11.01.2018

TINFO-tiedote 1 / 11.1.2018

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFO PALVELEE

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

KOULUTUKSIA

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

TYÖPAIKKOJA

MUITA ILMOITUKSIA

twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Tulevaisuuden tekoja

Mikä vuodessa oli arvokkainta, mikä tuotti toivoa paremmasta ja loi uskoa tulevaisuuteen? Tällaista kyselin itseltäni uuden vuoden kynnyksellä.

Hallinto-oikeus kumosi näyttelijä-ohjaaja Bakr Hasanin kielteisen turvapaikkapäätöksen. Sanan- ja ilmaisunvapaus voitti. Kiertuenäyttämö ja sen Toinen koti -projekti, ja koko teatteriyhteisön yhteinen toiminta sai aikaan jotain. Jotta oikeus ja kohtuus tapahtuisivat myös tulevaisuudessa ja meidän kaikkien ja Maahanmuuttoviraston ymmärrys lisääntyisi, ArtsEqual-hanke, Kiertuenäyttämö ja Toinen koti laativat yhdessä toimenpidesuosituksen Taiteilija turvapaikanhakijana ja kansainvälisen suojelun kohteena. Vielä ehtii nähdä Toisen kodin

Toinen arvokas asia oli Globe Art Pointin syntyminen.

Enää ei ole paluuta vaikenemisen eikä sivuun katsomisen kulttuuriin, kun kyse on seksuaalisesta häirinnästä. Sen osoittivat #metoo-kampanja ja Kallion ilmaisulukion tapahtumista käynnistynyt liikehdintä Suomessa. Jatkoa seuraa

TINFO vuonna 2018

Tästä tulee toivon mukaan hyvä vuosi. Luovan Euroopan hakemuksemme EDGE Performance Design on/at the Edge lähti arvioitsijoiden käsittelyyn. Kesän kulmilla selviää, saammeko esityssuunnittelijoiden kansainvälisen liikkuvuuden hankkeelle rahoitusta. SKR:n Taide toiseen -apurahalla mahdollistuneen Uudet eurooppalaiset yleisöt -ohjelmamme haku on avoinna tammikuun loppuun asti. Jännittää. Toivottavasti tällä pystymme vastaamaan siihen tarvehuutoon, joka kentältä on kuulunut, ja saamaan aikaan kestävää kansainvälisyyttä. Viro-yhteistyöhanke Otsa odottaa Hyden paluuta. Tampereen teatterikesän kanssa olemme suunnittelemassa uudenlaista kansainvälisten kuraattorien ja programmereiden kohtaamista.

Parhaillaan tehdään vossien (ja Kansallisteatterin) palkkatilastoja, myös niiden ohjelmistotilastojen tekeminen on loppusuoralla. Tänä vuonna kiritetään aikatauluja niin, että Teatteritilastot saadaan valmiiksi jo ennen juhannusta. Kiitokset jo etukäteen kaikille niille, jotka teattereissa tuottavat kaiken tarvittavan tiedon. Kulttuurin rahoitusuudistus toteutuessaan tulee uudistamaan myös tilastointia. Olemme valmiina.

Tutkimusrintamalla meitä odottaa selvityksen teko Teatterikorkeakoulun näyttelijäopiskelijoista ja valmistuneiden työllistymisestä.

Ja entä viestintämme. Yritämme edelleen petrata, ennakoida tulevaa ja vastata kaikkiin kentän tarpeisiin. En ole mikään numeronikkari ja määriin tuijottaja, mutta kyllä on syvästi tyydyttävää, että meidän TINFO-tiedotteemme tilaajamäärät ovat aina vain kasvaneet. Seitsemässä vuodessa 1130 uutta lukijaa lisää. Tämä velvoittaa, herättää kiitollisuutta ja kunnioitusta. Ja teemme kaikkemme, jotta uutisia jaetaan myös muita kanavia pitkin. Yhteisöllistä toimintaa. Teidän uutisianne, teistä, teille, teidän kanssanne. Yhdessä.

Kaikessa toiminnassamme on oikeastaan kyse yhdessä tekemisestä. TINFO on olemassa koko yhteisön hyväksi.

Aktiivimallia ja omatoimista työnhakua

Ei vielä riittänyt aktiivimalli, nyt vielä päälle omatoimisen työnhaun malli. Lisäksi työttömän täytyy olla aktiivisessa yhteydessä työvoimaviranomaisiin, joita TE-keskuksissa ei ole kuin nimeksi. Kuka ne työttömien viikoittaiset sähköiset yhteydenottoraportit TE-keskuksessa lukee?  

Ajattelen nyt niitä Näyttelijäliiton ja Temen freelancereita, joilta ei työhaluja puutu ja jotka tekevät kaikkensa, jotta työtä ja keikkaa löytyisi. Mutta jos ei, niin ei. Varautukaa teatterit, tuotantoyhtiöt, roolituspalvelut, spiikkausvälitykset, tv, radio jne. jne. työhakemusten tulvaan.

Minkälaista uravalmennusta tai työvoimakoulutusta esittävien taiteiden taiteilijoille on tarjolla?

Työelämäkurssilla – miten selviän

Teatterikorkeakoulun kandeille järjestetään aina tammikuussa työelämäkurssi. Rooteliini on perinteisesti kuulunut teatterin ”rahoitus ja rakenteet”. Tärkeätä, mutta ei ehkä sitä, mitä kandit tuossa vaiheessa kaipaavat suuntautuessaan maisteriopintoihin. Ahmaisinkin sitten vapaaehtoisesti itselleni palan, josta en tiedä, miten selviän. Pian selviää. Huh!

Yritän hahmotella kaikkia niitä eri kenttiä, joilla tulevat alan ammattilaiset työskentelevät. Kiitän jo nyt radiota ja spiikkerivälitysyrityksiä, jotka antoivat tietojaan! Pieninä palasina maailmalla on teatterilaisen leipä. Toimeentulo on vähintä, mitä jokainen haluaa merkityksellisestä työstään saada.

Kun tätä kaikkea tutkailin, osui silmiin mediatutkija Henry Jenkins ja hänen näkemyksensä kaikista niistä kulttuurisista ja sosiaalisista taidoista, joita tarvitaan aktiiviseen osallisuuteen. Lista on riemastuttava Teatterikorkeakoulun opiskelijoiden ja ylipäätään esittävien taiteiden asiantuntijuuden näkökulmasta.

Jenkinsin mukaan tarvitaan mm. kykyä luovaan ongelmanratkaisuun uusissa ympäristöissä, kykyä omaksua ja improvisoida vaihtoehtoisia identiteettejä ja rooleja, kykyä tulkita ja rakentaa simuloituja malleja tosielämän prosesseista. Aktiivinen osallisuus vaatii lisäksi kykyä kierrättää ja miksata merkityksellisesti eri medioiden sisältöä, kykyä monisuorittamiseen, kollektiivista älykkyyttä, jossa jaetaan tietoja ja työskennellään yhteistyössä toisten kanssa yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Ja vielä: kykyä verkostoitua, kykyä kommunikoida monimuotoisissa yhteisöissä ja kunnioittaa erilaisia näkemyksiä.

Mantelitumake ja peräsuolilima

Teatteri Takomossa Hanna Rytin ja työryhmän Aina on joku syy esityksellistää, kokemuksellistaa ja ruumiillistaa masennuksen. Se on esitystutkielma. Tältä kaikelta se tuntuu masentuneen sisällä. Tässä ovat ne moninaiset syyt.

Esitys vie meidät sekä aivotoimintaan, ruuansulatukseen, varhaisiin kokemuksiin. Se vie myös masennuksen uhriuttamisesta pois. Keskisormi sille ja meille, jotka emme ymmärrä. Tämä on ilmiselvästi tärkeää. Siitä kertovat monen katsojan ilmeet ja reaktiot. Masennus on miltei sairaustilastojen kärjessä, heti sepelvaltimotaudin jälkeen. Sairaus tuottaa kärsimystä, saa toimintakyvyn katoamaan ja aiheuttaa ennenaikaista kuolemaa. 

Aiemmin ilmestyneet Hanna Helavuoren Merkinnät työpäiväkirjasta

twitter.com/tinfotweets

TINFO PALVELEE

Ammattiteattereiden kevään ensi-illat listattuna verkkosivuilla

TINFO listaa ammattiteattereiden ensi-iltatiedot ensi-ilta -tietokantaan.

Ensi-iltoja voit selata täältä: tinfo.fi/ensi-illat

Lähetä oman teatterisi ensi-iltatiedot sähköpostitse osoitteeseen tinfo(at)tinfo.fi.  

Kirjoita viestin otsikoksi "Kevään ensi-illat". Ensi-iltatiedoissa tulisi näkyä esityksen nimi, ensi-iltapäivämäärä, kirjailija, ohjaaja, dramaturgi sekä lyhyt sisältökuvaus. Merkitse myös onko teos kantaesitys, lasten tai nuorten teatteria tai yhteistuotanto.


