09.04.2018

Thalia2018_musta

Teatteriala palkitsi ansioituneita Thalia-juhlassa

Thalia-juhlassa jaettiin 13 eri teatterialan palkintoa. Niiden jakajina on 10 teatterijärjestöä. Perinteisten tunnustusten rinnalla on tänä vuonna myös kaksi uutta palkintoa, Voimavara- ja Yhteisvoima-palkinnot. Yhdelle ihmiselle jaettavan Voimavara-palkinnon sai Helsingin kaupunginteatterin yleisötyöntekijä Jenny Jumppanen ja työyhteisölle suunnattu Yhteisvoima meni tällä kertaa Porin Teatterin lavastamon työporukalle.

Pisin historia on Vuoden Teatteriteko -palkinnolla, joka myönnettiin tänä vuonna Outi Alanko-Kahiluodolle, Sanna Lauslahdelle ja Silvia Modigille. Kansanedustajat palkittiin asiantuntevasta taiteen puolesta puhumisesta ja aloitteista taiteilijoiden toimintaolosuhteiden parantamiseksi.

Vuoden teatteriksi valittiin Zodiak – Uuden tanssin keskus. Zodiak saa tunnustusta vahvasta taiteilijapolitiikastaan, joka tukee tekijöitä ammattillisessa kehittymisessä ja tarjoaa mahdollisuuksia verkostoitumiseen kotimaassa ja kansainvälisesti edistäen näin taiteilijoiden työllisyyttä.

Vuoden teatterinäyttelijäksi on valittu Antti Laukkarinen, jonka viimeisimmistä roolitöistä on säväyttänyt etenkin päärooli Teatteri Telakan Hullussa. Eri kaupunginteattereissa työskennelleen näyttelijän kotipesiä ovat olleet myös Nälkäteatteri ja Yövieraat-teatteriryhmä. Suomen Näyttelijäliiton jäsenäänestyksessä Antti Laukkarisen valintaa perustellaan paitsi tunneälykkäällä näyttelijäntaidolla myös kyvyllä luoda myönteistä työilmapiiiriä ympärilleen.

Kolme Säde-palkintoa jaettiin ansioituneille esityssunnittelijoille. Ville Seppänen pokkasi Valosäteen Espoon kaupunginteatteriin tehdyn teoksen Seuraavat 500 vuotta valosuunnittelusta. Seppäsen lavastukseen integroima valo osallistuu aktiivisesti vahvan tilavaikutelman muokkaamiseen. Ville Seppänen sai Säde-palkinnon jo toistamiseen, aikaisemmin hänelle on myönnetty Kuva-Säde (Broken Heart Story, 2011). Tämän vuoden Äänisäteen saivat Tuomas Norvio ja Mikko Perkola Zodiakiin tehdyn Licking Things -teoksen äänisuunnittelusta. Videosäde-palkinnon ansaitsi Sanna Malkavaara Turun kaupunginteatterin Kybersielujen videosuunnittelusta.

Lavastaja Kaisa Rasilalle myönnetyn Illusion-palkinnon perusteluissa puhutaan kuuntelevasta skenografiasta, jonka metodin noudattajana Rasila antaa teokselle kaiken sen vaatiman tilan ja ajan. Lavastussuunnittelijan työskentelyn keskiössä on teos, sen aihe ja sen tutkiminen, ei suunnittelija itse.

Sirkuksen lumo -palkinnon sai Kallo Collective ansioistaan fyysisen teatterin kehittämisestä ja nykyklovnerian tunnetuksi tekemisestä Suomessa ja kansainvälisesti. Balettiopistot Espooseen ja Rovaniemelle perustanut Virpi Wirlander-Asplund puolestaan palkittiin Tanssin ja sirkuksen maineteko -palkinnolla.

