06.04.2022
Mille esitykselle Thalia-palkinto?
Teatterin tiedotuskeskus TINFO antaa tänä vuonna yleisön äänten ratkaista Vuoden esityksen Thalia 2022 -tunnustuspalkinnon saajan. Esiraati, Helena Autio-Meloni, Eeva Bergroth ja Mikaela Hasán, on valinnut viisi esitystä finalisteiksi, ja näistä yleisö pääsee äänestämään suosikkinsa. Eniten yleisön ääniä saanut voittaa.
Raati kiinnitti valintaa tehdessään erityistä huomiota Vuoden esityksen Thalia-palkinnon kriteereihin. Thalialla on tarkoituksena palkita yhteiskunnallista keskustelua herättävä, uusia yleisöryhmiä houkutteleva, kansainvälisesti menestynyt tai muuten erityisen ansioitunut esitys, joka siten synnyttää keskustelua teatteritaiteen merkityksestä.
Thalia 2022 jaetaan esitykselle, jonka ensi-ilta on ollut ajalla 1.11.2020-30.10.2021 (lähteenä: TINFO / ohjelmistotilastot 2020-2021 ja Ensi-iltatietokanta). Covid-19 -pandemian takia esitystoimintaa rajoitettiin ja estettiin tänä ajanjaksona ympäri Suomen. Kolme viidestä esiraadin valitsemasta esityksestä saikin kantaesityksensä vasta syksyn 2021 aikana: immersiivinen esitys Huoneiden kirja (13.8.), toistamiseen siirretty Dosentit (15.9.) ja Punch Up! – Resistance & Glitter (3.10.) Toksinen kabaree -esityksen kantaesitys (18.2.) tehtiin hybridimuotoiseksi, teatterisalissa sai istua 10 henkilöä, mutta ruutujen takana esityksellä oli satoja seuraajia. Fyra dagar av närhet sai kantaesityksensä sekin suoratoistona (26.3.), mutta palasi ohjelmistoon syksyllä 2022 liveyleisön eteen.
Äänestys on päättynyt. Thalia-palkinnon saaja julkistetaan torstaina 28.4.2022 suorassa lähetyksessä TINFO FB-sivulla kello 12 alkaen.
Esiraadin perustelut Vuoden esityksen Thalia-palkinnon 2022 viidelle finalistille ovat:
Q-teatteri: Toksinen kabaree
(kantaesitys 18.2.2021)
Juho Mantereen kirjoittama ja ohjaama Toksinen kabaree tehtiin teattereiden ollessa suljettuina hybridimuotoiseksi esitykseksi, jossa kunnianhimoisesti tutkittiin, mitä suoratoistettu teatteri voi olla ja minkälaisia muotoja esitys voi ottaa, jotta se tavoittaisi yleisönsä ruutujen takana. Pioneeriesitys onnistui houkuttelemaan laajan yleisön koneidensa äärelle ja sai heidät osallistumaan esityksen kulkuun muun muassa äänestämällä. Yhteiskuntakriittisenä esityksenä Toksinen kabaree kantaa vastuuta katsojastaan.
Toksinen kabaree. Kuvassa Anna-Sofia Tuominen, Olli Riipinen, Miro Lopperi ja Miiko Toiviainen. Kuva: Pate Pesonius
Viirus: Fyra dagar av närhet
(kantaesitys 26.3.2021)
Fyra dagar av närhet (Neljän päivän läheisyys) on tyylikäs esitys suurenmoisesta näytelmäteoksesta, jonka poimuissa kytee räjähdysaltis intohimo. Pipsa Longan kansainvälisesti menestynyt ja menestyvä teksti, säveltäjä Markus Fageruddin esitystä varta vasten sävelletty musiikki sekä Sofia Aminoffin hengittävä ruotsinnos muovautuivat ohjaaja Susanna Airaksisen käsissä hienoksi, ansiokkaaksi kokonaisuudeksi.
Fyra dagar av närhet. Kuva: Ernest Protasiewicz
TEHDAS Teatteri, Aurinkobaletti ja ja Aura of Puppets: Huoneiden kirja
(kantaesitys 13.8.2021)
Yli 100 taiteilijan yhteisvoimin tekemä Huoneiden kirja -installaatio koostui 64 eri teoksesta eli huoneesta. Tyhjillään oleva rakennus pihapiireineen muuttui elämykselliseksi paikaksi, näyttämöksi, jossa Saila Susiluodon samannimistä proosarunoteosta tutkittiin runon, teatterin, nukketeatterin, tanssin, musiikin ja visuaalisten taiteiden keinoin. Teos oli todiste kollektiivisen luovuuden ja yhteistyökyvyn mahtavasta voimasta, elettyämme kauan eristyksessä toisistamme.
Huoneiden kirja. Kuvassa Lee Lahikainen. Kuva: Jesper Dolgov.
Suomen Kansallisteatteri: Dosentit
(kantaesitys 15.9.2021)
Juha Jokelan kirjoittama ja ohjaama esitys Dosentit on herättänyt julkista ja yhteiskunnallista keskustelua suomalaisten yliopistojen tulevaisuudesta kilpailuyhteiskunnassa. Teos kuvaa oivaltavasti työyhteisöä, joka käy läpi valtavaa organisaation ja työnkulttuurin muutosta, kiteyttäen samalla sen, millaiseen kriisiin valtion tiedemäärärahojen leikkaaminen on johtanut. Dosentit on esitys, joka omalta osaltaan todistaa teatteritaiteen merkityksen yhteiskunnassamme.
Dosentit. Kuvassa Marja Salo ja Ria Kataja. Kuva Katri Naukkarinen.
Mira Eskelinen, Jamie MacDonald, Juuso Kekkonen ja Maaret Louhelainen: Punch Up! – Resistance & Glitter
(kantaesitys 3.10.2021 Suomen Kansallisteatterin suurella näyttämöllä)
Suomen Kansallisteatterissa esitetyssä Punch Up! Resistance and Glitter -varieteessa yhdistyi muun muassa drag, burleski ja stand up -komiikka, esitystaiteen alagenret. Punch Up! oli Kansallisteatterin suurella näyttämöllä trans- ja queertaiteilijoiden näyttävä tapahtuma. Esitys osoitti miten uusia yleisöryhmiä voi houkutella antamalla tilaa vähemmistöille sekä miten keskeisessä asemassa kansalliset taidelaitokset ovat yhteiskunnallisen muutoksen mittareina.
Punch Up! – Resistance & Glitter. Kuvassa Miss Vinyl Envy. Kuva: Johanna Sandborg
Äänestä suosikkiasi keskiviikkoon 20.4.2022 kello 16:een mennessä oheisella lomakkeella
Lue lisää Thalia-palkinnosta ja aiemmin palkituista täältä