24.09.2019
TINFO e-Nytt 3 / 2019
- Mot normkritiska konstinstitutioner
- Infopaket om mångfald på konst- och kulturområdet har publicerats
- Oblivia med i verket The Twenty-First Century Performance Reader
- Livsmedlets Osynliga länder fortsätter sin omfattande internationella turné i höst
- Labbets andra antologi i serien Boismanska pjäser ute nu
- Baltic Circles program 2019 publicerat
- TINFO stipendium för översättning | Ansök senast 10.11.2019
- Stipendievakten
- Informera om premiärer på TINFOs nätsidor
- Hösten 2019 i Mad House Helsinki
- Jyväskylä Dance festival | 23-27 Sep 2019, Jyväskylä
- Kulttuurimylly Festival | 23-28 Sep 2019, Helsinki
- UrbanApa X Ateneum | 2-6 Oct 2019, Helsinki
- Performance Days. Awareness towards power | 7 Oct 2019, Turku
- Object Festival | 17-20 Oct 2019, Helsinki
- STRETCH 2019 | 17-20 Oct 2019, Turku
- Turku International Puppetry Festival TIP -Fest | 6-10 Nov 2019, Turku
- Internationella teaterfestivalen Baltic Circle | 12-17.11.2019, Helsingfors
- New Performance Turku Festival | 18-20 Nov 2019, Turku
- International Conference: Living Heritage in the Nordic Countries | 31 Oct - 2 Nov 2019, Espoo
- Teaterstiftelsen Vivicas Vänner: Stipendier 2019 | Ansök senast 27.9.2019
- Konstsamfundet: Septemberansökan | Ansök senast 30.9.2019
- Kulturfonden: Aktivitetsbidrag och vistelsestipendier | Ansök senast 1.10.2019
- Stipendier till det öppna scenkonstfältet | Ansök senast 6.10.2019
- Nordisk kulturkontakt: Mobilitetsstöd | Ansök senast 21.10.2019
- TINFO stipendium för översättning | Ansök senast 10.11.2019
- Open invitation: Fair International Cultural Cooperation - Climate Change | Deadline 10 Oct 2019
- Zodiak: Call for Production Applications | Deadline 10 Oct & 7 Nov 2019
- Cirko – Centrumet för nycirkus: Residensansökan för 2020-2021 | Ansök senast 13.10.2019
- Open call Mustarinda AIR 2020 residency | Deadline 20 Oct 2019
- 2020 International Festival of Ancient Greek Drama | Deadline 2 Dec 2019
- The Festival of Instant Choreography | Deadline 12 Dec 2019
TEATERNYTT I FINLAND
Mot normkritiska konstinstitutioner
Seminariet ”Norm critical leadership & inclusive practises in the field of arts and culture” samlade chefer, kuratorer och aktivister från Norden i Helsingfors den 19.9.2019.
Teatrarna är samhälleliga aktörer som erbjuder offentliga arenor och dialog. Därmed har teatrarna makt att befästa eller nedmontera kulturella normer.
Nu behövs det ett aktivt, kollektivt motstånd och krafter som gör motstånd i informationsproduktionen. Det behövs strategiska partnerskap och dialog. De förhärskande normerna kan utmanas och ersättas med inkluderande verksamhet.
Det kan inte vara så att personer med funktionshinder, funktionsvariation eller med annat etniskt ursprung än finländskt, eller sexuella och könsminoriteter betraktas om evigt ”andra” eller främmande, som antingen är osynliga eller exotiska väsen, som kramas ihjäl, hjälplösa, stereotypiserade representanter för sina grupper, och som alltför sällan betraktas som individer.
Samhällets mångfald borde synliggöras i repertoarerna, i den konstnärliga praktiken, i rekryteringen av personal och konstnärer - i den strategiska planeringen av hela verksamheten. Men så är det inte. De finländska konst- och kulturinstitutionerna hänger inte med i den samhälleliga utvecklingen och dialogen. I resten av Norden är det inte heller mycket bättre ställt.
På vilket sätt kommer den kulturella mångfalden och tillgängligheten att uppmärksammas som ett tungt vägande kriterium i reformen av lagen om statsandelar? Jämlikhets- och likabehandlingsplanerna är endast en början. Av konstinstitutionerna kan man kräva långsiktiga utvecklingsplaner och konkreta åtgärder för att ta itu med snedvridna och ojämlika strukturer. Det behövs mera samarbete mellan konstnärer/aktörer som företräder minoriteter/marginalen och sådana som hör till majoriteten/huvudfåran.
Man kunde mycket väl se till att konstnärer med annan etnisk bakgrund eller med funktionshinder eller funktionsvariation samt deras expertorganisationer fick representation i den offentliga konst- och kulturförvaltningens beslutsprocesser, kommittéer och arbetsgrupper. Genom statistik och informationsproduktion kan man följa med hur utvecklingen går vidare.
Tjänsten Kultur för alla, Globe Art Point rf och Det kulturpolitiska forskningscentrets (Cupore) gemensamma projekt AVAUS (sv. Öppning/inledning/introduktion) utbildar mångfaldsagenter. De behövs!
TINFO / Hanna Helavuori 20.9.2019
Infopaket om mångfald på konst- och kulturområdet har publicerats
AVAUS (sv. öppning/inledning/introduktion) Att ta plats som aktör på konst- och kulturfältet i Finland? Ett gemensamt projekt för tjänsten Kultur för alla, Det kulturpolitiska forskningscentret/Cupore och Globe Art Point rf. Projektet inleddes hösten 2017 och avslutades i augusti 2019.
