14.12.2017

TINFO-tiedote 39 / 14.12.2017

MIKROPISTOJA ITSENÄISEN SUOMEN TEATTERIIN

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFO PALVELEE

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

TYÖPAIKKOJA

twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi

MIKROPISTOJA ITSENÄISEN SUOMEN TEATTERIIN

2016

Fb-aktivismin ja passiivisen häpeän sijaan toimintaa. “Would you like to meet people who have come to Finland from near or a far and talk with them? Or meet the mysterious folk who call themselves Finns? Would you like to hear fascinating stories spiced up with melodies and rhythms from faraway countries? If you do Welcome to the International Story Sharing Café! This is the first of a series of events, a new type of social gathering where sharing your own everyday stories and listening to others is made easy and fun! All you need is an open mind, and a hunger for stories and new people!” Universum ryhtyy pitämään International Story Sharing Caféta. Maahanmuuttajat ja suomalaiset kohtaavat toisensa kohtaamiskahviloiden lisäksi myös Universumin Story Sharing -tarinankerrontatyöpajoissa, joita pidetään maahanmuuttokeskuksissa.

Lahden kaupunginteatteri järjestää ryhmätreffejä, joita vetävät eri-ikäiset Teatterikaverit. Ryhmätreffeillä voi tulla Evakkotytön tarinaan ja Pelko jäytää sielua -esitykseen.

#munteatteri  -somekampanja  ryhdytään viettämään maaliskuussa. Esikuvana on brittien #lovetheatreday. #munteatteri antaa teattereille mahdollisuuden näyttää yleisölle teatteriarjen eri puolia. #munteatterissa hehkutetaan teatteria, jaetaan omia kokemuksiaan teatterista ja juhlitaan hetkien ja yhteen kokoontumisen lumoa.

Vos-uudistus pukataan jälleen liikkeelle, nyt Sitran fasilitoimana sidosryhmätapaamisina ja #KulttuuriVOS –facebook-keskusteluryhmänä. Asiantuntijatyöryhmä alkaa kokoontua elokuussa.

Suomeen perustetaan International Artists´ Center Finland Association edistämään Suomessa asuvien ulkomaalaistaustaisten taiteilijoiden työskentelyedellytyksiä. Vuonna 2016 starttaa Globe Art Point.
Esitykselliseen todellisuuteen ilmestyy mustan muovikuoren sisällä oleva, itseään raahaava jalaton olio, muodoton möhkäle pilailuvappulasit silmillään.  Emilia Kokon Turiseva tissi -hahmo toteuttaa älykästä sukupuolipolitiikkaa. Queer!

”Minä, noin 30-vuotias ja toistaiseksi nuori mies olen ajatellut tekeväni esityksiä pelkästään itselleni tai itseni ikäiselle, kokoiselle ja näköiselle miehelle. En ole miettinyt juurikaan paikallisuutta, en potentiaalista yleisöä, en kohderyhmiä, en lahtelaisia. En varsinkaan keski-ikäisiä naisia. Kajaanissa minun on ajateltava eri tavalla. En voi lähteä toteuttamaan henkilökohtaista projektiani tai purkaa ainoastaan omia kompleksejani näyttämölle. Minun täytyy tiedostaa viitekehys tarkemmin, pohtia, miksi teatterin nimessä lukee nimenomaan Kajaani.” (Jussi Sorjanen, kolumnissa Minä ja keski-ikäiset naiset, Teatteri 4/2016)

2017

#digiteatteri on Riihimäen Teatterin uusin näyttämö, joka etsii uudenlaisia kohtaamisen tapoja yleisön kanssa. Se tekee esityksiä digitaalisille alustoille, näyttämöille. Se tutkii live-esityksen ja digitaalisuuden suhdetta: millainen tämä suhde voisi olla? #digiteatterissa työskentelevät digitaiteilija Maria Oiva ja digiasiantuntija Jyrki Pylväs.

Esitys-lehti juhlii 10-vuotista olemassaoloaan. 10 V. esitys on lehden viimeinen numero. Esitys-lehti ei jähmety instituutioksi. Se poistuu näyttämöltä voimissaan.

Myös Suomeen halutaan allianssi esittävien taiteiden kentälle, jotta saadaan muutosta alipalkattujen ja alityöllistettyjen freelancereiden toimeentuloon! Teatteri- ja mediatyöntekijöiden Liitto esittää Allianssia, johon kuuluisivat esittävät taiteilijat (tanssijat, sirkustaiteilijat, näyttelijät, muusikot) sekä taiteellista suunnittelutyötä tekevät (ohjaajat, dramaturgit, lavastus-, puku-, valo-, video- ja äänisuunnittelijat). Eikä Allianssia pidä rahoittaa kulttuuribudjetista. Teme muistuttaa myös: ”Rahoitusuudistuksen keskeisiin tavoitteisiin pitää kuulua vos-järjestelmän ulkopuolisten toimijoiden, ns. vapaan kentän, rahoituksen vahvistaminen ja huomattava korottaminen, jotta ammattimainen toiminta siellä voidaan turvata. Ryhmien rahoitusta tulee nostaa – jos ei kerralla, niin portaittain.”

#Kulttuurivosin rahoitusmalleja ja periaatteita esitellään viimeisen kerran ennen ehdotuksen lopullista ulostuloa. Lakiesitys luovutetaan kulttuuriministerille tammikuun puolivälissä. Aikaisimmillaan uusi laki voisi siirtymäkausineen astua voimaan vuonna 2020. Yksimielisiä ollaan siitä, että ilman lisärahoitusta uudistus on pelkkää kosmetiikkaa. Taideneuvosto heittää rahasumman pöytään: vuosina 2019-21 tarvitaan noin 20 miljoonan euron lisäpotti uudistuksen toteuttamiseksi.

Post-Weinstein, post-Kallio – nyt riittää! #MeToo vyöryy. Suomessa ihan omat kuviot. "Nyt kun hiljaisuus rikkoutui, on mahdollista määritellä harmaalla alueella olevia rajoja uudelleen", toteaa Teatterikorkeakoulun teatteripedagogiikan lehtori Riku Saastamoinen Facebook-keskustelussa, jonka Kallion lukion uutiset nostattavat.

Suomen itsenäisyyden juhlavuonna Taideneuvosto toivoo eduskunnalta investointia nuorten taiteilijoiden tulevaisuuteen. 50 vuotta sitten päätettiin nykyisestä taiteilijatukijärjestelmästä. Nyt Taideneuvosto toivoo kahden miljoonan panostusta suoraan taiteilijatukeen: ”Vain kahden miljoonan euron suuruinen panostus suoraan taiteilijatukeen edistää merkittävästi suomalaisten nuorten taitelijoiden mahdollisuuksia kehittyä, kansainvälistyä ja menestyä”.

