27.10.2016

TINFO-tiedote 36 / 27.10.2016 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFO PALVELEE

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

TYÖPAIKKOJA

MUITA ILMOITUKSIA

twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

VÄS 30-V

Valo- ja äänisuunnittelun koulutusohjelma juhlii 30-vuotista olemassaoloaan. Eläköön, eläköön, eläköön valo ja ääni ja koulutus! Meillä ei kouluteta vipstaaki-villejä tai -vilmoja vaan taiteilijoita. Taiteellinen orientaatio tekee suomalaisesta koulutuksesta ainutlaatuisen.

VÄS30-tapahtumaviikko on jo alkanut. Tätä kirjoittaessani kuuntelen VÄSin Studio Generaliaa  yhdessä viiden muun ihmisen kanssa. Studio Generalia tarjoaa teaserin vuodenvaihteen jälkeen ilmestyvästä valosuunnittelua käsittelevästä teoksesta, jonka julkistamista juhlitaan alkuvuodesta. Äänisuunnittelua käsittelevä kirjoituskokoelma Ääneen ajattelua ilmestyi vuonna 2014.

Hitto, pätkii, pätkii. Roikun tuben suoran lähetyksen ääressä sitkeästi. Juuri kun päästiin pohdintoihin siitä, miten sanallistaa ääntä ja miten äänellistä materiaalia voisi avata muullakin tavoin kuin sanoin. Roikun, mutta oli pakko luovuttaa. Loppua en kuullut.

Torstaina 27.10. kuullaan ja nähdään, mitä Taideyliopisto voisi olla: Fiktiivinen Taideylipisto. Perjantaina 28.10. Kimmo Modigin johdolla on mahdollisuus tehdä äänisuunnittelua. Kaupan päälle äänisuunnittelun kliseitä, ideologioita ja äänien poliittisia merkityksiä. Nam!


JOSKO SUOMI OLISI VALMIS – PAKOLAISTAUSTAISET TAITEILIJAT

Taike on tehnyt selvityksen pakolaistaustaisista taiteilijoista. Suomeen tulleissa pakolaisissa on korkeasti koulutettuja taiteilijoita, joilla on oikeus tasavertaisina toimijoina harjoittaa taiteellista työtä ilman, että kansalaisuus, taloudellinen asema, sukupuoli tai muu henkilökohtainen ominaisuus estäisi.

Selvityksen mukaan taiteilijat ovatkin pystyneet toteuttamaan erilaisia taidehankkeita, mutta turhan usein pakolaisuuteen tai siirtolaisuuteen liittyen. Hyvää tarkoittavasti erilaisuutta ja toiseutta saatetaan kontrolloida, kesyttää tai lokeroida ”maahanmuuttajataiteilijan diskurssiin” niin kuin käy ilmi Camilla Haaviston tutkimuksesta. Pakolaistaiteilijankaan ei tarvitse olla ideaalikansalainen tai supersuomalainen.

Taiken selvitys pitää sisällään konkreettisia toimenpide-ehdotuksia. Ruohonjuurta ja politiikka-tasoa. Mikro- ja makropolitiikkaa. Hyvä!


VÄHÄN KITKERÄ JÄLKIMAKU

Hanna-Leena Nissilän väitöskirjassa on hyvä otsikko, Sanassa maahanmuuttaja on vähän kitkerä jälkimaku. Kirjallisen elämän ylirajaistumisesta. Tuo kitkerä jälkimaku kuvaa maahanmuuttajataustaisen kirjailijan kokemusta. Nissilän on tutkinut sitä, miten maahanmuuttajataustaiset kirjailijat ja heidän teoksensa ovat paikantuneet meidän kirjallisuuskentälle.

Ylirajainen kirjallisuus horjuttaa terveellä tavalla ”omaa” kirjallisuutta. Samaa tervetullutta horjutusta tapahtuu myös esittävissä taiteissa. Maahanmuuttajataustaisten taiteilijoiden työskentely raivaa muutoksessa olevaa monikielistä, monipaikkaista ja transnationaalia tilaa. Eläköön avarampi Suomi!


SIVISTYSAUKKOJA PAIKKAAMAAN – MENNEISYYS JA ITÄ  

Kiinnostava yhdistelmä Teatterikorkeakoulun kirjastossa: halloween, historia ja Aasia. Ei ehkä tarvitse pelätä menneisyyden tai aasialaisen näytelmäkirjallisuuden aaveita.

Kirjastossa voi 4.11.2016 klo 10 paikkailla tieto- ja sivistysaukkojaan ja tutustua kahteen tai oikeastaan kolmeen teokseen ja niiden tekijöihin.

Pentti Paavolainen kertoo Kaarlo Bergbomin elämästä ja työstä mahtiopustensa Nuori Bergbom ja Arkadian arki pohjalta. Kakkososa päättyy cliffhangeriin. Jatkoa seuraa vuodesta 1887.

Jukka O. Miettinen ja Veli Rosenberg puolestaan alustavat ensimmäisestä suomenkielisestä aasialaisen näytelmäkirjallisuuden antologiasta.


YHDENVERTAISUUSFOORUMIIN

Kulttuuria kaikille järjestää jälleen Kulttuurin yhdenvertaisuusfoorumin. Sen ohjelmassa on huima määrä puheenvuoroja, pyöreän pöydän keskusteluja, ennakkotyöpajoja ja tutustumiskäyntejä. Tällä kerralla foorumissa pohditaan, miten uudet teknologiat helpottavat saavutettavuutta ja yhdenvertaisuutta.

Jos yhdenvertaisuusfoorumiin ei pääse, voi muulla tavoin virittäytyä siihen kaikkeen, mitä Kulttuuria kaikille tekee saavutettavuuden edistämiseksi. Saavutettavuus tarkoittaa myös taloudellista ja sosiaalista saavutettavuutta, mikä ehkä unohtuu. Yksi suosikkini on ns. Kaikukortti-malli. Esimerkiksi Kainuussa ja Espoossa on käytössä Kaikukortti, joka tarjoaa omistajalleen mahdollisuuden nauttia taiteesta ja kulttuurista varallisuudesta huolimatta. Kortilla voi käydä maksutta festivaaleilla, konserteissa, teattereissa, museoissa. Lisää Kaikukortteja!

Kulttuuria kaikille tukee myös ei-valtakielellä kirjoittavien kirjailijoiden työskentelymahdollisuuksia, se edistää kirjastojen saavutettavuutta. Se on myös taho, joka tuo esiin queer-näkökulmia.


LIIKKEELLÄ MARRASKUUSSA

Liikkeellä marraskuussa on jälleen tehnyt pienen hyvän teon julkaisemalla dramaturgi, kuraattori ja esseisti André Lepeckin kirjoituksen 9 muunnelmaa esineistä ja esityksestä (suom. Juhani Vähämäki). Hyvää tekevää luettavaa jokaiselle koneisto- ja kontrollilaitteistojen kurimuksessa, tavaran hallitsemassa maailmassa elävälle. Ajatus esineistä ”yhteisolemisen kumppaneina” ja esineiden poliittisesta aktivoinnista avaa uusia polkuja aivoissa.

Liikkeellä marraskuussa saattaa liikkeelle tanssiesitykseen. Festivaalipassi lompakossa suuntaan tanssiin.   


LIVE ART -PALKINTO – KUKA SEN SAA?

Tänä viikonloppuna selviää, kuka on ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon saaja. Palkinnosta kilpailee neljä nykytaiteen tekijää: Action Hero (UK), Terike Haapoja (FI), My Barbarian (US) ja Public Movement (IL). Laitan tähän nyt linkkinä T.J. Demoksen artikkelin Terike Haapojan taiteesta.


HACK THE BUDGET – KAIKKIEN BUDJETTI

Valtion talousarvio on se kirja, jonka luvut vaikuttavat meidän elämäämme. Miten talousarviota voisi tehdä ymmärrettävämmäksi ja käyttökelpoisemmaksi? Millaisia työkaluja tarvitaan? Miten meidät saadaan pohtimaan, mitä rahalla saa ja mihin se raha menee. Tällaisia kysymyksiä käsitellään hackaton-prosessissa. Seuraava hackaton on 31.10. 2016. Budjetti kuuluu kaikille.

 

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

 

TINFO PALVELEE

TINFO-apuraha näytelmäkäännöksille

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) jakaa apurahoja suomalaisten näytelmien kääntämiseen. TINFO-apuraha on haettavissa jatkuvasti. Apurahasta päättävä raati painottaa näytelmän esittämistä ulkomailla. 
 
