23.04.2020

TINFO-tiedote 14 / 23.4.2020

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

OKM tarvitsee tietoa – Vastaa kyselyyn koronakriisin vaikutuksista!

TINFO PALVELEE

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

TYÖPAIKKOJA

PODCASTEJA

MUITA ILMOITUKSIA

twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

OKM tarvitsee tietoa – Vastaa kyselyyn koronakriisin vaikutuksista!

Opetus- ja kulttuuriministeriö kerää tietoa siitä, mitkä ovat koronakriisin vaikutukset taide- ja kulttuurialan toimijoille – sekä yhteisöille että yksityishenkilöille. Vastaa!

Vastausaikataulu on ymmärrettävästi kireä, se jatkuu vain 26.4. saakka.

Tässä linkki Webropol-kysely Linkki toiselle sivustolle.

OKM:ssä tehdään tietopohjaista politiikkaa. Kentän asiantuntija- ja kokemustietoa tarvitaan koronanjälkeisen akuutin ja pidemmän aikavälin politiikan rakennusaineiksi.
 

Lisäbudjetilla rahoitusta koronakriisin helpottamiseksi

Taiteen ja kulttuurin alan ammattilaiset, taiteilijat, ammatinharjoittajat, freelancerit ja taiteen ja kulttuurin alan vapaat ryhmät, kulttuuritapahtumat ja muut kulttuurin alan yhteisöt ovat saamassa lisäbudjetista 19 miljoonaa, kansalliset taidelaitokset 3,2 miljoonaa ja vos-teatterit, orkesterit ja museot 18 miljoonaa. Haku avataan piakkoin.

Tämä tukipaketti on merkittävä kädenojennus taiteelle ja kulttuurille.  Toivottavasti vältytään Business Finlandin rahoituspaketin jaon ongelmilta, eikä rahaa vuoda outoihin uomiin. En kadehti virkamiehiä, jotka koko avustusrumban kireällä aikataululla joutuvat toteuttamaan. Voin kuvitella, että hakemuksia sataa sisään ovista ja ikkunoista.
 

Toinen tuntematon – Turun digitaalinen ensi-ilta meille kaikille

Turun kaupunginteatterinkin kevään ensi-illat on peruttu, mutta Toinen tuntematon -teos saa digitaalisen ensi-iltansa 23.4.  suorassa verkkolähetyksessä klo 19. Katseluoikeuden esitykseen voi hankkia  23.4. klo 17.30 mennessä tästä.

Olen iloinen tästä meille katsojille tarjotusta mahdollisuudesta. Jo ennakkoon minua kiinnosti se, miten Linnan Tuntemattoman sotilaan umpimaskuliininen maailma saa rinnalleen kotirintaman naisten äänet ja kokemukset.  20 kirjailijan äitien, vaimojen, mummojen näkökulmasta kerrotut tarinat on dramatisoinut ja ohjannut Satu Rasila. Pihla Maalismaa ja Kirsi Tarvainen antavat äänet naisten kokemukselle.

Hieno kunnianosoitus Väinö Linnan 100-vuotisjuhlavuonna.
 

Esityksiä digitaalisesti Saksasta, Itävallasta, Sveitsistä – kaikkialta – ylellistä!

Nyt on ulkomaisten esitysten digipiikki auki. Täältä löytyy  saksalaisen kielialueen digitaalinen ohjelmistotarjonta huhtikuun loppuun. Täältä tietoa Brittien tarjonnasta. Täältä löytyy Broadway-musikaaleja, samoin täältä, myös oopperaa.
 

Kesätapahtumat peruttu

Se oli sitten siinä.  Kesä teatterissa ei tule kukoistamaan. Hallitus linjasi kesä - ja heinäkuun yli 500 hengen kesätapahtumat kieltoon. Siinä meni myös monen näyttelijän kesän palkka. Koronan vaikutukset kasvavat entisestään.

Tampereen Teatterikesä ajoittuu aivan elokuun alkuun. Rankkaa. Kansainvälinen ohjelmistohan on jo siirretty kesään 2021, mutta kotimaisen ohjelmiston suhteen päätöksiä tehdään ensi viikon alussa. Hankala päätöksenteon paikka.

Toki meillä on joukko pienempiä kesäteatterien katsomoita, mutta harjoittelu nykyolosuhteissa on mahdotonta. Katsomme ja odottelemme.
 

Nuori ohjaajuus

Saksalaisella kielialueella kootaan yhteen nuorten ohjaajien teoksia nähtäväksi Junge Regie – nuoren ohjauksen festivaalilla. Festivaali piti tänä vuonna pitää  Münchenin Kansanteatterissa (Münchner Volkstheater). Festivaali on peruttu, mutta kahteentoista festivaalin esitykseen voi tutustua teatterin verkkosivustolla. Useimmista niistä on esitysklipit. Theater der Zeit on julkaissut kirjasen, jossa jokainen esitys ja sen ohjaaja on esitelty. Näissä esityksissä kukoistaa politiikka, olkoon se sitten feminististä, queeriä tai mitä tahansa. Useisiin esityksiin sisältyy kritiikkiä myös tätä yhteiskunnan itseymmärryksen muotoa – teatteria – kohtaan. Ilahduttavasti myös naisohjaajien töitä on paljon – saksalaisella kielialueella tämä ei ole ollut mitenkään itsestäänselvyys. Palaan tähän runsaudensarveen myöhemmin. Materiaali antaa suuren määrän pohdittavaa siitä, missä nykyteatterin ohjaus ja moninainen nykyteatteri ylipäätään kulkee.

 

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

TINFO PALVELEE

Rahoituslain ulkopuoliset ammattiteatteritoimijat – viimeinen mahdollisuus tulla Teatteritilastoihin 2019 mukaan

Tilastotiedon tuottaminen on jokaisen teatteritoimijan varassa – sinua tarvitaan tilastointiin!

Ilmoita tietosi 5.5.2020 mennessä. Tilastot julkaistaan kesäkuussa 2020.

Oheisella kyselylomakkeella kartoitetaan vuoden 2019 esityksiä/teoksia/produktioita ja niiden esityskertoja ja katsojamääriä.

https://link.webropolsurveys.com/S/EAB36720EE3AB81E

Vastaa nopeasti - lomake on helppo täyttää! Lisätietoja: piia.volmari(a)tinfo.fi


TINFO-neuvontapiste korona-aikana

Liikkuminen on rajoitettua, mutta ajatukset liikkuvat vapaasti. Suunnitelmia tehdään ja tarkistellaan ja koko toimintaa kehitetään. Onko kansainvälinen toiminta elimellinen osa ryhmänne tulevaa toimintasuunnitelmaa 2021? Kaipaat(te)ko sparrausapua kansainvälisen toiminnan suunnitteluun?  

TINFOn kansainvälisen liikkuvuuden neuvontapiste on avoin palvelu kaikille teatterintekijöille. Aiheina voivat olla esimerkiksi esityksen vieminen ulkomaille ja niihin liittyvät tuotantotyökalut (budjetit, tekijänoikeudet, henkilökohtaiset apurahat, ryhmien avustukset, sopimukset, jne). Soitelkaa 28.4. alkaen, niin katsotaan riittääkö jo puhelu vai valitaanko muu väline tai tapa (zoom.us/skype.com): 050 359 0861 / Jukka Hyde Hytti.

Mentorointi on kahden teatterialan ammattilaisen välistä vuorovaikutusta, joka toteutetaan mentoroitavan eli aktorin tarpeiden mukaan (tavoitteena vähintään 1+1 kohtaamista, à 2 h). Kohteina kansainväliset hankkeet (teatterialan katselmukset, tuotantoresidenssit), esitysvienti, kiertueet, yhteistuotannot, sopimukset ja vientihankkeiden budjetoinnit. Mentorointi on tarkoitettu lähinnä tuottajille, festivaalijohtajille, managereille ja agenteille. Sovitaan milloin ja millä virtuaalialustalla (zoom.us/skype.com): jukka.hyde.hytti(a)tinfo.fi


Teatteri kotisohvalle -poimintoja loppuviikkoon

Turun kaupunginteatteri: Toinen tuntematon -ensi-ilta 23.4.
The 24 Hour Plays Viral Monologues: Pori 23.4. ja 25.4.
Viirus Play: Teatteri Viirus näyttää taltiointeja ja keskustelutilaisuuksia alkaen 24.4.
Laajasalon opiston näyttelijätyön linjan Arki-näytelmä Zoom-alustalla 28.4.- 6.5.
Kansainvälinen tanssin päivä: Huushollin tanssiprotokolla + Harjoitus rakkaudesta 29.4.
Vaasan kaupunginteatterin vappukonsertti 30.4.
Someteatteri #koronankohottamat: 19 kiellettyä kosketusta - ja vähän yli. Uusi osa joka päivä klo 12

Teatteri kotisohvalle -ohjelmistolista päivittyy sitä mukaa, kun saamme tietoja. Teatterilaiset, ilmoitelkaa: tinfo (a) tinfo.fi


Vappuviikon TINFO-tiedote ilmestyy tiistaina 28.4.

