05.02.2019

Koneälypuolueen perustaminen

Yleisö päättää

Koneälypuolue on taideteos. Se on myös poliittinen toimija, jonka ohjelmasta saa vastata teokseen osallistuva yleisö. Puolueen virallisen kokouksen asialistalta löytyy myös huhtikuun eduskuntavaaleihin osallistumisesta. Ja sitä ennen tarvittaisiin vielä puolueen rekisteröiminen.

Tapahtui Suomessa sitten Koneälypuolueen mahdollisen vaalikampanjan suhteen mitä tahansa, samanaikaisesti myös Ruotsissa, Norjassa ja Australiassa esiintyy liikehdintää tällä saralla. Esitystaiteilija Sami Henrik Haapalan sanojen mukaan The AI Party on neljän maan itsenäisten teatteri- ja esitystaideryhmien solumaisesti toimiva yhteinen teos:

  • Teoksen ajatus Suomessa on antaa yleisölle mahdollisuus tehdä päätökset puolueen perustamisesta ja sen toiminnasta. Tämä liittyy keskusteluun toisaalta osallistavan taiteen poliittisuudesta ja toisaalta tarpeesta ehdottaa uusia lähestymistapoja politiikkaan, sanoo Haapala.

Tähän mennessä on toteutettu Suomen ensi-ilta Mad House Helsingin ohjelmistossa keväällä 2018. Ja siinä yleisö päätti, että puolue perustetaan, ei vain taiteellisesti tai fiktiivisesti, vaan ihan rekisteröimällä. Jokainen The AI Party -konseptissa mukana oleva taho toteuttaa teoksen ja siihen liittyvän poliittisuuden ja mahdollisen järjestäytymisen omalla tavallaan.

Ruotsissa teoksen toteuttaa teatteri- ja esitystaideryhmä Bombina Bombast esittävän taiteen tuotantotalo Inkonstin ohjelmistoon Malmössa. Norjassa teos tullaan näkemään Festspillene i Nord-Norge -festivaalin ohjelmistossa Harstadissa First Kiss Productionin tuotantona. Molemmat tapahtuvat vuoden 2019 aikana. 

Australiassa Triage Live Art Collective on saanut The AI Partylle tutkimus- ja kehittämisrahoitusta ja kiinnostuksen ilmauksia festivaaleilta.

Koko kansainvälisen Koneälypuolueen konseptin kehittäjä ja koollekutsuja on Kaiken keskus, jonka taiteellisena johtajana Sami Henrik Haapala toimii. Kysyessäni konseptin myymisestä Haapala painottaa mieluummin yhteistyökumppaneiden etsimistä ja uusien tuotantomuotojen hakemista. Taitelijalähtöinen konsepti leviää ja kehittyy tekijöiden tapaamisten ja verkostojen kautta, mikä mahdollisesti on omiaan monipuolistamaan tuotanto- ja rahoituskäytäntöjä.

 

(TINFO / Sari Havukainen, 4.2.2019)
 


Koneälypuolueen perustamiskokous ja immersiivinen luentoesitys | 9.2.2019, Helsinki