Hakijoina voivat olla esimerkiksi näytelmäkirjailijat, agentuurit, teatterit, festivaalit tai kääntäjät. TINFO-apuraha maksetaan suoraan kääntäjälle.  

TINFO-apurahan hakuohjeet ja -lomake

Aiemmin myönnetyt TINFO-apurahat

Lisätietoja: tinfo(a)tinfo.fi


TINFO-Newsletter | Theater aus Finnland on ilmestynyt

Saksankielinen uutiskirje TINFO-Newsletter | Theater aus Finnland on ilmestynyt. 

Voit lukea uutiskirjeen täältä.

Syksyn kansainvälisen uutiskirjetarjonnan päättää 29.11.2016 ilmestyvä TINFO e-Nytt. Tähän editioon voi lähettää tarjolle uutisia ja tiedotteita (valmis ruotsinkielinen tiedote) viimeistään 22.11. mennessä. Otamme myös vastaan juttuvinkkejä, jotka voisivat kiinnostaa ruotsinkielisiä teatteriammattilaisia sekä Suomessa että Ruotsissa. 

Aiempia uutiskirjeitä voi käydä lukemassa verkkosivujemme kautta:

www.tinfo.fi/en/TINFO_e-News

www.tinfo.fi/se/TINFO_Nyheter


Kauppa-Lopolla on asiaa: Teatterilaisen kalenteri ja muistikirja 2017 

Joka alan jengillä ei olekaan omaa päivyriä, mutta meillä teatterilaisilla on.

TINFO on varustanut vuoden 2017 muistikirjan tiedolla suomalaisesta teatterista pähkinänkuoressa: also in English! Pokkarikokoinen kirjanen on viimevuotista kevyempi ja ohuempi. 

 • paljon tilaa muistiinpanoille 
 • vuoden päivyri 2017, yksi viikko aukeamalla 
 • vuosisuunnittelusivut seuraavalle vuodelle 2018 
 • teattereiden yhteystiedot 
 • teatterialan tapahtumia meillä ja muualla 
 • Suomen teatterikartta 
 • suomalainen teatteri numeroina ja pähkinänkuoressa, myös englanniksi 
 • pieni teatterisanasto: suomi – englanti – ruotsi 
 • Koko: A6 (171 x 119 mm), lukunauhallinen pokkari 
 • Sivumäärä: 176 
 • Kansi: mattalaminoitu pahvimateriaali 
 • Taskut: etu- ja takakansissa on liepeestä tehdyt taskut 
 • Päivyriosion kielet: suomi/ruotsi/englanti 

Hinta 17 euroa / kpl + postikulut. 10 kappaleen ja sitä suuremmissa tilauksissa hinta on 16 euroa / kpl. Hinta opiskelijoille ja teatterialan työttömille 13 euroa. 

Tilaa oma muistikirjasi verkkokaupasta.
Tilaukset ja tiedustelut: tinfo(a)tinfo.fi, (09) 2511 2120 

www.tinfo.fi

UUTISIA 

Uuden näytelmän ohjelman ensimmäiset näytelmäkirjailijat valittu 

Teatteri 2.0:n Uuden näytelmän ohjelman (UNO) ensimmäiset kirjoittajavalinnat on tehty. Vuonna 2017 Residenssi-ohjelmaan osallistuvat Marko Järvikallas, Marie Kajava ja Salla Viikka. Hautomo-ohjelmaan valitut kirjoittajat ovat Asko Jaakonaho ja Eeva Turunen. 

Sekä uransa keskivaiheen kirjoittajille suunnattuun Residenssiin että uran alkuvaiheen kirjoittajien Hautomoon etsittiin omaäänisiä ja kunnianhimoisia tekijöitä, joilla on halua kehittyä taiteilijana ja paloa päästä ammatillisesti eteenpäin. Valinnoissa painotettiin omaperäistä ja kiinnostavaa taiteellista ideaa, kirjoittajan aiempien näyttöjen osoittamaa vahvaa taiteellista näkemystä ja potentiaalia sekä motivaatiota osallistua aktiivisesti ohjelman toimintaan. 

Kirjoittajien työskentely UNOssa kestää vuoden 2017 ajan. Kirjoittajista ja heidän ohjelmassa kehittelemistään teoksista tiedotetaan laajemmin tammikuussa 2017, jolloin Uuden näytelmän ohjelman pilottivuoden toiminta käynnistyy. 

Avoin haku vuoden 2018 kirjoittajaohjelmiin järjestetään alustavien suunnitelmien mukaan keväällä 2017.  

Uuden näytelmän ohjelma UNO 

Uuden näytelmän ohjelma on Teatteri 2.0:n käynnistämä monivuotinen hanke suomalaisen näytelmäkirjallisuuden edistämiseksi. UNO:n tavoitteena on parantaa ammattinäytelmäkirjailijoiden työn arvostusta  ja työskentelyolosuhteita sekä taata suomalaisen näytelmäkirjallisuuden laatu ja tulevaisuus. Ohjelma edistää laadukkaiden esitystuotantojen toteutumista ja uuden näytelmäkirjallisuuden esittämistä ympäri Suomen. Ohjelman avulla halutaan laajentaa suomalaisen nykydraaman yleisöpohjaa ja luoda suomalaisesta näytelmäkirjallisuudesta kansallinen ja kansainvälinen ilmiö. Toimintaa rahoittavat Koneen säätiö, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä UNO:n yhteistyöverkoston toimijat. 

Lisätiedot:
Saara Rautavuoma, UNO:n johtaja, Teatteri 2.0:n toiminnanjohtaja
p. 050 302 0706 | saara(a)teatterikaksipistenolla.fi 

www.teatterikaksipistenolla.fi/uno


Taike: Suomeen on saapunut pakolaisina useiden eri taiteenalojen osaajia 

Suurella osalla Suomeen saapuneilla taidealojen osaajilla on takanaan korkeakouluopintoja

Suomeen viime vuosina tulleiden pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden taidealan osaaminen liittyy useimmin kuvataiteeseen ja musiikkiin. Joukossa on myös näyttelijöitä, elokuva-alan taiteilijoita, arkkitehtejä sekä media-alan ammattilaisia. Saapuneet taiteilijat ovat useimmiten korkeasti koulutettuja. Useilla on joko valmis korkeakoulututkinto tai suoritettuja opintoja omalta taiteenalaltaan tai muulta koulutusalalta. 

Tiedot perustuvat Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) kyselyyn. Avoimena kirjoituskutsuna toteutettuun kyselyyn vastasi yhteensä 69 kuluneen viiden vuoden aikana maahan pakolaisena tai turvapaikanhakijana saapunutta taiteilijaa, joista enemmistö on tullut Suomeen vuoden 2015 aikana. Vastaajien lähtömaita ovat Irak, Afganistan, Syyria, Iran ja Palestiina. Yli puolet kyselyyn vastanneista on enintään 30-vuotiaita. 

Taiteilijat tarvitsevat selvityksen mukaan monenlaista tukea voidakseen jatkaa taiteellisen ammattinsa harjoittamista Suomessa. Eniten saapujat kaipaavat henkistä tukea sekä sosiaalisia ja kollegiaalisia verkostoja. Lisäksi he kaipaavat taiteen tekemisen mahdollistavia välineitä ja tiloja, taloudellista tukea sekä tietoa ja koulutusta. 

”Selvityksen perusteella Taiteen edistämiskeskus tulee tarkastelemaan kriittisesti myös omaa toimintaansa suhteessa kulttuuristen oikeuksien toteutumiseen. Samalla se haastaa myös muut taidealan toimijat pohtimaan omaa rooliaan turvapaikan saaneiden pakolaisten kotouttamisessa”, toteaa Taiken johtaja Minna Sirnö. 

Pelkät kulttuuripoliittiset toimenpiteet eivät kuitenkaan yksin ole riittäviä pakolaistaustaisten taiteilijoiden aseman parantamiseksi ja kulttuuristen oikeuksien toteutumisen turvaamiseksi. Pakolaistaustaisten taiteilijoiden aseman parantaminen edellyttää aina myös oikeudenmukaista maahanmuutto-, pakolais- ja turvapaikkapolitiikkaa. 

Selvitys on luettavissa Taiteen edistämiskeskuksen nettisivuilta Taiken julkaisut.