Aktiivista, avointa ja hyväksyvää teatteria peräänkuuluttava Heta Haanperä vastaanotti ohjaajapalkinnon. Oulun kaupunginteatterin vakituisena ohjaajana Haanperä on avannut laitosteatterin ovet ja tehnyt paljon yhteistyötä oululaisten kulttuuritoimijoiden ja yhteisöjen kanssa. Dramaturgipalkinnon saanutta Anna Simbergiä kuvataan luovaksi tulisieluksi, jolla on varma dramaturginen silmä ja syvä ymmärrys yleisön tarpeista ja teatterin ehdoista. Nykyisin Wasa Teaterin dramaturgi on omistautunut myös tasa-arvokysymyksille ja ponnistellut avoimemman työkulttuurin puolesta.

Kiitos kotimaisesta näytelmästä -adressin saivat Uuden näytelmän ohjelma ja Labbetin Reko -projekti. Kummankin hankkeen tavoite on lisätä laadukkaiden kotimaisten tekstien kirjoittamista teattereille.

Teatterialan yhteinen Thalia-juhla järjestettiin KOM-teatterissa 9.4.2018. Osa teatterialan palkinnoista jaetaan vuosittain, osa harvemmin. Esimerkiksi Teatterin tiedotuskeskuksen kolme palkintoa jaetaan seuraavan kerran vuonna 2019. Jotkin järjestöt jakavat palkintonsa muuna kuin juhlan ajankohtana.

Tiedustelut:
Suomen teatterijärjestöjen keskusliitto / sihteeri Sofia Valtanen, +358 45 896 4024, sihteeri(a)teatterijarjestojenkeskusliitto.fi
www.teatterijarjestojenkeskusliitto.fi


Palkintojen saajat ja perustelut sekä yhteyshenkilöt

Seuraavassa on lista Thalia-juhlassa palkintoja jakavista tahoista ja palkinnoista, minkä jälkeen tulevat perustelut ja järjestöjen yhteyshenkilöistä palkintokohtaisesti. Järjestys aakkosissa järjestön nimen mukaan.

Lavastus- ja pukusuunnittelijat: Illusion-palkinto
Sirkuksen tiedotuskeskus: Sirkuksen lumo -palkinto
Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat: Kiitos kotimaisesta näytelmästä -adressi
Suomen Näyttelijäliitto: Vuoden teatterinäyttelijä -palkinto
Suomen tanssi- ja sirkustaitelijat: Tanssin ja sirkuksen maineteko -palkinto
Suomen teatteriohjaajat ja -dramaturgit: Ohjaaja-/dramaturgipalkinnot
Suomen Teatterit: Vuoden teatteri -palkinto
Suomen valo- ja äänisuunnittelijat: Äänisäde-, Valosäde- ja Videosäde-palkinnot
Teatterialan Ammattilaiset: Voimavara- ja Yhteisvoima-palkinnot
Teatterikeskus: Vuoden Teatteriteko -palkinto

Lavastus- ja pukusuunnittelijat: Illusion-palkinto

Lavastus-ja pukusuunnittelijat LP jakaa Illusion-palkinnon tunnustuspalkintona lavastus- ja pukusuunnittelun ammattilaisille. Vuoden 2018 Illusion-palkinto myönnetään lavastaja Kaisa Rasilalle.

Kaisa Rasilan työskentelymetodia voisi kuvailla käsitteellä kuunteleva skenografia. Se on asenne, joka läpäisee koko prosessin ja kaiken prosessiin liittyvän.  Se ilmenee suhteessa työryhmän kaikkiin jäseniin tasavertaisesti, itse työprosessiin, tilaan johon teos toteutetaan sekä ennen kaikkea itse teokseen. Työskentelyn keskiössä ei ole koskaan minä, vaan teos, teoksen aihe ja aiheen syvällinen tutkiminen sekä teoksen valmistuminen kerros kerrokselta vuoropuhelussa sen kaikkien osa-alueiden kanssa.  

