05.12.2018

TINFO-tiedote 40 / 5.12.2018
 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Miltei jo mietin, tähänkö maailma loppuu, mutta ei… Muistin Wendersin leffan enkelit, ne jotka suojaavat, jotka myötätuntoisesti seuraavat sivusta missä me menemme. Esitys antoi toivon, ikään kuin uuden alun mahdollisuuden.

TINFO PALVELEE

UUTISIA

TAPAHTUMIA

HAKUJA

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

TYÖPAIKKOJA

MUITA ILMOITUKSIA

twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Taiteellinen välitilinpäätös

Myllyteatteri vietti 15-vuotisjuhlaansa. Teatterin taiteellisen johtajan Miira Sippolan juhlapuhe  viritti taiteen, oman taiteellisen intohimon ja etiikan ytimeen. Puhe oli dialogia myllyteatterilaisten kanssa, Sippolan sanat saivat liikkeelliset ja äänelliset kommenttinsa ”Myllyteatteri-orkesterin” jäseniltä, jotka Sippola esitteli analysoiden jokaisen materiaalisuutta. Jokainen piirsi näyttämölle ikään kuin oman kehollisen käyntikorttinsa.

Sippolan taiteellinen välitilinpäätös, josta välittyy tekijän taiteellinen eetos, on luettavissa juhlapuheesta. Sippola kuvailee omaa taiteellista kielioppiaan. Hän haluaisi näyttämön järjestyvän ”kuvallisesti, rinnasteisen runollisesti” ja toivoisi voivansa ohjata ”koreografisesti, kompositiosta käsin”: ”Nautin yhdistelyn taiteesta, kuinka äänelliset ja muodolliset asiat keskustelevat keskenään. Myllyteatterille on ollut ominaista suuret työryhmät, näyttämöllinen kieli monine väreineen ei olisi ollut mahdollista ilman sitä. Vuosien myötä on tiivistynyt tietty rakas työryhmä.

Kolga vaikutti avoimessa assosiatiivisuudessaan, sen äänimaailma lumoaa. Tommi Parkon runo sai esityksellisen käännöksen, jonka äänen värähtelyssä olisin voinut viipyillä ikuisuuksiin. Mietin enkelin siipien tai jonkinlaista linnunradan tomuhiekkasten äänellistä tanssia. Tätä ikuisuutta vasten piirtyivät esiintyjien luomat hahmot, universumin pienet inhimilliset tapahtumat. Jokainen esiintyjä on kuin Kantorin bioesine. Minua kiehtoi julman pakkomielteinen minimalistinen toisto – melkoisen turhanaikaista tämä meidän ihmisten touhumme. Miltei jo mietin, tähänkö maailma loppuu, mutta ei… Muistin Wendersin leffan enkelit, ne jotka suojaavat, jotka myötätuntoisesti seuraavat sivusta missä me menemme. Esitys antoi toivon, ikään kuin uuden alun mahdollisuuden.
 

Jelinek-sivusto on sivistystyötä

Suomen Goethe-Institutin julkaisema Jelinek-sivusto on maineteko. Voimme nyt lukea suomeksi Tuhon enkelin ja Vihan. Sivusto taustoittaa napakasti Jelinekiä, romaanien ja näytelmien suomentamista, niiden saamaa vastaanottoa Suomessa sekä Rechnitzin (Tuhon enkeli) taustaa ja esitysprosessia. Mukana on myös Tuva Korsströmin haastattelu Jelinekistä vuodelta 1991. Kirjoittajina itseoikeutetusti suomentaja Jukka-Pekka Pajunen sekä Elisa Salo, Hilkka-Liisa Iivanainen, Maria Säkö ja Tuulikki Poutiainen, jonka artikkeli on aiemmin julkaistu Niin&Näin -lehdessä.
 

NOD 1 esittää – yhteissoittoa, välähdyksiä, pesäntekoa

Teatterikorkeakoulun ykkösvuosikurssilaisten Niskavuoren nuori emäntä oli riemastuttavaa katseltavaa. Se oli Niskavuori-bändi, musiikillisuudessaan ja simultaanisine, kertautuvine henkilöineen. Niskavuoren salissa Loviisa, Juhani ja Malviina olivat monena – kuin inhimillisenä kaleidoskooppina. Katson sitkoista näyttelijäntyötä, näyttelijöiden tapaa luoda kompositionsa, rytmittää, suunnata, annostella energiaa. Tuntuu siltä, että yhtään hetkeä tai tunnetta ei päästetä karkuun. Näyttelijä on orkesterisoitin, instrumentti.  Yhteissoitto ja soolo-osuudet lävistävät katsojan. Ykköskurssilaiset tekivät pesänsä minuun ja näin välähdyksen jokaisesta. 
 

Hyvän omantunnon kesäteatteria

Toimittaja ja kriitikkokonkari Soila Lehtonen on julkaissut kronikan Draamaa Suomenlinnassa – Hyvän omantunnon kesäteatteria. Hienoa, että kirja on tehty! Puhun konkarista, sillä Lehtonen on tehnyt aikoinaan sivugradunsa näistä alkuvaiheiden esityksistä. Hän on nähnyt 43:sta esityksestä 33 ja kirjoittanut 24 esityksen kritiikin. Suomenlinnan kesäteatterin historia vuosina 1970-2017 paikkaa yhdeltä osalta myös Ryhmäteatterin historian aukkoja. Lehtosen esityskuvauksesta, tekijöiden haastattelukatkelmista ja ennen kaikkea kritiikeistä piirtyvät välähdyksenomaisesti usean aikakauden kuvat. Teos osoittaa myös kritiikkien entisaikojen moninaisuuden. 

