jonka kokee, kun koittaa ottaa kielen haltuunsa ja kun tämä uusi tietoisuus käy sietämättömäksi kantaa.

Vuosi 2008
Alkukieli Ruotsi
Käännökset Saksa, turkki, georgia
Tuotannot
  • Kantaesitys 26.9.2008, Teatr Weimar, Malmö
  • Galata Perform, Turkki, 2018
Oikeudet Agency North / Colombine Teaterförlag
Genre Draama, Poliittinen draama
Roolien määrä 3 naista

Ote näytelmästä

Arvostelut

”…raljerande, bitande rolig …ett furiöst, besinningslöst utbrott mot själva språket... en frustande uppgörelse om rätten att få vara människa.” /SvD

”Ironin är så listigt förvänd och virtuost verbaliserad att man inte hinner fnissa till förrän det är för sent.” /Expressen

”Skimrande cabaret! …strålar utifrån en frustration, inte bara över den ytliga förståelsen av sexualitet och kön, utan över den förenklade hållningen till allt som har med gränser att göra ... Dynamiken i Christina Ouzounidis text är ingenting annat än hänförande.” /KV

Christina Ouzounidis

Christina Ouzounidis (s. 1969) on näytelmäkirjailija ja teatteriohjaaja. Hänen tunnettuimpia näytelmiään ovat esimerkiksi Heterofil (2008), Vit, rik, fri (2010) ja Spår av Antigone (2015). Teokset liittyvät usein kreikkalaisista draamoista tuttujen myyttien maailmaan. Kielen mahdollisuudet ja syvyys ovat vahvasti läsnä Ouzonidisin teoksissa. Hänen näytelmiään on käännetty ranskaksi, englanniksi, saksaksi, kreikaksi, turkiksi ja mandariinikiinaksi.

Ouzounidis on saanut näytelmäkirjailijan koulutuksensa Malmön Teatterikorkeakoulussa, jossa hän on myös opettanut. Sinnehän teki myös taiteellisen tutkimuksen tohtorinväitöskirjansa, Tvivel – replikernas poetik (2016).

Ouzounidis oli vuosia yksi johtavista hahmoista malmölaisen vapaan teatteriryhmä Teatr Weimarin taustalla. Hän työskenteli tässä maineikkaassa esittävän taiteen kollektiivissa tehden teatteria, kuunnelmia, runoutta ja modernia taidemusiikkia. Sittemmin hän on toiminut sekä näytelmäkirjailijana että ohjaajana niin vapaalla kentällä kuin laitosteattereissakin, mm. Tukholman ja Göteborgin kaupunginteattereissa, Ruotsin radiossa (SR) ja Kuninkaallisessa oopperassa.