Seuraava TINFO-tiedote ilmestyy tiistaina 28.4.

Uutisia, tapahtumia, kursseja ja hakuja voi lähettää ehdolle osoitteeseen tinfo (a) tinfo.fi.

UUTISIA

Opetus- ja kulttuuriministeriö kartoittaa koronan vaikutuksia – Vastaa kyselyyn 

Opetus- ja kulttuuriministeriö kartoittaa tilannekuvaa koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vaikutuksista taiteen ja kulttuurin aloille. Tietoja kerätään sekä nopeiden johtopäätösten ja politiikkatoimien muodostamisen tueksi että pitemmän aikavälin politiikan ja toiminnan suunnittelemiseksi. 

Kysely kohdistuu taiteen, kulttuurin ja luovien alojen toimijoille. Kyselyä levitetään pääasiassa alan valtakunnallisten järjestöjen ja muiden toimijoiden kautta. Kyselyn tuloksista voidaan julkaista tilannekuvatietoa verkossa. 

Kyselyn vastausaika on 20.4.-26.4. Kyselyyn voivat vastata sekä organisaatiot että yksityishenkilöt. Vastaukset ovat organisaatiokohtaisia, eli organisaatiot toimittavat kyselyyn yhden vastauksen.  

Lisätietoja: johtaja Minna Karvonen, minna.karvonen(a)minedu.fi, 040 578 0410


Valtioneuvosto: Toisessa lisätalousarvioesityksessä lisärahaa koronaviruksen aiheuttamiin kustannuksiin

Hallitus päätti vuoden 2020 toisesta lisätalousarvioesityksestä sekä julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2021–2024. Toisessa lisätalousarvioesityksessä keskitytään koronaviruksen aiheuttamiin kustannuksiin. Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle esitetään määrärahoja muun muassa kulttuuri- ja liikunta-alan toimijoiden rahoitustilanteen helpottamiseen. Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle ehdotettu määräraha on 69,4 milj. euroa.

Koronavirusepidemia on iskenyt kulttuurin, liikunnan ja nuorisotyön toimijoihin raskaasti. Hallitus on päättänyt vastata alojen vaikeaan tilanteeseen yli 60 miljoonan euron tuella.

Kulttuurin ja taiteen alalle ehdotetaan yli 40 milj. euron määrärahalisäystä toiminnan tukemiseksi ja pääsylippu- ja muiden tulojen menetysten kompensoimiseksi. Lisämäärärahalla on tarkoitus tukea taiteen ja kulttuurin toimijoiden toimintaa 31. toukokuuta 2020 asti ulottuvalla ajanjaksolla. Tuki kohdentuisi taiteen ja kulttuurin alan ammattilaisille, taiteilijoille, ammatinharjoittajille, freelancereille ja taiteen ja kulttuurin alan vapaille ryhmille, kulttuuritapahtumille ja muille kulttuurin alan yhteisöille, yhteensä 19 milj. euroa. Tukea myönnettäisiin myös kansallisille taidelaitoksille, yhteensä 3,2 milj. euroa, ja valtionosuutta saaville teattereille, orkestereille ja museoille yhteensä 18 milj. euroa.

Lisämäärärahaa lisätään esittävän taiteen valtionosuusuudistuksen toteuttamiseen. Myös Kansallismuseon uuden toimintamallin ja näyttelyohjelmiston valmisteluun sekä Kansallisoopperan ja -baletin päänäyttämön väistötilojen kustannuksiin varataan määrärahoja.

Lisäksi hallitus on päättänyt, että budjettiriihessä 2020 linjataan valtiolle kertyvän rahapelituoton tulevaisuusnäkymiä ja käyttöä osana valtion tulojen ja menojen kokonaisuutta. Vuonna 2020 tuoton aleneman täysimääräisen kompensoinnin edellyttämät määrärahat sisällytetään vuoden 2020 myöhempiin lisätalousarvioesityksiin.

Lisätietoja:
ylijohtaja Riitta Kaivosoja (kulttuuri- ja taidepolitiikka), puh. 0295 3 30129

Lue uutinen kokonaan Opetus- ja kulttuuriministeriön verkkosivulta (8.4.2020)


Suomen Teatterit: Teatterialan valtakunnallisista työehtosopimuksista päästiin sopimukseen

Vanhoja työehtosopimuksia jatketaan 30.11.2020 asti. Suurempi keskustelu alan työehtojen kehittämisestä jää koronavirustilanteen vuoksi syksyyn.

Teatterialan valtakunnallisista työehtosopimuksista on saatu neuvottelutulokset, ja vanhoja työehtosopimuksia jatketaan 30.11.2020 asti. Palkkoja korotetaan yleiskorotuksella syyskuun alussa 1,1 %. Lomautusilmoitusaika lyhennetään väliaikaisesti viiteen päivään. Sopimukset ovat teatterialalla pääosin yleissitovia. Tulosta ei ole vielä vahvistettu liittojen hallinnoissa, ja muutos tulee voimaan vasta kun hyväksynnät on saatu. Ennen kuin liitot ovat hyväksyneet neuvottelutuloksen, lomautuksia ei voi aloittaa 5 päivän lomautusilmoitusajalla.

”Tässä historiallisessa ja poikkeuksellisessa tilanteessa pidämme järkevänä kaikkien sopijajärjestöjen kanssa tehtyä ratkaisua, jossa siirretään keskustelu alan työehtojen kehittämisestä syksyyn. Kun työrauha alalla on turvattu, voimme keskittyä poikkeusajan järjestelyihin ja esitystoiminnan valmistelemiseen ajankohtana, jolloin se taas on mahdollista”, kommentoi tehtyjä ratkaisuja Suomen Teatterit ry:n toiminnanjohtaja Tommi Saarikivi.

Neuvottelun osapuolina olivat Suomen Teatterit ry, Suomen Näyttelijäliitto, Muusikkojen liitto sekä Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto TEME.

Tarkemmat tiedot kevään 2020 TES-neuvotteluissa sovituista asioista

Lisätiedot:

Tommi Saarikivi
Toiminnanjohtaja
Suomen Teatterit ry
tommi.saarikivi(a)suomenteatterit.fi
040 153 1415

Lue uutinen kokonaan Suomen Teattereiden verkkosivuilta (15.4.)


Koneen Säätiön kotiresidenssiin valittiin lähes 200 taiteilijaa 

Koneen Säätiö on myöntänyt 185 taiteen alan ammattilaiselle kolmen kuukauden työskentelyapurahan kotiresidenssiin, joka tapahtuu apurahansaajan omassa kodissa. Apurahamyöntöjen suuruus on yhteensä noin 1,48 miljoonaa euroa.

Kotiresidenssihaulla säätiö pyrkii tukemaan taiteilijoita, joiden työtilaisuudet katosivat koronapandemian myötä. Hakua edelsi säätiön tekemä kysely, johon vastasi lähes 600 taiteen alan ammattilaista. Tulokset tukivat käsitystä, että erityisesti esittävien taiteilijoiden työmahdollisuudet ovat vähentyneet tai kokonaan kadonneet pandemiakriisissä. Vastaajat myös toivoivat pikaista apurahahakua, joka mahdollistaisi työskentelyn kriisin aikana. Hakemuksia 5.4. päättyneeseen hakuun tuli yhteensä 3 467 kappaletta.

Hakemukset arvioineiden vertaisasiantuntijoiden valintaperusteita voi summata näin: Valtaosa hakemuksista oli hyvin perusteltuja ja olisi ansainnut rahoituksen. Hakemuksista näkyi valtava tarve tehdä työtä sekä vilpitön halu kehittää praktiikkaa ja taiteilijuutta. Valinnoissa painottuivat taiteellinen laatu, vahva oma praktiikka ja suunnitelman sopivuus kotiresidenssihakuun.

Kotiresidenssiin valitut taiteilijat aloittavat residenssijakson heti, ja työskentely jatkuu kesäkuun loppuun asti. Koneen Säätiön hallitus teki päätökset kokouksessaan maanantaina 13.4.2020. Tieto päätöksistä on lähetetty hakijoille tänään tiistaina 14. huhtikuuta. Myönnöt julkaistaan säätiön verkkosivustolla viimeistään keskiviikkona 15.4.2020.