E.L. Karhun Prinzessin Hamlet nähdään Schauspiel Leipzigissa. Yleisön vastaanotto on innostunutta, kritiikit kiittävät. Löytyy yhteys Heiner Müllerin Hamletmaschineen ja Sarah Kaneen. Viiden näyttelijän ensemble (kolme naista, kaksi miestä), jossa jokainen monistettu Marilyn Monroe, monistuu Prinsessa Hamletiksi, tai osa prinsessa Horatioina vastassaan yksi Hamlet. Pelkoa, epätoivoa ja kauhua sosiaalisten normien paineissa.

Aiemmin ilmestyneet Mikropistot ja lähdeluettelo

Katso myös Teatterien esityksiä, tapahtumia ja hankkeita juhlavuodelle 2017

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Litterääri aivokummitus – Kiven Karkureista ylittämättömästi

Suomen Kirjallisuuden Seura jatkaa Kiven kriittisten editioiden sarjaa. Nyt tarjolla on äärikiinnostavia ja uusia näkökulmia avaavia artikkeleita Karkureiden dramaturgiasta ja sen suhteesta eurooppalaiseen draaman traditioon, sen vastaanotosta, julkaisu- ja esityshistoriasta, silosäkeestä. Taustoituksena toimii myös artikkeli suomalaisesta sääty-yhteiskunnasta.

Edition päätoimittaja on Riitta Pohjola-Skarp. Juuri häntä on kiittäminen siitä, miten Karkurit nyt asetetaan suhteeseen Hegelin tragediakäsityksen, romantiikan Shakespeareen ja Shakespearen dramaturgiaan, porvarillisen draaman taiteellisen rappioon, melodraamaan lajityyppiin. Ja ah, miten suvereenin sivistyneesti ja syvälle mennen Pohjola-Skarp analysoikaan Karkureita, sen suhdetta pohjateksteihin Romeoon ja Juliaan, Rosvoihin ja muihin vaikutteisiin, myös Macbethiin. Pohjola-Skarp pohtii Karkureiden lajityyppiä, sen kieltä, henkilöitä ja henkilörakenteita ja dramaturgista rakennetta.

Kivi tunsi Shakespearensa ja Pohjola-Skarp draaman teorian, myös nykyteorian. Freytagin kaavio ei riitä sen monimutkaisen juonen ja toiminnan, ”kolmen erisävyisen juonilangan” dramaturgisessa analyysissä.  Vetoapua dramaturgi-tutkija ottaa Robert Lanier Reidin teoksesta Shakespeare´s Tragic Form. Spirit in the Wheel (2000), jonka dramaturgisen rakenteen sykliajattelua (ja kohtaamista Toiseuden/Toisen kanssa) Pohjola-Skarp on soveltanut myös väitöskirjassaan Dantonin kuolemasta.

Draaman teorian ja historian sekä sivistyneen ja intuitiivisen lähiluvun dialogissa Karkureista avautuu uudenlainen, rikas maisema. Eikä pelkästään Karkureista vaan draamasta ylipäätään.

Nälkä kasvaa lukiessa

Haluaisin heti osallistua Pohjola-Skarpin dramaturgian kurssille. Draaman traditio ja teoriat haltuun pohjamutia myöden. Dramaturgian opiskelijoille pohja- ja perussivistystä. Tällainen teos huutaa poissaoloaan! Tarvitaan suomalaisen näytelmän dramaturgian historia, joka asettaa tekstit eurooppalaisen draaman, sen lajityyppien ja teorian traditioon! Tarvitaan Riitta Pohjola-Skarp se kirjoittamaan!

Käymälä

Käymälä on kolmen tekijän, valosuunnittelijan ja kahden näyttelijän, teos. Julia Jäntin (Vma), Satu Tuuli Karhun (Nma, tait. opinnäyte, TeM) ja Janna Räsäsen (Nma, tait. opinnäyte, TeM) työnä on syntynyt hienosti käsitteellistetty ja esityksellistetty, omaelämäkerralliseen materiaaliin pohjautuva teos. Kokemusmateriaali on taiteellinen astinlauta tehdä kokonaiskompositioltaan ja audiovisuaalisuudeltaan itsenäinen ja omalakinen orgaaninen teos.

Käymälä on se vessakirjoitusten, häpeällisten tunnustusten paikka, jossa saa olla rauhassa toisten katseilta ja odotuksilta. Käymälä paikkana on sekoitus kliinistä puhtautta, järjestystä ja valoa ja toiselta puoleltaan kuonaa, ruumiin ja sielun eritettä. Tämä käsitteellistäminen on Käymälän-esityksen ja esittämisen ytimessä. Nurin niskoin, kumollaan oleva hymytyttö esinevinjettinä avain.

Käymälä on esitys säröistä, manipulaatiosta, ihmisten välisistä valtapeleistä, itsen esittämisestä toisille, pakonomaisesta halusta ja itse-epäilystä olla riittävä itselleen ja toisille. Tämä on esitys jatkuvasta arvioivan katseen alla olemisesta, omien tuntojen piilottamisesta ja nielemisestä. Tämä on esitys kommunikaation väliin jäävästä tyhjästä tilasta, kaikesta siitä, mitä ei ilmaista tai sanota, tai sanotaan pienin merkein, epämukavuudesta kertovin käden-tai jalanliikkein, ilmein, elein tai sitten raivon partaalle purskahtavalla ilmaisulla. Mikä ilo ja elämys onkaan katsoa tällaista itseohjautuvaa, taitavaa näyttelijäntyötä ja yhteistekijyyttä. Tämä on veitsenterän herkkää ja tarkkaa työtä. Ote ei lipsu tuottamaan banaliteetteja.

Meidät katsojat osallistetaan, teoksen lopuksi halukkailla on mahdollisuus kirjoittaa omat häpeälliset tunnustuksensa käymälän kaakeleihin.

Satu-Tuuli Karhulla, Janna Räsäsellä ja Julia Jäntillä on ryhmä, on yhteinen aihe, yhdessä löydetty estetiikka ja ilmaisukieli. Harvoin tila, valot, ääni ovat näin orgaanisesti osa teosta, herkässä dialogissa esiintyjiin, itse esiintyjä. Valo, tila, äänet ja suunnittelija esiintyvät.  Ei muuta kuin menoksi. Älkää erkaantuko!

Virtuaalisuutta, vuorovaikutteisuutta, digiteatteria

Paljon on tapahtunut ja tapahtumassa. Useat asiat kiertyvät digitaalisuuden ja teknologian mahdollistamiin uusiin sisältöihin ja entistä vuorovaikutuksellisempaan katsojasuhteeseen tai yleisöjen saavuttamiseen uusilla tavoilla. Live ja digi elävät käsi kädessä. Teatterikorkeakoulussa pohdittiin vuorovaikutteista esityssuunnittelua.

