08.10.2020

Linnea_eka blogikuva 2020

Mikä on tärkeää 

 

Taiteentekijöiden on mahdollisuus olla tuomassa aktivismin ja protestiliikehdinnän viestejä käytäntöön. Palkattoman työn ei pitäisi olla “tottumiskysymys”. Pandemia panee teatterien esitystoimintaa tauolle esimerkiksi Vaasassa. Linnea Staran Huomioita tällä viikolla. 

 

TINFO tällä viikolla: 

Maailmalta kuultua 

Zoomailua TINFOsta käsin. Viime viikon IETM-verkoston (International network for contemporary performing arts) etäkokouksessa  pohdittiin sitä, millä nyt on merkitystä: what matters now? Hong Kongissa toimivan Alison Friedmanin mukaan esittävän taiteen kentän on löydettävä tapoja toimia Kiinan kanssa. Professori Franco Bianchinin mukaan taiteen on löydettävä uusi tehtävä kaoottisessa maailmassa, jossa Trumpin mahdollinen uudelleenvalinta tarkoittaisi pysyvää kriisiä. On luotava uusia tiloja, kavennettava digitaalista välikköä ihmisten välissä, tultava toimeen pienempien yleisöjen kanssa, ja todettava, että paluuta mihinkään normaaliin tuskin on tulossa.  
 
Torontolaisen Why Not teatterin taiteellinen johtaja Ravi Jain nosti puolestaan esille muun muassa Black Lives Matter -liikkeen ja tekojen merkityksen: “Your actions matter: The more actions you take, the more I might see you differently, and the more you can see me.” Myös Latvian aiempi teatteri-instituutin johtaja Gundega Laivina, puhui BLM-liikkeestä. Meille on taiteilijoina ja ihmisinä tärkeää jakaa tilaa ja siirtää protestiliikkeiden teoriat käytännöiksi.  
 
Maailmanlaajuisen, kahden päivän etätapahtuman myötä välimatkat lyhenivät kummasti. Venäjällä valtio haluaa pitää teattereita auki, mutta apua niiden toiminnalle odotetaan turhaan. Taitelijat joutuvat itse keksimään uusia toimeentulon lähteitä (eräs kirjailija kirjoittaa suosittuja nekrologeja tilaajille jo ennakkoon). Intiassa taiteelle ei ole julkista tukea, joten taiteilijat ovat aina olleet itsenäisiä toimijoita. Libanonissa yritetään pysyä elossa eloonjäämisen jälkeen. Mittavan räjähdyksen jälkeen, keskellä pandemiaa, valtio ei välitä taiteilijoiden toimeentulosta.

Bulgariassa pandemia on paljastanut kaiken sen, josta ei aiemmin ole puhuttu, vaikka on tiedetty. Bulgarialaiset taitelijat ovat nähneet mahdollisuuden uudelleen arvioida taiteen suuntaa ja solidaarisia toimintatapoja. Etelä-Afrikassa nähdään niin ikään mahdollisuuksia kehittää esittävän taiteen ekosysteemiä tarjoamalla taitelijoille muun muassa yrittäjäkoulutusta ja luomalla digitaalisia alustoja uusien ansaintatapojen vauhdittamiseksi.  
 
Venäläinen näytelmäkirjailija Mikhail Durnenkov totesi lopulta huvittuneena näytelmästään Kääntämätön, jonka hän kirjoitti oltuaan kaksi kuukautta eristyksessä pandemian aikana: “vihdoin paikalliset yleisöt eivät enää miellä näytelmääni vieraana, kun sitä esitetään Ruotsissa tai Yhdysvalloissa...” Pandemia saattaa erottaa meidät, mutta se tuo tarinoiden tunnistettavuuden kautta meitä myös lähemmäksi toisiamme. 
 
IETM:n jäseneksi voi liiittyä jo nyt lokakuussa (maksu kattaa vuoden 2021).   
 
 

Taidepolitiikkaa! 

Kyselyt johtavat toimintaan 

Taike ja Cupore kokoavat parhaimmillaan tietoja taiteen tekemisestä kunnissa eri puolilla Suomea. Taiteilijoille suunnattuun kyselyyn ehtii vielä vastata 15.10.2020 saakka.  
 
Viime vuoden taiteen ja kulttuurin barometri käsitteli taiteilijoiden työtä ja toimeentulon muotoja. Barometri paljasti muun muassa, että harjoittelusta, suunnittelusta, ennakkovalmisteluista tai ideoinnista saadaan taiteen ja kulttuurinalalla harvoin korvausta, puhumattakaan siitä, että näitä vaiheita huomioitaisiin tukipäätöksissä. Samassa hankkeessa olevat muut ammattiryhmät saattavat saada korvausta harjoitusajalta, mutta taiteilijat eivät. Barometrin tulokset viittasivat muun muassa siihen, että palkattomasta työstä on tullut “tottumiskysymys”, jota ei aktiivisesti yritetä muuttaa.  
 
Tästä johtuen Taike käynnisti maanantaina Reilun taiteen manifesti -kampanjan taitelijoiden reilujen palkkioiden puolesta. Manifestin kotisivuilta saa sopimuspohjia, palkkiosuosituslinkkejä ja ohjeistuksia.  
 
