12.09.2019

TINFO-tiedote 28 / 12.9.2019

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Sukupuolisegregaation purkua
"Näitä talkoita tarvittaisiin meidänkin alalla."

TINFO PALVELEE

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

TYÖPAIKKOJA

MUITA ILMOITUKSIA

twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Sukupuolisegregaation purkutalkoita

Stereotyyppiset sukupuolirooliodotukset ovat takapiruna siinä, että suomalaiset työmarkkinat ovat sukupuolisegregoituneet. Nuorten koulutusvalinnat tehdään sukupuolittuneesti. Nuorisotutkimusseuran Purkutalkoot -hankkeessa on etsitty syitä siihen, minkälaiset käsitykset ja prosessit ohjaavat nuorten koulutusvalintoja. Hankkeessa on pohdittu myös sitä, miten tehdä segregoituneet alat vetovoimaisiksi. Nyt hanke on edennyt loppusuoralle. Tänään seminaarissa kuullaan tuloksia ja loppuraportti on luvassa lokakuussa. Purkutalkoita tarvittaisiin meidänkin alalla.


Luovien alojen ja kulttuurin rahaston perustamista selvitetään

Hallitusohjelma lupaa pitkän aikavälin investointina rahaston, joka tukisi luovia aloja ja kulttuuritoimintaa. Jotta ohjelmakohta ei jää kuolleeksi kirjaimeksi, tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososen nimittämä selvityshenkilö Antti Huntus ryhtyy selvittämään rahaston perustamista. 

Huntuksen on määrä tammikuun 2020 loppuun mennessä selvittää, minkälaiset olisivat rahaston toimintaperusteet, ja tehdä ehdotus siitä, minkälainen rahasto tulisi perustaa. Rahasto tarvitsee yksityistä pääomaa. Selvityshenkilön on myös tehtävä ehdotus siitä, miten tuo yksityinen pääoma tullaan keräämään.
 

Case Hämeenlinnan Teatteri

Suomen Näyttelijäliitto on huolissaan Hämeenlinnan Teatterin tulevaisuudesta. Liitto toteaa lausunnossaan mm., että: ”Olemme huolissamme teatterin henkilökunnan hyvinvoinnista. Henkilökunnan sivuuttaminen ja salailu eivät kuulu taidelaitoksen toimintakulttuuriin. Toivomme, että teatterin tulevaisuuden jatkovalmistelu tehdään uuden muutosjohtajan lupaamalla tavalla siten, että myös henkilökunta pidetään aidosti mukana: asioista kerrotaan ja niistä keskustellaan.”
 

Kuntien talous sakkaa – vaarana merkkejä

Kuntien taloudessa ei mene hyvin. Kahden kolmasosan tulos oli alijäämäinen viime vuonna. Valtiovarainministeriö myöntää korotettua valtionosuutta ja luvassa on 10 miljoonaa lisärahaa. Kaikkiaan 88 kuntaa hakee tätä harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta talousongelmiensa vuoksi yhteensä 100 miljoonan euron arvosta.  Yli 20 000 asukkaan kunnista lisätukea hakivat Rovaniemi, Kotka, Savonlinna, Hollola, Kemi ja Varkaus.   Tuttuja kuntia, joissa viidessä on myös valtionosuusteatteri… Ja näistä 88 hakijasta Pohjois-Suomen kuntia on 21.

Kunnat ovat huolissaan siitä, että hallitusohjelma sysää niille uusia menoja laajenevien tehtävien vuoksi.
 

Monster is back ja laittaa meidät paikalleen 

Jalostamo2:n Bestiario avaa yllättävän kokemusvinkkelin posthumanismiin kääntyessään renessanssin taakse keskiaikaan. Ihmiselävällä oli tuolloin suhteellisuudentajua ja nöyryyttä. Sitähän eläin- ja hirviöbestiariot osoittavat.

Parempaa paikkaa ei esitykselle voisi kuvitella kuin Torikortteleiden pieni liikehuoneisto, jonka näyteikkuna avautuu vilkkaalle Unioninkadulle. Ulkopuolella kulkevista ihmisistä tulee osa teosta. He katsovat meitä ja kahta zombihahmoa. Täällä allegorisessa parturissa toinen outo olento parturoi tai nylkee toiselta turkin, rakentaa sivistyneempää olentoa. Muodonmuutosprosesseissa työkaluina ovat mm. keritsimiet, sirppi, niittipistooli. Nämä mekanistiset nukkeihmiset tai ihmisnuket ovat perkeleellisiä, yhtä perkeleellisessä äänimaailmassa.

Miten muulla tavoin kuin tällaisten etäännytettyjen zombihirviöhahmojen kautta voidaan kuvata ihmisen pahuutta ja väkivaltaisuutta, itseriittoisuutta ja omahyväisyyttä. Bestiario toimii nyt kuin keskiaikainen symboleja täynnä oleva allegoria: laittaa oman elämän vähän isompaan perspektiiviin.

Yhtenä tärkeänä lähdeaineistona tekstille (+ ohjaus Riko Saatsi) toimi Jeffrey Jerome Cohenin hirviöteoria.  Hirviö on se kammottava itsestä ulkoistettu hybridiolento, joka palaa aina takaisin. Hirviöt ovat sekamuotoisia toisia, jotka on pakko torjua ja sulkea ulos. Ne ruumiillistavat aikaa ja tuntemuksia. Niiden ruumiita riivaavat pelot ja halut, kielteiset ja ambivalentit tunteet.

Tässä keskiaikaisten hirviöiden kuvia.
 

Näytillä ekologinen sarjamurhaaja

Jalostamon Bestiario ja Kansallisen, W A U H A U Sin ja Zodiakin Sapiens ovat sukulaisteoksia. Kumpikin etäännyttää ihmisen, kieltäytyy tarjoamasta samastumiskohdetta, erottaa äänen kehosta, naamioi ihmisen.

Mietin näkemiäni ihmiskunnan museoita Pariisissa tai Amsterdamissa, kertomuksia ihmisen voittokulusta. Mietin luonnontieteellisiä museoita ja niiden keinotekoisia maailmoja. Sapiensin maailma muistuttaa näitä museoita kömpelönleikkisässä naiiviudessaan ja vaihtuvine dioraamoineen, joihin toiset kelpaavat, toiset eivät. Sapiensin kehyksenä on teatteri, se paikka, jossa kuvittelemaan kykenevä ihminen kertoo tarinoita.

Ylevyys on tästä kuvitellusta tarinasta kaukana, mutta esitys ei vajoa synkkyyteen. Sen barokkikulissit, joissa tehdaskulissit korvaa metsäkulissilavastus pitävät sisällään toivon. Onhan ihminen se kuvittelemaan kykenevä ihminen. Ihminen loi myytit, tarut, jumalat, uskoi ja uskoo edelleen sellaisiin globaaleihin uskomusjärjestelmiin kuin kapitalismi, raha, konsumerismi. Voisiko ihminen kehittää uudenlaista uskomusten voimaa vähemmän tuhoavasti.

Mutta, kuten esitys Hararin sanoin kysyy ”Onko mitään vaarallisempaa kuin tyytymättömät jumalat, jotka eivät tiedä mitä haluavat.”  Vai tässäkö se oli: ”Historia alkoi, kun ihminen keksi jumalat ja päättyy, kun ihmisistä tulee jumalia.
 

Räpiköintiä ilmat pihalla työhuonesellissä

Esitystaiteilija ja tutkija Pilvi Porkola työskenteli vuonna 2017-18 taiteellisen tutkimuksen professorina Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa.

Luentoperformanssissaan ex-professori pukee räpylät jalkaansa, hänestä tulee kömpelö ankka. Räpiköintiä. Ruumiintuntemukset, ilmapallon puhaltaminen, ja ilmapallon huokaukset kaikuvat mikistä. Kopiokone ei toimi. Työhuoneen – kuin karu selli – ikkunalla eloa tuomassa muutama viherkasvi. Ikkunasta sieltä avautuu sama synkkä betonimaisema. Vuodenajat eivät tässä vaihdu.

Taiteilija-tutkijan luentoperformanssi tarkastelee esityksen keinoin työelämän ilmiöitä. Kaikille tuttua aihepiiriä. Esitys kasvaa näennäisen lempeällä otteella kafkamaisiin ulottuvuuksiin kertomuksena panttivankeuden tilasta.

Porkola harjoittaa postmodernia pedagogista diskurssia ja praktiikkaa. Hän käyttää hyväkseen omaa ruumiinmuistiaan ja tuntemuksia, pohtii omaa professorinidentiteettiään ja kritisoi rakenteita, joissa työelämää harjoitetaan. Tämä oli alustus työkäytäntöihin ja keholliseen ja materiaaliseen liikkeeseen oppimistapahtumassa. Mitä kaikkea tapahtuukaan professorina työskentelyn väleissä ja katveissa?
 

Bruttokansantuote helvettiin

YK:n eilen ilmestyneessä kestävyysraportissa luodataan maapallon kestävän kehityksen tilaa. Sosiaaliset, poliittiset, ja ympäristö- ja taloudelliset ongelmat toisiinsa kytkeytyneinä. Yhdestoista hetki toimia. YK:n kestävän kehityksen 17 tavoitteen ohjelmalla yritetään kammeta maapalloa kestävämmälle uralle. Vielä ei missään maassa ole vielä pystytty näitä Agenda 23:n tavoitteita saavuttamaan. Ei edes Suomessa. Bruttokansantuote mittarina joutaisi helvettiin.
 

Uuden artikulaation ajattelua – Teatterikorkeakoulusta valmistuneet

Tämän linkin alta löytyvät Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun kirjalliset opinnäytteet. 
 

Taide öljyn jälkeisessä ajassa

Kansallisteatterin keskustelusarjan syksy alkaa Sapiensin hengessä, haastaa miettimään öljyn jälkeisen ajan taidetta.

 

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

TINFO PALVELEE

Performanssipäivät Turussa - Tiedosta valtaa | 7.10.2019, Turku

Tiedosta valtaa - Ota tieto vaikuttamisen välineeksi.  Miten saat muut kuuntelemaan? Kenellä on valta päättää, mitä teet ja mitkä ovat rakenteet, joissa toimit?  Miten pystyt vaikuttamaan?  Miten saat valtaa haltuusi?  

Performanssi- ja Esitystaiteen kentän ammattilaispäivät Turussa 7.10.2019  

Performanssipäivät on koko performanssi- ja esitystaiteen kentän yhteinen paikka, aika ja tila tavata, tulla tutuksi ja keskustella taiteen sisällöistä, tekemisestä ja rakenteista.  Tänä vuonna keskitymme valtaan ja tiedolla vaikuttamiseen, mutta mahtuu päivään taidetta ja skumppaakin.

