29.05.2024

cztery dni bliskosci Pipsa Longan näytelmä puolaksi

Lokit äänessä Tsekissä ja Puolassa

Pipsa Longan näytelmä saa ensi-iltansa joulun tienoilla Prahassa, ja teoksen puolannos puolestaan ilmestyy kirjana Puolassa kesäkuussa. 
 
Pipsa Longan näytelmä neljän päivän läheisyys (englanninnos Sky Every Day / Kristian London) asettaa ihmiset ja lokit läheiseen rinnakkaineloon, kumpikin laji viettää aikaa, syö ja lepäilee rantamaisemassa, johon ihminen on tullut hotellilomailemaan. Äänen tässä näytelmässä saavat sekä linnut että ihmiset, lajien välinen ja yksilöiden välinen kommunikaatio on haparoivaa. Longan näytelmä on saamassa ensi-iltansa Prahassa 21.12.2024, ja teoksen puolannos puolestaan ilmestyy kirjana Puolassa kesäkuussa.  
 
Marta Orczykowska on kääntänyt neljän päivän läheisyyden puolaksi (cztery dni bliskości) käyttäen Kristian Londonin tekemää englanninnosta. Käännöksen julkaisija on varsovalainen teatteriagentuuri ADiT, kääntäjä sai TINFO-käännösapurahan työnsä tueksi. Kirjan julkaisutilaisuus on 3.6.2024 Krakovassa, ja teosta on saatavana laajasti puolalaisista verkkokirjakaupoista. 
 
Neljän päivän läheisyyteen perustuvan esityksen harjoituskausi on puolestaan alkamassa Tsekissä, jossa näytelmä on tulossa ensi-iltaan kesän aikana. Pipsa Longan näytelmän on kääntänyt suomesta tsekiksi Otto Kauppinen, joka myös toimii esityksen dramaturgina. Prahassa nykytaiteen tila Venuše ve Švehlovcessa tapahtuvan Divadlo Láskan tuottaman esityksen ohjaa yhdysvaltalainen teatteriohjaaja ja Lit Moon Theatren taiteellinen johtaja John Blondell. Myös tsekinkielisen käännöksen on mahdollistanut TINFO-apuraha, jota vielä viime vuoteen saakka voitiin opetus- ja kulttuuriministeriön tuella jakaa.
 
Ennen näitä kahta, kirjanjulkaisua ja esityksen ensi-iltaa Puolassa ja Tsekissä, näytelmästä tehtiin lukuteatteriesitys Kööpenhaminan Pink Pavillion -festivaalille keväällä 2021, tanskannos on Birgita Bonde Hansenin. Syvimmän pandemian aikaan myös Riksteaternin näyttelijät lukivat Suomen Tukholman-instituutin järjestämässä striimatussa esityksessä neljän päivän läheisyyden (ruotsinnos: Sofia Aminoff).  
 
Suomenkielinen kantaesitys on W A U H A U S -kollektiivin ja Espoon &-teatterin tuotantona syntynyt teos, jonka ensi-ilta oli 13.9.2023, esitykset jatkuvat tammikuussa 2025. 
 
 
TINFO / Sari Havukainen 29.5.2024 
 
 
 

Sinua voisi kiinnostaa

Kansainvälisyys Näytelmät Kirjailijat Ekologisuus Kääntäjät Uutiset