Selvitys julkaistiin Taiteen edistämiskeskuksen YK:n päivän seminaarissa 24. lokakuuta.  

Lisätietoja:
Projektityöntekijä Taija Roiha 
taija.roiha(a)taike.fi / 0295 330 703 

Tiedustelut 1.11.2016 eteenpäin: 
Erityissuunnittelija Kaija Rensujeff 
kaija.rensujeff(a)taike.fi / 0295 330 721 

www.taike.fi


Hangö Teaterträffille uusi hallitus eli taiteellinen johto

Hangö Teaterträffille on valittu uusi hallitus. Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin kulttuurituottaja Jonas Welander. Teaterträffin hallitus suunnittele festivaalin ohjelmiston suuret linjat eli toimii tapahtuman taiteellisena johtona. Muut hallituksen jäsenet ovat näyttelijät Kira-Emmi Pohtokari ja Tom Rejström, kulttuurituottaja Annina Blom, teatteriohjaaja Anni Klein, dramaturgi-ohjaaja Sinna Virtanen ja näyttelijä-ohjaaja Rasmus Slätis. 
 
25-vuotiaalle Hangö Teaterträffille koittaa uusi aikakausi, kun sitä liki alusta saakka johtaneet Antonia Ringbom ja Erik Pöysti halusivat väistyä. Festivaali järjestetään seuraavan kerran 8.-11.6.2017. 
 
Lisätietoja: 
Hangö Teaterträffin toiminnanjohtaja 
Robin ”Effe” Sundberg
+358 50 5849883 
effe(a)hangoteatertraff.org 
 
Hallituksen puheenjohtaja: 
Jonas Welander 
+358 45 164 6004 
welanderj(a)gmail.com

www.hangoteatertraff.org

TAPAHTUMIA 

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


ANTI Prize Weekend | 27.-29.10.2016, Kuopio 

ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon ympärille rakentuva tapahtuma järjestetään 27.-29.10.2016 Kuopiossa. Tapahtuma juhlii kansainvälisen live art -taiteen tämän hetken kuumimpia tekijöitä ja ANTI-festivaalin kansainvälisiä yhteistyöprojekteja!

ANTI-festivaali järjestää Kuopiossa myös kansainvälisen Future DiverCities -yhteistyöprojektin Lab-taiteilijaresidenssi 23.-30.10.2016. Lab-taiteilijat yllättävät Kuopion julkisissa tiloissa ANTI Prize Weekendin aikana. 

Koko ohjelma verkkosivuillamme: www.antifestival.com


Prinsessa Hamlet – kirjailijoita bloggaritapaamisessa | 28.10.2016, Helsinki 

Innon syksyssä on julkaistu sarja Suomen parhaita kaunokirjallisia teoksia. Niiden kunniaksi on aika juoda kuohuviiniä kuin vallankumouksen ensimmäisenä iltana:  
 
Tule kuulemaan ja tapaamaan Innon syksyn särmikästä kaunokirjallista nelikkoa Helsingin kirjamessujen perjantai-illan päätteeksi 28.10. kello 19–20 Cafe Mascotiin (4. linja 2), kuohuviinitarjoilua! 

E. L. Karhu (Prinsessa Hamlet ja muita näytelmiä), Laura Gustafsson (Korpisoturi), Aino Kivi (Maailman kaunein tyttö) ja Maaria Päivinen (Kellari) puhuvat kirjoistaan sekä muutoksesta, murroksesta ja kapinasta. 

E. L. Karhun mukaan on kulttuuriteko julkaista näytelmäkokoelma näytelmäkirjailijalta, joka ei ole myös prosaisti: 
 
"Olen urallani keskittynyt nimenomaan kirjallisesti kunnianhimoisen näytelmän kirjoittamiseen. Minua kiinnostaa näytelmän asema nimenomaan radikaalina kirjallisuudenlajina, jolla on Suomessakin pitkä ja kunniakas historia, mutta joka silti sijaitsee kiinnostavalla tavalla suomalaisen kirjallisuusmaiseman laitamilla. Kirjallisesti kunnianhimoinen näytelmä on monipuolinen ja vapaa kirjallisuudenlaji, jossa tapahtuu tällä hetkellä paljon kiinnostavaa."

Teoskokoelma sisältää kolme näytelmää: Prinsessa Hamlet, Leipäjonoballadi ja kuka tahansa meistä – dokumentti.

E. L. Karhun tekstit ovat runollisia ja vahvan visuaalisia, ja niillä on voimakas yhteiskunnallinen viesti. Helsingissä asuva E. L. Karhu (s. 1982) on yksi nuoren polven merkittävimmistä näytelmäkirjailijoista Suomessa.  
 
Karhun teoksia on esitetty muun muassa Kansallisteatterissa, Tampereen Työväen Teatterissa ja Teatteri Takomossa ja käännetty seitsemälle eri kielelle. Karhun teoksia on esitetty ulkomailla, muun muassa Ranskassa, Tsekissä, Australiassa ja Venäjällä. Karhu on valmistunut Teatterikorkeakoulusta ja opiskellut Hochschule für Schauspielkunst Ernst Buschissa Berliinissä.  

Lisätietoja:  
Kustannuspäällikkö Kukka-Maaria Kortesluoma | kukka.kortesluoma(a)intokustannus.fi

www.intokustannus.fi


Kriitikkobattle ja Kulttuurin Norsunluutornin avajaiset | 29.10.2016, Helsinki 

Lukukeskus ja SARV järjestävät Helsingin Kirjamessuilla Kriitikkobattlen ja Kulttuurin Norsunluutornin avajaiset lauantaina 29.10. klo 12.00-12.30 Kirjakahvilassa. Tervetuloa!

Lukukeskus ja Suomen arvostelijan liitto järjestävät Kirjamessuilla Kriitikkobattlen. Kriitikkobattlessa kuvataidekriitikko Otso Kantokorpi ja Nuoren Voiman päätoimittaja Maaria Ylikangas mittelevät leikkimielisessä kisassa, jossa avataan kriitikon työkalupakkia livetilanteessa, tehdään instant-kritiikkiä sekä analysoidaan kritiikkiä tekstilajina ja aatesuuntana. 

Tilaisuuden päätteeksi avataan uusi verkkojulkaisujen kulttuurijournalismiin sekä pienlehtien ja bloggareiden esittelyyn keskittyvä portaali Kulttuurin Norsunluutorni

Juontajina ja tuomareina toimivat Kiiltomato-lehden päätoimittaja Aleksis Salusjärvi sekä Suomen arvostelijain liiton puheenjohtaja ja Kulttuurin Norsunluutorni -portaalin päätoimittaja Maria Säkö. 

Tervetuloa! 

www.sarv.fi


Kulttuurin yhdenvertaisuus -foorumin seminaaripäivästä suora verkkolähetys 3.11.2016 

Kulttuurin yhdenvertaisuus -foorumi: Saavutettavuus 3.0 keskittyy siihen, kuinka uudet luovat teknologiat voivat edistää taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta sekä yhdenvertaisuutta. Seminaaripäivän 3.11. ohjelma lähetetään suorana verkkolähetyksenä klo 9.00–10.45 sekä 13.00–16.00 osoitteessa http://bambuser.com/channel/Aalto+University3. Verkkolähetyksessä pyritään saamaan viittomakielen tulkkaus näkymään hyvin. Striimattavan ohjelman kielinä ovat suomi ja englanti, tarkista kunkin puheenvuoron kieli ohjelmasta: 
www.kulttuuriakaikille.fi/kulttuurinyhdenvertaisuus-foorumi_ohjelma_seminaaripaiva

Seminaaripäivän pääpuhujina ovat intendentti ja kuraattori Mariana Back, yleisötyön päällikkö Eva Gustafson sekä tiedottaja Anna Velander Gisslén Tekniska museetista Tukholmasta. Tekniska museet on tehnyt suuren ja monimutkaisen kehitystyön luodessaan aivojen toiminnasta kertovan MegaMind-näyttelyn, jonka lähtökohtana oli yhdessä tekeminen ja mahdollisimman hyvä saavutettavuus.  