Apurahavahti ilmoittaa avoimia hakuja sähköpostiisi

Ota käyttöön apurahavahti! Sinun tarvitsee antaa vain sähköpostiosoitteesi täällä.

Apurahavahti auttaa pysymään kärryillä apurahojen ja avustusten hakuajoista. Apurahavahti ilmoittaa sähköpostitse hakuajan alkamisesta. Se myös kertoo, mikäli jotain apurahahakua on päivitetty tai jos vahtiin on lisätty uusi apuraha.

Huom! Tarkista aina hakuaika ja -ohjeet jakajan kotisivuilta. Meille voit myös ilmoittaa muutoksista tai uusista jaettavista apurahoista niin Suomessa kuin ulkomaillakin tinfo (at) tinfo.fi

UUTISIA

Lea-palkinto näytelmäkirjailija Veikko Nuutiselle

Lea-palkinnon vuoden 2016 parhaasta kantaesitetystä kotimaisesta tekstistä on voittanut Veikko Nuutinen teoksella Pasi Was Here. 5000 euron suuruinen palkinto jaettiin 9.1.2018 Lahden Kaupunginteatterissa lukudraama-illassa, jossa esitettiin katkelmia Lea-palkinnon kolmesta finalistista eli Nuutisen Pasi Was Here, Juha Jokelan Sumu ja Saara Turusen Tavallisuuden aave.

Palkinnon jakaa vuosittain Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry.


Joensuun kaupunginteatterin teoksesta Vuoden kulttuuriteko

Joensuun kaupunginteatterin Täällä Pohjantähden alla -näytelmä on voittanut sanomalehti Karjalaisen myöntämän Vuoden kulttuuriteko -palkinnon. Palkinto jaettiin ensimmäisen kerran.  

Täällä Pohjantähden alla -näytelmä voitti palkinnon 20 ehdokkaan joukosta.  

”Joensuun kaupunginteatteri laittaa Täällä Pohjantähden alla -näytelmän versiossaan rohkeasti pisteen siihen, johon kirjailijakin olisi sen voinut laittaa eli trilogian toisen romaanin loppuun, kun Akseli palaa vankileiriltä takaisin kotiin”, Vuoden kulttuuriteko -palkinnon raati toteaa perusteluissaan.

Perusteluissa mainitaan myös vaikuttava koreografia, jäntevä ja kekseliäs ohjaus, tasokas näyttelijäntyö sekä toimiva yhteistyö Pohjois-Karjalan ammattiopisto Outokummun tanssin koulutuksen kanssa.

”Osaltaan Täällä Pohjantähden alla on täyttämässä sitä tehtävää, joka kaupunginteatterilla on koko Pohjois-Karjalaa ajatellen. Näytelmä antaa katsojilleen ajattelemisen aihetta ja samalla uskoa teatterin tasokkaan linjan jatkumiseen”, perusteluissa sanotaan.

Veikko Myllerin tekemä Vuoden kulttuuriteko -veistos, ”Veikkonen”, on nähtävillä Joensuun kaupunginteatterin aulan vitriinissä. Palkinnon jakamisesta päätti asiantuntijaraati.


Haaste: #metoo:sta positiivisiin tekoihin  

Teatterijärjestöjen Keskusliitto haluaa haastaa kaikki nekin toimialat, jotka eivät ole vielä avanneet keskustelua seksuaalisesta häirinnästä, mukaan tekemään asiasta selvitystyötä omalla alallaan ja käynnistämään keskustelua tasa-arvoisemman työelämän kehittämiseksi.

Esittävän taiteen kentän järjestöt ovat selvittäneet edustamiensa taiteenlajien kentillä tapahtuvaa seksuaalista häirintää. Selvityksissä on ilmennyt, että seksuaalista häirintää esiintyy oletettua enemmän. Jopa yli kolmasosa aloilla toimivista naisista on kokenut seksuaalista häirintää tai väkivaltaa. Useissa kyselytutkimusten vastauksissa jopa rikoskynnys on ylitetty.

#metoo -kampanja nostaa esiin erilaisia toiminta- ja keskustelukulttuuriin liittyviä muutostarpeita, joihin on nyt tartuttava ripeästi. Tämä on osa sitä myönteistä kehitystä, jossa ongelmat ensin tunnistetaan, sitten niiden korjaamiseksi toimitaan ja samalla luodaan ennaltaehkäisevää toimintaa. Teatterijärjestöjen Keskusliitto haluaakin kiittää kaikkia niitä alan tekijöitä ja taiteilijoita, jotka ovat aktiivisesti ja avoimesti osallistuneet ilmiön nostamiseen avoimeen käsittelyyn ja tuoneet esille huoltaan ilmiön vaikutuksista alalla työskentelemiseen.  

Järjestö kannustaa myös työantajia suhtautumaan tilanteeseen vakavasti ja ryhtymään toimenpiteisiin seksuaalisen häirinnän ennaltaehkäisemiksi. Työnantajien tulee myös selvittää erilaiset häirintätapaukset ja järjestelmällisesti arvioida työyhteisön sosiaalista toimivuutta. Toivomme, että työpaikoissa pohditaan niitä epäkohtia, jotka altistavat häirinnälle. Häirinnän taustalla on usein töiden huono organisointi, epäselvät vastuut, puutteellinen esimiestyö ja toimimaton yhteistyö. Järjestö kannustaa käymään keskustelua erityisesti toimintakulttuurista ja sen tasa-arvoa kehittävistä, toimintakulttuuria parantavista ehdotuksista sekä yhteisöjen omista toimintasäännöistä.  

Seksuaaliseen häirintään johtavat syyt ovat aina laajempia kuin vain henkilöityvät häirintätapaukset ja rikoksien toteuttaminen. Tapahtumia on tarkasteltava osana laajempaa toimintakulttuuria, jossa ongelmien käsitteleminen rakentavalla tavalla, tunnistamalla erilaisten työyhteisöjen hierarkioita ja klikkien kehittymistä ja pyrkimällä minimoimaan vallankäyttöä edellyttävät asiantuntevaa ohjausta ja selvitystä.  

Teatterijärjestöjen keskusliitto on teattereiden ja työntekijöiden tukena taistelussa seksuaalista häirintää vastaan järjestämällä vuonna 2018 erilaisia toimenpiteitä. Se myös toivoo, että Työterveyslaitos pystyy selvittämään lähitulevaisuudessa itsensä työllistäjien kokemuksia epäasiallisesta kohtelusta. Asia on tärkeä, ja keskustelua on jatkettava uusien tutkimustulosten ja selvitysten pohjalta. 

Helsingissä 4.1.2018,

Maaria Kuukorento, varapuheenjohtaja
Teatterijärjestöjen keskusliitto

Lisätietoja: Elina Kuusikko, Suomen Näyttelijäliitto, 040 8359587, elina.kuusikko(a)nayttelijaliitto.fi
Maaria Kuukorento, Teatterikeskus 040 7313655, info(a)teatterikeskus.fi

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Kaamos-improfestivaali | 12.-13.1.2018, Rovaniemi

Kaamos-improfestivaali tuo alansa huiput Rovaniemelle tammikuussa

Tammikuussa Rovaniemellä on tarjolla ennennäkemätön tilaisuus nähdä samalla lavalla improvisaatioteatteri Stella Polaris Helsingistä, Tampereen improvisaatioteatteri Snorkkeli, Kuje Impro Jyväskylästä sekä lappilainen Lentävän Poron Teatteri. Suomen huiput kokoontuvat 12.-13.1.2018 Kaamos -improfestivaalille Rovaniemelle ja esityksinä on luvassa lyhyitä sketsejä sekä kokonaisia improvisoituja näytelmiä.

Improvisaatioteatterit Stella Polaris, Snorkkeli, Kuje Impro ja Lentävä Poro yhdistivät voimansa tammikuussa 2017. Syntyi Suomen Improvisaatioteatterit ry, joka palaa synnyinseuduilleen Rovaniemelle tammikuisen Kaamos -improfestivaalin aikaan. Rovaniemeläisen Lentävän Poron Teatterin isännöimässä tapahtumassa nähdään siis Suomen parhaita improvisaatioesiintyjiä maamme eri kolkista.  

Lentävän Poron lisäksi tapahtumassa mukana on väkeä Suomen vanhimman improvisaatioteatterin, Stella Polariksen riveistä, yli 18 vuotta toimineesta Tampereen improvisaatioteatteri Snorkkelista sekä jyväskyläläisestä Kuje Improsta. Kuje Improsta mukana on muun muassa kansainväliseksi kouluttajaksi ja impro-ohjaajaksi noussut Kaisa Kokko, jonka juuret ovat Jyväskylässä, mutta tällä hetkellä hän työskentelee Yhdysvalloissa impron ammattilaisena.  

