14.03.2022

Teatteria Ukrainan tueksi

Teatteria Ukrainan tueksi

Tälle sivulle on koottu teattereiden hyväntekeväisyysnäytöksiä. Voit ilmoittaa teatterisi hyväntekeväisyystapahtumista osoitteeseen tinfo@tinfo.fi

Menneet


Lahden kaupunginteatteri: Talo horjahti – tekstejä keväältä 2022 Ukrainasta 5.5.

Lahden kaupunginteatteri järjestää torstaina 5.5. klo 18.00 lukudraamaesityksen Talo horjahti – tekstejä keväältä 2022 Ukrainasta. Hyväntekeväisyystapahtuman tuotto lahjoitetaan ukrainalaisten lasten hyväksi Unicefin kautta.

Esityksessä luetaan ukrainalaisten kirjailijoiden kirjeitä, päiväkirjamerkintöjä ja monologeja. Ne on kirjoitettu sodan keskellä helmi-maaliskuussa 2022.

Tekstikokonaisuuden ovat koonneet ja kääntäneet yhdessä taiteilijat, kääntäjät ja aktivistit Suomesta ja Ukrainasta. Tekstit on sovittanut kokonaisuudeksi näytelmäkirjailija Elli Salo.

Ohjaaja: Tommi Kainulainen
Lukudraaman esittäjät: Saana Hyvärinen, Tuomas Korkia-Aho, Mari Naumala, Mikko Pörhölä, Aki Raiskio, Jari-Pekka Rautiainen, Raisa Vattulainen ja Lumikki Väinämö

Kesto: 1 h, ei väliaikaa
Liput 15, 30 tai 60 euroa
Katsoja voi itse päättää millä summalla osallistuu hyväntekeväisyystapahtumaan.

Lue lisää Lahden kaupunginteatterin verkkosivulta


Oulun teatteri: Lauluja harmaan meren laidalta 12.5.

Teatteri ei ainoastaan peilaa todellisuutta, vaan myös luo sitä. Haluamme olla mukana luomassa sellaista todellisuutta, jossa sodanvastainen ja inhimillisyyttä korostava viesti saa entistä enemmän tilaa”, taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio linjaa. 

Lauluja harmaan meren laidalta -näytelmän viimeinen esitys torstaina 12. toukokuuta on hyväntekeväisyysnäytös. Pipsa Lonkan kirjoittama näytelmä on teemoiltaan ajankohtainen tarina ihmisistä kriisin keskellä. Sen ydinsanoma on, että katastrofinkin keskellä meillä on toisemme. 

Esityksen lippujen hinnat ovat 10 euroa, 15 euroa, 25 euroa, 50 euroa, 75 euroa ja 100 euroa. Hyväntekeväisyysesitysten tuotot lahjoitetaan lyhentämättömänä UNICEFin hätäapukeräykseen Ukrainan lasten ja perheiden auttamiseksi. Myös käsikirjoittaja Pipsa Lonkan palkkio Lauluja harmaan meren laidalta -näytöksestä ohjataan hätäapukeräykseen.

Liput ovat nyt myynnissä. 

Lauluja harmaan meren laidalta to 12.5. klo 19, suuri näyttämö 
Oulun teatteri esittää Ukrainan tueksi myös: Talo horjahti -lukudraama ke 18.5. klo 18, pieni näyttämö


Keväthumaus Rauhan puolesta Turussa 15.5.

su 15.5. klo 10.30–16

Koko perheen minifestivaali puhuu tänä vuonna erityisesti rauhan puolesta. Manillan pihaan ja näyttämöille luodaan turvallinen ja lämminhenkinen kohtauspaikka, jossa turkulaiset ja Turkuun turvaan tulleet perheet voivat yhdessä viihtyä, iloita ja hengähtää.

Keväthumauksessa perheet pääsevät nauttimaan esityksistä, työpajoista ja pihaan pystytettävän vohvelikahvilan herkuista.

Ohjelmistossa on nukketeatteria, tanssia, katuteatteria, esim. Siiran sirkusmatka, Mullin Mallin, Varpunen, Viisas Matti, Vanttajan varjoteatterityöpaja ja Sanataideyhdistyksen Runokioski. Ohjelmisto täydentyy vielä toukokuun alussa.

Tapahtuma on maksuton ja toteutetaan talkoovoimin. Tapahtumassa on myös mahdollisuus lahjoittaa Unicefin kautta lasten ja perheiden hätäapuun.

Lippuja esityksiin voi varata itse tapahtumassa paikan päällä.

Tapahtumassa ovat mukana Tehdas Teatteri, Aura of Puppets, Framil ry, Turun Sanataideyhdistys, Pro Manilla säätiö ja iso joukko turkulaisia taiteilijoita.
 

Lue lisää Aura of Puppetsin verkkosivulta


KOM-teatteri: Talo horjahti -lukudraama 16.5. klo 19.

Talo horjahti -lukudraamassa kuullaan kirjailijoiden kirjeitä, päiväkirjamerkintöjä ja monologeja, jotka on kirjoitettu sodan keskellä helmi-maaliskuussa 2022. Kirjailijat ovat Oleg Mihailov, Olja Grebennik, Julija Gontšar, Lena Ljahušonkova, Ljudmila Timošenko ja Andrii Bondarenko. Talo horjahti – kirjoituksia Ukrainasta -tekstikokonaisuuden ovat koonneet ja kääntäneet yhdessä taiteilijat, kääntäjät ja aktivistit Suomesta ja Ukrainasta. Tekstit on sovittanut kokonaisuudeksi näytelmäkirjailija Elli Salo.

Esiintyjinä KOM-teatterin näyttelijäensemblen jäseniä.

Valtakunnalliseen tukitapahtumien sarjaan ovat ilmoittautuneet mukaan myös muun muassa Kajaanin kaupunginteatteri, Turun Kaupunginteatteri, Lappeenrannan kaupunginteatteri ja Tampereen työväenteatteri. Tukitapahtumien sarja on osa maailmanlaajuista Worldwide Ukrainian Play Readings -hanketta, jota organisoi kääntäjä John Freedman.

Hyväntekeväisyyslipun hinta on oman valinnan mukaan 15/25/50/75/100 €. Lipputulot lahjoitetaan Unicefin kautta ukrainalaisten lasten hyväksi. Esitys kestää noin tunnin ajan eikä siinä ole väliaikaa. 

Lisätietoja: https://kom-teatteri.fi/ohjelmisto/talohorjahti/

”Talo horjahti” -esitys sai alkunsa, kun päätimme teatteritutkija Alexandra Dunajevan, kääntäjä Anna Sidorovan ja näyttelijä Anastasia Triznan kanssa ryhtyä keräämään ukrainalaisten kollegoiden ja ystävien viestejä, kirjeitä ja päiväkirjamerkintöjä sodan keskeltä. Samaan aikaan saimme viestin kääntäjä John Freedmanilta Kreikasta, joka kertoi organisoineensa maailmanlaajuisen ” Worldwide Ukrainian Play Readings” -lukuprojektin, jonka tarkoitus on nostaa ukrainalaisten ääniä kuuluviin. Freedman lähetti paketin uusia näytelmiä ja monologeja, joista tuoreimmat on kirjoitettu helmi-maaliskuussa 2022. Kirjailijat jatkavat työtään sodankin keskellä. Kokosin ja sovitin näistä kaikista materiaaleista tunnin mittaisen esitystekstin, jonka käänsimme yhdessä Anni Lappelan, Anna Sidorovan, Riku Toivolan ja Jura Zubin kanssa. Freedmanin innoittamana ehdotimme tekstin lukutilaisuutta suomalaisille teattereille, jotka alkoivat välittömästi ja yhteistuumin järjestää lukudraamoja eri puolilla Suomea.        

