19.05.2021

Johanna Freundlich 2021

Malja ihmisyydelle 

Venäläinen teatteri tilasi Johanna Freundlichilta näyttämöteoksen Rikoksesta ja rangaistuksesta kirjailija F.M. Dostojevskin 200-vuotisten kunniaksi. Suomalainen ohjaaja vakuutti dramatisoinnillaan, joka päästää ääneen nuoren hauraan ihmisen. 
 
Venäläisen kirjailijan F.M. Dostojevskin (1821-1881) syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 200 vuotta. Veliki Novgorodissa, yhdessä kirjailijan elämänvarren asuinpaikoista juhlavuosi huipentuu marraskuiseen Dostojevski-festivaaliin, johon on tilattu sovitus Rikoksesta ja rangaistuksesta, Suomesta. Ei teosta ole aiemmin kaupungin teatterissa tehtykään. Nyt Johanna Freundlichin ohjaamassa ja dramatisoimassa esityksessä tähdätään syksyyn, toukokuussa ovat olleet käynnissä castingit kolmeen rooliin: Rodion Raskolnikovin, Sonia Marmeladovan ja Porfiri Petrovitshin. 
Niin kauan kun on rikoksia, niin meillä riittää näistä iänikuisia kiistakysymyksiä, tätä yläilmoissa leijumista, ison rummun päristystä. Malja, kollegat. Ja lopulta, oli miten oli, niin tai näin... Malja ihmisyydelle. 
Johanna Freundlichin työpöydällä Rikos ja rangaistus on ollut vähintään vuodesta 2015, jolloin alkoi hahmottua näyttämöteos Suomen Kansallisteatterin Kiertuenäyttämölle. Teos kiersi Kansallisteatterin Omapohjassa nähdyn esitysjakson lisäksi Suomea, vieraili koulukodeissa ja vankiloissa. Vierailutilaus vuoden 2019 Dostojevski-festivaalille syntyi sen jälkeen, kun Akateemisen Dostojevski Draamateatterin johtaja Daniil Dontshenko ja tuottaja Alexander Kofanov näkivät teoksen Helsingissä. Freundlich matkusti esityksensä mukana Veliki Novgorodiin:  
 
Olin ilahtunut ja positiivisesti yllättynyt venäläisiltä saamastamme palautteesta. Olin jotenkin ujosti kuvitellut, ettei meillä sinänsä olisi paljoa lisättävää heidän kaanoniinsa. Ällistyttävää, miten vieraskielinen esitys voi puhutella. Mutta palaute jonka saimme, kertoi jonkinlaisesta tunneyhteydestä, ymmärsimme että myös nuoriin katsojiin, sellaisiin jotka tuskin koskaan muuten käyvät teatterissa. 
Joku virkamiehenleski on murhattu. Tekijä tuntematon. Vastenmielistä. Puolustuskyvytön vanha ihminen. Miks kukaan tekisi tällaista? 
 
Kansallisteatterin Kiertuenäyttämölle tehty esitys vakuutti kutsujat, he halusivat Dostojevskin juhlavuoteen siitä venäjänkielisen version. Freundlichin Rikoksessa ja rangaistuksessa kertojaääninä toimivat nuoret. Alkuperäisessä nuoret olivat suomalaisten koulukotien asukkaita, Veliki Novgorodiin syntyvään versioon on tarkoitus saada ääneen nuoria ihmisiä paikallisista lastensuojelulaitoksista. 
 
Johtaja Daniilille nuorten asia on tärkeä. Tämä yhdistääkin meitä, olen itse työskennellyt aikanani 1,5 vuotta nuorisotyössä vastaavana ohjaajana Suomen monikulttuurisimmilla alueilla. Tämä työkokemus auttaa minua näkemään asioita toisin silmin, kun tavallisesti teatterissa teen työtäni aikuisten hyväosaisten kanssa, ammattikentän turvapiirissä, sanoo Johanna Freundlich. 
 
Ammattinäyttelijöitä tähän uuteen teokseenkin on tulossa Raskolnikovia, Marmeladovaa ja Porfiria ruumiillistamaan.  
 
Haen roolitöihin nuoruutta, haurautta, särkyneisyyttä. Raskolnikov ja Soniahan ovat tosi nuoria ihmisiä, ei kumpikaan ole julma kylmäverinen tappaja. Poliisihenkilö Porfiri taas on se salavihkaista ironiaa viljelevä duurisointu, jottei tarinasta tule umpisynkkä. Mitä angstisempia toiset ovat, sitä lupsakampi on poliisi. Hän on myös se jonkinlainen isähahmo, aikuinen. 
 
Johanna Freundlich kokee kuuluvansa F.M. Dostojevskin suomalaisten teatterintekijöiden fanclubiin. Rikos ja rangaistus on hänelle teoksista läheisin: 
 
Siinä yhdistelmässä näennäistä yksinkertaisuutta – ihminen  tappaa, ihminen prosessoi tappaneensa, ihminen tunnustaa – ja sitten tietenkin valtavaa kompleksisuutta. Pakko myös todeta, että työskenneltyämme suomalaisissa koulukodeissa, alkoi tuntua että romaanin elementit eivät olleet millään tapaa kaukaa haetut: emmimme esimerkiksi Sonian hahmoa kunnes havahduimme, kuinka paljon pahempaa monet olivat kohdanneet.  
Jokainen tarvii jonkun paikan minne mennä. Minne lähteä. Tiedätkö miltä tuntuu, kun ei ole mitään paikkaa minne mennä? 
Marraskuuksi 2021 ensi-iltaan suunnitellun Rikoksen ja rangaistuksen tuottajaosapuolet Akateeminen Dostojevski Draamateatteri / Dostojevski-teatterifestivaali ja Johanna Freundlich yhteistyössä Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) kanssa. Freundlich vastaa niinikään teoksen lavastuksesta, puvustuksesta ja tarpeistosta tuottavan teatterin ammattihenkilöstön kanssa. Näyttämöllä nähdään kolme näyttelijää teatterin ensemblesta. 
 
Teoksen äänisuunnittelun tekee myös venäjänkieliseen version Petteri Mård. Tekstin on kääntänyt ja suomi-venäjä -tulkkauksia työprosessin aikana hoitaa Armen Igitian. Dostojevski Draamateatteri suunnittelee esitykselle kiertuetta venäläisiin nuorisokoteihin ja -vankiloihin. 
 
 
TINFO / Sari Havukainen, 17.5.2021 
 

Lainauksissa on käytetty otteita Freundlichin dramatisoimasta Rikos ja rangaistus -näyttämöteoksesta. 

 
Casting Rikos ja rangaistus 2021 Johanna Freundlich
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sinua voisi kiinnostaa

Kansainvälisyys Haastattelu Festivaalit