Lisätiedot tapahtumasta www.lentavaporo.fi/kaamosfestivaali 

Lisätiedot ja haastatttelupyynnöt: Jussi Olavi Jokinen, +358408237747


Taiken Kullan päivä | 18.1.2018, Helsinki

Tule mukaan kuulemaan ja keskustelemaan KULTA-hankkeesta, mahdollisesti perustettavasta kulttuuri- ja taidealan yhteisestä kattojärjestöstä, torstaina 18.1.2018 klo 13 – 15 Taiteen edistämiskeskukseen, Hakaniemenranta 6, Helsinki, 1. krs. Monitoimitila. Tulokahveja juomme jo 12.30 alkaen. Tilaisuuden järjestävät Taiteen edistämiskeskus ja Kulta-hanke. Sitra vauhdittaa Kulta-hanketta.

Liikunnan ja urheilun yhteistä, yhteiskunnallista vaikuttamistyötä tekee Olympiakomitea, nuorisoalan yhteistä ääntä käyttää Allianssi ry ja sosiaali- ja terveysalan ääntä Soste ry. Yhdestä edunvalvontajärjestöstä on siis jo kokemusta monelta politiikkasektorilta ja tavalla, jossa yksittäisten lajien ja alojen omat profiilit säilyvät.

Kulta päivässä pohdimme yhdessä mm.:

 • Millä saadaan lisää vaikuttavuutta ja näkyvyyttä taiteen ja kulttuurin vaikuttamistyöhön koko kulttuuri- ja taidealan toimintaedellytysten parantamiseksi?
 • Tarvitseeko kulttuuri- ja taideala yhteistä edunvalvontaa?
 • Mitkä ovat ne yhteiset, kaikkia alan toimijoita koskettavat suuret kysymykset, joihin vaikuttamalla koko ala hyötyy?
 • Onko alalla yhteistä annettavaa päättäjille, medialla ja elinkeinoelämälle?
 • Mihin poliitikot ja virkamiehet ottavat yhteyttä, kun haluavat kuulla taiteen ja kulttuurin tarpeista?

Tilaisuudessa esitellään Kulta-hanketta sekä kuullaan mm. Suomen Olympiakomitean viestintä- ja yhteiskuntasuhteista vastaavan johtajan Nelli Kuokan näkemyksiä vaikuttamistyön mahdollisuuksista ja haasteista.

Taiken Kullan päivän 18.1.2018 klo 13 – 15 striimausosoite on https://prospectumlive.com/event/taike_18012018.  


Infotilaisuus: Uuden näytelmän ohjelman toinen vuosi alkaa | 22.1.2018, Helsinki 

Tervetuloa Uuden näytelmän ohjelman (UNO) infotilaisuuteen ma 22.1.2018 klo 14-15.30

Paikka: Ryhmäteatteri (Helsinginkatu 25, Helsinki)

Tervetuloa Uuden näytelmän ohjelman (UNO) toisen toimintavuoden avaavaan avoimeen infotilaisuuteen kuulemaan pilottivuoden 2017 kokemuksista ja alkavan vuoden 2018 suunnitelmista. Kerromme UNOssa parhaillaan kehiteltävästä kymmenestä uudesta näytelmätekstistä ja niiden kirjoittajista sekä lähes 30 ammattiteatteria ja muuta alan toimijaa yhteen tuovan verkoston kokoonpanosta ja toiminnasta. Lisäksi luvassa on ennakkotietoa siitä, mitä vuoden aikana tarjotaan uudesta näytelmästä kiinnostuneelle yleisölle.

Teatteri 2.0:n perustamaa, suomalaisen uuden näytelmän loistavan tulevaisuuden turvaamiseen tähtäävää ohjelmaa pilotoitiin vuoden 2017 ajan.  
 
UNOn toinen toimintavuosi käynnistetään Koneen säätiön joulukuussa 2017 myöntämällä 200.000 euron jatkorahoituksella, jonka turvin yhteinen työskentely näytelmäkirjailijoiden, ammattiteattereiden ja muiden alan toimijoiden kanssa jatkuu aina vuoden 2019 loppuun saakka.  
 
UNOn toimintaa rahoittavat lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriö sekä UNOn verkoston toimijat.

Lisätiedot:
Saara Rautavuoma, Uuden näytelmän ohjelman johtaja, 050 302 0706, saara(a)teatterikaksipistenolla.fi
www.uno-npf.fi


Työväen Näyttämöpäivät | 26.–28.1.2018, Mikkeli

Vuoden 2018 Työväen Näyttämöpäivien esitykset ja ryhmät:

Kajaanin harrastajateatteri: Beowulf & Grendel -Musikaali Simasalin verisistä tapahtumista
Tukkateatteri (Tampere): Luvattu maa -suur(suomi)musikaali
Louhiteatteri (Eno): Kiitos kirjeestäsi,
Ryhmä Neitilä (Kemijärvi): Pieta
Tukkateatteri (Tampere): Parisuhdemonologit
Jyväskylän Huoneteatteri: Sarasvatin hiekkaa
Pyhtään Harrastajateatteri: Viulunsoittaja katolla
Järvenpään Teatteri: Vanja-eno
Tikkurilan Teatteri: Tyttö ja Varis
Miinan montun Talviteatteri (Hausjärvi): Aina joku eksyy
Legioonateatteri (Tampere): Pelko Pois, Rosemarie!
Ilmaisukoulu Tuike (Helsinki): Adding Machine – erään herra Zeron tarina

Lisäksi vuoden 2018 Työväen Näyttämöpäivillä nähdään kutsuttuna esityksenä Juha Hurmeen Otava Ensemblen Sanamyrsky. Esitys on osa vuonna 2013 alkanutta viisivuotista Maiju Lassila-sarjaa.

Esitys aikataulun löydät täältä.


Om vithetsnormen och vardagen på teaterfältet i Finland | 29.1.2018, Åbo

Ett seminarium om vithetsnormen och vardagen på teaterfältet i Finland, 29.1.2018 i Åbo

Välkommen att delta i ett seminarium kring etnicitet, representation och kulturell appropriering. Fokus för seminariet ligger på hur normkritiskt tänkande kring etnicitet kan inkluderas i det praktiska och konstnärliga teaterarbetet. Vilka kroppar är vi vana att se på scenen? Vilka historier berättas? Hur kan vi öka vår medvetenhet och bryta normerna kring representation inom teaterkonsten?

Seminariet arrangeras på Åbo Svenska Teaters studioscen måndagen 29.1.2018 klockan 9-17 och är den tredje fortbildningsdagen kring normkritiskt tänkande som Nätverket för tillgänglighet på teatern arrangerar tillsammans med Cefisto rf. Seminariet riktar sig till professionella scenkonstarbetare och konststuderande.  
 
Seminariet består av en inspirationsföreläsning, en verkstad samt publik- och paneldiskussion. Inbjudna föreläsare, verkstadsledare och talare är bl.a. koreografen och konstnärliga ledaren Sonya Lindfors, dansaren Julian Owusu, journalisten Maryan Abdulkarim samt regissören och den samiska aktivisten Pauliina Feodoroff. Seminariespråken är svenska och engelska. Seminariet är avgiftsfritt.

Sista anmälningsdag är 17.1.2018. Programmet för seminariet, anmälningar och information om lokalens tillgänglighet hittas här.


Sivuaskel 2018 –festivaali | 5.-11.2.2018, Helsinki

Vuoden 2018 festivaalin taiteilijat ovat Ligia Lewis, Pan Daijing, Marcela Levi & Lucía Russo sekä Sonya Lindfors. Teosten lisäksi festivaalilla järjestetään julkaisutilaisuus ja dreaming-sessio, keskustelutilaisuus, työpajoja, taiteilijatapaamisia sekä festivaalilounge pop up -baari Bar Ihanan yhteydessä. Lounge toimii festivaalin kohtaamispaikkana, jonne toivotamme kaikki kävijät jakamaan kokemuksia ja jatkamaan iltaa. 

Katso lisätietoja ja koko ohjelmisto


Bussiretki Rakastajat-teatterin Viettelyksen asuntovaunu -esitykseen | 10.2.2018

Retkeillään yhdessä teatteriin!

Työväen Näyttämöiden liitto (TNL) järjestää bussiretken Helsingistä Poriin Rakastajat-teatterin esitykseen Viettelyksen asuntovaunu, ohjaus Leea Klemola, lauantaina 10.2.2018. Ennen esitystä Leea Klemola kertoo teoksen syntyprosessista retkeilijöille.

Viettelyksen asuntovaunu on kertomus ihmisistä uusien elämänvalintojen äärellä Porissa, Isomäen leirintäalueella syksyllä 2017.  Se on kertomus ammattiautoilija Kari Metsäsimolan syöksykierteestä, joka saa alkunsa Pietarporin elinkeinoelämän rakennemuutoksesta, ja jonka loppunäytös näytellään Isomäen leirintäalueella asuntoautossa, Wagon de Désiréessä, tangoprinsessa Merita Mäen ja Karin veljen Tepon, entisen Teijan, kodissa.  

