21.02.2019

TINFO-tiedote 7/ 21.2.2019

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Maailma ei nyt näytä erityisen valoisalta paikalta eikä sen synkkyyden edessä pidä hiljaa oleman.

TINFO PALVELEE

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

TYÖPAIKKOJA

MUITA ILMOITUKSIA

twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Teatterit kulttuurikamppailujen ajassa
 

Miten teattereiden tulisi elää ja suojautua kulttuurikamppailujen ajassa? Millaisia ovat seuraukset, ei pelkästään teatterissa vaan yhteiskunnassa, kun erilaiset keltaliivit ovat liikkeellä…

Saksassa vapaa teatterikenttä kokoontui keskustelemaan siitä, miten teattereiden tulisi itsensä asemoida uudenlaisessa poliittisessa tilanteessa. Hälyttäviä ovat Esittävien taiteiden liittovaltiotason yhteisjärjestön kokemukset siitä, miten populististen ääriliikkeiden teattereihin kohdistama häirintä on viime aikoina lisääntynyt. Teatteriesityksiä häiritään, rikotaan esimerkiksi mikrofoneja, jotta estettäisiin tavalla tai toisella dialogi yleisön kanssa ja katsojien osallistuminen.

Teatterit eivät halua mediasensaatiota tai tilanteen kärjistämistä. Mutta on havahduttava, oltava enemmän hereillä. Salakavalien siirtymien edessä on oltu aivan liikaa hiljaa ja nukuksissa. Saksan-kongressissa kuultiin myös mitä esimerkiksi Italiassa tapahtuu: kasvatuksen uusi paradigma on tietämättömyys, jota uusautenttisuudeksi kutsutaan.

Keskustelua käytiin myös diversiteetistä, päätösten läpinäkyvyydestä, erilaisista valitsemiskriteereistä? Miten ylipäätään päästään eroon meissä jokaisessa sitkeästi elävistä jälkikoloniaalisista valtarakenteista? Kuinka kauan ulkomaalaistaustainen tai siirtolaistaustainen taiteilija pysyy ”erityisenä”?

Kokoontumisesta voi lukea NachtkritikistäKongressin järjesti Flausen-verkosto, joka alun perin perustettiin freelancereille ja työryhmille apuraha- ja residenssijärjestelmäksi mutta josta on yhä enemmän tullut vapaan kentän ajatushautomo. Toimintastrategiaksi peräänkuulutettiin myös yhteistyötä, ylirajaista verkostoitumista: Kaikkien maiden freelancertaiteilijat liittykää yhteen…

Kaikesta tästäkin voi keskustella näytelmäkirjailija Sivan Ben Yishain kanssa, kun vietämme Lavaklubilla Maailman teatteripäivää 27.3. teemalla Maailma kotona. Maailma ei nyt näytä erityisen valoisalta paikalta eikä sen synkkyyden edessä pidä hiljaa oleman.


Tulevaisuus on kuviteltava uudelleen
 

Teatterikorkeakoululla keskusteltiin Elinvoima-esityksen yhteydessä teatterista ja esityksistä ekokriisin ajassa, ekologisen jälleenrakennuksen välttämättömyydestä. Kuuntelin striimausta.

Hämmentynyt olin muiden poliitikkojen, paitsi Outi Alanko-Kahiluodon, kommenteista. Aivan kuin heidät olisi ilmastopolitiikan suhteen yllätetty housut kintuista. Huolestuttavaa.

Mustekalassa ilmestyi ennen joulua Anna Jensenin erinomainen artikkeli Perinnön vaalimista täystuhon äärellä. Jensen päättää artikkelinsa viittaamalla Judith Butlerin näkemykseen siitä, että olemassaolomme ja hengissäsäilymisemme riippuu kyvystä toimia ja elää yhdessä. Jensen kiteyttää: ”Elämämme on aina sidottu toisiin elämiin ja se merkitsee velvollisuutta.” Jensen muistuttaa myös Bruno Latouriin viitaten: ”Jos haluamme, että voimme vielä kuvitella tulevaisuuden, on se kuviteltava täysin uudelleen.”
 

Tasa-arvo- ja moninaisuusraportti paineistaa korjauksiin
 

Englannin Arts Council on jälleen julkistanut moninaisuusraporttinsa

Pientä parannusta aiempaan on tapahtunut, mutta vielä ei ole kehumista. Erityisesti vammaisten asema kaipaa korjausta. Tämänkaltainen raportointi luo korjauspaineita. Julkista tukea nauttivien taide- ja kulttuuriorganisaatioiden on entistä vaikeampi vain todeta, ettei oikein tiedetä, missään mennään, keitä meillä on töissä tai ketkä meidät saavuttavat ja keitä meillä käy.
 

Puhtain asein – toimimaan
 

Esitystaiteen keskukseen Eskukseen keskustelemaan ja toimimaan teatteriohjaaja Atro Kahiluodon kutsumana tiistaina 26.2.2019 klo 18. Kahiluodon konkreettinen ehdotus paholaisen Sammon pysäyttämiseksi on kansalaisaloite ”Puhtain asein”. Siinä esitetään, että asehankintoja rajoitettaisiin maista, jotka välttelevät ilmastovastuuta. Kansalaisaloitteelle on tulossa verkkosivut ja aloite tullaan julkaisemaan Kansalaisaloite.fi -palvelussa, jossa sen voi käydä allekirjoittamassa.
 

Taide ja kulttuuri kaiken ytimessä Helsingissä

Hyvä uutinen. Helsingin kaupunki käynnistää avoimen keskustelun taiteen ja kulttuurin merkityksestä kaupungille. Hyvä työryhmä tulee valmistelemaan vuoteen 2030 ulottuvaa taide- ja kulttuurivisiota.

Taide ja kulttuuri ovat kaiken ytimessä. Kaupunki ei ole viidakko, jossa vahvat syövät heikot vaan monimuotoinen ja rikas yhteistyösysteemi. Jotenkin tähän tapaan kaupunkia hahmotti työryhmän puheenjohtaja Aleksi Malmberg haastattelussaan
 

Ilahduttavaa yhteistyötä

Helsingin Kaupunginteatterin, Teatterikorkeakoulun ja Tampereen Nätyn yhteistuotanto Siegfried nähdään Studio Pasilassa. Kiinnostavaa.

Työryhmän sanoin:

Siegfried sijoittuu joutsenlammen pohjaan, jossa valo taittuu tavallista jyrkemmin. Esitys on Tšaikovskin baletin queer-luenta, joka yhdistää autofiktiivistä materiaalia historiallisiin kokemuksiin vinosta. Liejussa pulikoivat fiktion prinssi Siegfried, Baijerin kuningas Ludvig II ja säveltäjä Pjotr Tšaikovski. Työtämme lävistää valon taittumisen ilmiö, sen lainalaisuudet kahden erillisen faasin, veden ja ilman rajapinnassa. Tuotamme näyttämölle kuvia, joissa yhdistyvät näyttelijän ruumis, vesi, valon heijastumat ja eri aallonpituudet.”
 

Kouvolan Patriarkka meni omien suojausteni lävitse

Yritän käyttää vapaa-aikaani tutkailemalla myös sitä, mitä tapahtuu pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Ei mitenkään esimerkillistä aktiivisuutta, mutta kuitenkin. TINFOn olisi kyettävä vielä nykyistä paljon paremmin seuraamaan sitä, mitä tapahtuu toisaalla, kokonaan toisenlaisissa tekemisen ilmanaloissa. Nyt siis Kouvolan Teatterissa, jossa tapahtuu paljon, joka on mukana UNOssa, odottaa ohjelmassa syntyvää omaa tekstiään ja joka valmistelee ensi syksyksi kantaesitystä kaupungin oman tytön Anu Pentikin elämästä. Niin ja Kouvolan Teatterissa kokoontui viime syksynä äijien kulttuurikerho Tikkaremmi. Erinomaisesti Juha Jokelan Patriarkan hengessä miesporukka seurasi Tiina Luhtaniemen ohjauksen valmistumista.

Patriarkka on Tsehovin näytelmien veroinen klassikko. Patriarkka on kiinni ajassaan, niin kuin jokainen teos. Ajankohtaisuuden ei kannata antaa hämärtää sitä, että aikakiinnikkeiden takaa, edestä tai sisältä – miten nyt tahansa sen haluaa sanoa – avautuu ihminen, ihmisten arvoitukselliset kudokset, keskinäisriippuvuudet, valinnat ja valitsematta jättämiset, sukupuolten ja sukupolvien kuilut, erilaiset arvot, etiikat ja moraali ja erilaiset tavat olla olemassa maailmassa ja merkityksellistyä. Tällaista ajattelin, kun istun katsomassa Kouvolan hienovireistä Patriarkkaa.

Kouvolan Teatterin Patriarkassa ihmisen sisäiset liikkeet saavat esityksen muodon ja tulevat ikään kuin lähikuviksi. Katsojan huomio herkistyy pienille, tarkoille nyansseille, eleille, hiljaisuudelle ja sanomatta jättämiselle, katseille, energian ja voiman valumiselle. Niin paljon on kaikessa muussa kuin sanoissa. Patriarkan tilaratkaisu on hieno viittaus betonibrutalismiin, sen musiikkivinjetit saattelevat, kommentoivat, avaavat teosta uusiin suuntiin. Kiitos hienot näyttelijät, kiitos hieno ensemble, viisaat ja herkät suunnittelijat. Ja mitä tästä kaikesta seurasi. Teos lävisti, niin kuin ihmisen voi lävistää. En varmaan ollut katsomossa ainoa, joka itki. Katsomossa istui paljon näitä äijiä, setämiehiä, patriarkkoja ja heidän vaimojaan.