Lukudraamassa kuullaan ukrainalaisten näytelmäkirjailijoiden Andrij Bondarenkon, Julija Gontšarin, Lena Ljagušonkovan ja Ljudmila Timošenkon monologeja. Suurin osa heistä on paennut viime viikkojen aikana Kiovasta Lviviin ja siitä eri puolille Eurooppaa. Monologien lisäksi luetaan lastenkirjakuvittaja Olja Grebennikin ja näytelmäkirjailija Oleg Mihailovin sodanaikaisia päiväkirjamerkintöjä. Grebennik on paennut lastensa ja koiransa kanssa harkovalaisesta kellarista Varsovaan viime viikolla.  Oleg Mihailov istuu tätä kirjoittaessani neljän kissansa kanssa kerrostaloasunnossaan Harkovassa ja kuuntelee räjähdysten ääniä. Joka aamu tarkistan näkyykö hänen facebook-profiilissaan pieni vihreä pylpyrä. Siitä on tullut äkkiä elämänvalo. 

24.3.2022, kun sotaa on kestänyt tasan kuukausi.

Koko työryhmän puolesta
näytelmäkirjailija ja suomentaja Elli Salo


Oulun teatteri: Talo horjahti -lukudraama 18.5.

Talo horjahti -lukudraama tuo keskiviikkona 18. toukokuuta Oulun teatterin pienelle näyttämölle ukrainalaisten näytelmäkirjailijoiden, kirjoittajien ja kuvittajien uusia monologeja sekä sodanaikaisia päiväkirjamerkintöjä. Suurin osa heistä on paennut viime viikkojen aikana eri puolille Eurooppaa. 

Lukudraaman esiintyjinä ovat Oulun teatterin omat näyttelijät Elina Korhonen, Annina Rokka, Anne Syysmaa ja Susanna Pukkila sekä ohjaaja Heta Haanperä. Tekstikokonaisuuden on sovittanut kokonaisuudeksi näytelmäkirjailija Elli Salo

Kummankin esityksen lippujen hinnat ovat 10 euroa, 15 euroa, 25 euroa, 50 euroa, 75 euroa ja 100 euroa. Hyväntekeväisyysesitysten tuotot lahjoitetaan lyhentämättömänä UNICEFin hätäapukeräykseen Ukrainan lasten ja perheiden auttamiseksi. Myös käsikirjoittaja Pipsa Lonkan palkkio Lauluja harmaan meren laidalta -näytöksestä ohjataan hätäapukeräykseen.

Liput ovat nyt myynnissä.


Punkkua & puhetta -klubi: Sota, rauha ja hiljaisuus 19.5.

Hinta 10 euroa. Teatteri lahjoittaa lipputulot Unicefille

Teatteri Avoimien Ovien Punkkua & puhetta -klubissa keskustellaan torstaina 19.5. klo 18 Ukrainan sodasta. Tiukan asian ja analyysin täyttämän illan kruunaa ukrainalaistaiteilija Aleksey Yudnikovin esitys Silence on a Given Theme

AIKA  torstaina 19.5. klo 18
PAIKKA Teatteri Avoimet Ovet (Erottajankatu 5, Helsinki)
+ striiminä Youtubessa

Lue lisää


KokoTeatteri: Putinin Venäjä -lukudraama 20.5.

Lukudraama KokoTeatterissa 20.5. Tapahtuman tuotot ohjataan Unicefin kautta humanitaariseen apuun Ukrainassa

Näytelmä Putinin Venäjä sai suomenkielisen ensi-iltansa KokoTeatterissa 25.3.2006. Otteita näytelmätekstistä esitetään lukudraamana KokoTeatterissa 20.5.2022 klo 17-18. Tapahtuma sisältää myös keskustelua. Tapahtuman lipputulot ohjataan Unicefin kautta humanitaariseen apuun Ukrainassa.

Tekstin keskiössä ovat olemassa olevat ihmiset ja heidän elämäntarinansa. Monologit luovat tiedotusvälineiden Venäjän rinnalle kuvan toisenlaisesta nyky-Venäjästä. Politkovskajan teos kertoo kriittisesti venäläisestä yhteiskunnasta erityisesti Beslanin koulukaappauksen jälkeen, venäläisen nykyjohdon aikana sekä sen johtohahmon, presidentti Vladimir Putinin henkilön läpi nähtynä. Teos on inhimillinen kuvaus erilaisissa elämäntilanteissa olevista henkilöistä ja heidän kamppailustaan olosuhteissa, joista Suomessa harvoin, jos koskaan, puhutaan. Teksti haluaa antaa äänen näille viidelle ihmiselle, jotka tälläkin hetkellä elävät ja asuvat naapurissamme.

Venäläinen toimittaja ja lukuisilla ihmisoikeuspalkinnoilla palkittu kirjailija Anna Politkovskaja kirjoitti Putinin Venäjä –kirjan vuonna 2004. Kirja ilmestyi englanniksi nimellä Putin´s Russia. KokoTeatterin Anna Veijalainen sai Anna Politkovskajalta henkilökohtaisesti luvan dramatisoida Putinin Venäjä -romaanista viiden monologin esityskokonaisuuden, joka edustaa ”totuusteatteria”. Politkovskaja on ollut monille kirjailijoille sekä toimittajille esimerkki ja inspiraation lähde. Anna Politkovskaja murhattiin kotiovelleen Moskovassa 7.10.2006.

Putinin Venäjä -lukudraama
Lukudraama perjantaina 20.5.2022 klo 17 alkaen

Lukijat: Marjo Lahti ja Jari Virman
Ohjaus ja dramatisointi: Anna Veijalainen
Putinin Venäjä -romaanin käännös: Nina Saikkonen

Liput KokoTeatterin lippukaupasta

Liput tapahtumaan: 10€ / 20€ / 30€ 
Tapahtuman lipputulot ohjataan Unicefin kautta humanitaariseen apuun Ukrainassa

KokoTeatteri järjestää 9.4.2022 klo 13 myös toisen tukikeräystapahtuman, jossa luetaan Ukrainalaisen näytelmäkirjailija Natalja Vorozbytin Maidanin päiväkirjat. Lue lisää.


Seinäjoen kaupunginteatteri: Järjen ja tunteen tyttäret

Myös Seinäjoen kaupunginteatteri on tukemassa Ukrainan sodan uhreja ja tarjoaa niin ikään asiakkaille mahdollisuuden antaa apua. 

Järjen ja tunteen tyttäret –näytelmän kevään esityksiin voi ostaa tukilipun.

  • Valittavana on kolmen hintaisia tukilippuja, joista tuen osuus tilitetään lyhentämättömänä SPR:n katastrofirahastolle, toimitusjohtaja Milla Hautala kertoo.
  • Järjen ja tunteen tyttäret -näytelmä kertoo Suomesta sortovuosien alla ja kuvaa taistelua vapaudesta ja itsemääräämisoikeudesta. Historiaa, joka onkin jälleen kovin ajankohtaista.
  • Oman menneisyytemme kautta voimme kokea yhteyttä ja ymmärrystä Ukrainan kansaa ja heidän sortoaan kohtaan. Näytelmä on myös kasvutarina kohti toivoa ja parempaa huomista.
  • Seinäjoen kaupunginteatteri on jo usean vuoden ajan osoittanut ensi-iltalahjoihin tarkoitetut varat eri hyväntekeväisyysjärjestöille.
  • Lapsille ja perheille suunnatun, ensi viikolla ensi-iltansa saavan Tippukivitapaus-musikaalin osalta nämä lahjavarat lisäämme Unicefille osoittamaamme lahjoitukseen.

Lisätietoja: toimitusjohtaja Milla Hautala, puh. 050 596 0844
Tukilipun voi ostaa Seinäjoen kaupunginteatterin verkkokaupasta

Lue lisää


Menneet

Mikkelin Teatteri: Liisa Ihmemaassa 4.3.

Mikkelin Teatterin kahden Liisa Ihmemaassa esitystuotot 4.3.2022 lahjoitettiin Unicefin kautta Ukrainan lasten tukemiseksi.


Kouvolan Teatteri – Muistojen virta 5.3

Kouvolan Teatteri – Muistojen virta; esitystuotot lauantain 5.3.2022 klo 18 esityksestä Unicefille Ukrainan lasten hyväksi.

