16.06.2021

Kesäteatteri kyltti

Epäuskoa ja toiveikkuutta 

Kesäteatterit huolehtivat koronaturvallisuudesta tarkasti ja ovat helpottuneita, jos pääsevät esittämään. Yli 200 kesäensi-iltaa on tulossa ympäri Suomen tänä toisena peräkkäisenä koronakesänä. TINFO on julistanut Kesäteatteripäivän juhlistamaan tätä merkittävää suomalaista teatteri-ilmiötä. 
 
Merkittävä suomalainen ilmiö, kesäteatteri kerää normaalivuosina miljoonayleisön ja ensi-iltojen määrä nousee tavallisesti 400 korville. Koronakesä 2020 teki tästä suuren poikkeuksen, silloin suunnitelluista kesäensi-illoista jouduttiin perumaan tai siirtämään yli 80 %. Tämä kesä, 2021 näyttää tässä suhteessa valoisammalta, vaikka koronan varjossa yhä eletäänkin.   
 
Uusia kesäesityksiä on tulossa yli 200 ympäri Suomen, ja kesäteatterit varautuvat huolellisin turvajärjestelyin vallitsevan virustilanteen mukaisesti. Kesäteatterit tarjoavat valtaosin muutenkin ulkoilmaesityksiä, nyt pandemia-aikana tämä on iso etu.  
 
Toinen koronakesä ja yleisörajoituksia koskevat määräykset ovat pakottaneet monia kesäteattereita tekemään päätöksen, että kausi alkaa vasta heinäkuussa ja jatkuu sitten mahdollisesti pitkälle elokuuhun. Tätä artikkelia kirjoittaessa kesäkuun alkupuolella osa teattereista on tehnyt ja ilmoittanut päätöksestään jättää myös tämän kesän esittämättä. 
 
Miten sitten kesäteatterien toimintaa on muuttanut se, että kaikkia mahdollisia tapaamisia ja fyysisiä kontakteja on pitänyt jo pitkään välttää? Mitä kaikkea on pitänyt ottaa huomioon, jotta yleisön ja teatterintekijöiden turvallisuus taataan, olivatpa määräykset millaiset tahansa?  
 
Nämä toiminnan selviytyminen korona-ajassa ja turvallisuuskysymykset päällimmäisinä mielessä otimme yhteyttä muutamiin kesäteattereihin. Suuresta tarjonnasta poimimista helpotti se, että olimme saaneet runsaasti vastauksia kesää 2020 koskeneeseen katsojakyselyyn, siinä jotkut vastauksissaan käsittelivät näitä koronaturvallisuusasioita.  
 
Toisaalta tämän vuoden Kesäteatteripäivä 2.7.2021 viitoitti kysymään joiltain sille vilkkaalle viikonlopulle ensi-iltansa valmistavilta teattereilta. Lisäksi tätä juttua varten on selattu iso määrä kesäteatterien verkkosivuja. Artikkelin aineistoa ovat myös kesäteatterilaisten antamat vastaukset, kun TINFO kysyi viime kesästä ja tulevista suunnitelmista. 
 
 

Keinot on monet turvallisuuden eteen 

Monella kesäteatterilla on verkkosivustollaan selkeä lista eri turvatoimista, joihin tekijät ovat sitoutuneet ja joihin toivotaan yleisön sitoutuvan tänä toisena koronakesänä. Viesti on selvä: asioita on todella mietitty, turvallisuus otetaan vakavasti ja sen eteen tehdään töitä. Samaa kertovat myös haastatellut, lähtien esityksen harjoittelemisesta. 
Yksi näyttelijöistä on ammatiltaan lääkäri, ja hän laati tuottajamme kanssa tarkat terveysturvallisuusohjeet niin harjoitusvaiheeseen että myös esityskaudelle. 
- Timo Väntsi, Sauvon Kesäteatteri
Teatterin hallituksessa listattiin kaikki mahdolliset ennakoitavissa olevat uhat ja reitit miten niistä mennään eteenpäin, jos tapahtuu altistumisia tai sairastumisia. Emme halunneet, emmekä halua, että harjoituksemme tai esityksemme ovat viruslinko, sanoo Timo Väntsi, yksi hallituksen jäsenistä kesäteatterin toimintaa pyörittävästä Sauvon Elävän Kulttuurin Seurassa (Selku). Yksi näyttelijöistä on ammatiltaan lääkäri, ja hän laati tuottajamme kanssa tarkat terveysturvallisuusohjeet niin harjoitusvaiheeseen että myös esityskaudelle. 
 
