25.10.2018

Sari blogikuva lokakuus 2018

Viestien vallassa: Digi ei paina

Jakamista, jatkuvaa oppimista, avoimmutta, nopeutta, saavutettavuutta, vuorovaikutusta, vierivää kiveä, paperittomuutta, josta luonto kiittää. Ähkyä. Verkkoja virtuaalivesille, “kevyesti” tuotettavia aineistoja. Kevytkyselymme tuotti helposti tikistämättä 30 havaintoa ja tulokulmaa digitaalisuuteen.

Tehtiin tinfolaisten kesken “lapuilla kaapinoveen” -tekniikkaa hyödyntäen kysely, jossa jokainen käytti hetken tämän kysymyksen äärellä: Mitä digitaalisuus meille merkitsee? Halusin kättä pidempää ajatustyölleni viestintästrategian päivittämisen parissa, siispä kutsuin aina aktiivisen yhteisöpäämme koolle.
 
Ja seuraavana yönä romahti.

Tunsin, että viestintäihminen oli tullut lausuneeksi jonkin sanan, joka pani fysikaaliset voimat liikkelle. Meille yritetään kertoa jotakin digitaalisuudesta kouriintuntuvalla tavalla. Sillä tätä pikku polliamme seuraavana aamuna saavuin todistamaan lattialla lainehtivaa painoaineistoamme, lehtiä, esitteitä. Patona toiminut kaapinovi oli pettänyt sen jälkeen kun hyllylevy oli ensin notkahtanut kannattimiltaan.

TINFO tuottaa painavaa tietoa. Ja tämä on strateginen valinta. Raakadatamme varannoista on mistä ottaa, ja se liikkuu kepeästi tarvitsijoidensa käyttöön. Tiedon analysointi taas, jos jotakin, kuluttaa asiantuntijoidemme aivoprosessoreita.

Viestintämme yksi kulmakivistä on ollut digitaalisuus. Kansainvälinen toiminta hyödyntää etäisyyksistä hätkähtämätöntä ja rajatonta digiviestintää. Rihmastomaiset ekosysteemit elävät vuoropuhelusta ja aineettoman hyvän eli informaation jakamisesta. Verkkopalvelumme käyvät käyntikortista silloinkin kun ei käsipäivää päästä sanomaan.

Onko kaikesta pahasta päästy, kun digi tulee? Kun materiaa tuhlaavasta painamisesta tulee reliikki, ja tunnusteleminen ja aistiminen tapahtuu sähköisten laitteiden kautta. Ajattelen mieluummin kuin kaksinapaisesti, kaikkia niitä mahdollisia maailmoja, joita meille aukenee kun emme ole kiinni paperissa, ajassa ja paikassa. Vapautta. Ajattelua ilman kahleita. Rinnakkaineloa muutamien harkittujen artefaktien kanssa, jotka nykyaikainen painokone toteuttaa.

Jääkö meistä mitään jälkeä tulevien töllisteltäviksi, kun ollaan niin digiä, niin digiä. Voin vakuuttaa, kyllä jää. Energiaa se vie elämä sähköisessäkin muodossa. Tuotetun voiman vain saa kanavoitua materian kulutuksen sijaan toisaalle. Astunkin mielelläni “henkisen lentoyhtiön” kuljetettavaksi, niinkuin erään teatterimme iskulause kuuluu.

 

Sari Havukainen

Kirjoittaja on Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) viestintäpäällikkö, joka pyrkii olemaan aktiviinen tekijä viestinnän vauhkoissa virroissa. Viestien vallassa -sarjassaan hän purkaa sanoiksi mahdottomiakin.

Lue myös:
Viestien vallassa: Kasvokkain ja käsikynkkää
Viestien vallassa: Kielestä kiinni
Viestien vallassa: Konekaveri

 

 

 

Sinua voisi kiinnostaa

Blogit