Ymmärrän, että Soila Lehtonen kantaa huolta siitä, mitä kritiikeistä jää jäljelle, ettei tällainen dokumentti enää säily. Hän viittaa myös meihin, TINFO kun kokosi vuosikausien ajan teatterikritiikkejä media-arkistoonsa ja lopetti tuon palvelun. Totta, mutta varsinainen menetys oli se, että lehtileikekokoelman ylläpidon lopetti Teatterikorkeakoulun kirjasto. Yritimme yhdessä saada useampia tahoja rahoittajiksi, siinä onnistumatta. Totta, viime vaiheessa tätä palveluamme lopetimme noin 10 sanomalehden tilauksen ja teatteria koskevan kirjoittelun leikkuutyön niistä. Tuntui entistä järjettömämmältä uhrata useaa tuhatta euroa ja yhden ihmisen yhtä työpäivää viikossa yhä yksimuottisemmiksi käyviin kritiikkeihin, yksi ja sama kritiikki useassa lehdessä. Joskus jostakin pitää osata myös luopua. Emme edelleenkään kadu. TINFOn ydintehtävä ei ole dokumentoida mennyttä hintaan mihin hyvänsä.
 

Seitsemän laihaa vuotta?

Tanssiryhmä Raekallio Corp.:n tiedote pysäytti. Se kysyy: Seitsemän laihaa vuotta?  Jossain menee raja. “Eli tanssiryhmän seitsemännen toimintavuoden kynnyksellä on pakko todeta, että tällä rahoituksella sai nyt tämän verran tätä taidetta. Lämmin kiitos siitä!”
 

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

TINFO PALVELEE

Valta, vastuu, vinoutumat – kysely tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumisesta esittävien taiteiden alalla

Valta, vastuu, vinoutumat – kysely tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumisesta esittävien taiteiden alalla.

Kyselyyn toivomme vastauksia kaikilta teatterin, tanssin ja sirkuksen parissa työskenteleviltä. Kysely on auki 15.11.2018-15.1.2019.

Kysymykset voi valita vastattavakseen suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

Näitä asioita selvitämme

  • Kohdellaanko jokaista tasa-arvoisesti ja oikeudenmukaisesti riippumatta sukupuolesta, iästä, seksuaalisesta suuntautumisesta, äidinkielestä, ulkonäöstä, taustassa tai muusta henkilökohtaisesta ominaisuudesta?
  • Minkälaista ja miten paljon esiintyy syrjintää, häirintää, kiusaamista, epäasiallista käyttäytymistä, yliolkaista tai vähättelevää suhtautumista työkumppaneiden tai johdon taholta?
  • Miten paljon joutuu kohtaamaan sukupuoli- ja muita stereotypioita – kaikenlaisia kaavamaisia oletuksia? 
  • Toiminko minä, toimiiko työkumppani, toimiiko esimies/johtaja yhdenvertaisesti ja tasapuolisesti?  Miten toimin tilanteissa, joissa tasa-arvoa tai yhdenvertaisuutta loukataan? Puutunko, olenko huomaamatta vai hiljaa?

Tällä kyselyllä selvitämme alalla vallitsevan tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden nykytilaa. Jotta vinoutumat ja vääristymät saadaan korjatuksi, tarvitaan tietoa siitä, miten teatterin, tanssin ja sirkuksen alalla erilaisissa asemissa ja työtehtävissä toimivien tasa-arvo ja yhdenvertaisuus toteutuvat työn arjessa ja käytännöissä.  

Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo ovat yhteisiä asioita

Emme tee kyselyä vain kyselyn vuoksi. Teemme julkaisun, nostamme kyselyn tulokset esiin seminaareissa, keskusteluissa ja kirjoituksissa. Tuotamme yhdessä toimenpide-ehdotuksia ja -suosituksia, joilla rakennetaan nykyistä yhdenvertaisempaa ja tasa-arvoisempaa työtä. Seuraamme toimenpiteiden vaikuttavuutta. 

Yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistäminen on (itse)kriittistä hereillä oloa ja valppautta, jatkuva prosessi.

Kyselyssä yhteistyökumppaneita ovat Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) rinnalla Centralförbundet för Finlands Svenska Teaterorganisationer (CEFISTO), Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto (Teme), Suomen Näyttelijäliitto, Suomen näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat (Sunklo), Teatterikeskus, Suomen Teatterit (STEFI), Globe Art Point sekä Tanssin tiedotuskeskus ja Sirkuksen tiedotuskeskus.

Tule mukaan tekemään asioita näkyviksi työpaikoilla vastaamalla tähän kyselyyn!

https://www.webropolsurveys.com/S/68DC97C09C920EC5.par


Kyselyä koskevat tiedustelut:

TINFO / tutkimus- ja hallintokoordinaattori Mikko Karvinen, mikko(a)tinfo.fi tai                                                 
TINFO / johtaja Hanna Helavuori, hanna(a)tinfo.fi


Ehdota Silmänkääntäjä-, Thalia- ja TINFO-palkintojen saajia

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) jakaa kolme palkintoa Thalia-juhlassa 11.3.2019. Kutsumme nyt kaikki ehdottamaan palkinnon saajia.  
 
Tässä alla ovat palkintojen kuvaukset ja linkit, joiden kautta ehdotuksensa voi jättää nimettömänä. Jokaiselle palkinnolle on oma linkkinsä. Ehdotuksia otetaan vastaan 10.12.2018 saakka. Tervetuloa osallistumaan!
 

Silmänkääntäjä-palkinto

Silmänkääntäjä-palkinnon kautta TINFO haluaa nostaa esiin mahdollisimman monipuolisesti sitä työtä, jota teattereissa tehdään maan teatteritaiteen hyväksi.

Silmänkääntäjä-palkinnon nimi muistuttaa ensimmäisestä suomenkielisestä näytelmästä, Pietari Hannikaisen Silmänkääntäjästä, mutta samalla se viittaa teatteritaiteen ominaispiirteisiin toden ja fiktion, katsojan ja esiintyjän väliseen vuorovaikutussuhteeseen, teatterin taikaan ja vetovoimaan.

Silmänkääntäjiä voi löytyä mistä tahansa teatterin ammattikunnasta. He ovat henkilöitä, jotka omassa tehtävässään ja omalla alueellaan ovat vaikuttaneet ilahduttavasti teatterin esitystoimintaan, työn laatuun tai imagoon. Palkintoja voidaan myöntää useampia kerrallaan eikä elämäntyönkään palkitseminen ole kokonaan pois suljettu.

