28.04.2020

TINFO-tiedote 15 / 28.4.2020

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Ihmisyysinvalidina. En tiedä, mitä opiskelijat ajattelevat, en pysty säätelemään informaatiota, en intensiteettiä, en juuri mitään:  pitkästyvätkö, jääkö jotain ymmärtämättä, mennäänkö liian kovaa kyytiä, miten ihmiset reagoivat toistensa ajatuksiin. Tunsin itseni ihmisyysinvalidiksi.

TINFO PALVELEE

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

KOULUTUSTA JA KURSSEJA

TYÖPAIKKOJA

MUITA ILMOITUKSIA

twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Ihmisyysinvalidina

Sähköpostiin sataa jos jonkinmoista koulutusta hajautettujen tiimien johtamisesta, etäjohtamisesta, etäkokousetiketistä. Erilaiset kokous- ja partyalustat ovat tulleet tutuiksi. Opetusta annetaan etänä. Muutaman opetussession jälkeen olin ihan puhki, päätä särki. Tuntui kuin olisin haronut tyhjää. En tiedä, mitä opiskelijat ajattelevat, en pysty säätelemään informaatiota, en intensiteettiä, en juuri mitään:  pitkästyvätkö, jääkö jotain ymmärtämättä, mennäänkö liian kovaa kyytiä, miten ihmiset reagoivat toistensa ajatuksiin. Tunsin itseni ihmisyysinvalidiksi.

Korona on myös traumakokemus: traumanjälkeiseen hoitoon, ohjaukseen ja huoltoon pitää panostaa.

Opiskelijoiden ahdistusta ja ikävää voin vain kuvitella, varsinkin opiskelijoiden, jotka ovat valinneet kinesteettisen toimijuuden ja asiantuntijuuden tulevaksi ammatikseen. Ekstrakuormittuneisuutta, stressiä, yksinäisyyttä – miten tehdä irtiotto kämpästä ja opiskelusta, miten rentoutua ja nukkua. Miten nyt kurottautua toisten puoleen? Korona on myös traumakokemus: traumanjälkeiseen hoitoon, ohjaukseen ja huoltoon pitää panostaa.

Kuinka suuren kinesteettisen empatiavajeen koronakriisi jättää jälkeensä? Empatia on sitä, että  pystymme tietämään ja tuntemaan jotain siitä, mitä toinen tuntee ja kokee. Me pystynne asettautumaan toisen kokemuksiin, liike auttaa ymmärtämään. Jaana Parviainen on kirjoittanut kinesteettisestä empatiasta (2002) – ja sitä paitsi jäämme tällä hetkellä.
 

Teatteri ja esitykset politiikan teon välineinä

Jokainen voi luoda oman poliittisen näyttämönsä, oman yhteiskunnallisen esitysalustansa. Performanssit toimivat politiikan teon, yhteiskunnallisten epäkohtien politisoimisen alustoina.

Politiikasta-verkkojulkaisusta voi lukea analyyttistä pohdintaa Tampereen yliopiston teatterityön, viestinnän ja yhteiskuntatieteiden opiskelijoiden yhteiskurssista, jossa toteutettiin erilaisia yhteisen kohtaamisen ja poliittisen vaikuttamisen paikkoja.

Opiskelijat toteuttivat kolme helmikuun alussa järjestettyä tapahtumaa: Teekutsut; Avohakkuiden hautajaiset ja What the F*rtum.

Tällaisessa toiminnassa saattaa toteutua myös se, mistä Giorgio Agamben puhuu: etsitään politiikkaa ilmiöistä, joita ei pidetä ”poliittisina”.

Helppoa politiikan suljetuilta vaikuttaville ammattilaisareenoille astuminen ja osallistuminen politiikkaan taiteen keinoin ei ole. Kynnyksiä riittää. Huomiotaloudessa huomioidaan vain kirkkaaksi hiotut napakat viestit.
 

Taiteellisen vapauden surkea tila

Freemuse on jälleen julkaissut raporttinsa State of Artistic Freedom 2020 taiteilijoiden sanan- ja ilmaisuvapauden rikkomuksista vuonna 2019: 711 taiteellisen vapauden rikkomusta 93 maassa. Maailma on menossa suvaitsemattomampaan suuntaan. Raportin iso kuva on lohdutonta luettavaa.

Hiljaista kesää

Kesäteattereiden tilanne elää tai pikemminkin kuolee tältä kesältä. Tiedottajamme Jenni Ylinentalo on tehnyt jatkuvaa seurantaa kesäteatterista.  27.4. aamulla 19 isosta kesäteatterista, jotka vuosi sitten keräsivät kukin yli 10 000 katsojaa 14 on jo siirtänyt esityskauttaan tai perunut esityksensä. Perumisia tulee takuuvarmasti vielä lisää.

Kesäteattereiden miljoonayleisö jää iloa ja mielihyvää paitsi koronakesänä.

Suhteellistetaan tätä mahdollista esityslovea. Vuonna 2019 nämä 19 teatteria keräsivät liki 400 000 katsojaa (390 2013). Sitten on vielä satoja muita, suurempia ja pienempiä kesäteattereita, niistä arviolta noin puolet on ilmoittanut peruvansa esityksensä. Viime vuosina on joka kesä ollut tarjolla noin 400 teatteriesitystä ympäri maan. Kesäteattereiden miljoonayleisö jää iloa ja mielihyvää paitsi koronakesänä.
 

Tapahtumamme maailman olkkareihin

Goethe-Institut on perustanut digitaalisen kulttuurikalenterin , jonne taiteilijat ja taide- ja kulttuuri-instituutiot voivat ladata digitaalisia sisältöjään tehdäkseen sen saavutettavaksi kansainväliselle yleisölle.  ”Kaiken ei tarvitse olla täydellistä”, tämä on sivuston motto. Käyttäkää hyvät ihmiset hyväksenne!


Iloa kansainvälisenä Tanssin päivänä

Tanssin tiedotuskeskuksen verkkosivuilta löydät vinkkejä tanssin iloihin. Tanssin päivän 29.4.2020 tapahtumaan Turun Manillassa voi hankkia paikan osoitteesta www.keikalla.fi
 

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

TINFO PALVELEE

TINFO-neuvontapiste korona-aikana

Liikkuminen on rajoitettua, mutta ajatukset liikkuvat vapaasti. Suunnitelmia tehdään ja tarkistellaan ja koko toimintaa kehitetään. Onko kansainvälinen toiminta elimellinen osa ryhmänne tulevaa toimintasuunnitelmaa 2021? Kaipaat(te)ko sparrausapua kansainvälisen toiminnan suunnitteluun?  