Lue lisää


Vaara -kollektiivi: MeMyself&I 12.3.-20.3.

MeMyself&I on tanssitaiteilija Satu Rinnetmäen rohkea, suora ja hersyvän päräyttävä autofiktiivinen sooloesitys, jossa Rinnetmäki päästää kaikki minänsä eri puolet esille mahdollisimman aidolla ja rehellisellä tavalla. Kuinka antaa vaatimusten, pelkojen ja kriittisyyden sijaan elämässään valta ihanimmalle ja puhtaimmalle minälleen?

Kahden viikon räjähdyksenomaisen residenssityöskentelyn seurauksena syntyneestä work-in-progress -esityksestä jalostunut, huiman suora, ja estottomuudessaan hauska show, joka kulkee monologimuotoisen teatterin, tanssin ja performanssin rajapinnoilla.

Satu Rinnetmäki (s. 1989) on tammikuussa 2019 kajaanilaistunut tanssitaiteilija. MeMyself&I on Rinnetmäen ensimmäinen itse kokoama esitys.

”Olen lopen kyllästynyt epäonnistumisen pelkäämiseen. Sen takia olen pienentänyt itseäni ja kokenut olevani rusina vaikka haluaisin paljon mieluummin kokea olevani maailmaa kohtaan avautuva uljas, utelias ja periksiantamaton kukkanen.” - Satu

Esitykset 12.3.-20.3. klo 13 (osana Sunnuntaisalonki -tapahtumaa)

Esitysten lipputulot lahjoitetaan kokonaisuudessaan Unicefille Ukrainan lasten auttamiseksi.

Työryhmä

Koreografia / käsikirjoitus, esiintyminen ja visuaalinen suunnittelu Satu Rinnetmäki

Valot ja tekniikka Karoliina Kuvaja

Visuaalinen keskustelukumppani Piki Paananen

Tuotanto Satu Rinnetmäki ja Vaara-kollektiivi

Esityksen tekemistä on tukenut Taiteen edistämiskeskus. Esitys on saanut ensimmäisen muotonsa Routa Companyn tarjoamassa residenssissä.


Tampereen Teatteri: Kotiopettajattaren romaani ja Kansalliskirjailija 17.3.

Tampereen Teatteri lahjoittaa ensi viikon torstain 17. maaliskuuta klo 19.00 Kotiopettajattaren romaanin ja Kansalliskirjailijan esitysten lipputulot lyhentämättöminä UNICEFin hätäapukeräykseen sodasta kärsivän Ukrainan lasten ja perheiden auttamiseksi.

Lippuja voi ostaa Kulttuurimyymälä Aplodista p. 010 346 2500, teatterin verkkosivujen kautta www.tampereenteatteri.fi tai Lippupisteen toimipaikoista kautta maan.


Joensuun kaupunginteatteri: Apua Ukrainaan -hyväntekeväisyysnäytökset 19.3.

Joensuun kaupunginteatteri on mukana keräämässä apua Ukrainan sodan uhreille pääsylipputuloilla ja vapaaehtoisilla narikkamaksuilla 19.3.2022.

Lauantaina 19.3.2022 klo 17.30 järjestettävän Fahrenheit 451:n hyväntekeväisyysesityksen lipputulot lahjoitetaan kokonaisuudessaan Ukrainan sodan uhreille Pelastakaa Lapset ry:n keräyksen kautta. Samana päivänä klo 14.00 esitettävän Hiirenloukun lipputuloista lahjoitetaan myös osa samaan kohteeseen.

Katsojat voivat lisäksi halutessaan lahjoittaa päivän esitysten yhteydessä rahaa keräykseen vapaaehtoisen narikkamaksun muodossa.


Tanssiteatteri ERIn Ruletti - Apua Ukrainalle -tukiesitys 19.3.2022

Tanssiteatteri ERI toteuttaa Suomen Punaisen Ristin Turun osaston kanssa Apua Ukrainalle! -tukiesityksen Ukrainan kriisin uhreille lauantaina 19.3. klo 14 Tanssiteatteri ERIssä, Yliopistonkatu 7, Turku.

Tanssiteatteri ERI esittää tällöin Ruletin -Hillittömän parodian tanssista.

Ruletti on tanssi- ja ihmislajien hyrräävä peli. Punainen ja musta saavat rinnalleen huumorin koko värikirjon ja pelimerkit lentelevät. Parilliset ja parittomat käyvät kiihtyvään tanssiin, joka ilakoi baletista kansantanssin kautta moderniin ilmaisuun. Nykytanssia unohtamatta. Parketilla kliseet ja virtuoosisuus kiillottavat toisiaan. Tekijät Sairela, Soini ja Lindfors ovat pelin runsaskätiset jakajat ja yleisölle on varattu koko pääpotti.

Tanssiteatteri ERI lahjoittaa näytöksen lipputulot Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon.

Liput ovat myynnissä Lippu.fi-verkkokaupassa ja Tanssiteatteri ERIn lipunmyynnissä. Peruslippu kustantaa 30 euroa.

Esitys kestää n. 1 tunti ja 45 minuuttia. Se sisältää yhden väliajan.

Järjestäjä Tanssiteatteri ERI yhdessä Suomen Punainen Risti Turun osasto


Kansallisteatteri: Tukikonsertti Ukrainalle 20.3.2022

Ukrainan suvereeni valtio ja sen 44-miljoonainen kansa ovat joutuneet hyökkäyssodan kohteiksi. Sota on muuttunut jatkuvasti julmemmaksi. Siviiliuhrien ja pakolaisten määrä on kasvanut päivä päivältä.

Kansallisteatteri haluaa auttaa inhimillisen kärsimyksen lievittämisessä järjestämällä tukikonsertin. Suuren näyttämön konsertissa kuullaan musiikkia ja runoutta monien eri artistien esittämänä.

”Olen todella järkyttynyt sodan syttymisestä Euroopassa, kuten varmasti kaikki ovat”, pääjohtaja Mika Myllyaho sanoo. ”Haluamme järjestää tukikonsertin talkoohengessä, koska se on tehokas tapa kerätä konkreettista rahallista apua ja samalla osoittaa näkyvästi tukea sodan runtelemalle Ukrainalle.”

Tukikonsertti Suurella näyttämöllä sunnuntaina 20.3. klo 17:00

Voit valita neljästä hintaluokasta, kuinka paljon haluat maksaa lipustasi (20‒150 €). Konsertin lipputuotot luovutetaan lyhentämättöminä UNICEFILLE.

Ukrainan kriisi on eskaloitunut ja uhkaa vaikuttaa 7,5 miljoonan lapsen elämään. Taistelujen laajentuessa humanitaarisen avun tarve kasvaa. UNICEF tarjoaa turvaa ja suojaa, terveyspalveluja, vettä ja sanitaatiota, psykososiaalista tukea sekä rahallisia avustuksia Ukrainassa taistelujen jalkoihin jääneille ja niitä paenneille lapsille ja heidän perheilleen.

Konsertissa esiintyvät:

Hannu-Pekka Björkman, Kristiina Halttu, Katariina Kaitue, Aksa Korttila, Anna-Mari Kähärä, Timo Kämäräinen, Marzi Nyman, Annika Poijärvi, Ella Pyhältö, Esko Salminen, Seela Sella, Timo Tuominen, Jussi Tuurna, Olavi Uusivirta, Tiina Weckström, Maria Ylipää, Klockriketeatern

Yhteistyössä Lippu.fi ja Klockriketeatern

Lue lisää


Teatteri Hevosenkengän  Vampyyrivaarin tarinoita -esitys 20.3.2022 Ukrainan lasten hyväksi 

Teatteri Hevosenkengän esitystuotot sunnuntain 20.3. klo 15.00 esityksestä luovutetaan UNICEFille. 