Projektets infopaket om mångfald på konst- och kulturområdet har publicerats. Infopaketet är för alla som är intresserade av mångfald och som vill främja likabehandling på konst- och kulturfältet.
Materialet är på engelska och kan läsas på nätet: http://www.kulttuuriakaikille.fi/doc/Avaus/Avaus_English_Online.pdf
Martina Marti, mångfaldsutbildare /Kultur för alla, +358 400 997203, martina.marti(a)cultureforall.fi
Oblivia med i verket The Twenty-First Century Performance Reader
Gruppen Oblivia är den enda finländska scenkonstgruppen i det ansedda verket The Twenty-First Century Performance Reader som publiceras idag onsdagen 7.8.2019. Verket kartlägger scenkonsten i hela världen under början av det 20:de århundradet, och blir ett viktigt referensverk för kommande generationer om viktiga aktörer, trender och tendenser. Boken innehåller intervjuer och texter med och av över sjuttio scenkonstnärer och grupper.
År 1996 publicerades The Twentieth-Century Performance Reader som fortfarande är en av de viktigaste opusen i sitt slag. Båda verken har getts ut av det prestigefyllda brittiska förlaget Routledge.
”Det är en otrolig ära och utmärkelse att vi är med i ett så essentiellt verk där centrala konstnärer och viktiga strömningar inom scenkonsten presenteras. År 2014 då vi blev ombedda att vara med, sade redaktörerna att det är den sista fysiska boken av det här slaget som ges ut av Routledge. Det kommer inga flera Performance Readers böcker. Efter det här skrivs kanonen endast digitalt.” – Annika Tudeer, Oblivias konstnärliga ledare
Oblivia som grundades i Helsingfors år 2000 kombinerar organiskt tidens olika genrer som samtidsdans, -teater och performance. Den politiskt och etiskt omutliga gruppen tror fast på konstens kraft och åskådarens intelligens. I föreställningarna som kollektivt arbetas ut av gruppens medlemmar är alla aspekter lika viktiga. Oblivia fortsätter de internationella stora gruppernas tradition och är en del av scenkonst kanonen under 2000-århundradet.
Pressfoton: https://oblivia.fi/press/
Bokens pärm: https://bit.ly/2YOnm20
Mera om boken: https://www.routledge.com/9781138785342
Mera information och intervjuförfrågningar:
Katja Tolonen, katja(a)rodrod.fi, +358 50 492 2017
Livsmedlets Osynliga länder fortsätter sin omfattande internationella turné i höst
Den till Grus Grus Teater hörande teaterduon Livsmedlets prisbelönade föreställning Osynliga länder fortsätter sin omfattande internationella turné i höst. I September-November gästar föreställningen i Schweiz, Tjeckien, Tyskland, Kroatien samt Frankrike. I början av 2020 fortsätter turnén i Tyskland och Frankrike, samt till Litauen och Kanada. Under spelperioden kommer föreställningen att ses på internationella festivaler 49 gånger på 22 olika teatrar.
Ishmael Falkes och Sandrina Lindgrens nutida dockteaterföreställning öppnar upp temat flyktingskap från ett originellt perspektiv. I en modig lek med storleksskalor förändras skådespelarnas kroppar till landskap i vilka miniatyrkaraktäreras resor äger rum. Invisible Lands adresserar glappet som uppstår mellan medias bild av flyktingar och flyktingarnas egna fysiska upplevelse, glappet mellan “dom” och “oss”.
https://ishmaelfalke.com/duos/invisible-lands/
Labbets andra antologi i serien Boismanska pjäser ute nu
Antologin Att dela en kaka: Pjäser av Christoffer Mellgren, Robert Åsbacka och Harriet Abrahamsson & Paul Olin (Labbet 2019) innehåller tre pjäser belönade med det Boismanska priset hösten 2019:
- Att dela en kaka, av Christoffer Mellgren
- Levande och döda, av Robert Åsbacka
-
Gullivers nya resor, av Harriet Abrahamsson & Paul Olin
Det Boismanska pjäspriset har utdelats sedan 1919 – i hundra år – till en svenskspråkig pjäs som fått sin urpremiär under det gångna spelåret. Christoffer Mellgrens pjäs Att dela en kaka: Sex olika stora bitar om rättvisa (Svenska Teatern 2019) och Harriet Abrahamssons & Paul Olins pjäs Gullivers nya resor (Unga Teatern 2018) riktar sig båda till en ung publik med stora frågor om rättvisa och jämlikhet i samhället, medan Robert Åsbackas pjäs Levande och döda (Rexit-festivalen 2019) frågar en äldre publik huruvida de spår vi själva lämnar alls ska nystas upp av våra efterkommande.
Förutom pjäserna ingår en artikel av teaterkritikern Maria Säkö (Helsingin Sanomat) över de fyrtio urpremiärer som gick av stapeln på svenska under sommaren 2018 och spelåret 2018–2019 i Finland. Säkö skriver att den finlandssvenska dramatiken drivs av och livnär sig på ämnen, framom form eller en egen, personlig röst: ”Det modiga i de flesta av de fyrtio pjäserna är varken språket eller formen – snarare har många pjäser vågat fånga ett ämne som just nu föder diskussion och väcker känslor.” En förteckning över de fyrtio urpremiärerna ingår i antologin.