Kotiresidenssiin valitut taiteilijat

Lue uutinen kokonaan Koneen Säätiön verkkosviulta


Nuori Näyttämö -hankkeeseen on valittu 36 nuorten ryhmää eri puolilta maata

Nuori Näyttämö -hankkeeseen on valittu ennätyksellinen määrä nuoria: 36 nuorten ryhmää, 19 eri paikkakunnalta. Nuori Näyttämö tulee täten tavoittamaan koko maassa lähes 600 nuorta teatterinharrastajaa ja yli 10 000 nuorta katsojaa. Mukaan valitut ryhmät on listattu Nuoren Näyttämön nettisivuilla: https://tnl.fi/nuorinayttamo/ryhmat-on-valittu/

Nuori Näyttämö -konsepti

Nuori Näyttämö -hankkeessa nuoret saavat vahvaa tukea teatteriharrastukselle pääsemällä työskentelemään uusien, korkeatasoisten tekstien parissa ja ammattiteattereiden kanssa yhteistyössä ilman taitotasojen mittausta. Samalla nuoria innostetaan teatterin pariin sekä tekijöinä että kokijoina. Työeväen Näyttämöiden liitto järjestää kolmannen toteuttamiskierroksen Nuori Näyttämö -konseptista vuosina 2019–2021. Konsepti on valtakunnallinen, ja siihen ovat sitoutuneet osallistumaan Suomen Kansallisteatteri, Helsingin kaupunginteatteri, Kokkolan kaupunginteatteri, Lahden kaupunginteatteri, Kouvolan Teatteri ja Turun kaupunginteatteri.

Kukin teatteri tarjoaa oman alueensa nuorten ryhmille teatteriammattilaisten tukea ja neuvoja näytelmän valmistamisessa sekä kutsuu ryhmät esiintymään järjestämälleen Nuori Näyttämö -festivaalille ammattiteatterin näyttämölle. Nuori Näyttämö -festivaalit järjestetään 23.-24.4.2021 Lahden kaupunginteatterissa, 7.-8.5.2021 Turun kaupunginteatterissa, 14.-15.5.2021 Kouvolan Teatterissa, 21.-23.5.2021 Helsingin kaupunginteatterissa ja Kansallisteatterissa sekä 24.5.2021 Kokkolan kaupunginteatterissa. Nuori Näyttämö -katselmus, jonne kootaan eri puolilta maata esityksiä eri näytelmistä, järjestetään 28.-30.5.2021 Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä.

Konseptin käytännön toteutuksesta vastaa Työväen Näyttämöiden liitto tukenaan teattereiden yleisötyöntekijät ja taiteilijat. Nuorten ryhmien ohjaajille järjestetään lisäksi koulutusta.

Kirjailijat ja näytelmät

Hanketta varten on valmistunut kolme uutta kotimaista nuortennäytelmää, joiden kirjoittajina on kolme ansioitunutta näytelmäkirjailijaa: Okko Leo näytelmällään Isukki, Katariina Numminen näytelmällä Tyttömetsä ja Otto Sandqvist näytelmällä Flamingonpunaine unelma. Lisäksi mukana on Nuorta Näyttämöä vastaavan Connectons-hankkeen kirjailijoista Iso-Britanniasta Harriet Braun näytelmällään Kolme, jonka on suomentanut Nuorta Näyttämöä varten Jukka-Pekka Pajunen. Kaikki hankkeeseen valitut ryhmät esittävät yhden näistä teksteistä. Kaikki neljä näytelmää tullaan esittämään kaikilla viidellä Nuori Näyttämö -alueella Turussa, Kokkolassa, Kouvolassa, Lahdessa ja Helsingissä. Lisäksi ryhmät esittävät näytelmät omilla kotipaikkakunnillaan.

Lisätietoja: Hinriikka Lindqvist, tuottaja, Nuori Näyttämö, 040 570 6570, nn(a)tnl.fi


So­keain kuun­nel­ma­pal­kin­non voit­ti Pu­nai­nen myrs­ky -kuun­nel­ma ja vuoden ääninäyttelijä on Jussi Lehtonen

Näkövammaisten Kulttuuripalvelun Sokeain kuunnelmaraati on palkinnut vuoden 2019 parhaana kotimaisena kuunnelmana Elina Hirvosen käsikirjoittaman ja Soila Valkaman dramatisoiman ja ohjaaman Punainen myrsky -kuunnelman.  Sokeain kuunnelmapalkinto myönnettiin nyt 53. kerran. 
 
Kuunnelma on syvästi tunteisiin vetoava kuvaus lapsen elämästä Irakissa, diktatuurin varjossa vaiettujen perhesalaisuuksien keskellä. Se on myös tarina toivosta ja yhteisöllisyydestä, pakolaisuudesta ja aikuiseksi kasvamisesta.

Loistava äänisuunnittelu vie kuulijan kotisohvalta toreille ja toffeekaduille. Punainen myrsky on tärkeä puheenvuoro pakolaisuudesta käytävässä keskustelussa.

Punainen myrsky -kuunnelman osa 1 lähetetään uusintana su 19.4. klo 15.00 ja osa 2 ma 20.4. klo 19.02. Radio 1:ssä. 

Punainen myrsky Yle Areenassa  

Vuoden ääninäyttelijä 2019 on Jussi Lehtonen

Sokeain kuunnelmaraati valitsi kolmatta kertaa myös vuoden ääninäyttelijän. Valinnan tarkoitus on tuoda esille näyttelijän äänityön suurta merkitystä kuunnelmataiteelle. Punainen myrsky -kuunnelman minä, Jussi Lehtonen, tekee päähenkilön kokemukset todeksi kuulijalle. Lehtosen puheilmaisussa ei ole teatraalisuutta, vaan se välittää tarinan kannalta olennaiset tunteet uskottavasti ja tarkoin vivahtein. 
 
Kuunnelma tulee aina lähelle, ihmisen omaan kotiin ja kokemuksiin. Koronan aiheuttaman poikkeustilan aikana yksityisten elämysten merkitys korostuu.

Lisätietoja

Sokeain kuunnelmaraadin puheenjohtaja Mikko Ojanen
P. 050 581 7770/  m.ojanen(a)luukku.com

Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry:n puheenjohtaja Eija-Liisa Markkula
P. 041 439 2209 / el.markkula(a)gmail.com

Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry:n kulttuurituottaja Tanja Rantalainen
P. 040 964 9288 / tanja.rantalainen(a)kulttuuripalvelu.fi


Sanna Saarela Suomen Harrastajateatteriliiton toiminnanjohtajaksi

Suomen Harrastajateatteriliiton hallitus on kokouksessaan 1.4.2020 nimittänyt Sanna Saarelan Harrastajateatteriliiton uudeksi toiminnanjohtajaksi. Sanna Saarela, 40, on koulutukseltaan teatteritaiteen maisteri, teatteriohjaaja ja -opettaja. Hän siirtyy tehtävään Riihimäen Nuorisoteatterin rehtorin toimesta.

”Rakastan yhdessä tekemisen tunnetta ja niitä onnistumisen ja oivalluksen kokemuksia, joita yhdessä saamme jakaa prosessien aikana. Nimenomaan harrastajakentällä toimiminen on minun intohimoni”, pohtii Saarela.

Sanna Saarela aloittaa tehtävässään 1.8.2020.

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Aila Paloniemi, puh. 050 511 3067                      
Suomen Harrastajateatteriliiton toiminnanjohtaja 1.8. alkaen Sanna Saarela, puh. 050 092 8984

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia
Lisää teatterielämyksiä Teatteri kotisohvalle -sivulta: www.tinfo.fi/fi/Teatteri_kotisohvalle


The 24 Hour Plays Viral Monologues: Pori | 23. Ja 25.4.2020

Nyt kotisohvat ojoon, naposteltavat kainaloon ja internet-yhteydellä varustetun, kuvaa ja ääntä toistavan vempeleen ääreen: 

Tänä keväänä ei nähdäkään perinteisiä The 24 Hour Plays -pienoisnäytelmiä vaan internetin kautta striimattavia monologeja!

Osana Lain§uojattomia on jo vuodesta 2013 asti toteutettu suursuosion saavuttanut The 24 Hour Plays: Pori. Nyt vastataksemme sosiaalisen eristäytymisen luomiin haasteisiin, tuomme Suomeen The 24 Hour Viral Monologues: Pori -tapahtuman.

Tällä kertaa mukaan kerätään 24 käsikirjoittajaa ja heille jokaiselle näyttelijä. Käsikirjoittajat kirjoittavat valikoidulle näyttelijälleen monologin, jonka näyttelijä harjoittelee itse sekä kuvaa kotoaan käsin tai haluamassaan miljöössä. Valmiit monologivideot julkaistaan netissä.