Sauvolaiset joutuivat perumaan suunnitellun Oliver Twistin esitykset viime kesältä, mutta tähän kesään päätettiin lähteä harjoittelemaan. Väntsi kertoo, että kaikesta epävarmuudesta huolimatta koettiin tärkeäksi vastata Selkuun kasvatetun nuoren näyttelijäpolven “teatterinpaloon”: Päätimme, että vaikka kesäteatteria ei jostain syystä pystyttäisikään tekemään, niin jotain oli tarjottava nuorten arkeen. Maaliskuussa 2021 ohjaajamme ja muu aputiimi oli sisukas ja ehdotti, josko harjoituksia voitaisiin pitää etänä. Yhdistyksen nettivelho Wille Heino ehdotti tähän tehtävään soveltuvaa ohjelmaa Discord, ja harjoitukset alkoivat. 
 
Etänä lähti syntymään myös Kertunmäen kesäteatterin Puhtaat valkeat lakanat, kuten teatterin ohjaaja Sari Äikää-Torkkeli kertoo: Produktiota harjoiteltiin etänä nelisen kuukautta ja vasta sitten mentiin harjoittelemaan pienissä ryhmissä ulos. Harrastajien motivaatio päästä tekemään oli korkea. Pelkkään etälukuun ja keskusteluun oli jo kyllästytty. Etäharjoitus saattoi kuitenkin nopeuttaa tekstin oppimista.
 
Kesän esitys Kertunmäellä perustuu Raija Orasen alkutekstiin, jonka Outi Keskevaari on dramatisoinut. Ohjaaja jatkaa: Ulkoharjoituksissa pidettiin turvavälejä, eikä kohtauksissa ole juurikaan lähikontaktia. Jokainen toi tarvittaessa omat eväät hygienian lisäämiseksi. 
Ulkoharjoituksissa pidettiin turvavälejä, eikä kohtauksissa ole juurikaan lähikontaktia.
- Sari Torkkeli-Äikää, Kertunmäen Kesäteatteri
Lipunmyynnin perusturvajuttu on se, että katsoja pystyy hankkimaan pääsylippunsa verkon kautta, jolloin kesäteatterialueella ei synny kassajonoja eikä esimerkiksi käteistä rahaa tarvitse käsitellä. Kiertävän kesäteatterin Teatteri Tien ohjaaja Hannu Raatikainen on kertonut, että hänen pikkuruisen teatterinsa piti perustaa verkkokauppa ihan varta vasten tälle kesälle. Verkkomyynti on osalla teattereita, osalla ei. Kesäteatteriin pääsee ostamaan lipun myös menemällä paikanpäälle, jossa usein toivotaan korttimaksua, vaikka käteinenkin on käypää valuuttaa. 
 
On myös kesäteattereita, jotka ovat kaiken varalta suunnitelleet tarjoavansa esitystään suoratoistona, yleisölle kotoa käsin katsottavaksi. Kesän näyttäessä nyt siltä, että lämpö osaltaan kuihduttaa koronaviruksen voimia ja voimassaolevia määräyksiä ja ohjeita on valtakunnassa noudatettu, viranomaiset löysäävät ulkotapahtumien kokoontumisrajoituksia. Raseborgs Sommarteater, joka suunnitteli Peter Paninsa striimaamista, on luopunut ajatuksesta. 
 
Kesäkatsojat kutsutaankin paikanpäälle ulkoilmateatteriin, jossa toimitaan viimeisen päälle viritetyin turvajärjestelyin. Loimaalaisen Kertunmäen Kesäteatterin huolellinen toiminta ulottuu kahvilipukkeisiin, jotka koronakesänä vaihdetaan kertakäyttöisiin ja kahviossa on tarpeeksi henkilökuntaa, jotta sama ihminen ei käsittele rahaa ja palvele väliaikaa viettävää yleisöä muuten.  
 
Ohjeistamme katsojia ostamaan etukäteen lipukkeita kahvioon, pääsylippujen lunastuksen yhteydessä. Meillä jokainen myynnissä oleva tuote on saman hintainen, jolloin ostetut lipukkeet käyvät kaikilla myyntipisteillä, kertoo Äikää-Torkkeli teatterinsa toimintatavoista. Usean myyntipisteen avulla voimme vähentää jonoja ja kontakteja. 
 
Turvavälit ovat suomalaisessakin yhteiskunnassa olleet kaikkien huulilla maaliskuusta 2020. Viranomaismääräykset ovat jalkautuneet ensin puolitoista- sitten kaksimetrisinä tapahtumien järjestäjien arkeen. Kesäteattereissa se tarkoittaa omanlaisen koreografian luomista, kuten Timo Väntsi Sauvon Kesäteatterista kuvaa:  
 
Ensinnäkin päätimme, että kaikki mahdolliset jonotukset viedään minimiin. Asiakas pääsee katsomoon heti kun hän on tullut teatterin mäelle. Kahviopisteitä lisätään, lipunmyynti hoidetaan mahdollisimman sujuvasti, pankkikorttimaksua suositaan ja ryhmämaksut pyritään kokoamaan yhden ryhmänjohtajan tai ennakkolaskutuksen kautta. 
 
