30.09.2020

Pieni raha, kantaesitys Tampereen Työväen Teatterissa 2009. Kuva Jyrki Tervo

Pieni raha arabiaksi

 
Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) on jakanut syksykauden 2020 ensimmäiset apurahat näytelmien ja esitysten tekstitysten kääntämiseen. TINFO-apurahan sai tällä kierroksella yksi käännöshanke.
 
Maria Pakkala kääntää Sirkku Peltolan näytelmän Pieni raha arabiaksi. Käännöstyö liittyy Translation of Contemporary European Theatre into Arabic -hankkeeseen, jossa näytelmistä tehdään julkaisusarja, minkä lisäksi teksteistä tuotetaan teatteriesitykset suurelle, vuosittaiselle taidefestivaalille The Downtown Contemporary Arts Festival (D-CAF) Kairossa.

Tohtori ja arabian kielen ja islamin asiantuntija Maria Pakkala on ansioitunut ja palkittu arabiantaja. Hän on kääntänyt arabiaksi yli 40 kaunokirjallista teosta: romaaneja, runoja, lasten kirjallisuutta ja teatteria. Pieni raha sai kantaesityksensä vuonna 2009 Tampereen Työväen Teatterissa.


"Peltolan teos ei ole liian paikkasidonnainen, ja samalla kun tapahtumapaikka tai ajatusmaailma ovat arabikulttuurin näkökulmasta eksoottisia, ne eivät kuitenkaan muodosta kulttuurimuuria.

Lisäksi näytelmässä on elementtejä, jotka muistuttavat arabiteatteria: tekstin runollisuus, ytimekkyys sekä humoristiset piirteet. Mielestäni Pieni raha sopii mainiosti ensimmäiseksi näytelmäksi, jonka kautta arabiyleisö tutustuu suomalaiseen teatteriin", perustelee Pakkala, jonka asiantuntemus oli käytössä hankkeen valintaprosessissa. 

 

Kääntäjän työn tueksi

Tänä vuonna tähän mennessä on jaettu yhteensä yhdeksän TINFO-apurahaa, jonka turvin näytelmiä kääntyy ruotsiksi, katalaaniksi, tsekiksi, englanniksi ja espanjaksi, ja nyt myös arabiaksi. Lisäksi yhden englanninkielisen esitystekstityksen kääntämiseen on myönnetty apuraha. Käännösapuraha on opetus- ja kulttuuriministeriöltä jaettavaksi saatu tukimuoto.
 
Apurahojen myöntämisestä päättää asiantuntijaraati, jonka TINFO kutsuu koolle pariksi kaudeksi kerrallaan. Apurahojen tarkoitus on suomalaisten näytelmien tunnetuksi tekeminen maailmalla ja esitysten kansainvälisen liikkuvuuden tukeminen. TINFO-apurahalla tuettavien käännöshankkeiden valinta perustuu vertaisarviointiin.
 
Mikäli käännöshankkeeseen liittyy esitystuotanto tai suunnitteilla olevan produktion aiesopimus, TINFO-apuraha voi olla vain osa käännöksen rahoitusta. Esittävän teatterin tai festivaalin asemalla kohdemaassa on merkitystä apurahaa myönnettäessä. 
 
Lue lisää TINFO-apurahasta ja sen kriteereistä.
 
 
Tiedustelut:
TINFO / johtaja Linnea Stara, linnea.stara(a)tinfo.fi, 050 301 2723

Sinua voisi kiinnostaa

Kansainvälisyys Apurahat Kirjailijat Kääntäjät