Rakastajat-teatteri ja Lain§uojattomat ovat toteuttamassa uutta konseptia tiettävästi ensimmäisinä maailmassa Yhdysvaltojen ulkopuolella. Lain§uojattomat on aina ajankohtainen ja ajan hermolla kulkeva tapahtuma, joten luontevaa oli siirtää toimintaa myös verkkoon lukuisten muiden toimijoiden tapaan. Mukaan tähän uuteen tapahtumaan on pyydetty jo joitakin teatterintekijöitä ympäri maan, mutta varsinaiset tekijäjulkistukset tehdään myöhempänä ajankohtana.

Laadultaan ensimmäinen The 24 Hour Plays Viral Monologues: Pori jaetaan kahdelle päivämäärälle, torstaille 23.4. jolloin nähdään 12 ensimmäistä monologia ja saman viikon lauantaille 25.4. jolloin nähdään loput 12.

Liput: vapaaehtoinen maksu (5/10¤)

Missä: Videot julkaistaan IGTV:n kautta Rakastajien Instagramissa, Facebookissa sekä kotisivuilla. Et tarvitse tunnuksia nähdäksesi videot!


IETM: Digital journey to Tromsø 2020 | 30 April 2020

You may no longer be headed to Northern Norway** next month but, wherever you are in the world, you can join our ‘digital trip’ to Tromsø on Thursday, 30 April, between 12:00 - 13:30 CET, to get a taste of what we had planned for the Plenary. This exceptional format will be a unique opportunity for our community to both explore new ways of gathering in times of containment and keep the IETM spirit living remotely.

Our performing arts family needs more than ever to stay united. This is why we are organising this momentum where both our members and the wider performing arts community can get together - in a virtual space -  around the theme Art and Activism.

The programme will include an opening Yoik led by Sami artists, a welcome word by the organisers, an inspiring keynote speech with room for discussion among participants, as well as an informal Kodak-moment where we will all raise our glasses and cups to the spirit of activism, solidarity and fellowship.

Date: Thursday, 30 April
Time: 12:00 - 13:30 CET

The digital meeting will be held online, through Zoom, and is open to both IETM members and non-members. Register now.

** Current lockdown measures taken by governments across the globe to contain the spread of COVID-19 forced us to cancel our Spring Plenary meeting in Tromsø, initially planned from 30 April to 3 May 2020.


URB 20 –festivaali | 9.-14.6.2020

URB 20 –festivaali järjestetään tänä vuonna uudessa muodossa COVID-19 –pandemian vuoksi 

URB 20 –festivaalin tuotantotiimi on yhdessä Kiasman johtoryhmän kanssa tehnyt valitettavan päätöksen olla järjestämättä kesäkuista URB-festivaalia yleisötilaisuuksien muodossa koronaviruspandemian vuoksi. 

Koska tilanteeseen liittyvien kokoontumisrajoitusten purkuaikataulu ei ole vielä selvillä, haluamme taiteilijoidemme, yleisömme ja työntekijöidemme suojelemiseksi välttää mahdollisia terveysriskejä. Tällä hetkellä työstämme yleisötapahtumille vaihtoehtoisia, sähköisiä ulostulomuotoja ja tiedotamme uudenmuotoisesta ohjelmasisällöstä myöhemmin lisää. Festivaalipäivät ovat tänä vuonna 9.-14.6.2020

URB 20 –festivaalin luovana tuottajana toimii tanssija ja kulttuurituottaja Sara Hirn, ja tämän vuoden ohjelmistoa tekemässä ovat erillisen hakuprosessin kautta valitut nuoret kuraattorit Simeoni Juoperi, Sasu Koivisto, Walle Kiikeri ja Niko Wearden. URB-festivaalia on järjestetty yhtäjaksoisesti vuodesta 2000 lähtien.


MUKAMAS 2020 - Kansainvälinen Nukketeatterifestivaali | 27.-31.10.2020, Tampere

MUKAMAS 2020 - Kansainvälinen Nukketeatterifestivaali siirtyy toukokuusta syksyyn

Toukokuussa joka toinen vuosi järjestettävä nukketeatterialan merkittävin kansainvälinen festivaali siirtyy vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi syksyyn.

Uusi ajankohta on lokakuussa 27.-31.10.2020 Tampereella.

Festivaalin ohjelmisto julkaistaan elokuun aikana.

Lisätiedot:

Veronica Stycz
veronica.stycz(a)teatterimukamas.com
puh. 050 5869 278


Tanssivirtaa Tampereella –nykytanssifestivaali | 20.-25.10.2020, Tampere

Tanssivirtaa Tampereella –nykytanssifestivaalin ohjelmisto ja uusi ajankohta on julkaistu   

Koronaviruspandemia on vaikuttanut laajasti moniin eri toimijoihin, myös Tanssivirtaa –nykytanssifestivaalin järjestämiseen. 23. Tanssivirtaa-festivaali järjestetään tänä vuonna poikkeuksellisesti lokakuussa 20.-25.10.2020. Vuodesta 1997 kevään lopulla järjestetty Tanssivirtaa Tampereella nykytanssifestivaali esittelee tekijöitä Suomen nykytanssin huipulta. Festivaalin ohjelmistossa nähdään vaikuttavia kotimaisia nykytanssiteoksia. Lisäksi festivaalin suositut jälkilöylykeskustelut yhdistävät yleisön ja taiteilijat kiinnostaviin vuoropuheluihin ja avaavat teosten maailmaa katsojille.

Ohjelmiston Hällä-näyttämöllä nähtävät näyttämöteokset on nyt julkaistu:  

Ti 20.10. klo 19 Riku Lehtopolku ja Mikko Makkonen: Levoton maa   
Ke 21.10. klo 19 Valtteri Raekallio: Muistikuvia – Recollections   
To 22.10. klo 19 f-ART House: BODYCTRL   
Pe 23.10. klo 19 Joona Halonen: Hetken keltainen   
Su 25.10. klo 19 Jenni-Elina von Bagh: Posthuman days  

Ohjelmiston koreografit kuuluvat tämän hetken nykytanssin kiinnostavimpien uusien sekä asemansa vakiinnuttaneiden tekijöiden kärkijoukkoon. Tänä vuonna näyttämöteoksia on viisi ja näyttämöllä nähdään aiempiin vuosiin verrattuna useita ryhmäteoksia.  Festivaalin suunnittelusta vastaavat Tanssiteatteri MD:n taiteellinen suunnitteluryhmä: Suvi Eloranta, Anniina Kumpuniemi, Samuli Roininen ja Mari Rosendahl.

Tämän vuotinen festivaali järjestetään Taiteen edistämiskeskuksen ja Suomen kulttuurirahaston kohdeavustuksilla. Festivaalin tuottaa Tanssiteatteri MD.

Festivaalin muu ohjelmisto julkaistaan myöhemmin keväällä. Liput tulevat myyntiin toukokuussa Lippupisteelle.

Lisätietoja:  
Tanssiteatteri MD  
Tuotantosihteeri   
Pauliina Leppinen  
Puh.: 0505513525   
Email: tuotanto(a)tanssivirtaa.net  
Verkkosivut: www.tanssivirtaa.net

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Ajankohtaiset apurahahaut löydät Apurahavahdista


Alfred Kordelinin säätiön Kulttuurin digiloikka -apuraha | Haku 26.4.2020 mennessä

Apuraha on tarkoitettu digitaalisten sisältöjen tuottamiseen ja niiden jakamiseen eri alustoilla sekä digitaalisuutta hyödyntäviin kokeiluihin ja/tai omien toimintatapojen kehittämiseen. 

Apuraha on tarkoitettu ammattimaisesti toimiville kulttuurintekijöille kirjallisuuteen, taiteeseen ja kansanvalistukseen. Apurahaa voivat hakea yksityishenkilöt ja työryhmät. 

Hakuaika: 20.- 26.4.2020 
Päätös: 15. toukokuuta 2020 

Majaoja-säätiön apurahat nukke- ja esineteatterille | Haku 30.4.2020 mennessä 

Majaoja-säätiö julistaa haettavaksi vuoden 2020 apurahat. 

Apurahat kohdennetaan nukke- ja esineteatterin tekijöille. Apurahaa voi hakea nukke- ja esineteattereiden esitysten  valmisteluun, käsikirjoituksiin ja esim. nukkien, naamioiden sekä hahmojen valmistukseen sekä varsinaisiin esityksiin. 

Hakija voi olla yksittäinen henkilö tai työryhmä. Apurahojen yhteissumma on 50.000 ¤. Yhdelle hakijalle tai työryhmälle voidaan myöntää enintään 5000 ¤ suuruinen apuraha. 

Apurahat ovat haettavissa 30.4.2020 saakka.