Performanssipäivien tämän vuoden taiteilija on Hanna Arvela ja hänen teoksensa ”Yes, you can!” Näin Hanna Arvela: ”Työskentelen aktivismin ja nykytaiteen rajapinnassa. Pyrin nostamaan esiin kysymyksiä yhteiskunnasta ja ihmisyydestä huumorin avulla. Yleensä lopputuloksena on jonkin sortin visuaalinen tuotos.”

Toivomme tapahtumaan mukaan mahdollisimman laajasti performanssin ja esitystaiteen ammattilaisia ympäri Suomen – taiteilijoita, ryhmiä ja organisaatioita. Älä jää kotiin. Tuodaan ruumiillisuus tiedontuotannon sisäpuolelle.    
 
Ilmoittaudu tämän linkin kautta (Huom! Ilmoittautuminen päättyy 30.9.2019)

Voit tiedustella mahdollisuutta matkatukeen: marika.raty(a)taike.fi  

”Performanssitaide on perinteisesti ymmärretty taiteenalana, jossa ”ei tarvitse osata mitään”.  Performanssissa ei niinkään ole kysymys osaamattomuudesta, kuin siitä, että käytetään sitä, mitä osataan jo.” (Pilvi Porkola)  

Performanssipäivät Turussa - Tiedosta valtaa

maanantaina 7.10.2019 kello 9.00 - 20.30
Turun virastotalo, Itsenäisyydenaukio 2

OHJELMA

Pääsääntöisesti ohjelma on englanniksi, mutta pyrimme järjestämään tapoja osallistua myös suomeksi ja ruotsiksi. Älä epäröi ottaa meihin yhteyttä, jos kieli askarruttaa sinua!

9:00  Aamukahvia ja työpajailua. Tuotamme julistuksia, manifesteja, ehdotuksia, tuntemuksia, affekteja. Välitämme ruumiillista tietoa. Lopputulemamme esitellään keynoten yhteydessä.
12:00 Omakustanteinen lounas virastotalolla 
13:00 Puhetta ja keskustelua performanssista ja esitystaiteesta. 3 x 30 minuuttia - kutsuttuina keskustelijoina alan taiteilijoita, tutkijoita ja kulttuuripolitiikan asiantuntijoita 
13:00 Pilvi Porkola, Paula Karhunen ja Riitta Heinämaa (Tämä keskustelu käydään suomeksi)
13:40 Leena Kela, Tuomas Laitinen ja Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen 
14:20 Lauri Mattila, inaway, Sasha Huber 
15:00 Kahvi 
15:30 Keynote Antti Majava, kuvataiteilija ja kirjailija, BIOS -tutkimusyksikön ja Mustarinda-seuran perustajajäsen.
16:30 Manifestit/Julistukset/Ehdotukset/Liikahdukset/Tuntemukset – aamun työpajan lopputulemat
17:00 Omakustanteinen illallinen
19:00  Skumppajatkot ja yhdessä viihtymistä

Yhteistyössä Teatterin tiedotuskeskus TINFO ja Taiteen edistämiskeskus.

Lämpimästi tervetuloa!

Tiedustelut:
Marika Räty, esitys- ja performanssitaiteen läänintaiteilija, Taiteen edistämiskeskus marika.raty(a)taike.fi, 029 5330824
Hanna Helavuori, johtaja, Teatterin tiedotuskeskus TINFO, hanna.helavuori(a)tinfo.fi , 044 3631722


Uusi kirjoitus TINFO-blogissa. Viestien vallassa: Parasta hitaasti nautittuna?

Viestien vallassa -sarjan uusin kirjoitus nyt TINFO-blogissa: Parasta hitaasti nautittuna?

UUTISIA

Fillariteatteri polkaisee Venäjän-vierailulle

Nukketeatteritaiteilija Mila Nirhamon Fillariteatteri polkaisee vierailulle Pietariin ja Petroskoihin 14.-18.9.2019. Nirhamo esittää venäjäksi Makkarapiruetin, teoksen, jonka hän on dramatisoinut Reetta Niemelän runokirjasta. Venäjäksi sen on kääntänyt Anna Sidorova. Venäjällä kummassakin kaupungissa on pari esiintymistä, nukke-esityksen lisäksi Mila Nirhamo vetää varjoteatterityöpajan.
 
Toteutin Fillariteatterissa haaveeni ekologisesta teatterista. Näinä päivinä itselle on yhä tärkeämpää tarkastella omaa työtä ja toimintaa myös ekologisesti kestävässä valossa. Nukketeatterin yksi viehätys on pienissä, suurissa maailmoissa ja fillari toteuttaa omalla tavallaan ajatusta "pienet esitykset mahtuvat pienistä ovista", sanoo Nirhamo, jonka Fillariteatterin ensimmänen teos Makkarapiruetti on.
 
Teatteriesityksen vieminen naapurimaahan vaatii aina erityisiä järjestelyjä, kun teoksen tarpeistoa kuljetetaan rajan yli. Fillari matkustaa Venäjällä konsulaatin kuriirikyydillä. Tekijä kulkee kaupunkien välillä junalla. Nirhamo oli jo alunperin ajatellut tekevänsä tämän teoksen myös venäjäksi, sillä siitä löytyy monia viittauksia venäläiseen kulttuuriin, mummoista Pakkasukkoihin, teestä ruokatoreihin.
 
Petroskoissa esiintymiset ovat paikallisen nukketeatterin aulassa ja työpaja Petroskoin taidemuseolla. Pietarissa esitykset ovat Granin uudessa lastenkirjastossa ja koulu nro 23:ssa. Fillariteatterin Venäjän-vierailuissa ovat auttaneet ja tukeneet Suomen konsulaatti, Pietarin Suomi-instituutti ja Cultura-säätiö.
 
Makkarapiruetin suomenkielinen ensi-ilta oli Kanneltalossa Helsingissä tasan kaksi vuotta ennen nyt toteutuvaa Venäjän-keikkaa eli 15.9.2017. Teos voitti saman vuoden ITU-palkinnon, jonka myöntää eri kaupunkien kulttuurikeskusten muodostama Lastenteatterin ideahautomo. 
 
Kotimaan keikoilla Fillariteatteri liikkuu polkemalla tai osia matkaa junalla, esimerkiksi Rovaniemelle on kuljettanut yöjunan palveleva konduktöörivaunu. Mila Nirhamon ajatus on, että hänen mobiili teatterinsa voisi jatkossa toimia näyttämönä myös muille esiintyjille.
 
(TINFO / Sari Havukainen, 12.9.2019)

 


Näyttelijäliiton lausunto Hämeenlinnan Teatterin tilanteesta


Näyttelijäliitto huolissaan Hämeenlinnan Teatterin tulevaisuudesta

Näyttelijäliitto toivoo jatkovalmisteluun avoimuutta, keskustelua ja talouslukuja.

Hämeenlinnan Teatterin hallitus tilasi YTM Matti Apuselta rakenneselvityksen teatterin tilasta ja tulevaisuudesta. Selvityksen tuloksena teatteri on päätymässä muuttamaan toimintansa tuotantotalomalliksi. Näin radikaali muutos aiheuttaa todennäköisesti sen, että teatterin valtionosuus tulee laskemaan. Rahoitusta on käytännössä mahdotonta saada takaisin. Olisi ollut toivottavaa, että muutosehdotuksen yhteydessä olisi esitetty selkeitä laskelmia siitä, miten mahdollisesti menetetty valtionosuus korvataan. Tuotantotalomalli perustuu vierailuesityksiin. Miten rahoitus suunnitellaan näiden suhteen? Vierailuesitykset eivät ole ilmaisia – myös niissä kuuluu maksaa esityksen valmistamiseen liittyvät kustannukset.

Mitä tuotantotalomallissa tapahtuu teatterin vakinaiselle henkilökunnalle? Vähennetäänkö sitä? Kuinka paljon teatterissa aiotaan säilyttää omaa ohjelmistoa ja kuinka paljon lasketaan ulkopuolisten vierailujen varaan? Henkilökunnan keskuudessa epävarmuus ja huoli työn jatkumisesta ei voi olla vaikuttamatta työilmapiiriin ja henkilökunnan työhyvinvointiin.

Apusen selvityksen seurauksena Hämeenlinnan Teatteriin on palkattu muutosjohtajaksi KTM Pasi Ruohonen. Haastatteluun kutsutuista hakijoista ei kerrottu henkilökunnalle etukäteen mitään. Työehtosopimuksessa edellytetään, että johtajavalinnan yhteydessä kuunnellaan myös henkilökuntaa. Tässä tapauksessa henkilökunnalle annettiin mahdollisuus haastatella Pasi Ruohosta samana päivänä kuin teatterin hallituksella oli kokous, jossa päätettiin valinnasta.   Teatterin hallituksella ei ollut aitoa tarkoitusta antaa henkilökunnalle mahdollisuutta olla vaikuttamassa. Muistutamme, että teatteri on ennen kaikkea taideinstituutio, jossa kollektiivisuus ja avoimuus ovat keskeisiä tekijöitä.  

Hämeenlinnan teatterin vaikutus ei ulotu pelkästään itse kaupunkiin vaan myös sen ympäristökuntiin työllistämisnäkökohdat huomioon ottaen. Teatterin paikallisen identiteetin turvaaminen kuuluu olennaisesti maakuntateatterin tehtäviin. Jos ja kun teatterista tehdään tuotantotalo, jossa toimivat ainoastaan ulkopuoliset vierailijat, miten turvataan ohjelmisto, joka kiinnostaa ja koskettaa hämeenlinnalaista yleisöä?

Olemme huolissamme Hämeenlinnan Teatterin tulevaisuudesta ja ammattimaisen teatterin säilymisestä Hämeenlinnassa. Muutosten tekeminen edellyttää avointa keskustelua ja sitä, että muutoksia ei tehdä hätäisesti tutkimatta eri vaihtoehtojen sekä taiteellisia että taloudellisia vaikutuksia ja vaikutuksia henkilöstöön ja työllisyyteen. Radikaalien muutosten tekeminen edellyttää selkeitä laskelmia perusteluineen. Meillä ei ole tiedossa, että tuotantomalliin siirtymisen kustannuksia olisi selvitetty.

Olemme huolissamme teatterin henkilökunnan hyvinvoinnista. Henkilökunnan sivuuttaminen ja salailu eivät kuulu taidelaitoksen toimintakulttuuriin. Toivomme, että teatterin tulevaisuuden jatkovalmistelu tehdään uuden muutosjohtajan lupaamalla tavalla siten, että myös henkilökunta pidetään aidosti mukana: asioista kerrotaan ja niistä keskustellaan.

Helsingissä 4.9.2019

SUOMEN NÄYTTELIJÄLIITTO – FINLANDS SKÅDESPELARFÖRBUND RY.

Helena Ryti, puheenjohtaja                                                                                                      
Elina Kuusikko, toiminnanjohtaja

https://www.nayttelijaliitto.fi/liitto/ajankohtaista/?x61270=2611638


Uusi audiovisuaalisen alan tekijöiden liitto perustettu

Käsikirjoittajien, ohjaajien ja näyttelijöiden yhteinen ammattiliitto Audiovisuaalisen alan tekijät ry on perustettu.