TINFOn kansainvälisen liikkuvuuden neuvontapiste on avoin palvelu kaikille teatterintekijöille. Aiheina voivat olla esimerkiksi esityksen vieminen ulkomaille ja niihin liittyvät tuotantotyökalut (budjetit, tekijänoikeudet, henkilökohtaiset apurahat, ryhmien avustukset, sopimukset, jne). Soitelkaa 28.4. alkaen, niin katsotaan riittääkö jo puhelu vai valitaanko muu väline tai tapa (zoom.us/skype.com): 050 359 0861 / Jukka Hyde Hytti.

Mentorointi on kahden teatterialan ammattilaisen välistä vuorovaikutusta, joka toteutetaan mentoroitavan eli aktorin tarpeiden mukaan (tavoitteena vähintään 1+1 kohtaamista, à 2 h). Kohteina kansainväliset hankkeet (teatterialan katselmukset, tuotantoresidenssit), esitysvienti, kiertueet, yhteistuotannot, sopimukset ja vientihankkeiden budjetoinnit. Mentorointi on tarkoitettu lähinnä tuottajille, festivaalijohtajille, managereille ja agenteille. Sovitaan milloin ja millä virtuaalialustalla (zoom.us/skype.com): jukka.hyde.hytti(a)tinfo.fi


Ruotsinkielinen uutiskirje TINFO e-Nytt ilmestyy 19.5.2020

TINFO e-Nytt ilmestyy ja lähetetään sen tilanneille tiistaina 19.5.2020. Otamme vastaan ruotsinkielisiä uutisianne ja muita tiedotteitanne. Lähetä niitä meille ehdolle osoitteella: tinfo (a) tinfo.fi vaikka samantien, mutta viimeistään perjantaina 15.5.2020.

Sitä ennen viikottainen uutiskirjeemme TINFO-tiedote ilmestyy kahtena torstaina: 7.5. ja 14.5.2020.

Aurinkoista vappuviikkoa kaikille toivottavat,

Jenni ja Sari


Teatteri kotisohvalle -poimintoja

Laajasalon opiston näyttelijätyön linjan Arki-näytelmä Zoom-alustalla 28.4., 29.4., 5.5., 6.5.
Joensuun kaupunginteatterin "Näytelmä viikossa" huipentuu ensi-iltaan 29.4.
Kansainvälinen tanssin päivä: Huushollin tanssiprotokolla + Harjoitus rakkaudesta 29.4.
Joensuun kaupunginteatterin lyhytelokuva It's a Match -ensiesitys 30.4.
Tampereen Työväen Teatteri: Vuonna 85-livestream 30.4.
Vaasan kaupunginteatterin vappukonsertti 30.4.
Stella Polaris: Improvisoitu Vappu Live 30.4.
Helsingin Kaupunginteatteri: Taidetta koteihin runoestitys Puiden oksilla on valoa 15.5.
Turun Kaupunginteatterin livelähetykset perjantaisin
Aurinkobaletin livelähetykset 14.4.-12.6.
Teatteri Totti: Uutislähetys -uusi osa perjantaisin

Teatteri kotisohvalle päivittyy sitä mukaa, kun saamme tietoja. Teatterilaiset, ilmoitelkaa: tinfo (a) tinfo.fi

UUTISIA

TINFOn hallituksen uusi kokoonpano, Mikko Kanninen jatkaa puheenjohtajana

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) ry:n vuosikokous on valinnut yhdistyksen hallituksen jäsenet erovuoroissa olleiden tilalle. 

Puheenjohtajaksi valittiin toiselle kaudelleen teatterinjohtaja Mikko Kanninen

 

Uusiksi jäseniksi kaudelle 2020-2021 valittiin:


Näyttelijä Risto Autio

Tuotantoassistentti Emma Mether 

Ohjaaja, lehtori Riko Saatsi  
 

Jatkokaudelle 2020-2021 valittiin jäsenet:

 

Kirjailija Markku Hoikkala

Tanssitaiteilija, yliopistonlehtori Samuli Nordberg

Viestintä- ja yhteyspäällikkö Hanna-Reetta Schreck

Teatterinjohtaja Anna Veijalainen
 

Kauttaan hallituksen jäsenenä seuraavaan vuosikokoukseen saakka jatkavat:

 

Toiminnanjohtaja Annukka Ruuskanen

Työehtoasiantuntija Anu Suoranta
 

Tiedustelut: 
TINFO / johtaja Hanna Helavuori, hanna (a) tinfo.fi, +358 44 363 1722


Tampereen Työväen Teatteri käynnistää uudenlaisen residenssihankkeen 

Tampereen Työväen Teatteri käynnistää residenssihankkeen, joka tarjoaa työmahdollisuuksia freelancereille ja esittävän taiteen pienryhmille. Hanke lisää myös TTT:n oman ohjelmiston moninaisuutta. Residenssihankkeessa annetaan freelancereille ja esittävän taiteen pienryhmille mahdollisuus käyttää teatterin tiloja ja muita resursseja omaan harjoitus- ja esitystoimintaan. 

TTT avaa kesän 2021 residenssihaun syksyllä 2020. Residenssihankkeen ensimmäinen vaihe kestää vuoteen 2022 asti. 

TTT on ollut viime vuosina aktiivisesti kehittämässä muun muassa yhteistuotantorakenteita, jotka luovat työskentelymahdollisuuksia pienemmille teatteriryhmille ja freelancereille. Residenssitoiminta on tätä samaa prosessia, jossa tutkitaan miten valtionosuutta nauttivat taidelaitokset voivat edistää koko esittävän taiteen kentän toimintaa. TTT on saanut residenssihankkeeseen erillisen Business Finlandin myöntämän 100 000 euron rahoituksen. 

Tuki ei kohdistu suoraan Tampereen Työväen Teatterin olemassa olevaan toimintaan vaan se luo uuden rakenteen, jossa TTT:n resursseja voivat jatkossa hyödyntää ne, jotka ottivat koronatilanteen pahimmat iskut. Juuri nyt tarvitaan sellaisia tekemisen rakenteita, joiden avulla tästä kuopasta noustaan laajana rintamana”, toteaa teatterinjohtaja Otso Kautto.

Teatterissa on nykyisellään omaa esitys- ja harjoitustoimintaa vain varsinaisen esityskauden aikana. Residenssien myötä teatterin tilat ovat hyötykäytössä ympärivuotisesti. 

Residenssit tuovat Tampereelle lisää kansainvälistä teatteria. ”TTT:n residenssi on matalan kynnyksen kustannustehokas portti kansainväliseen toimintaan. Tavoitteena on saada katsojille enemmän hyvää teatteria”, Otso Kautto sanoo.  