Antologin Att dela en kaka är del två i den Boismanska pjäsantologi-serien. Hösten 2018 utkom antologin Den andra naturen: Pjäser av Pipsa Lonka, Susanne Ringell och Joakim Groth & Anders Slotte (Labbet 2018). Pjäserna Den andra naturen (Viirus 2018) av Pipsa Lonka, De langerhanska öarna (Klockriketeatern 2017) av Susanne Ringell och Jag, Inga Finne (Universum 2017) av Joakim Groth och Anders Slotte utforskar vår relation till vår omgivning, till naturen, till djuren och till de nationella gränser som går igenom landskapen. Förutom pjäserna ingår artikeln ”Ett år av dramatik: Spelåret 2017–2018 i siffror” av Linnea Stara, och en förteckning över 47 urpremiärer under nämnda spelår.
Att dela en kaka: Pjäser av Christoffer Mellgren, Robert Åsbacka
och Harriet Abrahamsson & Paul Olin
Linnea Stara (red.)
Labbet 2019
282 sidor
Den andra naturen: Pjäser av Pipsa Lonka, Susanne Ringell
och Joakim Groth & Anders Slotte
Linnea Stara (red.)
Labbet 2018
204 sidor
Båda antologierna finns till försäljning via Labbet
Pris: 20 euro + frakt
Beställningar: labbetrf(a)gmail.com
Baltic Circles program 2019 publicerat
Internationella teaterfestivalen Baltic Circle ordnas igen i Helsingfors den 12–17.11 2019. Festivalens föreställningar öppnar synvinklar till det okända och det förändrande. Programmet inkluderar också ett seminarium som handlar om det samiska folkets rättigheter och det industriella utnyttjandet av Sápmi, och ett nytt journalistiskt verk.
“Konsten kan skapa tryggare rum för att granska saker, fenomen och erfarenheter som vi inte kan förstå. De kan vara så enorma, komplexa, främmande, fantastiska, förfärliga eller heliga att vårt förstånd inte når dem. Festivalens föreställningar låter oss känna på det obegripliga” säger Baltic Circles konstnärliga ledare Satu Herrala.
Performancekonstnär och skådespelare Emilia Kokkos verk granskar det som finns bakom vetandets kanon och olika maktstrukturer. how to host something as a cloud som har sin urpremiär under festivalen föreslår queera framtider där det finns plats för olika könsupplevelser.
Festivalens andra inhemska urpremiär, Matter av Samuli Laine, Mitja Nylund och Olga Palo, kanaliserar längtan till det ordlösa, kroppsliga, och konkreta. I dess centrum ligger olika element: kroppar, mylla, ljus och ljud. Performancekonstnär och koreograf Masi Tiittas La Mer är en föreställning som kan observeras som havet: den skapar plats till att stanna, lyssna och sjunka.
Baltic Circles program inkluderar tre internationella gästföreställningar . In Many Hands av Kate McIntosh bjuder publiken till att testa, röra, lyssna, söka och vädra – utan ord. Francesca Grilli, som besöker Finland för första gången, skapar i sin föreställning Sparks ett utrymme där de traditionella maktförhållanden mellan barn och vuxen vänds upp och ner. Barnen blir orakel, bärare av mystisk kännedom och utövare av magiska krafter. Borborygmus, eller fragment av tankar och känslor om liv, död och matsmältningssystemet, presenteras av Mazen Kerbaj, Lina Majdalanie och Rabih Mroué, vars verk Riding on a Cloud presenterades på Baltic Circle år 2016.
Halt Colonial Powers!-seminar biter sig fast i ursprungsbefolkningens rättigheter , olika former av solidaritet och konstens roll som en väsentlig del av motståndet och konstens roll i aktivism, speciellt under tiden då olika byggnadsprojekt riskerar samernas traditionella näringsfång och belastar de allt mer sårbara arktiska ekosystemen. Diskussion inleds av konstnär Britta Marakatt-Labba, kurator Raisa Porsanger och Sini Harkki, landschef för Greenpeace Finland. Diskussionen modereras av berättare Suvi West.
Kehä IIII är ett nytt journalistiskt verk som har blivit inspirerad av teman i Baltic Circles verk, men som är självständig och har en egen röst. Nätpublikationen består av fyra långa artiklar som tar itu med kön, natur, trafik och framtider. Som huvudredaktör verkar Tero Kartastenpää. Artiklarna publiceras en och en längs hösten på www.kehanelja.fi.
TINFO BETJÄNAR
TINFO stipendium för översättning | Ansök senast 10.11.2019
Teaterinfo Finland (TINFO) delar ut 25 000 euro som stipendier för översättning av finska pjäser, dramatiseringar och textning av föreställningar.
Expertgruppen som besluter om TINFO-stipendiet sammanträder fyra gånger per år. För nästa ansökningsomgång bör ansökningar med bilagor skickas in senast den 10.11.2019.
Syftet med stipendierna är att göra finsk dramatik känd utomlands. Urvaldsmetoden för översättningsstipendierna är kollegial utvärdering. TINFO-stipendiet betalas direkt till översättaren.
Eventuella frågor kan skickas till: tinfo(a)tinfo.fi
Stipendievakten
Stipendievakten (Apurahavahti på finska) ser till att du är informerad om ansökningstiderna för stipendier och bidrag. Stipendievakten sänder dig ett e-postmeddelande när ansökningstiden börjar. Du får också info ifall något stipendium har uppdaterats eller ifall vakten har utökats med ett nytt stipendium.
Kolla även www.fyrk.fi. Där finner du info om alla stipendier och bidrag på svenska, men de är inte grupperade enligt kulturområde eller konstnärlig inriktning.
Mer ansökningar (på finska): www.tinfo.fi/fi/hakuja
Informera om premiärer på TINFOs nätsidor
Teaterinfo Finland TINFO samlar information om teatrarnas premiärer såväl på professionella teatrar som på amatörteatrarna. Du kan anmäla premiärerna på TINFOs databas med premiärer med ett nätformulär. Ifall din teater inte finns med på teaterlistan kan du anmäla din teater med detta formulär.