Esitys on juuri ensi-iltansa saanut Vampyyrivaarin tarinoita. Mauri Kunnaksen kirjoihin pohjautuvassa, Patrik Draken ohjaamassa ja dramatisoimassa esityksessä Vampyyrivaari Yrjö von Drakkula vie ystävänsä Britan ja meidät katsojat tutustumaan kartanonsa salaisuuksiin. Tapaamme lohikäärme Sytkäsen joka hoitaa keskuslämmityksen ja ratkaisemme kaappikellon arvoituksen. 

Esitys sopii yli 3-vuotiaille ja sen kesto on noin 40 minuuttia.

 Liput: 14,50€/kpl Teatteri Hevosenkengästä tai lippu.fi


Svenska Teatern: En kväll för Ukraina 21.3.2022

21 mars kl. 18.00 – 20.15, Stora scenen

Svenska Teatern vill uppmärksamma krisen i Ukraina med en kväll tillägnad ukrainska konstnärer, kulturutövare och det fria ordet. Detta som en del av vår Scenmåndag som denna gång flyttar till Stora scenen med publik. 

Programmet består av ukrainsk poesi uppläst av finlandssvenska författare och två panelsamtal om bl.a. yttrandefrihet, konstens uppgift i tider av kris och den rådande kritiska situationen i Ukraina och Ryssland. Under kvällen får vi höra musikframföranden av musiker, sångare och Mary Poppins och Svenska Teaterns ensemble . 

”Vi vill stöda de som drabbats av det här fruktansvärda och onödiga kriget genom att ge plats för fri diskussion och konstnärliga uppträdanden”

Det säger Svenska Teaterns chef Joachim Thibblin. “Vi vill också ge folk en möjlighet att komma samman i solidaritet med de drabbade. Det här är ett konkret sätt att delta, Låt oss hjälpas åt att hjälpa!” 

Svenska Teatern samarbetar med Finlands Röda Kors, Artists at Risk (AR), Globe Art Point, Förlaget, Schildts & Söderströms, Teos, HBL, Finska och Svenska PEN, tidskriften 20TAL, Översättarcentrum i Sverige och Dramaten i Stockholm samt många privatpersoner.  

VÄLKOMMEN TILL SVENSKA TEATERNS STORA SCEN

Biljetter till  EN KVÄLL FÖR UKRAINA. Man kan välja mellan fyra olika kategorier beroende på hur mycket man vill understödja kampanjen med. 20€, 40€, 80€ eller 150€. 
Biljettintäkterna går oavkortat till Röda Korsets katastroffond. 

De som väljer att titta på vår livestream kan betala in 20 euro till Röda Korset 

Vi livestreamar även En kväll för UKRAINAlive.svenskateatern.fi och Facebook

Vill du veta mer om innehållet i programmet? LÄS HÄR


Åbo Svenska Teatern / Teater Josefina: P'tite moi och Piaf 26.3.

Teater Josefinas succéföreställning P'tite moi och Piaf spelas på Tiljan-scenen den 26.3. Alla biljettintäkter går oavkortat till Röda Korsets katastroffond.

Teater Josefinan P'tite moi och Piaf -esitys tulee Tiljannäyttämölle 26.3. Kaikki lipputulot menevät lyhentämättömänä Punaisen Ristin katastrofirahastolle. 

www.abosvenskateater.fi/sv/repertoar/p_tite_moi_och_piaf


Unga Teatern: Fem mål mat lördag 26.3

Unga Teatern vill delta i kampen mot världens galenskap. Närvaron av grymma händelser påminner oss om vår egen litenhet. Genom gemensamma konstupplevelser kan vi ändå för stunden finna tröst.
Till förmån för barnen i Ukraina ordnar vi en extra föreställning av Fem mål mat lördag 26.3 kl. 18 på Lillklobb.

Biljettintäkterna från denna föreställning doneras till UNICEF insamling Barnen i Ukraina.
Välkommen!

Bilj. 18 €
Ring Unga Teatern 09 86208200 eller köp biljetter via Lippupiste


Kajaanin kaupunki ja kaupunginteatteri: Talo horjahti - kirjoituksia Ukrainasta ja Venäjältä -lukudraamailla 31.3.

Kajaanin kaupunki ja kaupunginteatteri lahjoittavat teatterin lipputuloja ukrainalaisten hyväksi – lukudraamassa kuullaan ukrainalaisten näytelmäkirjailijoiden tekstejä

Kajaanin kaupunginteatteri ja Kajaanin kaupunki tukevat Venäjän hyökkäyksen kohteeksi joutuneita ukrainalaisia lukemalla ukrainalaisten näytelmäkirjailijoiden ja venäläisten toisinajattelijoiden tekstejä torstaina 31.3. klo 19 Teatteritalossa. Talo horjahti - kirjoituksia Ukrainasta ja Venäjältä -lukudraamaillassa kuullaan kirjeitä, päiväkirjamerkintöjä ja monologeja, jotka on kirjoitettu sodan keskellä helmi-maaliskuussa 2022.

Talo horjahti - kirjoituksia Ukrainasta ja Venäjältä -tekstikokonaisuuden ovat koonneet ja kääntäneet yhdessä taiteilijat, kääntäjät ja aktivistit Suomesta, Ukrainasta ja Venäjältä. Tekstit on sovittanut kokonaisuudeksi näytelmäkirjailija Elli Salo. Talo horjahti -tekstejä kuullaan kevään aikana Kajaanin kaupunginteatterin lisäksi mm. Turun Kaupunginteatterissa, Tampereen Työväen Teatterissa ja KOM-teatterissa.

Kajaanin kaupunginteatterin vs. teatterinjohtaja ja lukudraaman ohjaaja Anni Mikkelsson kertoo: "On ollut vavahduttavaa lukea kollegojen viime viikkoina kirjoittamia tekstejä, joita on kirjoitettu kellareissa, pommisuojissa ja evakkomatkoilla pommien runnellessa Ukrainaa. ”
Ukrainan tilanne koskettaa ja halu tukea ukrainalaisia on noussut vahvasti esiin niin teatterissa kuin koko Kajaanissakin.

Mikkelsson lisää: ”Haluamme teatterina tehdä osamme ukrainalaisten hyväksi sekä rahallisesti tukien että teatteritaiteen keinoin. Kutsun kaikki kajaanilaiset tukemaan yhdessä Ukrainaa ja kuulemaan kirjoituksia sodan keskeltä. Lukudraaman jälkeen katsojilla on mahdollisuus jäädä keskustelemaan Ukrainan tilanteesta."

Lukudraama Teatteritalossa yleisölle torstaina 31.3. klo 19. Hyväntekeväisyyslippu oman valinnan mukaan 10, 20 tai 50 euroa. Lukudraama striimataan teatterin Facebook-sivulle   ja Youtube-sivulle
Lukudraaman lipputulojen lisäksi myös Vienanmeri-esityksen 1.4. lipputulot lahjoitetaan Unicefin kautta ukrainalaisten hyväksi.


Tampereen Tukkateatteri: Majakanvartijan maaliskuun näytökset

Tampereen Tukkateatteri lahjoittaa 15% maaliskuun Majakanvartija lipputuloista Ukrainan sodan uhreille.

Majakanvartija – tuokioita Tove Janssonin jalkojen juuressa on näytelmä taiteen tärkeydestä, rohkeudesta elää, vahvoista silmukoista, omien ääriviivojen piirtämisestä – ja hiukan suhteesta taiteilija Tove Janssoniin. Ensi-ilta 5.3.2022 klo 19.

Lue lisää Tukkateatterin verkkosivulta


Kajaanin kaupunginteatteri: Vienanmeri 1.4.

Vienanmeri-esityksen 1.4. lipputulot lahjoitetaan Unicefin kautta ukrainalaisten hyväksi.

Esitys tutkii Kainuun itäisyyttä, Suomen, Karjalan ja Venäjän rajapintaa, itää meidän, itää itsessämme. Se kutsuu matkalle rajan taa!

Esitys kulkee reppu selässä Kainuun itärajalle. Se soutaa Tuonen virtaa vankileirien saaristoon, köröttää Moskovaan mummolaan ja itkee kuin pihlaja rajan taakse kadonneita. Sillä onhan Suomi venäläinen! Ja Venäjä suomalainen! Ja oikeastaan koko kudelma nimeltä Suomi on kursittu kasaan karjalaisilta viedyillä runoilla.