Ensimmäiset askeleet kohti tätä on jo otettu. Kellariteatteriin tuotetaan syksyllä kaksi residenssiesitystä. Syyskuussa nähdään koreografi-taiteilija Maija Hirvasen ja ääni- ja esitystaiteilija Juha Valkeapään ensimmäinen yhteisteos Life as we know it. Lokakuussa Kellariteatteriin saapuu kansainvälisen esitystaideryhmä Oblivian Stuttgartissa kantaesityksensä saanut 20-vuotisjuhlateos Verdrängen, Verdrängen, Verdrängen.

Lisätietoja

teatterinjohtaja Otso Kautto, haastattelupyynnöt tiedottaja Sari Andersson, 050 5959 069, sari.andersson (a) ttt-teatteri.fi


Kulttuuria kaikille -palvelussa on alkanut uusi Matkalla-hanke

Matkalla-hankkeessa valmistellaan malleja, joilla voidaan edistää vammaisten ja viittomakielisten taiteentekijöiden inkluusiota taiteen kentällä. Potentiaalisia työkaluja ovat taiteilijoiden mentorointi tai sitä lähellä olevat vertaistuki ja kollegiaalinen oppiminen, portinvartijoiden koulutukset vammaisuuden kysymyksistä ja moninaisuudesta sekä verkoston luominen aiheen ympärille.

Matkalla-hanke on Koneen Säätiön rahoittama ponnistushanke.

Hankkeen myötä on myös perustettu keskusteluryhmä Facebookiin: Vammaiset ja viittomakieliset taiteilijat & liittolaiset. Ryhmä on suljettu ryhmä, joka tarjoaa vertaistukea, keskustelua ja tiedon jakamista. Kaikkien taiteenalojen edustajat ja tekijät ovat tervetulleita ryhmään ja keskustelemaan! Ryhmä jatkaa toimintaansa Matkalla-hankkeen päätyttyäkin.

Matkalla-hanke - mitä teemme?

 • Kartoitamme taiteen alalla toimivia mentorointiohjelmia - myös kansainvälisesti - ja jäsennämme, mikä voisi toimia vammaisten ihmisten kohdalla.
 • Luomme mentoroinnin, vertaistuen ja kollegiaalisen oppimisen malleja, jotka tavoittaisivat vammaisia tekijöitä ja auttaisivat vammaisten opiskelijoiden ja taiteilijoiden urakehitystä.
 • Suunnittelemme koulutuksia vammaisuuden kysymyksistä taidekentän toimijoille. 
 • Luomme yhteistyöverkoston aiheen ympärille. 
 • Järjestämme aihetta käsittelevän seminaarin ja luomme julkista keskustelua. 
 • Tässä hankkeessa etsitään uusia toimintamalleja. Jotta hankkeen päätyttyä ei jäädä tyhjän päälle, on jatkossa tavoitteena juurruttaa mallit osaksi taidekoulutusta ja taidekentän rakenteita uuden hankerahoituksen avulla.

Hankkeen työskentelyaika on maaliskuusta syyskuuhun 2020. 

Lue lisää hankkeen taustoista Matkalla-hankkeen sivulta Kulttuuria kaikille -palvelun verkkosivulla.

Keitä tämä koskee?

Rakennamme verkoston aiheen ympärille. Verkostoon kutsuttavia ja edelleen tervetulleita tahoja ovat: 

 • vammaisalan kulttuuritoimijat 
 • viittomakielisen yhteisön kulttuuritoimijat 
 • vammaiset taiteilijat – jo nyt taiteilijana työskentelevät sekä potentiaaliset tulevaisuuden taiteilijat 
 • taidealan koulutusta järjestävät oppilaitokset 
 • mentoroinnin asiantuntijat 
 • toimijat, jotka kehittävät taidealaa yhdenvertaisemmaksi 
 • portinvartijarooleissa toimivat henkilöt kuten tuottajat, rahoittajat, oppilas- ja taiteilijavalintojen tekijät, kuraattorit, kriitikot, taidehallinnon toimijat 
 • vammaisten tukipalveluista vastaavat sote-palvelujen toimijat

Kumppanuus Eucrean kanssa

Hankkeen pääkumppani on Kulttuuriyhdistys Suomen EUCREA ry, joka on Suomessa ainoa kulttuuri- ja vammaisalaa yhdistävä toimija, jolla on yhteydet taiteilijoihin yli vammarajojen. Kaikki EUCREA:n toiminta on vammaisten henkilöiden itsensä organisoimaa.

Koskettaako tämä hanke sinua? Ota meihin yhteyttä! 

Hankekoordinaattori Maija Karhunen, maija.karhunen (a) cultureforall.fi, 040 188 3538
Erityisasiantuntija Sari Salovaara, sari.salovaara (a) cultureforall.fi, 040 931 3958

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia
Lisää teatterielämyksiä Teatteri kotisohvalle -sivulta: www.tinfo.fi/fi/Teatteri_kotisohvalle


Kansainvälinen tanssin päivä 29.4.2020 

Nyt jos koskaan kaivataan jaettua tanssin iloa! Kansainvälistä tanssin päivää juhlitaan tänä vuonna videoin ja tanssihaastein ympäri maailmaa.  
 
Tanssin tiedotuskeskus on koonnut keskiviikon 29.4.2020 kotimaan tanssitapahtumat ja -tempaukset yhteen – siirrä siis huonekalut syrjään ja laita jalalla koreasti kansainvälisen tanssin päivän kunniaksi!


Philosophical Theater online: Let’s Think the World Over | 30 April 2020

Let’s Think the World Over

During the state of emergency caused by the outbreak of COVID-19, Bitef Theatre has launched a digital edition of the Philosophical Theatre. Every Thursday in April, at 8pm, Bitef Theatre YouTube channel will broadcast live discussions with eminent Bitef Theatre artists.

After the successful discussions with the theatre director Oliver Frljić (Zagreb), and the theatre director and former Bitef curator Anja Su¨a (Stockholm) and theatre director Milo Rau (Brussels), next is the meeting with the famous name of the contemporary theatre, whose performances we had an opportunity to see at the last-year’s Bitef Stefan Kaegi (Berlin). The discussions will be, like in the “good old times”, moderated by Srećko Horvat and Maja Pelević, while the viewers will have an opportunity to ask them questions.


Theatertreffen virtuell | 1 to 9 May 2020

Special edition from 1 to 9 May 2020

For the first time, the Theatertreffen will be hosted online. We will present six productions from our selection of 10 as on-demand recordings for a period of 24 hours each. Live talks with artists involved in the production and the audience give an opportunity to exchange thoughts and ideas. These screenings will be complemented by the TT Context-programme “UnBoxing Stages – Digital Practice in the Theatre”.