Näin myös Mustapukuisen naisen, ihan toista genreä, mutta dekkarikaupungissa kun ollaan niin mikä ettei.
 

Kunnianosoitus Kivelle ja suomalaiselle teatterille

KOM-teatterin Making of Lea on henkisen maratonin, 50 kilometrin hiihdon tai pitkänmatkan soutamisen riemukas tulos. Sitoutuneesta elämäntyöstä tässä on kyse, ravinteikkaasta, kestävästä kirjailijan ja ohjaajan välisestä napanuorasta. Ja nyt tutkijakummeina tai -haltijoina ovat Pentti Paavolainen ja hänen Bergbom-tutkimuksensa ja Teemu Keskisarjan Saapasnahkatorni.

Vain syvä inhimillis-taiteellinen vaisto ja ymmärrys ja kuvia kumartelemattomuus, ilmeisen vapauttava tapa työskennellä voivat tuottaa tällaista anakronistista leikkiä, leikittelyä myös meidän kansanteatterillamme, kommentointia, syväteatterillisuutta. Näin esitykset voivat olla erimielisessä maailmassa tuomassa meille yhteisymmärryksen hetkiä. Esitys saattaa meidät katsojat Aleksis Kiven ja Lean ensemblen menestyksekkään enskarin jättämiin tunnelmiin. Kiven katseessa kaikki.   

Nälkäteatterin Lea nähtävissä KOMissa naisten päivänä!
 

Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

TINFO PALVELEE

TINFO-tiedote ilmestyy ensi viikolla jo tiistaina

TINFO-tiedote ilmestyy ensi viikolla jo tiistaina 26.2.2019. Siihen ehdolle tulevat uutiset ja muut aineistot pyydämme lähettämään viimeistään edellisenä päivänä, maanantaina: tinfo(a)tinfo.fi

Ruotsinkielinen TINFO e-Nytt ilmestyy 9.4.2019, tähän aineistot viimeistään 4.4.2019 mennessä.

Torstaina 11.4.2019 ei ilmesty TINFO-tiedotetta, mutta siitä seuraavalla viikolla viikkotiedotteemme saapuu jo tiistaina 16.4.2019.

Terveisin uutiskirjeiskuryhmä, Jenni ja Sari


Sammakkokuningas ja Pasi Was Here saatavilla TINFO-verkkokaupassa

Suomalaisia nykynäytelmiä -kirjasarja on edennyt jo kymmenenteen osaan. Nyt osat yhdeksän ja kymmenen ovat tilattavissa myös TINFO-verkkokaupassa.

Veikko Nuutinen: Pasi was here. Suomalaisia nykynäytelmiä osa 9

Veikko Nuutinen nousi Pasi Was Here –näytelmällään kiinnostavimpien nykykirjailijoiden joukkoon. Hauskassa ja koskettavassa tarinassa helsinkiläistynyt Hemmo saa kuulla lapsuutensa parhaan kaverin Pasin kuolleen.  Hemmo päättää palata kotiseudulleen Savonlinnaan ja poikien hauskimpiin ja kipeimpiin yhteisiin hetkiin.

Veikko Nuutinen (s. 1981) on savonlinnalaislähtöinen näytelmäkirjailija, joka on aiemmin kirjoittanut mm. näytelmät Myötätunto (2010) ja Paras mahdollinen maailma (2014). Pasi Was Here (2016) sai vuoden parhaalle näytelmätekstille myönnettävän Lea-palkinnon. Sen kantaesitys oli KOM-teatterissa 24.2.2016 ja on sen jälkeen nähty useissa teattereissa.

Tilaa tästä

Pasi Lampela: Sammakkokuningas. Suomalaisia nykynäytelmiä -kirjasarjan kymmenes osa

NHL pelaaja Jarkko Rautala tulee isänsä mökille Saimaan rannalle. Hän on kadottanut otteensa lajiin, jossa hän on aiemmin ollut suvereeni tekijämies. Mitä on tapahtunut?

Jarkko joutuu elämänsä kovimpaan matsiin isänsä ja siskopuolensa kanssa. Hän joutuu kohtaamaan itsensä ja läheistensä odotukset. Voiko tästä pelistä selviytyä voittajana?

Pasi Lampela on kirjoittanut proosaa, näytelmiä ja käsikirjoituksia. Hän on ohjannut lukuisia klassikkonäytelmiä.  Lampela on kotimaisen puhenäytelmän taituri. Sammakkokuningas on kolmas Lampelan näytelmä Suomalaisia nykynäytelmiä sarjassa.

Tilaa tästä

UUTISIA

Maailman teatteripäivä 27.3.2019: julistus saatavaksi suomeksi, ruotsiksi ja pohjoissaameksi

Kansainvälisen teatteri-instituutin (ITI) tilaaman Maailman teatteripäivän julistuksen on tänä vuonna kirjoittanut kuubalainen teatterinjohtaja, ohjaaja ja kirjailija Carlos Celdrán.  
 
TINFO käännättää julistustekstin suomeksi (Tarja Roinila) ja pohjoissaameksi (Neeta Jääskö), ruotsinkielisen käännöksen saamme käyttöömme Scensverigeltä. Nämä eri kieliversiot tulevat olemaan käytössänne 1-2 viikkoa ennen Maailman teatteripäivää 27.3.2019.

Maailman teatteripäivän 2019 julistuksen espanjankielinen alkuteksti ja tietoja Carlos Celdránista löytyy jo nyt verkkosivuiltamme:

www.tinfo.fi/mtp  

Ilmoittele meille erikoisohjelmista, joita on suunnitteilla Maailman teatterinpäivän kunniaksi: tinfo(a)tinfo.fi. Laitamme tietoa jakoon.

TINFO on Suomen ITI-keskus. Järjestämme yhdessä Globe Art Pointin ja Suomen Kansallisteatterin kanssa 27.3.2019 kello 14-16 Lavaklubilla Helsingissä tapahtuman, jonka päävieraaksi saapuu näytelmäkirjailija Sivan Ben Yishai. Tapahtumastakin lisätietoja tuonnempana, mutta jo nyt kaikki: Lämpimästi tervetuloa!


Mika Myllyahon Korjaamo teatteriin Virossa

Mika Myllyahon näytelmä Korjaamo ehtii teatteriin Virossa ennenkuin vuosi tulee täyteen tekstin kantaesityksestä Suomen Kansallisteatterissa. Garaazin ensi-ilta Tallinnassa on 8.3.2019. Tamur Tohverin ohjaus Myllyahon tekstiin tehdään samantien kiertuevalmiuteen, ja teos nähdäänkin paitsi pääkaupungissa niin myös monella muulla paikkakunnalla.

Garaaz on yhteistuotanto Polygon Teatterin ja Vana Baskini Teatterin kesken. Kumppanitahot ovat kiinnostuneet tekemään myös mahdolliset seuraavat Myllyahon näytelmät teatteriin.

Polygon Teater on 2008 Tallinnassa perustettu ammattiteatteriryhmä ja yksityinen teatterikoulu, joka kertoo missiokseen esitysten tekemisen Peter Brookin välittömän teatterin hengessä. Polygonille se tarkoittaa pyrkimystä ihmiseltä ihmiselle esittämiseen esiintyjä-katsoja -suhteen sijaan. Kahden eri maailmoista tulevan miehen, Jallun ja Olan Korjaamo yhdistää myös kaksi profiililtaan erilaista virolaisteatteria yllätyksellä tavalla:

 • Luvassa on elävää musiikkia, esimerkiksi sahan soittoa. Ja onpa koreografioitua näyttämöliikettäkin, mikä ei ole ehkä niin tyypillistä komedialle, kertoo Tamur Tohver tulossa olevasta ensi-illasta.

Esityksen ohjauksen lisäksi Tohverin käsialaa on Myllyahon uutuuden kääntäminen viroksi. Tallinnalaisen teatteriohjaaja, näyttelijä ja alan kouluttaja on aiemmin virontanut myös mm. Kristian Smedsin Jääkuvia ja Leea Klemolan Jessikan pennun. Korjaamon kääntämistä on on tuettu TINFO-apurahalla.

Mika Myllyahon kirjoittaman näytelmätrilogian teoksia Paniikki (2005), Kaaos (2008) ja Harmonia (2009) on esitetty maailman teattereissa ahkerasti. Näytelmien pohjalta tehtyjä esityksiä on pyörinyt ulkomailla 8-19 produktion vuositahdilla vuosina 2012-2018, kun TINFO on kerännyt aiheesta tilastoa. Teoskolmikosta erityisesti Paniikki jatkaa monessa teatterissa vuosikausia.

