14.02.2019

Prinsessa Hamlet elää!

Kun suomalainen näytelmäkirjailija kirjoittaa teoksen, joka arvioidaan niin muodoltaan kuin kieleltään tuoreeksi, se saa huomiota. E.L. Karhun Prinsessa Hamlet tuli ensi-iltaan Schauspiel Leipzigissa joulukuussa 2017, sai kriitikoilta kehut, yleisöltä innostuneen vastaanoton ja todennäköisesti pitkän elämän Saksassa.

Nyt Lucia Bihlerin ohjaama Prinzessin Hamlet on kutsuttu ZwischenStücke -festivaalille Mülheim an der Ruhrissa, jossa se on saanut paikan tapahtuman päättävänä teoksena 19.2.2019. Leipzigin esitys vieraili viime vuonna myös Hradec Královén teatterifestivaalilla Tsekissä.

Mülheimin perinteisiä teatteripäiviä ja sen parhaan saksalaisen näytelmän Stücke-palkinnon katselmusta järjestävä taho on halunnut perustaa päätapahtumasta erillisen areenan, uutta luovan draaman esittelylle, ja näin syntyi ZwischenStücke. Kainalofestivaalin ajatus on poimia parhaimmistoa myös Saksan ulkopuolelta, kuten E.L. Karhun näytelmän, josta on olemassa laadukas saksankielinen kantaesitys Schauspiel Leipzigista.

Kirjailija on puolestaan kutsuttu yleisökeskusteluun 15.3.2019 Rendsburgiin, jossa SH Landestheater tekee Prinsessa Halmetista lukudraamaesityksen. E.L. Karhun vierailu ja lukuesitys liittyvät pohjoismaisen draaman ympärille koottuun festivaaliin. Samaan aikaan ilmestyy myös Karhun saksalaisen kustantaja-agentuurin, Rohwoltin julkaisema sähkökirja näytelmästä.

Itäisestä Saksasta, Leipzigin teatterista kiirimään lähtenyt sana Prinsessa Hamletista tulee tämän kevään aikana kuuluneeksi ensin lännessä Mülheimissa ja pohjoisessa Rendsburgissa. E.L.Karhun teoksen on saksantanut Stefan Moster, jonka työtä tuettiin TINFO-apurahalla.

 

(TINFO / Sari Havukainen, 14.2.2019)

 


Aiemmin meillä aiheesta kirjoitettua

German premiere of Princess Hamlet at Schauspiel Leipzig

Prinsessa Hamletille Saksan mediassa huomiota

Leipäjonoballadi ensi-iltaan Münchenissä

Süddeutsche Zeitung: Leipäjonoballadi on hämmästyttävä löytö