Kaisa Rasila on ehdottoman läsnä ja aina valmistuvan teoksen puolella.
Lavastukset ovat usein arkkitehtonisia tiloja, joissa yksityinen ja julkinen tila mahdollistuvat sisäkkäin, rinnakkain. Tilaratkaisu, luuranko on hyvin keskeinen elementti ja mieluiten valmiiksi mietittyjä, kun harjoituksiin lähdetään. Mutta ratkaisut ovat aina sillä lailla avoimia, että ne mahdollistavat erilaisten merkitysten syntymisen harjoitusprosessissa. Valmiina lavastukset ovat tarkkoja ja loppuun asti hiottuja. Ne avaavat ja mahdollistavat, eivät sulje eivätkä rajoita. Kaisa on hyvä ja oivaltava lukija, aiheen käsittelijä ja dramaturginen ajattelu näkyy ratkaisuissa. Tilat ovat aina toiminnallisesti loppuun asti ajateltuja.

Valaisun merkitys, valosuunnittelu on orgaaninen osa lavastuksellista ajattelua.  
Kaisa Rasila ei kulje valtateillä vaan ennemmin reunamailla, muhkuraisempia polkuja pitkin. Työt ovat toteutuneet usein pienehköissä tiloissa. Mutta ehdottomasti siellä, niissä työryhmissä, joissa teoksen aihe ja kysymyksen asettelu ovat tärkeintä ja teoksen tekemiseen on aina painava syy. Kaisa Rasilan skenografia on hiottua, ajateltua ja näin tärkeä ja omaleimainen osa suomalaista lavastuksen historiaa.

Illusion-palkintoa koskevat tiedustelut:
LP / puheenjohtaja Karmo Mende, karmo.mende(a)teme.fi

www.teme.fi/fi/lp


Sirkuksen tiedotuskeskus: Sirkuksen lumo -palkinto

Sirkuksen tiedotuskeskuksen jakama Sirkuksen lumo -palkinto myönnetään tunnustukseksi suomalaisen sirkustaiteen hyväksi tehdystä työstä. Se voidaan myöntää henkilölle, ryhmälle, esitykselle (kantaesitys), tapahtumalle tai muulle teolle tai toiminnalle, joka on edesauttanut sirkustaiteen kehittämistä ja hyvinvointia.

Vuoden 2017 palkinto myönnetään fyysiseen teatteriin ja klovneriaan erikoistuneelle nykysirkusryhmä Kallo Collectivelle.
Kallo Collective on kehittänyt fyysistä komediaa ja tehnyt nykyklovneriaa tunnetuksi tuottaen korkeatasoisia sanattomia esityksiä eri ikäisille yleisöille. Ryhmän perustaneet Jenni Kallo, Sampo Kurppa ja Thom Monckton ovat luotsanneet ryhmää pitkäjänteisesti ja kollektiivisesti. Ryhmä on toiminut merkittävänä yhteisöllisyyden rakentajana myös alan sisällä. Virtuoosiset klovnerian mestarit pudottavat yleisön polvilleen Kittilästä Uuteen-Seelantiin.

Sirkuksen lumo -palkintoa koskevat tiedustelut:
Sirkuksen tiedotuskeskus / tiedottaja Johanna Mäkelä, +358 50 464 3203, johanna.makela(a)sirkusinfo.fi

www.sirkusinfo.fi



Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat: Kiitos kotimaisesta näytelmästä 2018

Tunnustuksen myöntää Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry. Tunnustuksen vuonna 2018 saa kaksi tahoa: UNO (Uuden Näytelmän Ohjelma) ja Reko-projektet (Labbet rf).

Vuodesta 1975 lähtien Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat on luovuttanut Kiitos kotimaisesta näytelmästä -adressin teatterille, jonka ohjelmistossa on ollut paljon kotimaisia näytelmiä.

