11.06.2018

Sari blogikuva kesä

Viestien vallassa: Konekaveri

Kun kohtaan koneälykollegan en aio haastaa häntä shakkimatsiin. Sen sijaan ryhdymme työstämään viestinnän pitkän tähtäimen suunnitelmia. Minua kiinnostaa vaihtaa ajatuksia uuden ai-työtoverini kanssa viestinnän strategioista ja tuskin havaittavista tulevaisuuden hiljaisista signaaleista. Voisimme kimpassa kalkyloida, luoda skenaarioita. Näissä tämä ai-mate on varmasti haka.

Hei haloo! Onko suhtautumiseni vähän stereotyyppistä? Miksi oletan, että tekoäly määrittää tätä vastatullutta viestinnän ammattilaista? Että hän on ai-lajin edustaja ja siksi toimii tietyllä tavalla.

Taiteessa mahdollisia maailmoja on mietitty aina, itsestään ajattelevat ja toimivat robotit kutkuttaneet mieliä, esimerkiksi Čapekin R.U.R. täyttää pian sata vuotta. Nykyään meistä jokainen on ruokkii koneaivoja verkossa ja somessa jälkiä jättäessään. Erilaisia algoritmeja käytetään sitten prosessoimaan tietoa ja ratkomaan ohjelmoituja tehtäviä eli nätisti ajateltuna palvelemaan meitä löytämällä rajattomasta tietomassasta juuri meitä kiinnostavat jutut.

Algoritmien toiminta vaikuttaa vaikkapa siihen, mikä viesti nousee esiin sähköisessä media-arjessamme. Luuppimaisesti oppiva kone tuuppii meitä pahimmillaan vain samanmielisten seuraan, kun se tarjoilee meille näkyviin tietoa, mainoksia, artikkeleita, postauksia, joiden se olettaa vetävän meitä puoleensa. Konemärehditty tieto ei tosiaankaan ole neutraalia.

Digiteatterin hackathonissa jitsin kautta meille puhunut pelisuunnittelija ja esitystaiteilija Pekko Koskinen haikaili aikoja, jolloin taidemanifestit olivat sanomalehtien etusivukamaa. Surrealistit ja futuristit ottivat osaa maailmanjärjestyksen uudelleen ajatteluun, Koskisen mielestä tämä luomisvalta on jätetty aivan liiassa määrin mm. globaalien jättiyritysten ohjelmallistettavaksi. GAFA-johtajat puhuvat kuin heillä olisi visio meidän todellisuutemme ja käyttäytymisemme radikaaliin muutokseen.

Ainakin Koneälypuolueen perustamista suunnittelevat esitystaiteilijat haaveilevat paremmasta maailmasta, jota johtaisi älykäs kone. Tästä Rauhankone -nimisestä yksilöstä voisi tulla minun ehdokkaani.

Uutta uljasta konemaailmaa rakentaessa ajattelin osallistua esimerkiksi koneälyä käsittelevälle verkkokurssille.

 

Sari Havukainen

Kirjoittaja on Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) tiedottaja, joka pyrkii olemaan aktiviinen tekijä viestinnän vauhkoissa virroissa. Viestien vallassa -sarjassaan hän purkaa sanoiksi mahdottomiakin.

Lue myös:
Viestien vallassa: Kasvokkain ja käsikynkkää
Viestien vallassa: Kielestä kiinni