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) perusti vuonna 1998 Silmänkääntäjä-palkinnon, jota aluksi jaettiin joka toinen vuosi Maailman teatteripäivänä valtakunnallisessa juhlassa. 

Kuka on Silmänkääntäjä 2019? Otamme vastaan ehdotuksia.
 

Thalia-palkinto

Thalia-palkinnon tarkoituksena on palkita yhteiskunnallista keskustelua herättävä, uusia yleisöryhmiä houkutteleva, kansainvälisesti menestynyt tai muuten erityisen ansioitunut esitys, ja siten synnyttää keskustelua esittävän taiteen merkityksestä. Palkinnon voi saada mikä tahansa pääasiassa suomalaisten tekijöiden tuottama esitys.  
 
Vuoden esitys voi olla teatteria, tanssia, sirkusta, esitystaidetta tai näitä yhdistelevä esitys. Thalia-palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2010.

Vuoden esityksen Thalia-palkinnon saavan esityksen (tai esitykset) ensi-ilta on ollut joulukuun 2016 ja joulukuun 2018 välisenä aikana.

Ehdota esitystä Thalialla 2019 palkittavaksi.

TINFO-palkinto

TINFO-palkinnolla palkitaan teatteritiedon tuottajia, tiedottajia, toimittajia, kriitikoita, alan tutkijoita tai uudenlaisia hankkeita ja nostaa esille parhaita käytäntöjä teatteria koskevassa viestinnässä. Palkintoehdokas voi olla yksityishenkilö, työryhmä, hanke, teatteri tai muu yhteisö, joka on toimitus-, tiedotus- tai tutkimustyöllään syventänyt teatteritaiteen tuntemusta.  
 
TINFO-palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2010.

Kenelle TINFO-palkinto 2019. Ehdota.

Tiedustelut: tinfo(a)tinfo.fi


Ilmoita loppusyksyn ja tulevan vuoden ensi-illat TINFOn verkkosivuille

Ilmoita loppusyksyn ja tulevan vuoden ensi-illat TINFOn verkkosivuilla avoimesti selattavaan ensi-iltojen tietokantaan.

Voit ilmoittaa tiedossa olevat ensi-illat kätevästi verkkolomakkeella. Jos teatterisi puuttuu teatterilistalta, ilmoita teatterin tiedot tällä lomakkeella. Voit myös päivittää teatterin tietoja samalla lomakkeella, tai ilmoittaa muutoksista sähköpostitse osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi

UUTISIA

Oblivian Children and Other Radicals -teos saa jatkoa Saksassa uudella versiolla

Esitystaideryhmä Oblivian Children and Other Radicals saa jatkoa Essenissä, Saksassa 15.-16.12.2018. Teos käsittelee rahan, talouden ja demokratian teemoja ja sen keskiössä on lasten ja aikuisten tasavertaisuus esiintyjinä.  
 
Tuotantotalo PACT Zollvereinissa nähtävässä uudessa saksalaisessa versiossa Oblivian ydinryhmän kanssa lavalla esiintyy yhdeksän 10-16-vuotiasta lasta ja nuorta paikallisesta hiphop-tanssikoulusta. Essenin jälkeen teos jatkaa FTT Düsseldorfissa tammikuussa. 

Children and Other Radicalsin Suomen ensi-ilta nähtiin Helsingin juhlaviikoilla elokuun lopussa, jolloin esityksessä oli mukana viisi helsinkiläistä Steiner-koulun oppilasta.  
 
Vuonna 2000 Helsingissä perustettu esitystaideryhmä Oblivia on kehittynyt useiden vaiheiden kautta työryhmästä kansainvälisesti tunnustetuksi jatkuvatoimiseksi ryhmäksi. Oblivia tekee yhteistyötä kotimaisten ja kansainvälisten teatterien, ryhmien ja taiteilijoiden kanssa ja tutkii nykyisyyttä uuden näyttämötaiteen keinoin.
 
Oblivia: Children and Other Radicals
15.-16.12.2018, PACT Zollverein, Essen (D)
18.–19.1.2019, FFT Düsseldorf (D)
 
Tuotanto: Oblivia  
Yhteistuotanto: FFT (Düsseldorf), Goethe-Institut Finnland, Helsingin juhlaviikot, Kampnagel (Hamburg), PACT Zollverein (Essen)  
Tukijat: Elbkulturfonds der Kulturbehörde Hamburg, Finnland-Institut, Helsingin kaupunki, Konstsamfundet, Stiftelsen Tre Smeder, Svenska kulturfonden, Taiteen edistämiskeskus, TINFO – Teatterin tiedotuskeskus
 
Lue lisää teoksesta: www.oblivia.fi

Ruumiillista (rahan käsite) ja ole osa maailmaa
 
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Tiedottaja Katja Tolonen, katja(a)rodrod.fi, 050 492 2017


Nätyn ja Coventryn yliopiston Telepresence-projektille Reimagine Education 2018 -kilpailussa kaksi voittoa

Nätyn Telepresence in Performance Training and the Performing Arts -yhteistyöprojekti Coventryn yliopiston kanssa on voittanut San Franciscon Reimagine Education -konferenssissa kaksi kategoriaa - Arts and Humanities -kategorian sekä Hybrid Learning -kategorian.  Kaikkiaan Reimagine Education -kisaan osallistui 1184 projektia 39 maasta.

Projektissa tutkitaan etäläsnäoloa esittävien taiteiden koulutuksessa.

Coventryn yliopiston ja Nätyn yhteistyö alkoi jo vuonna 2015. Myös hankkeen ensimmäinen osa Coriolanus Online voitti Philadelphiassa joulukuussa 2016 järjestetyn Reimagine Education -kilpailun ensimmäisen palkinnon Arts and Humanities -sarjassa.

Palkintoa jakaa Wharton School of The University of Pennsylvania.

Nätyn tutkimus tehdään Tutkivan teatterityön keskuksen (T7) alla.

Projektin sivut: research.uta.fi/telepresence/

Video projektista Telepresence in Theatre Highlights 2016-18

Lisätiedot
Mikko Kanninen, mikko.kanninen(a)uta.fi, 040 1901 522


Ahaa teatteri sai Majaoja-säätiön vuosipalkinnon

Majaoja-säätiön 15 000 euron suuruisen vuosipalkinnon sai Ahaa-teatteri.   