Sattumoisin sain olla koekaniinina Tutkivan teatterityön keskuksessa ja Nätyllä tehdyn 360-asteisen ”virtuaalisen” videotallennusdemon katsojana. Istuin HTC Vive -virtuaalilasit äässä. Kummallekin silmälle oli oma näyttö. Tämän vuoksi näin Kuningas Ubun tallennuksen kolmiulotteisena, tunsin istuvani katsomossa, muiden katsojien ympäröimänä. Tämä Ubu-tallennus oli tehty Insta360-pro kameralla, resoluutiolla 8K (4K kummallekin silmälle). Mikko Kanninen selittää minulle, että kyse on ikään kuin yhdestä kamerasta, joka yhdistää kuvatessaan kuusi kameraa yhteen tiedostoon reaaliaikaisesti ja tallentaa tiedoston kovalevylle. Tulevaisuudessa voisin siis katsoa 360-asteisena tallennettavaa ja suorana lähetettävää 360-asteista virtuaaliesitystä.

Mikä mahdollisuus niille, jotka eivät liveen pääse!

Harjoituksissa etänä läsnä

Sitten Tampereella jatketaan myös etäläsnäolo-hanketta. Mikko Kanninen kertoo: ”Etäläsnäolo-projekti etenee ensi vuonna siten, että kokeilemme nopeita valokuituyhteyksiä pitkillä välimatkoilla. Kokeiluna on esityksen harjoitteleminen Miamissa ja Tampereella, yhdessä NPAPW-konferenssin kanssa. Toinen kokeilu tehdään myöhemmin keväällä Hong Kongin ja Coventryn Yliopiston kanssa”.

360 ja 3D

Mitä jos? Jos ja jos? Näin kysytään Riihimäen Teatterissa, kun etsitään uudenlaisia esityksellisen kohtaamisen tapoja ja tasoja. Sen #digiteatteri aloitti uusimpana näyttämönä tämän vuoden alussa. Kaikki lähtee sisällöistä, kun tutkitaan live-esityksen ja digitaalisuuden suhdetta. Hanketta vetävät digitaiteilija Maria Oiva ja digiasiantuntija Jyrki Pylväs.

Humanistisen ammattikorkeakoulun, Aalto-yliopiston (Rakennetun ympäristön mittauksen ja mallinnuksen instituutti) ja Jyväskylän kaupunginteatterin yhteistyöhankkeessa Virtuaaliseikkailu teatterin maailmaan hyödynnetään 3D-virtuaalisuutta: tehdään 360-videota hyödyntäen läpikävely ja esittelykierros, avataan backstagea sisätilamalleilla ja 360-videoilla ja näytetään 3D-skannattuja lavasteita verkossa. Kokeilua innoittaa ajatus siitä, miten digitaaliteknologia voi toimia yleisötyön välineenä ja lisätä erityisesti nuorten osallistumista.

Hankkeen edetessä ja toteutuessa tiedämme enemmän siitä, saavutetaanko digitalisaatiolla uusia yleisöjä ja osallistujia, tiedetään paremmin, mitä kaikkea teknologian käyttö edellyttää, millaisia haasteita ja osaamisvaateita se luo perinteisten ammattien ja tuotantotapojen rinnalle – myös koulutukselle ja millaisia uusia esitysmuotoja se synnyttää. Hanke toivon mukaan kasvattaa ymmärrystä myös siitä, mitä itse nuoret katsojina ja kokijoina, ”kanssatekijöinä” haluavat.                 

Teennäinen iloisuus

Porttiteatteri on helsinkiläinen ammattilaisvetoinen vankilasta vapautuvien teatteri. Se on siis teatteria, ei sote-palvelua. Toivottavasti Porttiteatteria ei sysitä eri sektoreiden väliin. Se tekee 1-2 ensi-iltaa vuodessa ja vuotuiset esittävän vankilataiteen Porttiteatterifestivaalit, sekä järjestää työpajoja vankiloissa. Joulun kynnyksellä Porttiteatteri teki Joulutarinoita.

Esityksen materiaali on kerätty työpajoissa. Sanna Salmenkallion johdolla rikostaustaiset näyttelijät ovat luoneet yhdessä uusia joululauluja. Tästä alkoi jouluni, esityksen ja esiintyjien taiteellisesta erityislaadusta, joka synnyttää koskettavia kaksoisvalotuksia ”hyvään” jouluun. Joulutarinat ovat tarinoita surusta, kaipuusta, pelosta, tragikomiikasta, yhteisyydestä, sen puutteesta.

Teennäinen iloisuus -kappale on jouluhitti. Tässä sen kertosäe: ”Teennäinen iloisuus / olematon rakkaus / joulurauha, hyvä tahto / ne on perseestä // Kaikki juoksee kaupoissa / koittaa leikkiä reilua / riemujuhla yhteinen / se on perseestä”.

Joulutarinoissa on luotu uutta joulumusiikkia. Toivottavasti Joulutarinoita saadaan lyhytelokuvaksi!

Miska Nymanin kuulemme ja näemme videolta. Vaimon synnyttämisen aika osui juuri tähän! Niin kuin jouluna. Teatteri oli tähän osannut varustautua, eli Tähdistä talliin kuultiin nyt videoesityksenä. Mikä ääni miehellä. Häntä pitäisi nähdä ja kuulla musiikkiteatterissa muutenkin.

Kokoteatterissa nähdään tammikuussa Vanajan vankilan teatteriryhmän Saiturin sydän

Tekstityksellä saavutettavuutta yli kielirajojen

Kouvolan teatteri aloittaa venäjänkieliselle yleisölle suunnatun tekstityspalvelun. Ensimmäisen kerran se on käytössä Ruokarouvan tyttäressä ensi keväänä. Kouvolassa uskotaan Venäjältä tulevaan matkailuun ja halutaan palvella kymenlaaksolaista venäjänkielistä katsojaa.

Sama Thea-sovellus on käytössä myös Svenska Teaternissa ja Wasa Teaterissa. Kouvolan Teatterille siirtyi Helsingin kaupunginteatterilta tarpeettomaksi jäänyt samainen Thea.

Tilastokeskuksen väestötilaston mukaan Suomessa asui 75 444 venäjää äidinkielenään puhuvaa, ruotsia äidinkielenään puhui 289 540 kansalaista. Venäjänkielistä liki 3 % asuu Kymenlaaksossa. Kiinnostava teos Venäjänkieliset Suomessa. Huomisen suomalaiset.

Stefi teki joitain vuosia sitten selvityksen teattereiden tekstityksestä ja toimenpide-ehdotukset teatteritekstityksen edistämiseksi. 