Viettelyksen asuntovaunu on näytelmä sosiaalisesta identiteetistä, keitä me olemme toisen katseen alla, keitä me yritämme olla ja keneksi pelkäämme paljastuvamme.  

Viettelyksen asuntovaunu on näytelmä työstä, rakkaudesta ja maskuliinisuuden kriisistä. 

Lisätietoja esityksestä

Hinta TNL:n jäsenteatterilaisille 50 euroa, muut 60 euroa.
Hinta sisältää teatterilipun ja bussikuljetuksen Helsingistä Poriin ja takaisin. 

Aikataulu 10.2.2018 
13.00 Nimenhuuto ja lähtö Helsingin keskustasta myöhemmin ilmoitettavasta paikasta
Pysähdystauko 
17.30 Perillä Porissa, mahdolliset omakustanteiset virvokkeet
18.00 Leea Klemola esittelee teoksen syntyprosessia
19.00-21.50 Rakastajat-teatteri: Viettelyksen asuntovaunu 
22.30 Lähtö Porista Helsingin keskustaa kohti 
3.00 perillä Helsingissä 

Sitovat ilmoittautumiset ke 24.1.2018 mennessä: paivi(a)tnl.fi. 

Huom. Paikat varataan ilmoittautumisjärjestyksessä, mukaan mahtuu 45 henkilöä. 
Laita ilmoittautumiseen mukaan laskutusosoite, mikäli haluat laskun postitse, etkä sähköpostiin. 
Maksu tulee suorittaa ennen matkaa.   

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Ajankohtaiset apurahahaut löydät Apurahavahdista


Pohjoismaisen kulttuuripisteen haut

NORDBUK-ohjelmassa tuetaan lasten ja nuorten omia hankkeita, vahvistetaan lasten ja nuorten omaa järjestäytymistä, vaikuttamista ja osallistumista poliittiseen, kulttuuri- ja sosiaalitoimintaan sekä vahvistetaan lasten ja nuorten pohjoismaista identiteettiä.

Hakuajat:  
01.01.2018 – 01.02.2018 15:59
03.04.2018 – 03.05.2018 15:59
06.09.2018 – 08.10.2018 15:59 
Lue lisää

Liikkuvuustuki on tarkoitettu ammattitaiteilijoiden ja kulttuurialan ammattilaisten matkoihin ja vierailuihin Pohjoismaissa ja Baltian maissa.

Hakuajat:  
03.01.2018 – 01.02.2018 15:59
01.03.2018 – 04.04.2018 15:59
23.07.2018 – 22.08.2018 15:59
21.09.2018 – 22.10.2018 15:59 
Lue lisää

Residenssikeskusten tuki on tarkoitettu edesauttamaan residenssikeskusten pohjoismaisille sekä baltialaisille taiteilijoille tarjoamia residenssejä.

Hakuajat:  
15.01.2018 – 15.02.2018 15:59 
Lue lisää

Verkostotuki mahdollistaa ammattitaiteilijoiden sekä kulttuurityöntekijöiden välisiä yhteistyöjaksoja sekä ajatusten ja osaamisen vaihtoa Pohjoismaissa ja Baltian maissa.

Hakuajat:  
18.01.2018 – 20.02.2018 15:59
27.08.2018 – 27.09.2018 15:59 
Lue lisää

Kulttuuri- ja taideohjelmasta tukea voi hakea hankkeelle, jolla on taiteellista tai kulttuurista arvoa ja joka edistää Pohjoismaiden monipuolisuutta ja kestävyyttä.

Hakuajat:  
05.02.2018 – 06.03.2018 15:59
20.08.2018 – 20.09.2018 15:59 
Lue lisää

Volt on lasten ja nuorten kulttuuri- ja kieliohjelma, joka pyrkii saamaan nuoria kiinnostumaan muiden maiden kielistä, taiteesta ja kulttuurista.

Hakuajat:  
22.03.2018 – 25.04.2018 15:59 
Lue lisää


Taike: Kirjailijoiden ja kääntäjien kirjastoapurahat | Haku 31.1.2018 mennessä

Kirjastoapurahat on tarkoitettu kirjailijoille ja kääntäjille luovaan kirjalliseen työskentelyyn. Lisäksi iäkkäät kirjailijat ja kääntäjät voivat saada avustuksia sairauden tai työkyvyttömyyden perusteella.

Lisätietoa apurahasta


Ida Aalberg -säätiö: Petra Uexküllin rahaston apuraha | Haku 31.1.2018 mennessä

http://www.ida-aalberg-saatio.fi/

Petra Uexküllin rahasto julistaa haettavaksi kahdesti vuodessa jaettavan apurahan. Se on suunnattu alle 35-vuotiaille suomalaisille näyttelijöille. Apurahan suuruus on 4000 euroa, ja se myönnetään kahdelle hakijalle / hakukerta.

Rahasto on Petra Uexküllin testamenttilahjoituksella perustettu rahasto, jota hallinnoi Ida Aalberg -säätiö.

Apuraha myönnetään seuraaviin tarkoituksiin:

 •  näyttelijän henkilökohtaisena palkkatukena teatteriproduktioon
 • itsenäiseen taiteelliseen työskentelyyn
 • taiteellisiin jatko-opintoihin.

Hakuaika alkaa 2.1.2018 ja päättyy 31.1.2018. Toisen erän hakuaika alkaa 3.9.2018 ja päättyy 30.9.2018.

Lue lisää apurahasta


Alfred Kordelinin säätiö | Haku 31.1.2018 mennessä

kordelin.fi/

Tammikuussa voi hakea suuret kulttuurihankkeet sekä kaupunki ja kohderahastojen apurahoja.

Lisätietoa apurahasta


Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto | Haku 1.2.2018 mennessä

www.kulturfonden.net/fi

Rahasto jakaa yleisiä apurahoja Suomen ja Ruotsin välistä yhteistyötä edistäviin hankkeisiin, esim. kulttuuri-, kieli-, media-, tutkimus- ja koulutusalan projekteihin. Rahaston apurahoja voivat hakea yksityishenkilöt, järjestöt ja yhdistykset, joiden toimiala liittyy rahaston toiminta-alueeseen, ts. Suomen ja Ruotsin välisten kulttuurisuhteiden edistämiseen. Rahasto myöntää myös oleskelustipendejä Suomeen/Ruotsiin opintokäynteihin, tutkimustoimintaan tai kulttuurivaihtoon liittyen.

Haettavana on kahdenlaisia apurahoja:

 • Yleisiä apurahoja
 • Oleskelustipendejä

Tarkemmat tiedot apurahoista ja stipendeistä


SKR: Maakuntarahastojen apurahat | haku 9.2.2018 mennessä

Suomen Kulttuurirahaston yhteydessä toimii 17 maakuntarahastoa. Ne tukevat oman maakuntansa alueella tehtävää kulttuurityötä jakamalla apurahoja ja palkintoja kerran vuodessa. Etusijalla ovat maakunnassa syntyneet hakijat, maakunnassa suoritettava tai siihen kohdistuva työ sekä maakunnallisesti erityisen merkittävät kulttuuri- ja kehittämishankkeet.

Maakuntarahastojen yhtenäinen hakuaika on 10.1.-9.2. Tarkemmat lisätiedot SKR:n sivuilta.


Suomalais-norjalainen kulttuurirahasto | Haku 28.2.2018 mennessä

Suomalais-norjalaisen kulttuurirahaston tavoitteena on edistää Suomen ja Norjan välisiä yhteyksiä ja kulttuurivaihtoa sekä lisätä maiden keskinäistä tuntemusta.

Rahasto jakaa apurahoja ja stipendejä erilaisiin yhteiskunnallisiin ja kulttuurielämän hankkeisiin. Tukea voivat hakea ammattilaiset, harrastelijat, aikuiset sekä lapsi- ja nuorisoryhmät. Apurahoja myönnetään muun muassa yhteistyöhön taiteen ja kulttuurin alalla, tieteelliseen tutkimukseen (erityisesti humanistisissa ja yhteiskuntatieteissä), opiskelija- ja koululaisryhmien opintomatkoihin sekä toisen maan kulttuuri-, sosiaali- ja talousoloihin perehtymiseen.

Lisätietoa apurahasta


Suomalais-tanskalainen kulttuurirahasto | haku 28.2.2018 mennessä

Suomalais-tanskalaisen kulttuurirahaston tavoitteena on edistää Suomen ja Tanskan välisiä yhteyksiä ja kulttuurivaihtoa sekä lisätä maiden keskinäistä tuntemusta.