Turvaväleistä muistuttaminen erilaisin kyltein ja seiniin kiinnitetyin tiedottein on perusvarustautumista, samoin kuin helposti saatavana oleva käsidesi. Aiempaa enemmän työntekijöitä ja talkooporukkaa vaaditaan joka käänteessä, esimerkiksi kun ihmisiä ohjataan katsomoon turvaohjeiden mukaisesti. Kajaanilaisessa Paltaniemen teatterissa on kehitetty vartavasten tähän käyttöön yksinkertainen, mutta toimiva väline: 
 
Ajattelimme, että ihmiset tulevat teatterinäytöksiin erilaisissa ryhmissä, joko perheen tai ystävien kanssa. Tuntui jäykältä määritellä metrimääräisiä välejä katsomoon ihmisten välille. Jotta saisimme katsomopaikkoihin joustavuutta, kehittelimme noin metrin mittaisen koronakepin, joka oli otettavissa, kun katsoja tuli lunastamaan lippuja, kertoo Esko Piippo Eino Leino -talolta, jonka pihapiirissä esitettiin viime kesänä Anne Ballinin näytelmää Pökelö, tämän kesän kipale on samalta tekijältä koko perheen teos Ruusunen
Koronakepit ovat edelleen käytössä, jos niille edelleen tulee tarvetta.
- Esko Piippo, Paltaniemen Kesäteatteri
Katsoja/katsojaryhmä sai sillä määritellä etäisyytensä toiseen katsojaan. Keppi toimi katsomossa hyvin, turvavälit pysyivät. Turvavälit pysyivät myös väliajalla. Koronakepit ovat edelleen käytössä, jos niille edelleen tulee tarvetta, sanoo Piippo.
 
 

Selviytymisstrategioita 

Pandemian leviämisen hidastamiseksi määrätyt rajoitukset ovat lisänneet paitsi työtä ja kustannuksia teattereille myös tehneet niiden leipäpuun hoitamisen hankalaksi. Tuotantorahojen kasaamiseksi kesän esitystä aletaan yleensä markkinoida ja myydä jo alkuvuodesta, nyt se ei ole onnistunut, kun ei ole ollut varmuutta, voiko harjoitella ja esittää ja jos voi, voiko ottaa katsojia ja kuinka paljon.  
 
Erilaiset selviytymisstrategiat nousevat esiin kun teatterilaisilta kysyy koronan vaikutuksista nyt kesällä 2021 tehdyissä sähköpostihaastatteluissa, mutta myös kevättalveen saakka auki olleen kyselyn vastauksissa. Näin eräs kyselyyn vastannut kesäteatteri pohtii: 
 
Tarkoitus on minimoida kustannukset sillä, ettemme palkkaa ulkopuolista ohjaajaa, näyttelijöitä tms ja pidämme lavasteet yksinkertaisina. Mikäli meillä olisi vielä toinen kesä ilman teatteria, yhdistyksemme toiminta olisi todellisessa vaarassa. 
 
Sauvon Kesäteatterin Timo Väntsi sanoo, että vaikka “köyhisbudjetilla” toiminut teatteri joutuu vielä siitäkin kiristämään vyötä, viimeisenä tulisi mieleen tinkiä esitystuotannossa sovituista palkkioista: Se ei tuntunut reilulta työntekijöiden kannalta. 
 
Toisaalla yhdistyksen varoin palkattuja työntekijöitä on kuitenkin jouduttu lomauttamaan, kun lippujen ennakkomyynti ei suju tavalliseen tapaan, kaiken ollessa ennakoimatonta. Ja vaikka nyt näyttää siltä, että lippuja voi myydä koko kesän, kustannuksia ei saa katetuksi sillä määrällä katsomopaikkoja, jotka määräysten mukaan saa täyttää. 
Joudumme nähtävästi ottamaan katsomon vain puolilleen, jos rajoitukset eivät poistu kokonaan.
- Esa Tikkanen, Kuusamon Näyttämö
Joudumme nähtävästi ottamaan katsomon vain puolilleen, jos rajoitukset eivät poistu kokonaan, toteaa Kuusamon Näyttämön Esa Tikkanen. Ja Loimaalta Sari Äikää-Torkkeli viestii samaa Kertunmäen Kesäteatterin puolesta: Järjestelyt aiheuttavat ansionmenetystä, kun täyttöaste ei ole koko katsomon paikkamäärän mukainen maksimi. Katsomossa on 317 paikkaa, joista tänä kesänä voidaan ottaa käyttöön noin 60 %.  
 