Kaiken keskustelu: Esittävä taide pandemian aikana | 2.5.2020

Esittävä taide on kokenut kenties suurimman iskun koronaviruksen seurauksena taiteiden alalla. Ihmisten fyysiseen vuorovaikutukseen suurilta osin perustuva esittävä taide on jouduttu sulkemaan koko planeetalla. Suurten tapahtumien joukossa se on myös todennäköisesti viimeisimpiä, jotka voivat jälleen aloittaa toiminnan kun koronavirustilanne sen sallii – mikäli entisen kaltaiseen tilanteeseen on paluuta.

Miten esittävä taide selviää tästä kriisistä?

Koska kenellekään ei ole tähän valmiita vastauksia, Kaiken keskus aloittaa keskustelusarjan, joka tuo esille erilaisia lähestymistapoja tähän kysymykseen. Keskustelut nostavat esille sekä uusia kysymyksiä, mutta ne pyrkivät myös etsimään vastauksia ja selviytymiskeinoja tässä tilanteessa yhdessä muiden kanssa.

Ensimmäisellä kerralla keskustelemassa on immersiivisiä esityksiä tekevä monitaiteinen taideryhmä Recover Laboratory. Ryhmä kehittää parhaillaan immersiivistä esitystä, jossa yleisön jäsen kulkee tietyn reitin kaupunkitilassa ja seuraa esitystä yksin. Vaikka esitys käyttää julkista ja fyysistä tilaa – tällä hetkellä paljon käytössä olevan virtuaalisen tilan sijaan – sen suunnittelussa on otettu tarkkaan huomioon sekä hallituksen, THL:n että poliisin ohjeet turvallisuuden suhteen koronavirusaikana.

Tässä keskustelussa Recover Laboratory avaa teoksen prosessia ja ajatuksia siitä miten ryhmä organisoi julkisessa tilassa kaduilla tapahtuvaa esitystä aikana, jolloin lähes kaikki esitystoiminta on ajettu alas.

Keskustelemassa ovat Recover Laboratoryn Inna Huttunen, Miradonna Sirkka ja Sofi Häkkinen. Keskustelua vetää Kaiken keskuksen taiteellinen johtaja Samee Haapa (Sami Henrik Haapala).

Keskustelu alkaa Zoomissa la 2.5.2020 klo 18. Voit osallistua keskusteluun suoraan Zoomissa osoitteessa:

https://zoom.us/j/91153266648
(Meeting ID: 911 5326 6648)

Voit myös seurata keskustelua striiminä osoitteessa: https://www.facebook.com/thecenterforeverything/live/

Muutama huomio Zoomista

Jos et ole käyttänyt Zoomia aiemmin, kannattaa tutustua siihen hieman etukäteen, vaikka se on hyvin helppokäyttöinen.

Zoomin pitäisi toimia myös suoraan selaimen kautta, mutta se toimii parhaiten jos lataat sen omalle koneelle. Zoomin saa ladattua sekä läppärille, padille tai puhelimeen osoitteesta https://zoom.us

Kun saavut Zoomiin, hiljennämme kaikkien muiden paitsi keskustelijoiden mikrofonit. Kun avaamme keskustelun lopussa yleisölle, voit pyytää puheenvuoroa joko chatin kautta tai nostamalla kätesi videolla.

Muutama erityinen huomio

Keskustelu käydään suomeksi. Selvitämme parhaillaan mahdollisuutta englanninkieliseen keskusteluun samasta aiheesta myöhemmin.

Kaiken keskustelu toimii turvallisemman tilan periaatteilla. Tämä tarkoittaa kunnioitusta kaikkia sukupuolia, seksuaalisuuksia, taustoja, kehoja ja kyvykkyyksiä kohtaan. Rasistinen, seksistinen, homofobinen, transfobinen tai muulla tavoin syrjivä käyttäytyminen ei ole sallittua.

Keskustelun vetäjä Samee Haapa vastaa turvallisuudesta virtuaalisessa tilassa. Voit koska tahansa ottaa yhteyden häneen ennen ja jälkeen keskustelun sekä itse keskustelun aikana. Keskustelun aikana voit ottaa häneen yhteyden esim. Zoomin chat-ikkunan kautta.


Web Panel: Immunity of the Arts | 8 May 2020

This web panel, initiated by Master Performing Public Space, invites you to join a discussion about the massive digital shift happening in the cultural world during the current global health crisis (COVID-19).

International Speakers:

 • Nick Green, Founder of The Social Distancing Festival, Canada
 • Chiel Kattenbelt, Associate Professor in Media Comparison and Intermediality at Utrecht University, The Netherlands
 • Stefan Kaegi, Multimedia Artist and co-founder of Rimini Protokoll, Germany
 • Sandra Bozic, Performer and founder of Online Performance Art, Serbia (based in New York)

Moderated by Heleen de Hoon, Head Master Performing Public Space, The Netherlands

Share your thoughts in a post-panel Q&A.


Espoon kaupungin kulttuurin avustusklinikka | 12.5.2020

Onko sinulla kysyttävää Espoon kaupungin kulttuuriavustuksista? Kaipaatko apua hakemuksen tekemiseen? Nyt sinulla on oiva mahdollisuus esittää kaikki askarruttavat kysymykset, sillä järjestämme Kulttuurin avustusklinikan verkossa!

Ensimmäisen puolituntisen aikana (klo 15.00-15.30) kerromme klinikalla yleisesti kulttuuriavustuksista sekä opastamme sähköisen avustusjärjestelmän käyttöön. Tämän jälkeen sana on vapaa kysymyksille ja keskustelulle.

Tule oman aikataulusi mukaan, ei ennakkoilmoittautumista.

Tapahtuma järjestetään Teamsissa. Pääset mukaan klinikalle tästä linkistä: https://bit.ly/2VIdy7A

Päivystämme myös puhelimitse koko tapahtuman ajan. Voit siis myös soittaa numeroon 0503019426, puheluihin vastaa Espoon kaupungin kulttuuripäällikkö Tiina Kasvi.

