03.02.2021

Eriopis Schauspiel Leipzig 2020

Yksi parhaista 

E.L. Karhun teoksen Eriopis maailman kantaesitys on Nachtkritikin 40 merkittävimmän listalla. Nosto on huomionarvoinen, sillä pelkästään Saksassa teattereissa pyörii tuhansia eri tuotantoja vuosittain, ja tässä vuoden 2020 parhaiden listauksessa on esityksiä myös Itävallasta ja Sveitsistä.  
 
Saksan laajalevikkisin kritiikkisivusto Nachtkritik.de on listannut viime vuoden 40 merkittävintä teatteriteosta koko saksankielisessä Euroopassa, ja Schauspiel Leipzigin E.L. Karhulta tilaama, Stefan Mosterin saksantama Eriopis on tässä joukossa mukana. Ann-Sophie Mahlerin ohjaama esitys ehti ensi-iltaan 6.3.2020, minkä jälkeen alkava pandemia katkaisi myös Saksassa teatterien ohjelmistokauden.  
 
Äitinsä kynsistä selviytyvän Medeian tyttären Eriopisin kohtalosta aiheensa saanut näytelmä kerkesi kerätä ylistäviä kritiikkejä tuoreeltaan ensi-illan jälkeen, Nachtkritikin nyt tekemä huomiointi jatkaa tästä. Pelkästään Saksassa teattereissa pyörii tuhansittain esityksiä (2018/19: 5606 tuotantoa. Lähde: Büchnenverein Theaterstatistik), TOP40 -listalla ovat myös Itävallan ja Sveitsin teatteriparhaimmisto. Schauspiel Leipzig pitää teoksen ohjelmistossaan odottamassa aikaa, jolloin yleisön voi jälleen kutsua katsomoon. 
 
E.L. Karhun aiemmista näytelmistä myös Prinsessa Hamlet (kääntäjä Stefan Moster) nähtiin Schauspiel Leipzigissa ja Leipäjonoballadia on esitetty Saksan lisäksi Ranskassa ja Kanadassa.  
 
Suomen kantaesitys Eriopis-näytelmälle on luvassa Q-teatterin kevääseen 2022. Teos on juuri julkaistu kirjana (ntamo, 2021) varustettuna teatterikriitikko Maria Säkön jälkisanoilla.  
 
TINFO / 3.2.2021 

Lue aiheesta myös:
 
  

Sinua voisi kiinnostaa

Kansainvälisyys Kirjailijat Kääntäjät Uutiset