Vienanmeri on rajapintojen mentaalihistorioita esiin maanittava humahus. Rajat ovat piirrettyjä ja kansakunnat kerrottuja, mutta ihminen ja karhu ovat kulkeneet aina.

Esityksessä puhutaan pääasiassa suomea, mutta myös karjalaa ja venäjää.

Yhteistyössä Kajaanin kaupunginteatteri ja Meriteatteri

Lue lisää


Salataidekapakka-esitystapahtumat Joensuussa 1. - 2.4.

Jokaisesta ostetusta lipusta lahjoitetaan 1 euro Kotimajoituksen tuki ry:lle (Kotimajoitusverkostolle).

Pohjois-Karjalan kansanteatterin Salataidekapakan Uuden ajan kattaus maljannosto uudelle ajalle, utopioille ja unelmille. Salataidekapakka on illanvietto kulttuurinjanoisille. Esityshanat ovat auki kolme tuntia, joiden aikana asiakkaat saavat tilata haluamansa drinkit kattausta varten laaditulta drinkkilistalta. Salataidekapakassa drinkit ovat annoksia esittävää taidetta; lyhyitä shotteja, talon erikoisia, hanatuotteita ja tarjousdrinkkejä pokkalaisten tarjoilemana. Ravintola La Barren baari on avoinna juomatilauksille. Lipun hintaan ei kuulu juomia.

Vain kaksi esitystä tällä drinkkilistalla!

perjantaina 1.4.2022 klo 20
lauantaina 2.4.2022 klo 20

Ravintola La Barre, Torikatu 21, Joensuu

Salataidekapakan sisäänkäynti on La Barren pääsisäänkäyntiin katsottuna vasemmalla. Ovet avataan puoli tuntia ennen esityksen alkua. Illan kesto on 3 tuntia.

Suosittelemme lippujen ostamista ennakkoon verkkokaupastamme!
https://osuuskuntapokka.eventiolive.fi/  Mikäli lippuja jää, niitä myydään myös ovelta.

peruslippu 25 €

alennuslippu (opiskelija, työtön, eläkeläinen, siviilipalvelus- tai varushenkilö, vähävarainen) 15 €
lippupaketti kahdelle 35 € (esim. 2 peruslipullista katsojaa tai 1 perus- ja 1 alennuslipullinen)

Tule ja humallu taiteesta!

Lisätietoa: osuuskuntapokka.fi


Åbo Svenska Teatern: Baskerville 7.4.

Biljettintäkterna från Baskerville-föreställningen den 7.4 på Studioscenen går oavkortat till Röda Korsets katastroffond! Betala gärna in en frivillig summa för vårt gratis programblad till Röda Korsets insamlingsbössa ute i foajén.

Studionäyttämön Baskerville-esityksen 7.4. lipputulot menevät lyhentämättömänä Punaisen Ristin katastrofirahastolle. Voit halutessasi maksaa vapaaehtoisen summan ilmaisesta käsiohjelmastamme Punaisen Ristin keräyslippaaseen teatterin aulassa.

www.abosvenskateater.fi/sv/repertoar/baskerville/


Keski-Uudenmaan Teatteri: Buster Keaton - elämä ja teot 8.4.

Keski-Uudenmaan Teatteri lahjoittaa perjantaina 8.4. esitettävän Buster Keaton - elämä ja teot -näytöksen lipputulot Suomen Punaisen Ristin kautta Ukrainan lasten ja perheiden auttamiseen. Haluamme näin kantaa oman pienen kortemme kekoon tässä järkyttävässä ja järjettömässä maailmantilanteessa. Auta meitä auttamaan!

Liput voit ostaa teatterilta: 050 466 6455 / info@kut.fi
tai Lippu.fi:n kautta


Maidanin päiväkirjat - Lukudraama KokoTeatterissa 9.4.2022


Tapahtuman tuotot ohjataan Unicefin kautta humanitaariseen apuun Ukrainassa

Ukrainalainen näytelmäkirjailija Natalja Vorozbyt keräsi haastatteluja Kiovan kaduilta ja Maidanin aukiolta Ukrainan 2014 vallankumousta edeltävinä kuukausina. Haastatteluista suoraan sanasta sanaan koostettu näytelmä Maidanin päiväkirjat - Kaikki ovat vielä elossa antaa äänen vallankumouksen ja väkivaltaisuuksien keskiössä eläville ukrainalaisille: opiskelijoille, vanhuksille, lääkäreille, lapsille. Esitys KokoTeatterissa lukudraamana 9.4. klo 13 alkaen. Tapahtuman tuotot ohjataan Ukrainaan. 

Mielenilmaukset alkoivat marraskuussa 2013, kun presidentti Viktor Janukovytš hylkäsi yllättäen pitkään neuvotellun assosiaatiosopimuksen Euroopan Unionin kanssa, ja valitsi sen sijaan taloudellisen yhteistyön Venäjän kanssa. Rauhanomaisesti alkaneet protestit muuttuivat väkivaltaisuuksiksi, joissa kuoli yli sata mielenosoittajaa ja poliisia. Vallankumouksen vastatoimena Venäjä miehitti Krimin.

”Our task has been to capture the reality, to challenge stereotypes
and open people's eyes to what is happening in Ukraine, as outside
Ukraine there are so many misconceptions. We want to build a new and
just society with humane and democratic legislation, we want to be
proud of our country, to develop its culture and look after its old
people and live in a lawful state. Does that make us idealists? Yes.
Only idealists will succeed.” - Natalja Vorozbyt, (The Guardian 24.2.2014)

Maidanin päiväkirjat - Kaikki ovat vielä elossa
Lukudraama lauantaina 9.4.2022 klo 13 alkaen
Käsikirjoitus: Natalja Vorozbyt
Suomennos: Eero Balk
Lukijoina: Helsingin Freelancenäyttelijäyhdistyksen näyttelijät

Liput KokoTeatteri.fi

Liput tapahtumaan: 10€ / 20€ / 30€ 
Tapahtuman lipputulot ohjataan Unicefin kautta humanitaariseen apuun Ukrainassa

Lehdistön lippuvaraukset, haastattelupyynnöt ja lisätiedot: sini@kokoteatteri.fi


Teatteri Kultsa: Kuusi pointtia 4.3.-2.4.

Teatteri Kultsa lahjoittaa kaikki Kuusi pointtia -esitysten lipputulot lyhentämättömänä Unicefin "Auta Ukrainan lapsia" -keräykseen.

Kuusi pointtia on teatterin omien kirjoittajien lyhytnäytelmistä koostuva kokonaisuus.

"Psykoosi hallitsee työhaastattelua, ja vaisto vie avioparin identiteetit uusjakoon.

Äidin yllättävä salaisuus hämmentää tyttären, ja työtoverit palaavat vastoinkäymisten täyttämiltä lomiltaan. Parisuhteen alistettu osapuoli löytää todellisen kutsumuksensa.

On saavutettu piste, jossa täytyy päättää, onko järkeä jatkaa entiseen malliin."

Esitykset ovat ajalla 4.3.-2.4.

Lue lisää esityksest Teatteri Kultsan verkkosivulta


Ukrainalainen lastenteatteri Kalambur: BEGI (Juokse) Jyväskylän Huoneteatterissa + striimi 26.3.

Lastenteatteri Kalambur (’sanaleikki’) esittää näytelmän BEGI (’juokse’). Noin tunnin näytelmä tutkii sitä, miten ihmiset voivat kuulla ja ymmärtää toisiaan. Miten erottaa aitous ja teeskentely? Näytelmässä hyvä ja paha taistelevat. Esitys tutkii tälläkin hetkellä tärkeitä käsitteitä kuten arvokkuus, kunnia, ylevyys ja rakkaus.
 