Hakuajat

 • Projekti- ja kehittämisavustukset sekä taideapurahat: 31.8.2020 klo 15.45 asti
 • Vuosiavustukset: 15.5.2020 klo 15.45 asti. Poikkeuksena kaupunginosa- ja kotiseutuyhdistykset, joiden osalta vuosiavustusten hakuaika päättyy 30.9.2020 klo 15.45.
 • Ammattitaiteilijan työskentelyapuraha: 30.9.2020 klo 15.45 asti

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Ajankohtaiset apurahahaut löydät Apurahavahdista


Helsingin kaupunki: Yksinyrittäjän toimintatuki | Haku 30.9.2020 mennessä

Helsingin kaupunki on avannut haun yksinyrittäjän toimintatukeen. Yksinyrittäjien toimintatuki on 2000 euron arvoinen kertakorvaus yksinyrittäjälle yritystoiminnasta aiheutuneisiin kustannuksiin koronavirustilanteessa. Yksinyrittäjien tukea on mahdollista hakea 30.9.2020 saakka, ja korvausta voi saada ajalta 16.3.-31.8.2020.

Tukea voi saada yksin taloudellista toimintaa harjoittava Suomessa toimiva päätoiminen yrittäjä, jolla ei ole palveluksessaan palkattua työvoimaa. Yksinyrittäjän tuki ei ole riippuvainen toiminnan oikeudellista muodosta ja rahoitustavasta. Sitä voidaan siis myöntää kaikille yritysmuodoille, joina yksinyrittäjä voi toimia, eli yksityisille elinkeinonharjoittajille tai toiminimille, kommandiittiyhtiöille tai osakeyhtiöille sekä kevyt- ja freelancer-yrittäjille.

Avustuksen hakemisen ehdot toteutuvat, mikäli olet YEL-rekisterissä tai sinulla on viime vuodelta yrittäjätuloa tai laskutusta vähintään 20 000 euroa ja toiminta on ollut viime vuonna kannattavaa. Mikäli olet aloittanut yritystoiminnan vasta alle puoli vuotta sitten, tulee sinun todistaa, että tulovirta olisi jatkuessaan johtanut 20 000 euron laskutukseen 12 kuukauden ajanjaksolla. Ehtona on myös, että yksinyrittäjän yritystoiminnan taloudellinen tilanne ja liikevaihto ovat heikentyneet merkittävästi 16.3.2020 jälkeen.

Lue lisää ja hae tukea

Read instructions in English here
Läs anvisningar på svenska här.

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


CINARS Project Presentations - Call for Applications | Deadline 1 May 2020

CINARS offers a unique opportunity to display a work in progress in front of presenters, artists and agents taking part in the CINARS Biennale 2020. The Project Presentations allows 8 artists/companies selected by a jury to share information about a work in progress.  
 
A description of each selected projects will be featured in the CINARS Biennale 2020 official program, website and mobile app.
 
IMPORTANT: A 40 CAD fee will be charged to process this application. Selected artists/companies must rent a booth, a half-booth, a table in the exhibition hall, or be registered as an additional exhibitor. Please note that fee will be refunded if the event is cancelled.
 
Please fill out the online application HERE.

Contact : Monia Routhier (adjcoordo(a)cinars.org)


Vaasan kaupunginteatterissa käynnistyy taiteilijahaku | Haku 24.5.2020 mennessä

Vaasan kaupunginteatteri tarjoaa kuvataiteilijoille mahdollisuuden osallistua taiteilijahakuun. Kolmelle kuvataiteilijalle tullaan tarjoamaan näyttelypaikka Vaasan kaupunginteatterissa.

Vaasan kaupunginteatteri on Vaasan seudun yhteinen taidetalo, jossa halutaan tehdä yhteistyötä eri taidealojen kanssa. Teatterin tulevan näytäntökauden (2020-2021) teemana on rakkaus. Vaasan kaupunginteatteri haluaa tarjota kuvataiteilijoille mahdollisuuden saada teoksiaan kymmenien tuhansien katsojien nähtäville.

Kuvataiteilijat voivat osallistua Vaasan kaupunginteatterin taiteilijahakuun täyttämällä lomakkeen liitteineen teatterin kotisivuilla 24.5.2020 mennessä.
 
Teatteri tarjoaa valituille kuvataiteilijoille näyttelypaikan 1-3 teokselle teatteriravintolan tilassa. Näyttelypaikat ovat tarjolla ajalle 1.9.2020-31.5.2021.
 
Valinnan jälkeen järjestetään lehdistötilaisuus, jossa valitut taiteilijat julkistetaan sekä arvotaan kullekin taiteilijalle oma näyttelypaikka/-seinä. Taideteoksista tehdään näyttelyluettelo ja teokset ovat esillä teatteritalossa kävijöille koko näyttelyajan. Taiteilijoilla on myös mahdollisuus myydä teoksiaan näyttelyn aikana. Teatterin kävijämäärä on noin 60 000 katsojaa vuodessa.

Osallistumisen edellytyksenä on, että taiteilija kuuluu johonkin alan liittoon tai seuraan, esimerkiksi Pohjalainen taiteilijaliitto, Vaasan taiteilijaseura, Vaasan taidegraafikot tai Plattform. Taiteilijavalinnasta vastaavat museotoimenjohtaja Elina Bonelius sekä teatterinjohtaja Seppo Välinen. Valinnasta ilmoitetaan taiteilijoille viikolla 22.

Hakulomake

Yhteyshenkilö
Kristiina Vaalasmaa 
Tiedottaja 
Vaasan kaupunginteatteri 
040 773 7587 
kristiina.vaalasmaa (a) vaasa.fi 

KOULUTUSTA JA KURSSEJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja kursseja ja työpajoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Fyysinen teatterityö -opintokokonaisuus 25 op, 2020-2021 | Haku 3.5.2020 mennessä

Ei ilmoittautumista netin kautta. Kokonaisuuteen valitaan hakemuksen ja valintatilaisuuden perusteella 

11901000 Kurssimaksu: 1320,00 euroa
Aika: 03.08.2020 - 11.06.2021
Paikka: Haapaniemenkatu 6 (Teatterikorkeakoulu)
Opettaja: Useita opettajia

Opintokokonaisuuden rakenne:  


Limingan taidekoulussa uusi teatterilinja | Haku 12.6.2020 mennessä

Teatterilinjan Perusoppijakso alkaa 17.8.2020 ja päättyy 26.5.2021.

Opetusviikot ovat viisipäiväisiä, maanantaista perjantaihin, opetustunnit yleensä klo 9:15-14:45. Silloin tällöin esityskaudella opintoja on myös ilta-aikaan. Asuntolapaikka on tarjolla myös viikonloppuisin.

Teatterilinja tutustuttaa opiskelijan laajasti kehotaiteen ja teatterin perustyökaluihin. Linjalla opiskellut opiskelija omaa taidon näyttelijäntyön, teatteritarpeiston, lavastuksen, puhetekniikan jaohjauksen perusteisiin. Vuoden aikana opiskelija pääsee toteuttamaan yhteisen produktion sekäsooloesityksiä. Perinteisen käsikirjoitukseen pohjautuvan teatterikappaleen opiskelun lisäksi opiskelijat tutustuvat mm. performanssin, nukketeatterin, prosessidraaman, luovan kirjoittamisen ja standupinworkshoppeihin. Teatterilinja preppaa opiskelijan tehokkaasti teatteri- tai esitystaiteiden jatkokoulutukseen.