Suomen näyttelijäliitto ry:n, Suomen elokuvaohjaajaliitto SELO ry:n ja Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat (SUNKLO) ry:n puheenjohtajat ja toiminnanjohtajat allekirjoittivat tiistaina 3. syyskuuta liiton perustamiskirjan.

Uuden yhteisen liiton tarkoituksena on valvoa jäsenjärjestöjensä jäsenten ammatillisia, tekijänoikeudellisia, taloudellisia ja taiteellisia etuja.

Perustamiskirjan allekirjoittamisen jälkeen toiminnan suunnittelu ja käynnistäminen pääsevät alkuun.

Liitot ovat jo pitkään tehneet keskinäistä yhteistyötä, mutta nyt tätä yhteistyötä on tarkoitus edelleen tiivistää kuten sisarjärjestöt muissa Pohjoismaissa ovat tehneet.

Lisätietoja:

Saara Cantell, puheenjohtaja
saara.cantell(a)selo.fi
050 4401 488

Kaarina Silvennoinen, toiminnanjohtaja
kaarina.silvennoinen(a)selo.fi
040 967 0031

Alkuperäinen uutinen


OKM: Luovia aloja ja kulttuuritoimintaa tukevan rahaston perustamista selvitetään

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen on asettanut selvityshenkilön selvittämään luovia aloja ja kulttuuritoimintaa tukevan rahaston perustamista. Selvityshenkilönä toimii erityisasiantuntija, FM Antti Huntus. Selvityksen on määrä valmistua tammikuun 2020 loppuun mennessä.

Selvityshenkilön tehtävänä on selvittää uuden rahaston toimintaperiaatteet sekä tehdä perusteltu ja toteuttamiskelpoinen ehdotus rahaston perustamiseksi. Selvityksen tulee myös sisältää ehdotus siitä, miten rahastoon tarvittava yksityisen pääoman kerääminen toteutetaan.

Pääministeri Antti Rinteen hallituksen hallitusohjelman mukaan perustetaan luovia aloja ja kulttuuritoimintaa tukeva rahasto pitkän aikavälin investointina sekä selvitetään rahaston toimintaperiaatteet.

Rahaston perustamisella on tarkoitus monipuolistaa luovien alojen ja kulttuurin rahoituspohjaa sekä mahdollistaa sellaisten hankkeiden toteuttamista, joita ei nykyisin voida rahoittaa. Valtion lahjoituksesta uuden rahaston pääomaan päätetään tulevien budjettiprosessien yhteydessä. Valtion pääomitus on tarkoitus tehdä samassa suhteessa yksityisen pääoman kanssa.

- Uusi rahoitusinstrumentti rakennetaan pitkän aikavälin investointina. Tarkoituksena on etsiä uusien rahoitusmuotojen ohella myös uusia toimintatapoja. Rahaston perustaminen antaa mahdollisuuden kehittää yhteistyötä julkisen ja yksityisen kulttuurirahoituksen kesken. Odotan selvitykseltä rohkeita avauksia juuri tähän suuntaan, sanoo tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen.

Lisätietoja:
- erityisavustaja Satu Mäki-Lassila, p. 0295 330 103, etunimi.sukunimi@minedu.fi

Lue alkuperäinen uutinen

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Toisin nähdyt -keskustelutilaisuus ja -taidenäyttelyn avajaiset | 12.9.2019, Turku

Turun Kaupunginteatterin aulaan on pystytetty Toisin nähdyt -taidenäyttely, jossa nähdään muistisairauteen sairastuneiden tekemää sana- ja kuvataidetta. Näyttely on Varsinais-Suomen Muistiyhdistyksen Muistikuntoutus Tammikodin kokoama. Idea taidenäyttelystä tuli teatterille Johanna Kangasniemeltä, joka toimii Muistikuntoutus Tammikodissa vastaavana ohjaajana.  
 
Näyttely on esillä 12.9.-27.10.

Toisin nähdyt -näyttelyn avajaispäivään 12.9. liittyy myös avoin yleisötilaisuus, jossa ovat keskustelemassa Muistiluotsin muistineuvoja Leeni Eriksson, Katoava maa -näytelmän kirjoittaja ja ohjaaja Satu Rasila sekä esityksessä avioparia näyttelevät Marja-Leena Kouki ja Juha Muje. Keskustelun keskiössä on kysymys siitä, miten muistisairauteen liittyviä erilaisia pelkoja voidaan helpottaa ja muistisairaan ja omaisen voimavaroja lisätä. Keskustelu tarjoaa henkilökohtaisia tarinoita sairaudesta ja yhteistä pohdintaa siitä, miten muistisairauden keskellä voidaan löytää muuttuneen arjen valoisat ja arvokkaat hetket. Teatterin yleisölämpiössä torstaina 12.9. klo 16.30 järjestettävään tilaisuuteen on vapaa pääsy.

TOISIN NÄHDYT-taidenäyttely
Turun Kaupunginteatterin ala-aulassa 12.9.-27.10.  
Vapaa pääsy lippukassan ollessa auki ti-la klo 12-19

MITEN LISÄTÄ MUISTISAIRAAN JA OMAISTEN VOIMAVAROJA -keskustelutilaisuus  
Turun Kaupunginteatterin lämpiössä 12.9. klo 16.30  
Vapaa ja esteetön pääsy

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Emmi Kantonen  
Verkko- ja viestintäkoordinaattori  
Turun Kaupunginteatteri  
+358 50 400 2766  
emmi.kantonen(a)turku.fi
teatteri.turku.fi


Seuraava Näytös: Kalleinta ennen huomista? -keskustelu | 15.9.2019, Helsinki + striimaus

Kansallisteatteri haastaa miettimään taidetta öljyn jälkeisessä ajassa

Kansallisteatterin Seuraava näytös -keskustelusarjan kolmannessa osassa kysytään, miten taide, käsittämämme arvo ja omistamisen tarve muuttuvat tulevaisuudessa. Yleisölle avoin tilaisuus järjestetään Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä 15.9.2019 kello 15.

Jos kaikki maailmassa kuluttaisivat kuin suomalaiset, tarvitsisimme lähes neljä maapalloa kulutuksen kattamiseen. Seuraava Näytös -keskustelusarjan kolmas tapahtuma “Kalleinta ennen huomista - Arvon ja omistamisen tulevaisuus” tarkastelee omistamiseen ja koettuun arvoon liittyviä kysymyksiä taiteen, tieteen ja talouden näkökulmista.  

Tapahtumassa kuullaan puheenvuoroja tieteen, taiteen ja talouden kotimaisilta asiantuntijoilta. Lavalle nousevat dramaturgi ja esitystaiteilija Katariina Numminen, vanhempi konsultti Petteri Lillberg Demos Helsingistä, tietokirjailija ja toimittaja Pontus Purokuru, Kansallisteatterin pääohjaaja Esa Leskinen sekä poliittisen talouden tutkija Lauri Holappa Helsingin yliopistosta.  

Keskustelusarjan konseptista ja puhujavalinnoista vastaavat teatteritaiteilija ja kuraattori Hilkka-Liisa Iivanainen ja viestintäyrittäjä Anne Ventelä. Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Kansallisteatterin sekä ajatushautomo Demos Helsingin kanssa. Sisällöntuotantoa tukee Taiteen edistämiskeskus.

Seuraava Näytös: “Kalleinta ennen huomista? Arvon ja omistamisen tulevaisuus” Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä sunnuntaina 15.9. kello 15-17.30. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Tilaisuus lähetetään suorana Kansallisteatterin tapahtumakanavalla, mistä se on katsottavissa viikon ajan. Keskustelu käydään suomeksi.

Lisätiedot
Kuraattori, teatteritaiteilija Hilkka-Liisa Iivanainen p. 044 262 1157
Viestintäyrittäjä Anne Ventelä p. 040 724 2825

Tapahtuma Facebookissa


Meeting Point Finland ja Kulttuurimylly-festivaalin katunukketeatterikulkue | 27.-28.9.2019, Helsinki

Unima ja Maria Baric Companyn yhteistyö: Meeting Point Finland ja Kulttuurimylly-festivaalin katunukketeatterikulkue Myllypurossa 27.-28.9.

Tervetuloa osallistumaan katuteatterikulkueeseen ja kokemaan jättinukketeatteria Myllypurossa!  
 
ARANA on espanjaa ja tarkoittaa hämähäkkiä. Uutena, syyskuussa maailmanensi-iltansa saavana näyttämöteoksena se on myös jättinukketeatterilla, musiikilla ja katuteatterilla väritetty tarina rohkeudesta - yhteisestä matkasta sekä pelkojen ja ennakkoluulojen voittamisesta. Liikkuvan esityksen toteutuksessa on Maria Baric Companyn taiteilijoiden lisäksi mukana kansainvälinen työryhmä, johon kuuluu nukketeatteritaiteilijoita ja muusikoita kaikista Pohjoismaista sekä Kuubasta.
 
Aranaa ja siihen sulautuvaa suurta katuteatterikulkuetta on valmisteltu yhdessä Itä-Helsingin asukkaiden sekä kymmenien alueen päiväkotien ja koulujen kanssa. Syksyn aikana työpajatyöskentelyyn onkin ehtinyt osallistua jo yli tuhat alueen lasta ja nuorta, jotka ovat samalla tutustuneet Maria Baric Companyn taiteilijoiden opastuksella nukketeatterin sekä musiikin, tanssin ja katuteatterin maailmaan. Yhteensä yhteisöllisessä Aranassa tulee olemaan mukana lähes 2000 itähelsinkiläistä eri-ikäistä lasta perheineen, alueen asukkaita ja toimijoita, sekä päiväkotien ja koulujen henkilökuntaa, jotka pääsevät työskentelemään projektissa yhdessä ammattitaiteilijoiden kanssa. Kokonaisuus on osa Suomen Uniman kanssa toteutettavaa kansainvälistä hankeyhteistyötä.  
 
Aranassa pohjoismainen ja kuubalainen taiteilijayhteisö kohtaavat sekä moninaiset etniset taustansa, että monikulttuurisen Itä-helsingin, jonka sykkeessä teosta on valmisteltu. Kokonaisuus jalkautuu kaduille syyskuun lopussa nähtävinä ainutkertaisina jättinukketeatteri- ja katuteatterikulkueina - tule kokemaan se kanssamme!
 
