11.03.2019
Thalia-esityspalkinto neljälle teokselle
Teatterin tiedotuskeskus TINFO antaa tänä vuonna Thalia-tunnustuksen neljälle teokselle. Raati on Thalia-esitysten valinnoissaan halunnut nostaa esiin teattereiden välisessä yhteistyössä syntyneitä esityksiä sekä teoksia, jotka ovat toteutuneet syrjässä, osin näkymättömissä ja piilossa.
Erilaisten ihmisten ja yhteisöjen kohtaamisesta on syntynyt uudenlaista ilmaisua ja havaintomaailmaa. Tuoreesti tulkitusta, fyysisyyteen, visuaalisuuteen ja musiikkiin keskittyvästi klassikosta voi syntyä omavaloinen, nykykatsojaa puhutteleva esitys. Elokuvaklassikko voi esitykseksi tehtynä tarjota osallistujilleen uusia näkökulmia arjen ja todellisuuden rakenteisiin.
Raati tarkasteli sitä, millaista näyttämöilmaisua syntyy eri taidemuotojen kohtaamisesta ja miten esiintyjä-katsoja -suhdetta rakennetaan uusin tavoin perinteisen frontaaliesityksen, yhden katsomissuunnan sijaan.
Esitykset ovat esittäjiensä fyysistämiä, työtapojensa ja -prosessiensa kautta maailmaan tulleita. Raatia kiinnosti se, millaisena muodot ja ruumiit on nykyaikana nähty, millaisia ilmentymiä ne ovat näyttämöllä saaneet. Ruumiillisuus on paikallista, koettua, omaelämäkerrallista. Thalia-esityksistä voi nähdä, miten näyttelijän tai esiintyjän työ omakohtaisuudellaan koskettaa, saattaa mieliä liikkeelle ja liikuttaa.
Thalia-palkinto
Thalia-palkinnon tarkoituksena on palkita yhteiskunnallista keskustelua herättävä, uusia yleisöryhmiä houkutteleva, kansainvälisesti menestynyt tai muuten erityisen ansioitunut esitys, ja siten synnyttää keskustelua teatteritaiteen merkityksestä.
Palkinnon voi saada mikä tahansa pääasiassa suomalaisten teatterintekijöiden tuottama esitys. Vuoden esitys voi olla teatteria, tanssia, sirkusta, esitystaidetta tai näitä yhdistelevä esitys. Palkinnosta päättävä raati voi valita yhden tai useamman esityksen.
Thalia-palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2010 ensimmäisen Thalia-gaalan yhteydessä. Teatterin tiedotuskeskus TINFO jakaa Thalia-tunnustuksen joka toinen vuosi. Edellisen kerran se jaettiin vuonna 2017.
Vuoden 2019 valinta on tehty niiden esitysten joukosta, jotka ovat saaneet ensi-iltansa joulukuun 2016 ja marraskuun 2018 välisenä aikana. Valintaraatiin kuuluivat yliopistonlehtori Mikko Kanninen, näyttelijä Tanjalotta Räikkä ja teatterinjohtaja ja ohjaaja Anna Veijalainen.
Thalia-esityspalkinnon 2019 saavat seuraavat neljä esitystä:
Marat / Sade
Klockriketeatern, Sirius Teatern, Teater Mestola
Sirius Teaternin, Klockriketeaternin ja Teater Mestolan yhteistuotannossa Marat/Sade kukoistaa älykäs fyysinen näyttelijäntaide ja teatterileikki, jossa teoksen kriittinen potentiaali päivittyy ja saa uusia ulottuvuuksia. Ensemble voi syntyä myös teoskohtaisesti, kun työtavat ja -prosessit tekevät tilaa luottamukselliselle, erilaisuuksia hyväksyvälle näyttelijöiden itseohjautuvuutta vahvistavalle ilmapiirille. Tässä auditiivis-visuaalisessa tilateoksessa elävät kehot ja musiikki hengittävät ja soivat.