Lue lisää Limingan taidekoulun verkkosivuilta


Nukkereaktorin livestream pajat ja kaksi master class kurssia keväälle ja kesälle

Nukkereaktorin Aapo Repo järjestää seuraavat livestream työpajat:
 

Livestreamit:

Materiaalit: Paperi, kartonki, liimaa, värit, sakset, niittaaja, vessapaperirullia ja mitä nyt sattuu löytymään!
30.4. klo 10 paperimaski / 3.5.klo 13 Paperinuket (Unipuu)  / 7.5. klo 10 Pikkumarionetti (helppo) (huom! Tähän työpajaan tarvitsee myös narua ja suoraa rimaa ja poran.)
 
 

Master class Nukenrakennus työpajat!

Kaksi master classia tälle keväälle ja kesälle. Kurssi on tarkoitettu yli 15 -vuotiaille aloittelijoille ja kokeneemmille nukenrakentajille. Kurssille osallistumiseen tarvitaan hyvä internetyhteys.

Nuket rakennetaan alusta loppuun. Opetus on sekä suomeksi, että englanniksi. Kurssi käsittää 10 kertaa, jotka ovat 3 tuntia pitkiä. Opiskelija voi katsoa striimin livenä, jolloin on mahdollisuus myös kysyä opettajalta neuvoa chatin kautta. Striimi voidaan katsoa myös jälkikäteen, tämä mahdollistaa osallistumisen myös hieman heikommalla internetyhteydellä. Joten opiskelu onnistuu myös omaan tahtiin. Yksi striimi on katsottavissa yhden viikon ajan, kunnes tulee uusi opetuskerta.
Kuvaaminen tapahtuu usean kameran kautta, jolloin saadaan yksityiskohtaiset kuvat opiskelijoille. Jos teiltä ei löydy pientä verstasta omasta takaa, me käytämme kursilla yksinkertaisia työkaluja, ja niiden hankkiminen tätä pajaa varten ei lisää kauheasti kustannuksia. Parasta siinä on se, että ne työkalut ovat sitten olemassa tulevaisuuden projekteja varten.
Jos teillä on hankaluuksia löytää hyvänlaatuista puuta tai muita materiaaleja, niin Nukkereaktorilta voi tilata materiaalipaketin lisähintaan. Jos ette löydä sopivia tai tarvittavia työkaluja, niin siihen löytyy myös neuvot tarvittaessa.

Ensimmäinen kursseista on:  Sauvanukke 124¤ (sis ALV24%) 
13.5.-15.8.2020 Sauvanukke
Nukenosa -paketti 86¤ (sis ALV). Tämä paketti sisältää materiaalit, jotka riittävät yhteen nukkeen. Paketti ei sisällä työkaluja.
 

Teaterskolan DOT välkomnar nya elever till hösten 2020

Celebrate good times! 

Så började Teaterskolan DOTs lärares livestream för elever och familj. 

Skolans vårtermin avslutades 18 april med glada övningar som eleverna fick delta i på distans. Det blev en lite annorlunda avslutning på teaterskolans första läsår på grund av coronaviruset. Slutet av undervisningen sköttes på distans, elever och lärare möttes via videosamtal. Men före det har det hunnit hända mycket. 

Teaterskolan DOT öppnade sina dörrar hösten 2019 och har redan fem grupper som får ta del av grundläggande konstundervisning i teaterkonst. Undervisningen ordnas enligt den allmänna lärokursen för barn och ungdomar i årskurs 1-9 på svenska. För att möjliggöra att fler elever lättare kan delta i undervisningen ordnas verksamheten på tre ställen i Helsingfors; i DOTs utrymmen på Busholmen, på Luckan och i Nordsjö. 

Finlands system för grundläggande konstundervisning är unikt i världen. Teaterskolan DOT är den enda skolan i huvudstadsregionen som ordnar grundläggande konstundervisning i teaterkonst på svenska. Många barn, ungdomar och föräldrar vet inte om att det ordnas på svenska eller att det överhuvudtaget finns en möjlighet för barn och ungdomar i åldern 7-16 att ta del av gedigen konstundervisning. 

I vår kan elever börja anmäla sig till nästa läsår. Snart öppnas också anmälningen för nya elever. Anmälningen sker via teaterskolans hemsida och anmälningar tas emot året runt. Skolan ordnar inga inträdesprov. 

Höstterminen börjar i augusti och på konstens natt 20 augusti kommer skolan att fira ett år. Följ oss på Instagram och Facebook och se vår hemsida för mer information om hösten 2020. 

Teaterskolan upprätthålls av Föreningen för Drama och Teater, DOT r.f., som är ett dramapedagogiskt kompetenscenter grundat år 2006. DOTs verksamhet har tillämpad drama som utgångspunkt. För mer information om Föreningen för Drama och Teater DOT r.f: www.dotdot.fi  

Frågor om Teaterskolan DOT? Skolans rektor Anne Sandström: anne.sandstrom (a) teaterskolandot.fi, 045 - 315 1150

TYÖPAIKKOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Uni­ver­si­tets­lek­tor i es­te­tis­ka äm­ne­nas di­dak­tik | Ansök senast 29.4.2020 

Pedagogiska fakulteten vid Helsingfors universitet är Finlands mångsidigaste enhet för forskning och utbildning i pedagogik och lärarutbildning och också internationellt ansedd. Fakultetens forskning och undervisning har som mål att på bästa sätt förverkliga människans kulturella och sociala potential för individens och mänsklighetens bästa. 

Pedagogiska fakulteten söker en uni­ver­si­tets­lek­tor i es­te­tis­ka äm­ne­nas di­dak­tik

tillsvidare fr.o.m. 1.8.2020

Universitetslektorns forskning förväntas ligga inom ramarna för de estetiska ämnenas didaktik. Universitetslektorn bidrar till fakultets forskningsmiljö och tvärvetenskapliga forskningsområden. Av särskilt intresse är estetiska lärprocesser, performativitet eller hållbarhet. Universitetslektorn bedriver självständig forskning, planerar, genomför och utvecklar undervisning främst inom klasslärarutbildningen, men även inom inriktningen för småbarnspedagogik, handleder praktik och examensarbeten. Dessutom ingår det i universitetslektorns uppgifter att delta i administration kopplad till undervisning. 

