24.01.2019

TINFO-tiedote 3 / 24.1.2019

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Kotkan rajut leikkaussuunnitelmat
Negatiivinen kierre on selvä, lomautukset leikkaavat henkilötyövuosia, joiden pohjalta valtionosuutta maksetaan.

TINFO PALVELEE

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

KURSSEJA JA KOULUTUSTA

TYÖPAIKKOJA

MUITA ILMOITUKSIA

twitter.com/tinfotweets

Tilaa TINFO-tiedote sähköpostiisi

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

Kotkan rajut leikkaussuunnitelmat

Kotkan kaupunginteatteria uhkaavat melkoiset leikkaukset, jos kaupungin talouden tasapainottamisohjelman korjausliikkeet toteutetaan esityksen mukaisesti. Suunniteltu leikkausohjelma uhkaa viedä teatterilta 150 000 euroa – 50 000 euroa per vuosi kolmivuotiskautena 2020-2022.

Valtuustolta tuli ennen joulua ukaasia ryhtyä tasapainotusohjelmaan, jota ryhdytään toimeenpanemaan heti.    .

Nyt kaupunginjohtajan esitys on kaupunginhallituksen pöydällä. Peliä ei ole vielä menetetty. Seuraavan kerran asiaa käsitellään 4.2.2019.

Kaupunkilaisia on ihmetyttänyt korjausliikkeiden rajuus ja nopea tahti. Kaupunginteatterin kaltaisessa taidelaitoksessa suunnittelujänne on pitkä, sopimukset ulottuvat vuodelle 2020 ja vuoden 2019 suunnitelmat on laadittu kaupungin antaman talousarvion pohjalta.

Instituutiolaiva ei käänny riuhtaisten. Ellei sitten pistetä taloa kiinni, henkilökuntaa lomille. Negatiivinen kierre on selvä, lomautukset leikkaavat henkilötyövuosia, joiden pohjalta valtionosuutta maksetaan. Teatteri toivookin leikkausten kohtuullistamista.                                                                 

Ekokriisin ajan vapaa yhteenliittymä kutsuu

Tärkeätä, että Esitystaiteen seuran viimesyksyinen kokoontuminen saa jatkoa. Tärkeätä, että taiteilijalähtöiset erilaiset yhteisöt, taideaktiivit ja aktivistit liikehtivät ja kutsuvat koolle 16.3.2019 Helsingissä Stoassa järjestettävään tapahtumaan. Jään odottamaan lisätietoja, seuraamme, jaamme.

Koollekutsujia vertais- ja verkostoitumistapahtumaan ovat Pois poteroista -liike, Nuoren Voiman Liitto, Kiila, Nynnyt, Esitystaiteen seura, Euphoria Borealis, Museum of Impossible Forms, Pixelache ja Catalysti. Tässä on mukana ihmisiä, joiden taidetoiminta, taidepoliittiset näkemykset ja teot kiinnostavat – erityisesti nyt kun taide- ja taiteilijapolitiikkaa suunnitellaan uusiksi.

Tapahtuman agendaan on mahdollisuus vaikuttaa vastaamalla kyselyyn.
 

Reshape kutsuu muotoilemaan vaihtoehtoisia yhteistyömalleja

Taide- ja taiteilijalähtöistä uutta politiikkaa rakentaa myös eurooppalainen Reshape-verkosto, joka kutsuu taide- ja kulttuurityön tekijöitä kehittämään uusia yhteistyömuotoja ja uusia tapoja olla yhteydessä yleisöihin. Tällainen verkostoituminen ja ohjelma ovat mahdollisuus. Nimensä mukaisesti tässä ollaan muovaamassa taidekäytäntöjä uusille urille, kuvittelemassa nykyisyyttä toisenlaisiin tulevaisuuksiin.

Kiinnostavina teemoina ovat taide ja kansalaisuus, reilun hallinnon mallit, joissa avoimuus ja inkluusio toteutuvat, taiteen arvo yhteiskunnan kudoksena, solidaarisuusrahoitus, sekä transnationaalit ja postnationaalit taidekäytännöt. Kaikesta tästä uudesta kerätään tietoa yhteen, keskustellaan yhteisessä foorumissa Puolan Lublinissa huhtikuussa ja konferenssissa tehdään uusia ehdotuksia, strategioita ja työkaluja, valmistellaan julkaisuja. Reshapella on selkeä aikataulu ja toimintasuunnitelma.

