02.05.2019

Kääntäjätyöpaja 2017 plari

Vuoden 2019 ensimmäiset TINFO-apurahat jaettu
 

Teatterin tiedotuskeskus TINFO on jakanut vuoden 2019 ensimmäiset apurahat näytelmien ja esitysten tekstitysten kääntämiseen. TINFO-apurahan sai tällä hakukierroksella viisi käännöshanketta.

Mårten Westölle myönnettiin apuraha Heini Junkkaalan näytelmän Homoäiti kääntämiseen ruotsiksi. Suomen Kansallisteatterin tuottaman esityksen Homoäiti vierailun on tarkoitus toteutua osana Scenkonst Sverigen Pride Perfoming Arts -verkoston festivaalia Tukholmassa kesällä 2019. Kansainvälisen lasten- ja nuortenteatterijärjestön Assitejn Nordic Baltic Fringe -festivaali Norjassa on puolestaan järjestää kansainvälisen nykydraaman ympärille tapahtuman, jonka ohjelmaan syyskuussa on valittu Valto Kuuluvaisen näytelmä Käärmeihmiset. Näytelmän kääntää englanniksi apurahan tuella Timothy McKeon.

Nely Keinänen saa apurahan Saara Turusen Medusan huoneen kääntämiseen englanniksi tekstin kansainvälistä markkinointia varten. Apurahalla tuetaan myös Katja von der Roppin työtä, kun hän kääntää saksaksi Milja Sarkolan näytelmän Jotain toista. Apuraha on tässä tapauksessa vain pieni osa tukea hankkeelle, jossa Sarkolan teksti ilmestyy Saksassa (Neofelis Verlag) kansainvälisessä queer draaman antologiassa, ja se esitellään saksalaisissa teattereissa mm. Maxim Gorki Theaterin lukuteatteritapahtumassa myöhemmin tänä vuonna.

Amanda Palon monologiesitys Kilari on kutsuttu Venäjälle Kazaniin Ugol-teatteriin. Toukokuisia esityksiä varten tekstityksen kääntää venäjäksi Anna Sidorova.
 

Tarve apurahoille on viisinkertaisesti suurempi

TINFO-apurahat on mahdollistanut opetus- ja kulttuuriministeriön vuosittain tähän tarkoitukseen osoittama määräraha, joka on vuodelle 2019 sama kuin parina aiempanakin vuonna eli yhteensä 25 000 euroa. Vuonna 2018 summalla pystyttiin tukemaan 14:ää käännöshanketta.

Hakemuksia näytelmien ja esitysten tekstitysten käännösapurahoista saatiin moninkertaisesti enemmän kuin mitä niitä voitiin myöntää. Tarve kääntämisen tuelle on lisääntynyt vuosi vuodelta, vuonna 2018 haettiin yhteensä yli 132 000 euroa.

Apurahojen myöntämisestä päättää asiantuntijaraati, jonka TINFO kutsuu koolle pariksi kaudeksi kerrallaan. Apurahojen tarkoitus on suomalaisten näytelmien tunnetuksi tekeminen maailmalla.

 

Tiedustelut: TINFO / johtaja Hanna Helavuori, hanna(a)tinfo.fi, 044 363 1722

 

Lue lisää TINFO-apurahasta ja sen kriteereistä

Sinua voisi kiinnostaa

Näytelmät Uutiset