Du kan även uppdatera information om teatern på samma formulär eller meddela om uppdateringar per e-post till: tinfo(a)tinfo.fi
EVENEMANG
Hösten 2019 i Mad House Helsinki
Denna höst presenterar Mad House flera urpremiärer av bl.a. Niko Hallikainen, Tellervo Kalleinen och European Theatre Collective. Light & Easy, ett nytt verk av Oblivia, inviger de nya utrymmena och den förnyade verksamheten. Bland de olika föreställningarna som valts till höstens repertoar hittas gemensamma teman, som död och tid, att omvärdera vad mänsklighet innebär, och att skapa nya rum. Repertoaren i sin helhet har kuraterats av Annika Tudeer, Heidi Backström och Emmi Vainio.
Jyväskylä Dance festival | 23.-27.9.2019, Jyväskylä
The main objective of the Jyväskylä Dance Festival is to celebrate the diversity of dance art in all of its colors. To respect tradition, to renew it, to open new doors into the unknown, and to look beyond our seeming differences towards our universal commonality; humanity. This year the themes are about encountering difference, the beauty and complexity of being together, and experiencing exclusion as well as a sense of community.
Kulttuurimylly Festival | 23.-28.9.2019, Helsinki
Kulttuurimylly Festival 2019 is the first ever international street theatre and puppetry festival in Eastern Helsinki, Finland.
This festival will bring a bright beam of Cuban sunshine to the north as our dear friends and internationally acclaimed artists, puppet master and street theatre wizard Adan Rodriquez & extraordinary musician and magical theatre composer Raul Valdes with their team of street theatre artists from Cuba will join us. The festival programme will include Street Theatre & Puppetry Carnival, Cuban Puppetry and Street Theatre Master Class for professional artists, Art in Suburbs Seminar and other performances, workshops and special events.
We have now opened registration for artists. Programme is being updated through the spring and tickets for the shows will be available in August. Nordic puppeteers have a unique opportunity to join the festival through Meeting Point Finland 2019 project that offers artist grants.
The festival is hosted by East Helsinki bound visual theatre Maria Baric Company and cultural centre Kulttuurimylly and organised in co-operation with UNIMA Finland.
We welcome our next-door neighbours, strangers from the other side of the street, friends across the oceans and adventurous travellers of all kinds. Approach Finland’s capital from a whole new and inspiring perspective, experience Eastern Helsinki like never before and join us in creating something new and unique in this community!
UrbanApa X Ateneum |2 - 6 Oct 2019, Helsinki
UrbanApa X Ateneum contrasts urban contemporary art with the museum context, offering fresh perspectives and presentation concepts. The festival offers a platform for young performing artists to present their works and for dance enthusiasts to meet in a relaxed atmosphere. The Ateneum will host street dance, live art, discussions, film screenings and much more. The artistic director of the event is the choreographer Sonya Lindfors. This year’s theme is: V I B R A T I O N S
Programme and further information: www.urbanapa.fi
Performance Days. Awareness towards power| 7 Oct 2019, Turku
Use data to make an impact!
Awareness towards power - use data to make an impact. How can you capture your audience? Who has the power to decide what you do and what structures form the environment that you act in? How can you make an impact? How can you gain power?
Event for performance art and live art professionals in Turku on 7 October 2019
Date: Monday, 7 October 2019 from 9:00 to 20:30
Venue: Turun virastotalo, Itsenäisyydenaukio 2
The Performance Days event is a place, time and space for all performance and live art professionals to meet, get to know each other and discuss the content and making of art and the structures involved. This year we will focus on power and making an impact through knowledge, and there will also be time for art and bubbly!
The artist of the year of this Performance Days event is Hanna Arvela, with her work Yes, you can!. Hanna Arvela: “I work at the interface of activism and contemporary art, and use humour to raise questions and awareness about society and human behaviour. Normally, the end result takes some kind of a visual form.”
We hope that professionals from all areas of performance and live art from all around Finland will come to the event, including artists, groups and organisations. Don’t stay at home. Let’s bring embodiment to knowledge production.
You can register here: https://link.webropolsurveys.com/EventParticipation/EventPublic/82d2bc60-6ff3-4cdf-b168-75ff3c910aaa?displayId=Fin1828878
“Traditionally, performance art has been understood as a genre of art where ‘you don’t need skills in anything’. In fact, performance art is not about not having skills but about using the skills that you already possess.” (Pilvi Porkola)
PROGRAMME
Most of the programme will be in English but we will offer ways to take part in Finnish and Swedish whenever possible. Don’t hesitate to contact us if you feel language might be an issue.
A collaboration between Theatre Info Finland TINFO and Arts Promotion Centre Finland TAIKE
Welcome!
Further information:
Marika Räty, regional artist and coordinator of live and performance art, Arts Promotion Centre Finland marika.raty(at)taike.fi, +358 29 5330824
Hanna Helavuori, Director, Theatre Info Finland (TINFO), hanna(at)tinfo.fi, tel. +358 44 363 1722
Object Festival | 17.10. – 20.10.2019, Helsinki
Object - Festival for people, objects and circus
Full program: www.objectfestival.fi
STRETCH 2019 | 17-20 Oct 2019, Turku
STRETCH 2019, Dance Encounter in Turku (Finland) is held from the 17th to 20th of October 2019, and it focuses on expanding professionalism. The themes are discussed in seminars, lectures, panels and workshops. The program includes performances, morning classes, field trips and social gatherings with opportunities for networking and peer support.
The dance community from all Nordic countries and beyond come together to discuss, share best practices, give new ideas and network in a three day meeting.