Sähköinen apurahahakemuslomake löytyy osoitteesta www.majaoja-säätiö.fi/apurahat. Hakemukseen mahdollisesti tulevat liitetiedot lähetetään postitse osoitteseen Majaoja-säätiö, PL 249, 33101 Tampere. Sähköinen hakemus tulee olla perillä 30.4.2020 mennessä ja viimeinen hyväksytty postileima 30.4.2020. 

Apurahan saajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti 30.9.2020 mennessä.

Majaoja-säätiö on vuonna 2000 perustettu yksityinen säätiö. Säätiön tarkoituksena on tukea suomalaista kulttuurielämää sen kaikissa ilmenemismuodoissa.

Lisätietoja säätiön asiasmies Ritva Tiainen, sähköposti ritva.tiainen(a)majaoja-saatio.fi.


HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Open Call Art and Science Residency ‘Human Machine’ | Deadline 30 April 2020

What will differentiate humans from machines if they develop their skills and become self-aware? How will human, machine, nature and body interact? Do we lose contact with democracy if machines interpret the world?

The JUNGE AKADEMIE of the Akademie der Künste, in partnership with VISIT, the artist-in-residence programme of the Innogy Stiftung für Energie und Gesellschaft foundation, is offering a new international fellowship to fund projects at the interface between art and science on the topic of the human-machine relationship.  

The programme cooperation between Akademie der Künste's JUNGE AKADEMIE and VISIT allows both partners to expand their networks, know-how and even their studio locations to the benefit of the funded artists. A joint exhibition programme and accompanying discourse formats will serve to support this process and make it available to the public. 

Artists from all disciplines are eligible to apply. The thematic fellowship will be advertised three times until the end of 2022. Starting times and implementation periods can be negotiated on the basis of each individual project.

Deadline 30 April 
 
Information on applying are available from the application portal at www.visit-junge-adk.de.


Together Alone –hankehaku | Haku 4.5.2020 mennessä

Together Alone -hankehaku rohkaisee uusiin toimintatapoihin  

Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuteissa tunnetaan suurta huolta kulttuurialan nopeasti vaikeutuneesta tilanteesta. Koronakriisin myötä instituuttienkin mahdollisuudet tehdä työtään suomalaisen taiteen, kulttuurin ja tieteen kansainvälisyyden hyväksi ovat mutkistuneet. Samaan aikaan tuon työn merkitys on korostunut: vaikka maailmalle lähteminen on väliaikaisesti mahdotonta, kansainväliset yhteydet halutaan säilyttää. Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttiverkosto ryhtyi kriisin edetessä pikaisesti toimiin ja käynnisti taiteilijoiden tueksi yhteishankkeen. 

– Haluamme Together Alone -haun avulla rohkaista tekijöitä – alasta riippumatta – miettimään uusia tapoja toimia tilanteessa, jossa liikkuvuus ja fyysiset kontaktit eivät ole mahdollisia. Tuemme osaltamme taiteilijoita tilanteessa, jossa suuri osa kevään, kesän ja mahdollisesti jo syksynkin töistä on siirtynyt tai peruuntunut. Kansainvälisen yhteistyön jatkuvuuden turvaaminen on tärkeää myös poikkeustilanteessa, sillä verkostojen merkitys korostuu jatkossa entisestään, sanoo Suomen Benelux-instituutin johtaja Kati Laakso.

Together Alone -ohjelmahaun ensimmäinen kierros saatiin päätökseen ennen pääsiäistä. Se keräsi 129 korkeatasoista hakemusta taiteilijoilta ja kollektiiveilta ympäri maailmaa. Raati valitsi niiden joukosta viisi projektia osaksi Together Alone -ohjelmakokonaisuutta. Ensimmäisellä kierroksella valitut taiteilijat/ryhmät ovat

Shimmer Rotterdam ja PUBLICS: Across the Way With... 
Simo Vassinen, Roope Mokka ja Maria F. Scaroni: Bodytalk - Kehojuttuja 
Charles Quevillon ja Maija Tammi yhteistyössä Tedd Robinsonin kanssa: Hydra Human Hybrid 
Maria Korkeila: Untitled 
Mikki Nordman: World Wide Window

Hankehaun seuraava deadline on 4.5. 


UrbanApa Open Call | Haku 6.5.2020 mennessä

We need each other!

UrbanApan yksi perimmäisistä tarkoituksista on toimia muuttuvana, nopeana ja oppivana alustana, ja haluamme jatkaa taiteen äärellä olemisen mahdollistamista myös kriisin keskellä.

Elokuussa 2020 UrbanApa juhlistaa kymmenvuotista taivaltaan – tavalla tai toisella. Mahdollisuuksien salliessa palaamme Ateneumin taidemuseoon. Jos taas kokoontuminen ei elokuussa ole edelleenkään sallittua, toteutetaan festivaali etänä netissä.

Tämä aika pakottaa pysähtymään ja tarkastelemaan elämäämme ja ympäröivää yhteiskuntaa. Tämän jälkeen kaikki muuttuu, mutta voisiko muutos olla myös toiveikas? 

Vuonna 2020 UrbanApan temaattisena maisemana on “toivo”. Miten spekulatiiviset fiktiot, kumoukselliset tarinat, jammailu, leikki ja ilo, hidastaminen ja ihmetteleminen, tukeminen ja jakaminen voisivat olla läsnä, olimme sitten lähellä tai kaukana? Asetumme kuuntelemaan ympäröivää maailmaa: kokemuksia, tuntemuksia, energioita, sekä näiden kautta taiteen mahdollisuuksia johdattaa toivon äärelle.

Mikä luo meille toivoa? Miten taiteen tekeminen tai sen äärellä oleminen voi olla läsnä tällaisina aikoina? Voiko muutos olla leikkisää, nautinnollista, feminististä ja yhteisöllistä? Tai utooppista? Millaisia mahdollisuuksia, ajatuksia, strategioita, metodeja tai estetiikkoja teeman luomat maisemat herättävät? Me emme tiedä, mutta ehkä voimme olla toiveikkaita yhdessä!

OLETKO KIINNOSTUNUT? 

Haemme mukaan moninaista joukkoa eritaustaisia taiteilijoita ja taiteen tekijöitä. Katso lisätiedot ja tarkemmat ohjeet ja hae mukaan 6.5.2020 mennessä.


Mamia Companyn näyttämötaiteen residenssi Vantaalla | Haku 15.5.2020 mennessä

Nykytanssiteatteri Mamia Company tarjoaa residenssimahdollisuuden näyttämötaiteen ammattilaiselle/työryhmälle studionäyttämöllään Vantaan Myyrmäessä 1. - 16.8.2020.

Studion kokonaispinta-ala on 80 neliötä ja korkeus on n. 3m.  Studiossa on valkoinen takaseinä, valkoiset Molton sivuverhot, valkoinen lattia sekä musta katto. Tilassa on myös äänentoisto ja pieni valosetti. Studio on muokattavissa tarpeen mukaan esim. näyttämöalue ja katsomo erikseen/ harjoitustilaa koko tila. Tilassa on myös pieni jääkaappi, pakastelokero ja kaksi keittolevyä. Studionäyttämö sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien päässä esim. Helsingin keskustasta junalla 17min. 

Residenssin päätteeksi on mahdollisuus järjestää work-in-progress esitys tms.

Kesäresidenssiin voi hakea 15.5. mennessä vapaamuotoisella hakemuksella, joka sisältää hakijan yhteystiedot, residenssin työsuunnitelma, lyhyt kuvaus työryhmästä ja miten tämä residenssi hyödyttäisi työskentelyänne. Hakemukset voi lähettää: mamiacompany(a)gmail.com.

Lisää tietoa studiosta puhelimitse: 0500 400 761 tai sähköpostilla:  mamiacompany(a)gmail.com.


Pépinières Européennes de Création:  Nola – No Lockdown Art 2020 | Deadline 15 May 2020

Pépinières Européennes de Création, in partnership with Transcultures, has launched a call for online artistic projects or initiatives carried out during the COVID-19 period of lockdown. About ten projects will be selected and given additional visibility via the Pepinières network.

The call is open to work in any contemporary discipline, with a preference for artwork with a committed, poetic, offbeat style… or that uses so-called ‘innovative’ forms which escape simple entertainment. To enter work for the jury’s consideration, people can post their own projects created under quarantine – or projects created by other artists – to Pépinières’ Facebook group. These entries will also be republished on the Pepinières site.

The ten entries selected for further dissemination will receive 300 euros each.

Deadline: 15 May 2020

Find all details here


Centre for Applied Human Rights: Art + Activism Fund

The Centre for Applied Human Rights (CAHR), through a grant from the Open Society Foundations, has set up a fund – Arctivists – to support activists and artists across the world responding to the outbreak of Covid-19 and its implications for human rights defenders, activism, and shrinking civic and political space.

Paired activists and artists are able to apply for up to £3000; it is envisaged that most grants will be for between £1000 and £2000.