Myös Virossa Myllyahon tuotanto on ollut suosittu. Virolaisen teatterin kehto, Vanemuine Teatteri Tartossa esitti Maimu Bergin kääntämän Paanikan vuosien 2010-2017 aikana yhteensä 100 kertaa. Sen menestys siivitti muidenkin tekstien, Kaaoksen ja Harmonian tuottamisen Vanemuinessa näyttämölle.

Korjaamosta on olemassa myös englanninkielinen, Eva Buchwaldin tekemä käännös. Mika Myllyahon teosten esitysoikeuksia valvoo Nordic Drama Corner

(TINFO / Sari Havukainen, 19.2.2019)


Taike jakoi eri taiteenaloille toiminta-avustuksia 9,6 miljoonaa euroa

Taiteen edistämiskeskus (Taike) on jakanut toiminta-avustuksia 9 605 000 euroa. Ensimmäistä kertaa jaettiin myös kolmivuotisia toiminta-avustuksia esittävien taiteiden yhteisöille.  Avustuksen sai 30 yhteisöä. Yksivuotisia avustuksia jaettiin esittävien taiteiden lisäksi visuaalisiin taiteisiin, muotoiluun ja kirjallisuuteen, kaikkiaan 132 yhteisölle.

Taike jakoi kolmivuotisia toiminta-avustuksia teatterin, sirkuksen, tanssitaiteen ja musiikin alan toimijoille, tuotantoalustoille ja -taloille. Kolmivuotisen tuen piiriin otettiin 30 esittävän taiteen yhteisöä, joiden toiminta arvioitiin taiteellisesti laadukkaaksi, laajaksi ja vakiintuneeksi. Avustukset myönnettiin kolmivuotiskauden ensimmäiselle vuodelle. Avustukset olivat vain esittävien taiteiden yhteisöjen haettavissa.

Taiken toiminta-avustuksiin jakamasta 9,6 miljoonasta eurosta suurin osa kohdistettiin esittävien taiteiden yhteisöille. Kolmivuotisiin avustuksiin jaettiin lähes 4 miljoonaa ja yksivuotisiin 3,2 miljoonaa euroa.

Visuaalisten taiteiden avustuksiin jaettiin yhteensä noin 2,3 miljoonaa euroa. Avustuksilla Taike haluaa tukea entistä vahvempien alueellisten taidekeskittymien syntymistä. Taike tukee kahdeksaa elokuvakeskusta, jotka edistävät elokuvataiteen saatavuutta eri puolilla Suomea. Pyrkimyksenä on myös luopua käytännöstä, jossa merkittävää toiminta-avustusta saavat kuva- tai valokuvataiteen gallerioita ylläpitävät yhteisöt perivät taiteilijoilta näyttelymaksuja.

Taike jakoi toiminta-avustuksia 162 yhteisölle, joista 30 sai kolmivuotisen avustuksen. Hakemuksia tuli yhteensä 285. Kolmivuotisen avustuksen hakijoita oli 62.

Päätöksiä varten Taike kuuli kuutta valtion taidetoimikuntaa. Avustukset maksetaan Veikkauksen tuotosta.

Lisätietoja: taiteen tukemisen päällikkö Esa Rantanen, esa.rantanen@taike.fi, p. 0295 330 720.

Lue koko uutinen ja toiminta-avustuksen saajat Taiken sivuilta


OKM: Kulttuuritilojen peruskorjaamiseen ja rakentamiseen 4,1 miljoonaa euroa

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt tukea kulttuuritilojen perustamiskustannuksiin ja peruskorjauksiin tälle vuodelle yhteensä 4 080 000 euroa. Avustusta myönnettiin kaikkiaan 12 hankkeelle ja ne rahoitetaan Veikkauksen tuotoista.

Valtionavustukset on tarkoitettu kuntien kulttuuritoimintalain mukaisten kulttuuritoimintaa varten tarvittavien tilojen, valtionosuutta saavien museoiden, teattereiden ja orkestereiden tilojen sekä muiden valtakunnallisesti merkittävien kulttuuritilojen perustamis- ja peruskorjaushankkeisiin.

Suurimpia avustuksen saajia ja kohteita ovat jatkoavustus Kuopion kaupungin museon peruskorjaukseen ja laajennukseen (1 000 000 ¤), Nokian kirjasto- ja kulttuuritalon kultuuritilojen rakentamiseen (600 000 ¤) Lahden kaupunginteatterin peruskorjaukseen (460 000 ¤), Saimaan luonto- ja kulttuurikeskus Riihisaaren peruskorjaukseen (450 000 ¤) sekä Tanssin talon rakentamiseen (420 000 ¤).

Opetus- ja kulttuuriministeriö on sitoutunut rahoittamaan Tanssin talon rakentamista 6 miljoonalla eurolla ja nyt myönnetty avustus on ensimmäinen erä tähän tarkoitukseen.

Määrärahaa haki yhteensä 13 hanketta noin 13 miljoonalla eurolla. Avustuspäätösten pohjana on nelivuotiskaudeksi laadittu kulttuuritilojen rahoitussuunnitelma.

Lue koko uutinen ja kaikki avustuksen saaneet OKM:n sivuilta

Lisätietoja:
- kulttuuriasiainneuvos Tiina Eerikäinen (opetus- ja kulttuuriministeriö), p. 0295 3 30081, 040 7221 321


Vuoden Teatteri 2019 -finalisteiksi kaksi festivaalia

Vuoden Teatteri 2019 -ehdokkaiksi on valittu kaksi festivaalia: kuopiolainen ANTI Contemporary Art Festival ja helsinkiläinen Baltic Circle. Voittajan valitsee kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto.   
   
Valinnallaan raati haluaa nostaa esille kaksi suomalaista nykyteatterin ja esitystaiteen edelläkävijää, jotka laventavat teatterin käsitettä toiminta-ajatuksellaan ja olemassaolollaan. Ne ovat kiinnostavasti kuratoituja, radikaaleja ja kansainvälisesti tunnustettuja taidefestivaaleja, joiden esitystarjonta ja tuotantotoiminta on yhteiskuntaa tarkasti aistivaa ja siihen nopeasti reagoivaa.   

Vuoden Teatteri 2019 -palkinto jaetaan teatterialan yhteisessä Thalia-juhlassa maanantaina 11.3.2019. 

Raadin valintaperustelut: 

ANTI Contemporary Art Festival, Kuopio  

ANTIn sisällöt ja taiteellinen linjaus kertovat taidelajien laajasta tuntemuksesta sekä kyvystä toimia kaupunkiympäristössä erityisen nykyaikaisella näkemyksellä. Festivaalin rohkeus toimia esitystaiteen, yhteiskuntatieteen, tulevaisuusajattelun ja pelillistämisen rajapinnoilla on poikkeuksellisen asiantuntevan taiteellisen ja tuotannollisen johtamisen tulosta. 

Baltic Circle -festivaali, Helsinki  

Baltic Circle on toteuttanut maan kiinnostavinta sekä jatkuvasti älykkäästi muutoksessa olevaa ohjelmisto- ja tuotantoajattelua lähes 20 vuoden ajan. Baltic Circlen historia on nykyteatterin historiaa ja sen nykyhetki sekä tulevaisuus toimivat suunnannäyttäjänä teatteri- ja esitystaiteessa, niin kotimaassa kuin kansainvälisellä kentällä.  

Laajemmat ehdokasesittelyt- ja raadin valintaperustelut kokonaisuudessaan

Lisätietoja Thalia-juhlasta

Yhteydenotot ja haastattelupyynnöt:  
Suomen Teatterit ry:n järjestöasiantuntija 
Maria Leivonen 
044 9074156 
maria.leivonen(at)suomenteatterit.fi 


Lasten- ja nuortenteatteripalkinnon finalistit valittu

Vuoden 2019 Lasten- ja nuortenteatteripalkinnon finalisteiksi on valittu Q-teatterin teatteriryhmä Nuorten Teatteri sekä Vaara-kollektiivin ja Kajaanin kaupunginteatterin koulukiusaamista käsittelevä yhteistuotanto Tänään koulun jälkeen. Palkinnon saajan valitsee elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Saara Cantell.

Suomen Teatterit ry:n ja Suomen Assitej ry:n myöntämästä Lasten- ja nuortenteatteripalkinnosta kilpailevat finalistit on valinnut raati, jonka jäseniä ovat tuottaja ja Suomen Assitej ry:n hallituksen jäsen Inka Kunnala, tanssiteatteri Minimin taiteellinen ja tuotannollinen johtaja Liisa Ruuskanen sekä Teatteri Siperian taiteellinen johtaja Marika Heiskanen. Palkinto jaetaan teatterialan yhteisessä Thalia-juhlassa maanantaina 11.3.2019.

Raadin valintaperustelut:

Tänään koulun jälkeen, Vaara-kollektiivi ja Kajaanin kaupunginteatteri

Tänään koulun jälkeen käsittelee koulukiusaamista. Esitys puhuttelee katsojaa suoraan ja rohkeasti.

Vaikka esitys on toteutettu vain välttämättömällä rekvisiitalla ja lavastuksella, ilman sen kummempaa teatteritekniikkaa, se vangitsee yleisön. Läsnä on vain olennainen: omakohtainen tarina, tärkeä aihe ja rehellinen näytteleminen. Esitys hiljentää katsojan asiansa äärelle, yllättää, naurattaa, laittaa ajattelemaan ja käsittelee asiaa laajasti ja eri näkökulmista.