Contact and additional information:
Ada Vakker
Producer, STRETCH
stretch.kedja(a)gmail.com
Turku International Puppetry Festival TIP -Fest | 6 -10 Nov 2019
Turku International Puppetry Festival celebrates the 10th anniversary and the development of the professional puppetry arts scene in Finland. Finnish puppetry scene has grown and secured its status with diverse and strong collaboration between all the artists.
This year’s TIP-Fest aknowledges this voluminous development and presents different stories and fairytales on growth. The programme showcases productions from Russia, France, Austria and Czech Republic as well as Finland. Works presented at the festival offer a wide range of material and techniques of contemporary puppetry and visual theatre – paper theatre, shadow puppet theatre, humanettes, hand puppets and object manipulation, to name a few.
Festival’s opening performance will be Anna Ivanova’s spectacle Daleko Daleko (“Far away”) with 14 performers from Russia. Ivanova has held a remarkable role in the development of puppetry art scene in Finland – as a teacher of the Turku Arts Academy’s puppetry programme and also as the artistic director of the first organized TIP-Fest 10 years ago.
Most performances are directed for adult audiences but the programme also includes performances for adolescents, kids and even for babies.
All performances with all the information
Internationella teaterfestivalen Baltic Circle | 12-17.11.2019, Helsingfors
Internationella teaterfestivalen Baltic Circle ordnas igen i Helsingfors den 12–17.11 2019. Festivalens föreställningar öppnar synvinklar till det okända och det förändrande. Programmet inkluderar också ett seminarium som handlar om det samiska folkets rättigheter och det industriella utnyttjandet av Sápmi, och ett nytt journalistiskt verk.
New Performance Turku Festival | 18.-20.11.2019, Turku
The full programme and works for the New Performance Turku Festival 2019 is now out!
All artists can be found here and programme schedule here.
The theme of the New Performance Turku Festival 2019 is FUTURES. What kinds of new futures can we envision, dream and imagine as our worldview is currently in a dramatic process of evolving and changing? The festival aims in looking at multiple futures from the point of view of performance art – and what kind of means and visions we have to understand and create our possible futures.
International Conference: Living Heritage in the Nordic Countries | 31.10.-2.11.2019, Espoo
Welcome to the seminar Living Heritage in the Nordic Countries – International Conference on the Role of Communities and the Possibility for New Sustainable Societies
Hanaholmen, Espoo, Finland
31.10.-2.11.2019
Living heritage is a timely topic gaining awareness all over the world. In the era of global crises, where political instability, cultural alienation as well as political, religious and ideological extremism continue gaining validity, the seminar aims to tackle issues of sustainable development, social cohesion and cultural diversity within a context of cross-sectorial expertise.
The UNESCO Convention for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage has already been ratified by 178 countries that shows the willingness to act together for the safeguarding of living heritage. All the Nordic countries have ratified the Convention and cooperation across borders flourishes actively on versatile levels.
Now for the first time Nordic actors will gather together for a conference in Finland to discuss about safeguarding, joint projects and sharing good practices. As urged by the Faro Convention, the conference gives special focus on the role of communities and NGO’s.
The conference will consist of keynotes from all Nordic countries: Finland, Sweden, Norway, Denmark, Iceland, including Greenland, Faroe Islands and Åland as well as from the Baltic countries. The presentations will highlight experiences in different fields of intangible heritage: performing arts, crafts, oral heritage, nature and social events. Several workshops will be held to give the participants room to interact with each other, learn together and to promote Nordic cooperation.
The conference is free of charge. The programme is targeted at anyone and everyone working with intangible heritage: practitioners, NGO’s, civil servants, researchers, museums professionals, etc. The seminar language is English.
The seminar is organized by the Finnish Heritage Agency in co-operation with the Ministry of Education and Culture, Hanaholmen Cultural Centre, Arts Promotion Centre Finland, the Finnish National Commission for UNESCO and the Royal Norwegian Embassy.
After the two-day conference the Arts Promotion Centre Finland facilitates a World Saving Clinic with the conference participants. Believing in the power of co-creation, the World Saving Clinic aims to empower experts in a new, bold future-oriented role.
STIPENDIER OCH BIDRAG
Teaterstiftelsen Vivicas Vänner: Stipendier 2019 | Ansök senast 27.9.2019
Teaterstiftelsen Vivicas Vänner, som grundades för att slå vakt om Vivica Bandlers andliga arv delar i oktober-november 2019 ut sammanlagt cirka 10.000–15.000 euro i stipendier. Stipendier kan ansökas av unga teaterarbetare samt av studerande och forskare i teater- och danskonst samt i miljövetenskap för delfinansiering av konstproduktioner och forskningsprojekt. Vid utvärderingen av ansökningarna kommer i år att fästas speciell uppmärksamhet vid aspekter gällande miljövård. Storleken på de enskilda stipendierna är 1.000–2.000 euro. Stipendier beviljas inte för ersättning av rese- eller studieutgifter.
Ur de fritt formulerade skriftliga ansökningarna skall framgå uppgifter om projektet för vilket stipendiet ansöks (beskrivning, tidtabell, budget och övriga finansieringskällor), sökandens verksamhet på det egna konstnärsområdet eller den egna forskningen hittills samt sökandens person- och kontaktuppgifter. Den som beviljas ett stipendium förutsätts skriva en rapport om hur det beviljade stipendiet har använts. Stiftelsen förbehåller sig rätten att publicera information om beviljade stipendier och projekt som fått stöd. Stiftelsen önskar också att de som beviljats stipendier har en positiv inställning till en möjlig uppvisning av de understödda produktionerna som en del av stiftelsens verksamhet.
