26.03.2024

Joensuun kt Mestari ja Margarita työryhmä

Mestari ja Margarita on Vuoden esityksen Thalia-palkinnon 2024 voittaja 
Teatterin tiedotuskeskus TINFO on jakanut Vuoden esityksen Thalia-palkinnon 2024 Maailman teatteripäivänä. Palkinnon sai Joensuun kaupunginteatteri teoksestaan Mestari ja Margarita – Saatana saapuu Moskovaan. Voittaja selvisi yleisöäänestyksessä, jossa joensuulaiset saivat puolelleen 22 % äänistä ja voittivat täpärästi seuraavaksi eniten ääniä saaneet. Yhteensä 1742 teatterinkatsojaa antoi äänensä. 
 
Yleisö pääsi valitsemaan suosikkinsa esiraatina toimineen kriitikkoviisikon valitsemista seitsemästä finalistista. Aleksis Meaneyn ohjaama, Mihail Bulgakovin (s. 1891 Kiovassa, k. 1940 Moskovassa) romaaniin perustuva näyttämöteos oli Sanomalehti Karjalaisen kulttuuritoimittajan, Kimmo Nevalaisen valinta Thalia-finalistiksi. Nevalainen otsikoi perustelunsa kirjoittamalla Pölyt pois Bulgakovista ja jatkaa: 
 
- Aleksis Meaneyn dramatisoima Mestari ja Margarita –  Saatana saapuu Moskovaan on sisällöltään yllättävänkin uskollinen alkuperäiselle klassikkoromaanille, vaikka romaanin kronologiasta Meaney irtautuu heti ensi hetkillä. Meaneyn näkemys sekä kunnioittaa alkuperäistä klassikkoa että tuo tarinan raikkaana tähän aikaan, jossa saatanoita ympärillämme riittää. Näyttelijätyö, koreografia ja lavastus tekevät yhdessä kokonaisuudesta itseään suuremman. Joensuun kaupunginteatterilta täysivaltainen onnistuminen. 
 
 

Teatterikatsojien intohimoisia perusteluja 

Vuoden esityksen Thalia-palkinnon tarkoituksena on palkita yhteiskunnallista keskustelua herättävä, uusia yleisöryhmiä houkutteleva, kansainvälisesti menestynyt tai muuten erityisen ansioitunut esitys, ja siten synnyttää keskustelua teatteritaiteen merkityksestä. Alalla arvostettua tunnustuspalkintoa on jaettu vuodesta 2010. 
 
Tässä muutama poiminta, yhteensä 211 katsojan antamasta perustelusta valita Joensuun kaupunginteatterin Mestari ja Margarita Vuoden esityksen Thalia-palkinnon saajaksi vuonna 2024: 
 
Ajankohtainen ja uskalias aihe Itä-Suomessa itärajan tuntumassa. Raikas sovitus vanhasta tekstistä.  
 
Pitkästä aikaa taide teki sitä mitä taiteen kuuluukin. Se tuntui isosti ja värisytti sisällä jotain, jota en muistanut olevankaan.  
 
Kokonaisuus. Hienosti rakennettu ajankohtainen ja rohkea tulkinta, uskottava romaanille. Hienot roolisuoritukset. Näyttävää tanssiaiskohtaus. Koreografiat. Monet sanoivat menevänsä kirjastoon lukeakseen romaanin näytelmän jälkeen. 
 
Upeasti kuvitettuja aikakerroksia, kekseliäs lavastus ja puvustus, erikoinen lava kulki katsomon tuolien päällä keskeltä katsomoa, ajankohtainen sananvapauden puolestapuhuja. 
 
Luettuna tarina on vähän jopa sekava, mutta Joensuun kaupunginteatterin näytöksen lavastus ja roolisuoritukset toimivat upeasti ja tarina eteni valtavan hienosti ja selkeästi. 
 
Alkuperäisen teoksen maagisuus, yhteiskuntakriittinen ote ja käsinkosketeltava eletyn taiteen tuntu saivat esityksen jäämään erityisellä tavalla mieleen. 
 
Moskovassa on jo saatana. Saapui sinne ajat sitten. 
 