Osallistu keskusteluun Twitterissä: #CFAforum16 

Tapahtuman Facebook-sivu: www.facebook.com/forumofequality

Tapahtuman verkkosivut: www.kulttuuriakaikille.fi/kulttuurinyhdenvertaisuus-foorumi

Lisätietoja:
Outi Salonlahti, suunnittelija ja saavutettavuusasiantuntija
outi.salonlahti(a)cultureforall.fi
+ 358 40 963 9908
Kulttuuria kaikille -palvelu / Yhdenvertaisen kulttuurin puolesta ry 

www.kulttuuriakaikille.fi


Kirjaesittelyjä Teatterikorkeakoulun kirjastossa | 4.11.2016, Helsinki

Perjantaina 4.11.2016 Teatterikorkeakoulun kirjastossa (Haapaniemenkatu 6) vietetään Halloweenia ja kuullaan kahden uutuuskirjan kirjoittajien teosesittelyt.  

10.00 Jukka O. Miettisen ja Veli Rosenbergin toimittaman Samaan aikaan idässä : aasialaisen draamakirjallisuuden antologia kirjaesittely. Paikalla teoksen toimittajat kertomassa kirjaprojektista, tekstien taustoista ja aasialaisesta draamakirjallisuudesta. 

10.30 Pentti Paavolainen kertoo kirjoittamistaan, Suomalaisen Teatterin, nykyisen Suomen Kansallisteatterin perustajana ja "suomenkielisen näyttämötaiteen isänä" tunnetun Kaarlo Bergbomin elämäkerroista. Haastattelijana Jukka O. Miettinen 

Lisäksi jaossa paljon poistokirjoja, tarjoiluja sekä musiikkiaineiston tietoklinikkaa pitämässä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kirjaston henkilökunta. Myöhästymissakot annetaan anteeksi. Pelkkiä karkkeja, ei kepposia, tervetuloa! 

Tapahtuman ohjelma löytyy kirjaston kotisivuilta.

www.uniarts.fi


Break the Fight -breikkaa 11.11. koulukiusaamista vastaan 

Break the Fight! on koulukiusaamista vastustava hanke, jota on toteutettu kouluissa syksystä 2014 lähtien. 11.11.2016 järjestetään Helsingin Savoy-teatterissa juhlagaala, jonka tulot menevät kokonaisuudessaan hankkeen tukemiseen. Mukana ovat mm. Paleface, tubettaja Arttu Lindeman, räppärit Seksikäs Suklaa ja Mercedes Bentso sekä beatboksaaja Isku. Hankkeen kummeina ja gaalan avaajina toimivat kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto, lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila sekä breikin maailmanmestari B-boy Ätä. 

Koulukiusaaminen on edelleen vastenmielisen yleistä Suomessa. Noin joka kymmenes oppilas joutuu koulukiusaamisen kohteeksi Suomessa. Tämä tapahtuu siitä huolimatta, että koulukiusaaminen on ollut viime aikoina paljon esillä ja asiaan on yritetty puuttua monella eri tavalla. 

–Break the Fight! -esityksissä ja työpajoissa keskustellaan koulukiusaamisesta. Ne puhuttelevat nuoria, koska hip-hop -kulttuuri on osa heidän omaa maailmaansa. Taiteen kautta voidaan lähestyä vaikeitakin aiheita, kuten kiusaamista. Niin näyttämöteoksessa kuin työpajoissa herätellään kysymyksiä ystävyydesta, kiusaamisesta, erilaisuudesta ja tasa-arvosta, toteaa Break the Fight! -hankkeen vetäjä ja 11.11. gaalan pääjärjestäjä Arja Tiili. Hän on tanssija-koreografi, joka viettää konsertin yhteydessä omaa 25-vuotistaiteilijajuhlaansa. Juhlagaalan pääesitys on Break the Fight - I was here!, jota esitetään vuosina 2017 - 2018 kouluissa eri puolilla maata. 

“Älä hyväksy koulukiusaamista” 

Juhlagaalassa esiintyvillä taiteilijoilla on itselläänkin omakohtaisia kokemuksia koulukiusaamisesta. Kiusaaminen jättää jälkiä, jotka tuntuvat pahalta pitkään. Toisaalta, kiusaamisen voi myös saada loppumaan ja sen voi jättää taakseen. 

–Mua kiusattiin yläasteella parin vuoden ajan. Mä selvisin siitä keskustelemalla. Kiusatuille mä haluan sanoa: älkää hyväksykö sitä, että olette kiusattuja. Etsikää uusia kavereita ja harrastuksia koulun ulkopuolelta, neuvoo räppäri ja tubettaja Arttu Lindeman. 

Break the Fight! -juhlagaala järjestetään Savoy-teatterissa Helsingissä perjantaina 11.11.2016. Liput gaalaan maksavat 16 - 37,50 euroa. Tilaisuuden juontaa Seksikäs Suklaa ja siihen kuuluu myös Floorphilia vs. Too Much Underground -breikkibattle hyvän asian puolesta. Tilaisuuden päättää iMi - Beats for Love and Respect! queer -electromusiikkiperformanssi. Gaalan tuotto menee kokonaisuudessaan Break the Fight! -hankkeelle, joka laajentaa koulukiusaamisen vastaista toimintaansa Etelä-Suomesta kaikkialle Suomeen vuosina 2017 ja 2018. Hanke on tavoittanut yli 2500 nuorta esitysten ja työpajojen kautta vuosina 2014-16. 

Lisätietoja gaalasta & mediakontaktit ja haastattelupyynnöt:
Projektinjohtaja Arja Tiili | 050 375 6728 | arja(a)arjatiili.fi 

Break the fight -hanke verkossa

www.breakthefight.com

Facebook: www.facebook.com/breakthefight

Instagram: instagram.com/breakthefight 

Twitter: twitter.com/arjuli 

YouTube: Break the Fight 

Kuvapankki medialle: http://arjatiili.fi/media/

Lisätietoja Arja Tiilistä

Break the Fight! -hankkeen äiti ja 11.11. gaalan pääjärjestäjä Arja Tiili on tanssija-koreografi, joka viettää konsertin yhteydessä omaa 25-vuotistaiteilijajuhlaansa. Arja on palkittu koreografi, joka on tehnyt 39 tanssiteosta eri genreissä ja toimii tanssiryhmänsä Arja Tiili Dance Companyn taiteellisena johtajana. Arjalle on myönnetty valtion 5-vuotinen taiteilija-apuraha vuosiksi 2014–2018. Tällä hetkellä hän luotsaa alulle laittamaansa Break the Fight! -hanketta ja haluaa laajentaa sen valtakunnalliseksi. Hankkeen avulla on tarkoitus juurruttaa kuntien nuorisotoimintaan hyvin toimiva kiusaamisen vastainen toimintamalli. 


Teatterintutkimuksen Seuran Syyspäivä | 18.11.2016, Helsinki 

Teatterintutkimuksen Seuran Syyspäivä järjestetään yhteistyössä ArtsEqual -tutkimushankkeen ja Esittävien taiteiden tutkimuskeskuksen kanssa (Tutke) 18.11.2016 teemalla Soveltava teatteri, tanssi ja esitystaide hybrideissä konteksteissa – Applied Theatre, Dance and Performance in Hybrid Contexts. Key note -puhujina ovat prof. Sruti Bala ja prof. John Ó Maoilearca. 
 
Ohjelma ja ilmoittautuminen
 
Lämpimästi tervetuloa!

Huom! Kahvitarjoilun vuoksi ilmoittautuminen 13.11. mennessä. 

www.teats.fi


East15 Acting Schoolin (UK) avoin hakutilaisuus | 18.-19.11.2016, Helsinki 

Essexin yliopiston alaisuudessa toimiva East15 Acting School pitää pääsykoetilaisuuden Helsingissä 18.-19.11.2016. 

Paikka: Teatteri Viirus (Teatterikulma), Meritullinkatu 33, 4. krs, 00170 Helsinki

Kellonaika: klo 14-18 molempina päivinä 

Tilaisuuteen ilmoittaudutaan sähköpostitse: e15auditionshelsinki(a)gmail.com

Lisätietoja tilaisuudesta, koulutusohjelmista ym. löytyy oheisesta liitteestä sekä osoitteesta www.east15.ac.uk

 

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA 

Ajankohtaiset apurahahaut löydät Apurahavahdista.


OKM: Suomen kulttuuri-instituuttien toiminta-avustukset | haku 24.11. mennessä 

Avustusta voidaan myöntää Suomen ulkomailla toimivien kulttuuri-instituuttien, Kulttuuri- ja tiedeinstituutit ry:n sekä Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen toiminnan tukemiseen. Hakijan on oltava oikeuskelpoinen. Avustusta ei myönnetä yksityishenkilöille. 
 