Universitetslektorn i estetiska ämnenas didaktik förväntas undervisa samt utveckla undervisning på flera estetiska ämnesområden samtidigt och i samarbete med utbildningsinriktningarnas personal. Fokus ligger på musikens och slöjdens didaktik, men även gymnastikens didaktik och dramapedagogik och olika kombinationer av dessa ämnesområden kan beaktas. Kompetens inom flera områden räknas som merit. Även programmering kan med fördel ingå i kombinationen. Universitetslektorns titel kan specificeras enligt den till uppgiften valda personens ämnesdidaktiska kompetens (t.ex. musikens didaktik och dramapedagogik).

Bruttolönen är 3 300–5 000 euro per månad beroende på meriter och erfarenhet. Anställningen har en sex månaders prövotid.

Till ansökan bifogas i en enda pdf-fil: 
- akademisk portfolio (redogörelse för undervisningsmeriter ges på separat blankett) 
- redogörelse för undervisningsmeriter (ges på e-blankett: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/94576/lomake.html) 
- en numrerad publikationsförteckning 
- en (högst 3 sidor lång) redogörelse för den sökandes vetenskapliga verksamhet (aktivitet i forskarsamhället, internationell forskning och anskaffning av forskningsfinansiering inklusive den sökandes roll i anskaffningen) 
- utvecklingsplan för forskningen och undervisningen.

Anvisningar för bilagorna: https://www.helsinki.fi/sv/pedagogiska-fakulteten/fakulteten/jobba-hos-o.... Pdf-filen ska namnges enligt följande: efternamn_unilektorestetiska. Övriga bilagor, t.ex. rekommendationsbrev och betyg, behövs inte.

Ansökan lämnas in i universitetets elektroniska ansökningssystem via länken "Sök anställningen". Sökande som är anställda vid Helsingfors universitet lämnar in ansökan i SAP HR.

Sista ansökningsdag är 29.4.2020.

Ytterligare upplysningar om anställningen ges av professor Erika Löfström tel. 0504150150 eller erika.lofstrom(at)helsinki.fi. 

Frågorna som gäller rekryteringsprocess eller systemets tekniska stöd, vänligen kontakta linda.ylonen(at)helsinki.fi.

MUITA ILMOITUKSIA

Kirjoituskutsu: Kulttuuriala koronaepidemian aikaan

Koronaepidemia ja siihen varautuminen mullistivat työelämän ja toimeentulon monilla kulttuuri- ja taidealoilla ja niiden organisaatioissa työskentelevillä. Alalla työskennellään hyvin monenlaisissa, esimerkiksi taiteellisissa, teknisissä, käsityöläis-, johdon, hallinnon, viestinnän ja näitä yhdistelevissä tehtävissä. 

Monilta ovat työt hävinneet, kohdalle on tullut lomautus, ja suunniteltuja töitä on rauennut. Ne, joilla työt ovat jatkuneet, ovat voineet kokea työssään huolta omasta ja työtovereidensa terveydestä. 

Kokemus on voinut muuttaa näkökulmaa alaan ja sen mahdollisuuksiin tai saanut arvioimaan uudelleen työn epävarmuutta tai sen tuomaa turvaa. Johtajatkin ovat olleet uudenlaisen tilanteen edessä, kun valmista karttaa ei ole ollut olemassa. Miten sinä olet tämän muljautuksen kokenut?

Tutkimusryhmämme Kulttuuriala poikkeustilanteessa kerää kirjoituksia näistä kokemuksista ja työelämän muutoksista tutkimustarkoituksiin, ja toivomme vastauksia mahdollisimman monipuolisesti eri tehtävistä ja asemista

Alle on koottu mahdollisia teemoja kirjoitukseesi, mutta valinta siitä, mitä haluat tuoda esiin, on sinun. Jos listasta puuttuu jokin olennainen kysymys, kerro omin sanoin tästä sinulle tärkeästä asiasta. Kerro myös ainakin hieman siitä, minkätyyppisissä tehtävissä toimit. Kysymykset/ teemat, joita kirjoituksissa voisi käsitellä: 

 • Miten epidemiaan liittyvä poikkeustilanne on vaikuttanut työn suunnittelemiseen, työtehtäviin, työhön käytettävään aikaan, sen tahtiin ja rytmeihin?
  • Jos olet menettänyt työsi tai toimeksiantosi, saatko työttömyyskorvausta, haetko hallituksen poikkeusjärjestelyn kautta tullutta itsensä työllistäjien tukea tai onko sinulla muita tulonlähteitä? 
  • Oletko löytänyt uusia mahdollisuuksia ja tapoja tehdä työtäsi (esim. virtuaaliset työtavat tai -kanavat)? Onko työhösi ja työskentelyysi tullut sisältöjä vallitsevasta tilanteesta ja sen käsittelemistä? Onko työhösi tullut ulottuvuuksia, joiden ajattelet olevan pysyviä? Oletko siirtynyt muihin töihin? 
  • Millaisia päätöksiä olet joutunut tekemään? Miten olet punninnut tilanteet, joissa olet joutunut tekemään toisia koskevia päätöksiä (työturvallisuus, toimeentulo, organisaation selviytyminen ja tulevaisuus jne.)?
 • Miten sinua työpaikkasi tai muut työhön liittyvät yhteisöt ja verkostot tai yksittäiset ihmiset ovat tukeneet? Entä yhteiskunta ja hallituksen toimet? Millaisina näet ne? 
 • Onko sinulla ollut tilanteita, joissa olet kokenut tulleesi epäoikeudenmukaisesti kohdelluksi tai syrjityksi? 
 • Oletko mielestäsi selvinnyt tilanteesta hyvin/ huonosti? Mikä tähän on mielestäsi vaikuttanut? Onko kokemuksesi muuttanut tapaa, jolla näet työsi ja sen merkityksen?
 • Millaisen tulevaisuuden näet omalle työllesi? Millaisia odotuksia, toiveita ja pelkoja sinulla on? Miten näet alasi tulevaisuuden kokemustesi valossa ylipäätään?

Lähetä kirjoituksesi viimeistään 30.6.2020 mennessä. Lomake löytyy: https://services.fsd.uta.fi/penna/koronakulttuuriala/33

Lisätiedot:
Minna Leinonen, minna.leinonen (a) tuni.fi, Tampereen yliopiston Työelämän tutkimuskeskus 


Kulturama.digital on Goethe-Institutin uusi alusta digitaalisille kulttuuritapahtumille

Kulttuuria sosiaalisesta etäisyydestä huolimatta? Goethe-Institut on avannut digitaalisen foorumin kulturama.digital, jonka tarkoituksena on lisätä kulttuurialan ammattilaisten ja heidän digitaalisten tapahtumiensa näkyvyyttä ja tavoitettavuutta yli maiden rajojen. Kaikkien alojen taiteilijat voivat näin tuoda tapahtumansa kansainvälisen yleisön saataville. Alustan lahjoitustoiminnon ansiosta katselijoiden on myös mahdollista antaa taloudellista tukea taiteilijoille. 
 
