18.08.2021

Saara Turunen

Tavallisuuden aave teatteriin Saksassa 

Saara Turusen teksti ja ohjaus tulee ensi-iltaan 11.9.2021 Schauspielhaus Bochumissa. Kansainvälisesti tunnetulle tekijälle tämä on ensimmäinen kerta saksalaisessa teatterissa.  
 
Saara Turusen kirjoittama ja ohjaama Tavallisuuden aave saa ensi-iltansa Schauspielhaus Bochumissa 11.9.2021 nimellä Das Gespenst der Normalität. Turusen lisäksi teoksen taiteellinen suunnittelijaryhmä on valosuunnittelijaa lukuunottamatta sama, joka loihti tekstin kantaesityksen Helsingissä Q-teatteriin kevättalvella 2016. Suomalaisten lisäksi Bochumin nk. remake-ensi-iltaa ovat tekemässä teatterin dramaturgi Dorothea Neweling ja viisi näyttelijää. Näytelmän on saksantanut Stefan Moster
 
Schauspielhaus Bochumissa alkava esitysjakso tuo Saara Turusen luoman teatteriestetiikan lähelle keskieurooppalaisia yleisöjä. Turusen ja toiminnanjohtaja-tuottaja Heidi Backströmin muodostama Turunen Company tavoittelee Bochumin-esityksellä jalansijaa saksalaisissa ja saksankielisen Euroopan teattereissa ja festivaaleilla. Teatteri on aikatauluttanut syksyn kalenteriin ensi-illan lisäksi kuusi muuta esityskertaa. 
 
Saara Turusen tekstin esitysoikeuksia saksankielisessä maailmassa valvoo S. Fischer Verlag, kirjailijan näytelmien agentuuri Suomessa on Nordic Drama Corner. Turusen neljää näytelmää, Puputyttö, Broken Heart Story, Tavallisuuden aave ja Medusan huone on käännetty yhteensä 15 kielelle, kaikki ovat saatavana saksaksi. Teoksia on esitetty lukuisissa maissa Euroopassa, mutta lisäksi esimerkiksi Argentiinassa ja Meksikossa. Schauspielhaus Bochumin ensi-ilta on Turuselle ensimmäinen saksalaisessa teatterissa.  
 
Yhteys Bochumiin syntyi entuudestaan tuttujen Johan Simonsin ja Jeroen Versteelen kautta, jotka työskentelivät Münchener Kammerspielessä Kristian Smedsin ohjauksen kantaesityksen aikaan 2012. Turunen oli Versteelen dramaturginen työpari Rikoksesta ja rangaistuksesta inspiraation saaneessa teoksessa. Simons puolestaan johtaa nykyisin juuri Schauspielhaus Bochumia.  
 
Turunen Company on mukana Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) LUO-kehittämishankkeessa, jota opetus- ja kulttuuriministeriö tukee erityisavustuksella ja jossa mentoroijana toimii TINFO. LUO-hankkeen puitteissa Turunen Company konseptoi Saara Turusen teatteriestetiikan, joka on nähty Tavallisuuden aaveessa ja sen jälkeen kantaesityksen saaneessa Medusan huoneessa ja johon tulee perustumaan myös kolmas esitys, päättäen nk. talotrilogian, viitaten teosten yhtenäiseen visuaalisuuteen. Turunen Companyn teokset saavat kansainvälisen ostajayleisön huomion myös Performing HEL -katselmuksessa 2.-5.9.2021. 
 
 
TINFO / Sari Havukainen, 18.8.2021 
 
Schauspielhaus Bochum

  

Kuvat: Saara Turunen ja Hans Jürgen Landes

 


Aiheesta myös:

Saara Turusta filippiiniläisittäin

Sinua voisi kiinnostaa

Kansainvälisyys Näytelmät Kirjailijat Kääntäjät