Tiedot esityksestä ja sen tekijöistä:
https://www.klockrike.fi/fi/tuotannot/marat_sade/
Stalker – Huviretki tienpientareelle
Grus Grus Teatteri
Grus Grus Teatterissa elävät eri esitysmuodot yhdessä toisiaan rikastuttaen. Immersiivisten esitysten ei tarvitse perustua teknologiaan. Upottaminen voi tapahtua myös päänsisäisesti. Strugatskin veljesten tieteisfantasiasta, jonka monet tuntevat myös Tarkovskin elokuvana, Tommi Silvennoinen ja Ville Kurki ovat tehneet vaellusesityksen.
Stalker – Huviretki tienpientareelle kuljettaa osallistujat tuttuihin, mutta havaitsemattomiin ympäristöihin. Teos arkipäiväistää, sanoittaa tai jopa tekee vyöhykkeen. Esitys antaa ulkopuolisen näkökulman arkisiin rakennelmiin. Se tekee hyvin pienestä suurta ja muuttaa näkymää hienovaraisesti.
Tiedot esityksestä ja sen tekijöistä:
http://www.grusgrus.fi/fi/huviretki-tienpientarelle/
Syklit
Valtimonteatteri
Asta Honkamaan näytelmä Syklit on feministinen ja anarkistinen nykynäytelmä kuukautisista. Valtimonteatterissa Honkamaa työryhmineen kuorii taidokkaasti, raikkaasti ja itseironialla ryyditettynä esiin häpeää ja kipua sekä niiden ympärille muodostunutta kulttuurillisten ilmiöiden kerrostumia ja kuvastoja. Esityksen katse on hyväksyvä ja lempeä. Näyttelijät, Outi Ikonen ja Sirja Sauros taitavat tyylilajin tarkat vaihdokset.
He valloittavat niin tylsistyneella istuskelulla, estottomalla karjumisella kuin koskettavalla naisten keskinäisellä tuellakin. Sykleistä kuka tahansa nainen tunnistaa itsensä. On lupa nauraa – miestenkin.
Tiedot esityksestä ja sen tekijöistä:
https://www.tinfo.fi/fi/Ensi-iltoja/6276/Syklit
Vaahtoa!
Anna Ackerman, Minna Hokkanen ja Antero Huttunen
Minna Hokkasen ja Anna Ackermanin Vaahtoa tarkastelee sukupuolen merkitystä, hierarkiaa, vallankäyttöä ja Ihmisyyttä. Miten naista katsotaan? Molemmat ovat näytelleet Kati Herukan roolin Jouko ja Juha Turkan näytelmässä Rakkaita pettymyksiä rakkaudessa, Minna TTT:ssä vuonna 1996 ja Anna 20 vuotta myöhemmin Seinäjoen kaupunginteatterissa. Näyttelijöiden henkilökohtaisista kokemuksista syntynyt Vaahtoa! on anarkistinen esitysmanifesti, täynnä itseironiaa.
Fyysisesti rohkea, teknisesti taitava ja mielipuolisen hauska teos ravistelee teatteri-instituutiota ja räjäyttää ilmaan lähes koko talon – teatterityön juurille kunniaa tehden.
Tiedot esityksestä ja sen tekijöistä:
http://www.ttt-teatteri.fi/ohjelmisto/vaahtoa
Thalia-palkintoa koskevat tiedustelut:
TINFO / johtaja Hanna Helavuori, hanna.helavuori(a)tinfo.fi, +358 44 363 1722
Lisätietoja Thalia-esityspalkinnosta ja sen saajista aiempina vuosina
Vaahtoa! Kuvaaja: Kari Sunnari
Stalker – Huviretki tienpientareelle. Kuvaaja: Jussi Virkkumaa
Marat/Sade Kuvaaja: Raisa Kilpeläinen
Syklit. Kuvaaja: Ilkka Saastamoinen