WTD Jon Fosse

Maailman teatteripäivä 2024

Kansainvälisen teatteri-instituutin (ITI) julistamaa Maailman teatteripäivää on vietetty 27.3. vuodesta 1962 lähtien. Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) on Suomen ITI-keskus.

Aloitteen Maailman teatteripäivästä teki professori Arvi Kivimaa Kansainvälisen teatteri-instituutin (ITI) kongressissa Suomessa 1959. Kansainväliseksi juhlapäiväksi valittiin maaliskuun 27. päivä, koska se oli Pariisiin perustetun Kansojen teatteri -näyttämön avajaispäivä.

Juhlinnan perinteisiin kuuluu Maailman teatteripäivän julistus, jonka kirjoittajaksi ITI valitsee vuosittain maineikkaan teatterintekijän jostakin jäsenmaastaan. Julistus luetaan teatteripäivänä teattereissa ennen illan esitystä. Useissa maissa teatteripäivän viettoon liittyy gaalailtoja, teatteripalkintojen jakoja, juhlaliputuksia ym tapahtumia.

Maailman teatteripäivän julistus 2024

Tämän vuoden julistustekstin on kirjoittanut norjalainen näytelmäkirjailija Jon Fosse. Julistuksen suomennoksen TINFO on tilannut Jukka-Pekka Pajuselta. Ruotsinkielinen käännös: TINFO.

Maailman teatteripäivän julistus käyttöön juhlinnassa 27.3.2024:
 

Maailman teatteripäivän julistus suomeksi (PDF) 

Maailman teatteripäivän julistus ruotsiksi (PDF)

Maailman teatteripäivän julistus englanniksi (PDF)

Maailman teatteripäivän julistus norjaksi (alkukielinen)

Lisää kieliversioita löydät ITI:n sivuilta

Pyydämme, että

  • Teattereissa juhlaliputetaan Maailman teatteripäivänä 27.3.,
  • Maailman teatteripäiväjulistus pannaan esille yleisön nähtäville – sen voi panna esille ilmoitustauluille lippumyymälään tai muualle jo ennen varsinaista päivää.
  • Maailman teatteripäiväjulistus luetaan teattereissa ennen esityksen alkua näyttämöltä 27.3, tai mikäli tuolloin ei ole esitystä, Maailman teatteripäivän lähelle sijoittuvan muun esityksen yhteydessä. Vaihtoehtoisesti julistuksen voi lukea esimerkiksi videolle tai suorana digitaalisten alustojen kautta.

Viime vuosina hyväksi vaihtoehdoksi pitää esillä Maailman teatteripäivän henkeä on tuottaa julistustekstin pohjalta video tai striimattu luenta.

Lisäksi omat Maailman teatteripäivään suunnitellut tapahtumat, joilla teatteritaiteen merkitystä nostetaan esille ovat tervetulleita.

#maailmanteatteripäivä
#worldtheatreday
#världsteaterdagen

Lue lisää Maailman teatteripäivästä Kansainvälisen teatteri-instituutin (ITI) verkkosivuilta


Aikaisempien vuosien julistuksia ja tapahtumia

2023 » 2022 » 2021 » 2020 » 2019 » 2018 » 2017 » 2016 » 2015 » 2014 » 2013 » 2012 » 2011

Sinua voisi kiinnostaa

Kansainvälisyys Maailman teatteripäivä Tapahtumat