Nukkekoti-pornosetin vastentahtoiset roolitukset

Hyvä joulunalusuutinen Leipzigistä. E.L. Karhun Prinsessa Hamlet saksalainen kantaesitys on menestys. Kriittiset kaiken nähneet saksalaiskriitikot kiittävät ja yleisö on innostunutta.

https://www.nachtkritik.de/index.php?option=com_content&view=article&id=14722:prinzessin-hamlet-in-leipzig-stellt-lucia-buehler-mit-der-shakespeare-ueberschreibung-von-e-l-karhu-die-frage-nach-den-identitaeten&catid=38&Itemid=40

http://die-deutsche-buehne.de/Kritiken/Schauspiel/E+L.+Karhu/Prinzessin+Hamlet/Hamlet+brennt

http://www.lvz.de/Nachrichten/Kultur/Kultur-Regional/Prinzessin-Hamlet-feiert-in-Leipzig-Premiere

Porttiteatterin tarinoista jouluntoivotukset

”Hanki olis paksua ja kantavaa, /puuterilumi vaan pöllyäis meidän tieltä. Se olis ihanaa. Mä ajattelisin, että tältä tuntuu joulu. Että just tältä jouluna kuuluisin tuntua. //Kuinka kauniin valon tuo ensilumi / Kuinka kauniin valon tuo ensilumi / Syksyn pimeään kuin enkelin sielu (…)”

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

TINFO PALVELEE

Uudet eurooppalaiset yleisöt -ohjelman haku auki | Haku 31.1.2018 mennessä

Uusien teatteri- ja esitystaidetuotantojen kansainvälistymisohjelma 2018-2020

Suomen Kulttuurirahasto on myöntänyt Teatterin tiedotuskeskukselle (TINFO) kolmevuotisen hankeapurahan, jonka turvin suomalaiset teatterintekijät ja esitystaiteilijat (tarpeen tullen koko esittävien taiteiden cross-over -taiteilijakunta) luovat taiteellisia ja tuotannollisia yhteyksiä eurooppalaisiin festivaaleihin, vierailunäyttämöihin, residensseihin ja agentuureihin.

TINFO avaa nyt julkisen haun kaikille Suomessa toimiville työpareille, työryhmille ja yhteisöille, joiden tavoitteena on suuntautua taiteen tekemisessään Suomen rajojen ulkopuolelle. Kansainvälistymisohjelmaan valittaville palkataan ulkomainen mentori, jonka kanssa käynnistetään tiivis tuotannollis-taiteellinen yhteistyö, joka tapahtuu Suomessa ja ulkomailla.

Hakuaika: 1.12.2017-31.1.2018

Haku on englanninkielinen ja se tehdään sähköisellä webropol-lomakkeella https://www.webropolsurveys.com/S/98BE3202CBE9A807.par

Tarvittava liite:
Alustava budjetti 2018-2020 = kustannusarvio + rahoitussuunnitelma

Valmis budjettipohja löytyy täältä: https://www.tinfo.fi/documents/budget-sample-malli-tinfo.xlsx

Budjetti lähetetään hakuajan loppuun mennessä sähköpostitse: haku(a)tinfo.fi

Lue lisää

Ansökninsinfon på svenska


TINFO toivottaa kaikille hyvää joulua ja onnellista vuotta 2018!

joulupuu_pieni

Tänä vuonna osallistuimme Joulupuu-keräykseen ostamalla kirjoja ja paketoimalla ne valmiiksi lapsille. Joulupuu-keräys toimittaa lahjat lapsille, jotka ovat lastensuojelun piirissä, huostaanotettuna, sijaisperheessä, lastenkodissa tai muutoin vähävaraisen perhetilanteen vuoksi jäisivät ilman Joulupukin tuomisia.

Kaunista joulua ja onnellista vuotta 2018 kaikille!


TINFO-toimisto on kiinni 21.12.-7.1.2018

TINFO-toimisto on kiinni 21.12.2017-7.1.2018 välisen ajan. Normaaliin palvelutahtiin palaamme jälleen maanantaina 8.1.2017. Toimiston aukioloajat ovat ma-to klo 10-15.

Viikoittainen TINFO-tiedote on pienellä joulutauolla ja ilmestyy seuraavan kerran 11.1.2018.

UUTISIA

Vuoden viimeiset TINFO-apurahat kuuden näytelmän kääntämiseen

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) on jakanut vuoden 2017 viimeiset apurahat näytelmien kääntämiseen. TINFO-apurahan sai kuusi käännöshanketta.

Luisa Gutiérrez Ruiz kääntää espanjaksi Saara Turusen Tavallisuuden aaveen esitettäväksi Buenos Airesissa kansainvälisellä näytelmäfestivaalilla. Tekstin kääntäminen liittyy laajempaan hankkeeseen, jolla suomalaista näytelmäkirjallisuutta tehdään tunnetuksi laajalla espanjankielisellä alueella Euroopassa ja Latinalaisessa Amerikassa.

Québecissä toimiva kanadalainen näytelmäkirjailijoiden keskus (CEAD) on valinnut kolme näytelmää käännettäväksi kanadanranskaksi. Antti Hietalan näytelmän Ihanat ihmiset kääntää Guillaume Corbel, Kati Kaartisen Toisen äänen Benjamin Pradet ja E.L. Karhun Kuokkavieraat Mireille Mayrand-Fiset. Käännösten laadusta yhteistyössä kanadalaisten ammattikääntäjien kanssa huolehtii Suomen Kansallisteatterin päädramaturgi ja näytelmäkääntäjä Eva Buchwald. Teksteistä valmistetaan lukuteatteriesitykset, joiden avulla suomalaiset näytelmät pääsevät esittäytymään paitsi suurelle yleisölle myös teatterintekijöille ranskankielisessä Kanadassa.

Lisäksi tällä TINFO-apurahojen jakokierroksella oli erityinen mahdollisuus saada tukea näytelmien kääntämiseen niissäkin tapauksissa, ettei näköpiirissä vielä ole tekstin esittämistä. Apurahan saivat Regine Elsässer Milja Sarkolan näytelmän Allt som sägs kääntämiseen saksaksi ja Elina Kritzokat Hilkka-Liisa Iivanaisen ja Salla Viikan MyBabyn saksantamiseen.  

TINFO-apurahat on mahdollistanut opetus- ja kulttuuriministeriön vuosittain tähän tarkoitukseen osoittama määräraha, joka oli vuonna 2017 yhteensä 25 000 euroa. Tällä summalla pystyttiin tukemaan 14 käännöshanketta.

Apurahojen myöntämisestä päättää asiantuntijaraati, jonka TINFO kutsuu koolle pariksi kaudeksi kerrallaan. Käännösapurahojen myöntämisessä painottuu tiedossa oleva tai mahdollinen tekstin ulkomainen produktio tai vaihtoehtoisesti kiertue-esityksen tekstitystarve. Raati arvioi paitsi näytelmätekstin laatua myös kääntäjän ammattitaitoa välittää näytelmäteos kohdekielelle.