CAHR recognises that collaborative endeavours between activists and artists have the potential to provide innovative responses to the current Covid-19 emergency, whether in a reactive, therapeutic or imaginative form. They seek applications from activists and artists to address one or more of the following three objectives:

 • Document, monitor and analyse events in real time.

 • Reflect on wellbeing, both your own and that of your communities/ organisations.

 • Go beyond a reactive response to imagine new, alternative futures. This future-oriented work could assess how crisis and disruption open up new possibilities for creativity and innovation, as well as for regressive and repressive measures, and/or build on positive responses to the virus itself (local and global forms of solidarity).

Activists could write a diary, make a weekly podcast, write a blog, etc. Artists could work in their chosen media, to respond to the activist's contribution and/or to wider developments in their country/region. CAHR are open to innovative suggestions on the nature of the collaboration between activists and artists. The timeline for funded activity is from now until 31 December 2020.

Deadline: on a rolling basis

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja kursseja ja työpajoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Paraabelin syksyn kurssit

Kevään 2020 kurssit siirtyivät syksylle 2020 koronatartuntojen ehkäisemiseksi ja valtioneuvoston linjausten mukaan. 

Syksyn kurssit löytyvät jatkossa täältä: https://www.facebook.com/events/204331200980739/ 

Kursseilla työskennellään osallistujien omista lähtökohdista käsin, joten soveltuvat oman ammattitaidon virkistämiseen tai hyväksi lähtökohdaksi aiheeseen tutustumisessa. 

SYKSY 2020

29.-30.8.2020 Ohjaaminen ja hyvä ohjaustapa
Kurssilla perehdytään produktion ja ihmisten ohjaamiseen, etsitään omaa ohjaajuutta ja hyvää ohjaustapaa sekä opetellaan ymmärtämään ja näyttämöllistämään tekstiä. 

26.-27.9.2020 Käsikirjoittaminen
Kurssilla vähennetään tyhjän paperin kammoa, innostutaan, tutustutaan käsikirjoittamisen käytäntöihin ja dramaturgisiin rakenteisiin sekä tietysti kirjoitetaan ja luetaan yhdessä tekstejä! 

TYÖPAIKKOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Svenska kulturfonden: Ombudsman för region Österbotten | Ansök senast 27.4.2020

En av våra kollegor går vidare mot nya utmaningar och vi söker nu en ombudsman för region Österbotten till vårt kansli i Vasa.

Dina viktigaste uppgifter är bland annat att:

 •     bereda och utvärdera ansökningar
 •     ansvara för projekt
 •     ha administrationsansvar för den regionala direktionen i Österbotten
 •     tillsammans med kollegerna ta initiativ till nya projekt och samarbeten

Vill du jobba med oss? Vi söker en medarbetare som har:

 •     lämplig högre högskolexamen  
 •     stark integritet
 •     bred erfarenhet av kultur och samhällsfrågor och god förståelse för utbildningsfrågor
 •     erfarenhet av projekthantering
 •     god samarbetsförmåga, social kompetens och relevanta nätverk
 •     förmåga att arbeta självständigt  

Skicka ansökan, CV och löneanspråk senast den 27 april 2020 till mail(at)ullalovholm.fi.

Om du har frågor kan du kontakta vår vd Sören Lillkung, soren.lillkung(at)kulturfonden.fi, tfn 040 620 7500, eller ledande kulturombudsman Åsa Juslin, asa.juslin(at)kulturfonden.fi, tfn 050 325 0825. Åsa är anträffbar torsdag 16.4 kl.9-12 och torsdag 23.4 kl. 9-12.


Hakuaikaa jatkettu: Vaasan kaupunginteatteri hakee äänisuunnittelijaa | Haku 28.4.2020

Vaasan kaupunginteatteriin haetaan äänisuunnittelijaa/suunnittelevaa äänimestaria määräaikaiseen työsuhteeseen ajalle 1.8.2020-31.7.2022. Alkuperäinen hakuaika päättyi 21. huhtikuuta, mutta hakuaikaa on nyt jatkettu viikolla eteenpäin 28. huhtikuuta saakka.

Vaasan kaupunginteatteri on Vaasassa toimiva suomenkielinen ammattiteatteri, joka kuuluu keskisuuriin, täyskunnallisiin teattereihin. Talossa on kaksi salia: 370-paikkainen Romeo-näyttämö ja 120-paikkainen Julia-näyttämö sekä Ravintola Kulman näyttämö. Teatterin tuotanto on monipuolista, ja ohjelmistossa painotetaan musiikkiteatteria. Vaasan kaupunginteatteri tuottaa vuosittain 6-8 ensi-iltaa draamasta oopperaan.

Vaasan kaupunginteatteri tarjoaa äänisuunnittelijalle dynaamisen työympäristön ja monipuolisia suunnittelutöitä. Tuletko sinä osaksi vahvaa tiimiämme?

Kelpoisuusvaatimuksena on alan korkeakoulututkinto.

Tehtävän hoitaminen edellyttää vahvaa teatterialan tuntemusta ja laajaa osaamista esitystekniikan puolella. Toivomme hakijalta hyviä vuorovaikutustaitoja, yhteistyökykyä, organisointitaitoja, joustavuutta ja paineensietokykyä. Hyvät tietotekniset valmiudet ja musiikkiteatterin tuntemus katsotaan eduksi.

Tehtäväkohtainen palkkaus: Teatterialan työehtosopimus.

Haastatteluun kutsutut ottavat mukaansa alkuperäiset tutkinto- ja työtodistukset.

Vapaamuotoiset hakemukset ansioluetteloineen 28.4.2020 mennessä sähköpostitse: seppo.valinen(a)vaasa.fi.

Katso ilmoitus Vaasan kaupunginteatterin verkkosivulta


Helsingin kaupunki hakee kulttuurisuunnittelijaa | Haku 30.4.2020 mennessä

Kulttuurisuunnittelijan tehtävänäsi on taide- ja kulttuuritoiminnan ja avustuksin tuetun taidekentän kehittämiseen liittyvä asiantuntijatyö. Työhösi kuuluu tiedon tuottaminen, jakaminen ja verkostojen ylläpito ja kehittäminen eri osapuolten välillä. 

Tehtävän vaatimuksena on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto. Lisäksi tehtävässä edellytetään hyvää suomen kielen ja riittävää ruotsin sekä englannin kielen taitoa.

Eduksesi luetaan hyvä perehtyneisyys taiteen ja kulttuurin monimuotoiseen kenttään. Kulttuurin toimialaan liittyvä analysointi- ja arviointikyky sekä kirjallinen ilmaisukyky lasketaan myös eduksesi.

Odotamme sinulta aktiivista ja kehittämishenkistä työotetta. Lisäksi arvostamme ICT-osaamistasi.

Määräaikainen työsuhde, Sijaisuus
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala, Kulttuuri
Haku päättyy 30.04.2020 klo 15:00
Palkka 2974,47
Palvelussuhde 1.6.2020-31.12.2020
Työpaikan osoite Konepajankuja 1, 00510 

Lisätietoja tehtävästä antaa  

Palvelun päällikkö Veikko Kunnas, puh. 040 334 1204, jätäthän soittopyynnön, jos sinulla on lisäkysymyksiä. Veikko.kunnas(a)hel.fi

Lue ilmoitus Duunitorin verkkosivulta


Itä-Suomen tanssin aluekeskus (ITAK) etsii teknistä mestaria | Haku 3.5.2020 mennessä

Itä-Suomen tanssin aluekeskuksen toiminta-alue on Pohjois-Savo, Etelä-Savo ja Pohjois-Karjala. ITAK tuottaa ympärivuotista esitysohjelmistoa omaan teatteritilaan Kuopiossa, kahta vuotuista festivaalia Itä-Suomessa, järjestää esitysvierailuja ja alueellista kiertuetoimintaa. Ylpeänä omasta toiminta-alueestaan, sen tekijöistä ja alueen kehittyvästä esittävän taiteen kentästä ITAK vahvistaa alueen kulttuuritarjonnan monimuotoisuutta, ammattitaiteen roolia ja saavutettavuutta osana paikalliskulttuuria.

Tekninen mestari vastaa Itä-Suomen tanssin aluekeskuksen oman toiminnan ja vuokralaisten tarpeiden teknisestä toteutuksesta sekä teatterin tilan ja kaluston ylläpidosta sekä huoltotoimenpiteiden toteuttamisesta. Teknisenä mestarina tulet tekemään tiivistä yhteistyötä ITAK:n muun henkilökunnan sekä ohjelmistossa vierailevien taiteilijoiden kanssa. Esihenkilönäsi toimii aluekeskuksen toiminnanjohtaja.