ENNAKKONÄYTÖS 27.9.  
Klo 9.30 Arana
Paikka: Liikkuva katuteatteriteos lähtee Myllypuron ostarilta, koontuminen ravintola Jyväsen edessä
 
ENSI-ILTA 28.9. Myllypuropäivänä
Klo 13.00 Arana
Paikka: Liikkuva katuteatteriteos lähtee Myllypuron ostarilta, koontuminen ravintola Jyväsen edessä  

Tapahtuma on maksuton ja sopii kaikenikäisille. hteistyössä Suomen UNIMA ry, Nordic PuPpeteer Directory, Nordic Culture Point, Maria Baric Company ja Kulttuurimylly sekä Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala


Pakko sanoa! -teatterifestivaali | 4.-6.10.2019, Suomussalmi

Pakko sanoa! -teatterifestivaali saa toisen tulemisensa 4.–6. lokakuuta 2019. Tämän vuoden tapahtuman otsikkona on Selviytyminen. Festivaali on osoitus siitä, että korkeatasoista taidetta on mahdollista nähdä ja tehdä myös kasvukeskusten ulkopuolella. Päävieraaksi saapuu suomussalmelainen tanssitaiteilija Reijo Kela.
 
Kansainvälisesti tunnettu tanssija, koreografi Reijo Kela, 66, tuo kotipaikkakunnalleen alun perin vuonna 1982 nuorena tanssijana tekemänsä esityksen Taulumannekiini. Se käsittelee Kelalle edelleen tärkeitä aiheita: ihmisen arkiseen elämiseen liittyvää lakisääteisyyttä ja yhteiskunnallisia muotteja sekä taiteen ja byrokratian suhdetta.
Muun muassa Hiljainen kansa -installaatiostaan tunnettu tanssija kohtaa yleisönsä Jalonniemitalon tilassa silmästä silmään. Nyt nähtävä kolmas versio Taulumannekiinista on harvinaisuus, sillä vain harvat tanssiteokset herätetään henkiin näin pitkän ajan jälkeen etenkin, kun ikääntyminen vaikuttaa vahvasti tanssijan fysiikkaan ja tulkintaan.
 
Festivaalilla esiintyvät myös Taideyliopiston Teatterikorkeakoululaiset monologeineen, Pekka Heikkinen, Teatteriryhmä LATAAMO, Minna Kivelä, Eero Schroderus sekä Seija Rannikko.  
 
Tutustu ohjelmistoon tarkemmin TNL:n nettisivuilla: Pakko sanoa
 
Työväen Näyttämöiden liitto järjestää festivaalille kuljetuksen Hki-Suomusslami-Hki. Kyyti lähtee perjantaina 4.10. klo 7.00 Helsingistä Kiasman pysäkiltä ja paluumatkalle Suomussalmelta lähdemme sunnuntaina klo 18.00. Molemmilla matkoilla pidämme tarvittaessa pari lyhyttä pysähdystä ja yhden pidemmän ruokailutauon.  

Festivaalipassin ostajalle meno-paluu-kuljetus maksaa vain vaivaiset 20 euroa. Ilmoittaudu heti mukaan, ettet jää paitsi ikimuistoisesta elämyksestä, jolla on ainutkertainen mahdollisuus nähdä mukaan valittu ohjelma.  
Ilmoittautumiset kuljetukseen: paivi(a)tnl.fi


Performanssipäivät Turussa - Tiedosta valtaa | 7.10.2019, Turku

Tiedosta valtaa - Ota tieto vaikuttamisen välineeksi.  Miten saat muut kuuntelemaan? Kenellä on valta päättää, mitä teet ja mitkä ovat rakenteet, joissa toimit?  Miten pystyt vaikuttamaan?  Miten saat valtaa haltuusi?  

Performanssi- ja Esitystaiteen kentän ammattilaispäivät Turussa 7.10.2019  

Performanssipäivät on koko performanssi- ja esitystaiteen kentän yhteinen paikka, aika ja tila tavata, tulla tutuksi ja keskustella taiteen sisällöistä, tekemisestä ja rakenteista.  Tänä vuonna keskitymme valtaan ja tiedolla vaikuttamiseen, mutta mahtuu päivään taidetta ja skumppaakin.

Performanssipäivien tämän vuoden taiteilija on Hanna Arvela ja hänen teoksensa ”Yes, you can!” Näin Hanna Arvela: ”Työskentelen aktivismin ja nykytaiteen rajapinnassa. Pyrin nostamaan esiin kysymyksiä yhteiskunnasta ja ihmisyydestä huumorin avulla. Yleensä lopputuloksena on jonkin sortin visuaalinen tuotos.”

Toivomme tapahtumaan mukaan mahdollisimman laajasti performanssin ja esitystaiteen ammattilaisia ympäri Suomen – taiteilijoita, ryhmiä ja organisaatioita. Älä jää kotiin. Tuodaan ruumiillisuus tiedontuotannon sisäpuolelle.    
 
Ilmoittaudu tämän linkin kautta (Huom! Ilmoittautuminen päättyy 30.9.2019)

Voit tiedustella mahdollisuutta matkatukeen: marika.raty(a)taike.fi  

”Performanssitaide on perinteisesti ymmärretty taiteenalana, jossa ”ei tarvitse osata mitään”.  Performanssissa ei niinkään ole kysymys osaamattomuudesta, kuin siitä, että käytetään sitä, mitä osataan jo.” (Pilvi Porkola)  

Performanssipäivät Turussa - Tiedosta valtaa

maanantaina 7.10.2019 kello 9.00 - 20.30
Turun virastotalo, Itsenäisyydenaukio 2

OHJELMA

Pääsääntöisesti ohjelma on englanniksi, mutta pyrimme järjestämään tapoja osallistua myös suomeksi ja ruotsiksi. Älä epäröi ottaa meihin yhteyttä, jos kieli askarruttaa sinua!

9:00  Aamukahvia ja työpajailua. Tuotamme julistuksia, manifesteja, ehdotuksia, tuntemuksia, affekteja. Välitämme ruumiillista tietoa. Lopputulemamme esitellään keynoten yhteydessä.
12:00 Omakustanteinen lounas virastotalolla 
13:00 Puhetta ja keskustelua performanssista ja esitystaiteesta. 3 x 30 minuuttia - kutsuttuina keskustelijoina alan taiteilijoita, tutkijoita ja kulttuuripolitiikan asiantuntijoita 
13:00 Pilvi Porkola, Paula Karhunen ja Riitta Heinämaa (Tämä keskustelu käydään suomeksi)
13:40 Leena Kela, Tuomas Laitinen ja Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen 
14:20 Lauri Mattila, Inaway, Sasha Huber 
15:00 Kahvi 
15:30 Keynote Antti Majava, kuvataiteilija ja kirjailija, BIOS -tutkimusyksikön ja Mustarinda-seuran perustajajäsen.
16:30 Manifestit/Julistukset/Ehdotukset/Liikahdukset/Tuntemukset – aamun työpajan lopputulemat
17:00 Omakustanteinen illallinen
19:00  Skumppajatkot ja yhdessä viihtymistä

Yhteistyössä Teatterin tiedotuskeskus TINFO ja Taiteen edistämiskeskus.

Lämpimästi tervetuloa!

Tiedustelut:
Marika Räty, esitys- ja performanssitaiteen läänintaiteilija, Taiteen edistämiskeskus marika.raty(a)taike.fi, 029 5330824
Hanna Helavuori, johtaja, Teatterin tiedotuskeskus TINFO, hanna.helavuori(a)tinfo.fi , 044 3631722


Taiken apuraha- ja selvitysinfo| 9.10.2019, Helsinki

ke 9.10. kello 13.00 - 15.00, Hakaniemenranta 6, Helsinki

Miten voin hakea Taiken apurahoja ja avustuksia? Miten teen apurahan tai avustuksen selvityksen? Tervetuloa Taiken apuraha- ja selvitysinfoon kuuntelemaan ja oppimaan.

Ohjelma

Syksyn haut

13.00 Tilaisuuden avaus ja syksyn hakuajat
13.10 Hakuilmoitusten muutokset syksyllä 2019
13.30 Sähköiseen asiointiin tunnistautuminen, katso-tunnusten alasajo ja Suomi.fi
13.40 Yleisön kysymykset

Apurahojen ja avustusten selvittäminen

14.00 Taiken apurahojen ja avustusten selvittäminen
Taiken päätökset ja käyttöehdot: miten käytän apurahan/avustuksen ja millä ehdoilla
Milloin tarvitsen tilitoimistoa ja kirjanpitäjää
14.30 Yleisön kysymykset

Tilaisuutta voi seurata myös verkkolähetyksenä. Verkkolähetyksen linkki julkaistaan tällä sivulla tapahtumaa edeltävänä päivänä.


Valo- ja varjoilmaisun ammattilaisforum | 13.10.2019, Kuopio

Valoa ja varjoa ilmaisumuotoina käyttävät taiteilijat esittelevät työtään ja fasilitoivat kollegiaalista keskustelua osallistujien kanssa.

Forum on tarkoitettu kaikille valon ja varjon ilmaisumahdollisuuksista kiinnostuneille ammattilaisille, esimerkiksi varjo-, nukke, esine- ja ihmisesitysten tekijöille, valosuunnittelijoille ja mediataiteilijoille. Päivä on osallistujille maksuton. Sitovat ilmoittautumiset 30.9. mennessä. Lisätiedot ja ilmoittautuminen: läänintaiteilija Kati Andrianov puh. 0295 330 883, katriina.andrianov(a)taike.fi

Sunnuntaina 13.10. kello 10.00 - 16.00, Sotku-teatteri, Suokatu 42/2, Kuopio

Lauantaina 12.10. klo 18.00 forumiin liittyvä Paula Vilmin ensi-ilta Seuranani Varjot Kulttuuriareena44:ssä, Kauppakatu 44, Kuopio. (Pääsymaksullinen.)

Lue lisää


Liikkeellä marraskuussa -festivaali | 2.-10.11.2019, Helsinki

Vuoden 2019 Liikkeellä marraskuussa -festivaali avaa erilaisia maailmassa olemisen tapoja

Tämän syksyn Liikkeellä marraskuussa -festivaali järjestetään Helsingissä 2.–10.11.2019. Tapahtumassa nähtävät esitykset ovat Théo Mercierin ja Steven Michelin Affordable Solution for Better Living, Eleanor Bauerin A lot of moving parts ja Clara Fureyn Cosmic Love. Festivaalin osatuottamia teoksia ovat Janina Rajakankaan ja Neil Callaghanin duetto Over Your Fucking Body, Mart Kangron PAST PERFECT ja Dana Michelin soolo CUTLASS SPRING.

Katso ohjelma

Lisätietoja
Riikka Thitz, viestintä, Liikkeellä marraskuussa -festivaali

press(a)liikkeellamarraskuussa.fi / p. 040-4849044 / www.liikkeellamarraskuussa.fi


Kymmenvuotias TIP-Fest juhlistaa nukketeatteritaiteen voimaa ja volyymia | 6.-10.11.2019, Turku

Kansainvälinen nukketeatteritaiteen festivaali TIP-Fest täyttää syksyllä 2019 jo huikeat 10 vuotta! Festivaali järjestetään Turussa 6.-10. marraskuuta.