Ansökningarna som riktas till stiftelsens styrelse skall vara styrelsen tillhanda senast fredagen den 27 september 2019. Ansökningarna med bilagor sänds till stiftelsens ombudsman per e-post: asiamies(a)vivicasvanner.fi.
Konstsamfundet: Septemberansökan | Ansök senast 30.9.2019
Septemberansökan (höst)
Ansökningstid: 1-30.9.2019
• Allmänna kulturella strävanden
• Musik
• Media och publikationer
• Scenkonst
• Utbildning
Kulturfonden: Aktivitetsbidrag och vistelsestipendier | Ansök senast 1.10.2019
Ansökan görs på ansökningsportalen Rimbert, välj nedan om du ska lämna din ansökan till vårt svenska eller finska sekretariat. Ifall du bor utanför Sverige eller Finland får du själv välja vilket lands sekretariat du ansöker stöd från.
Vänligen notera att fonden inte tar emot bilagor per post. Endast eventuella arbetsprov och referenser kan skickas till fonden och även dessa elektroniskt.
För samma aktivitet ska endast en ansökan lämnas. Detta betyder att vid samarbetsprojekt ska endast en part lämna in en ansökan. Ni kan själva välja om ni ska söka från Sverige eller Finland.
Vänligen läs igenom information om bidragen samt våra riktlinjer och övriga bestämmelser innan du fyller i en ansökan.
Stipendier till det öppna scenkonstfältet | Ansök senast den 6.10.2019
Stipendier kan sökas från de av Garantiföreningen för Svenska Teatern rf förvaltade fonderna Nanny Westerlunds fond och Friherrinnan Hanna Wasastjernas och Nicken Rönngrens fonder.
Stipendier kan endast beviljas fysiska personer.
Ifall en arbetsgrupp ansöker om stipendier bör någon vara ansvarsperson och mottagare av stipendiet, alternativt att separata ansökningar skrivs av alla medlemmar i en arbetsgrupp för samma ändamål.
Stipendier ur Nanny Westerlunds fond kan sökas för
- utbildning i ett rikt och mångsidigt scenspråk inkluderande god textbehandling, röstvård och nyskriven dramatik eller
- fortbildning i ett rikt och mångsidigt scenspråk inkluderande god textbehandling, röstvård och nyskriven dramatik eller
- allmän förkovran av ett rikt och mångsidigt scenspråk inkluderande god textbehandling, röstvård och nyskriven dramatik
Ansökningar kan inte göras för övrig utbildning eller fortbildning än ovan om man inte är en svenskspråkig studerande inom scenkonst som är finländsk medborgare.
En svenskspråkig studerande inom scenkonst som är finländsk medborgare har möjlighet att söka studie- eller fortbildningsstipendier ur Friherrinnan Hanna Wasastjernas och Nicken Rönngrens fonder.
Stipendier beviljas för projekt som sker under år 2020. Stipendier beviljas inte för projekt som har avslutats före 30.9.2019. Ansökningarna behandlas och svar ges i oktober 2019.
Stipendierna ska redovisas senast före utgången av januari 2021. Om stipendiet inte används under år 2020 måste ansökan om uppskov lämnas in till stipendier(at)svenskateatern.fi senast 31.12.2020. Stipendier som inte har använts vid utgången av år 2020 måste återbetalas.
Skriv ansökan detaljerat, motivera väl och inkludera en kostnadskalkyl för de direkta kostnaderna. Som ersättning för mat mm kan en schematisk summa på 40 euro per dag inkluderas i ansökningen och i redovisningen. Vid ansökning av stipendier för utbildning ska utbildningsplan och/eller utbildningsprogram bifogas.
Ansök om det belopp projektet kräver, kan du inte beviljas mera än du ansökt om. Kom ihåg att hela det beviljade beloppet måste redovisas. Maximalbeloppet som kan beviljas en välgrundad ansökan är 3 000 euro.
Ansökningarna ska göras elektroniskt senast söndag 6.10.2019 kl. 23:59
För mera information och ansökan
Nordisk kulturkontakt: Mobilitetsstöd | Ansök senast 21.10.2019
Det Nordisk-baltiska mobilitetsprogrammet för kultur stärker konstnärligt och kulturellt samarbete i Norden och Baltikum. Programmet fokuserar på att öka utbytet av kunskap och kontakter samt närvaron och intresset för nordisk och baltisk konst och kultur. Det Nordisk-baltiska mobilitetsprogrammet består av tre former av stöd: mobilitetsstöd, nätverksstöd och residensstöd.
Vad kan du söka stöd för?
Mobilitetsstödet ger de sökande, som kan vara individer eller mindre grupper, tillgång till kontakter, kompetens och kunskap från olika delar av regionen. Stöd kan också användas för att presentera konst- och kulturproduktioner och att öka intresset för nordisk och baltisk konst och kultur.
Mobilitetsstödet är till för professionella konstnärers eller kulturarbetares resor och/eller vistelse inom de nordiska och/eller baltiska länderna, det vill säga: Danmark, Estland, Finland, Färöarna, Grönland, Island, Lettland, Litauen, Norge, Sverige och Åland.
Anledningen till resan kan exempelvis vara:
- ett samarbete med kollegor i ett annat nordiskt och/eller baltiskt land
- gästspel
- utställningar
- deltagande i konferenser, möten och workshops
- Research
Ansökningstiderna för samtliga program utgår kl. 15:59, finsk tid. Beviljade projekt får påbörjas tidigast 8 veckor efter deadline för ansökningar inom programmet för mobilitetsstöd.