Rahasto jakaa apurahoja ja stipendejä erilaisiin yhteiskunnallisiin ja kulttuurielämän hankkeisiin. Tukea voivat hakea ammattilaiset, harrastelijat, aikuiset sekä lapsi- ja nuorisoryhmät. Apurahoja myönnetään muun muassa yhteistyöhön taiteen ja kulttuurin alalla, tieteelliseen tutkimukseen (erityisesti humanistisissa ja yhteiskuntatieteissä), opiskelija- ja koululaisryhmien opintomatkoihin sekä toisen maan kulttuuri-, sosiaali- ja talousoloihin perehtymiseen.

Lisätietoa apurahasta


Scandinavia-Japan Sasakawa Foundation | Haku 1.3.2918 mennessä

www.sjsf.se

Säätiön päätarkoituksena on kehittää edelleen yhteistyötä ja ystävyyssuhteita Pohjoismaiden ja Japanin välillä. Tätä pyritään toteuttamaan mm. opintomatkojen avulla, myöntämällä tukea tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun lääketieteen, humanististen tieteiden, yhteis-kuntatieteiden, tekniikan sekä taiteen alalla.

Lisätietoa apurahasta

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Vielä ehtii osallistua Suomen PQ 2019 -näyttelyn hakuun Prahaan

Haku Suomen kansalliseen, taiteilijaryhmä KOKIMOn kuratoimaan Fluid Stages -näyttelyosastoon on voimassa 15.1.2018 asti.

PQ 2019 -näyttelyn pääteema on Muutos/Transformation. Tätä pääteemaa tarkentavia alateemoja ovat Rajojen huokoisuus/Porous Borders, Yhteisöllisyys/Collectivity sekä Skenografinen maisema/Scenographic Landscape. Lisätietoja ja hakuohje: https://kokimo.wordpress.com

Yhteydenotot:kokimo2011(a)gmail.com ja fluidstages(a)gmail.com

Katso myös muut avoimet PQ-haut: http://www.pq.cz/en/call-pq-2019

Lisätietoja PQ:sta: http://www.pq.cz


Monologikilpailu 3.-4.3.2018, Oulu | Haku 17.1.2018 mennessä

Haku valtakunnalliseen monologikilpailuun on nyt auki. Kilpailuun voi hakea sähköpostitse esitystallenteella, jonka voi lähettää osoitteeseen akseliklonk(a)gmail.com. Viestissä tulee kertoa esityksen tekniset tiedot ja lyhyt esittely monologista valokuvineen. Monologikilpailu on avoinna niin ammattilaisille kun harrastajillekin. Monologin kestoa tai esitysmuotoa ei ole rajattu. Esityksen kieli on oltava joko suomi, ruotsi tai saame. Haku on auki 17.1.2018 klo 15.00 asti. Loppukilpailuun valitut julkaistaan 19.1.2018, jolloin alkaa myös kilpailun lipunmyynti. Monologit kilpailuun valitsee Teatteri Akseli Klonkin johtaja Janne Kuustie. Loppukilpailussa näytellään livenä. Monologikilpailun pääpalkintona on 3000 ¤ stipendi.

Aikaisemmin 20 kertaa Pieksämäellä järjestetty Monologikilpailu  siirtyy kahden välivuoden jälkeen Ouluun yhdessä Teatterimaraton-festivaalin kanssa. Järjestämisvastuun ottavat ensimmäisen monologikilpailun perustaja Janne Kuustie, Teatteri Akseli Klonk sekä viimeiset 11 vuotta tapahtumaa järjestänyt Saku Heinonen.

Tiedustelut monologikilpailusta akseliklonk(a)gmail.com tai Janne Kuustie 0400 963145


ICE HOT Reykjavik 2018 | Haku 31.1.2018 mennessä

ICE HOT Nordic Dance Platform -katselmus järjestetään seuraavan kerran 12.–16. joulukuuta 2018 Reykjavíkissa, Islannissa.

Katselmukseen haetaan valmiita esityksiä kaikista Pohjoismaista sekä 15 minuutin esittelyjä (pitch / More More More) valmiista tai tulossa olevista teoksista tai taiteellisista ideoista (work-in-progress tai new artistic idea).

ICE HOTiin voivat hakea ammattilaisryhmät tai taiteilijat, jotka työskentelevät jossakin Pohjoismaista tai saavat rahoitusta jostakin Pohjoismaasta.

 • Katselmukseen haetaan nykytanssia kaikissa muodoissaan ja kaikenlaisille yleisöille.
 • Hakea voi teoksella, joka on ollut ensi-illassa 1.1.2016 – 31.1.2018. Teoksen pituutta ei ole rajoitettu. Kokonaisesta teoksesta pitää olla Vimeo-tallenne.
 • Vaihtoehtoisesti voit hakea pitch / More More More -kategoriaan, jossa esitellään oma teos tai idea 15 minuutissa.

HUOM. Voit hakea vain yhdellä teoksella. Et voi hakea sekä esitysohjelmistoon että pitchaus-sessioon.

Iso osa esityksistä tulee olemaan muunlaisissa kuin perinteisissä näyttämötiloissa. ICE HOTin hakusivulla on kuvaukset mahdollisista esityspaikoista Reykjavíkissa.

Katso kriteerit ja ohjeet ja täytä hakemus: www.icehotnordicdance.com/

Hakuaika päättyy 31.1.2018

Lisätietoja saat Tanssin tiedotuskeskuksen Katarina Lindholmilta katarina.lindholm(a)danceinfo.fi


Critical Costume is looking for a host venue| Deadline 1 Feb 2018

 
Dear friends and colleagues,

Following two successful events in 2013 (Edge Hill University, UK) and in 2015 (Aalto University, Finland), Critical Costume is now looking for a host venue for 2018. This is part of our commitment to stage biennial events.

(NB: The CC Steering Group has made a decision to skip 2017 to avoid clashing with World Stage Design or the Prague Quadrennial from now onward).

For more information and for the host application form, please see the following link: http://www.criticalcostume.com/cc2018.html

Please submit your host application by the 1st February 2018 to enquiries(a)criticalcostume.com

If you have any enquiries, please contact the Critical Costume chairs Rachel Hann (r.hann(a)gsa.surrey.ac.uk) and Sofia Pantouvaki (sofia.pantouvaki(a)aalto.fi).

Warmest wishes to all,

Sofia and Rachel


Kilpailukutsu: Lea-palkinto 2017 | Haku 16.2.2018 mennessä

Vuoden 2017 Lea-ehdokashaku on nyt käynnistynyt. Tarkemmat ohjeet löytyvät Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:n kotisivulta: http://sunklo.fi/toiminta/ajankohtaista/lea-palkinto-2017-nyt-haussa

Ehdolle asetettavia teoksia otetaan vastaan sähköpostitse osoitteessa lea-palkinto(a)sunklo.fi (doc, rtf tai pdf). Mukaan tulee liittää tiedot kirjailijasta, teatterista ja ensi-illan ajankohdasta. Tekstien tulee olla toimitettuna perille viimeistään perjantaina 16.2.2018.


Open call for PREMIERE, an international program for a choreographic debut | Deadline 23 Feb 2018

PREMIERE is an international program for a choreographic debut, offering professional platform for young choreographers to introduce their artistic vision at their very first movement based dance performance.

In the framework of the program the organisers offer to maximum five selected choreographers three days long residency at the Pardimäe residency center, two- week long residency at the Sõtlumatu Tantsu Lava/ STL in Estonia or Gertrudes Ielas Teatris in Riga with the experienced dance artists mentorship. An opportunity to present oneself and one’s creation in the public showing in Sept 2018 at the STL stage. The names of the two directors/ choreographers, who will be selected out of fives based on their showing in Sept 2018 at STL, will get the production support to form their ideas together with his/her performance team into dance performance during residencies in Estonia and abroad and will be announced after the residency showcase in September.

Their performances will premiere at the STL on February 8, 2019 and will tour later on in Estonia and abroad.

The 5 choreographers selected to be part of the PREMIERE program will be engaged in a year transnational collaboration process like artistic incubator, which include:

 • Three day residency at the Pardimäe coached by Kaja Kann
 • Two week of movement based residency at the PREMIERE partner organization mentorshiped by the experienced performing and dance artists like Karl Saks, Ruslan Stepanov, Tiina Mölder, Ajjar Ausma, Kaja Kann, Andrejs Jarovojs
 • A public showing after the movement residency with the feedback session by the audience and an experienced artist
 • A media platform to introduce itself
 • Selected 2 choreographers will get help to complete their performance teams and get a second 3 week long residency with a mentorship to create a dance performance
 • For 2 selected choreographers with their teams a rehearsal and a montage period at the stage with a professional technical support and a producer
 • Coaching during the production period by experienced artists
 • Premiere at theatre stage
 • Professional feedback in a public media
 • Documentation and recording of the performances
 • International tour in partners stagesFunding for a production period
 • Becoming part of the PREMIERE network

Deadline: 23 February 2018

Find all details online


Open Call: UNIDRAM 2018 Theatre Festival | Deadline 15 March 2018

UNIDRAM 2018  25th International Theatre Festival Potsdam
October 30th - November 03rd, 2018  

This year, UNIDRAM will once again be presenting a wide-ranging programme of diverse theatres from throughout Europe. There will be a special focus on contemporary visual theatre. Applications for the 25th edition of the festival 2018 can be submitted now together with all relevant application materials and a full version of your performance if possible on DVD by postmail. We consider all applications submitted in time except for productions in the areas of children’s and classical drama.