Festivaali juhlii 10-vuotista elinkaartaan ja koko ammattimaisen nukketeatteritaiteen kasvua ja kehitystä Suomessa. Ohjelmistossa nähdään kansainvälisiä vierailutuotantoja Venäjältä, Ranskasta, Itävallasta ja Tsekeistä sekä teoksia suomalaisilta nukketeatteritaiteen suunnannäyttäjiltä. Teokset hyödyntävät monipuolisesti nykynukketeatterin tekniikoita esimerkiksi paperiteatterin, varjoteatterin, hybridi- ja käsinukkien, esine- ja nukkemanipulaation sekä visuaalisen teatterin muodossa.

Lisätiedot, lipunmyynti ja esitykset: auraofpuppets.com/tip-fest2019

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Sanna Soni
+358 44 201 0007
sanna(a)auraofpuppets.com


Miniteatterikesä yhdistää teatteri- ja kuvataiteen Serlachius-museoissa | 16.-17.11.2019, Mänttä-Vilppula

Tampereen Teatterikesän ja Serlachius-museoiden yhdessä toteuttama Miniteatterikesä tuo teatterin iloa taidekaupunki Mänttä-Vilppulan loppusyksyyn. Toista kertaa järjestettävä minifestivaali tarjoaa elämyksellisiä hetkiä teatterin parissa niin aikuisille kuin lapsillekin 16.–17.11. taidemuseo Göstassa.

Miniteatterikesän aloittaa lauantaina 16.11. klo 12 Grus Grus Teatterin koko perheelle suunnattu esitys Koivuhiiri ja päästäinen. Sadunkerrontaa ja piirtämistä yhdistävä seikkailu on tarina erilaisuuden hyväksymisestä, pelkojen voittamisesta ja rakkaudesta. Esitys pohjautuu Esko-Pekka ja Tuula Tiitisen alkuperäistarinaan. Sen tulkitsee ja piirtää Sofia Molin. Esityksen jälkeen perheille on tarjolla maksuton työpaja taidemuseon pedatilassa.

Minä maalaan teidät kaikki on taiteilija Helene Schjerfbeckin elämästä kertova monologi 16.11. klo 17. Näyttämöllä Helene on uransa eri vaiheissa omakuviensa äärellä. Hänen kanssaan sanatonta dialogia käy ihailija, tanssija, joka pohtii suhdettaan Helenen taiteeseen ja hänen perintöään jälkipolville. Rooleissa nähdään näyttelijä Kati Outinen ja tanssija Annatuuli Saine. Esityksen on tuottanut Teatteri Jurkka ja OutisKati.

Lauantai-iltaa voi jatkaa nauttimalla popkanteletar Ida Elinan konsertista ravintola Göstassa klo 20.30. Klassisen musiikin koulutuksen saanut kanteletar, laulaja ja lauluntekijä esittää tutuista ja tunnetuista popkappaleista omia, kiehtovia tulkintojaan. Ida Elina keikkailee ahkerasti Suomessa ja maailmalla. Hän on Evento Awards Vuoden esiintyjä ja Vuoden Kantele -tunnustuksen saaja.

Anton T¨ehovin Lokki huipentaa Miniteatterikesän sunnuntaina 17.11. klo 13. Kaksi valloittavaa näyttelijää, Ella Mettänen ja Eero Ojala, kaivautuvat klassikkonäytelmän ytimeen ja vaihtavat notkeasti roolista toiseen. Mitään ei ole Lokkiin lisätty, jotain kylläkin poistettu, mutta huumori ja draama säilytetty.

Kaikki esitykset järjestetään Serlachius-museo Göstassa. Tampereen Teatterikesän ja Serlachius-museoiden kanssa Miniteatterikesän toteuttavat ravintola Gösta ja Autokeskus Tampere Oy. Tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2017.

Miniteatterikesän ohjelma on nähtävillä Serlachius-museoiden sivuilla

Lipunmyynti alkaa 6.9. Serlachius-museo Göstassa.
Esityksiä, illallisen ja bussikuljetukset yhdistäviä paketteja myydään Serlachius-museoiden verkkokaupassa.
 
Tiedote ja kuvapankki löytyvät Serlachius-museoiden mediasivuilta

Lisätiedot:
 
Hanna Rosendahl, Tampereen Teatterikesän toiminnanjohtaja, p. 040 594 4600, hanna.rosendahl(at)teatterikesa.fi  
Päivi Viherkoski, Serlachius-museoiden kehitysjohtaja, p. 050 352 2567, paivi.viherkoski(at)serlachius.fi

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Ajankohtaiset apurahahaut löydät Apurahavahdista


Taike: Ylimääräinen taiteilijaeläke | Haku 30.9.2019 mennessä

Ylimääräinen taiteilijaeläke voidaan myöntää taiteilijalle, joka asuu tai on asunut pysyvästi Suomessa.

Ylimääräinen taiteilijaeläke voidaan myöntää tunnustukseksi ansiokkaasta toiminnasta luovana tai esittävänä taiteilijana. Eläkkeen myöntäminen perustuu harkintaan, jossa arvioidaan ja vertaillaan hakijoiden taiteellista toimintaa. Tätä varten Taiteen edistämiskeskus pyytää hakemuksista valtion taidetoimikunnilta lausunnon.

Hakuaika päättyy viimeisenä hakupäivänä klo 16:00.

Lue lisää


European Cultural Foundation: Grants call! Democracy Needs Imagination | Deadline 27 Sept 2019

As we head into the final months of 2019, we are seeing the rise of more democratic unrest in many European Union countries. We can’t just sit back and watch this happen. We need to act now.
 
We are opening a second round of our Democracy Needs Imagination grants call.
 
We want to support people who are working for European democratic values. People who are fighting for their rights as citizens, for their right to public space and personal freedoms, and for their right to creative expression.  
 
Deadline: 27 September 12:00 CEST  
 
Use your imagination to make our European unity stronger and better, resilient and future proof.

Apply now 

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Open call: The Akademie für Theater und Digitälitet | Deadline 29 Sept 2019

The AKADEMIE FÜR_THEATER_UND_DIGITALITÄT (Academy for Theatre and Digitality) awards five-month fellowships at an artistic-technical research college in Dortmund (Germany) between 31 August 2020 to 31 January 2021. The fellowships are funded by the Kulturstiftung des Bundes (German Federal Cultural Foundation).
 
The call is open to fellows who are interested in researching artistic-technical contexts in digital narrations for theatrical spaces as well as their practical implementation.  
 
Expected are postgraduates from artistic and / or technical fields of the performing arts, who want to research and work in digital methods (motion capturing, coding, VR, AR, robotics, computer science, sensor technologie etc.).

 
If you're intressed please fill in the application form here (English or German)

For more information please have a look at the attached files
The call for applications ends on 29 September 2019.

Read more


Kiertoliike-taiteilijat vuodelle 2020 | Haku 29.9.2019

Kiertoliike on suomalaisen tanssin kentän ammattilaisfoorumi. Kerran vuodessa järjestettävä tapahtuma kokoaa yhteen alan ammattilaiset eri puolelta Suomea keskustelemaan ja verkottumaan. Kahden päivän mittaisen tapahtuman ohjelma rakennetaan ajankohtaisen teeman ympärille. Kiertoliikkeen järjestävät yhdessä tanssin aluekeskukset ja Tanssin talo.

Tanssin aluekeskusverkosto avaa nyt haun Kiertoliike-taiteilijoiksi vuodelle 2020

Vuonna 2020 Kiertoliike järjestetään Kajaanissa 20.-22.3.2020. Tapahtuman teemana on Taidetanssin ekologiset ja kestävät toimintamallit. Tanssin aluekeskukset hakevat yhtä taiteilijaa alueeltaan työskentelemään yhdessä muiden alueiden taiteilijoiden kanssa 16.-22.3.2020 Kiertoliikkeen Taidetanssin ekologiset ja kestävät toimintamallit-teeman ympärillä Kajaanissa. Tapahtuman vastaavan järjestäjän, Pohjoisen tanssin aluekeskuksen alueelta ei haeta Kiertoliike-taiteilijaa.

Kiertoliike-taiteilija konseptia toteutetaan nyt kolmatta kertaa. Aluekeskusverkosto kehittää konseptia saadun palautteen ja edellisten vuosien kokemusten perusteella. Kiertoliike-taiteilijat työskentelevät yhdessä viikon ajan. Kiertoliike-taiteilijat määrittelevät itse työskentelynsä muodon ja sisällön. Työ sisältää työskentelyprosessin aikana kohonneiden teemojen ja asioiden avausta osana Kiertoliikkeen ohjelmaa.

Tulevana vuonna aluekeskusverkosto panostaa Kiertoliike-taiteilijoiden työn fasilitointiin sekä taiteilijoiden osuuden selkeyttämiseen. Ohjelmassa oleva työskentelyn avaus voi olla avoimet harjoitukset, työpaja, keskustelutilaisuus, seminaari tai jotain muuta. Työskentelyn pääpaino on kuitenkin taiteilijoiden yhteisessä prosessissa.

Työskentely Kiertoliike-taiteilijana antaa mahdollisuuden kohdata kollegoja valtakunnallisesti, keskittyä viikon ajan yhteiseen työskentelyyn valitun teeman puitteissa. Työskentelyä fasilitoi Pohjoisen tanssin aluekeskuksen Kiertoliike-taiteilija.

Hakiessasi Kiertoliike-taiteilijaksi sitoudut alla olevaan aikatauluun.

to-pe 16.-17.1.2020 tutustumistapaaminen Kajaanissa
su 15.3.2020 saapuminen Kajaaniin
ma-pe 16.-20.3.2020 työskentely Kajaanissa 
pe-su 20.-22.3.2020 osallistuminen Kiertoliikkeen ohjelmaan
su/ma 22./23.3. paluu Kajaanista

Palkka: 1 000¤ per henkilö. Lisäksi jokainen aluekeskus maksaa valitun taiteilijan matkat, majoituksen ja päivärahat.

Hakemus

Kiertoliike-taiteilijaksi haetaan sähköisellä lomakkeella, johon liitetään vapaamuotoinen hakemus. Hakemuksessasi kuvaat lyhyesti, mitä ajatuksia teema Taidetanssin ekologiset ja kestävät toimintamallit sinussa herättää. Hakemus voi olla muodoltaan teksti (max 2 A4, pdf), video (vimeo, max 5min) tai äänite (mp4, max 5min). Lomakkeeseen liitetään myös lyhyt esittely itsestäsi ja CV.

Hakulomake: https://forms.gle/Ya8FGwFY6f6L7tk96

Hakuaika

Kiertoliike-taiteilija haku on auki 6.9.-29.9.2019 (klo 23:59). 
Kiertoliike-taiteilijaksi haetaan sähköisellä lomakkeella.
Päätökset Kiertoliike-taiteilijoista tekee Kiertoliikkeen 2020 sisältötyöryhmä. 