Esityksessä toteutuvat hienosti vapaan ryhmän ja VOS-teatterin yhteistyön mahdollisuudet. Näytelmällä on takanaan huikea määrä esityskertoja, ja jokaiseen esitykseen on liittynyt myös esityksen aihetta sivuava keskustelutilaisuus.

Tänään koulun jälkeen on muuttanut maailmaa paremmaksi, ja esityksen näyttelijät ovat laittaneet todella kortensa kekoon.

Q-teatterin Nuorten Teatteri

Q-teatterin Nuorten Teatteri on 15–20 -vuotiaille teatteriharrastajille tarkoitettu ryhmä, jonka tavoitteena on aktivoida nuoria tarkastelemaan maailmaa sekä löytää kanava itseilmaisulle teatterin kautta. Nuorten Teatteria luotsaa teatteritaiteen maisteri, yleisötyöntekijä Jaana Taskinen. Nuorten teatterin toiminta on ympärivuotista, ja teatteri tuottaa vuosittain yhden kantaesityksen.

Vuodesta 2006 alkaen toiminut Nuorten Teatteri on ollut yleisötyön ja ammattiteatterin osana tehtävän nuortenteatterin edelläkävijä. Nuorten Teatteri tarjoaa nuorille mahdollisuuden säännölliseen ja pitkäjännitteiseen teatterityöskentelyyn.

Lue lisää finalisteista ja raadin perusteluista

Yhteydenotot ja haastattelupyynnöt:
Suomen Teatterit ry
Maria Leivonen, järjestöasiantuntija
044 907 4156
maria.leivonen(at)suomenteatterit.fi

Suomen Assitej ry

Lisätietoja Thalia-juhlasta

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Taidepoliittiset visiot pöytään! – Taideyliopiston vaalitentti | 26.2.2019, Helsinki

Taide tekee tulevaisuuden – ja siksi taiteilijat, tutkijat ja taideopiskelijat haluavat istua niissä pöydissä, joissa määritellään Suomen suuntaa. Taideyliopisto haastaa eduskuntavaaliehdokkaat pohtimaan kulttuuripolitiikkaa vaalitentissään Sofia Future Farmissa 26.2.2019 klo 17-19.30.  
 
Tilaisuudessa julkistetaan myös taide- ja kulttuurialan eduskuntavaalikampanja, jota koordinoivat Taideyliopiston ylioppilaskunta ja taiteen alan keskusjärjestö KULTA ry.

Taide on merkityksellisen elämän perusta. Sillä on vahva itseisarvo, mutta sen lisäksi se tuottaa yhteiskuntaan kiistatta myös hyötyjä: tuoreita näkökulmia, hyvinvointia, työtä ja luovuutta. Taiteen ja kulttuurin rikastama luova yhteiskunta houkuttelee osaajia ja investointeja. Kansainvälisesti Suomella on mahdollisuus profiloitua huipputaiteen avulla. Tarvitsemme siis taidetta, kun ratkomme tulevaisuuden yhä monimutkaisemmiksi käyviä ongelmia.  

Kysymme eduskuntavaaliehdokkailta, miten he kansainedustajina varmistaisivat, että taiteen potentiaalia hyödynnetään Suomessa. Haluamme kuulla näkemyksiä siitä, mikä on kulttuurin ja taiteen tulevaisuus Suomessa. Mitä annettavaa taiteella on Suomen tulevaisuudelle? Millaisia taidepoliittisia visioita eduskuntaan pyrkivillä ehdokkailla on?   

Lue ohjelmasta ja panelisteista lisää

Kysymysehdotuksia kerätään etukäteen Taideyliopiston opiskelijoilta sekä taidekentän sidosryhmiltä.

Lähetä kysymyksesi etukäteen

Taideyliopiston vaalitentti teemalla Taide tekee tulevaisuuden järjestetään kaupunkikeskus Sofia Future Farmin Teesalongissa (os. Sofiankatu 4 C) Helsingin Torikortteleissa tiistaina 26.2.2019 klo 17–19.30. Tervetuloa seuraamaan vaalitenttiä paikan päälle tai suorana lähetyksenä Taideyliopiston YouTube-kanavalla! 

Median yhteydenotot:

Anna-Elina Matilainen, tiedottaja, Taideyliopisto
040 860 9515, anna-elina.matilainen(a)uniarts.fi 

Vilja Grotenfelt, markkinointipäällikkö, Sofia Future Farm
040 709 1612, vilja.grotenfelt(a)sofiafuturefarm.fi


Opintopiiri: Rossi & Mattila ja Ajankohtainen ohjaaja | 27.2.2019, Helsinki

OPINTOPIIRI: Rossi & Mattila ja Ajankohtainen ohjaaja ke 27.2.2019 klo 18.00 Eskuksella.

Taiteilijat Essi Rossi ja Lauri Antti Mattila jakavat ajatuksiaan ohjaajan työnkuvan muutoksista. Miten ajankohtaisuus (ekokriisit) ja asenneilmapiirin muutos (keskustelut sukupuolesta, hierarkioista ja vallasta) vaikuttaa taiteen tekemiseen ja käytäntöihin?

Tule mukaan kysymyksillä, mietteillä, korvilla.
Opintopiiri on paikka kollegiaaliselle jakamiselle sekä rennolle ja tapailevalle vertaisoppimisille kaiken maailman aiheista.

Opintopiiriä järjestää Esitystaiteen seura.

Saa ottaa kaverit mukaan ja tiedottaa tutuille!

Nähdään!

ps. Ei hätää, esitystaiteen seura tarjoaa iltapalan!"

ESTEETTÖMYYS

Eskuksen toiseen kerrokseen menee hissi viereisestä gallerian aulasta. Otathan meihin ennakkoon yhteyttä, jotta varmistamme sujuvat järjestelyt: Tarvittaessa täysin esteetön kulku.

Tilassa on inva-WC.

STUDY CIRCLE: Rossi & Mattila and Present director

Artist’s Essi Rossi and Lauri Antti Mattila share their thoughts about changes in the roles of director.

How timely conditions (environmental crisis) and changes in attitude climate (metoo, discussions about power, gender, hierarchies) affect practices of art making?

Come and join with your questions, thoughts, ears.

Study circle is a place for collegial sharing and relaxed, fumbling co-learning on heterogenous subjects. Study circle is organized by Live Art Society.  

Come, bring your friends along and share the invitation!

See you!

ps. Don’t worry! We offer something to eat and drink! <3


Inclusion in Russian Theatre: The Apartment Case | 6 March 2019, Helsinki

- A talk by The Apartment’s producer & off-program curator followed by an informal discussion with the project's artistic director

Nika Parkhomovskaya and Boris Pavlovich present their work with inclusive theatre and The Apartment (Квартира), a unique social and cultural space which they have established in St. Petersburg.

The Apartment is an inclusive space dedicated to social and cultural communication. Approximately thirty theatre professionals and nine people with learning disabilities have been involved in creating four separate productions as well as several other happenings in the space since it was established in November, 2017. The Apartment is funded by the Alma Mater Foundation.

Wednesday, March 6, 2019 6-8 PM

DuvTeatern’s studio (ground floor), SFV-huset G18
Yrjönkatu 18, Helsinki

The event is organized in collaboration between The Apartment, DuvTeatern and TINFO - Theatre Info Finland.

More info


Svenska Teatern: Feministisk fest | 4.-8.3.2019, Helsinki

Feministisk fest i fem dagar  

Konceptet Scenmåndag utökas till en hel kvinnovecka

Följande Scenmåndag har vi satsat riktigt ordentligt och skapat program i fem dagar med anslutning till den internationella kvinnodagen.  
 
Vi har ett gediget program – helt enkelt en feministisk festvecka med #killmiddag, seminarium om Själarnas ö, Post #metoo-afton och feministisk sagoläsning för barn.
Ta del av vårt omfattande utbud, gilla våra evenemang på Facebook och delta i diskussionen. Välkommen! 

4.3.2019 #killmiddag: Sina fäders barn  
måndagen den 4 mars kl. 18-21 i AMOS publikfoajé. LÄS MER OM KONCEPTET #killmiddag 
Facebook-evenemang 

5.3.2019 Kvinnorna på Själö - seminarium
Facebook-evenemang

6.3.2019 Post #metoo afton 
Facebook-evenemang

7.-8.3.2019 Feministisk sagoläsning för mindre och större barn  
Facebook-evenemang  


Veroinfoa taiteilijoille, freelancereille ja apurahansaajille | 28.3.2019, verkkoseminaari

Ajankohta: 28.3.2019 13:00 - 15:30

Miten ilmoitat tulonhankkimiskulut tai tarkistat saamasi palkkiot tai apurahat? Tule mukaan kuuntelemaan taiteilijoille, freelancereille ja apurahansaajille tarkoitettua veroinfoa, jossa kerromme mitä tulonhankkimiskuluja ja matkakuluja voit vähentää verotuksessa ja miten ilmoitat kulut ja tarkistat tiedot OmaVerossa.

