09.09.2019

Sarin blogikuva Inarin Jäniskoskella syyskuu 2019

Viestien vallassa: Parasta hitaasti nautittuna?

Meidän kvartaalimme on 25 vuotta.

Siteeraan nurmeslaisen Jukolan Osuuskaupan toimitusjohtajaa (HS 31.8.2019). Nerokkaassa tokaisussa tiivistyy paljon myös omaa ajatteluani hitaan kiiruhtamisen taidosta. Kun ajan lieka lasketaan vuosissa, vuosikymmenissä jopa, niin sillä nuoralla jää varaa nopeisiin rykäisyihin yhtä hyvin kuin hiljaiseen vauhtiinkin. Viestinnän maailmaan tuotuna: kun on hyvin suunniteltu ja strategiat perustuvat elävään todellisuuteen, on vara tilanteen mukaan tasata tahtia.

***

Oltiin tinfolaisporukalla pohjoisissa, matkaa ja töitä tehtiin sataakuuttakymppiä ja kahdeksankympin mukavaa vauhtia kiitävissä julkisissa kulkupeleissä. Taitava kuskimme löysäsi jalkaa kaasulta aina porojen kohdalla.

Läksimme istumaan Suomen läpi patikoidaksemme kuusimetsään Ivalojoen mutkassa ja tavataksemme alueen tekijöitä. Haluamme elää strategioitamme, jotka puhuvat paitsi ekologisesta ja eettisestä kestävyydestä, välimatkoista piittaamattomasta viestinnästä, myös kuuntelemisesta ja tekijöiden rinnalla kulkemisesta. Strategiat ovat tehty elettäviksi joka päivä, nyt teki mieli koetella ylöskirjattua tällä tavoin käytännössä.

Reissunpäältä syntyi kymmeniä somepostauksia, pari blogikirjoitusta ja TINFO-tiedote. Kestävyyttä, ekologiaa, lappilaista metsää pohtivaa viikkoamme pohjustamaan teimme haastattelun, jossa nousee esiin vähän odottamattomampi tulokulma eettiseen ja ekologiseen elämäntapaan.

***

Dramaturgi Klaus Maunukselan opinnäytetyötä* mukaillen: ekologinen kriisi koskee kaikkea nykyään tehtävää viestintää, riippumatta siitä, onko yhteisön varsinaisena intentiona tuoda esiin ekologisia kysymyksiä vai ei. En ole vielä keksinyt, miksi vasta vuoden 2018 IPCC:n ilmastoraportti teki aiheen ahdistuksesta ja aktivismista valtavirtaa? Tieto maapallon kohtalokkaasta suunnasta on ollut tiedossa pitkään – ainakin sen varttivuosisadan. Mikä tekee viestistä vahvemman nyt kuin esimerkiksi 1990-luvulla?

Viestintä voi olla vaikka kuinka nopeaa, nk. ajassa kiinni, kun taas viestin läpimeno on kiinni otollisesta ajanhengestä. Antroposeenin aikakaudella ihmisen vaikutuksesta ympäristöönsä on tullut monin paikoin kestämätöntä. Tämä mielessäni käyn tähänkin viestijän työpäivääni.  

 

Sari Havukainen

Kirjoittaja on Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) viestintäpäällikkö, joka pyrkii olemaan aktiviinen tekijä viestinnän vauhkoissa virroissa. Viestien vallassa -sarjassaan hän purkaa sanoiksi mahdottomiakin.


 

*Klaus Maunuksela: Lähtökohtana toimii ajatus, että ekologinen kriisi koskee kaikkea nykyään tehtävää taidetta, riippumatta siitä onko teoksen intentiona tuoda esiin ekologisia kysymyksiä vai ei.

 

Lue myös:

Viestien vallassa: Työtäni korvaamassa
Viestien vallassa: Digi ei paina
Viestien vallassa: Konekaveri
Viestien vallassa: Kielestä kiinni
Viestien vallassa: Kasvokkain ja käsikynkkää

 

 

Sinua voisi kiinnostaa

Ekologisuus Blogit