02.06.2022
Teatteria kesään ilon kautta
Kesäteatterien ohjelmistoista ei huumoria tarvitse etsiä. Kauden 2022 alkaessa näyttää siltä, että tekijöiden on tarve käsitellä hankalia ja huolestuttaviakin asioita komediallisin keinoin.
Kesäteatteriin? Mitä saisi olla? Romantiikkaa? Nostalgiaa? Vauhdikkaita hahmoja? No musiikkia tietysti! Lapsille jotain kivaa? Valtakunnantuttuja näyttelijöitä, oman kylän suosikkitekijöitä. Ja huumoria, sitä kiitos!
Teatterin tiedotuskeskus TINFO kokoaa Ensi-iltalistaansa myös kesäkauden teatteritarjonnan. TINFO on myötäelänyt kahta edelliskesää, kun kesäteatterin tekijät kärvistelivät samassa kokoontumisrajoitusten ja turvavälisuositusten todellisuudessa kuin muutkin suomalaiset. Tämä koetteli tekijöiden huumoria toden teolla. Osa teattereista päätti suosiolla siirtää ensi-iltansa tuonnemmaksi, kun yleisöä saisi taas huoletta houkutella katsomoon ja lippuja myydä tupa täyteen. Tämä hetki on nyt.
Katson tulossa olevan kesän ohjelmistoja sillä silmällä ja huumorimielessä, millä kaikella makeita nauruja tavoitellaan. Vielä täydentymässä olevan ensi-iltalistan silmäily osoittaa, kun otan reilu 100 ensi-iltaa ja katson niiden huumoripitoisuutta esittelytekstin perusteella, tyrmäävän selvän tuloksen: vain viidessä ei mainita lajeiksi komediaa tai farssia, naurutakuuta tai humoristista otetta.
Mihin vetonaulaan teatterintekijät luottavat tänä kesänä, kun koronaepidemia on ainakin hetkeksi hellittänyt Suomessa, mutta geopolitiikassa mannerlaatat natisevat liitoksissaan raa’an sodan vuoksi. Näkyykö maailmantilanne kesäteatterissa?
- Moni näytelmien esityssopimuksista on tehty jo vuonna 2019 seuraavaa kesää ajatellen, mutta nyt ollaan tässä. Sen vuoksi ohjelmisto saattaa vaikuttaa ei niin ajankohtaiselta, sanoo esityssopimuksia Suomen Näytelmäkirjailijoiden ja Käsikirjoittajat (Sunklo) ry:ssä hoitava Mika Vainio. - Erään komedian teatteri päätyi peruuttamaan, kun siinä karannutta Natalia-lehmää jouduttiin etsimään, ja tapahtui tahaton rajaloukkaus.
Ja jo aikaa sitten kantaesitetyn Onni tulee Pietarista -näytelmän Onni tulee tänä kesänä Tallinnasta. Esityksen tekijät ja näytelmäkirjailija (Eero Schroderus) ovat muokanneet tekstiä yhteistuumin.
Naurua myös läpi kyynelten
Aiheet ovat monet, mutta hyvin paljon on erilaisia ihmissuhdedraamoja (Vaimokulta ja rakas anoppi; ParisuhdeBarometri; Ennakkoperintö; Tässäkö tää sit on; Akka katees) aina erosta toipumisesta (Miestä näkyvissä), sukupolvien yhteentörmäyksistä (Hulabaloo; PunahilkkaROK; Äiti ja Gorilla) miesporukan naisvapaaseen (Vannomatta paras) kesänviettoon, kaikki humoristisella otteella käsiteltynä. Kesäteatteri tarjoaa monesti naurua kyynelten läpi, kun aiheiden pohjapuro virtaa vakavana. Satiireja on kirjoitettu kiinni yhteiskunnallisesti polttaviin teemoihin kuten lääkäri- tai hoitajapulaan (Mummonmökki), vanhojen ihmisten laitoshoidon laatuun ja sitä järjestävien yritysten kykyyn kääriä voittoja (Oma maa mansikka). Myös virkakoneisto ja päättäjät saavat takuuvarmasti osansa kesänäyttämöillä (Viekää tuhkakin pesästä; Reviisori – kunnan koukkuja; Fölin alta – päätön revyy päättäjistä; Suomen hevonen; Ilmasta rahaa).
