13.06.2019
Teatteri saavutti erävoiton lyömättömänä pidetystä yhdistelmästä kotisohvaa ja katselulaitteen ruutua
Esittävä taide (teatteri, tanssi, sirkus ja ooppera) sai 3,9 miljoonaa katsojaa vuonna 2018. Näistä 2,7 miljoonaa katsojaa oli valtionosuuslain piiriin kuuluvissa (vos) draamateattereissa, Suomen Kansallisteatterissa ja rahoituslain ulkopuolisissa teattereissa.
Kotimainen ohjelmisto vetää yhä vain enemmän yleisöä, nyt yli 1,6 miljoonaa katsojaa, mikä tekee 68 % teattereihin myydyistä lipuista. Katsojaluvut ovat kasvaneet, koska teatterien suurten näyttämöiden ohjelmistovalinnoissa on onnistuttu. Tämä käy ilmi Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) julkaisemista Teatteritilastoista 2018.
Teatterit kasvattivat omia tuottojaan (pääsylipputulot ja muut tulot) kokonaisuudessaan 8,8 % edellisvuodesta. Pääsylipputulot kasvoivat 11,7 %. Teatterit ovat ihmeentekijöitä pärjätessään myös taloudellisesti. Omien tulojen osuudet ovat suurissa teattereissa 8-20 % luokkaa kaikista tuloista ja ryhmämuotoisilla osuus on 44 %. Rahoituslain ulkopuolinen kenttä on julkisen tuen niukkuutta korvatakseen hankkinut omia tuottoja ja muita avustuksia niin, että osuudeksi tulee 60 % kaikista näiden teatterien tuloista.
Lisääntyneet omat tuotot eivät kuitenkaan ole pystyneet väljentämään teattereiden liikkumavaraa. Vuosia jatkunut julkisen tuen vaje ja kiinteiden kustannusten kasvu varjostaa teattereita. Vakinaisesti kiinnitetyn taiteilijakunnan määrä on edelleen laskenut. Myös vierailijatehtäviä oli aiempaa vähemmän.
Teatteri työvoimavaltaisena alana on kaikesta huolimatta suuri työllistäjä. Suhteellisesti pienellä julkisella tuella luodaan tuhansia työpaikkoja teattereihin, minkä lisäksi teatterin toiminta saa välillisesti aikaan työpaikkoja paikkakunnalla ja alueella erityisesti majoitus- ja ravintola-aloilla.
Kasvu tulee suurten näyttämöiden onnistumisista
Teatteri on saavuttanut erävoiton lyömättömänä pidetystä yhdistelmästä kotisohvaa ja katselulaitteen ruutua. Onnistumisia suurten näyttämöiden ohjelmistovalinnoissa on tullut ympäri maan.
Katsojamäärien lisäystä Turun kaupunginteatterissa olivat tekemässä Taru sormusten herrasta -spektaakkeli ja uusi kotimainen musikaali Varissuo. Kotimainen musiikkiteatteri veti puoleensa myös Tampereen Työväen Teatterissa, jossa kansalaissodan muistovuoden aihepiirin Tytöt 1918 menestyi toisen kassamagneetin, Billy Elliotin rinnalla.
Helsingin kaupunginteatterin vetoava ohjelmistopotpurri syntyi hittimusikaali Kinky Bootsin lisäksi Myrskyluodon Maijasta ja kotimaisesta komediasta Pullo cavaa ja aurinkoa. Suomen Kansallisteatterissa kaksi kotimaista musiikkinäytelmää, koko perheen Tippukivitapaus ja poliittinen Musta Saara yhdessä Romeo ja Julian kanssa takasivat vakaat yleisömäärät. Uudet kotimaiset puhenäytelmät, Esitystalous 3 Espoon kaupunginteatterissa ja 9 hyvää syytä elää Ryhmäteatterissa onnistuivat niinikään täyttämään katsomot.
Joensuun kaupunginteatterissa puolestaan valittu Venäjä-teemainen ohjelmisto nosti omassa kokoluokassaan reilusti teatterin katsojamääriä.
Tarjonta on moninaista: erilaista erilaisille yleisöille
Teatterit tarjoavat ilahduttavan moninaista ohjelmistoa. Yleisöä kiinnostaneesta kotimaisesta tarjonnasta löytyy mainittujen musikaalien ja musiikkiteatteriteosten lisäksi ajassa kiinni olevia näytelmiä (esim. Den andra naturen), dokumenttiteatteria (Miehen kosketus), komediaa, lapsiyleisölle suunnattuja esityksiä, nykynäytelmätekstiin tehtyä nukketeatteria (Prinsessa Hamlet), teatteriin sirkusta tai tanssia yhdistäviä teoksia (Talvisirkus Play) ja ekologista ja yhteisöllistä esitystaidetta (Suuri koralliriutta; Platonin pidot).
Variaatio näkyy myös suosikeissa. Ulkomaisten musikaalihittien lisäksi on paljon kotimaista musiikkiteatterituotantoa, lastenesityksiä ja kotimaisia nykynäytelmiä. Jurahevimusikaali Suomen Komediateatterissa, Tatu ja Patu työn touhussa Linnateatterissa, Juurihoito Tampereen Teatterissa ja Muodonmuutos Ryhmäteatterissa löytyvät 20 eniten katsojia saaneen teoksen listalta.
Tilastoaineistot verkossa:
Teatteritilastot 2018 ilmestyy painettuna kirjana elokuussa.
Tiedustelut:
TINFO / johtaja Hanna Helavuori, 044 363 1722, hanna.helavuori(a)tinfo.fi
Teatteritilastoja varten katsojatietojaan on toimittanut 241 teatteri-, tanssi-, sirkus- ja oopperatoimijaa. Ohjelmistotiedot on mukana 138 toimijalta. Palkkatilastot on laadittu 58 teatterin (vos + SKT) päätoimisen henkilökunnan säännöllisen työajan kuukausiansioista.
Teatteritilastot koostuvat viidestä eri tilastosta, jotka ovat:
Esityskerta- ja katsojatilastot
Ohjelmistotilastot
Taloustilastot
Henkilöstötilastot
Palkkatilastot