Ahaa-teatteri on tamperelainen lasten- ja  nuortennäytelmiin erikoistunut ammattiteatteri. Teatteri kiertää esitysten kanssa ja tekee tiivistä yhteistyötä koulujen sekä kulttuuritoimijoiden kanssa.  

Ahaa Teatterin ohjelmistoon kuuluu vakituisesti yli 13-vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille suunnattu teatteriesitys.  Teatteri tilaa uusia ajankohtaisia, nuorille ja lapsille suunnattuja tekstejä. Viimeisen 10 vuoden aikana 23 näytelmästä on ollut 20 kantaesityksiä. Myös nuoret tekijät, ohjaajat ja käsikirjoittajat pääsevät Ahaa Teatterin ohjelmistossa esille.  

Majaoja-säätiö on vuonna 2000 perustettu säätiö, jonka tarkoituksena on tukea suomalaista kulttuurielämää sen kaikissa ilmenemismuodoissa. Majaoja-säätiö jakoi vuoden 2018 palkintoina ja apurahoina yhteensä 150 000 euroa.

Vuoden 2018 kaikki palkitut ja apurahan saajat

Lue koko uutinen

Lisätietoja ja palkittujen yhteistietoja antaa Majaoja-säätiön asiamies Ritva Tiainen, ritva.tiainen(a)pp4.inet.fi, 050 376 0597 


SARV myönsi Kopiosto-apurahat ja residenssipaikat vuodelle 2019

Suomen arvostelijain liiton hallitus myönsi Kopiosto-apurahoja vuodelle 2019 arvostelijana työskentelyyn ja opintomatkoihin sekä residenssimaksuihin ja matka-apurahoihin yhteensä 44 184 euroa. Lisäksi hallitus myönsi vuonna 2019 järjestettävään Leipzigin opintomatkaan stipendeinä 8 000 euroa.

Kaiken kaikkiaan avustuksia myönnettiin yhteensä 52 184 euroa.

Suomen arvostelijain liitto ei perustele yksittäisiä apurahapäätöksiä.

Syksyn Kopiosto-apuraha- ja residenssihaussa tuli määräaikaan mennessä 54 hakemusta.

Myönnetyt apurahat


Esiintyvien taiteilijoiden arvonlisäverotukseen esitetään muutosta

Hallitus on esittänyt muutoksia esiintyvien taiteilijoiden arvonlisäverotukseen. Esityksen tavoitteena on muuttaa esiintymispalkkioiden arvonlisäverotusta vastaamaan alan keskuudessa tapahtunutta kehitystä.

Hallituksen esityksen mukaan esiintyville taiteilijoille, muille julkisille esiintyjille ja urheilijoille sekä heidän esityksiään myyville ohjelmatoimistoille annettaisiin mahdollisuus hakeutua vapaaehtoisesti verovelvolliseksi esiintymispalkkioista ja esitysten myynnistä saatavista korvauksista. Myynteihin sovellettaisiin alennettua 10 prosentin verokantaa.

Hakeutumalla verovelvolliseksi toimijat voisivat vähennysoikeuden avulla poistaa tekemiensä hankintojen sisältämän arvonlisäveron. Hakeutumisoikeus antaisi esiintyville taiteilijoille ja ohjelmatoimistoille tasavertaiset toimintaedellytykset muiden alojen yrittäjien kanssa.  

Esityksen tavoitteena on muuttaa esiintymispalkkioiden arvonlisäverotusta vastaamaan alan keskuudessa tapahtunutta kehitystä.  

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.4.2019 alkaen.

Hallituksen esitys julkaistaan Päätökset-sivulla.

Esiintyvien taiteilijoiden arvonlisäverotukseen suunnitellaan muutosta (uutinen 21.6.2018)

Lisätietoja: Erityisasiantuntija Tuula Karjalainen, 02955 30553, etunimi.sukunimi(a)vm.fi


Svenska Teatern myy tytäryhtiönsä Ace-Production Oy:n  

Svenska Teaternin kannatusyhdistys on päättänyt myydä Ace-Production -tytäryhtiönsä sen nykyiselle toimitusjohtajalle Johan Storgårdille.
 
Päätös on linjassa Svenska Teaternin paraikaa työstettävänä olevan strategian kanssa.
 
- Svenska Teatern haluaa keskittyä ydintoimintaansa. Meillä on kolme näyttämöä Helsingin keskustassa, jotka meidän tulee täyttää kaikille kuuluvalla näyttämötaiteella, sanoo Svenska Teaternin teatterinjohtaja Joachim Thibblin.
 
Svenska Teaternin tytäryhtiö Ace-Production Oy:
 
Ace-Production, joka myös sisältää Suomen Teatteritoimiston – Teateragenturen i Finland, on agentuuri, joka omistaa ja hallinnoi teatteri- ja näyttämötaiteenalan teoksia, konsepteja ja oikeuksia. Yritys toimii lähinnä Suomessa ja Euroopassa, mutta myös Kiinassa ja muissa maissa. Yritys tuottaa ja yhteistuottaa kulttuurivientiin ja -tuontiin soveltuvia kotimaisia ja kansainvälisiä teoksia. Toimitusjohtajan lisäksi yrityksellä on kaksi vakituista työntekijää.
 
Svenska Teaternin kannatusyhdistys Garantiföreningen för Svenska Teatern r.f. perusti Ace-Production -yrityksen vuonna 2008. Toimitusjohtaja Johan Storgård vastaa yrityksen toiminnasta, budjetista, taloudesta sekä tilinteosta.
 
Lisätietoja antaa:
Svenska Teaternin teatterinjohtaja Joachim Thibblin
+358 9 616211
+358 400 515 150
 
Ace-Production Oy:n toimitusjohtaja Johan Storgård
+358 50 517 3224


Nordic Roma Artist Platform -hanke tekee näkymättömästä näkyvää 

Luovan kulttuurin yhdistys DROMin koordinoima pohjoismaiden mustalaistaiteen näkyvyyttä ja statusta edistävä Nordic Roma Artist Platform -hanke on ensimmäinen laatuaan. Hanke valitsi 12 mustalais- ja romanitaiteilijan ryhmän, joille lähdetään hakemaan kansainvälistä näkyvyyyttä.

