21.05.2018
Projektet NOKKA nosar efter gemenskap
Teaterfolket har en ömsesidig vilja att överskrida statliga och kulturella gränser mellan Finland och Ryssland. Specialunderstödet som Undervisnings- och kulturministeriet beviljat Teaterinfo Finland (TINFO) för teatersamarbete mellan Finland och Ryssland har gett konkreta resultat. Projektet räcker i två och ett halvt år och går under namnet NOKKA/HOC [nos] (=näbb, näsa). Namnet ger uttryck för nyfikenheten som drivkraft inom konsten.
År 2018 deltog följande grupper och institutioner i projektet: Kajana stadsteater, examensprogrammet för teaterarbete (Näty) vid Tammerfors universitet, Q-teaterns internationella festival Baltic Circle, den finlandssvenska teatergruppen DuvTeatern, finsk-ryska InterLab, gruppen Vapaa Vyöhyke samt Aura of Puppets. TINFO utnyttjar sitt kunnande, sina ryska teaternätverk och personliga kontakter vid sammankopplandet av olika aktörer.
I augusti kommer man i samarbete med programmet Näty vid universitetet i Tammerfors att förverkliga en unik nätverks- och utbildningsperiod. Då kommer Näty-eleverna att repetera in en ryskspråkig föreställning i Ryssland med regissör Boris Pavlovitsh. Under utbildningen kommer man att undersöka hur ett främmande språk påverkar skådespelarnas uttryck, närvaro och interaktion.
På Baltic Circle-festivalen i november blir det premiär för dokumentteaterföreställningen Death at Work, ett verk där man presenterar människor som arbetar med döden och deras tankar om livet. Föreställningen är planerad och regisserad av Semjon Aleksandrovski vid Pop Up Teatr i Sankt Petersburg. Föreställningen Toivo av gruppen Vapaa Vyöhyke har fått en inbjudan till Kazan och Mikko Bredenbergs och Mira Taussis (Aura of Puppets) pjäs Huoneet meren äärellä till Parallels-festivalen i Kurgan. Projektet ger TINFO möjlighet att stå för resekostnader.
På DuvTeatern gör personer med funktionsvariationer banbrytande teaterkonst i Finland. De har funnit en grupp syskonsjälar i Sankt Petersburg, Team of Apartment (Kvartira) och grupperna kommer att samarbeta i en gemensam teaterverkstad 2019. Föreningen InterLab förbereder ett samarbetsprojekt med tonvikt på den virtuella teaterns verktyg tillsammans med den karelska nationalscenen i Petrozavodsk. Regissör är Oleg Nikolaenko, som är bosatt i Finland. Bröderna Karamazov på stadsteatern i Kajana har försetts med rysk textning och föreställningen marknadsförs för ryska festivaler.
(TINFO 21.5.2018)
På bilden: Semjon Aleksandrovski