Edellytämme sinulta alan koulutusta (tai koulutusta vastaavaa osaamista ja työkokemusta) ja kokemusta teknisestä työstä teatteriympäristössä ja/tai taidetuotannoissa. Työnkuva on laaja-alainen ja tehtävässä suoriutuminen vaatii teatteritekniikan tuntemusta (valo, ääni ja video). Työ edellyttää sinulta itsenäistä päätöksentekoa, aloitteellisuutta ja itseohjautuvuutta sekä hyviä yhteistyötaitoja. Työ sisältää jonkin verran matkustamista Suomessa sekä vaatii hyvää englannin kielen taitoa.

Teknisen mestarin työnkuvaan kuuluvat mm:

 •     Toiminnan tekninen tuotanto (teatterin ohjelmisto sekä festivaalit, tilan ulosvuokraus) ja operatiivinen toteutus
 •     kaluston, esitystilan ja katsomotekniikan huolto ja ylläpito, teknisten resurssien kehitysvastuu
 •     Turvallisuussuunnittelu
 •     Varastojen huolto ja ylläpito

Tulevaisuudessa ITAK panostaa siihen, että sen kotinäyttämö on tunnettu ja haluttu alueellinen, valtakunnallinen ja kansainvälinen vierailunäyttämö. Oletko sinä tekemässä sitä kanssamme?

Työ alkaa 3.8.2020 tai sopimuksen mukaan. Liitä rekrytointilomakkeeseen vapaamuotoinen hakemuksesi sekä CV ja hae 3.5.2020 mennessä.

HUOM! Tämä on anonyymi rekrytointi. Laadi hakemuksesi ja CV:si (molemmat PDF muodossa) siten, että niissä ei näy nimeä, ikää eikä sukupuolta tai yhteystietoja.

Nimi, ikä ja yhteystiedot kysytään erikseen rekrytointisivun lomakkeessa. Tämä mahdollistaa hakemusten anonyymin käsittelyn.  

Palkkaus: 1750,00 e/kk
Työaika: osa-aikainen (26,75 t/ viikko, 70% työaika)
Työn kesto: toistaiseksi voimassa oleva
Lisätietoja tehtävästä Ulrika Vilke +358 400 329 213.

Lähetä hakemuksesi täältä ja lue koko ilmoitus


Näytelmäkulma etsii uutta toimitusjohtajaa – Nordic Drama Corner oy seeks a new CEO | Haku 4.5.2020 mennessä

The CEO of  Nordic Drama Corner has decided to leave after many years of loyal service, and we are seeking a new CEO for an exciting and challenging job in a cultural world under constant change.

Nordic Drama Corner is the largest theatrical agency in Finland, having its office in the lively Punavuori district in Helsinki. We represent many leading Finnish playwrights and we carry a broad selection of titles by major dramatists worldwide. We work closely with the entire theatre sector in Finland and we actively cultivate our extensive international network, based on long-standing presence in the field going back to the 1920s.

We are looking for a CEO who can perform the usual management functions in a small company, but also actively participate in the agency’s internal and external work on serving the playwrights and theatres, extending the markets, marketing and sales of Finnish and international drama and musicals by means of knowledge of the Finnish theatre world as well as Finnish and international drama. The managerial task will primarily be related to financial management, board service and meetings, management of our three person staff and development, administration as well as strategy work and business development.

The CEO of Nordic Drama Corner would ideally:

 • have an active interest in theatre and drama;
 • have a university degree in the related fields (this requirement can be compensated with a longer relevant professional experience);
 • have some practical experience in budgeting, contract negotiations and leadership;
 • be able to work in the Finnish, Swedish and English languages, command of other languages is a plus

The new CEO would preferably start in August 2020. Please apply by mail in English to Chairperson of the Board Ms. Jytte Due, jd(a)nordiska.dk by 4 May 2020.

If you have questions to the position offered please contact Board Member Fred Olav Johannessen, foj(a)nordiska.dk , or +4522807205.


Kulttura hakee tuottajaa, tiedottajaa ja taiteilija-pedagogia | Haku 4.5.2020 mennessä

Kulttura - Kainuun lasten- ja nuortenkulttuurikeskus ry hakee määräaikaiseen työsuhteeseen  

2-3 innostunutta ja idearikasta työntekijää: TUOTTAJAA / TIEDOTTAJAA / TAITEILIJA-PEDAGOGIA

Tuottajan työnkuvaan kuuluu mm.kulttuurikeskuksen toiminnan organisoiminen ja koordinointi, toiminnasta tiedottaminen, rahoitusten hakeminen, taloushallinto sekä yhdistyksen hallinnolliset tehtävät yhteistyössä hallituksen kanssa. Hakijalta edellytetään kokemusta kulttuurialalla työskentelystä sekä talousosaamista. 

Taiteilija-pedagogin työnkuvaan kuuluu mm.kulttuurikeskuksen toimintasuunnitelman mukaisen lasten- ja nuortenkulttuuritoiminnan suunnittelu, organisointi, koordinointi ja toteuttaminen taiteen ja taidekasvatuksen keinoin. Taiteilija-pedagogin oma taiteenala määrittää toiminnan sisältöä. Hakijalta edellytetään taidealan tutkintoa sekä kokemusta työskentelystä lasten ja nuorten kanssa. 

Kulttuurikeskuksen toiminnasta tiedottaminen kuuluu molempiin työnkuviin, tai se voidaan irrottaa erilliseksi työtehtäväksi kolmannelle työntekijälle. 

Työtehtävien hoitaminen edellyttää jonkin verran matkustamista Kainuun alueella. 

Kainuun lasten- ja nuortenkulttuurikeskus Ry Kulttura on perustettu kesäkuussa 2017 ja sen varsinainen toiminta käynnistyi elokuussa 2018. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää toimialueensa lasten- ja nuortenkulttuuritoimintaa ja sen edellytyksiä sekä saavutettavuutta ja saatavuutta. Lisäksi yhdistyksen tarkoituksena on edistää alueen lasten- ja nuortenkulttuurin toimijoiden toimintaedellytyksiä sekä vahvistaa alueen taide- ja kulttuuritoimijoiden yhteistyötä.

Lisätietoja Kultturan toiminnasta ja projekteista: www.kulttura.fi

Työ alkaa 1.8.2020 ja kestää n. 10 kk. Työ on osa-aikainen.

Vapaamuotoiset hakemukset ansioluetteloineen pyydetään toimittamaan maanantaihin 4.5.2020 klo 16 mennessä sähköpostitse osoitteeseen merja.ojalammi(a)sotkamo.fi  

Ilmoita hakemuksessasi mistä työnkuvasta olet kiinnostunut.  

Hakemusten perusteella lähetetään kutsu haastatteluun. Etähaastattelu on mahdollinen. 

Lisätiedot: Merja Ojalammi, Hallituksen puheenjohtaja / Kainuun lasten- ja nuortenkulttuurikeskus ry, P. 044 7502125 


Riihimäen Nuorisoteatteri etsii rehtoria määräaikaiseen tehtävään | Haku 19.5.2020 mennessä

Tunnet teatteritaiteen perusopetuksen kuin omat taskusi. Haluat olla vaikuttamassa sekä koulutasolla, että valtakunnallisesti TPO-kentän tulevaisuuteen. Näet mahdollisuuksia ja olet innostunut koulun, opetuksen ja henkilöstön kehittämisestä. Olet kiinnostunut uusien rahoitusmallien etsimisestä ja sinulla on hyvät yhteiskuntasuhteet. Haluat tutkia uusia toimintamalleja ja taloushallinto on sinulle tuttua.

Olet aktiivinen, sosiaalinen ja hallitset nykyaikaiset viestintäkanavat. Olet hyvä organisoija ja ongelmanratkaisija. Sinulla on kokemusta henkilöstöjohtamisesta jatkuvan muutoksen organisaatiossa.

Edellytämme hakijoilta kokemusta opettajan työstä, hallinnollista osaamista sekä tulevaisuuden haasteiden ja muutostekijöiden tuntemista.  Etsimme rehtoria, jonka johtajuus perustuu dialogisuuteen, hyvään itsensä johtamiseen sekä esimerkillä johtamiseen. Hakijoille katsotaan eduksi esimerkillisyys jatkuvasta oppimisesta sekä tahto ja taito positiivisen pedagogiikan kautta rakentavaan vuorovaikutukseen.