Ansökningstider: 19.09.2019 – 21.10.2019 15:59
TINFO stipendium för översättning | Ansök senast 10.11.2019
Teaterinfo Finland (TINFO) delar ut 25 000 euro som stipendier för översättning av finska pjäser, dramatiseringar och textning av föreställningar.
Expertgruppen som besluter om TINFO-stipendiet sammanträder fyra gånger per år. För nästa ansökningsomgång bör ansökningar med bilagor skickas in senast den 10.11.2019.
Syftet med stipendierna är att göra finsk dramatik känd utomlands. Urvaldsmetoden för översättningsstipendierna är kollegial utvärdering. TINFO-stipendiet betalas direkt till översättaren.
Eventuella frågor kan skickas till: tinfo(a)tinfo.fi
OPEN CALLS
Fler aktuella stipendier och bidrag: Stipendievakten (på finska) och Fyrk.fi.
Open invitation: Fair International Cultural Cooperation - Climate Change | Deadline 10 Oct 2019
International cultural directors, artists, thinkers, scientists, critics, policymakers and funders with a focus on climate issues and who are actively invested in the topic of fair international cultural cooperation, are called upon to apply for the gathering on Friday December 6.
The discussion will be supported by a keynote speaker and additional reading concerning Fair International Cultural Cooperation - Climate Change. The goal of this gathering is to identify, on a cross-disciplinary basis, current conventions and best practices.
Goals of the gathering
During this session we will be asking ourselves: how can international cultural cooperation be considered fair with respect to the climate?
We ask you to actively participate in two work sessions which will take place in groups. The sessions will cover the following two questions:
- Ethical: what conventions do we share when talking about fair international cultural cooperation in the scope of climate change? I.e. what cross-sectoral and/or ontological frameworks sort to minimise negative ecological impact while maximising positive societal effects?
- Practical: what are the opportunities and challenges in your organisations, your funding systems, with partners and with audiences of a climate orientated practice? I.e. which tools or mechanisms could we develop that aim for fairness and what are the best cases we can refer to?
Read all about the gathering and application here. Deadline for application is October 10.
If you have any questions, please contact:
Maarten K. Bul, Head of Campaigns & Production
m.bul(a)dutchculture.nl
Zodiak: Call for Production Applications | Deadline 10 Oct & 7 Nov 2019
Call for co-production applications (2021—2022)
Zodiak has been a showcase of new contemporary dance thinking since 1986. Today, the art life of Helsinki is richer than ever before, but Zodiak’s goals are unchanged. We want to bring audiences together to experience new, surprising and pioneering contemporary dance productions and performances.
Zodiak’s programme is artistically curated. The work of the curators and the programme selections are primarily based on this open call for applications, but some productions will also emerge through collaboration projects and from other sources. The applications are reviewed by a workgroup consisting of three members run by Zodiak’s artistic director Harri Kuorelahti. The other members of the workgroup are choreographers and dancers appointed into the workgroup for one year at a time.
Zodiak’s production model has changed very little in the past 20 years. During this time the field of contemporary dance has expanded, and the need to make different forms of performance possible has become stronger. Zodiak has always supported artists in different stages of their careers, and that is what we also want to do in the future — but on a slightly wider scope. For this reason, we have updated our production model and our call for applications.
The most distinct change is the new Zodiak CoCommission category, intended for performances that require a big stage. However, the main body of the programme will still be formed by performances of the Zodiak CoProductions category performed on Zodiak Stage. The Z-Free concept will be updated into a more residence-like format under the new name Zodiak Laboratory.
The production cycle of the new categories differs slightly from the previous timeline:
- Zodiak Laboratory residences will take place 6 to 12 months after the production decision.
- Zodiak CoProduction premieres will take place 12 to 18 months after the production decision.
- Zodiak CoCommission premieres will take place 2 to 5 years after the production decision.
From now on, there will be two annual deadlines for Zodiak co-production applications:
- Zodiak Laboratory and
- Zodiak CoProduction: Deadline is Thursday 10 October 2019.
- Zodiak CoCommission: Deadline is Thursday 7 November 2019.
Production decisions will be communicated to the applicants by the end of January 2020.
Cirko – Centrumet för nycirkus: Residensansökan för 2020-2021 | Ansök senast 13.10.2019
Residensansökan för 2020–2021 är öppet mellan 16 september – 13 oktober
Cirko – Centrumet för nycirkus söker finska eller i Finland bosatta nycirkuskonstnärer och tvärkonstnärliga grupper med minst en finsk nycirkusartist till sitt residensprogram. Residensen är avsedd för konstnärlig forskning och bearbetning av nya verk och idéer.
Kolla före ansökningen att din projekt kan genomföras i facilitet du ansöker för. Mer information om faciliteter (planlösning osv.).
Ansökan skall vara tillhanda senast söndagen den 13 oktober 2019. Försenade eller bristfälliga ansökningar beaktas inte. Endast elektroniska ansökningar beaktas.
Tilläggsinformation om residensansökan fås av teknisk producent Jere Mönkkönen, jere.monkkonen(a)cirko.fi, +358 50 305 7513.
Instruktioner, termer och blankett för ansökan
Open call Mustarinda AIR 2020 residency | Deadline 20 Oct 2019
Open call for Mustarinda Artist / Writer / Researcher residencies
Working period: 1 – 2 months during
SPRING /// 1st February 2020 – 30th April 2020
AUTUMN /// 1st September 2020 – 30th November 2020
Application deadline: 20th October 2019
We will inform about the selections to all applicants by the end of November.