Teatteria kauan tutkineena ja teatterista kirjoittaneena tekee tietenkin mieli myös huomauttaa laajemmasta taiteen ekosysteemistä. Ei taiteesta kirjoittavillekaan palkaton työ ole vierasta, päinvastoin. Tämän asian suhteen taiteilijoilla ja heidän työstään kirjoittavilla on paljon yhteistä.  
 
 

Observerat: 

Samisk artivism granskas i ny avhandling  

Moa Sandström disputerar imorgon fredag i ämnet Samiska studier på Umeå universitet med avhandlingen Dekoloniseringskonst: Artivism i 2010-talets Sápmi. Sandström studerar fyra samtida samiska konstnärers verk och verksamhet med särskild fokus på relationen mellan Sverige och Sápmi och konstaktivism (artivism) i relation till begreppet dekoloniering. Enligt Sandström vittnar mångfalden i gestaltningarna av samiskt motstånd inte bara om ett heterogent Sápmi, men skapar också förutsättningar för icke-samer att identifiera sig med aspekter av den samiska rörelsen. Avhandlingen innehåller ett flertal referenser till verk som Vahák - Kolonialism, heterosexualitet och våra drömmar om något bättre (2015) och Pauliina Feodoroffs uppsättning CO2lonialNATION (2017).    
 


Viikon nostot 

Turkuun, Turkuun! 

Turku on tällä hetkellä loistava lähimatkan kohde! Iltapäivällä Turun kaupunginteatterin ja ohjaaja Jakob Höglundin musikaalia uudistava, raikas ja ihmeen ajankohtainen Cabaret, ja illalla Kultainen vasikkaMikko Roihan tarkkanäköinen ja älykäs Jotuni-tulkinta.  
 


Toinen ääni:  

Taina Mäki-Iso, ohjaaja 

Taina Mäki-Iso on fyysiseen teatteriin ja klovneriaan erikoistunut ohjaaja, klovni ja opettaja. https://tainamakiiso.wixsite.com/taina-pre/contact Mäki-Ison käsikirjoittaman ja ohjaaman Rakkaus!? IIK! KÄÄK! YÄK! -esityksen ensi-illan piti olla 22.10.2020 Vaasan kaupunginteatterissa. Maanantaina Vaasan kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta kielsi yli 50 hengen kokoukset ja julkiset tilaisuudet 25.10.2020 saakka, ja näin ollen niin Vaasan kaupunginteatterin kuin Wasa Teaternin esitystoiminta laitettiin tauolle.  
 
Lapsille suunnatun esityksen uusi ensi-ilta on 28.10.2020. Tiistaina Mäki-Iso pohti esitysprosessin kulkua ja siirtynyttä ensi-iltaa. 
 
Taina Mäki-Iso: Meillä on ollut kaksi hyvää työviikkoa takana. Maanantaina oli näyttelijöiden valtakunnallinen vapaapäivä, joten olin teatterin tekniikan ja kapellimestari Sauli Perälän kanssa työskentelemässä esityksen parissa. Kaupungin päätös kieltää yli 50 hengen kokoontumiset ei voinut tulla yllätyksenä, jos on uutisia seurannut. https://yle.fi/uutiset/3-11580853   
 
Olen kiitollinen siitä, että teatteri on syksystä lähtien ottanut turvallisuuden parhaalla mahdollisella tavalla huomioon. Työryhmiä on pidetty erillään toisistaan, kaikki ovat saaneet harjoitella. (Ja nyt ollaan entistä tarkempia.) Katsojien turvallisuus on mennyt kaiken edelle. Mutta kyllä aamun harjoituksissa oli erityinen tunnelma siirtyneen ensi-illan ja ylipäänsä esitystoiminnan tauon johdosta. Onneksi iltaharjoituksissa pystyimme jälleen keskittymään juttuumme tästä vallitsevasta epävarmuudesta huolimatta. 
 
Mutta itse prosessi tätä esitystä tehdessä on jo nyt ollut ihana, ja merkityksellinen. Olemme rakentaneet esitystä prosessilähtöisesti työryhmän kanssa. Keräsin vaasalaisilta 4–6 -vuotiailta lapsilta aineistoa rakkaudesta - olosuhteiden vuoksi etänä WhatsAppin ja videoiden avulla. Aineiston keruussa auttoi päiväkotien henkilökunta, ja keskustelut olivat valtavan hienoja.   
 
Rakkaus herättää lapsissa monenmoisia ajatuksia. Rakkaus on jotain mitä jakaa toisen kanssa. “Useimmiten on helppo rakastaa, mutta joskus lähtee raivo”, kuten yksi päiväkotilainen sanoi. Rakkaus on myös pomppimista, tärinää, kaatumista ja pyörimistä. Suurin osa käyttämästämme dialogista tulee suoraan lapsilta.   
 
Viime perjantaina, kun istuin junassa, olin itse rakkaudellisessa tilassa. Pakollisen tauon jälkeen on ollut mahdollista olla taas kontaktissa ihmisten kanssa, ja olimme menossa kohti hetken taidetta leikitellen, yhdessä. On ollut merkityksellistä ylipäänsä olla yhdessä, ja saada harjoitella! Kovasti toivon, että tilanne pian tasaantuu Vaasassa ja muualla niin, että esitystoiminta saisi jatkua ja yleisö uskaltaisi tulla takaisin. 

Sinua voisi kiinnostaa

Kansainvälisyys Korona Blogit