Lue lisää TINFO-apurahasta ja sen kriteereistä: tinfo.fi/tinfoapuraha

Tiedustelut:

TINFO / johtaja Hanna Helavuori, hanna.helavuori(a)tinfo.fi


Prinsessa Hamletille Saksan mediassa huomiota

E.L. Karhun kirjoittama näytelmä Prinsessa Hamlet tuli ensi-iltaan joulukuun alussa Schauspiel Leipzigissa. Teatteri avasi suomalaisen näytelmän Saksan kantaesityksellä uuden Diskothek-näyttämönsä, mitä mediassa pidettiin osuvana valintana. 

Näytelmän saksannos on Stefan Mosterin, jonka käännöstyötä on tuettu TINFO-apurahalla. Prinsessa Hamletin esitysoikeuksia valvoo Agency North

Lucia Bihlerin ohjaaman Prinzessin Hamletin saamia lehdistöosumia tähän mennessä:

www.nachtkritik.de

die-deutsche-buehne.de

www.lvz.de

Uutisjuttu aiheesta: German premiere of Princess Hamlet at Schauspiel Leipzig

Schauspiel Leipzigin tekemä kirjailija E.L. Karhun haastattelu: Gespräche übers Schreiben/ Talks About Writing — E.L. Karhu


Koneen säätiön apurahat jaettu

Koneen Säätiö on myöntänyt vuoden 2017 haussa 29 miljoonaa euroa apurahoja rohkeille tieteen ja taiteen avauksille. Apurahan sai yhteensä 374 henkilöä, organisaatiota tai työryhmää. Useissa hankkeissa tutkitaan eri väestöryhmien vuoropuhelua, vahvistetaan saamen kulttuuria tai edistetään metsien ja muun luonnon biodiversiteettiä.  

Monia apurahahankkeita yhdistää pyrkimys käsitellä ajankohtaisia, koko maailmaa polttavia yhteiskunnallisia kysymyksiä. Kattoteemoja ovat esimerkiksi metsien rooli ja biodiversiteetti, ilmastonmuutoksen hillitseminen sekä kansallisesti akuutit kysymykset, kuten saamen kielten ja kulttuurin näkyväksi tekeminen sekä vuoropuhelun rakentaminen eri väestöryhmien välille.

”Rahoitetut hankkeet ovat taiteellisesti ja tieteellisesti kunnianhimoisia ja omaperäisiä, ja useissa niistä haastetaan valta-asemia. Tieteellisen ja taiteellisen työn yhdistäminen on yhä tavallisempaa. Aivan uudenlaista todellisuutta rakennetaan muun muassa Pauliina Feodoroffin luotsaamassa hankkeessa, jossa tutkijoiden ja taiteilijoiden lisäksi työskentelee perinteisen tiedon kantajia, poromiehiä- ja naisia”,  sanoo Koneen Säätiön johtaja Anna Talasniemi.

”Teemahakujen aiheet, dialogisuus ja ihmisen luonnolle aiheuttamien haittojen hyvittäminen, vaikuttivat suureen osaan tieteen hakemuksista, toteaa säätiön tiedejohtaja Kalle Korhonen.

Lue lisää


Taiteilijoiden turvapaikkaohjelma sai #taideliikuttaa-palkinnon

Taiteen edistämiskeskus (Taike) myönsi #taideliikuttaa-teemavuoden palkinnon Artists at Risk -ohjelmalle. Palkinto on 5 000 euroa. Taiken johtaja Minna Sirnö jakoi palkinnon perjantaina 8. joulukuuta Helsingissä.

Artists at Risk -ohjelmalla luodaan turvapaikkoja vainon uhkaamille taiteilijoille. Ohjelman käynnisti Perpetuum Mobile ry vuonna 2013. Yhdistyksen taustalla ovat kuraattorit Marita Muukkonen ja Ivor Stodolsky.

Tänä vuonna Safe Haven Helsinki -residenssi tarjoaa suojaa neljälle taiteilijalle, useimmille vuodeksi. Turvaresidenssitoiminta on saamassa jalansijaa muuallakin Suomessa ja maailmalla.

Kulttuurien välinen vuoropuhelu, taiteilijoiden liikkuvuuden tukeminen sekä residenssiohjelmat näyttelevät merkittävää roolia eurooppalaisessa taide- ja kulttuuripolitiikassa.

Safe haven -residenssit ovat tärkeä osa kulttuurista integraatioprosessia.

”Teemavuodella haluamme muistuttaa, että taide liikuttaa tunteitamme, taidetta ja taiteilijoita”, sanoo Taiken johtaja Minna Sirnö.

”Jokaisella on oikeus taiteeseen ja kulttuuriin, niin kokijana kuin tekijänä. Taiteellisen työnsä vuoksi taiteilijat ovat haavoittuvassa asemassa ja saattavat joutua vainon kohteeksi.”

Vainotut taiteilijat eivät voi ilmaista itseään kotimaassaan vaarantamatta henkeään. Turvaresidenssissä heille tarjotaan turvallisuuden lisäksi mahdollisuus tehdä taidettaan.

”Artist at Risk -ohjelma rakentaa inhimillisempää ja solidaarisempaa maailmaa, turvapaikka kerrallaan”, Sirnö sanoo.

Lisätietoja: johtaja Minna Sirnö, p. 0295 330 719, minna.sirno(a)taike.fi.

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


TeaKin Alumniklubi: Elämä ja henki – kauanko nyt on aikaa? | 15.1.2018, Helsinki

Teatterikorkeakoulun alumnit ry – Teaterhögskolans alumner rf     

järjestää alumniklubin maanantaina 15.1.2018  klo 18.00 Teatterikorkeakoulun  auditorio  1

Elämä ja henki – kauanko nyt on aikaa?

Taide, tiede ja uskonto liikkeessä kohti uutta ajattelua.

Vuoden 2018 ensimmäisellä alumniklubilla keskustelemassa ovat:

·         kosmologi Syksy Räsänen
·         ohjaaja Leea Klemola
·         Helsingin piispa Teemu Laajasalo

Puheenjohtajana toimii alumniyhdistyksen hallituksen jäsen Kirsikka Moring.  

Tilaisuus on avoin kaikille. Tervetuloa.


Mad House Helsinki | 18.1.2018

Ihmisten ja muiden elollisten väliset suhteet, identiteetin rakennuspalikat, ajan kohtuuttominakin näyttäytyvät vaateet, sanojen voima, teknologian mahdollisuudet, inhimilliset tarpeet, halut ja pelot sekä suomalainen luonto. Esitystaide heijastelee ja kommentoi aikaansa taidemuotona aikaansa ja näistä elementeistä koostuu Mad Housen seuraavan kauden pääohjelmisto. Esitystaiteen talon viidettä kautta vietetään Helsingin Suvilahdessa 18.1.-25.3.2018. Ohjelman ovat kuratoineet taiteilijat Sonja Jokiniemi, Mikko Niemistö ja Elina Pirinen. Mukana on muun muassa kahdeksan kansainvälistä vierailua, kolme kantaesitystä sekä yksi puolueen perustamiskokous.