Kiitos kotimaisesta näytelmästä -tunnustuspalkintoa koskevat tiedustelut:
SUNKLO / järjestösihteeri Sanna Holmberg, +358 9 135 6796, sanna.holmberg(a)sunklo.fi,

www.sunklo.fi



Suomen Näyttelijäliitto: Vuoden teatterinäyttelijä -palkinto

Suomen Näyttelijäliiton jäsenet valitsivat jäsenäänestyksessä Vuoden teatterinäyttelijä -palkinnon saajaksi Antti Laukkarisen. Ehdokasasettelun teki Näyttelijäliiton hallitus.

Antti Laukkarinen valmistui teatteri-ilmaisun ohjaajaksi vuonna 2005. Sen jälkeen hän on näytellyt mm. Helsingin-, Espoon-, Turun ja Kajaanin kaupunginteattereissa sekä ollut kiinnityksellä Tampereella AHAA-teatterissa. Erityisen rakas Laukkariselle on tamperelainen Teatteri Telakka, jossa hänet on nähty useammassa produktiossa. Tärkeitä hänelle ovat myös monet Nälkäteatterin ja Yövieraat teatteriryhmän tuotannot.

Laukkarinen teki pääroolin Juha Hurmeen ohjaamassa näytelmässä Hullu, joka sai ensi-iltansa jo vuoden 2016 lopulla Telakalla ja sen esitykset jatkuvat yhä. Lisäksi hänet nähtiin vuonna 2017 mm. päärooleissa Haapaveden kesäteatterin Hiihtäjä-näytelmässä sekä Operaatio Paulaharjun oopperassa Suongil – Suuri Noita.

Äänestäjien antamia perusteluja:

  • Taitava, monipuolinen näyttelijä. Hauska työkaveri, joka kantaa vastuuta sekä teoksesta että työryhmästä.
  • Laukkarisen roolityö Hullussa on hengästyttävän intensiivinen ja tosi, äärimmäisen tarkkaa ja tunneälykästä työtä! Lisäksi Operaatio Paulaharjussa Antin rooli Suongil, suuri noita, on vertaansa vailla.
  • Loistava roolityö Juha Hurmeen näytelmässä Hullu
  • Karismaattinen, tarkka näyttelijä ja positiivista fiilistä ylläpitävä työkaveri.
  • Antti Laukkarinen antautuu töihinsä itseään säästämättä ja kaikkensa antaen. Hän on älykäs näyttelijä, jolla on herkkyyttä, rohkeutta ja halua etsiä ilmaisua, joka parhaalla mahdollisella tavalla palvelee kyseessä olevaa teosta. Hän on työmoraaliltaan tinkimätön, työtoverina innostava, kannustava ja lämmin, taidoiltaan poikkeuksellisen monipuolinen. Kaikki tämä näkyy lopputuloksessa, esimerkiksi vaikkapa huikeassa roolissa, jonka hän tekee näytellessään päähenkilön Juha Hurmeen Hullussa.

Vuoden teatterinäyttelijä -palkintoa on jaettu vuodesta 2010 lähtien.

Suomen Näyttelijäliitto / järjestö- ja koulutussihteeri Helena Vesajoki, +358 9 2511 2138 / +358 44 300 4664, helena.vesajoki(a)nayttelijaliitto.fi

www.nayttelijaliitto.fi



Suomen tanssi- ja sirkustaiteilijat: Tanssin ja sirkuksen maineteko -palkinto

Suomen tanssi- ja sirkustaiteilijat STST myöntää Tanssin ja sirkuksen maineteko -palkinnon vuonna 2018 Virpi Wirlander-Asplundille. Hän on vienyt eteenpäin omaa taiteellista näkemystään niin eteläisessä kuin pohjoisessakin Suomessa, perustanut tanssikouluja, koreografioinut esityksiä ja opettanut lukuisia tanssinopiskelijoita monen vuosikymmenen
ajan.