Kohderyhmä: taiteilijat, freelancerit ja apurahansaajat

Verkkoseminaarin ohjelma:

 • Freelance-toiminnan verottaminen
 • Veroilmoitus: tulonhankkimiskulut ja vähennykset
 • Taiteilijoiden ja freelancereiden matkakulut
 • Apurahat
 • Veroilmoitus OmaVerossa

Pääset seuraamaan lähetystä osoitteessa www.mediaserver.fi/live/vero.

Tilaisuus lähetetään suorana verkkolähetyksenä ja Verohallinnon asiantuntijat vastaavat kysymyksiin chatissa.
Käytämme webinaarissa Youtube Live -tekniikkaa. 
Ennen tilaisuutta saat sähköpostiisi tarkemmat ohjeet osallistumisesta. Tilaisuus on maksuton.

Tilaisuuden voi katsoa tallenteena Verohallinnon YouTube-kanavalta 29.3. lähtien. Tilaisuudesta tehdään myös englanninkielinen tallenne, joka on katsottavissa huhtikuun puolivälissä YouTube-kanavalta.

Ilmoittaudu tapahtumaan


Jyväskylän kesä | 3.-9.7.2019

Vuoden 2019 Jyväskylän Kesän ensimmäiset teatterijulkistukset ovat kaksi loistavaa sooloteosta. Torstaina 4.7.2019 nähdään näyttelijä-miimikko Marc Gassot'n tähdittämä “Lion – The Weird And Magical Abracadabra Circus Show”. Lauantaina 6.7. klovneriaan ja fyysiseen teatteriin erikoistunut näyttelijä-ohjaaja Taina Mäki-Iso esittää sooloteoksen “MEDEIA: Klovnin raivonhallintaopas”.

Marc Gassot'n tähdittämä “Lion – The Weird And Magical Abracadabra Circus Show” nähdään Jyväskylän kaupunginteatterin suurella näyttämöllä torstaina 4.7. klo 19. Teos on hauska, taidokas ja hiukan häiriintynyt esitys jännityksestä ja pelosta. Esitys sallii puhdistavan naurun pelon hetkellä ja luo tilaa vahingonilon ja jännityksen tunteille. Sen on ohjannut suomalaisen nykysirkuksen pioneeri Sanna Silvennoinen. Vuoden 2016 Jyväskylän Kesässä Gassot hämmästytti ja ravisteli yleisöä aikuisille suunnatulla Dark Side of the Mime -teoksella.

Loistavana klovnina tunnetun Taina Mäki-Ison sooloteos “MEDEIA: Klovnin raivonhallintaopas” pohjaa klassiseen kreikkalaiseen myyttiin omat lapsensa kostoksi tappavasta naisesta. 

Lisää festivaalin teatteri-, tanssi- ja sirkusohjelmaa julkistetaan maaliskuussa.

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Kyösti Ylikulju
kyosti.ylikulju(a)jyvaskylankesa.fi
+358 (0)44 5789 485

Jyvaskylankesa.fi


STRETCH 2019, Dance Encounter | 17-20 Oct 2019, Turku

STRETCH 2019, Dance Encounter in Turku (Finland) is held from the 17th to 20th of October 2019, and it focuses on expanding professionalism. The themes are discussed in seminars, lectures, panels and workshops. The program includes performances, morning classes, field trips and social gatherings with opportunities for networking and peer support.

The dance community from all Nordic countries and beyond come together to discuss, share best practices, give new ideas and network in a three day meeting.  

STRETCH focuses on three thematic areas of development.

1) Personal development and new skills
2) New ways of organising productions
3) Interaction with the community and better communication about dance

Through these main themes STRETCH focuses on widening and expanding the workfield, discourses cultural policies and aims to create new collaborations with local, Nordic and international networks.

The encounter is built on the experience and community that was built during the keðja encounters from 2008 to 2015. STRETCH expands the idea and themes of keðja by stretching skills, the workfield and its structures. The Nordic dance community expands its professional networks by inviting colleague organisations and professionals from Baltic and European countries to participate.

Contact and additional information:

Ada Vakker, Producer
STRETCH
stretch.kedja(a)gmail.com

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Ajankohtaiset apurahahaut löydät Apurahavahdista


Otavan Kirjasäätiön apurahat | Haku 28.2.2019 mennessä

Otavan Kirjasäätiö jakaa vuosittain apurahoja kirjalliseen toimintaan. Apurahaa voivat hakea kirjailijat, tietokirjantekijät, lasten- ja nuortenkirjailijat,  sarjakuvantekijät, suomentajat, kääntäjät, kuvittajat, graafikot sekä kirjallisuutta ja lukemisharrastusta edistävät yhdistykset ja järjestöt.

Otavan Kirjasäätiön apurahoja jaetaan myös oppimateriaalien ja sähköisten oppimateriaalien kehittämiseen. Apurahaa voivat hakea kaikki oppimateriaalien tekijät, kuvittajat, graafikot sekä kirjallisuutta ja lukemisharrastusta edistävät yhdistykset ja järjestöt.

Apurahojen syksyn 2018 haku on päättynyt. Päätökset apurahoista on lähetetty kaikille hakijoille 28.11.2018 hakemuksessa ilmoitettuun sähköpostiosoitteeseen. Tarkistathan ensin sähköpostisi roskapostilaatikon, jos päätöstä ei näy saapuneissa viesteissä.

Kirjasäätiön seuraava hakuaika on 1.–28.2.2019.

Lue lisää


Pohjoismainen kulttuuripiste: Kulttuuri- ja taideohjelma | Haku 4.3.2019 mennessä

Kulttuuri- ja taideohjelma tukee pohjoismaista yhteistyötä taiteen ja kulttuurin alalla. Tukea voi hakea hankkeelle, jolla on taiteellista tai kulttuurista arvoa ja joka edistää Pohjoismaiden monipuolisuutta ja kestävyyttä.
Mihin tukea voi hakea?

Ohjelman kautta myönnetään tukea kaikkien taide- ja kulttuurialojen hankkeisiin sekä hankkeiden kaikkiin vaiheisiin: valmisteluun, tuotantoon, esittämiseen ja levitykseen. Tukea ei kuitenkaan voi hakea jo toteutettuun toimintaan.

Tukea voi hakea hankkeisiin, joissa panostetaan kulttuuri- ja taidetuotantoihin ja luovaan työhön. Tukea voi hakea myös taide- ja kulttuurialan osaamista kehittävien hankkeiden organisointiin ja toteuttamiseen. Tukea voidaan myöntää hankkeeseen suoraan liittyvien kustannusten kattamiseen.

Haku­aika päättyy 04.03.2019 15:59

Lue lisää


Kopiosto-apurahat | Haku 1.–31.3.2019

Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton hallitus julistaa haettavaksi kopioinnista maksettujen tekijänoikeuskorvausten perusteella Kopiosto-apurahat kääntäjille.

Apurahapäätökset tekee liiton hallitus hakemukset käsittelevän erillisen Kopiosto-työryhmän ehdotuksen perusteella. Apurahan myöntäminen on harkinnanvaraista. Apuraha voi olla suuruudeltaan enintään 2 000 euroa. SKTL ilmoittaa vähintään 1 000 euron suuruiset apurahat verottajalle.

Lue hakuilmoitus

Hakuohjeet


Pohjoismainen kulttuuripiste: Liikkuvuustuki | Haku 4.3.-4.4.2019

Liikkuvuustuki on tarkoitettu ammattitaiteilijoiden ja kulttuurialan ammattilaisten matkoihin ja vierailuihin Pohjoismaissa ja Baltian maissa.

Haku­ajat:  
04.03.2019 – 04.04.2019 15:59
23.07.2019 – 22.08.2019 15:59
19.09.2019 – 21.10.2019 15:59  

Lue lisää

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Open Call Straightforward at the Reykjavík City Theatre | Deadline 27 Feb 2019

The Reykjavík City Theatre/Borgarleikhúsið, invites young artists (under 35) of various artistic fields to present ideas for contemporary performative and interdisiplinary arts platform on a brand new stage called ,,Straightforward“ – Studio RCT to open next season 2019/20 on the third floor of the theatre.

,,Straightforward“-Studio RCT provides a setting for theatrical  experiments in a raw, naked space. We are looking for ambitious,  convention-breaking, current-trends- questioning, interdisciplinary  projects from young and emerging stage artists.

The aim is to stimulate and support the grass-root of the Icelandic Theatre Scene as well as strengthening the relationship between the youngest  generation of stage artists and our audience. Application deadline is   February 27th. Artists, both Icelandic and international, are eligible to apply.

Applicants will be invited to present their ideas from 7-9th March. Each  applicant/group will have 10 minutes to present their idea. Three projects will be selected and then given a limited period of time (4 weeks) for  rehearsals and a budget for their disposal. The performances will  premiere at the Reykjavík City Theatre in 2019/20.

Applications - required attachments:     - Name, address, e-mail address, telephone number     - CV     - Idea description (100-150 words)     - Applicants are to send their applications via e-mail to borgarleikhus(a)borgarleikhus.is labeled ,,Straightforward” no later than February 27th.

Any questions or comments are to be addressed to Kristín Eysteinsdóttir, Artistic Director of the Reykjavík City Theatre: kristin(a)borgarleikhus.is


Open Call: Travers laboratory for artistic practice and theory | Deadline 28 Feb 2019

Open Call for all professional artists working in the fields of music, literature, architecture, sound and visual arts, film and performing arts!