Kelpoisuusvaatimukset määräytyvät opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen (986/1998) mukaisesti. Rehtoriksi on kelpoinen henkilö, jolla on:

1) ylempi korkeakoulututkinto;
2) opettajan kelpoisuus;
3) riittävä työkokemus opettajan tehtävissä; sekä
4) opetushallituksen hyväksymien perusteiden mukainen opetushallinnon tutkinto, vähintään 25 opintopisteen tai vähintään 15 opintoviikon laajuiset yliopiston järjestämät opetushallinnon opinnot taikka muulla tavalla hankittu riittävä opetushallinnon tuntemus. (3.11.2005/865)

Määräaikaisuus ajalle 1.8.2020-31.7.2022
Tehtävä tulee ottaa vastaan elokuun alussa. Työ edellyttää myös ilta- ja viikonlopputyötä.

Hakuaika 21.4.-19.5.2020
Haastattelut järjestetään viikolla 22.

Lisätietoja ja tiedustelut tehtävästä nykyiseltä rehtorilta, Sanna Saarelalta sanna(a)rnt.fi tai 0503554646

Lähetä meille vapaamuotoinen hakemuksesi ja CV:si 19.5.2020 mennessä:  hakemukset(a)rnt.fi

Tehtävään valitun on ennen sen vastaanottamista toimitettava hyväksyttävä todistus terveydentilastaan sekä esitettävä lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä annetun lain (504/2002) perusteella rikosrekisterilain (770/1993) 6 § 2. momentissa tarkoitettu rikosrekisteriote.

Riihimäen Nuorisoteatteri on Suomen suurin teatteritaiteen perusopetusta antava oppilaitos. Nuorisoteatteri on valtakunnallinen, näkyvä kulttuurivaikuttaja ja suunnannäyttäjä, joka antaa laadukasta taiteen perusopetusta yli viidellesadalle oppilaalle ympäri Etelä-Suomea.

PODCASTEJA

Ahlroos & Pusenius podcast

keskusteluja taiteesta, tieteestä ja kulttuurista.

Kuuntele jaksot:

#1 Ilja Lehtinen

#2 Valtteri Raekallio 

#3 Joakim Pusenius


Oblivia 20 blog: the art of documenting live performances

New posts in the Oblivia 20 blog! Christopher Hewitt has documented Oblivia’s stage works for many years. In this podcast he and Anna-Maija Terävä talk about the purpose of documenting live performances. Recorded at Hangö Teaterträff Festival in June, 2019.

https://oblivia.fi/oblivia20/on-documentation/


Musikaalimatkassa Podcastin kehujakso, osa 1

Musikaalimatkassa Podcast pyysi kehuja koronakevään ankeutta piristämään, ja niitä on lähetetty – peräti kahden jakson tarpeiksi! Aloitamme tässä jaksossa teatteri-ihmisille osoitetun kehutulvan purkamisen.

Mukana kehumassa vakiovieraamme Viljatuuli ja kehuja lukemassa Saara Jokiaho ja Severi Saarinen.

Kuuntele täältä: https://soundcloud.com/musikaalimatkassa-podcast

MUITA ILMOITUKSIA

Teatterimuseo: Teatterikissan kotiseikkailu

Teatterikissa on monille tuttu Teatterimuseon lomaseikkailuista. Nyt Teatterikissa loikkaa museon verkkosivuille ja järjestää puuhaa, jota voi tehdä omassa kodissa yhdessä perheen kesken.

Teatterikissan kotiseikkailujen tehtävät ja aiheet liittyvät teatteriin, kuinkas muuten! Jokaisessa tehtäväpaketissa keskitytään johonkin teatterin osa-alueeseen. Lopulta on koossa kokonainen oma teatteriesitys!

Teatterikissa kuljettaa ja loruilee tarinaa eteenpäin ja välillä saat tehtäväksi erilaisia tehtäviä. Joihinkin tarvitset paperia ja kynän, joihinkin myös muita kotoa löytyviä tarvikkeita. Joistakin tehtävistä on ladattavissa tulostettavat versiot.

Uusia jaksoja julkaistaan viikottain keväällä 2020.

https://www.teatterimuseo.fi/fi/Teatterikissan-kotiseikkailu


Teatteri Hevosenkenkä tarttuu Satupuhelimeen

Satupuhelin on uutta, poikkeusolojen aikaan Italiassa lasten iloksi kehitettyä ja Espoossa Teatteri Hevosenkengän henkeen päivitettyä toimintaa, jossa satu tulee lähelle. Lapset voivat varata Satupuheluajan, ja lastenteatteriin erikoistunut näyttelijä soittaa sovittuun aikaan, kertoakseen lapselle sadun. Satupuheluita soittavat näyttelijät Eero Ahre, Outi Haaranen-Halme, Pekka Heiman ja Antero Nieminen

Satua voi toivoa etukäteen ja puheluajan varata Teatteri Hevosenkengän nettisivuilta löytyvällä lomakkeella.

Lastennäytelmiin ja nukketeatteriin erikoistunut Teatteri Hevosenkenkä on Satujen koti. Perinteisemmälle esitystoiminnalle suotuisampana aikana Hevosenkenkä esiintyy kotinäyttämöllä Espoon Mankkaalla sekä kiertueilla ympäri Suomen ja eri puolilla maailmaa.

Hevosenkenkä ylläpitää Satukanavaa, jonka kautta voi katsella ja kuunnella näyttelijän lukemana klassikkosatuja sekä upouusia, lasten omia sadutusmenetelmän kautta syntyneitä satuja. Satukanavalle päivittyy kevään aikana myös kuunnelmaversioita Teatteri Hevosenkengästä tutuista näytelmistä. 

Lisäksi Teatteri Hevosenkenkä hallinnoi valtakunnallista Satupäivää, joka järjestetään vuosittain Sadun nimipäivänä 18.10. Vuonna 2020 Satupäivän teemana on Satumatka maailman ympäri.


Kuinka kunta voi tukea ja tuottaa taidetta ja kulttuuria myös korona-aikana

Monessa kunnassa koronavirus on sulkenut kulttuurilaitoksia ja kulttuuripalveluita, mikä on heikentänyt taiteen saavutettavuutta ja taiteen ammattilaisten toimeentuloa. Kunnat voivat kuitenkin tukea kulttuurialaa, taiteilijoiden toimintaa ja kuntalaisten pääsyä taiteen äärelle monin tavoin, usein varsin maltillisin taloudellisin lisäpanostuksin. Moni kunta on jo löytänyt kekseliäitä ratkaisuja kulttuuripalvelujen tarjoamiseksi ja kulttuurialan ammattilaisten työllistämiseksi korona-aikana.

Forum Artis, KULTA ry ja TTVK kokosivat hyviä ja esimerkkejä ja toimiviksi todettuja käytäntöjä.

Lue käytännöt ja koko kirjoitus Kulta ry:n verkkosivulta


Liikekieli.com: Kutsu kirjoittamaan  

Kevät 2020 jää mieliin. Liikkumis- ja kokoontumisrajoitusten myötä suuri osa tanssialan töistä on peruuntunut, lykätty toistaiseksi tai muuttanut muotoaan. Joidenkin kevääseen on raivautunut äkillistä tilaa, toisten liikkumavara on kapeutunut entisestään. Kaipuu yhteyteen toisten kanssa pysyy. Pitäytyessämme seminaareista, festivaaleista ja pukuhuonekeskusteluista meillä on yhä keinoja jakaa ja ajatella yhdessä. Liikekieli.com kutsuu kanavoimaan aikaa kirjoittamiseen. Muhiiko mielessäsi jokin tanssitaidetta suoraan tai löyhästi koskeva teema tai aihio, jonka olet jo pitkään halunnut saattaa sanoiksi? Odottaako tekstiluonnos viimeistelyä tai lähes valmis juttu julkaisuaan? Haluatko palata ideaan, joka jäi toteuttamatta? Tuo ajatuksesi julki! Tekstisi voi käsitellä poikkeustilaa, mutta se voi käsitellä myös jotain aivan muuta.  

Haemme tekstejä kahdessa kategoriassa:

1) Lyhyet, kevyellä otteella kirjoitetut tekstit, esim. kolumnit

2) Pidemmät, esseemäiset tekstit

Ehdota juttua alustavan aiheen ja lyhyen kuvauksen kanssa perjantaihin 8.5.2020 mennessä. Kerro lisäksi, kumpaan kategoriaan ajattelet tekstisi sijoittuvan. Valitut tekstit julkaistaan kevään – syksyn 2020 aikana. Kirjoitustyöstä maksetaan palkkio.

Tervetuloa pysähtymään kirjoittamisen äärelle tänä poikkeuksellisena aikana!

Lisätietoja antaa Outi Markkula
outimaria.markkula(a)gmail.com
puh. 040 589 9153

Lue koko ilmoitus Liikekieli.com -sivulta


twitter.com/tinfotweets

TINFO julkaisee ajankohtaisista teatterialan tapahtumista uutiskirjeen kerran viikossa.
Voit tilata TINFO-tiedotteet sähköpostiisi tästä.

Aiemmin ilmestyneet TINFO-tiedotteet.