Opetus- ja kulttuuriministeriön tavoite on, että avustus edistää 

 • Suomen ja suomalaisen taiteen ja kulttuurin tunnettavuutta kohdemaassa,
 • kansainvälistymistä ja kulttuurien välistä vuoropuhelua,
 • kansalaisten osallistumista taiteeseen ja kulttuuriin,
 • toimialan kansallista ja kansainvälistä verkostoitumista,
 • kansainvälistä kilpailukykyä ja osaamista 

sekä vahvistaa toimijoiden edellytyksiä

 • osallistua aktiivisesti alansa kansalaisyhteiskuntalähtöiseen kansainväliseen kulttuuriyhteistyöhön,
 • harjoittaa monipuolisesti kulttuurien välistä vuorovaikutusta ja vuoropuhelua edistävää toimintaa,
 • vahvistaa suomalaisen taiteen ja kulttuurin kansainvälistä tunnettuutta ja arvostusta

Hakija voi toteuttaa tavoitteita muun muassa tapahtumatoiminnan, tiedotuksen, tilastoinnin, neuvonnan, koulutuksen, julkaisutoiminnan, yleisötyön sekä kulttuuri-, sivistys- ja harrastustoiminnan keinoin. 
 
Ministeriö voi käyttää avustuksiin yhteensä 5 559 000 euroa, jos eduskunta myöntää tarkoitukseen määrärahat.

Tarkat hakutiedot

www.minedu.fi


Cimo: Luova Eurooppa –ohjelman yhteistyöhankkeiden ja verkostotuen haut 

Luova Eurooppa -ohjelman yhteistyöhankkeiden haku on auki  

Kulttuurin alaohjelman hanketukihaku on avattu ja päättyy keskiviikkona 23.11.2016 (klo 13 Suomen aikaa). Tukea voi hakea vuonna 2017 käynnistyville yhteistyöhankkeille kahdessa kategoriassa:

 • kategoria 1 / Pienet yhteistyöhankkeet (Smaller scale cooperation projects)
 • kategoria 2 / Suuret yhteistyöhankkeet (Larger scale cooperation projects). 

Tarkemmat hakuohjeet ja -materiaalit on julkaistu toimeenpanovirasto EACEAn sivuilla. Suomessa CIMO neuvoo kaikissa hakuun liittyvissä kysymyksissä. 

Lisätietoja:

Hakuohjeet ja -materiaalit EACEAn verkkopalvelussa

Yhteistyöhankkeet ja hakuohjeet CIMOn verkkopalvelussa

Yhteystiedot: CIMOn Luova Eurooppa -yhteyspiste

**** 

EU:n Luova Eurooppa -ohjelman tuki eurooppalaisille verkostoille (Networks) on nyt haettavissa. Hakuaika päättyy perjantaina 25.11. klo 13 Suomen aikaa

Eurooppalaisten verkostojen tuen tavoitteena on mm. tarjota lisärahoitusta toimintaan, joka vahvistaa kulttuuri- ja luovien alojen kansainvälistä yhteistyötä ja kykyä sopeutua toimintakentässä tapahtuviin muutoksiin (erityisesti digitaalinen murros, yleisötyö sekä uudet liiketoiminta- ja hallintomallit).  

Verkostojen tulee edustaa laajasti omaa alaansa Euroopassa ja toiminnan tulee ulottua vähintään kymmeneen maahan. 

Rahoituksen reunaehtoja: 

 • Verkostossa on oltava vähintään 15 jäsenorganisaatiota, jotka edustavat vähintään 10 eri ohjelmamaata 
 • EU-rahoitusta voi saada 80% verkoston kokonaiskuluista ja maksimissaan neljäksi vuodeksi
 • vuosittainen tukisumma ei saa ylittää 250 000 EUR
 • tuki on rahoitusta laajan verkoston koordinaatioon
 • tuella voi kattaa esimerkiksi kokoukset, seminaarit, työpajat, digitaaliset työvälineet, vaihto-ohjelmat, analyysit, tiedonkeruuta, tiedonlevitystä, uutiskirjeet, tietopankkien koostamisen ja ylläpitämisen. 

Tähän mennessä Luova Eurooppa -ohjelma on rahoittanut 22 eurooppalaista verkostoa, esimerkiksi jazzorganisaatioiden verkostoa, Europe Jazz Network, sekä tanssitalojen verkostoa, European Dancehouse Network

Lisätiedot:

Hakuohjeet ja -materiaalit EACEA:n sivuilla

Eurooppalaiset verkostot CIMOn verkkopalvelussa

www.cimo.fi

HAKUJA 

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Artist-In-Residence in Nuuk, Greenland | deadline 14 Nov 2016 

Nuuk Art Museum is now, with support from Nordic Culture Point and NAPA – The Nordic Institute in Greenland, able to offer an Artist-In-Residence Program housed at the museum.

There will be two openings, where we invite two artists to stay at the museum. Applications are open, and we hope to host the third artist from around February – March and the fourth from around April – May. 

The grant contains: 

 • A plane ticket from your home to Nuuk and back
 • 6000 DKK (app. 800 EURO) to cover food and materials
 • A furnished room at approx. 8 sq. m. in the Center of Nuuk, housed at Nuuk Art Museum. You share bath, toilet, kitchenette, balcony and a 15 sq. m. working/living room with another artist. The museum has two rooms and we expect that one room to be inhabited by Greenlandic artists, while the other room will be used for the residency program. 
 • Opportunity to make connections to the cultural life in Nuuk through Nuuk Art Museum and NAPA – The Nordic Institute in Greenland 

Requirements and what we expect in return: 

 • You have to be a practicing artist (in broad terms) – musician, writer, visual artist, performer, or the like
 • You have to live in a Nordic or Baltic country
 • You have to apply to live at the residency for 1.5 – 2 months
 • Your art has to be able to be accommodated in the framework ‘Nuuk Art Museum’. A large classical theatre play, as an example, will be hard for us to house, however an acoustic concert, visual art, poetry or similar smaller projects will be possible for us to accommodate.
 • Artists without previous cooperation with Greenland is prioritized, as the program is made to make new connections and networks
 • During your stay you need to plan a form of workshop or other interaction with the local population. This could for instance be a small course at Greenland’s Art School, creating evening classes at Nuuk Art Museum, a children’s workshop, or teaching at the high school. As an institution we will help you make connections, but it is crucial that you have an interest in this part of the agreement.
 • To the extent possible, you have to leave a piece of art or an item to Nuuk Art Museum’s collection, which is a product of your stay 

Send your application to kunstmuseum(a)sermersooq.gl

Deadline for this 2nd round of application is November 14th. We expect to give out answers in the beginning of December. 

If you have any questions regarding the Artist-In-Residency program, contact kunstmusem(a)sermersooq.gl or call us at +299 327733 

Find out more about the Artist-In-Residence program here: www.nuukkunstmuseum.com/en/residency


OUTNOW! 2017 – International Performing Arts Festival (GER) | deadline 15 Nov 2016

OUTNOW! 2017 International Performing Arts Festival From June 2 to 6, 2017

A cooperation project of the Schwankhalle and Theater Bremen

From June 2 to 6, 2017, the Schwankhalle and Theater Bremen will again host the Performing Arts Festival OUTNOW!. Founded at the Künstlerhaus Schwankhalle Bremen in 1994, the festival has taken place biannually as a cooperation project of the Schwankhalle and Theater Bremen since 2013.

OUTNOW! showcases young artists, groups, and collectives from all over Europe at the start of their professional careers. Individual artists, directors, groups, and collectives who have not been producing their own works for much longer than three years are invited to submit their current productions to the OUTNOW! Festival 2017. Contributions from neighboring disciplines such as media art, visual art, and music with performative or theatrical references are just as welcome as performances in public space and site-specific projects. There are no limitations regarding the length of the productions or the number of participants; short works and works with a large cast are also taken into consideration. A jury of representatives of the organizers will select the works invited to the festival from the submissions.

As a forum for international, up-and-coming theater creatives, OUTNOW! offers the invited artists the opportunity to be present during the entire festival period and exchange their expectations and needs with others. This will lead to a valuable discourse providing impetus for further developing one’s own artistic work and initiating new forms of collaboration. This mutual exchange is supplemented by the outside view of representatives of national and international theater institutions: The contributions to the program will be discussed in larger public panels. Individual conversations with dramaturgs and project directors provide the opportunity to delve into thematic, organizational, and financial issues. Furthermore, a selected group of young culture journalists and theater scholars will accompany the festival with reports.