Esityksestä ei puuttunut mitään. Se toi lavalle ällistyttävän upeasti koko teoksen maailman. Puvustus, lavastus, kaikki oli nautinnollista. Kunpa kaikki pääsisivät näkemään tämän esityksen.  
 
Visuaalinen ilotulitus ja taiteellinen kokonaisuus. Taitavat näyttelijät, tarinaan sopiva puvustus ja lavasteet. Vei mukanaan, ei tarvinnut kelloa vilkuilla.  
 
Siinä oli monta tarinaa. Ajankohtaisuus. Saatanan narsistinen moniulotteisuus. Visuaalisesti upeasti toteutettu. Herätti pohdintaa.  
 
It is a brilliantly staged and performed adaptation of this fascinating novel.  
 
Haasteellinen valinta, joka toteutettiin hyvin.  Saumaton liike ajasta ja paikasta toiseen. Koskettavaa näyttelijätyötä.  
 
Unenomainen maailma, joka läpsii todellisuutta poskille. Tämä aika tarvitsee kriitikkonsa. Kun emme pysty näkemään hulluuttamme tästä ajasta, on syytä pyytää historiaa hieromaan se naamaamme!  
 
Romaanin kaksi kertaa lukeneena esitys ei ollut minulle pettymys vaan päinvastoin kuin piste Iin päälle ja enemmänkin. Arvostankin Joensuun teatterin osaamista ja toteutuksia tosi paljon. Näytelmä oli vuoden teatterielämys minulle! Se kestää leikiten useammankin katsomiskerran. 
 
Teos oli uskomaton! Se herätti katsojassa suuria tunteita ja esityksessä käytiin hienoa vuorovaikutusta esiintyjien ja yleisön välillä.  
 
Klassikkoja voi tehdä, runtelematta, tuoreesti, näkevän ohjaajan huostassa hyvällä näyttelijätyöllä.  
 
Joensuun kaupunginteatterin ei niin suuri näyttämö kasvoi suureksi. Kiinnostava tulkinta. Hienoja roolisuorituksia. Hurraa Joensuun kaupunginteatteri!  
 
Jos kliseisesti voi sanoa niin teoksen ajankohtaisuus puree edelleenkin. Ukrainalaissyntyisen upean kirjailijan upea teos! 
 
 

Voittajaesityksen tekijätiedot 

Mihail Bulgakov: Mestari ja Margarita – Saatana saapuu Moskovaan. Ohjaus ja dramatisointi Aleksis Meaney. Ensi-ilta oli Joensuun kaupunginteatterin suurella näyttämöllä 16.9.2023. Tekijätiedot on poimittu teatterin verkkosivuilta. 
 
Ohjaus ja dramatisointi: Aleksis Meaney, vierailija 
Koreografia: Ulla Päivikkö, vierailija 
Lavastussuunnittelu: Jonna Kuittinen, vierailija 
Pukusuunnittelu: Nina Paakkunainen 
Valosuunnittelu: Asko Heiskanen 
Äänisuunnittelu: Antti Männikkö 
Teatterimaskeeraaja-kampaaja Sanna Sahlman 
Tarpeistonvalmistaja: Tuula Hakulinen 
Näyttämömestari: Anssi Pennanen 
Kuiskaaja-tarpeistonhoitaja: Tarja Öisti 
Järjestäjä: Juha Kokko 
Näyttämötyöntekijät: Juha Kerkkonen ja Kari Penttinen 
Pukijat: Sanna Tarvainen/ Soile Tarvainen 
Puvustuksen toteutus: Nina Paakkunainen, Sanna Tarvainen, Soile Tarvainen ja Jaana Tasma 
Lavastuksen toteutus: Juuso Ojasen johdolla Anna Gröhn ja Ville Valve 
 
 
 
Tutustu kaikkiin seitsemään Thalia-finalistiin ja esiraatiin: 
 
Lue lisää teatterialalla jaettavista palkinnoista: 
 
 
Vuoden esityksen Thalia-palkintoa koskevat tiedustelut: 
TINFO / johtaja Linnea Stara, linnea.stara (a) tinfo.fi; 050 301 2723 

Sinua voisi kiinnostaa

Palkinnot Uutiset