Please see the application form here  

Deadline for application will be March 15th, 2018

UNIDRAM Team 
unidram(a)t-werk.de
www.unidram.de
UNIDRAM, T-Werk, Schiffbauergasse 4E, 14467 Potsdam, Germany


KOULUTUKSIA

Teatterikorkeakoulun Tanssinopettajan ja teatteriopettajan maisteriohjelmat | Haku 24.1.2018 mennessä

Onko sinulla kandidaatintutkinto tanssi- tai teatteritaiteesta tai alan opintoja ja työkokemusta?

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun tanssinopettajan ja teatteriopettajan maisteriohjelmiin valitaan uusia opiskelijoita keväällä 2018.

Koulutus antaa vankan perustan omakohtaiselle ja kriittiselle ajattelulle ja taiteellis-pedagogisille käytännön taidoille.

Maisteriohjelmista valmistuneet tanssin- ja teatteriopettajat työskentelevät monipuolisesti esittävän taiteen ja sen opetuksen kentillä esim. taiteen perusopetuksessa, peruskouluissa ja lukioissa, ammatillisessa koulutuksessa sekä erilaisissa taiteellisissa, pedagogisissa ja yhteisöllisissä konteksteissa ja projekteissa.

Koulutus antaa laaja-alaisen opettajankelpoisuuden ja valmiudet alan tohtoriopintoihin.

Lue lisää

Tietoa ohjelmista

 • Hakuaika: 9.-24.1.2018
 • Pääsykokeet: 27.-29.4.2018
 • Opinnot alkavat: elokuussa 2018
 • Opintojen kesto: 2 vuotta, 120 opintopistettä
 • Opintojen muoto: päätoimista opiskelua
 • Opetuskielet: suomi ja englanti  

Lisätiedot ja valintaperusteet 

Lisätiedot ja kysymykset: teak.hakijapalvelut(a)uniarts.fi

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja kursseja ja työpajoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Dances to a Beat ja People's Practice Group -tanssitunnit | Ilmoittautuminen 1.2.2018 mennessä

Keväällä 2018 Höyhentämössä on tarjolla kahdenlaisia kaikille avoimia tanssitunteja.

DTB-tunnit järjestetään Höyhentämössä 5.2.-23.4.2018 maanantai-iltaisin klo 19-20.30.
PPG-tunnit järjestetään Höyhentämössä 7.2.-25.4.2018 keskiviikkoaamuisin klo 10.15-11.30.

DTB-tunnit

Dances to a Beat (DTB) on hetkessä syntyvän koreografian tekemiseen tähtäävä tekniikka, jonka peruselementtejä ovat improvisaatio, toisto ja rytmi. DTB-tunnit soveltuvat kaikenikäisille ja -tasoisille tanssimisesta kiinnostuneille henkilöille. Tuntien kautta etsitään myös esiintyjiä vuonna 2019 ensi-iltansa saavaan Merphing FOREVER -teokseen.

Tuntien ohjaamisesta vastaa Kati Korosuo.

Maanantaisin 5.2.-23.4. klo 19-20.30 Höyhentämössä: Korkeavuorenkatu 17, 00130 Helsinki.
(Myös pääsiäismaanantaina 2.4.) 

PPG-tunnit

People's Practice Group on improvisaatioon perustuva ja kaikille avoin tanssitunti. PPG-tunneilla tutkitaan oman liikkeen synnyttämistä, sen lukuisia variaatioita ja mahdollisuuksia mielikuvien ja anatomian kautta.

Tuntien vetämisestä vastaavat Kati Korosuo, Maija Nurmio ja vierailevat ohjaajat.

Keskiviikkoisin 7.2.-25.4. klo 19-20.30 Höyhentämössä: Korkeavuorenkatu 17, 00130 Helsinki.

Hinnat: 12 euroa kerta / 60 euroa 6 kertaa / 100 euroa koko kausi, sisältää 12 kertaa

Sitovat ilmoittautumiset koko kaudelle 1.2.2018 mennessä.
Lisätietoa ja ilmoittautumiset: www.hoyhentamo.fi/fi/viikkotunnit/


Immersiivisen teatterin työpaja | 9.-11.3.2018, Helsinki

Työpaja opettaa immersiivisten ja osallistavien esitysten teoriaa ja erityisesti käytäntöä. Immersiiviset esitykset käsitetään usein esityksinä, jotka upottavat katsojan teoksen näyttämökuvaan, mutta laajemmin ymmärrettynä ne tarkoittavat esityksiä, jotka haastavat esitysten perinteisen katsoja-aseman. Osallistavat esitykset tarkoittavat laajaa kirjoa esityksiä, jotka käyttävät mm. pelisuunnittelun ja aktivismin keinoja laajentamaan perinteistä esityskäsitystä.
 
Työpaja keskittyy immersiivisten ja osallistavien esitysten suunnitteluun ja toteuttamiseen.  
 
Työpajassa opit
- Ottamaan esityksen kontekstin konkreettisesti osaksi taiteellista työskentelyä  
- Osallistavien esitysten poliittisia ulottuvuuksia
- Pelisuunnittelua ja osallistamisen mekanismeja esittävissä taiteissa
- Intimiteetin ja sen rajojen neuvottelua
- Moniaistisen esiintymisen tekniikkaa suhteessa osallistujaan  
- Aistimaan ja ymmärtämään esityksen ympäristön merkityksenluojana ja itsenäisenä toimijana  
 
Työpaja on suunnattu erityisesti esittävän taiteen ammattilaisille ja opiskelijoille. Mikäli et kuulu näihin lähetä ennen ilmoittautumistasi lyhyt motivaatiokirje osoitteeseen sami(a)centerforeverything.com
 
Ilmoittautuminen ja maksu tapahtuvat suoraan Kaiken keskuksen verkkokaupassa osoitteessa: holvi.com/shop/everything
 
Kurssin hinta on 75 euroa.

Pe 9. 3 klo 18-22, la 10. 3. Klo 13.30-17.30 ja su 11. 3 klo 13.30-17.30 Eskus – Esitystaiteen keskus, Puhdistamo (rakennus nro 6) 2. krs. Virallinen osoite: Kaasutehtaankatu 1/33.  
 
Sami Henrik Haapala on näyttelijä FIA, tanssija, esitystaiteilija, antropologi ja dj. Hän on tuottanut, ohjannut ja esiintynyt lähes 20 vuoden ajan sekä instituutioissa että vapaalla kentällä Suomessa ja kansainvälisesti. Hän tekee parhaillaan taiteellista väitöskirjaa Taideyliopiston Teatterikorkeakouluun aiheenaan immersiiviset (’upottavat’) ja osallistavat esitykset. Hän on Kaiken keskuksen taiteellinen johtaja.
 
www.samihenrik.me


Scenography, Production and Costume Design Lectures | Spring 2018, Espoo

The lectures are open to everyone, including the general public. Credits can be acquired only through student registration. For more info on credits, please scroll down.
ELO-E5016 Scenography, Production and Costume Design Lectures (V) (1-4 cr)
Spring 2018 schedule

Monday 15 January 9:15 – 12:00, room U121B, Otakaari 1
Costume lecture
Civil uniforms: the forgotten imperial materiality of the Finnish Grand Duchy, 1809-1917 
Invited Speaker: Dr. Alex Snellman, Postdoctoral Researcher, Emil Aaltonen Foundation / University of Helsinki (in English)

Monday 22 January: 9:15 – 12:00, room Tarkovski (331), Otakaari 7
Costume Lecture
What you can read about a military uniform and its user
This lecture will include costume examples of real persons/soldiers of the Tali-Ihantala 1944 film, in which over 170 actors impersonated a real name of a real person in the film. 
Invited Speaker: Juha E. Tetri, Cavalry Captain retired (in Finnish/informal English translation)

Monday 29 January 9:15-12:00, room Tarkovski (331), Otakaari 7
Costume Lecture
‘Made of Dreams’ and ‘Star Makers’ – Costume exhibitions as a way of presenting research project results
Invited Speaker: DA Joanna Weckman, Independent researcher and Curator (in English)

Monday 5 February 9:15-12:00, room Tarkovski (331), Otakaari 7
Costume Lecture
Ancient Costumes for a Young Nation – the film Sampo (1959) and other Kalevala inspired productions constructing the Finnish Identity
Invited Speaker: DA Joanna Weckman, Independent researcher and Curator (in English)

Monday 9 April 9:15-12:00, room U121B, Otakaari 1
Scenography Lecture
Lajienvälisestä esityksestä
Invited Speaker: Teatteriohjaaja Tuija Kokkonen, TT (in Finnish)

Monday 16 April 9:15-12:00, room U121B, Otakaari 1
Scenography Lecture
NIGHT PIECES – 3 X SPATIAL ACCESS TO “THE VENICE” RESEARCH PAVILION: UTOPIA OF ACCESS, Camino Events 18.8 – 27.8.2017
University of the Arts Helsinki (Uniarts) in the context of the 57th Venice Biennale.
Speakers: Prof. Liisa Ikonen, DA Maiju Loukola, Post+doctoral researcher and DA Elina Lifländer, Lecturer in Design for the Performing Arts (in English)

Monday 23 April 9:15-12:00, room U121B, Otakaari 1
Costume Lecture
Invited Speaker: Iztok Hrga, Costume designer, Slovenia/Spain (in English)

Monday 7 May 9:15-12:00, room Tarkovski (331), Otakaari 7
Costume Lecture
Invited Speaker: Dr. Rosane Muniz, Costume designer and researcher, Brazil (in English)

Credits:

Attendance to four (4) Scenography, Production and Costume Design Lectures gives 1 credit (ECTS). The students are free to attend as many lectures as they wish.  