Viinasta veistettyä vitsiä löytyy sitäkin (Suurenmoinen kieltolaki; Kekkonen – syntymästä kuolemattomuuteen). Tämä on se laji, jossa teatteri päätyy laittamaan sisältövaroituksen kiroilusta ja väkijuomilla läträämisestä.
Omanlaisekseen naurugeneraattoriksi ovat kesäteatteriohjelmistojen perusteella osoittautuneet “rollaattoriaiheet”. Riemua riittää siitä, että ihminen vanhenee, muttei suinkaan muutu vähemmän viriiliksi tai uhmakkaaksi (Flirttikurssi 55+; Rock’n Rollators; Meidän luokka; Ei meidän äiti). Aiheistoltaan nuorempaa väkeä puhuttelevalta kuulostaa puolestaan kauhukomedia Ripari.
Ajattomaan laatuun luotetaan tänäkin kesänä. Parhaissa ikivetreissä näytelmissä yhdistyvät kesäteatterin kannalta sopivasti romantiikka, nostalgia, hykerryttävät henkilöhahmot ja tilanteet (Eemeli metkuilee; Pikku Pietarin piha; Miehen kylkiluu; Gabriel, tule takaisin; Tankki täyteen; Peter Pan; Fedja-setä, kissa ja koira; Kiljuset; Pekka Töpöhäntä).
- Klassikot näyttävät olevan varma valinta näin pandemian jälkeisenä ensimmäisenä normimpana kesänä, sanoo myös Mika Vainio sopimuslistoja katsellessaan.
Tuoreemmaksi klassikoksi näyttäisi kimpoavan Mummonmökki (Reijo Honkonen), jolla on yllättäen useampi esittäjä Suomen suvessa 2022.
Kuuluisuudet, heidän elämäntarinansa tai tutuksi tekemä musiikki ovat aineksia näyttäviin, svengaaviin kesäteatterituotantoihin (All Shook Up; Mitä kuuluu Marja-Leena; Tango d’Amore; 506 ikkunaa). On tulossa aivan uusia musiikkikomedioita (Krokotiilirock; Niin paljon kuuluu rakkauteen), klassista tästäkin genrestä (Tukkijoella), tanssilavanostalgiaa tihkuvaa (Kaidesaaren tanssit) sekä musiikillis-tanssillisia hupailuja (Tikulla silmään; Hotelli Humina).
Ja mitkä olivatkaan tässä katsauksessa ne harvat kesäesitykset, joiden käyttövoima on muuta kuin juuri huumoria? Evakkomatkasta jatkosodan 1944 aikaan kertova Ikävän maa sekä kaksi metsäaiheista uutta teosta (Metsän morsian; Metsä meissä), monologi Geboltz ja Musikaali Aira.
Kesäteatteripäivä aloittaa vipinäviikonlopun
TINFO on koostanut kesäteatterien ensi-iltatietokantaa vuodesta 2011, huippuvuosia ensi-iltojen määrissä elettiin 2015 ja 2016, jolloin uutta nähtävää oli kesänäyttämöillä yli 400 tuotannon verran. Ennen pandemiaakin 2019 päästiin lukemaan 363. Katsojatilastoinnin mukaan kesä kuin kesä keräsi teatterin ääreen miljoonapäisen yleisön. Koronakesät 2020 ja 2021 tekevät suuren poikkeuksen alaspäin niin ensi-iltojen kuin sitä myöten katsojien määrissä. 2022 näyttää melkein normaalilta niin ensi-iltalistan kuin Sunklon esityssopimusten myynnin näkökulmasta.
Suomalaisen kesäteatterin tihentymä on kesä-heinäkuun vaihteen viikonloppu, kun keskikesän juhla on juhlittu ja moni on vapaana lämpimän vuodenajan rientoihin. Tuon viikonlopun perjantai on nimetty viralliseksi Kesäteatteripäiväksi, jonka TINFO on julistanut jo vuodesta 2016 saakka. Myös Sunklon Mika Vainio vahvistaa: - Kyllä, se viikonloppu juhannuksen jälkeen on kaikista vilkkain kesäensi-illoissa. Vietämme Kesäteatteripäivää tänä vuonna 1.7.2022.
TINFO / Sari Havukainen 2.6.2022
#kesäteatteripäivä #sommarteaterdagen
Muuta asiaa ja arkistoartikkeleita kesäteatterista: