03.05.2018

TINFO-tiedote 17 / 3.5.2018

VIISI RYHMÄÄ VALITTU TEATTERIN KANSAINVÄLISTYMISOHJELMAAN
Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) vastaanotti teatterikentältä peräti 28 hakemusta päästä mukaan kehittämään teatterin ja esitystaiteen kansainvälistymistä. Kolmevuotisella MOTI-ohjelmalla tähdätään sellaisiin taiteellis-tuotannollisiin malleihin, jotka tuovat esityksille uusia yleisöjä ja sitä myötä nykyistä pidempiä elinkaaria.

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

TYÖPAIKKOJA

twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi

Viisi ryhmää valittu teatterin kansainvälistymisohjelmaan

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) vastaanotti teatterikentältä peräti 28 hakemusta päästä mukaan kehittämään teatterin ja esitystaiteen kansainvälistymistä. Kolmevuotisella MOTI-ohjelmalla tähdätään sellaisiin taiteellis-tuotannollisiin malleihin, jotka tuovat esityksille uusia yleisöjä ja sitä myötä nykyistä pidempiä elinkaaria.

Ryhmille ja työpareille tarkoitettuun MOTI-kansainvälistymisohjelmaan valittiin seuraavat viisi kokoonpanoa: Hirvanen ja Valkeapää, Jalostamo², Oblivia, sadsongskomplex:fi ja W A U H A U S.

Maija Hirvanen ja Juha Valkeapää ovat tehneet pitkät urat kotimaassa ja ulkomailla ja kuuluvat mm. Baltic Circle -festivaalin vakiotaiteilijoihin. Nyt he ovat yhdistämässä omat erityisosaamisensa ja tekemässä ensimmäisen yhteisen teoksen.

Jalostamo² on näyttelijä Anna Lipposen, valosuunnittelija-lavastaja Petri Tuhkasen ja tuottaja Jaakko Lenni-Taattolan teatteriryhmä, joka tekee parhaillaan yhteistyötä maineikkaan virolaisen NO99-teatterin kanssa.

Omaperäinen Oblivia tunnetaan jo monessa Euroopan maassa. Pian 20 vuotta täyttävä ryhmä tähtää laajaan kansainväliseen yhteistuotantoon juhlavuonnaan 2020.

Teatteriohjaaja ja näytelmäkirjailija Jari Juutisen ja näyttelijä Liisa Sofia Pöntisen perustama sadsongskomplex:fi jatkaa uusien yleisöjen etsimistä Suomen tämän hetken eniten ulkomailla esiintyneenä teatteriryhmänä.

Monitaiteinen W A U H A U S on käynnistänyt uudenlaisen kollektiivisen tavan työskennellä esitysten tuottamiseksi. Kollektiivi tavoittelee kansainvälisen osatuottajien verkoston rakentamista, pidempikestoista yhteistyötä, uusia yleisöjä ja sitä myötä pidempiä elinkaaria teoksille.

MOTI-ohjelman valintaprosessin aikana TINFO lähetti osan hakemuksista arvioitaviksi ulkomaisille asiantuntijoille. Ragnheiður Skúladóttir on islantilaisen LÓKAL-festivaalin johtaja. Max-Philip Aschenbrenner on työskennellyt festivaalijohdossa Saksassa, Sveitsissä ja Itävallassa. Daniel Blanga-Gubbay kuratoi belgialaista Kunstenfestivaldesartsia. Taidekentän aktivisti Ruth McGowan on juuri aloittanut irlantilaisen Dublin Fringe Festivalin johtajana. Kaikki arvioitsijat edustavat uutta etunojaista eurooppalaista, laajalti verkostoitunutta kuratointiosaamista.

MOTI-ohjelman avulla TINFO ja teatteriryhmät voivat luoda omien tuotantoideoiden starttimallin, joka esittelee tekijöitä ja taiteellisia visioita potentiaalisille ulkomaisille osatuottajille jo teosten suunnitteluvaiheessa. Kaikille ryhmille on tarjolla TINFOn omat kansainvälistymispalvelut mentorointitapaamisineen. Osa suomalaisryhmistä tarvitsee ulkomaisia agentuurikontakteja valmiiden esitysten levittämiseksi.
 

Mikä MOTI?

Ohjelman nimi MOTI on johdettu latinan liikettä tarkoittavasta sanasta motus. MOTI auttaa teatteri- ja esitystaidetta liikkeelle Suomen rajojen ulkopuolelle. Toisaalta MOTI viittaa motivaatioon, jonka merkitys korostuu erityisesti, kun teatterintekijät päättävät lähteä hakemaan leipäpuuta ulkomailta. Tarvitaan palava halu eli motivaatio lähteä kilpailluille kansainvälisille esittävän taiteen markkinoille oman taiteensa kanssa.
 

MOTI-ohjelman toteutumisen mahdollistaa Suomen Kulttuurirahaston myöntämä kolmevuotinen hankeapuraha.
 

Lue lisää MOTI-ohjelmaan valituista ryhmistä ja niiden jäsenistä: www.tinfo.fi/moti 

MOTI-ohjelmaa koskevat tiedustelut:
TINFO / kansainvälisten asioiden päällikkö Jukka Hyde Hytti, 050 359 0861, hyde(a)tinfo.fi

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Eurooppalaisten ekosysteemien syrjästä kiinni 

MOTI on täällä! Teatterin ja esitystaiteen kansainvälisyysohjelmamme käynnistyy nyt. Kolmivuotista ohjelmaa ryhdytään toteuttamaan seuraavien ryhmien kanssa: Hirvanen ja Valkeapää, Jalostamo², Oblivia, sadsongskomplex:fi ja W A U H A U S.

Kansainvälisten asioiden päällikkömme Jukka Hyde Hytin ja tiedottajamme Sari Havukaisen kysymys-vastaus -sessio kiteyttää ohjelmasta olennaisen.

Miten tähän on tultu? Meillä oli TINFOssa vedenkirkas visio, joka oli muotoutunut esittävän taiteen kentän toimijoiden kanssa vuoropuhelussa, tekijöiden ääniä kuunnellessa Hyden klinikoilla ja mentorointisessioissa. Meillä oli ideat ja käytännön ratkaisuehdotuksia. Liikkuvuuspoliittinen ohjelmamme ei iskenyt tulta tai konkreettisesti sanottuna: rahaa ei sen toteuttamiseen saatu. Nyökyttelyä ja hiljaista hyväksyntää kyllä tuli, mutta sillä ei vielä käännytä actioniksi. Turhautuminen oli lähellä. Suomalaiset rahoitusrakenteet eivät juurikaan tunnistaneet kansainvälistymistä.

Suomen Kulttuurirahaston Taide toiseen -ohjelmalta saatu rahoitus on kuin deus ex machina. Tässä tapauksessa se ei ole epäuskottava juonenkäänne, jossa liikkuvuuden ongelman ratkaisisi ulkopuolinen tekijä. Yhdenlainen jumala koneesta SKR:n muodossa kansainvälisen liikkuvuuden näyttämölle kuitenkin laskeutui. SKR:n rahoitus ratkaisee tilanteita ja kuljettaa aiemmin kehiteltyjä liikkuvuuden suunnitelmia eteenpäin.

Kansainvälinen liikkuvuus ei ole mikään lisä, kakun koriste tai loppumatkan krouvi vaan koko taiteellis-tuotannollista prosessia ohjaava periaate, jos halutaan tehdä muutakin kuin satunnaisia pistokeikkoja. Vielä viisi-kuusi vuotta sitten tuntui siltä, että ryhmien kaikki energia kului esityksen loppuun saattamiseen. Paukkuja ei riittänyt muuhun ja kv-juna oli jo karannut. Eikä nälkääkään välttämättä ollut. Tilanne on nyt radikaalisti toinen. Sen osoittivat jo ohjelmaan tulleet 28 hakemusta.

Mikä ohjelmassa sitten on merkittävää? Jalkautuminen, ryhmä/taiteilijalähtöinen räätälöinti toimivimman mahdollisen mentoroinnin järjestäminen. Kukaan ei tule ylhäältä ja ulkopuolelta mestaroimaan vaan kunkin ryhmän kanssa sovitaan yksilölliset kansainvälistymispolut. MOTI-ohjelman tarjoama apu kohdistetaan sinne, missä ryhmät apua ja tukea tuntevat tarvitsevansa. Jo arviointiprosessissa luotiin vuoropuhelu merkittäviin ulkomaisiin kuraattoreihin, joista mahdollisesti osa toimii myös mentoreina.

Arvokkainta kansainvälisten arvioijien palautteessa: lahjomaton kriittinen asiantuntijuus, jolla he hakemuksia tarkastelivat. Kilpailu on kovaa, täytyy löytyä sellaista laatua ja sisältöä, joka on potentiaalisesti kiinnostavaa, on rakennettava kumppanuuksia, sitoumuksia, yleisöjä, on uskaltauduttava prosessin kuluessa yhteisölliseen vuoropuheluun ja uusille rajapinnoille, on uskallettava katsoa myös oman tekemisensä sokeita pisteitä.  Useat kansainvälisen liikkuvuuden ja esitysten saavutettavuuden esteitä koskevat selvitykset kiertyvät usein yhteen samaan: henkilökohtaiset suhteet ja verkostoituminen. Tästä lähdetään matkalla ekosysteemeihin.  

Ja meille TINFOssa ei ole olemassa hakijoiden mappi-Ö:tä. Meillä on tarjota kansainvälistymiseen liittyvää palvelua. Ja MOTI on jo nyt muuttanut myös meidän tapaamme toimia.
 

EU:n kulttuuribudjettiesitys – 1 % kulttuuriin

EU:n kulttuuribudjettiesitys vuosille 2021-2027 lupaa jatkoa Creative Europe -ohjelmalle ja pientä lisärahoitusta, mikä on enemmän kuin tarpeen. Helpotuksen huokaus, koska uhkakuvissa väikkyi jopa ohjelman yhdistäminen muihin kokonaisuuksiin, mikä yhdessä Britannian Brexitin kanssa olisi merkinnyt melkoista suoneniskua. Culture Action Europe  kuitenkin muistuttaa, että vielä ollaan kaukana tavoitteesta, jossa halutaan kulttuurin mahdollisuuksien toteutuvan kunnolla. Kulttuuri kytkeytyy useisiin eri politiikka-alueisiin, mitä tervehditään ilolla. Kulttuuri ei ole sivussa vaan keskiössä! 

Ja muistutus: 1 % kulttuurille! Culture Action Europe kehottaa meitä kaikkia tekemään paikallisella, alueellisella ja kansallisella tasolla työtä. Tuki kulttuurille on tuki Euroopalle! Allekirjoita vetoomus 1 % kulttuuriin
 

Taiteen edistämiskeskus kuuntelee! Kiitos!

Eilen pölähti sähköpostissa pyyntö esittää ehdokkaita Taiteen edistämiskeskuksen toimikuntien jäseniksi, ja deadline on järkyttävän lyhyt: ehdotukset toukokuun loppuun mennessä. Soitto Esa Rantaselle. Onko deadline absoluuttinen?  Ei onneksi. Taike oli tiedostanut ongelman, tieto aikataulusta tuli nyt kriittisen hetken verran liian myöhään. Joustoa siis on, eikä kokousaikataulua tarvitse rukata uusiksi. Kiitokset, tämä on asiakaskeskeisyyttä!
 

Tietosuoja-asetusta soveltamaan

25.5.2018 on h-hetki, jolloin tietosuoja-asetusta (General Data Protection Regulation, GDPR) ryhdytään soveltamaan henkilötietojen käsittelyyn. Esimerkiksi TINFO ei ole riittävä asiantuntijataho antamaan käytännön ohjeita ja suosituksia. Sen verran silti voi sanoa, että terveellä järjellä selviää jo pitkälle. Kysehän on nyt velvollisuudesta laatia kirjallinen kuvaus tavasta, jolla kukin toimija henkilötietoja käsittelee.

Tietosuojavaltuutetun toimiston verkkosivuilta saa hyvää ohjeistusta. Sieltä löytyy myös Excel-mallipohja rekisterinpitäjälle.


Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

UUTISIA

Toisissa tiloissa Suurena Koralliriuttana Hampuriin  

Esitystaidekollektiivi Toisissa tiloissa vierailee Hampurissa 26.-28.5.2018 Dangerous Minds -festivaalilla, jossa se vetää Suureen Koralliriutan työpajan ja yhdessä yleisön kanssa toteutettavan vedenalaisen mielenosoituksen. Siinä osallistujat kokevat muodonmuutoksen uhanalaiseksi koralliksi. Teokseen kuuluvat postikortit, joissa on viesti ihmisille: Täällä on liian kuuma. Terveisin, Koralli. Meriveden lämpeneminen ilmaston muuttuessa uhkaa hävittää kokonaiset valtavat ekosysteemit ja siinä mukana koralliriutat.

Suuren Koralliriutan ensiesitys oli huhtikuussa Helsingissä Kontula Electronic -festivaalilla. Hampurissa taidetalo Kampnagelin järjestämällä Dangerous Minds -festivaalilla on Suomesta mukana myös Oblivia.

 

(TINFO 3.5.2018)


Sadsongskomplex:fin menestysteos vierailee Tartossa

Kansainvälisimpiin suomalaisiin teatteriryhmiin kuuluva sadsongskomplex:fi vierailee 18.5.2018 Tartossa Freedom Festivalilla. Se esittää ryhmän nimiteoksen Sad Songs from the Heart of Europe, jonka on ohjannut Jari Juutinen. Kristian Smedsin tekstiin perustuvassa esityksessä nähdään näyttelijä Liisa Sofia Pöntinen. Teos on ollut kansainvälinen menestys, joka on nähty tähän saakka jo 11 eri maassa, 19 kaupungissa. Pöntinen esiintyy suomeksi, ja esitys on varustettu viron- ja englanninkielisin tekstityksin.

Sadsongskomplex:fi on mukana Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) MOTI-ohjelmassa, joka tavoittelee suomalaisten teatterin ja esitystaiteen ryhmien kansainvälisten valmiuksien parantamista.

 

(TINFO 3.5.2018)

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Nuori Näyttämö -festivaalit Helsingissä, Kotkassa ja Tampereella 

Nuori Näyttämö -hankkeen kevät on festivaalien juhlaa. Ehdit vielä osallistumaan Helsingin kaupunginteatterin ja Suomen Kansallisteatterin paikallisfestivaalille 4.–6.5.2018 sekä Kotkan kaupunginteatterin festivaalille 7.–9.5.2018

Kullakin paikallisfestivaalilla esiintyvät kaikki ko. teatterin alueelta mukana olevat ryhmät, yhteensä 27 ryhmää koko maassa. Jo aiemmin keväällä paikallisfestivaaleja on vietetty Tampereella, Mikkelissä ja Kemissä.

Valtakunnallinen päätösfestivaali pidetään Tampereella 4.–5.8.2018 Tampereen Teatterikesän lähtölaukauksena. Festivaali on hankkeelle kirjoitettujen näytelmien katselmus.

 Lisätietoa: www.nuorinayttamo.info 
 


Hyppy! | 16.5.2018, Mikkeli

Jo kolmatta kertaa Mikkelin Teatterin lavalle saapuu rohkea joukko Hyppääjiä! Suurella näyttämöllä nähdään keskiviikkona 16.05.2018 mikkeliläisten kehitysvammaisten ilmaisutaidon ryhmät Kalevankankaan taiturit ja Savoset, sekä tamperelainen kehitysvammaisten teatteriryhmä La Strada. Tässä lisätietoa esityksistä ja yhteystiedot ryhmille.

Lue lisää

Lisätietoja Hyppy! -yhteistyöstä: 

Jimmy Asikainen, p. 040 831 7107, jimmy.asikainen(a)mikkelinteatteri.fi
Katriina Honkanen, p. 040 520 6405, katriina.honkanen(a)mikkelinteatteri.fi


Performanssipäivät | 7.6.2018

Vantaan taidemuseo Artsi ja Taiteen edistämiskeskus järjestävät 7.6.2018 Suomen ensimmäiset Performanssipäivät. Kutsumme tapahtumaan mukaan mahdollisimman laajasti performanssin ja esitystaiteen ammattilaisia ympäri Suomen – taiteilijoita, ryhmiä ja organisaatioita.

Tarkoituksena on järjestää kenttää mahdollisimman hyvin palveleva, säännöllisesti kokoontuva ja kiertävä ammattilaisfoorumi, jossa ilmapiiri on otollinen paitsi tärkeille keskusteluille performanssitaiteen käytänteistä, myös kentän keskinäiselle tutuksi tulemiselle. Ensimmäisen kerran kohtaamme museokontekstissa Vantaalla. Päivän teema on performanssi osana taidekokoelmaa.

Performanssipäivien ohjelma:
klo 13 Tervetuloa
klo 13:15-15 Pienryhmäkeskustelut
klo 15-15:30 Kahvitauko
klo 15.30-17 Paneelikeskustelu esimerkkitapausten kautta päivän teemasta
klo 18-20 Erkki Pirtolan näyttelynavajaiset ja Harri Piispasen BODYCOUNT-performanssi

Performanssipäivien aikana Artsissa on esillä PAX - puhutaan rauhasta -näyttely, jonka itsenäinen osa on Erkki Pirtolan kuvia ja sanoja (5.6.-29.7.2018). Pirtolan näyttely esittelee taiteilijan vähemmän tunnettua piirrostuotantoa.

Lue lisää

Lisätietoja:
Marika Räty, Esitystaiteen läänintaiteilija
Taiteen edistämiskeskus
marika.raty(ataike.fi
+358 29 5330824


Hiljaisuus-festivaali | 6.-10.6.2018, Kittilä

Kittilässä Kaukosen kylässä 6.-10.6.2018 yhdeksättä kertaa järjestettävä Hiljaisuus-festivaali on paikkasidonnainen esittävän taiteen festivaali, joka tarjoaa yleisölleen mahdollisuuden kokea kansainvälisiä nykysirkusesityksiä ja korkeatasoista konsertteja lappilaisessa kyläympäristössä.  

Esitykset sovitetaan ainutkertaisiin esitystiloihin: kylän taloihin ja ympäröivään luontoon. Festivaalin sydän on Kaukosen kylässä, jonka lisäksi konsertteja ja esityksiä  järjestetään myös Kittilän keskustassa ja Särestöniemi-museossa. Rauhallinen kylämiljöö ja festivaalin vilinä luovat kontrastin, joka on Hiljaisuus-festivaalin ydin.  

Vuoden 2018 ohjelmisto koostuu yli kahdestakymmenestä yksittäisestä tapahtumasta. Ennakkotiedot ohjelmistosta on julkaistu!

Ohjelmisto


Paikallisliike -nykytanssifestivaali | 13.-19.6.2018, Kuopio

Itä-Suomen tanssin aluekeskuksen kevätkauden päättää Paikallisliike- nykytanssifestivaali, joka tuo esille kattavan katsauksen itäsuomalaisten tanssitaiteilijoiden uusimpia teoksia. Festivaalilla nähdään muun muassa paikallisia kantaesityksiä, kansainvälisten yhteistyöprojektien tuloksia, julkiseen tilaan tuotettuja teoksia, Tavis Dance Company -nykytanssiryhmän ensimmäinen taiteellinen ulostulo, kansainvälisen uran saavuttaneiden koreografien produktioita kuten myös nuorten koreografien ilta.  

Lue lisää ja tutustu ohjelmistoon


Med Norden som scen | 12.9.2018, Esbo

Save the date: Med Norden som scen
Tid: Ons 12.9.2018 kl. 13.30-15.30
Plats: Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland
Hanaholmsstranden 5, Esbo, Finland

Ett branschmöte för teaterchefer, dramatiker och finansierer inom scenkonst. Inför finlandspremiären av den nordiska samproduktionen Episod av Lars Norén ordnar Hanaholmen i samarbete med Svenska Teatern en träff för professionella inom scenkonst.

Case Jupiter Josephsson
Jupither Josephsson Theatre Company är ett fristående scenkonstkompani som med förebilder i kontinentens produktionsformer ökar utbytet och samproduktionen mellan teatrar i såväl Europa som olika städer i Sverige. Kompaniet ska vara en konstnärlig spjutspets som berikar och ger en injektion av högkvalitativ scenkonst med tydlig samtidskoppling till svenskt kulturliv samt stärker samarbeten med teatrar och festivaler i Europa.

Ulrika Josephsson från Jupither Josephsson Theatre Company presenterar en samarbetsmodellen för Episod, som är kompaniets tredje produktion.

Efter inledningen fokuserar deltagarna på följande frågeställningar:

 • Nordiska samarbeten 2018 och i framtiden?  
 • Hurudana produktioner söks för vilka tider och vart?  
 • Under vilka förutsättningar kan vi fortsätta utveckla turnéerna mellan Sverige och Finland?  

Diskussionen leds av Svenska Teaterns chef Joachim Thibblin.

Efter branschmötet fortsätter eftermiddagen med ett scensamtal ”I fokus Lars Norén” öppet för allmänheten. I fokus Lars Norén kl. 16:30-17:00 i auditoriet Celsius. Läs mer om scensamtalet här

Anmäl dig till branschmötet via denna länk

Tilläggsinformation: Projektchef Jaana Tamminen, jaana.tamminen(at)hanaholmen.fi

 

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Ajankohtaiset apurahahaut löydät Apurahavahdista


Opetushallituksen erityisavustushaku maahanmuuttajien kotoutumista edistäville hankkeille | Haku 25.5.2018 mennessä

Opetushallitus on avannut haun maahanmuuttajien kotoutumista edistäville hankkeille. Yhtenä hakukohteena maahanmuuttajien osallisuuden vahvistamista ja hyvinvointia edistävät järjestöjen toimet taiteen, kulttuurin ja liikunnan toimialoilla.  

Hakuaika on avoinna 25.5.2018 kello 16.15 asti.

Hakutiedote ja hakulomake

Opetushallituksen tiedote asiasta täältä


Jenny ja Antti Wihurin rahaston apurahat | Haku 6.5.-31.5.2018

Jenny ja Antti Wihurin rahasto myöntää sekä vapaamääräisiä että kokovuotiseen työskentelyyn tarkoitettuja apurahoja.

Haku päättyy 31.5. klo 24.00 Suomen aikaa. Apurahat myönnetään 9.10.2018

Lue lisää

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


HIT Helsinki kesäredenssi | Haku 10.5.2018 mennessä

Kaipaatko tilaa produktion käynnistämiseen tai syventämiseen? HIT Helsinki käynnisttää työskentelyresidenssin suomalaisille ja kansainvälisille esittävän taiteen työryhmille. Kuuden päivän residenssijaksot Helsingin Alppilassa aikavälillä 19.6.-29.7.2018 haettavissa 10.5.2018 saakka

Lue lisää (pdf)


Teatterikesän Tapahtumien Yö ja OFF Tampere | Haku 31.5.2018 mennessä

Ilmoittautuminen Teatterikesän OFFiin nyt auki, ja toivotamme teidät  lämpimästä tervetulleiksi mukaan! Tampereen Teatterikesä järjestetään tänä vuonna 6 – 12. elokuuta.

OFF Tampere on osa Teatterikesän oheisohjelmistoa ja avoin kaikille omalla kustannuksellaan esiintymään haluaville ryhmille. Juhlavuoden kunniaksi, OFF Tampere tarjoaa ensimmäisenä ilmoittautumisviikolla, eli 2.– 9.5.2018 välillä ohjelmistoon ilmoittautuneille 15% Early Bird osallistumisalennuksen. Ohjelmistoon haku on voimassa 31. toukokuuta  
asti.

Ilmoittaumislomake löytyy täältä
Seuratkaa uutisvirtaa ja OFFin kuulumisia Facebookista

Lisätietoja: off(a)teatterikesa.fi


Ehkä-tuotanto hakee ehdotuksia Kutomon vuoden 2019 ohjelmaan | Haku 31.5.2018 mennessä

Ehkä-tuotanto avaa haun ehdotuksille nykytaidetila Kutomon vuoden 2019 ohjelmistoon. Vapaamuotoinen ehdotus voi olla esimerkiksi vierailuesitys, projekti, työpaja, keskustelu, yhteistuotantona tuotettava kantaesitys tai 1-3 viikon työskentelyresidenssi. Hakemuksia otetaan vastaan ensisijaisesti tanssi- ja esitystaiteen ammattilaisilta, ja hakijana voi olla yksittäinen taiteilija tai työryhmä.

Haun kautta valitun ehdotuksen toteutuksesta neuvotellaan Ehkä-tuotannon ja tekijän välillä. Kaikki Kutomolla toteutuva toiminta perustuu yhteistyöhön, jossa tekijöiltä edellytetään omarahoitusosuutta sekä omaa panosta työn kokonaistoteutuksessa. Taiteilijavetoisen Ehkä-tuotannon resurssit ovat rajalliset ja harkinnanvaraiset. Ehkän tuki eri ehdotuksille määräytyy aina kulloinkin käytettävissä olevien taloudellisten ja muiden resurssien mukaisesti.

Hakuaika: 1.-31.5.2018

Vapaamuotoinen hakemus lähetetään sähköpostitse 31.5.2018 mennessä osoitteeseen ehkatuotanto(a)gmail.com.

Valinnoista päättää Ehkä-tuotannon taiteellinen työryhmä eli tanssitaiteilijat Mira Kautto, Maija Mustonen, Maija Reeta Raumanni, Masi Tiitta ja Anna Torkkel. Päätöksistä ilmoitetaan kaikille hakijoille sähköpostitse 15.8.2018 mennessä.

Lue lisää


Hurraa!-esityshaku vuodelle 2019 | Hakuaika 1.5.-20.8.2018

Hurraa!-festivaali lapsille ja nuorille etsii raikkaita ja ennakkoluulottomia esityksiä, jotka sijoittuvat perinteiseen teatteritilaan sekä niiden ulkopuolelle.  

Hurraa! järjestetään pääkaupunkiseudun kulttuuritaloissa 16.–24.3.2019. Ohjelmistoon etsitään ammattiteattereiden ja – ryhmien esityksiä, joiden kohdeyleisö on 0-18 -vuotiaat ja joita ei juurikaan olla esitetty pääkaupunkiseudulla ennen festivaaliajankohtaa.  

Esitystarjouksia otetaan vastaan 1.5.–20.8.2018 välisenä aikana osoitteessa: tuottaja(a)hurraa.org tai postitse (postileima 20.8.2018.) Hurraa! Annantalo, PL 10417,
000 99 Helsingin kaupunki.  

Liitä hakemukseen työryhmän koko, esityksille soveltuva tila, vaadittava tekniikka sekä esityksen hinta 2-6 esitykselle. Lyhyet ja laadukkaat videopätkät esityksestä/esitysideasta linkkeinä ovat toivottuja sekä mahdolliset suunnitelmat esitykseen liittyvästä yleisötyöstä  

HUOM! Sähköpostilaatikon tukkeutumisen välttämiseksi tarjous saa olla korkeintaan 200 kilotavun kokoinen. Täydentävä materiaali pyydetään lähettämään postitse tai nettilinkkien muodossa.  

Festivaalin järjestävät Helsingin, Vantaan, Espoon ja Kauniaisten kulttuuritalot.  

Tuotantoryhmän puolesta, Katariina Metsälampi, katariina.metsalampi(a)hel.fi

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja kursseja ja työpajoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Neville Tranter workshop: The Power of the puppet | 18 - 19 May 2018, Tampere

MUKAMAS 2018 – Kansainvälisellä Nukketeatterifestivaalilla Neville Tranterin workshop The Power of the Puppet 18.-19.05.

WORKSHOP 18.-19.5. Neville Tranter (NL) THE POWER OF THE PUPPET

 • The theme of the workshop is to help explore and teach participants the possibilities of the puppet as a strong theatrical medium.
 • Furthermore there will be a strong emphasis on the role of the puppeteer as a performing actor himself. The puppeteer does not disappear behind the puppets. His presence on stage is an integral part in the performance.
 • The participants will work with a puppet and bring it to “life”.
 • Scenes will then be developed with the puppet to create short dramatical studies and situations.
 • The participants will not only interact with the puppet but also with the other participants in creating the scenes. The input of the participants plays a big role.

Neville Tranter, originally from Australia, founded the Stuffed Puppet Theatre. He settled in the Netherlands in 1978. He has incontestably become one of the masters of life-sized puppets and the virtuosity of his very personal style - related to ventriloquism - is impressive. His performances, frequently treating controversial subjects, have won him international acclaim. Through the years he has worked with other artists as director, puppet manipulator or puppet creator. More: http://www.stuffedpuppet.nl/

Participants: puppet players, actors, dancers, etc. Opetuskieli: englanti  

Pe 18.5. klo 10.00-12.45 & 13.30-16.30 
La 19.5. klo 10.00-13.00

Workshopin hinta: 120 ¤,Hinta sisältää lipun esitykseen MOLIER ke 16.5 tai la 19.5. klo 19.00,Tiedustelut ja ilmoittautumiset, paikkoja on rajoitetusti:   

info(a)teatterimukamas.com

TYÖPAIKKOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Porin teatteri hakee tarpeistonhoitajaa | Haku 11.5.2018 mennessä

Porin teatteri hakee tarpeistonhoitajaa määräaikaiseen työsuhteeseen 1.8.2018-31.5.2018. Vaatimuksena on tarpeistonhoitajan koulutus tai muu soveltuva perustutkinto.

Työaika sisältää myös ilta- ja viikonlopputyötä.

Napakat hakemukset ansioluetteloineen 11.5.2018 mennessä osoitteeseen porin.teatteri(a)pori.fi


Porin teatteri hakee myynnin ja markkinoinnin ammattilaista | Haku 11.5.2018 mennessä

Porin teatteri hakee myynin ja markkinoinnin ammattilaista määräaikaiseen työsuhteeseen 1.8.-31.12.2018. Työaika sisältää myös lauantaityötä. Vaatimuksena on vähintään soveltuva toisen asteen perustutkinto.

Napakat hakemukset ansioluetteloineen 11.5.2018 mennessä osoitteeseen porin.teatteri(a)pori.fi


Ilmaisukoulu Tuike hakee osa-aikaista rehtoria | Haku 10.5.2018 mennessä

Ilmaisukoulu Tuike hakee osa-aikaista rehtoria määräaikaiseen pestiin lukuvuodelle 2018-2019  

Kelpoisuusvaatimukset:
- Teatteritaiteen maisteri tai soveltuva ylemmän asteen koulutus
- Kokemus teatterialan opetustyöstä
- Kokouskäytäntöjen hallinta
- Toimisto-ohjelmien hallinta: mm. Word ja Excel

Eduksi katsotaan:
- Taiteen perusopetuksen järjestelmän ja opetussuunnitelman tuntemus
- Kokemusta itsenäisestä työskentelystä
- Kokemusta opetuksen koordinoinnista
- Kokemusta toimistotyöskentelystä
- Valo- ja äänisuunnittelun tekninen tuntemus / perusteet

Rehtorin tehtävät:
Rehtori toimii Ilmaisukoulu Tuikkeen opettajien lähiesimiehenä. Hän tukee opettajia mahdollisissa opetustyön haasteissa ja on vastuussa muun muassa opettajakokousten järjestämisestä.  
Rehtori vastaa Ilmaisukoulun joulu- ja kevätjuhlien sekä kesäleirien koordinoinnista yhteistyössä opettajien ja toiminnanjohtajan kanssa.  
 
Rehtori toimii oppilaiden ja oppilaiden huoltajien yhteyshenkilönä sekä hallinnoi oppilasrekisteriä ja ilmoittautumisia yhteistyössä toiminnanjohtajan kanssa.

Lisäksi rehtorin odotetaan osallistuvan Ilmaisukoulu Tuikkeen opetustyöhön, ottamalla vastuulleen 1-3 opetusryhmää. Opetuksesta maksetaan erikseen Ilmaisukoulu Tuikkeen opettajan palkka.

Työ on määräaikainen ajalle 13.8.2018-16.6.2019. Viikoittainen, liukuva työaika on laskennallisesti noin 5h/viikko. Määräaikaisuuden syynä on rahoitus- ja tukipäätökset. Mahdollisuus jatkoon lukukaudelle 2019-2020.

Palkkaus määräytyy sopimuksen mukaan.

Lue lisää Tuikkeesta: www.ilmaisukoulutuike.fi

Lähetä vapaamuotoinen hakemuksesi ansioluettelon ja palkkatoiveen (tuntipalkka) kanssa osoitteeseen teatteri.tuike(a)gmail.com 10.5.2018 mennessä.  
 
Huomioithan, että teatteritaiteen opetustyöstä maksetaan erikseen Ilmaisukoulu Tuikkeen opettajan tuntipalkka.

Lisätietoja tehtävästä sähköpostitse toiminnanjohtaja Nina Rinkiseltä: teatteri.tuike(a)gmail.com tai 044 035 5506 (arkisin klo 12-16 välillä).  

Kutsumme hakemusten perusteella pestiin parhaiten soveltuvimmat hakijat haastatteluun toukokuun aikana. Päätös palkkauksesta pyritään tekemään toukokuun loppuun mennessä.


Suomen kansallisooppera ja -baletti sr hakee Yleisötyön tuottajaa | Haku 16.5.2018 mennessä

Suomen kansallisooppera ja -baletti sr hakee Yleisötyön tuottajaa toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen 6.8.2018 alkaen.

Tehtäviisi kuuluu Suomen kansallisoopperan ja -baletin yleisötyötuotantojen itsenäinen tuottaminen sisältäen tuotantojen suunnittelun, budjetin, sopimukset ja raportoinnin.

Työskentelet yleisötyön tiimissä viestintäosastolla ja raportoit yleisö- ja yhteiskuntavastuupäällikölle.

Edellytämme sinulta soveltuvaa korkeakoulututkintoa sekä vähintään kahden vuoden työkokemusta kulttuurituottamisen alalta, projektiosaamista, oma-aloitteisuutta, erinomaisia yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja sekä itsenäistä työotetta. Yleisötyön työkokemus katsotaan eduksi.  Suomen kielen lisäksi tehtävä edellyttää englannin kielen hallintaa, ruotsin kielen osaaminen lasketaan eduksi.