Lue lisää ja katso ohjelmisto


Res Artis -konferenssi residenssitoimijoille Rovaniemellä | Ilmoittaudu 31.1.2018 mennessä

Residenssikentän maailmanlaajuinen tapahtuma Res Artis saapuu pohjoiseen. Ilmoittautuminen kesäkuun lopussa Rovaniemellä pidettävään konferenssiin on jo käynnissä. Konferenssin teemana on kestävyys: Exploring Sustainability under the Midnight Sun.

Ylläpidätkö toimivaa residenssiä? Oletko avaamassa residenssiä? Haluaisitko perustaa residenssin? Ilmoittaudu mukaan Res Artis -tapaamiseen, jonka Taiteen edistämiskeskus (Taike) järjestää 18.-20.6.2018 Rovaniemellä.

Res Artis -tapaaminen on foorumi luovien alojen residenssikysymysten parissa toimiville ammattilaisille ja kulttuuritoimijoille. Tapahtuma tuo yhteen residenssikentän toimijat, taiteen tekijät, välittäjät ja kehittäjät.

Konferenssin teemana on kestävyys, jota lähestytään mm. alkuperäiskansojen kulttuurikysymysten, poikkitaiteellisen ja -tieteellisen yhteistyön vaikuttavuuden sekä kulttuurimatkailun eettisten periaatteiden kautta.

Konferenssin puhujakaarti koostuu kansainvälisistä ja kotimaisista kentän kehittäjistä ja tärkeimmistä vaikuttajista.

Alkuperäiskansakulttuuriasioita pohtivat tapahtumassa mm. Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio ja joukko kotimaisia ja kansainvälisiä toimijoita residenssikentällä ansioituneen yhdysvaltalaisen tutkijan, kuraattorin ja alkuperäiskansakulttuuriohjaajan Mario A. Caron johdolla.

Taiteen ja tieteen välisiä yhteistyömahdollisuuksia ja hyviä käytäntöjä jakavat muun muassa Suomen biotaideseuran johtaja Erich Berger ja australialainen SymbioticA-nimisen kokeellisen biotaidekeskuksen perustaja, Lontoon yliopistossa professorina työskentelevä Oron Catts.

Tapahtuman järjestää Taiteen edistämiskeskus yhteistyössä Rovaniemen kaupungin ja Res Artisin kanssa.

Early bird -rekisteröityminen päättyy tammikuun lopussa 2018.  Lisätietoa ja ilmoittautuminen Res Artisin sivuilta

Lisätietoja:

Tomi Aho, erityisasiantuntija, Taiteen edistämiskeskus, Rovaniemen toimipiste
0295 330 850, tomi.aho(a)taike.fi

Lue lisää

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Ajankohtaiset apurahahaut löydät Apurahavahdista


Suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston apurahat | Haku 1.2.2018 mennessä

Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto on Pohjoismaiden suurin kahdenvälinen rahasto. Sen tarkoituksena on edistää Ruotsin ja Suomen välistä yhteistyötä kulttuuri-, yhteiskunta- ja elinkeinoelämän aloilla. Rahasto jakaa yleisiä apurahoja ja oleskelustipendejä sekä käynnistää ja toteuttaa omia projekteja.  

Rahasto jakaa yleisiä apurahoja Suomen ja Ruotsin välistä yhteistyötä edistäviin hankkeisiin, esim. kulttuuri-, kieli-, media-, tutkimus- ja koulutusalan projekteihin. Rahaston apurahoja voivat hakea yksityishenkilöt, järjestöt ja yhdistykset, joiden toimiala liittyy rahaston toiminta-alueeseen, ts. Suomen ja Ruotsin välisten kulttuurisuhteiden edistämiseen. Rahasto myöntää myös oleskelustipendejä Suomeen/Ruotsiin opintokäynteihin, tutkimustoimintaan tai kulttuurivaihtoon liittyen.  

Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto jakaa kahdenlaisia apurahoja;
 
I) Yleisiä apurahoja
II) Oleskelustipendejä

Lue lisää


Oskar Öflundin rahasto | Hakuaika 15.1.-15.2.2018

Säätiön tarkoitus on tukea kotimaista yleishyödyllistä toimintaa jakamalla apurahoja henkilöille ja yhteisöille, jotka toimivat tieteiden ja kulttuurin eri aloilla.

Säätiö jakaa apurahoja vuorovuosin seuraavan jaottelun mukaisesti:

    parittomat vuodet (2017, 2019, 2021 jne.): tieteellinen tutkimus
    parilliset vuodet (2018, 2020, 2022 jne.): kulttuuri ja yleishyödylliset tarkoitukset

Lue lisää

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


PQ2019 -näyttelyn teoshaku | Haku 15.1.2018 mennessä

KOKIMOn kuratoima Suomen PQ 2019 -näyttelyn teoshaku skenografeille, suunnittelijoille ja taiteilijoille on avattu.

Suomen OISTAT-keskus on valinnut taiteilijaryhmä KOKIMOn seuraavan Prague Quadrennial of Performance Design and Space -näyttelyn (PQ) Suomen kansallisen näyttelyn kuraattoriksi. PQ 2019 on esillä Prahassa 6.–16.6.2019.

PQ 2019 -näyttelyn pääteema on Muutos/Transformation. Tätä pääteemaa tarkentavia alateemoja ovat Rajojen huokoisuus/Porous Borders, Yhteisöllisyys/Collectivity sekä Skenografinen maisema/Scenographic Landscape.

KOKIMOn kuratoima ja suunnittelema Suomen näyttely, työnimeltään Fluid Stages, toimii sekä kokemuksellisena että esityksellisenä maamerkkinä Industrial Palacen alueelle sijoittuvassa päänäyttelyssä. Näyttelyosasto on tukikohta, josta vierailijat löytävät informaatiota eri puolille Prahaa levittäytyvästä Suomen näyttelyn ohjelmasta. Fluid Stages -konseptin ytimessä on näyttämö–katsomo-suhde ja yhdistävänä visuaalisena elementtinä katsomotuoli.  

OSALLISTU HAKUUN!

Haemme ehdotuksia Prahan kaupunkitilaan sijoittuviksi teoksiksi ja interventioiksi. Käytännössä jokaisen ehdotuksen tulee olla suhteessa annettuihin teemoihin ja sisältää yksi KOKIMOn valitsema Fluid Stages -konseptin katsomotuoli. Muuten teosmuoto on vapaa. Hakemuksen tulee myös sisältää alustava ehdotus teoksen sijainnista/ympäristöstä. Teosten lopulliset paikat sovitaan tekijöiden kanssa.

Hakemukseen tulee liittää: a)lyhyt suunnitelma, b) kuvia tai luonnos, c) budjetti ja rahoitussuunnitelma sekä d) CV tai kooste tekijöiden ansioluetteloista.

