09.02.2023

Thalia- ja TINFO-palkinnot 2023 bannerikuva

TINFO jakaa kaksi palkintoa ansioituneille 

Vuoden esityksen Thalian finalisteja valitsemaan on kutsuttu viisi eri puolilla Suomea työskentelevää toimittajaa. Toinen huomionosoitus, TINFO-palkinto tullaan jakamaan teatteritaiteen tunnetuksi tekemisestä uudenlaisin viestinnällisin keinoin.  
 
Teatterin tiedotuskeskus TINFO jakaa tänä vuonna kaksi palkintoa: Vuoden esityksen Thalia-palkinnon ja TINFO-palkinnon. Vuoden esityksen Thalian seitsemän finalistia julkistetaan 16.2.2023, minkä jälkeen yleisö saa äänestää näistä suosikkiaan. Molemmat palkinnot jaetaan esittävän taiteen alan yhteisessä Thalia-juhlassa Maailman teatteripäivänä, 27.3.2023. 
 

Vuoden esityksen Thalia-palkinnon saajan valitseminen 

Thalia-palkinnon tarkoituksena on palkita yhteiskunnallista keskustelua herättävä, uusia yleisöryhmiä houkutteleva, kansainvälisesti menestynyt tai muuten erityisen ansioitunut esitys, ja siten synnyttää keskustelua teatteritaiteen merkityksestä.  
 
Palkinnon voi saada mikä tahansa pääasiassa suomalaisten teatterintekijöiden tuottama esitys. Vuoden esitys voi olla teatteria, tanssia, sirkusta, esitystaidetta tai näitä yhdistelevä esitys. 
 
Tällä kertaa TINFO on kutsunut viisi teatterista kirjoittavaa kriitikkoa ja toimittajaa eri puolilta maata valitsemaan alueensa esityksistä finalistit. Yhteensä seitsemän finalistiesitystä julkistetaan torstaina 16.2.2023, minkä jälkeen avataan yleisöäänestys. Eniten yleisön ääniä saanut voittaa Vuoden esityksen Thalia-palkinnon 2023. 
 
Teatteri-Suomi jaettiin Thalia-palkinnon saajan valitsemiseksi viiteen alueeseen:  
 
a) Suuri Etelä (pääkaupunkiseutu ja Uusimaa), kolmen finalistin valitsija Matti Tuomela 
 
b) Läntinen linja (Turusta Vaasan kautta Kokkolaan), yhden finalistin valitsija Ann-Christine Snickars 
 
c) Keskinen alue (Riihimäestä Lahden ja Mikkelin kautta Tampereelle ja Jyväskylään), yhden finalistin valitsija Anne Välinoro 
 
d) Itäinen linja (Kotkasta Lappeenrannan kautta Joensuuhun ja Kuopioon), yhden finalistin valitsija Petteri Värtö 
 
e) Pohjoinen (Oulu-Kajaani-Rovaniemi-jäämeri), yhden finalistin valitsija Eeva Kauppinen 
 
  
 
Tässä esittelemme Thalia-palkinnon finalistien valitsijat: 
 
Eeva Kauppinen, kulttuuritoimittaja ja kriitikko (tanssi, teatteri ja nykysirkus), Sanomalehti Kaleva / Kaleva Media vuodesta 1985.  Eeva Kauppinen_
 
Syntynyt Kuopiossa, asun Oulussa. Koulutukseltani on teatteritieteen maisteri, Helsingin yliopisto 2007.  
 
Artikkeleitani, tekemiäni haastatteluja ja arvioita ovat julkaisseet Kaleva, Lapin Kansa, Finnish Dance in Focus ja Tanssi&Teatteri+Sirkus.  
 
Suomen arvostelijain liiton (SARV) kunniajäsen. Olen toiminut aktiivisesti liitossa hallituksen jäsenenä, Tanssi- ja teatterijaoksen puheenjohtajana ja jäsenenä sekä useita kertoja jäsenenä Kritiikin Kannus -lautakunnassa.  
 

Ann-Christine Snickars  

Ann-Christine SnickarsTeater- och litteraturkritiker, främst i Åbo Underrättelser. Bosatt i Åbo.  
 
I min tanke är teatern den mest sociala konstformen, som beskriver hur individen reagerar och utvecklas i relation till andra.
 
Att föreställningen samlar en publik i rummet poängterar det - genialt!    
 
  
 
 

Matti Tuomela, on pääkaupunkiseudulla toimiva teatteri- ja esitystaidekriitikko.Matti Tuomela
 
Hänen arvostelujaan on julkaistu mm. Helsingin Sanomissa, Suomen Kuvalehdessä ja Teatteri&Tanssi+Sirkus  -lehdessä. Tuomela kirjoittaa kollegansa Petteri Enrothin dialogimuotoista kritiikkiä seiskanpojat.com-nimiselle verkkosivulle.  
 
  
 
 
 

Anne Välinoro, pitkän linjan kulttuuritoimittaja, kriitikko ja käsikirjoittaja.  

Anne Välinoro
Istuttuani kolmenkymmenen vuoden antoisan kakun Aamulehdessä, päätin testata, miten elämä sujuisi itse luodussa työssä. Viimeiset neljä vuotta olen vienyt ohjaamiani ja esittämiäni teatteri- ja elokuvatuotantoja paikkoihin, joista asukkaiden on hankala päästä kulttuuripalvelujen pariin. Työskentelen Kulttuuriosuuskunta Kiidossa Tampereella ja koko Suomessa.  
 
Tällä hetkellä kirjoitan etupäässä Suomen suurimpaan Kulttuuritoimitukseen, kulttuuritoimitus.fi -verkkolehteen. Arvioin, teen reportaaseja ja haastatteluja, videoin, kuvaan ja tuotan tapahtumia.   
 
Mottoni kuuluu: "Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia leikkimään."  
 

 

Petteri Värtö Petteri Värtö
 
Etelä-Saimaan ilmiöryhmän toimittaja, kulttuuritoimittaja, asun ja työskentelen Lappeenrannassa. Lehden levikkialue on Etelä-Karjalan maakunta, josta otan juttuaiheeni. 
 
 
 

TINFO-palkinto jaetaan nyt yhdeksättä kertaa 

TINFO-palkinnolla palkitaan teatteritiedon tuottajia, tiedottajia, toimittajia, kriitikoita, alan tutkijoita tai uudenlaisia hankkeita ja nostaa esille parhaita käytäntöjä teatteria koskevassa viestinnässä. 
 
Palkintoehdokas voi olla yksityishenkilö, työryhmä, hanke, teatteri tai muu yhteisö, joka on toimitus-, tiedotus- tai tutkimustyöllään syventänyt teatteritaiteen tuntemusta. 
 
TINFO-palkinnon saajan valitsee Teatterin tiedotuskeskus ry:n hallitus. 
 
 
Lisätietoja palkinnoista, jotka TINFO jakaa: 
 
TINFO / johtaja Linnea Stara, 050 3012723 
 
 
 

Sinua voisi kiinnostaa

TINFO Palkinnot Uutiset