Hankkeen seuraava askel on näkyvyyden luominen nimitetyille taiteilijoille Pohjoismaissa ja kansainvälisesti: heille luodaan taiteilijaportfoliot, jotka julkaistaan monikielisinä www.nrap.info internet-sivustolla.   

Islannin taideyliopiston rehtori Frida Ingvarsdottir esitteli tuomariston valintaprosessin ja valitut taiteilijat. Hanke sai yhteensä 22 laadukasta hakemusta, joista 17 edusti miehiä ja 5 naisia. Invarsdottir kertoi, että tuomaristo joutui pohtimaan merkittävästi valinnoissaan sukupuolten sekä eri taidemuotojen välistä tasapainoa.  
 
Suurin osa hakemuksista edusti musiikkia, sen sijaan esim. elokuva, kirjallisuus, teatteri tai tanssi olivat suhteellisen vähän edustettuja.

”Kaikkia valittuja NRAP-taiteilijoita yhdistää se tosiasia, että he välittävät maailmalle merkityksellisiä näkemyksiä ja ulottuvuuksia omaan kulttuuriinsa ja sen perintöön.”

Hankkeen taiteilijanimitykset koostuivat seuraavista taiteilijoista  

1.      Sara Wilhelmsen, Norja (käsikirjoittaja, teatterintekijä)
2.      Djangomayn, Suomi (rap-artisti)
3.      Carmen Baltzar, Suomi (kirjailija, elokuvantekijä)
4.      Amadeus Lundberg, Suomi (laulaja)
5.      Dimitri Baltzar, Suomi (kuvataiteilija, runoilija, laulaja)
6.      Nina Castén, Suomi (laulaja)
7.      Dimitri Keiski, Suomi (laulaja, muusikko)
8.      Bahtale Roma -yhtye Ruotsi
9.      Suora Lähetys orkesteri, Suomi
10.  George Michalache, Tanska (muusikko)
11.  Fred Taikon, Ruotsi (kirjailija, aktivisti)
12.  Elias Akselsen, Norja (laulaja, muusikko)

*Mustalais- ja romani-termin käytöstä: NRAP-hankkeessa käytetään molempia termejä rinnakkain, sillä se sisältää taiteilijoita, joiden identiteetti on mustalainen eikä romani. Käyttäessänne mahdollisia tuomariston sitaatteja, jotka ovat tiedotteessa englanninkielisiä, pyydämme soveltamaan Roma-sanan termiä suomen kielessä muodossa "mustalaiset ja romanit"

Ks. esim. veijobaltzar.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257534-vahemmistohistorian-lyhyt-oppimaara

Lisätietoja:
NRAP-hankkeen koordinaattori Nina Castén, 
044-5090683, nina(a)creativedrom.fi 
www.drom.fi / www.nrap.info

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Tanssiva joulukalenteri | 1.-24.12.2018, Turku ja lähialueet

Tanssivan joulukalenterin luukut ovat erilaisissa kaupunkitiloissa tapahtuvia tanssillisia hetkiä, joita tarjotaan kaupunkilaisten iloksi Turussa ja lähialueilla. Tanssivan joulukalenterin tuottaa Läntinen tanssin aluekeskus yhteistyössä alueen tanssitoimijoiden kanssa.

Tanssivan joulukalenterin kaikkiin luukkuihin on vapaa pääsy.

Tanssivan joulukalenterin luukut avattavissa: www.l-tanssi.fi

Facebook
Instagram: tanssiva_joulukalenteri

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Residencies at C.IN.E., Majorca | Deadline 10 Dec 2018

The call is addressed to creators, collectives, national or international performing arts companies who engage in new creations, a mix of languages, collective creation and artistic risk.

In the main space (Sala Gran), projects requiring height, with special attention to circus, will be prioritized.

Call period: From March to December 2019. The period of residence will be of a maximum of 6 weeks (4 in the main space if exclusivity is required).

See further details at www.cinesineu.com


Metropolis Residencies 2019  | Deadline 16 Dec 2018

Call for 15 artists working with performing arts for an international site-specific residency programme in Copenhagen.

Metropolis Residency is a unique international urban residency programme in Copenhagen aimed at performing artists with an interdisciplinary approach, researching, creating and producing in public space and the public realm.

In 2019, Metropolis organises three residencies of one month. Each residency will have a specific focus and each residency will be for five participants.

2-30 June 2019: Narrating the City. How can we re-write and re-narrate the city and give place to other voices?

30 June-28 July 2019: Sensing the City. Exploring and mapping the city with a sensuous approach.

11 August-8 Sept. 2019: Choreographing the City. Moving in and with the city, relating the human body to the city’s flow and the choreography of the everyday.

Deadline for applications: 16 Dec 2018

NB! Please read the call thoroughly before applying and be sure that your artistic practice fits the residency theme you are applying for.

Read more


International Experimental Theatre Festival, Hanoi | Deadline 30 May 2019

The 4th International Experimental Theatre Festival, in Hanoi (Vietnam), 2019
The Vietnamese Centre of ITI organizes an International Experimental Theatre Festival every third year. In 2019, the 4th Festival will be held in October in Hanoi. Artistic groups and individuals from all over the world are invited to apply for it. This festival will be a good opportunity to share and exchange theatrical experiences, and to renew and strengthen relationships with local and international artists, which should help with professional improvement, cultural and artistic development as well as international integration.

For more information
To apply please click here.

The deadline for applications is 30 May 2019.

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja kursseja ja työpajoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Nykyesitykset ja kritiikki -kurssi, 6 op | Haku 17.12.2018 mennessä

Kurssin tarkoituksena on tuottaa julkaisukelpoisia kritiikkejä esittävästä taiteesta. Kurssilla syvennytään kritiikin ajankohtaisiin kipupisteisiin sekä kokeillaan, mihin kritiikki nykypäivänä pystyy.