Tämä Harkovasta kotoisin oleva ryhmä osallistui Jyväskylässä Art-Master-teatterin järjestämälle SampoFestFinland-2022 lasten- ja nuortenteatterifestivaalille, mutta joutui jäämään Suomeen Venäjän hyökättyä heidän kotimaahansa. Esitys la 26.3. Jyväskylän Huoneteatterissa ja seuraavana päivänä runotapahtuma Minun runoni Jyväskylän venäjänkielisen teatteriryhmän Art-Master tiloissa, on osoitus siitä, miten raskainakin aikoina taide luo toivoa ja lohduttaa. Yhdessä tekemin auttaa jaksamaan.

Tiistaina 29.3. video julkaistaan suomenkielisin tekstityksin. Esitys saatavilla tallenteena kolmen viikon ajan 16.4.2022 klo 21.00 asti.
 
Ukrainan Harkovasta kotoisin oleva Kalambur-lastenteatteri perustettiin vuonna 1985. Kokenut ryhmä on osallistunut useille kansainvälisille festivaaleille ja erilaisiin kulttuuriprojekteihin esimerkiksi Suomessa, Saksassa, Iso-Britanniassa, Bulgariassa, Unkarissa ja Puolassa. Teatteria johtaa näyttelijä, ohjaaja ja koreografi Svetlana Goncharova.

Ryhmää ja vierailua Jyväskylän Huoneteatterissa ovat tukeneet: Osuuskauppa Keskimaa, NetTicket, Jyväskylän Lyseon lukio, Gradia lukiot, Gradia (opiskelijaravintola Lounastuuli, logistiikka, media ja kuvakoulutus), Jyväskylän Huoneteatteri ja Teatterinaiset, Art-Master-teatteri ja kaikki lipun lunastaneet.

Tiedustelut puhelimitse: Raili Kivelä +358 50 357 6924, Jyväskylän Huoneteatteri, Kira Mirutenko +358 50 406 5275, Art-Master-teatteri. Tervetuloa Huoneteatteriin paikan päälle (Sammonkatu 4) tai virtuaalisesti osoitteessa www.netticket.fi/kalambur-tukea-ukrainaan


Turun Kaupunginteatteri: Talo horjahti -hyväntekeväisyystilaisuus 19.4.

Turun Kaupunginteatterin Päänäyttämöllä nähdään tiistaina 19.4. klo 19 hyväntekeväisyystilaisuus, jossa luetaan ukrainalaisten näytelmäkirjailijoiden ja venäläisten toisinajattelijoiden tekstejä. Talo horjahti -lukudraaman lipputuloilla tuetaan kirjailijoita ja Venäjän hyökkäyksen kohteeksi joutuneita ukrainalaisia lapsia.

Lukudraamassa kuullaan seitsemän kirjailijan kirjeitä, päiväkirjamerkintöjä ja monologeja, jotka on kirjoitettu sodan keskellä helmi-maaliskuussa 2022. Kirjailijat ovat Oleg Mihailov, Olja Grebennik, Julija Gontšar, Natalia Klutšarova, Lena Ljahušonkova, Ljudmila Timošenko ja Andrii Bondarenko. Talo horjahti -kirjoituksia Ukrainasta ja Venäjältä -tekstikokonaisuuden ovat koonneet ja kääntäneet yhdessä taiteilijat, kääntäjät ja aktivistit Suomesta ja Ukrainasta. Tekstit on sovittanut kokonaisuudeksi näytelmäkirjailija Elli Salo.

Talo horjahti -tekstejä kuullaan kevään aikana Turun Kaupunginteatterin lisäksi mm. Kajaanin kaupunginteatterissa, Tampereen Työväen Teatterissa ja KOM-teatterissa. Tukitapahtumien sarja on osa maailmanlaajuista Worldwide Ukrainian Play Readings -hanketta, jota organisoi kääntäjä John Freedman. 

Tekstejä esittävät kaupunginteatterin näyttelijät Minna Hämäläinen, Ulla Koivuranta, Kimmo Rasila, Ulla Reinikainen ja Markus Ilkka Uolevi. Esityksen Turun Kaupunginteatteriin ohjaa ja dramatisoi Satu Rasila. Tilaisuuden juontavat TS Kirja -klubeilta tutut Turun Sanomien kulttuurin ja lukemiston päällikkö Tuomo Karhu sekä kirjailija ja yliopisto-opettaja Niina Repo.

Hyväntekeväisyyslipun hinta on oman valinnan mukaan 15 €, 25 € tai 50 €. Lipputulot lahjoitetaan lukudraaman tekstit kirjoittaneille kirjailijoille ja Unicefin kautta ukrainalaisten lasten hyväksi. Esitys kestää noin tunnin ajan eikä siinä ole väliaikaa. 

Näytelmäkirjailija ja suomentaja Elli Salo kertoo hyväntekeväisyyslukudraaman taustoista 24.3., kun sotaa on kestänyt tasan kuukauden ajan: “Suurin osa kirjailijoista on paennut viime viikkojen aikana Kiovasta Lviviin. Monologien lisäksi luetaan lastenkirjakuvittaja Olja Grebennikin ja näytelmäkirjailija Oleg Mihailovin sodanaikaisia päiväkirjamerkintöjä. Grebennik on paennut lastensa kanssa harkovalaisesta kellarista Varsovaan viime viikolla.  Oleg Mihailov istuu tätä kirjoittaessani neljän kissansa kanssa kerrostaloasunnossaan Juri Gagarinin kadulla Harkovassa ja kuuntelee räjähdysten ääniä. Joka aamu tarkistan, näkyykö hänen facebook-profiilissaan pieni vihreä pylpyrä. Siitä on tullut äkkiä elämänvalo."

Tiedot

Lukudraama 19.4.2022 klo 19 Turun Kaupunginteatterin Päänäyttämöllä 
Kesto n. 1 h, ei väliaikaa 
Hyväntekeväisyysliput oman valinnan mukaan 15 € / 25 € / 50 €


Ukrainalainen lastenteatteri Kalambur vierailulle Kouvolan Teatteriin 22.4.

Esitys toteutetaan yhteistyössä Työväen Näyttämöpäivien, Kouvolan Teatterin ja Työväen Näyttämöiden Liiton kanssa.

Lastenteatteri Kalambur (’sanaleikki’) esittää näytelmän Begi! (’juokse!’)

Näytelmä on allegorinen kertomus jänisten ja koirien juoksukilpailuista, joita ahneet ihmiset järjestävät. Noin tunnin näytelmä tutkii sitä, miten ihmiset voivat kuulla ja ymmärtää toisiaan. Miten erottaa aitous ja teeskentely? Näytelmässä hyvä ja paha taistelevat. Esitys tutkii tälläkin hetkellä tärkeitä käsitteitä kuten arvokkuus, kunnia, ylevyys ja rakkaus.

Venäjänkielisessä esityksessä mukana on tekstitys. Esitykseen ukrainalaiset pääsevät ilmaiseksi passilla. Esityksen tuotot ohjataan Ukrainan hyväksi.

Ukrainan Harkovasta kotoisin oleva Kalambur-lastenteatteri perustettiin vuonna 1985. Kokenut ryhmä on osallistunut useille kansainvälisille festivaaleille ja erilaisiin kulttuuriprojekteihin esimerkiksi Suomessa, Saksassa, Iso-Britanniassa, Bulgariassa, Unkarissa ja Puolassa.

Tämä Harkovasta kotoisin oleva ryhmä osallistui Jyväskylässä Art-Master-teatterin järjestämälle SampoFestFinland 2022 -lasten- ja nuortenteatterifestivaalille, mutta joutui jäämään Suomeen Venäjän hyökättyä heidän kotimaahansa.

Esitys Kouvolan Teatterissa on osa Työväen Näyttämöpäivien pop up -tapahtumia. Vierailu on osoitus siitä, miten raskainakin aikoina taide luo toivoa ja lohduttaa. Yhdessä tekeminen auttaa jaksamaan.