Further information and the application guidelines on the internet:

www.outnow-bremen.de

www.facebook.com/OutnowFestival

www.schwankhalle.de

Contact
Schwankhalle
Judith Strodtkötter, Project Head Outnow
Buntentorsteinweg 112
28201 Bremen
Email: outnow(a)schwankhalle.de
0421-52080732


DeVos Institute: Fellowship for Arts Managers (USA) | deadline 1 Dec 2016 

The Institute’s fellowship program is offered free of charge to arts managers from across the United States and around the world who are selected through a competitive application process. These fellows attend a four-week program in residence at the University of Maryland each spring for three consecutive years 

The deadline for the 2017-19 Fellowship is Thursday, December 1, 2016.  

For questions, please send an e-mail to fellowships(a)devosinstitute.net

Read more


International Performance Festival 2017 + Dance Weekend 2017 (GER) | deadline 2 Dec 2016 

The performance art depot' s International Performance Festival is going into its ninth season in 2017! The pad-performance art depot team, again invites artists from all around the world to perform on its stage in Mainz, Germany, between the 21st and 30th April 2017. Dancers and choreographers may additionally want to consider applying forits fourth Dance Weekend in May 2017. 

What they offer: 

 • A unique international festival that is small in scale but high in profile and welcoming in atmosphere.
 • The performance art depot’s stage and team. pad is an extraordinary and beautiful independent venue with a committed team, both homebase to artists Schmitt&Schulz and a platform for introducing innovative, experimental theatre, dance, performance, live art and other forms of contemporary performing arts.
 • An interested and open audience. Press as well as curators and artistic directors of other festivals and theatres will be invited.
 • A modest performance fee and travel expense allowance. They also take care of accommodation and catering. 

The organisers are looking for unusual performance projects with diverse artistic backgrounds: they may rely on light and sound or include video art, digital art, multi-media and/or be grounded in the physical, in choreography or dance. The Dance Weekend's focus is on the latter two. 

Deadline: 2 December

Find all details online

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA 

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja kursseja löytyy myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Klovnerian opetusta marras-joulukuussa Tampereella

Klovnerian perusteet 2 op (11.-13.11. ja  2.-4.12.2016, 40 lähiopetustuntia) hinta 185 ¤ 

Tavoitteena on perehtyä klovnerian perusteisiin. Ja mokailla! Floppi. Epäonnistuminen. Virhe! Ei hätää, klovnille moka on lahja ja olennainen osa työskentelyä; kun sen hyväksyy voi taas jatkaa. suhtautumisemme epäonnistumiseen paljastaa aina jotain olennaista klovnistamme. Kunkin klovnin ainutlaatuinen naurettavuus ja samalla haavoittuvuus korostuvat. Ihmettelevä läsnäolo, jakamisen ilo ja heittäytyminen leikkiin ovat klovnille tärkeitä. 

Kouluttaja, teatteriohjaaja, FM Taina Mäki-Iso on erikoistunut fyysiseen teatteriin ja klovneriaan. Hän on opettanut klovneriaa mm. Teatterikorkeakoulussa, Salpauksen sirkuskoulutuksessa ja Turun taideakatemiassa sekä esiintynyt itse klovnina. Hän on opiskellut klovneriaa ja komiikkaa opettajinaan mm. Philippe Gaulier, Pierre Byland, Giovanni Fusetti ja Angela de Castro.

Yhteistyöterveisin,
Enni Nordman
Koulutuskoordinaattori, KM
Tampereen kesäyliopisto
Yliopistonkatu 60 A, 4krs
33100 Tampere
puh. 0400 818 229, (03) 223 8433
enni.nordman(a)tampereenkesayliopisto.fi 

Koko koulutustarjonta https://tampereenkesayliopisto.fi/koulutustarjonta/


Globaalin vastuun työpaja taiteilijoille | 22.11.2016, Helsinki 

Globaalin vastuun työpaja taiteilijoille: Opi artikuloimaan ja markkinoimaan omaa osaamistasi monialaisessa yhteistyössä 

AIKA: ti 22.11. klo 10-16 
PAIKKA: Teatterikorkeakoulu, sali 535, Haapaniemenkatu 6, Helsinki 

Monialainen yhteistyö tarjoaa uudenlaisia toimintamahdollisuuksia. Vaikka taiteilijoilla on paljon taitoja ja osaamista, yhteistyön luominen saattaa olla haastavaa. Ammatillisten raja-aitojen ylittäminen vaatii avoimuutta ja kykyä kommunikoida.  

Tässä työpajassa paneudutaan oman osaamisen tunnistamiseen ja kommunikointiin muille, erityisesti kehitysyhteistyön ja globaalin vastuun toimijoille. Työpaja painottuu kokeiluun, tekemiseen ja opitun käytäntöön laittamiseen. Keskeisenä sisältönä käsitellään markkinoinnin perusteita: Miten ideat yhteistyön rakentamiseksi saadaan paketoitua ymmärrettävään ja kiinnostavaan muotoon.  

Työpaja on suunnattu ensisijaisesti eri alojen taiteilijoille, joilla on kokemusta globaalin vastuun kysymysten parissa toimimisesta. Se on osallistujille maksuton.  

Ilmoittautuminen 16.11. mennessä: www.webropolsurveys.com/S/61966266C8E8D74C.par  

Tervetuloa! 

Työpajan järjestää Taiteen edistämiskeskus yhteistyössä Taideyliopiston kanssa.  

Asiantuntijoina Arto Sivonen / Måndag ja Anna Jussilainen / Taiteen edistämiskeskus.  

Lisätietoa: Anna Jussilainen, taiteen kehitysyhteistyön läänintaiteilija
anna.jussilainen(a)taike.fi | 0295 330 808

www.taike.fi/fi/uutinen/-/news/1105773  

www.facebook.com/events/322729561430462/

 

TYÖPAIKKOJA 

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Tarpeiston näytäntötyöntekijä – Suomen Kansallisooppera ja –baletti | haku 30.10. mennessä 

Suomen kansallisooppera ja -baletti sr hakee tarpeiston näytäntötyöntekijää toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen alkaen 1.1.2017.

Tarpeiston näytäntötyöntekijän tehtäviin kuuluvat työnjohdolliset tehtävät liittyen teosvastaavuuteen ensi-ilta- ja repriisiteoksissa, teospalaverit ja teosten dokumentointi, ooppera- ja balettiteosten tarpeiston hankinta sekä tarpeiston hoitaminen harjoituksissa ja esityksissä. Hän osallistuu tarvittaessa myös muiden osastojen avustaviin tehtäviin. Työ on vuorotyötä.

Tehtävä edellyttää alan soveltuvaa koulutusta, työkokemusta teatterialalta, atk-taitoja sekä hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja. Suomen kielen lisäksi tehtävä edellyttää englannin kielen hallintaa.

Hakemukset pyydetään jättämään sunnuntaihin 30.10.2016 mennessä Kansallisoopperan internet-sivuilla olevaan sähköiseen rekrytointijärjestelmään.

oopperabaletti.fi


Toimitusjohtaja – Kulttuuritehdas Korjaamo | haku 6.11. mennessä 

Kulttuuritehdas Korjaamo on vuonna 2004 perustettu kaupunkikulttuurin kasvuyritys. Yhtiö on toimialansa edelläkävijä, jonka keskeinen kilpailutekijä on kulttuuriosaamisen yhdistäminen liiketoimintaan. Korjaamo tuottaa vuosittain 300 kulttuuritapahtumaa ja 400 yritystapahtumaa. Sisältöalueidensa musiikin, elokuvan, teatterin, puheohjelman sekä markkinoiden lisäksi Korjaamolla on monipuolista ravintola- ja tilapalvelutoimintaa.  

Kulttuuritehdas Korjaamo on osa Töölö Urban Oy:tä. Töölö Urban Oy on keväällä 2016 perustettu konserni, joka kehittää kaupunkielämän hankkeita. Kokonaisuuteen kuuluvat Korjaamon lisäksi Kauppatorin kupeeseen juuri avattu Allas Sea Pool sekä Rautatientorin Jääpuisto.  

Töölö Urbanin toiminnan laajentuessa haemme Kulttuuritehdas Korjaamolle uutta  TOIMITUSJOHTAJAA.