From February 1-28, 2019 we will be accepting applications for the second round of TRAVERS, which will take place at Dokk1 in Aarhus, Denmark from May 6-11, 2019.

TRAVERS is a laboratory for artistic practice and theory, and a journey of exploration into cross-artform creation. Three separate ‘camps’ provide professional artists, scolars and other people involved in the the arts, with an opportunity to come together and take part in an event that crosses disciplines and borders.  

The first camp, entitled FACE THE PAST, took place at the Glyptoteket in Copenhagen in November 2018. The focus for the interdisciplinary exploration was looking at the past.

The second camp, entitled MEET THE PRESENT, will take place at Dokk1 in Aarhus from May 6-11, 2019. The OPEN CALL for the camp at Dokk1 will be open from February 1 to 28, 2019.

If you wish to be part of this camp, you can read more and apply below.

Meet the Present

In Camp 2, TRAVERS will meet the present, and the cross-artform exploration will involve questions about what characterizes the age in which we live. Is our understanding and interpretation of our own age mostly based on the past? Or is it perhaps a dream of the future?

At Dokk1 we will use interdisciplinary practices to explore the characteristics of modern times in terms of culture, technology and political trends, and existing phenomena such as sensory perception.

The examination will be qualified by a number of hosts from Denmark and abroad, each of whom excels in his or her particular artistic field. The hosts will guide us through their artistic practices and methods and together with the participants, they will attempt to tackle the issue of the nature of modern times.

Read more here
How to apply

The call is open until February 28, and we will get back to you around March 25, 2019.
For questions regarding TRAVERS, please contact Christine Sørensen: info(a)travers.world
For questions regarding your application, please contact Stine Marcher: stma(a)scenekunstskolen.dk


Artist in Residence at USF Bergen | Deadline 1 March 2019

USF Verftet and the council of Bergen offers a residency to professional artists of all fields. The aim is to strengthen, promote and develop collaborations between contemporary artists in Bergen and foreign artists.

Next application deadline is 1st of March 2019 for residencies through 2020.

The residency is open to professional, foreign artists of all fields: visual artists, writers, curators, craft artists, writers, film directors, film makers, dancers, choreographers, stage performers, performance artists, composers, musicians, audio and new media artists. The residence is open to all international artists, except norwegian citizens or artists living in Norway.

Go to info and application


Riga Circus Residency Program – various artists | Deadline 1 March 2019

Riga Circus Residency Program welcomes applications from contemporary circus artists and artists groups (up to 4 people; any of circus disciplines), visual artists, filmmakers, dancers, dramaturges, designers, interdisciplinary artists from Lithuania, Estonia and Nordic states. The deadline is on March 1st, 2019 and the residency period is planned for May/June 2019.

Riga Circus Residency Program – various artists

Riga Circus Residency Program – Circus artists


Apply for a residency at Espaço Alkantara | Deadline 3 March 2019

Espaço Alkantara is a historic building in Lisbon’s Santos neighbourhood, home to Alkantara since 2007. Through its residency programme, Alkantara supports research, experimentation, and creation in the performing arts. In 2019, we are pleased to announce a series of residencies that will be made available through a call for proposals.

We are currently accepting applications for the following periods:

May 7-19
May 20-31
June 24 – July 7
July 8-21
July 22 – August 4
August 5-18

Applicants may request a single period or combine two, back-to-back periods. The maximum duration of any residency is 4 weeks.   

To apply, please read the information provided here and submit your online application by March 3. If you have any questions or would like more information, please contact carla(a)alkantara.pt.

What does the programme offer?

Artists in residence have full and exclusive access to the studio at Espaço Alkantara and shared use of the common spaces (kitchen and office). More information about Espaço Alkantara, as well as a list of available technical equipment, can be found here.  

In addition, we are able to provide the following:  

 • Weekly stipend for a maximum of 4 participants (300¤ per participant per week)
 • Accommodation for maximum of 2 participants (private room in shared apartment)
 • Travel costs to Lisbon (max. 500¤)
 • Technical support, by arrangement
 • Project management, budget, or funding advice, if desired 

Complete an online application by 2019, March 3.
All applicants will be informed of the results by e-mail on 2019, March 8.
Selection will be made by the Alkantara team, and all decisions are final.

Read more  


Teoshaku Turun Kaupunginteatterin Taideseinälle | Haku 7.3.2019 mennessä

Uudet tuulet puhaltavat ja teatteri avaa jokirannan Taideseinän entistä laajemmin kuvataiteilijoille.

Teatterin Taideseinällä on nähty kuluneen vuoden aikana teatterin esityskuvien lisäksi myös esimerkiksi Wäinö Aaltosen Museon kuratoimia videoteoksia kaupungin taidekokoelmasta sekä Turun Taiteilijaseuran kesänäyttely. Yksittäisiltä taiteilijoilta on tullut kyselyitä siitä, miten Taideseinällä pääsee esittelemään omaa taidettaan. Nyt se on mahdollista, sillä teatteri avaa avoimen teoshaun Turun Kaupunginteatterin Taideseinälle.

Etsimme kuukausittain vaihtuvia teoksia kevään ja kesän 2019 ajaksi. Teokset projisoidaan Aleksis Kiven aukion 77 m²-kokoiselle Taideseinälle, jossa pyörii myös muita teatteri- ja taidesisältöjä ma-su noin klo 7-22. Esitystila on maksuton.

Tarjottavan teoksen tulee olla jo valmis. Teoksen aihe on vapaa, mutta teoksen tulee sopia julkisesti päiväsaikaan näytettäväksi. Taideseinässä ei ole äänentoistoa, mutta toivomme näytölle myös yksikanavaisia videoteoksia. Videotaiteen lisäksi näytöllä voidaan esittää myös teossarjoina valokuvaa, maalausta ja piirroksia. Videoteosten maksimipituus on 3 minuuttia. Teossarjoihin toivomme 5-7 kuvan sarjoja.

Teoshaun kriteerit:

Lähetä teosehdotuksesi 7.3.2018 mennessä, otsikolla ”Taideseinän teoshaku” Turun Kaupunginteatterin yleisötyö- ja palvelukoordinaattorille Ruut Luodolle: ruut.luoto(a)gmail.com.

 • 1–3 teosehdotusta (Laadi teossarjoista 1-8 kuvan PDF-tiedosto, ÄLÄ lähetä erillisiä teoskuvia. Videot esikatselulinkkeinä.)
 • Tietoja itsestäsi (CV, nettisivut)
 • Tietoja teoksesta (nimi, valmistumisvuosi, tekniikka)
 • Mahdollinen toive teoksen esittämisajankohdasta (huhtikuu-syyskuu)

Lisätiedot:
Ruut Luoto, Yleisötyö- ja palvelukoordinaattori
+358 40 661 6764
ruut.luoto(a)turku.fi


Kulttuurimyllyn vierailuohjelmisto kevät 2019 | Haku 20.3. mennessä

Kulttuurimylly avaa ovensa vapaan kentän ryhmien esitysvierailuille - Avoin haku käynnissä nyt

Maria Baric Company on avannut Itä-Helsinkiin uuden teatteri- ja kulttuuritilan, Kulttuurimyllyn. Avajaisia juhlittiin marraskuussa 2018. Kulttuurimylly sijaitsee aivan Myllypuron metroaseman vieressä, saman katon alla Liikuntamyllyn kanssa. Mahdollistaakseen esitysvierailut nukketeatterin, musiikin, teatterin, tanssin ja sirkuksen vapaan kentän toimijoille Kulttuurimyllyssä käynnistetään vierailuohjelmisto, johon haku on alkanut.

Vierailuohjelmistoon haetaan Kulttuurimyllyn nettisivuilla olevalla lomakkeella 20.3. mennessä. Ohjelmistovalinnoista vastaa Kulttuurimyllyn taiteellinen työryhmä ja tuotantotiimi. Kevään 2019 haussa etsitään ensisijaisesti vierailuesityksiä, jotka voidaan toteuttaa Kulttuurimyllyssä vuoden 2019 aikana. Esitysvierailuja on mahdollista sopia Kulttuurimyllyn vierailuohjelmistoon jo huhtikuusta alkaen.

Vierailuohjelmistoon valitut ryhmät saavat maksutta toisen Kulttuurimyllyn  näyttämösaleista (Pegasos tai Feeniks) käyttöönsä sovitulle ajanjaksolle, sekä erikseen sovittavan määrän harjoitus- ja rakennusaikaa esitysten tai konserttien valmisteluun. Kulttuurimylly myös mahdollistaa vierailijoille esitysten lipunmyynnin automatisoinnin suoraan Kulttuurimyllyn oman lippukaupan kautta ja auttaa vierailuohjelmistoon valittujen esitysten ja konserttien tiedotustyössä omien viestintäkanaviensa kautta. Vierailuohjelmiston ryhmät saavat itselleen kaikki omista esityksistään saatavat lipputulot, mutta vastaavat itse esitystensä muista tuotantokuluista sekä esitystensä lippujen hinnoittelusta ja markkinoinnista.