Lastenteatteri Kalambur: Begi! Kouvolan Teatterin suurella näyttämöllä pe 22.4. klo 19.30

Liput 10 € / ukrainalaiset ilmaiseksi passilla

Esityksen kesto n. 1 h (ei väliaikaa)

Ikäsuositus 12 v

Lisätiedot ja liput: www.kouvolanteatteri.fi/kalambur

 


Rovaniemen Teatteri: Vikke Nilo – ihminen! 22.4.2022

Rovaniemen Teatteri osallistuu UNICEFin hätäapukeräykseen lahjoituksilla perjantaina 22.4.2022. Päivän Vikke Nilo – ihminen! -esityksen lipputuotot lahjoitetaan lyhentämättömänä UNICEFille työhön lasten ja perheiden tueksi. Lisäksi esityspäivänä teatterikaupasta ostetuista Kalle Päätalon elämäkertakirjojen myyntituotoista lahjoitetaan keräykseen 3 € jokaista myytyä kirjaa kohden. Lahjoitusten avulla teatteri on mukana tukemassa Ukrainan sodan uhreja.

”Teatterin henkilökunnalla on kova tarve auttaa Ukrainaa ja sodasta kärsiviä. Me haluamme yhdessä suunnata tukemme avustustyöhön”, kertoo toiminnanjohtaja Sari Alatalo.

Lippuja hyväntekeväisyysesitykseen voi ostaa Lappia-talon lipunmyynnistä ma-la klo 11-18, aisiointipiste Osviitasta sekä NetTicket-verkkokaupasta. Kalle Päätalon elämäkertakirjoja myydään Lappia-talon teatterikaupalla, lipunmyynnin yhteydessä.

Lisätietoja: Toiminnanjohtaja Sari Alatalo sari.alatalo@rovaniementeatteri.fi, puh 0400 282 483.


Tampereen Työväen Teatteri: Talo horjahti -tekstejä keväältä 2022 Ukrainasta lukudraamaesitys 23.4.

Tampereen Työväen Teatteri järjestää lauantaina 23.4. klo 13 lukudraamaesityksen Talo horjahti – tekstejä keväältä 2022 Ukrainasta. Hyväntekeväisyysesityksen tuotto lahjoitetaan lyhentämättömänä ukrainalaisten lasten hyväksi Unicefin kautta. 

Esityksessä luetaan ukrainalaisten kirjailijoiden kirjeitä, päiväkirjamerkintöjä ja monologeja. Ne on kirjoitettu sodan keskellä helmi-maaliskuussa 2022. 

Tekstikokonaisuuden ovat koonneet ja kääntäneet yhdessä taiteilijat, kääntäjät ja aktivistit Suomesta ja Ukrainasta. Tekstit on sovittanut kokonaisuudeksi näytelmäkirjailija Elli Salo. 

TTT:n teatterinjohtaja Otso Kautto pitää lukudraamaesitystä luontevana tapana auttaa Ukrainaa. ”Teatterintekijöinä meillä on tiettyjä osaamisalueita ja vahvuuksia. Niitä käyttäen haluamme keskustella ympäröivän todellisuuden kanssa. Tässä tilanteessa se tarkoittaa sitä, että kriisin keskellä Ukrainassa syntyvät taiteelliset tekstit välittyvät meidän kauttamme tamperelaiselle yleisölle. Hätätila on saanut sikäläiset draamakirjailijat ja runoilijat kirjoittamaan, ja haluamme välittää nämä tärkeät ajatukset yleisön saataville.”

TTT:n lukudraamaesityksessä lukijoina ovat talon omat kiinnitetyt näyttelijät Jari Ahola, Teija Auvinen, Pentti Helin, Jari Leppänen, Emmi Kaislakari, Heidi Kiviharju, Jaana Oravisto, Suvi-Sini Peltola, Tommi Raitolehto ja Auvo Vihro.   

Valtakunnalliseen tukitapahtumien sarjaan ovat ilmoittautuneet mukaan myös muun muassa Kajaanin kaupunginteatteri, Turun Kaupunginteatteri, Lappeenrannan kaupunginteatteri ja KOM-teatteri.

Talo horjahti -lukudraaman bannerin kuva-aihe on harkovalaisen kuvittaja-graafikko Olja Grebennikin päiväkirjasta. 

Lukudraamaesityksen sovittanut näytelmäkirjailija Elli Salo kertoo: ”Talo horjahti” -esitys sai alkunsa, kun päätimme ystävieni teatterintutkija Alexandra Dunajevan, kääntäjä Anna Sidorovan ja näyttelijä Anastasia Triznan kanssa ryhtyä keräämään ukrainalaisten ja venäläisten kirjailijoiden viestejä, kirjeitä ja päiväkirjamerkintöjä sodan keskeltä. Samaan aikaan saimme viestin Kreikasta kääntäjä John Freedmanilta, joka kertoi organisoineensa maailmanlaajuisen ”Worldwide Ukrainian Play Readings” -lukuprojektin, tarkoituksena nostaa ukrainalaisten kirjailijoiden ääniä kuuluviin. Freedman lähetti paketin näytelmäkirjailijoiden uusia näytelmiä ja monologeja, joista tuoreimmat on kirjoitettu helmi-maaliskuussa 2022. Kirjailijat jatkavat työtään sodankin keskellä. Kokosin ja sovitin näistä kaikista materiaaleista tunnin mittaisen esitystekstin, jonka käänsimme yhdessä Anni Lappelan, Anna Sidorovan, Riku Toivolan ja Jura Zubin kanssa. Freedmanin innoittamana ehdotimme tekstin lukutilaisuutta suomalaisille teattereille, jotka alkoivat välittömästi ja yhteistuumin järjestää lukudraamoja eri puolilla Suomea.

Lukudraamassa kuullaan ukrainalaisten näytelmäkirjailijoiden Andrii Bondarenkon, Julija Gontšarin, Lena Ljagušonkovan ja Ljudmila Timošenkon monologeja. Suurin osa kirjailijoista on paennut viime viikkojen aikana Kiovasta Lviviin. Monologien lisäksi luetaan lastenkirjakuvittaja Olja Grebennikin ja näytelmäkirjailija Oleg Mihailovin sodanaikaisia päiväkirjamerkintöjä. Grebennik on paennut lastensa kanssa harkovalaisesta kellarista Varsovaan viime viikolla. Oleg Mihailov istuu tätä kirjoittaessani neljän kissansa kanssa kerrostaloasunnossaan Juri Gagarinin kadulla Harkovassa ja kuuntelee räjähdysten ääniä. Joka aamu tarkistan näkyykö hänen facebook-profiilissaan pieni vihreä pylpyrä. Siitä on tullut äkkiä elämänvalo.

24.3.2022, kun sotaa on kestänyt tasan kuukausi.
Koko työryhmän puolesta näytelmäkirjailija ja suomentaja Elli Salo

Talo horjahti -esitys TTT:n verkkosivuilla


Varkauden Teatteri: Eläimellistä menoa –konsertti 23.4.

Varkauden Teatteri seisoo rivissä vapaan Ukrainan puolesta.
Me lahjoitamme la 23.4. klo 13 Eläimellistä menoa -lastenkonserttimme nettotuotot Ukrainan lapsille.
 
Eläimellistä menoa –konsertti tarjoaa hyvää mieltä, musiikkia ja eläimellistä menoa teatterillisessa ympäristössä. Estradilla on koko taitava näyttelijäkaartimme vahvistettuna muutamalla musikaalisella kaverilla omasta henkilökunnastamme. Kapellimestarina Sami Ruutiainen.

Konsertissa kuullaan ja leikitään mm. kappaleet Leijonan metsästys, Itikan sitikka ja Viimeinen mammutti.
Orkesterissa soivat niin ukulelet ja tamburiinit kuin quirot ja marakassitkin. Lisäksi luvassa on Adalmiinan helmen roolien yllätysnumeroita.

Jussi, Myy, Sami, Markku, Kari, Jukkis, Isa, Pietari, Jani, Ville-Veikko ja yllätyshahmot kutsuvat kaikki riemukkaaseen konserttiin kanssaan.

Arvioitu kesto n. 1 tunti, ei väliaikaa.
Liput á 5 €.