Korjaamon liikevaihto koostuu pääosin kolmesta osa-alueesta: ohjelmatoiminnasta, ravintolatoiminnasta sekä yrityspalveluiden myynnistä. Liikevaihto on noin 4,5 miljoonaa euroa vuodessa. Vakituista henkilökuntaa on 20, ja henkilötyövuosia osa-aikaiset mukaan lukien 36. 

Hakijalta odotamme liiketoimintaosaamista ja omakohtaista kosketusta kaupunkikulttuuriin. Kokemusta esimiestyöstä ja asiakkaiden ymmärtämisestä tarvitaan. Toivomme myös näyttöjä onnistumisista hyvissä ja vaativissa hankkeissa. Odotamme itseohjautuvuutta ja tiimihenkisyyttä, kokonaisuuksien hahmottamista ja silmää yksityiskohdille. Olethan sielultasi yrittäjä, sillä sitä tulemme kysymään. 

Saat itsenäisessä tehtävässäsi näköalapaikan tuoreimpaan kaupunkikulttuuriin ja merkityksellisiin kehityshankkeisiin. Tehtävä on vakituinen, kokoaikainen ja alkaa sopimuksen mukaan. 

Innostuitko? Lähetä ansioluettelosi ja hakemuksesi palkkatoiveineen 6.11.2016 mennessä osoitteeseen rekry(a)korjaamo.fi

Lisätietoja tehtävästä antaa Töölö Urbanin toimitusjohtaja Raoul Grünstein, p. +358 40 546 5630, 27.10. klo 16-18 ja 2.11. klo 16-18. 

www.korjaamo.fi


Tekninen suunnittelija – Suomen Kansallisooppera ja -baletti | haku 6.11. mennessä 

Suomen kansallisooppera ja -baletti sr hakee teknistä suunnittelijaa vakinaiseen työsuhteeseen 1.12.2016 alkaen tai sopimuksen mukaan.
 
Vastaat itsenäisesti ooppera- ja balettiesitysten lavasteiden teknisestä suunnittelusta lavastajien pienoismallien ja suunnitelmien pohjalta. Työtehtäviisi kuuluu myös esim. pohja- ja leikkauskuvien piirtämistä, kokoonpanokuvien piirtämistä, teosten lavastelistauksen laatimista sekä kokoonpanojen ja osien suunnittelua ja mallintamista. Arvioit myös erilaisten vuokra-, osto- ja yhteistyöteosten sopivuutta sekä ohjeistat esim. lavastajia ja näyttämömestareita. Valmistelet lavasteisiin liittyviä tarjouspyyntöjä, teet materiaalitilauksia sekä esittelet teknisiä konsepteja lavastamon ja näyttämön työryhmille. Osallistut teknisen suunnittelun viikkopalavereihin, teosten teknisiin palavereihin, sekä purku- ja palautekeskusteluihin. Työskentelet osana lavastamoa teknisessä suunnittelutoimistossa, esimiehenäsi tekninen pääsuunnittelija. 
 
Edellytämme soveltuvaa teknistä koulutusta (esim. kone- tai konstruktiotekniikan insinööritutkinto), vähintään kolmen vuoden suunnittelukokemusta, innovatiivista ajattelukykyä ja valmiutta toteuttaa suunnitelmia alusta asti, kokemusta teknisten projektien läpiviemisestä, prototyyppimäisestä suunnittelusta ja tuotannosta sekä eri materiaaleista (puu, teräs, alumiini ja muovit), hyvää paineensietokykyä ja ahkeraa työotetta, hyvää hallintaa Inventor, AutoCad ja MS Office –työkaluista sekä sujuvaa suomen ja englannin kielen taitoa. Katsomme eduksi, jos sinulla on aikaisempaa kokemusta lavasterakenteiden suunnittelusta. 
 
Hakemukset pyydetään jättämään su 6.11.2016 mennessä Kansallisoopperan ja -baletin internet-sivuilla olevaan sähköiseen rekrytointijärjestelmään. 

www.oopperabaletti.fi


Tuottaja – Jyväskylä Kesä -festivaali | haku 7.11. mennessä 

Nykyisen tuottajamme siirtyessä urallaan eteenpäin etsimme nyt Jyväskylän Kesälle määräaikaista   

TUOTTAJAA 

Haemme tuottajaa vastaamaan vuoden 2017 festivaalin toteutuksesta. Uuden strategian ja toiminnanjohtajan eläköitymisen myötä festivaalin organisoitumista tullaan tarkastelemaan uudelleen ensi vuoden aikana. Vuoden määräaikaisessa tuottajan tehtävässä olet näköalapaikalla festivaalin tulevaisuuteen. Tule näyttämään oma osaamisesi. 

Hakemamme tuottajan työnkuvaan kuuluu mm. 

 • Festivaalin tuotantojen suunnittelua, toteutusta ja koordinointia
 • Tekninen tuotanto 
 • Vapaaehtoistyön suunnittelua, toteutusta ja koordinointia
 • Ohjelmistosuunnittelua
 • Viestinnällisiä tehtäviä
 • Hallinnollisia tehtäviä
 • Muita yleisiä tehtäviä 

Tuottajalta edellytämme 

 • Vähintään 5 vuoden työkokemusta itsenäisestä tapahtuman tuottamisesta tai muuta vastaavaa osaamista
 • Vankkaa kokemusta aikataulujen hallinnasta, projektin johtamisesta ja toimeenpanosta
 • Vahvaa kulttuurialan sisältöjen hallintaa
 • Modernia markkinointinäkemystä sekä osaamista hyödyntää digitalisaation tuomia mahdollisuuksia. Omaat hyvät tietotekniset taidot.
 • Ratkaisukeskeisyyttä, laaja-alaisuutta, kykyä sietää painetta ja samanaikaisesti työn alla olevia asioita
 • Erinomaisia yhteistyötaitoja sekä kykyä organisoida ja ohjata ihmisten työskentelyä
 • Ulkomaisten kontaktien vuoksi vähintään sujuvaa englannin kielen suullista ja kirjallista taitoa 

Tiedustelut 
31.10. – 1.11. klo 12-16 toiminnanjohtaja Tanja Rasi puh. 040 5895733 
2. – 4.11. klo 12-16 tuottaja Mari Lankinen puh. 050 53 63 231

Hakemukset palkkatoiveineen ma 7.11.2016 mennessä osoitteeseen hakemukset(a)jyvaskylankesa.fi

Työpaikka tulee vastaanottaa viimeistään 1.1.2017. 

www.jyvaskylankesa.fi


Managing Director – Trans Europe Halles (TEH) | deadline 23 Nov 2016 

Trans Europe Halles is looking for a creative, motivated and experienced Managing Director to lead our growing network into the future. The role of the Managing Director is to design and implement visions and strategies and to ensure the best possible conditions for Trans Europe Halles to thrive and develop as a network.  

Profile

We are looking for a dedicated Managing Director with extensive leadership experience, preferably from the cultural sector or NGO sector at an international level. We believe that you are passionate about the arts and international cooperation and that you, just like us, are excited about supporting independent actors in transforming our industrial heritage into vibrant cultural spaces for the benefit of their communities.  

We expect that you have comprehensive background in driving strategic and developmental work in a membership or partnership driven organisation. You are familiar with the governance principles of an association and know how to balance opinions and move things forward. You enjoy team work and know how to facilitate excellence in others.  

We expect that you have ample track record of fundraising and running EU-projects as well as building strategic partnerships. You are familiar with national cultural policies in Europe, as well as EU policies and priorities that affect the cultural sector.  

Employment details

Employer: Trans Europe Halles (NGO). 
Contract: 6 months probation period. Full-time. 
Location: TEH Coordination Office, situated at the cultural centre Mejeriet, Lund, Sweden. 
Yearly salary: 426.000 SEK/ 41.370 ¤. 
Employment starts: 1st of February 2017. 
Deadline for applications: 23th of November 2016 (midnight). Interviews in December. 

Submit your application including a CV and a motivation letter describing how your experiences relate to what is required of the position of max 1 page via e-mail to jobs(a)teh.net
For queries, please contact José Rodríguez at jose(a)teh.net or +46 737 630 662. 

www.teh.net


Secretary General – Culture Action Europe (CAE) | deadline 27 Nov 2016 

Culture Action Europe is looking for a Secretary General. The successful candidate will have a strong commitment to Culture Action Europe values, a strategic vision of the role of arts and culture in political life and believe in the value of arts and culture for European citizens.