Virpi Wirlander-Asplund perusti Espoon Balettiopiston ja myöhemmin Lapin balettiopiston toimien kummassakin pitkään rehtorina ja opettajana. Hän on tuonut yleisön nähtäväksi baletin lisäksi monia tanssin lajeja ja ollut suuri vaikuttaja Lapin ja Barentsin alueen tanssikulttuurissa. Hän on luonut yhteistyöverkostoja koko alueelle, tuonut yhteen ammattilaisia ja tanssinopiskelijoita Suomen, Ruotsin, Norjan ja Venäjän alueilta sekä valmistanut suuria tanssiproduktioita. Virpi Wirlander-Asplund on urallaan edistänyt merkittävästi suomalaista tanssitaidetta kaikissa muodoissaan.

Tanssin ja sirkuksen maineteko -palkintoa koskevat tiedustelut:
STST /puheenjohtaja Outi Kallinen, outi.kallinen(a)teme.fi

www.teme.fi/fi/stst


Suomen Teatteriohjaajat ja dramaturgit: Ohjaaja/dramaturgipalkinnot

Suomen Teatteriohjaajat ja dramaturgit (STOD) jakaa ohjaaja/dramaturgipalkinnot.

Ohjaajatunnustus myönnetään tänä vuonna Heta Haanperälle.
Heta Haanperä on toiminut Oulun kaupunginteatterin vakituisena ohjaajana vuodesta 2006. Työssään Haanperä on avannut laitosteatterin ovet ja ikkunat ja tehnyt paljon yhteistyötä oululaisten kulttuuritoimijoiden ja yhteisöjen kanssa.
Kulttuurikasvatus ja toiminta nuorten parissa on ollut tärkeä ja näkyvä osa Hetan toimintaa. Poteroituminen instituution seinien sisälle ilman kontaktia ympäröivään maailmaan on hänelle suorastaan kauhistus – teatterin oikeus ja velvollisuus on olla aktiivinen, avoin ja hyväksyvä.

Haanperän näkemys teatteriohjaajan ammatista on laaja, ihmisläheinen ja kyseenalaistava. Ohjauksissaan Hän ottaa kantaa ja kommentoi maailmaa rajoja ylittäen, nähden teatteritaiteen monien ilmaisutapojen synteesinä. Musiikki ja tanssi ovat vahvasti mukana hänen töissään, esimerkkeinä suurmusikaali West Side Story nuorten kanssa, Aino ja Reino tanssiesitys Oulun Tanssin Keskus JoJon kanssa ja oopperasovitus romaanista Neljän tien risteys.
Suomen teatteriohjaajat ja dramaturgit ry:llä on ilo ja kunnia antaa Heta Haanperälle tunnustus hänen tekemästään työstä ja omalta osaltaan tehdä hänen työtään näkyväksi.

Ohjaaja/dramaturgipalkintoja koskevat tiedustelut:
STOD / puheenjohtaja Anna-Maria Klintrup, amklintrup(a)gmail.com

www.teme.fi/fi/stod


Dramaturgitunnustus myönnetään tänä vuonna Anna Simbergille

Pitkän ja monipuolisen dramaturgi- ja näytelmäkirjailijauransa aikana Anna Simberg on ollut aktiivinen ja luova tulisielu suomalaisella teatterikentällä. Työssään muun muassa Wasa Teater:in dramaturgina hän on toiminut korvaamattomana taiteellisena tukena luomisprosessista toiseen, osoittaen varmaa dramaturgista silmää ja syvää ymmärrystä teatterin ehtoja ja yleisön tarpeita kohtaan. Muun muassa monivuotisena toiminnanjohtajana näytelmäkirjallisuusorganisaatio Labbet r.y:ssä  Simberg on kunnianhimoisella ja merkittävällä tavalla myötävaikuttanut suomenruotsalaisen näytelmäkirjallisuuden kehitykseen.