Lue lisää Varkauden Teatterin verkkosivulta


Jyväskylän kaupunginteatteri: RAUHAA!-tukikonsertti 24.4.2022

su 24.4. klo 18 suuri näyttämö
Liput Lipun hinnan eli tukisumman voi valita näistä neljästä summasta:
30 €, 50 €, 80 € ja 150 €

Jyväskylän kaupunginteatterissa järjestetään yhteistyössä monitaiteinen RAUHAA!-tukikonsertti sunnuntaina 24.4.2022 klo 18.00. Hyväntekeväisyyskonsertin tuotto lahjoitetaan lyhentämättömänä UNICEFin hätäapukeräykseen Ukrainan lasten ja perheiden auttamiseksi. Väliajallisessa noin kaksituntisessa konsertissa teatterin suurella näyttämöllä nähdään mittava joukko esiintyjiä, muun muassa Jyväskylä Sinfonia, Jyväskylän Oopperakuoro, Yona, Semmarit, Litku Klemetti Soolo, Loiskis, Tuomo Rannankari & Hiekkakakkuorkesteri, Keski-Suomen Kirjailijat, Tanssiryhmä Off/Balance, Kipinät-kuoro, Jyväskylän kaupunginteatterin henkilökunta sekä JKL 101 -kollektiivi.

Mukana tapahtuman toteuttamisessa ovat myös Jyväskylän Kesä -festivaali sekä Mediatalo Keskisuomalainen.  

Tule tekemään yhdessä hyvää Ukrainan sodan uhrien hyväksi

Konserttiin tulijat voivat osoittaa tukensa ostamalla tukilipun haluamastaan hintakategoriasta: 30 / 50 / 80 / 150 €. Tukilippuja voi lunastaa Jyväskylän kaupunginteatterin lippumyymälästä ja osoitteesta www.lippu.fi. Lippupiste lahjoittaa verkkokaupasta ostetuista lipuista perimänsä palvelupalkkiot tapahtuman tukemiseksi.

Lue lisää Jyväskylän kaupunginteatterin verkkosivulta


Helsingin Kaupunginteatteri: Sunnuntai Ukrainalle -tukikonsertti 24.4.2022 klo 16

Helsingin Kaupunginteatterin henkilökunta tuo voimansa yhteen ja järjestää talkoovoimin tukitapahtuman Ukrainan hyväksi suurella näyttämöllä 24. huhtikuuta. Musiikkia, runoutta ja tanssia yhdistävän Sunnuntai Ukrainaille -tapahtuman tuotot ohjataan lyhentämättöminä Suomen Unicefin hätäapurahaston kautta Ukrainaan.

”Haluamme tehdä lämminhenkisen ja kauniin tapahtuman. Mukana on upeita kuoroesityksiä, fantastinen tanssiryhmämme Helsinki Dance Company, huikeita sydämet sulattavia esiintyjiä. On hirveän koskettavaa, kuinka ihmiset teatterimme eri osastoilta ovat ottaneet yhteyttä ja halunneet osallistua. Jokaisen käsiä ja sydämiä tarvitaan, jotta voimme luoda unohtumattoman tilaisuuden. Toivon, että jokaiselle jää sydämeen lämmin yhdessä jakamisen kokemus rampin kummankin puolen”, sanoo tapahtuman alulle polkaissut näyttelijä Heidi Herala.

”On upeaa, että niin monet ihmiset ovat kantaneet kortensa kekoon Ukrainan hyväksi osallistumalla erilaisiin keräyksiin ja tapahtumiin. Toivon sydämestäni, että emme turru jokapäiväisiin uutisiin, sillä avun tarve kestää vielä pitkään ja siksi halusimme järjestää tämän tapahtuman”, Heidi Herala jatkaa.

Esiintyjinä Sunnuntai Ukrainalle -tukikonsertissa nähdään talon omia sekä tuotannoissa vierailevia taiteilijoita, mm. Lumi Aunio, Riitta Havukainen, Heidi Herala, Vuokko Hovatta, Jouko Klemettilä, Robert Kock, Tuukka Leppänen, Martti Manninen, Kari Mattila, Lauri Mikkola, Emilia Nyman, Sanna Saarijärvi, Esko Salminen, Ursula Salo, Aino Seppo ja Eija Vilpas.

Sunnuntai Ukrainalle -tapahtuma 24.4.2022 klo 16 Helsingin Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä (Eläintarhantie 5)
Liput: 25 €, 40 €, 60 € tai 120 €, joista voi valita haluamansa summan Ukrainan tukemiseen.
Tilaisuuden arvioitu kesto noin 2 t 30 min sisältäen väliajan.


Vaara-kollektiivi, Kajaani: Sunnuntaisalonki 24.4.

Vaara-kollektiivi Kajaanissa järjestää seuraavan Sunnuntaisalonki tapahtuman Ukrainan lasten hyväksi.

Seuraava Sunnuntaisalonki järjestetään 24.4. Huhtikuussa ohjelmassa käsitöitä, kahvittelua ja Vaaran Jonne Putkosen Lönnroots -projektin Seto ja Kven/Kvääni -dokumenttielokuvat. Kyseessä on suomalais-ugrilaisten kansojen luona vierailevan projektin elokuvien Kajaanin ensi-esitykset.

Vapaaehtoinen lippumaksu sisältäen kahvitarjoilun. Tulot lahjoitetaan kokonaisuudessaan Unicefille Ukrainan lasten auttamiseksi.

Lue lisää


Universum: Ukrainalainen lastenteatteri Kalamburin vierailuesitys Begi 26.4.

Lastenteatteri Kalambur esittää näytelmän Begi (‘Juokse’) tiistaina 26.4.2022 Teatteritalo Universumissa

Noin tunnin näytelmä tutkii sitä, miten ihmiset voivat kuulla ja ymmärtää toisiaan. Miten erottaa aitous ja teeskentely? Näytelmässä hyvä ja paha taistelevat. Esitys tutkii tälläkin hetkellä tärkeitä käsitteitä kuten arvokkuus, kunnia, ylevyys ja rakkaus.

Esitys on venäjän kielellä, mutta kertomus on selkeä ja helposti ymmärrettävä myös ei venäjää puhuvalle katsojalle.

Harkovasta kotoisin oleva ryhmä osallistui Jyväskylässä Art-Master-teatterin järjestämälle SampoFestFinland-2022 lasten- ja nuortenteatterifestivaalille, mutta joutui jäämään Suomeen Venäjän hyökättyä heidän kotimaahansa.

Liput myynnissä pian! Lipputulot menevät kokonaisuudessaan Kalambur-ryhmälle.

Kalambur-lastenteatteri perustettiin vuonna 1985. Kokenut ryhmä on osallistunut useille kansainvälisille festivaaleille ja erilaisiin kulttuuriprojekteihin esimerkiksi Suomessa, Saksassa, Iso-Britanniassa, Bulgariassa, Unkarissa ja Puolassa. Teatteria johtaa näyttelijä, ohjaaja ja koreografi Svetlana Goncharova.

Lue lisää Universumin verkkosivulta


Ryhmäteatteri: Peggy Pickit näkee Jumalan kasvot 29.4.

Ryhmäteatteri lahjoittaa ensi viikon perjantain 29. huhtikuuta klo 19.00 Peggy Pickit näkee Jumalan kasvot -esityksen lipputulot lyhentämättömänä Lääkärit Ilman Rajoja -organisaatiolle tukeakseen organisaation tärkeää toimintaa Ukrainassa.

Esityksen kesto 1,5 h. Ei väliaikaa.

Liput: Peruslippu 35€ / Eläkeläinen 30€ / Opiskelija, sivari, työtön, varusmies, alle 25-vuotias 19€, Teatteriala 13€

Lippuja voi ostaa Ryhmäteatterin lipunmyynnistä p. 09 718 622 / lippukassa@ryhmateatteri.fi sekä Ticketmasterin verkkokaupasta.

Lisätiedot näytelmästä


 

Sinua voisi kiinnostaa

Tapahtumat