Maria Baric Company järjestää ke 13.3. klo 15 Kulttuurimyllyssä vierailuohjelmiston ensimmäiseen hakuun liittyvän infotilaisuuden, jossa esittelemme Kulttuurimyllyn tiloja ja mahdollisuuksia vierailusta kiinnostuneille esittävän taiteen ryhmille. Samalla tapaaminen on myös hyvä verkostoitumistilaisuus vapaan kentän toimijoille. Info-tilaisuus kestää n. 45 min, jonka jälkeen aikaa on varattu vapaalle keskustelulle ja toimijoiden väliselle verkostoitumiselle sekä hakijoiden omiin hakuklinikka-aikoihin.

Ilmoittaudu hakuinfoon 10.3. mennessä

Lisätietoja ja haku 20.3. mennessä


Mitambo International Theatre Festival 2019 | Deadline 29 March 2019

Mitambo International Theatre Festival 2019 Open Call for participation, Performances & Workshop

Zimbabwe Theatre Academy in partnership with the Zimbabwe Centre of the International Theatre Institute, Network of Emerging Arts professional, Reps Theatre and Africalia presents – Mitambo International Theatre Festival.

The inaugural Mitambo Festival will run from the 8th to the 12th of October 2019 under the theme, ‘Emerge’. The Zimbabwean annual international theatre festival will showcase plays drawn from local and international artists in Harare. A broad range of different forms of theatre performances, master classes and paper presentations are going to be part of this exciting 5 day creative cultural gathering.

MiTambo, a shona word for plays, truly encapsulates what the festival is about; a platform through which local communities can access and celebrate the diversity of cultural identity and artistic expression.  

At MiTambo Fest., we believe in the sharing of stories which foster a culture of dialogue and the upholding of the right to free expression. As a priority the festival will ensure that everyone in our community is given access to fresh, thought provoking and high standard theatre performances. 

Application Deadline 29 March 2019

For Application Form & Enquiries Contact:  +263 784 091 390, mitambointerfest(a)gmail.com


Teatteri Jurkan tuotanto- ja vierailuhaku 2020-2021 on nyt avoinna | Haku 31.3.2019 mennessä

Haemme Teatteri Jurkan ohjelmistoon 1-2 esiintyjän osatuotantoja ja vierailuesityksiä vuosille 2020 ja 2021. Syyskaudesta 2018 alkaen Jurkan ohjelmiston laajasti ymmärrettävä yläotsikko on ollut klassikko ja kaikkien ehdotusten toivotaan osuvan sen alle.

Jurkassa klassikoksi mielletään esimerkiksi menestyksekäs ja laajasti tunnettu näytelmä, romaanin, kaunokirjallisuuden tai elokuvan pohjalta tehty näyttämösovitus sekä varjoon tai unohduksiin jäänyt kulttiteos.  Jurkassa klassikon ei tarvitse olla ilmiasultaan perinteinen tai klassinen epookki, eikä sitä liioin ole pakko sijoittaa nykyaikaan.

Haluamme iloisesti venyttää klassikko-käsitteen rajoja ja suhtaudumme avoimesti myös yllättäviin ja ennalta-arvaamattomiin klassikon määritelmiin ja tuotantoideoihin. Henkilökohtainen suhde ehdottamaanne materiaaliin ja aiheen kirkkaus on meille tärkeää.

Haku on avoinna kaikille taidealan ammattilaisille 31.3.2019 saakka.

Lisätiedot ja hakulomake

Esitykset valitsee Jurkan taiteellinen johtaja Tuomo Rämö yhdessä Jurkan toiminnanjohtaja Katri Kekäläisen kanssa. Päätöksiä vuoden 2020 osalta tehdään jo kevätkauden aikana, vuoden 2021 ehdotusten osalta joulukuun loppuun mennessä.

Lisätiedot ja kyselyt vain sähköpostitse tuomo.ramo(a)jurkka.fi. Puhelinkyselyihin emme valitettavasti voi vastata.


Tbilisi International Festival of Theatre, Program NEW | Deadline 15 April 2019

Program New this year returns with the main purpose to present the diversity of performing arts in Tbilisi (music, theatre, circus, dance and street art…)

Program NEW was presented to the Georgian audience as a part of International Program with an aim to attract new to international scene and emerging artists, to challenge the audience with different forms and disciples of contemporary arts and the same time to encourage artists from all around the world.
  
So, this is announcement for participation in program. Theatre, Circus, Dance, Street Art, Installation and Digital artists and their companies are invited to discover Georgia, meet the most magical audience and promote their work internationally!
 
We also would like to inform you that this year, the festival will announce special prizes for the companies:  
The Special Prize of  Georgian Theatre Critics Association and “Caucasian Business week” newspaper special Prize

The Deadline for call of applications - April 15, 2019  

The program is based on selection;  
The organizers will select productions of official invitations and a certain number of productions as fringe productions, for which applicants can bring their productions at their own expense.
   
Selected performances will be announced by e-mail not later than April 25, 2019
 
For selected participants festival provides following:

 • Venue and technical support
 • General publicity
 • Accommodation during the stay
 • Airport transfers
 • Per-diems (25 USD per person per day)

Please take into consideration following points:

 • The set-up day and performance day will be appointed by the festival and it varies from 2 to 3 days, accommodation is set accordingly;
 • TBS international does not cover your travel costs and does not provide an artistic fee.  

How to apply:

 • We receive online application forms only.
 • Please send filled application form together full DVD record of performance on vimeo and the requested appendixes to: new(a)tbilisiinternational.com (Download The Application Form)

Tinatin Kalatozishvili, International Program “NEW” Coordinator
TBILISI INTERNATIONAL FESTIVAL OF THEATRE
8 Marjanishvili Street  | Tbilisi 0102, Georgia
Tel: + 995 322 95 35 82, Cell: +995 597 51 07 57
new(a)tbilisiinterantional.com www.tbilisiinternational.com

TYÖPAIKKOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Turun Kaupunginteatteri etsii musikaaliartisteja | Haku 1.3.2019 mennessä

Hae mukaan musikaaliin, joka nähdään syksyllä 2020 Turun Kaupunginteatterissa!

Turun Kaupunginteatteri etsii syksyn 2020 musikaalin ensembleen eri-ikäisiä ammattiesiintyjiä, jotka osaavat laulaa, tanssia ja mielellään myös soittaa jotain instrumenttia. Harjoitukset alkavat keväällä 2020 ja ensi-ilta on syyskuussa 2020.

Hakemusten perusteella osa kutsutaan koe-esiintymiseen, joka järjestetään Turun Kaupunginteatterissa sunnuntaina 10.3.2019. Lähetä kuvallasi ja yhteystiedoillasi varustettu CV (maks. A4) sekä minuutin pituinen laulunäyte pe 1.3.2019 klo 12 mennessä.

Palauta hakemuksesi tänne


Korkeakouluharjoittelija Taideyliopiston Teatterikorkeakouluun | Haku 6.3.2019 mennessä

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu on esittävien taiteiden uudistaja, joka tarjoaa koulutusta kandidaatin tutkinnosta tohtoritasolle. Meiltä voi valmistua valo- tai äänisuunnittelijaksi, tanssijaksi, koreografiksi, teatteri- tai tanssialan pedagogiksi, näyttelijäksi, ohjaajaksi, dramaturgiksi tai esitystaitelijaksi.

Haemme korkeakouluharjoittelijaa avustamaan opiskelijavalintaprosessissa. Teatterikorkeakoulussa valintakokeet toteutetaan kaikissa koulutusohjelmissa monivaiheisina. Harjoittelija osallistuu valintakokeiden ennakkosuunnitteluun ja käytännön järjestelyihin niiden aikana ja toimii opintojen koordinoinnin ryhmässä.

Harjoittelijalta odotetaan soveltuvia korkeakouluopintoja ja kiinnostusta esittäviä taiteita kohtaan. Lisäksi edellytetään hyviä koordinointitaitoja, kykyä sietää muuttuvia tilanteita sekä palvelualttiutta. Toivomme myös sujuvaa kirjallista ilmaisua. Ruotsin kielen taito katsotaan eduksi. Työvälineitä ovat normaalit toimisto-ohjelmistot.

Tarjoamme mielenkiintoisen työympäristön ja mahdollisuuden tutustua yhteen keskeiseen osa-alueeseen Teatterikorkeakoulun toiminnassa. Työ saattaa sisältää myös ilta- ja viikonlopputyötä.

Ajankohta ja kesto: 15.3.-15.6.2019 (3 kk)
Työn luonne: Kokoaikatyö
Palkka: 1200,89 ¤ / kk
Sijainti: Pääkaupunkiseutu

Jos kiinnostuit paikasta, lähetä hakemuksesi ja ansioluettelosi osoitteeseen sanna.suonsyrja(a)uniarts.fi viimeistään keskiviikkona 6.3.2019. Harjoittelun alkamisajankohdasta voidaan neuvotella.

Lisätiedot: sanna.suonsyrja(a)uniarts.fi tai 0400 792175.

Lue lisää


Rauman Kaupunginteatteri hakee kuiskaaja-järjestäjää| Haku 8.3.2019 mennessä

Rauman Kaupunginteatteri hakee palvelukseensa kuiskaaja-järjestäjää. Tehtävän hoitaminen edellyttää erinomaista tilannetajua, järjestelmällisyyttä ja kykyä itsenäiseen työskentelyyn. Toivomme, että sinulla on kokemusta teatterissa työskentelystä ja erittäin positiivinen asenne.