Yleisö- ja yhteiskuntavastuupäällikkö Lauri Pokkinen antaa tehtävästä lisätietoja ma 7.5. klo 13.00-15.00 ja ti 15.5. klo 13.00-15.00, gsm 044-2627699.

Suomen Kansallisooppera ja -baletti tarjoaa kansainvälisen ja inspiroivan työympäristön keskeisellä paikalla Helsingin ytimessä.

Pyydämme sinua jättämään hakemuksesi ke 16.5. mennessä Kansallisoopperan ja –baletin www-sivuilla olevaan sähköiseen rekrytointijärjestelmään.

Lue lisää


Kajaanin kaupunginteatteri hakee hallintopäällikkö-tuottajaa | Haku 21.5.2018 mennessä

Kajaanin kaupunginteatteri – alueteatteri -liikelaitos hakee palvelukseensa Vakituista hallintopäällikkö-tuottajaa 1.12.2018 tai sopimuksen mukaan alkavaan palvelussuhteeseen

Hallintopäällikkö-tuottaja vastaa teatterin talous- ja henkilöstöhallinnosta ja teatterin hallintoasioiden hoitamisesta yhdessä teatterinjohtajan kanssa sekä toimii teatterinjohtajan sijaisena.

Tehtävän menestyksellinen hoitaminen edellyttää soveltuvaa ylempää korkeakoulututkintoa (esim. kulttuurituottaja YAMK tai vastaava yliopistotutkinto) tai vahvoja käytännössä hankittuja tietoja ja taitoja sekä hyvää teatterialan tuntemusta ja hyviä vuorovaikutustaitoja.

Lisätietoja antavat teatterinjohtaja Helka-Maria Kinnunen, p. 044 421 4191 , helka-maria.kinnunen(a)kajaani.fi ja talouspäällikkö Anne Kovalainen, p. 044 710 0247, anne.mh.kovalainen(a)kajaani.fi.

Tehtävän täyttämisessä otetaan ensisijaisesti huomioon Kajaanin kaupungilta irtisanotut, lomautetut, irtisanomisuhan ja lomautusuhan alaiset henkilöt, mikäli he täyttävät tehtävän kelpoisuusehdot. Palkkaus ja palvelussuhteen ehdot määräytyvät kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) mukaisesti.

Vapaamuotoiset hakemukset pyydetään toimittamaan 21.5.2018 klo 15.00 mennessä Kajaanin kaupunginteatteriin, osoite Kauppakatu 14, 87100 Kajaani tai sähköpostiin anne.mh.kovalainen(a)kajaani.fi.       


Teatteri Avoimet Ovet hakee taiteellista johtajaa | Haku 15.8.2018 mennessä

Teatteri Avoimet Ovet hakee taiteellista johtajaa 1.8.2019 alkaen tai sopimuksen mukaan 2+2 vuoden määräaikaiseen työsuhteeseen  

Taiteellisen johtajan tehtävä tulee haettavaksi pitkäaikaisen johtajan jäädessä eläkkeelle.

Tehtäviin kuuluu

 • teatterin johto
 • ohjelmistosuunnittelu, taiteellinen linja

Edellytämme

 • soveltuvaa korkeakoulututkintoa
 • teatterialan tuntemusta, kokemusta, kontakteja
 • johtajakokemusta, esimiestaitoja

Eduksi luetaan

 • oma taiteellinen työ Avoimissa Ovissa (ohjaaminen ja/tai kirjoittaminen)
 • kyvykkyys aikataulusuunnitteluun
 • näkemys markkinoinnista

Tarjoamme

 • vakiintuneen teatterin Helsingin keskustassa
 • toimivan hallinnon ja tuotantorakenteen
 • teatterialan työehtosopimuksen mukaisen palkan, työsuhdepuhelimen ja -matkalipun
 • suuren kantayleisön ja aktiivisen ystäväyhdistyksen tuen

Tehtävä voi olla koko- tai osa-aikainen riippuen oman taiteellisen työn laajuudesta Teatteri Avoimissa Ovissa. Palkkaus teatterialan työehtosopimuksen mukaan (ohjaaja, dramaturgi). Tehtävässä on 6 kk koeaika.

Hakemukseen tulee liittää CV ja palkkatoive. Teatteri Avoimien Ovien Kannatusyhdistys ry:n hallitukselle osoitetut hakemukset pyydetään toimittamaan 15.8.2018 mennessä osoitteeseen rekry(a)avoimetovet.fi. 

Lisätietoja antavat:
Teatteri Avoimien Ovien taiteellinen johtaja Heini Tola
heini.tola(a)avoimetovet.fi

Teatteri Avoimien Ovien Kannatusyhdistys ry:n hallituksen jäsen Päivi Istala
paivi.istala(a)iki.fi

Lue lisää


twitter.com/tinfotweets

TINFO julkaisee ajankohtaisista teatterialan tapahtumista uutiskirjeen kerran viikossa.
Voit tilata TINFO-tiedotteet sähköpostiisi tästä.

Aiemmin ilmestyneet TINFO-tiedotteet.