Sauvosta Timo Väntsi puolestaan: Mahdollisesti katsomosta otetaan joka toinen rivi pois käytöstä. Emme väkisin rupea viemään ainakaan vielä heinäkuussa katsomoa täyteen mittaansa 200 katsojaan. Vaikka se olisi luvallistakin, jos ulkotilaisuuksia koskevat rajoitukset entisestäänkin höllentyvät Varsinais-Suomessa. Taloudellista tukeakin on haettu ja saatu: Kaikkien laskelmien ja saatujen avustusten jälkeen totesimme, että me selviämme, vaikka kesä ei menisikään ihan siten kuin tavallisesti. 
 
Tätä artikkelia kirjoittaessa eri puolella Suomea kesäteattereissa ollaan odottavalla kannalla. Osa kesäteattereista on uskaltautunut markkinoimaan ja tähtäämään esitystään jo kesäkuulle, monissa varmuuden vuoksi aloitetaan vasta heinäkuussa, mutta vielä kesäkuun puolivälissä on jouduttu tekemään varasuunnitelman varasuunnitelmia.
 
Kesään varustautumista kuvaa Lopen Teatterin Katariina Koskinen:  Kaikki näytöksemme järjestetään sen hetken rajoituksia ja ohjeistuksia noudattaen. Toki joudumme varautumaan siihen valitettavaan tilanteeseen, että näytöksiä joudutaan perumaan tai katsojamääriä supistamaan rajusti. Toivomme tietysti, ettei tämä pahin skenaario toteudu. 
 
Lopella valmistaudutaan esittämään tuotteliaan kirjailijan, Heikki Luoman komedia Akkaralli, joka piti kesältä 2020 siirtää. Ohjaaja on naapuripaikkakunnalta, riihimäkeläinen Jani Johansson
 
Kertunmäen kesäteatterissa esitettiin myös viime kesänä, teos oli Metsolat (Mesterton-Ulfstedt-Lindén). Teatterin ohjaaja Sari Äikää-Torkkelille kokemus tuo toiveikkuutta: 
 
Ryhmävarausten teko on viivästynyt tavallisiin vuosiin verrattuna. Järjestäjät ovat edelleen epäröineet. Soittoja ja tiedusteluja turvaväleistä sekä pohdintaa rokotusten etenemisestä ja keskusteluja esitysten järjestämisen vastuullisuudesta on käyty paljon. Viime vuonnakin koronasta huolimatta yleisö kuitenkin löysi esityksen, ja uskaltautui liikkeelle, vaikkakaan varauksia ei tullut kovin ajoissa etukäteen. 
Kaikki näytöksemme järjestetään sen hetken rajoituksia ja ohjeistuksia noudattaen.
- Katariina Koskinen, Lopen Kesäteatteri
Kesäteatterissa keksitään keinot selviytyä. Jotkut ovat pystyneet siirtämään tuhansia viime kesän peruuntuneeseen esitykseen myytyä lippua tälle kesälle. Näin on vältytty rahojen palauttamisen aiheuttamalta lisätyöltä ja -kustannukselta ja on saatu tuotantorahaa ja on voitu keskittyä olennaiseen eli kesäviihteen tekemiseen sitä janoavalle yleisölle. 
 
Kesäteatterin suunnittelussa on ollut monenmoista vaihetta. Maalis-huhtikuussa oli ilmassa väliin toiveikkuutta, väliin epäuskoa. Nyt meistä tuntuu, että kesäteatteri ihan oikeasti toteutuu ja olemme siitä tosi iloisia, sanoo Timo Väntsi Sauvon Kesäteatterista. 
 
TINFO / Sari Havukainen, 15.6.2021 
 
Haastattelut tehty sähköpostitse kesäkuun alkupuolella 2021. Kysely, johon jutussa viitataan, oli auki vastaajille 3.11.2020-3.5.2021. 
 

 
#kesäteatteripäivä #sommarteaterdagen 
 
Kuusamon Näyttämön Esa Tikkasen kirjoittama Kesäteatterijulistus, jonka voi ottaa luettavaksi esimerkiksi jonkin kesäesityksen yhteydessä. Lupa käyttöön on, kunhan mainitsee kirjoittajan ja teatterin nimen.

Kuusamon Näyttämöllä nähdään tänä kesänä Markku Pölösen kirjoittama Kauppa-auto, jonka kesäesitykseksi ohjaa Kai Lehtinen.
 
 

Sinua voisi kiinnostaa

Kesäteatteri Teatteri-ilmiö Korona Artikkeli