Kurssilla havainnoidaan esittävästä taiteesta käytyä keskustelua, kirjoitetaan erilaisia tekstejä erilaisille julkaisualustoille ja opitaan myös editoimaan omaa tekstiä sekä kommentoimaan muiden tekstejä rakentavasti. Jokaisella kerralla valitaan jokin kritiikin ajankohtainen kysymys, jota sovelletaan omassa tekstissä. Aiheita ovat muun muassa kulttuurinen omiminen, väkivalta, intersektionaalinen feminismi, henkilökohtaisen kokemuksen laajentuminen yleiseksi sekä ystävyys kritiikin eetoksena.

Opettaja: Maria Säkö
Opetuksen aika ja paikka: Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu, Haapaniemenkatu 6, Helsinki
24.2.2019, 19.5.2019, 25.8.2019, 10.11.2019, 9.2.2020 ja 19.4.2020 klo 13-17.30

Kurssille haetaan motivaatiokirjeen avulla. Kerro lyhyesti (max. 1 A4) koulutuksestasi ja kokemuksestasi aihealueeseen liittyen ja mitä toivot opinnoilta.

Kirjallisuus: Dramaturgiakirja – kaikki järjestyy aina (Teak 2018), Kriittinen piste – kirjoituksia kritiikistä, toim. Ville Hänninen (SARV 2018) Erkkiä, Helena: Ruumiinkuvia! (Kuvataiteen keskusarkisto 2008), Hulkko, Pauliina: Amoraliasta Riittaan (Teak 2013), Kokkonen, Tuija: Esityksen mahdollinen luonto (Teak: 2017), Nelson, Maggie: The Art of cruelty (W.W. Norton & Company 2011)

Kirjallisuuslista täydentyy kurssin aikana.

Kurssin opintopäivät alkavat Taiteellisen ajattelun akatemian opintokokonaisuuteen kuuluvalla keskustelufoorumilla, johon kurssilaiset osallistuvat. Kurssiin sisältyy itsenäistä kirjoittamista opintopäivien välisenä aikana. Itsenäisen työskentelyn osuus on merkittävä.

Koulutuksen ajankohta: 24.2.2019 - 19.4.2020
Opetuskieli: suomi
Maksullinen: 90 euroa

Lue lisää


Teatterinjohtajakurssi | Haku 17.12.2018 mennessä

Teatterinjohtajakurssi ensi keväänä Taideyliopiston Avoimella Kampuksella

5 op:n kokonaisuus, jossa olen vastuuopettajana - en siis missään nimessä ainoana opettajana. Paljon vierailevia luennoitsijoita tulossa mukaan! Aihe on laaja ja kiinnostava ja aikaa vähän, mutta haaveilemme että tämä on alku toistuville ja kenties mittakaavaltaan laajeneville teatterinjohtamisen opinnoille.

STOD on ollut tätä kurssia aktiivisesti aktiivisesti tilaamassa ja kehittämässä, kiitos heille siitä!

Alla linkki, jota voi jakaa ja josta voi myös käydä ilmoittautumassa mukaan 17.12.2018 mennessä. Paikkoja löytyy 15:sta opiskelijalle, 5 paikkaa on varattu TaiYon tutkinto-opiskelijoille ja 10 kentällä työskenteleville.

Kurssin ajankohta 14.1.2019 - 11.6.2019.

Lue lisää hakemisesta


Integraatioteatteri Baltzarin opetusproduktio | Haku 15.1.2019 mennessä

Oletko kiinnostunut näyttelemisestä, laulamisesta, tanssimisesta ja esiintymisestä? Haluatko vahvistaa identiteettiäsi tai kehittyä ammatillisesti kulttuurienvälisessä kasvuympäristössä? Kiinnostavatko sinua esihistorialliset juuret, riitit, myytit ja uskomukset sekä monikulttuuristuvat yhteiskunnat?

Haku Integraatioteatterin seuraavalle kaudelle on käynnissä ja jatkuu 15.1.2019 asti. Primitiivisen kansanoopperan Pahan manauksen harjoitukset käynnistyvät helmikuussa 2019.

Pohjolan manaus on opetusteatteriproduktio. Tavoitteena on tukea osallistujien kokonaisvaltaista kasvua ihmisinä, taiteen tekijöinä ja ammattilaisina prosessin aikana.

Osallistumismaksu: 200 euroa

Vaikeissa elämäntilanteissa olevat tai taloudellisista haasteista kärsivät kuten työttömät voivat hakea vapautusta osallistumismaksusta poikkeuskäytäntönä. Heikko maksukyky ei siis ole este osallistumiselle. 

Yhteydenotot:  
Oona-Emilia Latva-Hoppala
emilia(a)creativedrom.com
+358 50 517 4856

Lue lisää

TYÖPAIKKOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Sorin Sirkus hakee sosiaalisen sirkuksen tuottajaa | Haku 12.12.2018 mennessä

Sorin Sirkus hakee sirkustaidetta ja taidelähtöisiä menetelmiä arvostavaa osaajaa sosiaalisen sirkuksen tuottajaksi. Kyseessä on äitiysloman sijaisuus 2.1.2019 alkaen.  

Sosiaalisen sirkuksen tuottaja toimii Sorin Sirkuksella Tampereen Nekalassa (Ahlmanintie 63) ja vastaa sosiaalisen sirkuksen hyvinvointipalveluiden tuottamisesta, kehittämisestä sekä projekti- ja hankehallinnosta osin kansainvälisessä ympäristössä. Tuottajan vastuulla on oman toimialansa kehittäminen, suunnittelu, toiminnan koordinointi sekä raportointi. Tehtävän menestyksekäs hoitaminen vaatii ymmärrystä, kokemusta ja ideoita sosiaalisen sirkuksen ja muiden soveltavien taiteiden käytöstä tai taiteen käytöstä erilaisissa yhteyksissä, vankkaa kokemusta hanke- ja projektihallinnosta, tuotteistamistaustaa sekä budjetointitaitoja. Arvostamme alaan sopivaa koulutusta, kokemusta ja työtä helpottavia omia verkostoja.

Sorin Sirkuksen sosiaalisen sirkuksen tuottajan toimenkuvan näet täältä: Tuottaja_sosiaalinen sirkus.