Simbergin aloitteellinen omistautuminen tasa-arvokysymyksille ja ponnistelut turvallisemman ja avoimemman työkulttuurin luomiseksi on jättänyt laajan, arvokkaan ja pitkäaikaisen jäljen koko suomalaiseen teatterikenttään.
Suomen teatteriohjaajat ja dramaturgit ry:llä on suuri ilo ja kunnia täten ojentaa dramaturgi Anna Simbergille tämä kunnianosoitus.

Ohjaaja/dramaturgipalkintoja koskevat tiedustelut:
STOD / puheenjohtaja Anna-Maria Klintrup, amklintrup(a)gmail.com

www.teme.fi/fi/stod


Suomen Teatterit ry: Vuoden Teatteri -palkinto

Suomen Teatterit ry myöntää Vuoden Teatteri -palkinnon Zodiak – Uuden tanssin keskukselle. Palkinnon saajan on valinnut eduskunnan valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaoston puheenjohtaja,
kansanedustaja Pia Viitanen.

Piia Viitanen kuvailee Vuoden Teatteri -palkinnon voittajan valintaa seuraavasti:

Tanssi taiteen lajina ansaitsee tulla huomatuksi nykyistä enemmän ja Vuoden Teatteri -palkinnon kautta lähteekin tunnustus myös koko tanssin kentälle. Suomessa tehdään korkeatasoista tanssitaidetta, joka tulevaisuudessa voi vallata lisää alaa niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin.

Vahva taitelijapolitiikka on Zodiakille sydämenasia. Se tukee laajasti taiteilijoiden ammatillista kehitystä ja tarjoaa mahdollisuuksia toimintaan ja verkostoitumiseen valtakunnallisesti ja kansainvälisesti. Se edistää mittavasti freelance-tanssitaiteilijoiden työllisyyttä ja tarjoaa areenan monille uusille ja nuorille taiteilijoille. Zodiak on rohkea ja ennakkoluuloton edelläkävijä, joka tekee sitkeästi uraauurtavaa työtä alalla, jonka rahoitus on niukalla tasolla. Se kurottaa jatkuvasti kohti uusia yleisöjä ja yhteisöjä ja pyrkii ymmärtämään ja vastaamaan katsojien tarpeisiin taiteesta tinkimättä.

Zodiakin taide- ja taiteilijalähtöisen yleisötyön kautta osallistujat voivat kohdata taiteen sekä katsojina että osallistujina. Zodiak vie ennakkoluulottomasti taidetta uusiin ympäristöihin, myös perinteisten seinien ulkopuolelle, ja pyrkii tuomaan taidetta ihmisten arkeen. Uskon, että kun ihminen saa mahdollisuuksia kokea taidetta ja olla luova, rakennetaan kestävää pohjaa koko yhteiskunnan hyvinvoinnille.

Suomen Teatterit ry on jakanut Vuoden Teatteri -palkintoa ansioituneelle alan toimijalle vuodesta 1997 alkaen.

Vuoden Teatteri -palkintoa koskevat tiedustelut:
Suomen Teatterit /
Hanna-Reetta Schreck, +358 50 542 0014, hanna-reetta.schreck(a)suomenteatterit.fi,

www.suomenteatterit.fi


Suomen valo-, ääni- ja videosuunnittelijat SVÄV: Säde-palkinnot

Suomen valo-, ääni- ja videosuunnittelijat ry (SVÄV) jakaa vuosittain 1-3 Säde-palkintoa. Säde-palkinnot ovat kunniamainintoja, jotka jaetaan ansioituneesta valo-, ääni- ja videosuunnittelusta.
Nyt palkittavat suunnittelut edustavat kokonaisvaltaista, esteettisesti taidokasta sekä tarkkaa suunnittelua ja taiteellista ilmaisua. Vuoden 2017 Säde-palkinnon saajat ovat:

Valosäde-palkinto: valosuunnittelija Ville Seppänen teoksen Seuraavat 500 vuotta (Espoon kaupunginteatteri) valosuunnittelusta.