Culture Action Europe is the “political platform for arts and culture” in where converge cultural agencies, institutions, associations and associates across the cultural sector and throughout Europe merge to advocate for a stronger role for cultural policies in the European Union, its Member States, neighbouring countries and beyond. 

The new Secretary General will coordinate the overall work of the organisation (in Brussels), report directly to the Executive Committee, ensuring high quality outputs and good communication of key messages to target audiences in official institutions and within the sector. 

The work involves planning, fund-raising and reporting as well as writing and editing. The Secretary General also represents the organisation at meetings with senior decision-makers, and facilitates the work among its stakeholders to agree joint positions and actions. 

Deadline: 27 November

Find all details online

MUITA ILMOITUKSIA 

Kulttuurin Norsunluutorni kutsuu tviittaamaan  

Kulttuurin Norsunluutorni (norsunluu.fi) on uusi taidejournalismiin keskittyvä portaali, joka auttaa lukijoita löytämään kulttuurijuttuja ja kirjoittajia löytämään lukijoita. Portaali ei tuota omaa sisältöä tai tilaa juttuja vaan etsii jo julkaistuja kirjoituksia ja linkkaa niitä sivulle. Norsunluutorni ei ota juttuja itselleen vaan linkit vievät aina suoraan kirjoittajan omille sivuille. 

Norsunluu.fi avataan virallisesti la 29.10.2016 klo 12.30.

Kulttuurin Norsunluutorni tarjoaa joka viikko pääkirjoituksen, jossa haravoidaan netin tarjontaa valitusta näkökulmasta. Etusivulle valikoituu joka kuukausi muutama pidempi juttu sekä joka viikko uudet viikon nostot. Linkkaamme tekstien lisäksi kuvia, videoita ja podcasteja.  

Millaista vuoropuhelua syntyy lehtien ja bloggareiden välille sekä taiteilijoiden omien blogien ja katsojien ja kriitikoiden blogien välille? Kulttuurin Norsunluutorni tarjoaa kuratoidun katsauksen netin tarjontaan, muttei suinkaan pelkästään sitä.  

Kulttuurin Norsunluutorni ei voi toimia ilman aktiivisia kirjoittajia ja lukijoita, sillä tviittien avulla saamme tietoa jutuista ja bloggareista, joita voimme sivustolla nostaa esiin ja tviitata eteenpäin.  

Kenen tahansa on mahdollista tviitata sivustolle juttuja eri kategorioihin, joita tällä hetkellä on ”artikkelit”, ”blogit” ja ”kansainvälinen”. Tviitatkaa omia juttuja ja netin helmiä ja lisätkää niihin hashtag, pieni otsikko ja mielellään myös kuva. Sivusto poimii ja lajittelee automaattisesti jutut hashtagien perusteella.  

#norsunluuartikkelit -vie tviittaamasi jutun artikkelit-otsikon alle  

#norsunluublogit - vie tviittaamaasi jutun blogit-otsikon alle  

#norsunluukansainvalinen - vie tviittaamasi jutun kansainvälinen-otsikon alle  

Sivuille kerätään myös listaa kiinnostavista taidejournalismiblogeista, joten niiden osoitteita voi lähettää päätoimittajalle.  

Kulttuurin Norsuluutornissa huomioidaan kaikki taiteenlajit, mutta se painottuu esitystaiteeseen, teatteriin ja tanssiin. 

Portaalin päätoimittajana työskentelee vuoden ajan tanssi- ja teatterikriitikko Maria Säkö:
+358 (0)440760917 | maria_sako(a)hotmail.com  

Sivuston tuottajana työskentelee kulttuurituottaja Heidi Backström:
+358 (0)44 53 96 814  | heidi.backstrom(a)gmail.com  

Kulttuurin Norsunluutornin yhteistyömediat ja bloggarit:  

Ice Hole – Live Art Journal: Esitystaiteen kansainvälinen verkkojulkaisu, jota kustantaa Todellisuuden tutkimuskeskus, yhteyshenkilö Pilvi Porkola  

Liikekieli.com: Tanssitaiteen verkkojulkaisu, yhteyshenkilönä Maija Karhunen  

Mustekala.info: Poikkitieteellinen ja –taiteellinen verkkolehti, yhteyshenkilönä Matti Tuomela  

Kiiltomato.net: Kirjallisuuskritiikin verkkolehti. Kiiltomatoa kustantaa Lukukeskus, yhteyshenkilönä Aleksis Salusjärvi  

Nuori Voima: Yhteyshenkilönä Maaria Ylikangas  

Suomen arvostelijain liitto - SARV ry.:  Yhteyshenkilönä Maria Säkö  

Ammattilaisblogisteina esitystaiteilija ja -tutkija, tohtori Pilvi Porkola ja esittävän taiteen tuottaja Eeva Bergroth.  

Kulttuurin Norsunluutornin toiminnan rahoittaa Koneen Säätiö.  


Tule mukaan etsimään nuorille kesätöitä!

Yhdessä kesätyöhön – Tule mukaan etsimään nuorille mahdollisuuksia! 

Plan International Suomi on käynnistynyt Yhdessä kesätyöhön -hankkeen. Etsimme nyt kulttuurialan toimijoita mukaan Kulttuurirahaston kannatusyhdistyksen rahoittamaan hankkeeseen. Tavoitteenamme on löytää lähes 200 kesätyöpaikkaa kesälle 2017.  

Ideana on yhteinen tekeminen: kantasuomalaiset ja maahanmuuttajataustaiset 15-17 v. nuoret tekevät 2 viikon pituisen kesätyöjaksonsa yhdessä. Jokaisen työnantajan tulisi työllistää vähintään 2 nuorta. 

Kesätyön sisältö

Työ voi olla lähes mitä vaan kunhan alaikäisen nuoren työtä koskevat säännökset täyttyvät. Kesätyöntekijöiden nuoren iän vuoksi kaikki rutiiniluonteiset toimisto-, pakkaus-, siistimis-, roudaus- ja järjestelytyöt ovat parhaita. Myös lasten kesäleirit ja kerhot sopivat työtehtäviksi. 

Projektipilotti vastaa kustannuksista.

Työnantajavelvoitteista vastaa työnantaja, mutta yhdistyksillä on mahdollisuus laskutta palkkakulut jälkikäteen projektilta. Palkka on noin 360 euroa/2 viikkoa.  

Yhteistyö tarjoaa työnantajalle mahdollisuuden yhteiskuntavastuun kantamiseen. Sen avulla on helppo tutustua monikulttuurikysymyksiin ja tukea nuoria työelämän alussa. 

Jos kiinnostuit, ota yhteyttä: maahanmuuttajatyön päällikkö Hanna Nurmi, hanna.nurmi(a)plan.fi; 045-657 5655. 


Muistutus teatteritieteen opiskelijoiden kyselystä sateenvarjo-organisaatiossa toimiville 

Jaa kokemuksesi – vastaa teatteritieteen kyselyyn 

Toimitko jossakin seuraavista: Aura of Puppets, Musiikkiteatteri Kapsäkki, Esitystaiteen keskus, KokoTeatteri, Teatteri 2.0, Universum tai Nukketeatterikeskus Poiju?  

Vastaa 2.11. mennessä Helsingin yliopiston teatteritieteen opiskelijoiden kyselyyn, jossa kerätään kokemuksia näistä vapaan kentän sateenvarjo-organisaatioista. Kutsu tutkimukseen on lähetetty sähköpostitse. Löydät lomakkeen myös osoitteesta https://www.webropolsurveys.com/S/1716BA829ED94D47.par

Vastaamalla aihetta koskevaan kyselyyn autat vapaata kenttää koskevan tiedon kartuttamisessa. Jokainen vastaus on tärkeä. 

Vastauksia käsitellään nimettöminä ja luottamuksellisesti, eikä yksittäisiä vastaajia tai organisaatioita voi tunnistaa vastauksista. 

Lisätietoja tutkimuksesta antaa yliopistonlehtori Johanna Laakkonen (johanna.laakkonen(a)helsinki.fi).


Tilaa Critical Stages -verkkojulkaisu 
 

Kansainvälinen kriitikkojärjestö julkaisee verkkolehteä Critical Stages/Scènes critiques.  

Jos julkaisua haluaa seurata, se kannattaa tilata suoraan sähköpostiin, mikä käy järjestön verkkosivuston kautta: www.critical-stages.org

 

twitter.com/tinfotweets