26.04.2018

Dark Side of the Mime 2

Niille, joihin Tarantinon taide uppoaa

Väkivaltaa ja pornoa muidenmuassa teatterilavan täysi tarjoaa esitys Dark Side of the Mime, jolle on tulossa keikka jo kolmannella brittiläisellä festivaalilla. Teatteri Takomon teos on onnistunut kotimaan esityskautensa jälkeen raivaamaan tiensä ensin vuonna 2015 Edinburgh Fringeen, sitten 2017 Lontoossa Camden Fringe Festivalille ja nyt toukokuussa Brightonin festivaalin ohjelmistoon, jossa on kaksi näytöstä 28.-29.5.2018.

Akse Petterssonin ohjaamassa esityksessä miimikkona työskentelee Marc Gassot, jonka työtä brittikriitikot hämmennykseltäänkin osaavat arvostaa. Yleisön huomion täydellisesti itseensä vetävä Gassot, kuvaillaan, ja teosta suositellaan erityisesti niille, joihin Quentin Tarantinon taide uppoaa.

Dark Side of the Mime on esimerkki teatterista, joka on kuin luotu kiertämään myös kansainvälisesti. Se on pienimuotoinen, ja näin ollen kulurakenteeltaan verrattain kevyt taideteos liikuteltavaksi, ja lisäksi miiminen esitys ei tarvitse tulkkausta tai tekstitystä maailman kielille. Yksittäisten keikkojen tai kiertueiden järjestäminen vaatii kuitenkin aivan omanlaistaan asiantuntijaosaamista ja tälle työlle varattua aikaa.

Suomesta käsin teatterin kansainvälinen keikkatyö vaatii kipeästi myös niinkin proosallista resurssia kuin matkarahoja. Tilaajataho on useimmiten valmis maksamaan vain esityskorvaukset ja kulut paikanpäällä. Näyttelijä Marc Gassot tuntee nämä haasteet:

Apurahoista päättäville tahoille terveisinä, jos ihmetellään, miksi tällaiselle “vanhalle” jutulle haetaan apurahoja. Suomesta ei löydy ketään, jolla olisi suhteita eurooppalaisiin agentteihin ja keikkamyyjiin, joten kansainvälistyminen täältä käsin on helvetin hidasta. Takomon tuottaja Sara Nyberg on tehnyt valtavan työn esityksemme kansainvälistymisen eteen.

Tämä mustaa huumoria estoitta viljelevä esitys tuli ensi-iltaan vappuaattona 2014 Teatteri Takomossa Helsingissä ja vieraili sen jälkeen suomalaisten teatterien ohjelmistoissa. Kotimaan esityskautensa päättäneen teoksen elinkaarta voi pidentää hakemalla sille yleisöjä ulkomailta. Suomalaisen taidepolitiikan tehtävä on ottaa huomioon kansainvälisyyden eteen tehtävä pitkäjänteinen työ, jotta esiintymiset ulkomailla eivät jäisi vain yksittäisten onnistuneiden temppujen tuloksiksi.

Dark Side of the Mimen esiintymismatkat Isoon-Britanniaan ovat mahdollistuneet Suomen Lontoon instituutin, Taiteen edistämiskeskuksen ja Koneen Säätiön tuella.

 

Sari Havukainen (TINFO 26.4.2018)

 

Esityskuva: Jouni Harala