08.03.2018

ITI 70 logo matala

Maailman teatteripäivän julistuksia luetaan Suomessa kahdeksalla kielellä

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) järjestää perinteisten Maailman teatteripäivän julistusten luennat kahdeksalla eri kielellä. Kansainvälinen teatteri-instituutti (ITI) on 70-vuotisjuhlan kunniaksi tilannut julistustekstit peräti viideltä teatterintekijältä viideltä eri mantereelta. TINFO käännättää yhden julistuksista suomeksi ja yhden pohjoissaameksi.

TINFO on kutsunut yhdessä Suomen Kansallisteatterin, Kiertuenäyttämön, Globe Art Pointin ja Klockriketeaternin kanssa teatterintekijöitä lukijoiksi Maailman teatteripäivän julistuksille. Kansallisteatterin tuotantotiimi videoi luennat, ja videot jaetaan sosiaalisen median kautta maailmalle.

TINFO toimii muiden tehtäviensä lisäksi Suomen ITI-keskuksena ja pitää tärkeänä kertoa videoiden kautta monikielisestä ympäristöstä, jossa teatterintekijämme työskentelevät, myös Suomessa.

Lukijat ja kielet ovat:

Harith Raad Salih, arabiaksi
Yuko Takeda, englanniksi
Carolina Ruiz Félix, espanjaksi
Anni-Kristiina Juuso, pohjoissaameksi (kääntäjä: Pentti Pieski)
Cecile Orblin, ranskaksi (kääntäjä: Malory Domecyn)
Dan Henriksson, ruotsiksi (kääntäjä: Katinka Richter)
Jalal Hajali, suomeksi (kääntäjä: Tarja Roinila)
Elli Nieria, venäjäksi (kääntäjä: Yulia Ardashnikova)

Maailman teatteripäivän julistusten viisi kirjoittajaa juhlavuonna 2018 ovat: teatterintekijä ja kirjailija Norsunluurannikolta, Were-Were Liking Gnepo, teatteriohjaaja-kirjailija ja Zoukak-teatterin perustaja, libanonilainen Maya Zbib, teatteriohjaaja, näyttelijä ja entinen Delhin teatterikorkeakoulun johtaja Ram Gopal Bajaj, kirjailija, näyttelijä ja Théâtre Complicitén perustaja brittiläinen Simon McBurney sekä näytelmäkirjailija ja journalisti, meksikolainen Sabina Berman.

Aloitteen Maailman teatteripäivästä teki professori Arvi Kivimaa ITI-kongressissa Suomessa 1959, ja juhlapäivää on vietetty vuodesta 1962 lähtien. Kansainväliseksi juhlapäiväksi valittiin maaliskuun 27. päivä, koska se oli Pariisiin perustetun Kansojen teatteri -näyttämön avajaispäivä.


Lue lisää Maailman teatteripäivästä:

https://www.tinfo.fi/fi/Maailman_teatteripaiva

https://www.iti-worldwide.org/index70.html


Muuta Maailman teatteripäivään liittyvää:

TINFO haastaa tekemään munteatteri -meemin

Somekampanjat #munteatteri #minteater ja #ourtheatre 

Tiedustelut:
TINFO / johtaja Hanna Helavuori, hanna.helavuori(a)tinfo.fi, +358 44 363 1722