Olipa kyse olohuonekonsertista Tokiossa, virtuaalisesta näyttelykiertueesta New Yorkissa tai live-streaminä lähetettävästä lukutilaisuudesta Nairobissa, tarjolla on laaja valikoima digitaalista kulttuuritarjontaa, jota taiteilijat ja kulttuurilaitokset voivat nyt ladata ilmaiseksi Kulturama.digitaliin. 

Kaikki tarjonta on jäsennelty englanninkielisellä alustalla selkeästi aiheittain, alueittain ja ajankohdan mukaan, jotta jokainen löytää nopeasti haluamansa kulttuuritapahtuman kulttuurilaitosten ollessa suljettuina. 

Tapahtumanjärjestäjillä on myös mahdollisuus liittää lahjoituspainike tapahtumansa alle. Tällä tavalla katsojat voivat antaa taloudellisen panoksen elävälle kulttuurille Internetissä.

Olisimme iloisia, jos myös suomalaiset tapahtumien järjestäjät ottaisivat palvelun omakseen. 

Tiedustelut: 

Goethe-Institut / Marjukka Mäkelä
marjukka.makela (a) goethe.de
 

www.goethe.de/suomi
facebook.com/goethe.suomi
Lisätietoja: www.kulturama.digital


Labbet r.f. publicerar handbok i dramatik på nätet för distansundervisning i modersmål

Labbet har idag 14.4.2020 publicerat en handbok i att skriva dramatik. Handboken En sida dramatik: Att skriva för teaterscenen av Christoffer Mellgren och med illustrationer av Maria Sann, riktar sig uttryckligen till ungdomar på högstadier och i gymnasier. Den innehåller skrivövningar vars syfte är att inspirera ungdomar till kreativt skrivande och testa dramatiken som litterär genre.

Handboken kan användas i distansundervisning, och finns på sidan https://www.en-sida-dramatik.com/.

Handboken finns i en begränsad tryckt upplaga, som skulle utdelas i samband med Svenska Teaterns Konsttestarna-projekt våren 2020. 

För mer information, kontakta: Christoffer Mellgren, christoffer.mellgren (a) gmail.com, 044 091 3263

EN SIDA DRAMATIK: ATT SKRIVA FÖR TEATERSCENEN
Av Christoffer Mellgren
Illustrationer av Maria Sann
Labbet, 2019

Målgrupp: Högstadier och gymnasier

Med 15 skrivövningar i dramatik

"Varje text måste börja på något sätt. Det är inte samma sak som att första meningen måste vara den första som skrivs. Skriv något. Du kan alltid skriva om. I själva verket: var säker på att du kommer att skriva om. Att skriva om är inte att skriva rent. Att skriva rent är att skriva med prydlig handstil så att läraren kan rätta och sätta ett betyg. Att skriva om är att drömma en värld på nytt och på nytt och på nytt tills den är som du vill ha den. 
 
En sida dramatik är en handbok för den som vill börja skriva för teaterscenen. Boken vänder sig uttryckligen till unga skribenter men kan läsas av alla med ett intresse för skrivande och teater. Den kan också användas som material i undervisning. Genom exempel, övningar och förklarande texter får läsaren bekanta sig med grundläggande dramatiska verktyg som till exempel situation, roll, dialog och gestaltning. 
 
En sida dramatik är producerad av föreningen Labbet rf och kan i sin digitala form läsas och användas fritt. 

Om du arbetar med undervisning eller ansvarar för dramaverksamhet i gruppform och önskar ett tryckt exemplar av boken kan du kontakta Labbet på labbetrf (a) gmail.com


Suomen Kansallisteatterin Kuunnelmakanava aloitti

Suomen Kansallisteatteri alkaa julkaista kuunnelmia ja muuta audiomateriaalia omalla Kuunnelmakanavallaan. Ensimmäisenä ohjelmassa on Michael Baranin kuunnelma Tyttö, joka käveli.


Lasten ja nuorten harrastakotona.fi avaa ovet kotona harrastamiseen

Harrastakotona.fi on lapsille ja nuorille suunnattu harrastamisen paikka netissä. Sivustolta löytyy monipuolista tekemistä sekä taide- ja kulttuurielämyksiä helposti ja maksuttomasti.

Harrastakotona.fi-sivuilla on ammattilaisten tuottamia ohjeita ja ideoita taiteen kokeilemiseen ja harrastamiseen. Helppokäyttöisille sivuille on valittu taidetekemistä aina parkourista sirkukseen ja sarjakuvasta tanssiin. Lapsi voi tutustua sivuihin yksin tai vanhemman kanssa. Sivujen sisältöjä voidaan käyttää myös etäopetuksessa. Sivuilta löytyy lisäksi esitystallenteita, virtuaalivierailuja sekä kalenteri, jossa näkyy tulossa olevia live stream -esityksiä. Sivut on tuotettu suomeksi ja ruotsiksi.

Sivuston ovat tuottaneet Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto, Kulttuurikeskus PiiPoo ja Lastenkulttuurikeskus Verso yhteistyössä useiden eri lastenkulttuurikeskusten kanssa.

Sisältöjä tuottavat mm. suomalaiset lastenkulttuurikeskukset, taiteen perusopetuksen oppilaitokset, taidekasvattajat, taidelaitokset, mediatalot ja taiteilijat. Sivustolle etsitään jatkuvasti uusia sisältöjä kaikkien taiteenalojen parista, ja niitä voi vinkata suoraan verkkosivuilla. Harrasta kotona -tiimi tutustuu etukäteen kaikkiin sisältöihin ja varmistaa, että ne soveltuvat lapsille ja nuorille. Linkit ohjaavat eri julkaisijoiden nettisivuille, ja jokainen sisällöntuottaja vastaa itse sisällöstään.

Harrasta kotona -verkkosivusto

Lisätietoja

Maarit Mäkinen, koordinaattori, Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto
040 800 7296, maarit.makinen(a)lastenkulttuuri.fi


twitter.com/tinfotweets

TINFO julkaisee ajankohtaisista teatterialan tapahtumista uutiskirjeen kerran viikossa.
Voit tilata TINFO-tiedotteet sähköpostiisi tästä.

Aiemmin ilmestyneet TINFO-tiedotteet.