Sorin Sirkus on tamperelainen, vuonna 1985 perustettu nuorisosirkus. Toiminnan tarkoitus on ylläpitää, edistää ja kehittää lasten ja nuorten sirkustaiteen harrastusta.  Sorin Sirkus antaa taiteen perusopetusta yleisessä ja laajassa oppimäärässä. Sirkuskoulussa on yli 500 oppilasta.

Taiteen perusopetuksen lisäksi Sorin Sirkus järjestää monipuolisesti muuta toimintaa. Sosiaalisen sirkuksen toiminnassa Sorin Sirkus on suomalainen edelläkävijä, joka paitsi järjestää toimintaa erilaisille erityisryhmille, myös kouluttaa sosiaalisen sirkuksen ohjaajia kansainvälisessä ympäristössä sekä osallistuu aktiivisesti erilaisiin kansallisiin ja kansainvälisiin hankkeisiin.

Esiintyvät-ryhmä esityksineen on tunnettu korkeasta teknisestä ja taiteellisesta tasostaan sekä Suomessa että ulkomailla. Sorin Sirkus on myös aloittanut yhteistyössä Tampereen normaalikoulun kanssa Suomen ensimmäisen sirkuspainotuslinjan niin yläkoulussa kuin lukiossakin. Sorin Sirkus tarjoaa lisäksi lyhytkursseja ja koulutuksia sekä esityksiä ja elämyksiä kaikille sirkustaiteesta kiinnostuneille.

Sorin Sirkus on kansainvälisesti aktiivinen toimija. Yhteistyötä, tutkimusta, vaihtoja ja esiintymismatkoja tehdään ympäri Eurooppaa eri sirkuskoulujen, festivaalien, opettajien, lasten- ja nuorten sekä yliopistojen kanssa.

Vapaamuotoiset hakemukset, CV ja palkkatoivomus tulee lähettää sähköisesti 12.12.2018 klo 16 mennessä osoitteeseen merja.koskiniemi(at)sorinsirkus.fi

Tiedusteluihin vastaa 7.12. alkaen arkisin klo 12-14 tuottaja Piia Karkkola, piia.karkkola(at)sorinsirkus.fi,  puh. 044-345 3748. Haastattelut tehtävään järjestetään viikolla 51 alussa ja työ alkaa mahdollisuuksien mukaan heti 2.1.2019.


Kulttuurituottaja Savoy-teatteriin | Haku 12.12.2018 mennessä

Tehtävän kuvaus: Oletko myyntihenkinen tuottaja?
Sinua motivoivat selkeät tavoitteet, täyteen buukattu varauskalenteri, loppuunmyydyt salit ja onnistuminen myyntitehtävissä (salin ulosvuokraus, ryhmämyynti, yritysyhteistyö, uudet palvelukonseptit).  
Tunnet kulttuurialan ja osaat tuottaa tapahtumia. Sinulla on hyvät vuorovaikutustaidot, viihdyt dynaamisessa työympäristössä ja haluat olla mukana viemässä Savoy-teatteria seuraavalle tasolle.
Työtehtäviin kuuluu Savoy-teatterin ja Espan lavan toiminnan kehittämistä erityisesti myynnillisesti. Tehtävään sisältyy satunnaisesti ilta- ja viikonlopputyötä.
 
Savoy-teatteri on Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva kansainvälinen vierailunäyttämö. Ohjelmistossa on konsertteja, musiikkiteatteria, tanssia, kabareeta, elokuvia sekä seminaareja ja yksityistilaisuuksia. Suurin osa tapahtumista on ns. ulosvuokrauksia, lisäksi osa tapahtumista on yhteistuotantoja ja noin 20 % Savoy-teatterin omia tuotantoja.
Savoy-teatteri hallinnoi myös ympärivuotisesti Espan lavaa, jossa pidetään kesäkonsertteja touko-elokuussa. Myös Espan lavaa vuokrataan tapahtumajärjestäjille.  
 
Savoy-teatteri on osa Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaa.

Kelpoisuusehto:  Ylempi korkeakoulututkinto tai tuottajan AMK-tutkinto  

Lisäksi edellytämme: työkokemusta kulttuurin ja/tai myynnin alalta sekä näyttöjä onnistuneista myyntiin liittyvistä tehtävistä
 
hyvää kielitaitoa:  
- suomenkielen erinomainen suullinen ja kirjallinen taito
- ruotsinkielen hyvä suullinen ja kirjallinen taito
- englanninkielen kiitettävä suullinen ja kirjallinen taito

Luemme eduksi: muun kielitaidon, hyvät verkostot, kansainvälisen opiskelu/työkokemuksen sekä musiikin ja kulttuurialan tuntemuksen

Helsingin kaupunki edistää henkilöstön yhdenvertaisuutta ja laaja-alaista tasa-arvoa.

Palvelussuhteeseen liittyviä tietoja:

Tehtäväkohtainen palkka: 2731,63 e/kk + mahdolliset lisät
Työaika: 36:45 h/vko liukuva työaika 
Määräaikainen työsuhde  alkaen 02.01.2019 (päättyy 31.12.2020) 

Hakuaika päättyy 12.12.2018  kello 12:00 

Lisätietoja tehtävästä antaa:
Päivi Loponen-Kyrönseppä, 050 5338386 pe 30.11. klo 10-11.30,pe 7.12. klo 10-12, ti 11.12. klo 10-11

 Hae paikkaa


Artistic Director at Tryater | Deadline 4 Jan 2019

For over fifty years, Tryater has been the professional, multilingual theatre company in Fryslân – one of the nine theatre companies that form the basic cultural infrastructure in the Netherlands. Tryater’s performances for adults, youth and children are accessible and densely spread across the province of Fryslân. The company performs in municipal and local theatres but also in schools and village halls, and has a long tradition of site-specific theatre, putting on large - sometimes megalomaniacal - projects as well as small, intimate performances in surprising locations. Tryater connects with a broad and diverse audience, not just Frisian-speaking and not just well-educated. It is theatre for the urban and the rural population.