Ville Seppäsen valosuunnittelu luo esitykseen kerroksen, joka muuttaa tulkintaa koko teoksesta uusiin, odottamattomiin suuntiin. Valosuunnittelu toimii usealla tarinankerronnan tasolla: välillä se tukee tekstiä ja näyttelijäntyötä, välillä kuvittaa herkästi tilaa ja osallistuu rohkeasti rytmin luomiseen, välillä kulkee ilmaisussaan täysin omaan suuntaansa. Tämä kaikki on osana tekemässä koko teoksesta erityisen mielenkiintoisen, yllättävän ja herkullisesti riivaavan kokemuksen. Teoksen valosuunnittelijan ja lavastajan yhteistyö näyttäytyy esityksessä saumattomana; tila- ja valosuunnittelun rajoja on parhaimmillaan vaikea määritellä. Lavastukseen integroitu valo osallistuu aktiivisesti jo itsessään vahvan tilavaikutelman muokkaamiseen. Seppäselle myönnetään Säde-palkinto nyt toisen kerran. Lisätietoa esityksestä: https://espoonteatteri.fi

Äänisäde-palkinto: säveltäjä-muusikot Tuomas Norvio ja Mikko Perkola teoksen Licking Things (Zodiak – uuden tanssin keskus) äänisuunnittelusta.

Tuomas Norvion ja Mikko Perkolan äänisuunnittelu on kiinnostavaa ja hienotunteista. Musiikki kuljettaa, liikuttaa ja vie kokonaisuutta eteenpäin, kutoo tarinaa inhimillisyydestä ja elämän katoavaisuudesta. Suunnittelun ajoittainen minimalistisuus vie katsojan syvemmälle hypnoottiseen maailmaan, joka on runollinen ilman sanoja. Norvio ja Perkola liikuttavat katsojaa sekä emotionaalisesti että kinesteettisesti. Ääni saa paikoittain näyttämön kokonaisvaltaisesti omaan käyttöönsä. Äänisuunnittelu ei ole vain yksi tukipilari näyttämöllä vaan sen ilmaisukeinoista muodostuu suuri vastanäyttelijällinen voima. Esityksen äänisuunnittelu on upeasti toteutettu kokonaisuus ja esityksessä merkittävässä roolissa. Lisätietoa esityksestä: www.zodiak.fi/kalenteri/licking-things

Videosäde-palkinto: videosuunnittelija Sanna Malkavaara teoksen Kybersielut (Turun kaupunginteatteri) videosuunnittelusta.

Sanna Malkavaaran moniroolinen videosuunnittelu ja projisointien käyttö nousevat itseoikeutetusti keskiöön dystopian kuvaelmassa. Projisoinnit eivät pelkästään lavasta, vaan toimivat valonlähteenä ja manipuloivat näyttämötilaa venyttäen black box -näyttämön rajoja. Osa projisoinneista toimii eräänlaisina aarioina teoksen sisällä. Videosuunnittelu ottaa Kybersieluissa itselleen roolin tasavertaisena esiintyjänä jatkaen teoksen tematiikkaa, ihmisen ja koneen eroa. Lisätietoa esityksestä: www.teatteri.turku.fi/turun-kaupunginteatteri/ohjelmisto/kybersielut

Säde-palkintoja koskevat tiedustelut:
SVÄV / puheenjohtaja Raisa Kilpeläinen, +358 50 300 86 96, raisa.kilpelainen(a)gmail.com

www.teme.fi/fi/svav


Teatterialan Ammattilaiset: Voimavara- ja Yhteisvoima-palkinnot

Teatterialan Ammattilaiset TAM myöntää Voimavara- ja Yhteisvoima-palkinnot työhyvinvointia edistäville teatterialan ammattilaisille. Teatterialan Ammattilaiset haluaa palkinnoilla kiinnittää huomiota työhyvinvointiin ja nostaa esiin sellaisia työntekijöitä, jotka rakentavat tervettä ja innostavaa työilmapiiriä ja ovat esimerkkinä muille.