Yhteystiedot Teatterisihteeri Henna Junnila, 044 7769903, henna.junnila(a)raumanteatteri.fi

Työ alkaa tai sopimuksen mukaan
Työaika kokoaikatyö
Työn kesto yli 12 kuukautta

Haku päättyy 08.03.2019 klo 16:00

Jätä hakemus Hakemukset osoitteella:, Rauman Kaupunginteatteri , Alfredinkatu 2, 26100 RAUMA, tai hakemukset(a)raumanteatteri.fi

Lue ilmoitus duunitorin verkkosivuilta


Red Nose Company hakee teatterisihteeriä | Haku 13.3.2019 mennessä

Red Nose Company on helsinkiläinen teatteriryhmä, josta on kasvanut yksi maamme kysytyimmistä kiertueteattereista. Teemme yhteistyötä mm. Kansallisteatterin, Tampereen Työväen Teatterin ja Turun Kaupunginteatterin kanssa. Toimimme myös ruohonjuuritasolla palvelutaloissa ja kouluissa, ja rakennamme kansainvälistä kiertuetoimintaa.  

Etsimme tiimiimme jäsentä, jolle on tärkeää työkaverien keskinäinen kannustus, ongelmien ratkaisu yhdessä ja onnistumisista iloitseminen. Teatterimme on jatkuvassa kasvussa, mikä edellyttää kärsivällisyyttä ja positiivista suhtautumista muutokseen. Olet enemmän tiimipelaaja kuin yksinahkeroiva.

Tarjoamme monipuolisen tehtäväkentän ja innostuneen ilmapiirin. Pääset verkostoitumaan laajasti teatterikentällä ja kehittymään työympäristön mukana. 

Lue tarkemmat tiedot työstä ja sen tehtävistä 

Red Nose Companylla on viihtyisä toimisto Suvilahdessa (Sörnäisten Rantatie 22) hyvien kulkuyhteyksien päässä. Työ tehdään lähinnä toimistolla tiiviissä yhteistyössä tuotantopäällikön kanssa, mutta etätöitä voi tehdä noin 1 pvä/vko. 

Työ alkaa välittömästi tai sopimuksen mukaan. Olethan yhteydessä heti, sillä täytämme paikan, kun sopiva henkilö löytyy.   Kuitenkin viimeinen hakemusten vastaanottopäivä on 13.3.2019.

Työpaikka on kokopäiväinen ja vakituinen. 6 kk koeaika. 

Tiedustelut ja vapaamuotoiset hakemukset palkkatoiveineen: 
tuotantopäällikkö Niina Bergius, 044-235 4774, niina.bergius(a)rednose.fi

www.rednose.fi 
www.facebook.com/rednosecompany.fi


Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu hakee tanssipedagogiikan lehtoria | Haku 15.3.2019

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu hakee tanssipedagogiikan lehtoria (100 %) viisivuotiselle toimikaudelle alkaen 1.8.2019.

Tanssipedagogiikan lehtori vastaa omalta osaltaan opetuksesta tanssinopettajan maisteriohjelmassa. Lehtori suunnittelee, kehittää ja arvioi opetusta voimassaolevien tutkintovaatimusten / opetussuunnitelman mukaisesti. Hän osallistuu maisteriohjelman opetuksen suunnitteluun ja kehittämiseen yhdessä muiden koulutusohjelmien ja niiden henkilöstön kanssa. Lehtori ohjaa ja tarkastaa opinnäytteitä, vastaa opetusharjoittelun järjestämisestä ja ohjaamisesta sekä osallistuu maisteriohjelman valintakokeiden suunnitteluun ja raatityöskentelyyn. Lehtori on mukana Teatterikorkeakoulun hallinto- ja toimielimissä ja osallistuu Taideyliopiston kehittämiseen. Lehtori seuraa aktiivisesti tanssitaiteen ja -pedagogiikan kenttää ja alan tutkimusta sekä osallistuu yhteiskunnalliseen ja kansainväliseen vuorovaikutukseen.

Lue lisää hakemisesta ja kelpoisuusvaatimuksista

Asiakirjat pyydetään lähettämään yhtenä PDF-tiedostona viimeistään 15.3.2019 Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun kirjaamoon, teak.kirjaamo(a)uniarts.fi.

Lisätietoja

Tehtävän sisällöstä: Eeva Anttila, tanssinopettajan maisteriohjelman johtaja eeva.anttila(a)uniarts.fi, 040 585 8415
Hakumenettelystä: Jyri Pulkkinen, va. henkilöstöpäällikkö,  jyri.pulkkinen(a)uniarts.fi, 050 572 2058


Joensuun kaupunginteatteri etsii puvustonhoitajaa | Haku 22.3.2019 mennessä

Etsimme puvustonhoitajaa Joensuun kaupunginteatteriin – oletko se Sinä?

Pääasiallisina työtehtävinä ovat:

 • Puvuston henkilökunnan lähiesimiehenä toimiminen
 • Puvuston työaikasuunnittelu  yhdessä käyttöpäällikön kanssa
 • Puvuston toiminnan organisointi
 • Kaksi pukusuunnittelua  vuodessa itsenäisesti tai yhdessä työryhmän kanssa
 • Puvuston tarvikehankinnat annetun talousarvion puitteissa

Lue lisää hakemisesta ja tehtävän edellyttämästä osaamisesta

Työsuhde on toistaiseksi voimassa oleva ja alkaa 1.8.2019. Työsopimuksessa noudatettava koeaika on 6 kuukautta.

Lähetä vapaamuotoinen hakemus ja CV osoitteeseen teatteri(a)joensuu.fi viimeistään 22.3.2019. Merkitse aihekenttään ”Puvustonhoitaja”.

Lue lisää teatteristamme

Lisätiedusteluihin vastaa käyttöpäällikkö Marko Pölönen, marko.polonen(a)joensuu.fi
tai talous- ja hallintopäällikkö Leena Kinanen, leena.kinanen(a)joensuu.fi

MUITA ILMOITUKSIA

Tampereen Filkkareilla teatteriaiheisia elokuvia

Tampereen Elokuvajuhlilla eli Filkkareilla on teatteriaiheisten lyhytelokuvien näytös Arkistojen aarteet: Thalian monet kasvot valkokankailla ja kuvaputkilla. Useita lyhäreitä sisältävä näytös esitetään to 7.3.2019 klo 12 ja la 9.3.2019 klo 14  Arthouse Cinema Niagarassa. Liput 9 euroa.

Lisäksi tärppi teatteri-ihmisille on Harry Roeck Hansenin ohjaama, Minna Canthin näytelmään perustuva mykkäelokuva Murtovarkaus (1926). Murtovarkaus esitetään Tampereen tuomiokirkossa urkuri Esa Toivolan säestämänä. Murtovarkaus esitetään kansainvälisenä naistenpäivänä pe 8.3.2019 klo 19. Tämä tapahtuma on ilmainen.

tamperefilmfestival.fi


Uusi julkaisu: Oot kaikki mulle – 15 laulua Anna-Leena Härkösen runoihin

Kouvolan Teatterin näyttelijä Veli-Matti Karén julkaisee 8.3.2019 uuden laulukirjan Oot kaikki mulle – 15 laulua Anna-Leena Härkösen runoihin.  

Kirjan lauluja on kuultu parissa Teatterilauluillassa; Vaarallista elämää – tarinoita rakastumisista (2004) ja Balladeja ja Paljastuksia (2017) Kouvolan Teatterin klubilla.  

Kaikki sävellykset ovat Veli-Matti Karénin kynästä ja sanoitukset Anna-Leena Härkösen kirjoista Jos joku kysyis multa ja Vääränlainen mies. Pianosovituksista vastaa Jyrki Tenni ja kirjan ulkoasusta Nunnu Halmetoja.  

Laulut ovat syntyneet vuosina 2002-2018 tarpeesta saada uusia, voimakkaita tulkintoja teatterilavoille.

Kirjanjulkistamistapahtumaa vietetään kahvila Papulaarissa naistenpäivänä 8.3.2019 klo 17-18, jossa lauluja tulkitsevat Tanja Varha ja Veli-Matti Karén Jyrki Tennin säestyksellä. Kini Laine haastattelee.

Kirjaa on saatavissa Kouvolan Teatterilta ja netistä osoitteesta pianokurssit.fi.

Yhteydenotto: veli-matti.karen(a)kolumbus.fi, 050 5970602


Podcasteja: Minna Sirnön Puhetta taiteesta ja taidepolitiikasta ja Uniarts Helsinki

Kuuntele Minna Sirnön Puhetta taiteesta ja taidepolitiikasta -podcast

Kuuntele Uniarts Helsinki Podcast

Lisää podcasteja löydät TINFOn listalta www.tinfo.fi/fi/Podcasteja

Vinkkaa meille kiinnostavat podcastit ja blogit: tinfo(a)tinfo.fi


twitter.com/tinfotweets

TINFO julkaisee ajankohtaisista teatterialan tapahtumista uutiskirjeen kerran viikossa.
Voit tilata TINFO-tiedotteet sähköpostiisi tästä.

Aiemmin ilmestyneet TINFO-tiedotteet.