Lisätiedot
Tuottaja Piia Julkunen / Routa Company - Pohjoisen tanssin aluekeskus 
puh. 044 0556977
piia(a)routacompany.fi 


Uuden näytelmän ohjelman viimeinen kirjailijahaku | Haku 16.9.-30.9.2019

Uuden näytelmän ohjelman viimeinen kirjailijaohjelma 2020–2021 kannustaa kokeneita näytelmäkirjailijoita tarttumaan uusiin haasteisiin   

Avoin haku Uuden näytelmän ohjelman (UNO) vuosille 2020–2021 sijoittuvaan kirjailijaohjelmaan järjestetään syyskuussa 2019. UNOn neljäs ja viimeinen kirjailijaohjelma on tarkoitettu kokeneille ammattinäytelmäkirjailijoille, jotka haluavat haastaa itseään taiteellisesti kunnianhimoisen uuden teoksen kirjoitustyön äärellä. Ohjelmaan etsitään tekijöitä, jotka syttyvät mahdollisuudesta kokeilla jotain itselle uutta ja kehittyä ammatillisesti dialogissa dramaturgin, kirjailijakollegoiden ja muiden teatterin ammattilaisten kanssa. UNOn työskentelykieli on suomi.   

Ohjelman ytimessä on kirjailijan omaehtoinen työskentely uuden näytelmänsä parissa, jota tukevat yhteistyö oman dramaturgin kanssa, tekstien kehittelytyöpajat sekä kirjailijaryhmän yhteiset tapaamiset tekstien ja kirjailijantyöhön liittyvien kysymysten äärellä. Ammatillista näkökulmaa laajentavat tutustumismatkat teattereihin eri puolilla Suomea ja muut kohtaamiset teatterin ammattilaisten kanssa. Kirjailijoiden osallistumista ohjelmaan tuetaan taloudellisesti.   

Yhteistyö UNOn kanssa kestää n. 1,5 vuotta. Ohjelmaan valitut kirjailijat osallistuvat keväällä 2020 orientaatiojaksoon, joka käsittää muutamia tapaamisia Helsingissä. Tapaamisissa tutustutaan UNOn toimintaan ja Verkostoon sekä sovitaan yhdessä aikatauluista ja kirjailijaryhmän yhteistyön periaatteista. Varsinainen ohjelma sijoittuu elokuulta 2020 syksylle 2021.   

UNOn kirjailijaohjelmaan 2020–2021 valitaan enintään neljä (4) kirjailijaa, joilla on vähintään muutaman vuoden kokemus näytelmäkirjailijan ammatista ja useamman oman näytelmän kirjoittamisesta. Haku ohjelmaan on avoinna 16.9.–30.9.2019, valintapäätökset tehdään marraskuun lopussa.   

Kirjailijaohjelman toteutuminen, toiminnan laajuus ja kirjailijoille tarjottavan taloudellisen tuen määrä voidaan vahvistaa lopullisesti vasta, kun UNOn vuosien 2020–2021 kokonaisrahoitus on tiedossa viimeistään alkuvuonna 2020. Kirjailijavalinnat ovat ehdollisia rahoituspäätökseen asti.   

Teatteri 2.0:n käynnistämän Uuden näytelmän ohjelman kirjailijaohjelmissa on vuosien 2017–2019 aikana tuettu yhteensä 15 kirjailijan uuden näytelmän kirjoitustyötä ja ammatillista kehitystä.   

Hakuopas ja alustavat tiedot tulevan ohjelman sisällöistä: www.uno-npf.fi.   

Tiedustelut: 
Saara Rautavuoma 
UNO:n johtaja, Teatteri 2.0:n toiminnanjohtaja 
050 302 0706 
saara(a)teatterikaksipistenolla.fi  
www.uno-npf.fi


Lava-teatteritapahtuma 2020 etsii kiertäviä esityksiä | Haku 30.9.2019 mennessä

Lava –teatteritapahtuma on maaliskuussa 2020 toista kertaa järjestettävä kiertävien teatteriesitysten tapahtuma, joka kokoaa yhteen niin teatterialan ammattilaiset kuin harrastajatkin Pieksämäen kulttuurikeskus Poleeniin 20.-22.3.2020.

Tapahtuman runko koostuu kiertävien esitysten katselmuksesta, johon valitaan 4-6 kiertävää ammattilaisryhmien esitystä. Haku katselmukseen päättyy 30.9.2019, ja katselmukseen valitut esitykset ja tapahtuman muu ohjelma julkistetaan joulukuun 2019 alussa.

Katselmukseen haetaan esitystallenteella ja vapaamuotoisella hakemuksella, joka sisältää tiedot tarjottavasta esityksestä, kustannusarvion esitysvierailusta sekä tekniset tarpeet sisältäen rakennus- ja purkuajat. Esitystallenteen voi toimittaa sähköisesti esim. Google Drive-, Dropbox- tai Youtube-linkkinä. Mikäli esitys on nähtävissä syksyn 2019 aikana kiertueella, hakemuksessa voi ilmoittaa myös esityksen esityspäivät ja paikkakunnat. Esitystallennelinkit ja hakemukset toimitetaan määräaikaan mennessä sähköpostitse osoitteeseen lavatapahtuma(a)gmail.com.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Pieksämäen kaupunki, Poleenin Teatteri ja Työväen Näyttämöiden Liitto ry.

Lisätiedot ja tiedustelut,
Janne Jämsä
lavatapahtuma(a)gmail.com

Lue lisää


Call for Projects – Allianz Cultural Foundation | Deadline 30 Sept 2019

The Allianz Foundation is looking for projects that will strengthen the cohesion of Europe through the tools of art and culture. Selected projects should create spaces, spark a critical debate, lead to an exchange of ideas and promote and facilitate networking across borders. Deadline for applications is September 30th.
 
The call is open to all fields of artistic endeavour. Interdisciplinary experimental works are especially encouraged to apply. Submitted projects do not have to address all the aspects highlighted in the call. Since the amount of funding provided by the Allianz Cultural Foundation will generally not exceed 50 % of the total costs of a project, it is recommended to apply for sums of between ¤ 30,000 and a maximum of ¤ 80,000.

More Info


International Coproduction Fund Goethe Institut | Deadline 15 Oct 2019

Since 2016 the International Coproduction Fund of the Goethe Institut has successfully funded coproductions in the fields of theatre, dance, music and performance art. The next round of calls will open on October 15th.
 
The call is open again to the areas of the performing arts including music. Hybrid and interdisciplinary formats as well as the utilization of digital media may be a central part. The International Coproduction Fund’s is dedicated and open to professional artists and ensembles abroad and in Germany, which demonstrably lack sufficient resources to realize their coproduction project on their own.
 
The aim of the fund is to back the unrestricted international and intercultural exchange of artists and their ideas.
 
The joint application must be submitted by the foreign partner (living and working abroad). It should demonstrate that good working contacts already exist between the partners. The amount of funding requested should not exceed ¤25,000.  Projects between German and non-European partners, in particular from transition countries, are preferred.

More Info


Festival of Instant Choreography ohjelmistohaku 2020 | Haku 12.12.2019 mennessä

OHJELMISTOHAKU 2020 ON AUKI! 

Festival of Instant Choreography järjestetään Höyhentämössä Helsingissä 17.-19.4.2020. Festivaalilla painopiste on ulkoapäin tulevan koreografisen silmän ennaltamäärittelevyyden sijaan esiintyjälähtöisessä hetkessä syntyvässä dramaturgiassa. Ohjelmistohaku on alkanut! Ehdotuksesi ohjelmistoon voi olla muodoltaan kevytrakenteinen esitys, demo, työpaja, tai vaikka innovatiivinen yleisön osallistamiskonsepti. Festivaali tarjoaa tilan ja tekniikan, sekä korvaukset esiintymisestä, työpajan tai konseptin vetämisestä.

HUOM! Kun mietit valmiin esityksesi soveltumista festivaalillemme, otathan huomioon Höyhentämön tila- ja tekniset rajoitukset. Ehdotukset myös Höyhentämön ulkopuolisiin tiloihin huomioidaan ilolla.

Esityshakemuksista tulee käydä ilmi seuraavat asiat:

 • Teoksen ja tekijän / työpajan ja sen vetäjän nimi
 • Teoksen/ työpajan sisältökuvaus
 • Vierailulle tulevat henkilöt ja työtehtävät
 • Asianosaisten CV:t
 • Esityksen/ työpajan kesto
 • Tekniset tarpeet
 • Arvio rakennus- ja purkuajasta
 • Linkki (teoksen) taltiointiin
 • Mahdolliset linkit muihin materiaaleihin (traileriin, kuviin, kirjoituksiin)
 • Muuta mainitsemisen arvoista
 • Yhteyshenkilön tiedot (nimi, sähköposti, puhelinnumero)

Lähetä ehdotuksesi sähköpostitse osoitteeseen ficfestival at hoyhentamo.fi viimeistään torstaina 12.12.2019.

Lisätiedot ficfestival at hoyhentamo.fi

Tekniikkaan liittyvissä asioissa
Juha Sääski juha.saaski at hoyhentamo.fi
+358 415116867

Lue lisää

KURSSEJA JA TYÖPAJOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja kursseja ja työpajoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Lattiatekniikan aamutunnit ammattilaisille Helsingissä

Tervetuloa lattiatekniikan aamutunneille!

Tunnit ovat drop-in-tunteja, eli ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Voit vain tulla paikalle!

AIKATAULU:  
keskiviikko klo 8-9 (lattiatekniikka, akrobatia, dynaaminen liike)
torstai klo 9-10 (parkour, tasapaino)
perjantai klo 9-10 (lattiatekniikka, akrobatia, dynaaminen liike)
 
OSOITE:  
Helsingin Sirkuskoulu, Vattuniemenkatu 7, Lauttasaari.
 
OPETTAJAT:
Mikko Rinnevuori, KM, sirkustaiteilija, rehtori (ke, pe)
Sanni Vesterinen, parkour- ja sirkustaiteilija (to)
 
HINTA:
Ensimmäinen kerta: 0 ¤
Kertamaksu 15 ¤ (lisäksi viiden kerran kortti tai kausimaksu ammattilaishinnalla)
 
Aamutunnit ovat avoimen tason tunteja. Tunneilla harjoitellaan erilaisia koordinaatio- ja dynamiikkaharjoituksia sekä tanssillisia kuperkeikkoja, kärrynpyöriä ja käsinseisontaliikkeitä. Lisäksi parkour- ja tasapainotunneilla keskitytään erityisesti sulavaan liikkumiseen ja lajitekniikoiden soveltamiseen telineillä ja eri tasoilla.  
 
Opettaja helpottaa tai vaikeuttaa harjoituksia tarpeen mukaan. Lattiatekniikan osalta aloittelijat ja taitavammatkin akrobaatit ja parkouraajat ovat lämpimästi tervetulleita. Tunneilla tehdään aina alkulämmittely ja voima- ja liikkuvuusharjoituksia. Tunti sopii erityisen hyvin tanssin, sirkuksen, teatterin ja kamppailulajien ammattilaisille. Erityisiä ennakkotaitoja ei tarvita.
 