The Mustarinda Association reaches towards a post-fossil culture by combining scientific and artistic knowledge and experiential activity, and aims to continually reduce its carbon footprint and impact on a local and global scale. Our AIR Open Call 2020 invites artists, researchers, writers, and creative practitioners to apply and contribute. In an attempt to promote forms of transport other than air travel we are able to offer a few travel support budgets for those applicants willing to use alternative means of transport.
2020 International Festival of Ancient Greek Drama | Deadline 2 Dec 2019
Call for submission of proposals by theatre groups or individuals
The Cultural Services of the Ministry of Education and Culture, the Cyprus Centre of the International Theatre Institute and the Deputy Ministry of Tourism, announce the opening of the submission of proposals by Cypriot theatre groups/individuals and by theatre groups/individuals not residing in Cyprus, for participating in the twenty fourth edition of the “International Festival of Ancient Greek Drama”, which will be held from the end of June until the end of July 2020, in Cyprus.
The aim of the Festival is to present performances of ancient Greek drama, that project the specific nature of ancient drama, always based on the original text of the tragedians and comedians of the Greek antiquity.
The “International Festival of Ancient Greek Drama” has been established as a distinct cultural institution with an international testimony. The selected performances are presented in open-air amphitheatres, such as the Ancient Odeon in Paphos, the Curium Ancient Theatre in Limassol and the “Skali” Amphitheatre in Aglantzia.
Theatre groups or individuals expressing interest in submitting a proposal for participating in the “2020 International Festival of Ancient Greek Drama”, should submit their proposal using the form, which is available at the Festival’s website: www.greekdramafest.com. Submission of a proposal is equal to acceptance of all terms and conditions of the Organisers.
Deadline for submitting a proposal: Monday, December 2, 2019.
www.ccoiti.com
www.greekdramafest.com
The Festival of Instant Choreography | Deadline 12 Dec 2019
The Festival of Instant Choreography has opened a call for applications to their program in 2020. The festival will be held on 17.-19.4.2020 at Höyhentämö, Helsinki. The aim of the festival is to present new aspects of performance dramaturgy and ways of making and thinking choreography. Your proposal may be a light-structured performance, a demo, a workshop or an innovative audience-participatory concept. The festival offers a venue, technical resources and payments for performances and leading a workshop or a concept.
NOTE! As you are making your application, please pay attention to Höyhentämö’s spatial and technical restrictions. Proposals for spaces outside of Höyhentämö will be accepted gladly as well.
The performance application must include the following information:
- Title and maker(s) of the piece/workshop
- Description of the piece/workshop
- Number of people attending the festival and their job descriptions
- The artist’s/working group’s CV(s)
- Duration of the performance/workshop
- Technical needs
- Estimation of the set up and unloading times
- A link to the documentation if a piece
- Other material (trailers, pictures, texts)
- Workshop proposal, duration and content
- Anything else worth mentioning
- Contact person’s information (name, email, phone number)
Please send your application by email to ficfestival at hoyhentamo.fi by Thursday 12.12.2019.
More information: ficfestival at hoyhentamo.fi
For technical questions, please turn to:
Juha Sääski juha.saaski at hoyhentamo.fi
+358 415116867
ÖVRIGT
Kulturbarometern: Svara på en enkät
Kulturpolitiska forskningsstiftelsen Cupore och Centret för konstfrämjande har sedan 2015 årligen genomfört Konst- och Kulturbarometern. I år är temat konstnärernas utkomst och levebröd.
Denna gång är syftet med barometern att granska konstnärernas utkomst ur följande synvinklar: inkomstkategorier för konstnärers arbete, betydelsen av närings- och affärsverksamhet, betydelsen av upphovsrätt och stipendier, andra betydelsefulla inkomstkällor och skyddsnät, utkomstfrämjande strukturer samt konstnärens ställning i samhället.
Data till barometern samlas in genom en enkät på nätet och den är öppen för alla konstutövare på alla konstområden. Länken kan fritt distribueras vidare.
Länk till enkäten: https://my.surveypal.com/barometri2019
Vi önskar svar före den 30.9.2019. Enkäten tar ca 20 minuter att besvara.
I slutet av enkäten kan du delta i utlottningen av ett presentkort värt 500 euro.
Resultaten publiceras under våren 2020 i en nätpublikation och på ett fördjupande seminarium i april 2020.
Vi behandlar svaren konfidentiellt och utan att möjlighet till identifiering.
Tack på förhand,
Marjo Mäenpää, direktör, Kulturpolitiska forskningsstiftelsen Cupore
Paula Tuovinen, direktör, Centret för konstfrämjande
Konst- och Kulturbarometern följer årligen med olika teman konstnärernas verksamhetsförutsättningar. Barometern genomförs som ett samarbete mellan Kulturpolitiska forskningsstiftelsen Cupore och Centret för konstfrämjande (Taike).
Tidigare barometerrapporter, med sammanfattningar på svenska, finns att läsa på Cupores hemsida: https://www.cupore.fi/fi/tutkimus/tutkimushankkeet/taiteen-ja-kulttuurin-barometri
Priset Skillnaden, nominering på gång
Priset Skillnaden delas ut till en person eller grupp som är professionellt verksam inom scenkonst på svenska i Finland och gjort skillnad inom det svenska teaterkonstfältet. Ifall du nominerar en grupp bör det i nomineringen framgå vilka personer som ingår i gruppen eftersom priset endast kan delas ut till fysiska personer.
Nomineringen sker på adressen. https://forms.gle/YnnKT8NZaptzGzHn9
Alla har en röst, dvs man kan endast skicka in ett förslag på en person eller grupp. Nomineringen ska vara välmotiverad och inga anonyma nomineringar godkänns. Nomineringar tas emot fram till 6.10.2019.