Additional credits can be given if students are interested in undertaking a written or research assignment or prepare a presentation, upon agreement with the responsible professors.

Dr. Sofia Pantouvaki
Professor of Costume Design for Theatre and Film 
sofia.pantouvaki(a)aalto.fi, +358 50 5992288

Aalto University | School of Arts, Design & Architecture | Department of Film, Television and Scenography

TYÖPAIKKOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Hämeenlinnan Teatteri etsii näyttämömiestä | Haku 15.1.2018 mennessä

Hämeenlinnan Teatteri etsii näyttämömiestä vuoden määräaikaiselle sopimukselle.

 Työn aloitus 1. 3.2018 tai sopimuksen mukaan.

 Palkkaus työehtosopimuksen mukaan. Koeaika 3 kk.

 Hakijan on pystyttävä itsenäiseen ja fyysisesti vaativaan työskentelyyn.

 Työpaikan sijainnin vuoksi oman auton käyttö suotavaa.

 Työn sisältö on rakennustyötä sekä lavastusten vaihtoja näyttämöllä.

 Paikkaa täytettäessä arvostetaan kokemusta lavasterakennuksesta, metalli- ja puutöiden osaaminen on ehdoton vaatimus, ruiskumaalaustaidot ovat eduksi.

Hakemukset 15.1.2018 mennessä.

Yhteydenotot lavastamon esimiehelle Tuukka Liljalle arkisin klo 13-15, 050 415 2012

Lähetä hakemukset 15.1.2018 mennessä ja CV:t teatterinjohtaja kirsi-kaisa.sinisalo(a)hmlteatteri.fi


Aura of Puppets etsii toiminnanjohtajaa | Haku 15.1.2018 mennessä

Nukketeatteriverkosto Aura of Puppets etsii uutta luotsia

Toiminnanjohtajaksi maan parhaille nukketeatteriammattilaisille? Vakituinen työ vapaan taidekentän ytimessä? Aura of Puppetsin toiminnanjohtajana tehtäväsi on kehittää taiteilijoiden työllistymistä ja edistää nukketeatteritaidetta monipuolisesti.

Uudelta toiminnanjohtajalta toivomme:
- Kokemusta vapaalta kentältä ja alan realiteeteista
- Intohimoa taidekentän rakenteiden kehittämistä kohtaan
- Itsenäistä työotetta
- Esimiestaitoja
- Sosiaalisia taitoja
- Kulttuuri- ja taidealan verkostoja
- Kehittämis- ja innovaatiokykyä
- Tuotanto-osaamista
- Tavoitteellisuutta
- Talousosaamista

Uuden toiminnanjohtajan työnkuvaan kuuluu verkoston toiminnan suunnittelu, koordinointi ja kehittäminen: miten verkosto voi parhaalla mahdollisella tavalla edistää ja tukea jäsentensä taiteellista työskentelyä. Toiminnanjohtajana toimit nukketeatterialan puolestapuhujana ja vaikuttajana niin paikallisella, kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla. Tehtävänäsi on toimia kontaktina verkoston eri sidosryhmille.  

Työnkuvaan kuuluu toiminnan rahoituksen järjestäminen, viestintä ja markkinointi sekä yhdistysasioiden hoitaminen. Esimiehenäsi toimii verkoston nukketeatteritaiteilijoista koostuva hallitus.

Mitä meillä on tarjota vastineeksi?
- Itsenäinen työ vapaan kentän paraatipaikalla
- Mahdottoman mukava työympäristö ja alan huipputekijät
- Työpaikka Turussa, jossa suurin osa verkoston taiteilijoista työskentelee
- Joustava työ, jossa aikataulut ja kokonaistyöaika on sovittavissa
- Noin 70 % työajan

Huom. Lopullinen työaika ja palkkaus vahvistetaan helmikuun aikana, kun vuoden 2018 rahoituksesta on saatu päätös.

Näin haet meille töihin:
Lähetä lyhyt vapaamuotoinen hakemus sekä ansioluettelo sähköisesti osoitteeseen info(a)auraofpuppets.com 15.1.2018 mennessä. Haku alkaa 20.12. ja päättyy 15.1. Haastattelut järjestetään viikoilla 4 ja 5.


Monitaideyhdistys Piste hakee tuottajaa | Haku 22.1.2018 mennessä

Monitaideyhdistys Piste hakee osa-aikaista tuottajaa määräaikaiseen työsuhteeseen.

Tarjoamme monitaiteisen asiantuntevan taiteilijakollektiivin, toimiston ja Rovaniemen raikkaan ilman.  

Työnkuvaan kuuluu Pisteen kansainvälisen residenssihankkeen koordinointi sekä tuotannollinen työ Pisteen nykytanssi- ja -sirkusryhmille. Kaikki nämä tähtäävät toiminnan ja työsuhteen jatkumiseen tuleville vuosille.  

Työsuhde solmitaan aluksi ajalle 1.2.2018-31.1.2019.  

Työaika on 50 % (78,5h/kk) ja palkka 1200 euroa/kk.

Lähetä vapaamuotoinen hakemus mahdollisimman pian: pistery(a)gmail.com

Lisätietoa: Ninni Korkalo, 040 8312314 / ninni.korkalo(a)gmail.com


Teatteri Mukamas hakee naisnäyttelijää | Haku 26.1.2018 mennessä

Teatteri Mukamas on vuonna 1979 perustettu ammattiteatteri, jonka esitykset pidetään Tampereen Pispalassa sijaitsevan kotinäyttämön lisäksi myös kiertueilla ympäri Suomen. Lapsille suunnattu ohjelmisto on toteutettu nukke-, esine- ja musiikkiteatterin keinoin. Tarjoamme haastavan ja monipuolisen paikan naisnäyttelijälle.  

Työ alkaa 1.8.2018 ja jatkuu määräaikaisena 31.7.2019 saakka. Työn jatkumisen mahdollisuuksista neuvotellaan erikseen sopimuskauden aikana.

Hakuaika 26.1.2018 klo 16.00 saakka.

Tiedustelut puhelimitse 050 586 9278 arkisin 15.-26.1.2018 klo 10.00-11.00.

Hakemukset veronica.stycz(a)teatterimukamas.com / Teatteri Mukamas, Veronica Stycz, Pispalan valtatie 30, 33250 Tampere.


Turun Kaupunginteatteri naisnäyttelijää | Haku 26.1.2018 mennessä

Turun Kaupunginteatteri hakee nuorta naisnäyttelijää määräaikaiselle kahden vuoden kiinnitykselle ajalle 1.8.2018-31.7.2020.

Odotamme sinulta tehtävään soveltuvaa korkeakoulututkintoa tai vastaavaa työkokemusta alalta.

Tarjoamme sinulle paikan inspiroivassa työyhteisössä, monipuolista ohjelmistoa tuottavassa, peruskorjatussa teatteritalossa.

Lisätietoja tehtävästä antaa Turun Kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki, mikko.kouki(a)turku.fi.

Lähetä vapaamuotoinen hakemuksesi valokuvan, ansioluettelon ja palkkatoivomuksen kera 26.1.2018 mennessä osoitteeseen sari.laikela(a)turku.fi.


Kajaanin kaupunginteatteri hakee naisnäyttelijää | Haku 31.1.2018 mennessä

Kajaanin kaupunki, Kajaanin kaupunginteatteri – alueteatteri -liikelaitos hakee palvelukseensa nuorta naisnäyttelijää 1.8.2018 alkavaan toistaiseksi voimassa olevaan tai määräaikaiseen työsuhteeseen.   

Toimeen valittavilta edellytämme ensisijaisesti yliopistotasoista näyttelijän koulutusta. Lisäksi katsomme eduksi vahvan laulutaidon sekä erinomaiset yhteistyötaidot.