Tiedot koostetaan yhteen pdf-tiedostoon, joka tulee lähettää viimeistään maanantaina 15.1.2018 sähköpostilla osoitteeseen: fluidstages(a)gmail.com

Osa näyttelyosastolle tulevista teoksista voidaan harkinnan mukaan valita myös kutsumenettelyn kautta. Näyttelyyn valitut tekijät sitoutuvat hakemaan itsenäisesti rahoitusta teokselleen sekä matkakustannuksiinsa.

PQ-tapahtuman muihin kansainvälisiin näyttely- ja ohjelmakokonaisuuksiin voi myös hakea. Useita hakuja on auennut marraskuun 2017 lopussa. Katso lisää

Lisätietoja kuraattoriryhmältä:
fluidstages(a)gmail.com

Lisätietoja PQ:sta: www.pq.cz

Lisää KOKIMOsta: kokimo.wordpress.com

Yhteys KOKIMOon: kokimo2011(a)gmail.com

Instagram: #kokimogram


Open Call Berliner Festspiele 2018 | Deadline 15 Jan 2018

„Die Originale“ is an interdisciplinary research program within the "Circus"  programme at Berliner Festspiele. It will take place from 28 March to 8 April 2018.

"Die Originale" stands in the spirit of openness and visibility and invites you from 28 March to 5 April 2018 to a seven-day research project, followed by a presentation. Ten research leaders from various fields - including contemporary circus, film, theatre and music - are working together with an interdisciplinary group of artists on the topic of the circle.  

On 7 and 8 of April 2018, the research results will be shared at the Haus der Berliner Festspiele on stage in a circular setting. A programme of contemporary circus productions, lectures and audience discussions will frame the workshop presentations.

Professional artists from different fields of the arts can apply to participate in the research labs.

You have the opportunity to work with international researchers, choreographers and directors for seven days. The research leaders are:

Suzan Boogaerdt & Bianca Van der Schoot (NL), Meret Becker (DE), Julia Wissert (DE), Rostislav Novák (CZ), Olle Strandberg (SWE), Jean-Michel Guy (FR), Elena Kreusch & Darragh McLaughlin (DE/IRE), Maksim Komaro (FIN)

The participation on the research lab is free of charge, the participants receive a flat fee of 500 ¤ per person.

Application deadline: January 15, 2018

Further information at www.berlinerfestspiele.de/originale or on the Facebook page


Theatre and Migration. Call for contributions, Belgrade 2018 | Deadline 15 Jan 2017

CALL FOR PAPERS

Scenography Working Group, International Federation for Theatre Research

IFTR 2018, Belgrade, Serbia

Studio-Laboratory for Performing Arts, Faculty of Dramatic Arts

9-13 July 2018

https://www.iftr.org/conference  

THEATRE AND MIGRATION
Theatre, Nation and Identity: Between Migration and Stasis

Deadline for proposals: 15 January 2018

For more information:
Working Group Co-convenors
Nick Hunt, nick.hunt(a)bruford.ac.uk
Sofia Pantouvaki, sofsceno(a)gmail.com

Read more


Colombo International Theater Festival Calling for Entries  

07th Colombo International Theater Festival 2018

Calling for Entries

Inter act Art is happy to announce the Call for Participation in the 7th Colombo International Theater Festival 2018.

CITF 2018 will feature performances from across the globe, formal and informal interactions between artists from Sri Lanka and abroad. This festival is the sixth edition towards a sustained effort in curating a festival with a purpose of bringing innovative performances to Sri Lanka.

Once your performance is selected, we will send you a formal invitation letter to attend the festival.

The organizers will cover the local hospitality of the group & Up to 7 during the festival, and provide the meals, accommodation, performance venue, local transport and publicity.

The other expenses shall be borne by the participating group, including their travel to Sri Lanka and back  visa if applicable and insurance, etc.

Jayalath S. Gomes 
Festival Secretary 

M.Safeer
Festival Director
 
Email - interactartsl(a)gmail.com  
Web : interactart.wordpress.com / www.citfsrilanka.com
FB - www.facebook.com/interactartsl
web.facebook.com/CITFSriLanka/


Näyttelyhaku. Innovative Costume of the 21st Century: The Next Generation

Innovative Costume -näyttelyn kuraattoreiden komitea ylpeänä julkaisee seuraavan merkittävän näyttelynsä, Innovative Costume of the 21st Century: The Next Generation. Näyttelyn avajaisia vietetään State Historical museossa Moskovassa heinä-elokuussa 2019.

Näyttely tulee esittelemään nuorten ammattilaisten, eli uransa vuosien 2000-2018 aikana aloittaneiden puku- ja vaatesuunnittelijoiden, pukutulkitsijoiden sekä – tekijöiden innovatiivisia ja uraauurtavia töitä maailmanlaajuisesti yhteensä 58 eri maasta.  

Näytteille asetetaan niin pukuluonnoksia, kollaaseja, valokuvia, tietokoneella luotuja malleja, videoita kuin kolmiulotteisia pukujakin, jotka on luotu mm. elokuvaa, oopperaa, balettia, teatteria, prosessityöskentelyä, performanssi-, installaatio- ja ’puettavaa’ taidetta varten, tai innovatiivisia vaatesuunnittelu projekteja varten.  

Innovative Costume on kansainvälinen hanke, jonka pyrkimyksenä on identifioida kuinka media, teknologia ja muuttuvat kansalliset identiteetit vaikuttavat ja uudistavat sekä näkemyksiämme, että teatterin tekemisen käytänteitä, rikkoen aiemmat vakiintuneet rajat sekä periaatteet.

Tarkoituksenamme on tuoda näkyväksi seuraavan sukupolven nousevien taiteilijoiden luova ääni, sekä luoda alusta keskustelulle modernin suunnittelun ja teknologian ajankohtaisista kysymyksistä.

Näyttely toteutetaan A.A. Bakhrushin State Central teatterimuseon, OISTAT: in and USITT: n yhteistyönä.

Lisätietoa löydät internetsivuiltamme

Ole hyvä ja ota yhteyttä Suomen kansallisiin kuraattoreihin Sofia Pantouvakiin, sofia.pantouvaki(a)aalto.fi tai Susanna Suurlaan, susanna.suurla(a)gmail.com mikäli sinulla on kysyttävää näyttelyhausta.

TYÖPAIKKOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


2-4 näyttelijää, Jyväskylän kaupunginteatteri | Haku 16.12.2017 mennessä

Jyväskylän kaupunginteatteri on Keski-Suomen suurin ammattiteatteri, jossa nähdään ensi-iltoja vuodessa kuudesta kahdeksaan. Omien esitystemme lisäksi tarjoamme yleisöllemme mielenkiintoisia vierailu- ja yhteistyöesityksiä. Teatterissamme käy vuosittain noin 60 000 katsojaa ja esityksiä kertyy vuodessa reilut 300.
 