Teatterialan Ammattilaiset TAM ry haluaa uusilla palkinnoilla kiinnittää huomiota työhyvinvointiin ja nostaa esiin tekijöitä, jotka rakentavat tervettä ja innostavaa työilmapiiriä ja ovat esimerkkinä muille.
 
Teatterialan Ammattilaiset palkitsevat seuraavia:

Voimavara: Yleisötyöntekijä Jenny Jumppanen, Helsingin kaupunginteatteri

Yksilöpalkinto Voimavara jaetaan henkilölle joka auttaa muita jaksamaan työssä. Hän on tsemppaava työkaveri joka levittää ympärilleen hyvää energiaa, auttaa ja kannustaa muita ja jonka teot ja käytös vahvistavat hyvää työilmapiiriä.

Yhteisvoima: Porin Teatterin lavastamon työporukka

Työyhteisöpalkinto Yhteisvoima jaetaan ryhmälle, osastolle tai työporukalle, joka tekee hyvää yhteistyötä keskenään ja muiden kanssa ja jonka toiminta on terveellä ja dynaamisella pohjalla.

Teatterialan Ammattilaisten (TAM) työhyvinvointipalkinnot ovat uusia palkintoja, ne ovat rahapalkintoja. ja TAM:in jäsenet ovat saaneet ehdottaa tuntemiaan ihmisiä palkintojen saajaksi.
    
Voimavara- ja Yhteisvoima -palkintoja koskevat tiedustelut:
TAM / puheenjohtaja Antti Hosia, antti.hosia(a)teme.fi

www.teme.fi/fi/tam


Teatterikeskus: Vuoden teatteriteko -palkinto

Teatterikeskus myöntää Vuoden Teatteriteko -palkinnon ansioituneelle teatterintekijälle, -tukijalle, -ystävälle tai muulla tavalla teatterikentän näkökulmasta merkittävälle henkilölle, työryhmälle, teatterille, tapahtumalle tms.

Vuoden Teatteriteko-palkinto myönnetään seuraaville henkilöille:
- Outi Alanko-Kahiluoto
- Sanna Lauslahti
- Silvia Modig

Perustelut:
Kansanedustajat Outi Alanko-Kahiluoto, Sanna Lauslahti ja Silvia Modig ovat avarakatseisia kansanedustajia, jotka ovat puhuneet asiantuntevasti ja aloitteellisesti taiteen puolesta ja taiteilijoiden toimintaolosuhteiden parantamisesta. He ovat kaikki olleet poikkeuksellisen kiinnostuneita taiteen tulevaisuudesta ja rohkeasti vieneet eteenpäin taiteen kentältä tulevaa viestiä.

Heidän esimerkkinsä aidosta kulttuurin ja taiteen rakkaudesta on noteerattu laajasti taiteen kentällä ja moni taiteilija tuntee aitoa luottamusta heidän kykyynsä ymmärtää taiteen merkitys yhteiskunnalle ja työskentelyolosuhteiden parantamisen ehtoja ja tarpeiden taustoja.

Vuoden Teatteriteko -palkinto nostaa esiin merkittävän taiteellisen, taidepoliittisen tai uutta luovan teon.  Palkintoa on jaettu vuodesta 1977 lähtien. Välillä Vuoden Teatteriteon palkitsi Teatteri-lehti.
Vuoden Teatteriteko -palkinnon saajan valitsee Teatterikeskuksen nimittämä vuosittain vaihtuva henkilö.    
 
Vuoden Teatteriteko -palkintoa koskevat tiedustelut:
Teatterikeskus / toiminnanjohtaja Maaria Kuukorento, +358 40 731 3655, info(a)teatterikeskus.fi

www.teatterikeskus.fi


Palkintolistan alkuun