Lisätietoja antaa teatterinjohtaja Helka-Maria Kinnunen, 044 421 4191, helkamariakinnunen09(a)gmail.com.

Tehtävän täyttämisessä otetaan ensisijaisesti huomioon Kajaanin kaupungilta irtisanotut, lomautetut, irtisanomisuhan ja lomautusuhan alaiset henkilöt, mikäli he täyttävät tehtävän kelpoisuusehdot. Palkkaus ja palvelussuhteen ehdot määräytyvät näyttelijöiden kunnallisen teatterityöehtosopimuksen mukaisesti.

Vapaamuotoiset hakemukset pyydetään toimittamaan 31.1.2018 mennessä Kajaanin kaupunginteatterille, osoite Kauppakatu 14, 87100 Kajaani tai sähköpostiin helkamariakinnunen09(a)gmail.com.


Kuopion kaupunginteatteri hakee kahta uutta näyttelijää | Haku 31.1.2018 mennessä

Kuopion kaupunginteatteri hakee kahta uutta määräaikaista näyttelijää ajalle 1.8.2018-31.7.2020. Roolitusten vuoksi teatteri hakee yhtä näyttelijää, joka pystyy näyttelemään nuoren miehen rooleja ja toista, joka pystyy esittämään vanhemman miehen rooleja.

Hakijoilta edellytetään alalle sopivaa koulutusta ja/tai työkokemusta näyttelijän tehtävistä. Ensisijaisena kelpoisuusvaatimuksena on näyttelijäntyön ylempi korkeakoulututkinto. Laulutaito katsotaan eduksi.

Hakijoilta odotetaan myös hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja, joustavuutta ja halua kehittää omaa osaamistaan.

Hakuaika päättyy 31.1.2018. Työaika on näyttelijöiden TESin mukainen. Tehtävien täytössä noudatetaan kuuden kuukauden koeaikaa.

Lisätietoja tehtävistä antavat teatterinjohtaja Pekka Laasonen p.044-718 2401 ja hallintopäällikkö Anu Lehto-Korhonen p. 044-718 2402.

Linkki työpaikkahakuun


Kuopion kaupunginteatteri hakee tuotantojärjestäjää | Haku 31.1.2018 mennessä

Jos työskentely teatterissa kiinnostaa, niin nyt siihen on oiva tilaisuus. Kuopion kaupunginteatteri hakee tuotantojärjestäjää kokoaikaiseen ja vakinaiseen työsuhteeseen 6.8.2018 alkaen. 

Tuotantojärjestäjän tehtäviin kuuluu muun muassa osallistua tuotannonsuunnitteluryhmään ja seurata tuotantokokouksissa eri tuotantoprosessien valmistumisaikatauluja ja huolehtia lukuisista harjoitus- ja esitystoimintaan liittyvistä asioista.

Hän tekee myös ohjaajan kanssa kohtausluettelot ja harjoitusaikataulut sekä toimii vierailijoiden ja avustajien yhteyshenkilönä. Tuotantojärjestäjä huolehtii osaltaan myös teknisten ja taiteellisten työryhmien välisestä tiedonkulusta, ja muiden esimiehen määräämien tehtävien lisäksi hän toimii tarvittaessa kuiskaajana ja tarpeistonhoitajana tai tarpeistonvalmistajan apuna.

Kelpoisuusvaatimuksena tehtävään on soveltuva korkeakoulututkinto tai vastaava aiempi opistoasteen tutkinto ja/tai työkokemus vastaavista tehtävistä. Edellytämme valitulta lisäksi hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja, joustavuutta sekä halua kehittää omaa osaamistaan.

Lisätietoja tehtävästä antavat teatterinjohtaja Pekka Laasonen 718 2401, hallintopäällikkö Anu Lehto-Korhonen 044-718 2402 ja tuotantosuunnittelija Laura Julkunen p, 044-718 2424.

Tehtävään haetaan ensisijaisesti sähköisesti

MUITA ILMOITUKSIA

Vastaa OKM:n kyselyyn taiteen ja taiteen toimintaympäristön muutoksista

Hallitus on asettanut työryhmän laatimaan suuntaviivat ja tavoitteet taide- ja taiteilijapolitiikalle. Työryhmän tavoitteena on käsitellä taiteen ja sen toimintaympäristön muutoksia ja niistä seuraavia muutostarpeita.

Haluamme käynnistää yhteisen laajan vuoropuhelun nyt, jotta mahdollisimman monen ääni saataisiin kuuluviin suuntaviivoja laadittaessa.  Pyydämme sekä taiteen tuottajia että kulttuuripalveluiden käyttäjiä osallistumaan verkkoaivoriiheen.

Ota näkökulma kohti tulevaisuutta ja kerro, miten taide ja taiteen toimintaympäristö muuttuvat vuoteen 2025 mennessä. Klikkaa linkkiä ja aloita. Vastaat nimettömänä.  

www.taiteentulevaisuus.fi / www.fountainpark.fi/taiteentulevaisuus

Halutessasi voit osallistua useampaan kertaan 26.1.2018 mennessä. Joka kerralla näet erilaisen otoksen muiden osallistujien ajatuksia.

Pyydämme sinua jakamaan oheista linkkiä taiteen ja taiteen toimintaympäristön muutoksiin liittyvään verkkoaivoriiheen laajalla jakelulla kaikille niille henkilöille, joiden työhön tämä mahdollisesti liittyisi tai joita asia muutoin kiinnostaisi, kiitos.  

Lisätietoja: Hanna Koskimies, opetus- ja kulttuuriministeriö, hanna.koskimies(a)minedu.fi ja Nea Leo, Taiteen edistämiskeskus, nea.leo(a)taike.fi  


Teatterin ABC on avattu

Teatterimuseon tuottama ja toteuttama Teatterin A B C -sivusto on avattu käyttöön. Teatterin A B C on verkossa oleva oppimismateriaali ja vuorovaikutteinen www-sivusto, joka tässä vaiheessaan koostuu kolmesta osasta: Romeo- ja Julia -pelistä sekä teatteripukusuunnittelua ja lavastustaidetta käsittelevistä kokonaisuuksista.  
 
Verkkosivuilla voi tutustua näiden alueiden kehitykseen, historiaan, merkitykseen ja ilmaisukeinoihin. Myöhemmin sivustolle tulee vastaavat paketit ohjaajantyöstä, valo- ja äänisuunnittelusta ja näyttelijäntyöstä.

Lue lisää A B C:stä blogikirjoituksesta


Kouvolan Teatteri hakee avustajia syksyn 2018 musikaaliin  

Hakutilaisuus lauantaina 27.1. Kouvolan Teatterilla

Kouvolan Teatteri hakee syksyn 2018 musikaaliin nais- ja miesavustajia, jotka ovat noin 20-45 -vuotiaita ja laulu- sekä tanssitaitoisia. Aiempi esiintymiskokemus on eduksi, mutta ei välttämätöntä.

Koe-esiintymistilaisuus pidetään teatterilla lauantaina 27.1. klo 12-16.30. Tilaisuudessa kerrotaan produktiosta ja tutustutaan hakijoihin, kuunnellaan jokaisen laulua sekä harjoitellaan yhteistä tanssikoreografiaa. Paikalla ovat musikaalin ohjaaja Jukka Keinonen, kapellimestari Iikka Kahri ja koreografi Jouni Prittinen. Ilmoittautuneille annetaan tarkemmat ohjeet sähköpostitse.

Musikaalin nimi julkaistaan helmikuussa. Harjoituksia on huhtikuun lopusta kesäkuun alkuun, minkä jälkeen harjoittelu jatkuu elokuussa. Harjoitukset ovat pääosin iltaisin klo 18-21.30 ja sovittaessa myös päiväaikaan klo 10-14. Näytelmän ensi-ilta on syyskuun alussa, ja esityksiä on arkisin ja viikonloppuisin kevääseen 2019 saakka. Avustajilta edellytetään sitoutumista aikatauluihin.

Ilmoittautumisia otetaan vastaan torstaihin 25.1.2018 asti sähköpostitse: jonna.savolainen(a)kouvolanteatteri.fi.

Viestissä on mainittava nimi, ikä, asuinpaikkakunta, puhelinnumero, sähköpostiosoite ja aiempi esiintymiskokemus tai harrastuneisuus.

Lisätiedot:
Kouvolan Teatteri / teatterisihteeri Jonna Savolainen (avustajahaku)
(05) 7400 341, jonna.savolainen(a)kouvolanteatteri.fi

Lue koko ilmoitus Kouvolan Teatterin sivuilta


twitter.com/tinfotweets

TINFO julkaisee ajankohtaisista teatterialan tapahtumista uutiskirjeen kerran viikossa.
Voit tilata TINFO-tiedotteet sähköpostiisi tästä.

Aiemmin ilmestyneet TINFO-tiedotteet.