Teemme aktiivisesti yhteistyötä alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti. Haluamme olla eturivissä kehittämässä modernia ja ajassa elävää kaupunginteatteria.

Jyväskylän kaupunginteatteri hakee palvelukseen näyttelijöitä

Jyväskylän kaupunginteatteri hakee 2-4 näyttelijää 1.8.2018 alkaen määräaikaiseen työsuhteeseen. Hakijoilta edellytämme alalle soveltuvaa korkeakoulututkintoa tai muuta koulutusta ja ammatissa toimimisen tuomaa pätevyyttä. Arvostamme kykyä itsenäiseen työskentelyyn, muuntautumiskykyä, musikaalisuutta, paineensietokykyä sekä hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja.

Kirjallinen hakemus, valokuva (pakattu tai pieni resoluutio) ja CV 16.12.2017 klo 00:00 mennessä sähköpostiin Kaupunginteatterin.rekrytointi(a)jkl.fi, viestikenttään tieto Näyttelijähaku. Voit liittää hakemukseen myös showreelin, jos sinulla sellainen on.

Hakijoille ilmoitetaan 22.12.2017 mennessä haun tulos.

Lisätietoja:teatterinjohtaja Hilkka Hyttinen, 050 311 8705


Kulttuurikeskus PiiPoo hakee sosiaalisen sirkuksen ammattilaista | Haku 3.1.2018 mennessä

Tehtävänkuvaan kuuluvat sirkuksen ja sosiaalisen sirkuksen ryhmien toiminnan suunnittelu, kehittäminen ja ohjaaminen PiiPoon avoimessa kulttuurikeskustoiminnassa, harrastusryhmissä, taideleireillä sekä PiiPoon yhteisötaidehankkeissa (mm. valtakunnallinen Sirkuksella siivet elämään ESR-hanke ja lastensuojelun perhetyön yhteistyö).   Tehtävä edellyttää monipuolista osaamista ja kokemusta sirkuslajeista ja niiden opettamisesta ja soveltamisesta, sisältöjen ryhmälähtöisestä suunnittelusta ja toteuttamisesta, erilaisten kohderyhmien parissa toimimisesta sekä kykyä työskennellä itsenäisesti ja osana kulttuurikeskuksen monimuotoista työyhteisöä.  
Työ tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet toteuttaa rikasta ryhmälähtöistä taidetoimintaa ja kehittyä monimuotoisen, eri kohderyhmille suunnatun taidetoiminnan osaajana. Työnantaja ja työyhteisö tukevat työssä oppimista ja osaamisen kehittymistä.
 
Hakijalla tulee olla alalle soveltuva tutkinto ja/tai laaja kokemusta sirkustaiteesta sekä kokemusta tukea tarvitsevien ryhmien parissa toimimisesta.
 
Työ alkaa 5.2.2018 Työsuhde on määräaikainen vuoden 2019 loppuun, perustuen projektirahoituksiin. Työ on osa-aikainen, työaika vähintään 20 tuntia viikossa. Työ sisältää maltillisen määrän viikonlopputyötä (n. 2 pv/kk).   Palkka on 1250 ¤/kk (20h/vk). Työpiste Kulttuurikeskus PiiPoossa Lempäälässä sekä yhteistyökumppanien tiloissa (mm. koulut, päiväkodit, palvelukeskukset). Ajokortti on työn toteuttamisen kannalta eduksi.
 
Lähetä tiivis vapaamuotoinen hakemus ja CV:si (pdf) osoitteeseen pilvi.kuitu(a)kulttuuripiipoo.fi ke 3.1.2018 mennessä. Lisätietoja voit kysyä sähköpostitse pilvi.kuitua(a)kulttuuripiipoo.fi.


Ylioppilasteatteri etsii teatterituottajaa | Haku 14.1.2018 mennessä

Ylioppilasteatteri on vuodesta 1926 toiminut ammattijohtoinen harrastajateatteri, joka sijaitsee Helsingin ydinkeskustassa ja kesäisin myös Mustikkamaalla. Sen tehtävänä on tarjota jäsenistölleen vapaa alusta kasvulle ja itsensä toteuttamiselle korkeatasoisen taiteen tekemisen kautta. Ylioppilasteatteri tekee omaehtoista esittävää taidetta ja toimii suomalaisen teatteritaiteen eturintamassa rohkeana suunnannäyttäjänä. 

Ylioppilasteatterin arvot ovat yhteisöllisyys, moniäänisyys ja taiteen itseisarvon puolustaminen. Voima uudistumiseen nousee rikkaasta ja monipuolisesta jäsenistöstä. Jäsenet taas valitsevat aina kolmeksi vuodeksi kerrallaan Ylioppilasteatterin taiteellisen vastaavan, joka johtaa teatteria yhteistyössä jäsenistöstä koostuvan hallituksen kanssa. 

Haemme Ylioppilasteatterille teatterituottajaa, joka on vastuussa talon produktioiden sekä pääsykokeiden tuotannoista. Ylioppilasteatterilla on vuosittain kaksi suurempaa tuotantoa, sekä 1-3 pienempää tuotantoa.  
 
Tuottaja toimii tiiviissä yhteistyössä jäsenistön, taiteellisen vastaavan, taloudenhoitajan sekä hallituksen kanssa. Tuottajan toimenkuvaan kuuluu myös apurahahakemusten sekä toimintasuunnitelman laatiminen yhdessä hallituksen kanssa.

Ylioppilateatteri etsii teatterituottajaa, joka haluaa olla kehittämässä Ylioppilasteatteria yhdessä sen jäsenistön kanssa. Toivomme hakijalta soveltuvaa koulutusta, aiempaa kokemusta taiteen tuottamisesta ja yhdistystoiminnasta sekä hyviä vuorovaikutus- ja organisointitaitoja.

Lähetä vapaamuotoinen hakemus osoitteeseen hakemukset(a)ylioppilasteatteri.fi ja kerro miten näet itsesi teatterituottajana Ylioppilasteatterissa?

Työpaikan osoite: Mannerheimintie 3B, 00100 Helsinki
Palkkaus: 1271,20 euroa/kk 
Työ alkaa: 01.02.2018 
Työaika: osapäivätyö, 20 tuntia viikossa 
Työn kesto: yli 12 kuukautta, toistaiseksi voimassa oleva 
Haku päättyy: 14.01.2018 klo 23:59  
Jätä hakemus: hakemukset(a)ylioppilasteatteri.fi 

Yhteystiedot: 
Milla Kuikka, 040 820 9035
Saban Ramadani, 040 809 6086 
info(a)ylioppilasteatteri.fi


twitter.com/tinfotweets

TINFO julkaisee ajankohtaisista teatterialan tapahtumista uutiskirjeen kerran viikossa.
Voit tilata TINFO-tiedotteet sähköpostiisi tästä.

Aiemmin ilmestyneet TINFO-tiedotteet.