LISÄTIEDOT: mikko.rinnevuori(a)parkourakatemia.fi

IG: @helpasi, @Mikko Rinnevuori, @flowing_sanni


Työnohjausryhmä kulttuurialan ammattilaisille

Haluatko mukaan työnohjausryhmään jossa voit luottamuksellisesti keskustella työstäsi, ajatuksistasi ja tulevaisuuden haaveistasi. Ryhmän teemat mm. Osallistujien motivaationa halu kehittyä // Positiivinen psykologia omassa työssä // Työminän rajat // Positiivinen toimijuus ja itsensä toteuttamisen vahvuudet // Oman työuran tulevaisuus.  
 
Ryhmää ohjaa Laura Köönikkä, Finnish Art Agencyn perustaja, mentori ja työelämälehtori, joka parhaillaan täydentää osaamistaan ratkaisukeskeisen työnohjauksen opinnoilla.  

Lue lisää Laura Köönikästä

Tapaamiset keskiviikkoisin 25.9., 9.10., 6.11., 4.12. Joko aamulla klo 9-11 tai illalla klo 17-19.  

Ilmoittautumisen yhteydessä ilmoita haluatko osallistua aamun vai illan ryhmään.

Ryhmään otetaan mukaan max. 6 osallistujaa. Tapaamiset eivät vaadi valmistautumista, kyseessä ei ole kurssi vaan keskiössä olet juuri sinä itse.

Terapiatila Tilia, Munkkiniemen puistotie 8 B 3, 1.kerros. Helsinki

Osallistumismaksu 200 euroa (+alv.) / 4krt syksy.

Sitovat ilmoittautumiset 18.9. mennessä:  

Laura Köönikkä
laura(a)finnishartagency.com
tel.+358 505330509

TYÖPAIKKOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta hakee neljää suunnittelijaa/taiteilijaa | Haku 16.9.2019 mennessä

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta hakee neljää (4) suunnittelijaa/taiteilijaa aikavälille 1.11.2019–31.10.2020. 

Työ voi toteutua lyhemmällä tai pidemmällä aikavälillä, 25–50% työaikana kuukaudessa, kuitenkin niin että työmäärä vastaa 2,5 kk kokoaikaista työtä.  

TaPaMa-hanke on Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan yhteistyöhanke. Hanketta rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) ja tuen sille on myöntänyt Lapin Liitto. Yhteistyötahoina on Lapissa toimivia taidemuseoita ja -gallerioita: Rovaniemen taidemuseo, Kemin taidemuseo, Kakslauttanen Art Gallery, Särestöniemi-museo, Karilan Navettagalleria, PMH Design ja Lapin taiteilijaseuran Galleria Napa. 

TaPaMa on hanke, jossa ideoidaan, pilotoidaan ja mallinnetaan asiakaslähtöisesti kansainvälisille matkailijoille tarjottavia taiteeseen perustuvia elämyspalveluja Lapin taidemuseoissa ja -gallerioissa, jotka toimivat luovien alojen ja matkailusektorin välisesti. Asiakaslähtöisyys tarkoittaa yhteistyöpartnereiden asiakkaiden tuntemusta sekä asiakkaiden osallistumista kehittämistyöhön. Elämyspalveluja ideoidaan ja kehitetään Lapin kulttuuriin ja luontoon kiinnittyen: esimerkiksi maisemamaalausta, taidevaellusta, ympäristötaidetta ja luontovalokuvausta soveltaen. 

Suunnittelijoita/taiteilijoita etsitään taiteen eri alueilta. Soveltuva ala voi olla kuvataide, yhteisötaide, esittävä taide, taidekäsityö tai muu vastaava taiteen ala. Suunnittelijan/taiteilijan tehtävänä on suunnitella ja pilotoida taideperustainen palvelu. Suunnittelu tapahtuu yhteistyössä Lapin yliopiston asiantuntijoiden, yhteistyötahojen edustajien ja muiden taiteilijoiden kanssa. Suunnittelija/taiteilija vastaa konseptin taiteellisesta laadusta sekä tuo työryhmään kokemusta ja taidealan ammatillista näkemystä. 

Suunnittelijalta/taiteilijalta edellytetään paitsi kykyä toimia työryhmässä ja ohjata yhteissuunnittelua taiteellisen laadun näkökulmasta, myös kykyä itsenäiseen työskentelyyn. Työnkuvaan kuuluu taiteellisen luovan työn lisäksi mm. tutustumista yhteistyötahojen toimintaympäristöihin, työryhmän tapaamisia ja yhteydenpitoa, yhteissuunnittelua, osaamisen jakamista, suunnitteluprosessin dokumentointia sekä palvelumallin esittelyä.  

Koska palveluja suunnitellaan Lappiin, suunnittelijalta/taiteilijalta edellytetään pohjoisen kulttuurien ja kulttuuriympäristöjen tuntemusta. Englannin kielen kohtuullinen suullinen taito on myös välttämätöntä työryhmissä mukanaolevien kansainvälisten projektiopiskelijoiden vuoksi. 

Hakemuksiin on liitettävä ansioluettelo tai CV sekä taiteellisen toiminnan portfolio tai teoskuvia, jotka tulee koota yhdeksi tiedostoksi. 

Hakijan toivotaan esittävän hakemuksessaan itselleen sopivimman ajankohdan ja kuukausittaisen tuntimäärän työskennellä hankkeessa. 

Palkkaus perustuu yliopistojen palkkausjärjestelmän muun henkilökunnan vaativuustasokartan tasoon 7 (2256,36 e/kk). Lisäksi maksetaan henkilökohtaiseen suoriutumiseen perustuvaa palkanosaa, joka on enintään 50 % tehtäväkohtaisesta palkanosasta. 

Lapin yliopistolle osoitetut hakemukset tulee toimittaa 16.9.2019 klo 13.00 mennessä osoitteeseen kirjaamo(a)ulapland.fi tai Lapin yliopisto, PL 122 (Kirjaamo, Yliopistonkatu 8), 96101 Rovaniemi. Hakemusasiakirjoja ei palauteta. 

Lisätietoja hankkeesta

Tiedustelut: projektipäällikkö Maria Huhmarniemi, p. 0407639948, etunimi.sukunimi(a)ulapland.fi 

Lue lisää


Todellisuuden tutkimuskeskus ry etsii toiminnanjohtajaa | Haku 23.9.2019 mennessä

Toiminnanjohtajan vastuualueena on Todellisuuden tutkimuskeskus ry:n (TTK) hallinnollinen ja taloudellinen johtaminen, yhdistyksen edustaminen organisaationa ja toiminnan kokonaisvaltainen kehittäminen jäsenistöstä nousevien aloitteiden pohjalta. Toiminnanjohtaja vastaa yhdistyksen tuotannollisesta suunnittelusta, kehittämisestä ja markkinoimisesta kokonaisuutena; päämääränä on nostaa tietoisuutta TTK:n esityksistä, tutkimushankkeista, konseptista ja tekijäjoukosta niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Toiminnanjohtajan työhön kuuluu myös yhdistyksen rahoituspohjan varmistaminen ja uusien rahoituskanavien löytäminen, sekä TTK:n edustaminen taidepolitiikkaan liittyvissä asioissa esittävän taiteen kentällä.

Toiminnanjohtaja toimii yhteistyössä osa-aikaisen taiteellisen johtajan kanssa, ja raportoi yhdistyksen hallitukselle.

Edellytämme täysipäiväiseen ja toistaiseksi voimassa olevaan tehtävään valittavalta henkilöltä alan soveltavaa tutkintoa, vähintään viiden vuoden kokemusta esitystaiteen / esittävien taiteiden tuottamisen ja taidehallinnon alalta sekä kykyä itsenäiseen ja aloitteelliseen työskentelyyn.

Tarjoamme joustavan ja itsenäisen työpaikan sekä monipuoliset ja vaihtelevat tehtävät. Palkka neuvotellaan tulevan toiminnanjohtajan kanssa erikseen.

Työsuhde alkaa yhdessä sovittavana ajankohtana, mutta kuitenkin viimeistään 01.01.2020. Työsopimuslain mukainen koeaika on 4 kk.

Vapaamuotoiset hakemukset palkkatoiveineen ja ansioluetteloineen pyydetään lähettämään sähköpostitse viimeistään maanantaina 23.9. kello 16.00 mennessä osoitteeseen info(a)todellisuus.fi. Otamme yhteyttä haastatteluihin valittuihin viikon kuluessa. Haastattelut toteutetaan Helsingissä viikoilla 40 ja 41.

Lisätiedot:

Hallituksen varapuheenjohtaja Titta Halinen p. 0505722072 ja hallituksen puheenjohtaja Maria Oiva p. 0445161061

****

Vuonna 2001 perustettu Todellisuuden tutkimuskeskus (TTK) on Helsingistä käsin toimiva, esitystaiteellisten seikkailijoiden kollektiivi. Yhteinen pyrkimyksemme on havainnoida, kyseenalaistaa ja uudistaa todellisuutta tekemällä esityksiä. Yhdistyksellämme on 43 jäsentä ja toimintaa sekä Suomessa että ulkomailla. Vuosittain TTK:n palveluksessa on toiminnanjohtajan lisäksi 1-2 osa-aikaista henkilöä sekä lukematon joukko taiteilijoita, jotka palkataan tehtäviin produktio-/tutkimushankekohtaisesti.

Lue lisää


Keski-Suomen Tanssin Keskus hakee määräaikaista mentoria sekä taiteellisen sisällön suunnittelijaa | Haku 25.9.2019 mennessä

Keski-Suomen Tanssin Keskus hakee määräaikaista mentoria sekä taiteellisen sisällön suunnittelijaa Kulttuuritalo Villa Ranan käynnistysvaiheeseen. Työnkuvaan kuuluu Keski-Suomen tanssin kentän kartoittamista ja tekijöiden taiteellisiin suunnitelmiin tutustumista. Työ tähtää Kulttuuritalo Villa Ranassa järjestettävän tanssi- ja esitystoiminnan aloituksen valmisteluun sekä alueen tekijöiden näkemysten esille tuomiseen.
Työtehtävään valinnassa katsotaan eduksi:  

 • Keski-Suomen tanssin kentän tuntemus
 • Tanssin alan koulutus sekä oma taiteellinen työskentely alalla
 • Kokemusta taiteellisen työn arvioinnista
 • Kiinnostusta kehittää monitaiteellisia sisältöjä ja yhteistyömuotoja

Työn voi jaksottaa haluamallaan tavalla kevään 2020 aikana. Valittavan henkilön tulee pystyä työskentelemään alueella. Erillisiä matka- ja majoituskuluja ei korvata. Työstä maksetaan yhteensä 6000 euroa, joka tarkoittaa 2,5 kuukauden työskentelyä 37,5 tunnin viikkotyöajalla.