Tryater has rejuvenated and renewed its work over the past decade and whereas previously the Frisian language was presented as the language of Fryslân, Tryater now reflects the multilingual reality of Fryslân (where in addition to Frisian and Dutch numerous other languages are spoken). In the performances, the main societal issues of our 21st century are put in the perspective of everyday life in Fryslân.

As Tryater is the only theatre company in the Frisian-speaking region – or actually two theatre companies, one for adults and one for children – that receives regular funding, it carries a great responsibility for the artistic climate in Fryslân and Northern Netherlands when it comes to performing arts. And this is why Tryater not only produces theatre, but is also involved in cultural education, developing the talent of professional producers and writers, training Frisian-speaking actors, and developing an international network in terms of multilingualism and theatre.

Our ambitions and challenges for the coming years are:

  •     To produce theatre of a consistently high and innovative artistic quality
  • To provide opportunities for a new generation of stage artists in Fryslân
  • To further expand and broaden an audience that is as diverse as possible
  • To further strengthen the cultural climate in Fryslân
  • To further strengthen international connections

From mid-2019, the new artistic director will work with the staff at Tryater on drawing up plans (both the artistic and general policies) for the coming period. From the start of the 2020/2021 season, the new artistic director will, alongside the Managing Director, take on the day-to-day management of the theatre company.

If you are interested, send your application letter and CV as soon as possible (and before 4 January 2019) to vacature(a)tryater.nl. Tell us in your letter why you think you are suited to the work and outline in what way you think Tryater could develop under your charge. 

Read more

MUITA ILMOITUKSIA

UNO podcast: kolmas keskustelupari Iira Halttunen ja Pipsa Lonka

Uuden näytelmän ohjelman (UNO) ja Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) yhteistyönä syksyn aikana syntyneet kolme kirjailijakeskustelua ovat nyt kaikki kuunneltavissa podcasteina.

Kolmas keskustelupari on Iira Halttunen ja Pipsa Lonka. Haastattelijana Hanna Helavuori.

Kuuntele: https://soundcloud.com/user-367032165/uno-podcast-52018-iira-halttunen-pipsa-lonka
 
Muissa kahdessa osassa keskustelijoina ovat E.L. Karhu ja Otto Sandqvist sekä Marie Kajava ja Laura Valkama.

Nämä keskustelut kuunneltavissa:

https://soundcloud.com/user-367032165/uno-podcast-32018-el-karhu-ja-otto-sandqvist

https://soundcloud.com/user-367032165/uno-podcast-42018-marie-kajava-laura-valkama


Elfriede Jelinekin suomennettuja näytelmiä e-kirjana

Elfriede Jelinekin suomennettuja näytelmiä e-kirjana

Goethe-Institut Finnland on julkaissut painettuina kirjoina viime vuosina jo kaksi teatteriantologiaa, jotka sisältävät yhteensä 11 saksankielisten näytelmäkirjailijoiden suomennettua tekstiä: „Peruskivet“ vuonna 2013 ja „Arkea ja ekstaasia“ vuonna 2015.

Nyt olemme julkaisseet e-kirjana Elfriede Jelinekin suomennetut näytelmät Rechnitz (Tuhon enkeli) ja Viha. Kirjan voi lainata rekisteröitymällä Goethe-Institutin e-kirjaston (Onleihe) asiakkaaksi.  

E-kirjaa täydentää suomenkielinen (ja osin ruotsinkielinen) verkkosivusto „Elfriede Jelinek Suomessa“, jossa kerrotaan Jelinekin suomennetusta tuotannosta ja sen vastaanotosta Suomessa.

Yhteensä yhdeksän artikkelia valottaa julkaistujen näytelmien taustoja, Jelinekin kirjailijapersoonaa ja muuta tuotantoa. Artikkelit ovat suomalaisten teatterialan ammattilaisten ja teatterikriitikoitten kirjoittamia. Ne antavat katsauksen Jelinekin tuotannon vastaanottoon Suomessa ja niissä on viittauksia myös Saksassa viime vuosina toteutettuihin teatteriproduktioihin. 

Projektin taustalla oli toive tehdä Jelinkin tuotantoa Suomessa tunnetummaksi ja tuoda sitä helpommin saataville ja antaa taustatietoa teksteihin, jotka eivät aina avaudu lukijalle kovin helposti.

Sivusto on suunnattu ennen kaikkea teatterialan ammattilaisille ja opiskelijoille.

Lisätietoja antaa: Alexandra Stang, alexandra.stang(a)goethe.de


Cupore: Kysely ulkomaalaissyntyisille taiteilijoille ja taide- ja kulttuurialan ammattilaisille

Kyselyn tavoitteena on selvittää työllistymiseen ja työskentelyyn liittyviä näkökulmia suomalaisella taide- ja kulttuurikentällä. Toivomme vastauksia taiteilijoilta ja taide- ja kulttuurialan ammattilaisilta, jotka ovat syntyneet muualla kuin Suomessa ja/tai joiden äidinkieli on muu kun suomi tai ruotsi. Kyselyyn voi vastata suomeksi tai englanniksi. Toivomme vastauksia kaikilta taiteen ja kulttuurin aloilta.

https://my.surveypal.com/Survey-for-Foreign-born-Artists-and-Arts-and-Culture-Professionals 

Vastaathan kyselyyn 31.12.2018 mennessä.

Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cuporen toteuttama kyselytutkimus on osa Kulttuuria kaikille -palvelun, Cuporen sekä Globe Art Point ry:n yhteishanketta Avaus. Toimijaksi suomalaisella taide- ja kulttuurikentällä. Hankkeen tavoitteena on edistää ulkomaalaissyntyisten taiteilijoiden ja taide- ja kulttuurialan ammattilaisten yhdenvertaisia mahdollisuuksia työskennellä suomalaisella taide- ja kulttuurikentällä.

Kyselyn tulokset julkaistaan syksyllä 2019 osana hankkeen tutkimusraporttia.


twitter.com/tinfotweets

TINFO julkaisee ajankohtaisista teatterialan tapahtumista uutiskirjeen kerran viikossa.
Voit tilata TINFO-tiedotteet sähköpostiisi tästä.

Aiemmin ilmestyneet TINFO-tiedotteet.