Vapaamuotoiset hakemukset keskiviikkoon 25.9. mennessä osoitteeseen info(a)tanssinkeskus.fi

Haku osa osa Alfred Kordelinin tukemaa Blomstedt Stage – tanssitaiteen avoin kokeiluareena Keski-Suomessa -hanketta.

Lisätietoja:
Mari Hautala
toiminnanjohtaja
p. 044-3992234
mari.hautala(a)tanssinkeskus.fi


ARTCENA is hiring a European Project Officer for Circostrada network | Deadline 25 Sept 2019

Circostrada is the European Network for Circus and Street Arts, an initiative coordinated by ARTCENA and supported by the French Ministry of Culture and the Creative Europe programme of the European Commission. Created in 2003 with the core mission of furthering the development, empowerment and recognition of these fields at European and international levels, it supports circus and street arts professionals by implementing a wide range of advocacy and capacity building initiatives: boosting professional exchange and innovation, gathering information and resources, fostering continuous training and knowledge-sharing. With more than 120 members from 35 countries, Circostrada is devoted to providing fertile ground for dialogue and discussion between all stakeholders operating in the fields of circus and street arts, fostering the construction of a collective European identity and advocating for a common understanding of culture as a vector of creativity, innovation and social cohesion.

Reporting to the Coordinator of Circostrada Network and Head of International Development at ARTCENA, your main duties will be:

 • To develop materials for and coordinate the outputs of the activities of Circostrada Network
 • To carry out administrative and financial monitoring of Circostrada Network’s activities  
 • To oversee the work of several working groups within Circostrada Network
 • To contribute to the development of Circostrada Network’s project strategy
 • To contribute to the development of ARTCENA’s international projects

Below are listed some of the assets and abilities that we are looking for the position of European Project Officer:

 • A good knowledge of the support initiatives available for European projects
 • Highly independent, quick thinking, with organisational skills, rigour and the ability to see the big picture
 • Creativity, initiative, an ability to adapt and comfortable working in a team
 • Excellent communication and listening skills, interpersonal relations and diplomatic skills
 • Fluent French and English essential (other languages an advantage)
 • An interest in artistic creation and intercultural exchanges an advantage
 • Knowledge of contemporary circus and arts in public spaces an advantage

You want to turn international? You have affinities with circus and street arts and your profile matches that of the super hero we are looking for? Apply now and join a great project, carried out by a friendly and dynamic team! 

Job location: Paris (75011)
Start date: October 28, 2019 
Application deadline: September 25, 2019 

Read more


Agit-Cirk ja Race Horse Company etsivät tuottajaa | Haku 30.9.2019 mennessä

Nykysirkusryhmät Agit-Cirk ja Race Horse Company hakevat yhteistä tuottajaa vakituiseen työsuhteeseen. Hakijalta toivotaan kansainvälisesti esittävien taiteiden tuntemusta, kielitaitoa sekä markkinoinnin, viestinnän ja taloudenhallinnan osaamista. Lopullinen työnkuva voi muotoutua hakijan vahvuuksien mukaan. Työsuhteeseen kuuluu kolmen kuukauden koeaika. Työsuhde on kokoaikainen (100%) ja palkkauksessa seurataan TEME:n suosituksia.

Hakemukset 30.9. mennessä. Työsuhde voi alkaa jo 1.10.2019.

Hakemukset: info(a)racehorsecompany.fi

Lisätiedot: Antti Suniala +358 45 857 0877 / Jenni Lehtinen +358 50 5748 648

http://www.racehorsecompany.fi


Nordiska ministerrådet söker en direktör till Nordens institut i Grönland (Nuuk) | Ansök senast 30.9.2019

Har du spännande idéer om nordiskt kultursamarbete i Grönland? Vill du vara med och sätta grönländsk kultur på kartan i övriga Norden? Är du en chef som trivs med att både vara en del av ett mindre kreativt team på fyra personer och ansvara för ledning och administration?

 Nordens institut i Grönland (NAPA) är en institution inom det officiella nordiska samarbetet och ligger i Nuuk. NAPA är beläget i Grönlands kulturcentrum Katuaq och är ett viktigt bidrag till denna centrala, kreativa mötesplats. Institutet är den viktigaste förmedlaren av nordisk kultur i Grönland och grönländsk kultur till övriga Norden. NAPA arbetar med såväl produktion och samproduktion av kulturprojekt och -arrangemang, som förmedling och distribution av andra nordiska kulturproduktioner, samt nätverksarbete och information om Norden i Grönland. Vidare förvaltar NAPA en stödordning för grönländsk-nordiska kulturprojekt. Barn och unga har en central plats i institutionens verksamhet. Institutionen samarbetar med de andra samnordiska kulturhusen och -instituten under Nordiska ministerrådet, och är en viktig del av ministerrådets närvaro i Arktis.

Vi söker en initiativrik och ambitiös direktör som kan skapa mervärde för de nordiska ländernas samarbete inom kultur- och konstområdet. Som direktör ska du leda och utveckla institutionen så att den fortsatt kan upprätthålla en verksamhet med hög kvalitet och med en mångfald i såväl dess innehåll som kontaktytor. Direktören bistås av en styrelse som, inom de ramar som Nordiska ministerrådet angivit, är ett rådgivande organ inom institutionens verksamhetsområde och ska behandla frågor av större betydelse rörande institutionens målsättningar.


Vi erbjuder

 Ett utvecklande och utmanande arbete i en nordisk och internationell miljö med kollegor från hela Norden. Som direktör har du en tidsbegränsad anställning med en första anställningsperiod på fyra år, med möjlighet till förlängning med högst fyra år. Lön efter överenskommelse. Den som har en statlig anställning i ett av de nordiska länderna har rätt till tjänstledighet för att arbeta vid en samnordisk institution. Vi förväntar oss att direktören bor i Grönland under anställningen. Tjänstebostad ingår inte, men Nordiska ministerrådet är behjälpliga i att hitta bostad i Nuuk.

Nordiska ministerrådet är de nordiska regeringarnas officiella samarbetsorgan. Nordens institut i Grönland är en av Nordiska ministerrådets tolv samnordiska institutioner. Institutionerna förverkligar ministerrådets vision på sina respektive områden i samarbete med nationella och internationella aktörer. Verksamheten leds av en institutionsledare som rapporterar till Nordiska ministerrådets generalsekreterare.

För mer information se www.norden.org, www.napa.gl  

Sista datum för ansökan är den 30 september 2019. Ansökan och namnet på den som sökt är undantaget offentlighet om den som sökt begär detta. I rekryteringsprocessen ingår intervjuer i Köpenhamn, test, samt besök i Grönland.   

Mer information om tjänsten

 Om du vill veta mer om tjänsten kan du kontakta avdelningschef Mikael Höysti, telefon +45 21 71 71 10, eller e-mail mikh(a)norden.org, eller seniorrådgivare Eva Englund på evaeng(a)norden.org.

 För information om anställningsvillkor vänligen kontakta seniorrådgivare/HR Anne Højgaard på annhoj(a)norden.org.

MUITA ILMOITUKSIA

Sami Henrik Haapalan väitöskirjan toinen taiteellinen osa on julkaistu

Sami Henrik Haapalan taiteellisen väitöskirjan toinen taiteellinen osa on julkaistu Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun taiteelliseen tutkimukseen keskittyvässä NIVEL -julkaisusarjassa. Taiteellinen osa on tutkimusjulkaisu, joka käsittelee esiintymistä immersiivisissä ja osallistavissa esityksissä. Julkaisu tuo esille Haapalan kehittämää esiintymisen tekniikkaa ja pelitestaamiseen perustuvaa harjoitusmetodia, joka tähtää esiintymisen tekniikan jatkuvaan avoimeen kehittämiseen yhdessä yleisön kanssa. Monimediainen julkaisu on kirjoitettu englanniksi.

Haapala on tehnyt väitöstutkimusta Teatterikorkeakoululla vuodesta 2013. Tutkimuksen ensimmäinen osa oli immersiivinen ja osallistava esitys ‘Oikea Terveyskeskus’ (2016). Väitöksen kolmas taiteellinen osa toteutetaan Teatterikorkeakoululla myöhemmin tänä syksynä pelitestien sarjana. Pelitestien sarjassa esiintyvät Haapalan lisäksi Anna Valpuri, Laura Sorvari ja Suvi Leppänen.      

Voit tutustua ekspositioon suoraan osoitteessa: nivel.teak.fi/resonant-impulses/

Tietoa pelitestien sarjasta: bit.ly/2yDTM0x

Sami Henrik Haapalan verkkosivut


StageRight koulutustarvekysely teatteri-, esitys- ja tapahtumatekniikka-alalla työskentelville

Osallistu teatteri-, esitys- ja tapahtumatekniikka-alan koulutustarvekyselyyn.

Kysely on avoinna 2.9. - 22.9.2019 ja siihen vastataan anonyymisti. Kyselyyn vastaaminen kestää noin 15 minuuttia. Vastanneiden kesken arvotaan kolme palkintoa.

Kysely on laadittu ”StageRight - Osaajille tutkintoja” -hankkeessa. StageRight-hanke on Euroopan Sosiaalirahaston rahoittama Metropolia Ammattikorkeakoulun julkinen hanke. Kyselyn vastauksia käytetään alan koulutustarpeen kartoittamiseen ja koulutuksen suunnitteluun.

Vastaamalla voit olla mukana kehittämässä alaa. Kiitos vastauksista, ne ovat tärkeitä!

Linkki kyselyyn: forms.gle/8isc5yBH9mEMQj1f7 


Nukketeatterilehti hakee juttuja syksyn numeroon

Nukketeatterilehti hakee taas juttuja syksyn numeroon! Tekstien deadline on lokakuun alussa. Kirjoita ajankohtaisesta aiheesta taikka sinua sykähdyttäneestä nukketeatterikokemuksesta. Myös kuvalliset materiaalit, piirrokset, sarjakuvat, jne. ovat tervetulleita. Suomen Uniman julkaisema Nukketeatterilehti on jäsentensä näköinen, joten vaikuta lehden sisältöön kirjoittamalla artikkeli, haastattelu tai vaikkapa pakina.  
 
Erikoisteemana tässä lehdessä on ”Nukketeatteri ja (eko)politiikka” eli aiheista, jotka käsittelevät poliittisuutta taikka ekologiaa sopii myös kirjoittaa. Tämä vuoden kolmas Nukketeatterilehden numero julkaistaan painettuna versiona! Lähetä tekstisi osoitteeseen: nukketeatterilehti(a)gmail.com


twitter.com/tinfotweets

TINFO julkaisee ajankohtaisista teatterialan tapahtumista uutiskirjeen kerran viikossa.
Voit tilata TINFO-tiedotteet sähköpostiisi tästä.

Aiemmin ilmestyneet TINFO-tiedotteet.