Sellainen kutina, että tähän toimintaan pitäisi löytyä meiltä Suomesta osallistujia. Osallistumista on jo sekin, että jakaa omat tietonsa tai osallistuu Lublinin-tapaamiseen tai alkaa uudelleenmuovailijaksi. Mukaan!

Syvätarkoista havainnoista nykyklassikoksi

Veikko Nuutisen näytelmästä Pasi Was Here on tullut nykyklassikko. KOMin kantaesityksen jälkeen se esitettiin Tampereen Työväen Teatterissa ja nyt Lahden kaupunginteatterissa. Tekstistä avautuu monenlaisia tulkintoja, tunnemaastoltaan erilaisia, etäännytyksestä myötätuntoon. 

Nuutisen teksti havainnoi tarkasti, miten yhteiskuntaluokat edelleen erottavat. Kaikki eivät ole voittajia. Päiväkodin tai peruskoulun yhteiset kokemukset eivät kuro umpeen railoja, jotka syntyvät vanhempien ja kodin kautta. Pasi Was Here -näytelmässä sukupuolentutkija-yksinhuoltajaäidin pojasta tulee päiväkodin suvereeni kunkku ja akateemisesti koulutettu punavuorelainen, ja työläiskodin kasvatti, täynnä iloa ja mielikuvitusta oleva Pasi päätyy itsemurhaan. Luoti on se, joka kaihertaa voittajaa ja pakottaa itsetutkiskeluun.

Näin kirjoittaessani olen päässyt vasta yhteen Pasi Was Here -näytelmän ulottuvuuksista. Teksti aukeaa muistamisen ja unohtamisen, havaitsematta jättämisen, oman sokeuden, syyllisyyden ja vierauden kudokseksi. Samalla se sykkii lapsen näkökulmasta aukeavia tapahtumia. Se on täynnä lapsen halua kuulua joukkoon, olla tavis.

Lahden Pasi Was Here -esityksen luoti sattuu meissäkin. Nostalgian, menneen maailman ja kadonneen yhteisyyden kipeys ja syyllisyys ei jätä kylmäksi. Hienoa olla mukana esityksessä, joka sytyttää yleisönsä elämään ja aistimaan osana esityskudosta. Hienoa näyttelijäntyötä. Teemu Palosaari (Hemmo), Jarkko Miettinen (Pasi), Liisa Vuori (Turnajaiskeppi, Lapsi tarhassa, Normijätkä, Hemmon äiti, Sarah Young) Tapani Kalliomäki (kaikki ne uskomattomat hahmot Pillukka-Pallukka-Pollukka, Normityttö, Normiäijä, Laktoosilerssi…) me nauramme ja itkemme mukana. Satu Linnapuomin ohjaus nostaa esiin herkkyyden, kipeyden ja surun kerrostumia, joita nostalgiatrippi kasarilapsuuteen Savonlinnan Kellarpellossa pitää sisällään Esitys elää myös oivaltavassa visuaalisuudessaan (Tiina Hauta-aho) ja ääni- ja valomaailmassaan (Jouni Nykopp, Tatu Virtamo).


Kotiin, kotiin

Miten tuska puhuu? Miten suru? Vieraus? Syyllisyys? Kaipaus? Mitä ei voi sanoin ilmaista, sen ilmaisee ensemblen raivokas virrenveisuu, miltei spastiset liikkeet, Pekko Käpin jouhikko ja Moe Mustafan mustavalkoiset videot, heilimöivät pellot, talot.

Tampereen Teatterin Pakolaiset on ankara esitys, ja juuri siitä pidin. Tämä esityksellinen ele ei vähällä päästä. Se ei kosiskele. Se ei selittele eikä tarjoa itseään. Vapaaehtoisen maanpaon ja pakolaisuuden valinnutta ei menneisyys jätä vainoamasta. Vieras on vieras. Eivätkä valheet ja petos päästä otteestaan. Kuolemako vain armahtaa.


Kuka saa määrätä ja millaisin säännöin

Totem-teatteri kulkee omia nykyteatteripolkujaan anarkististisella tatsilla. Totemissa ei tyydytä esittämään lapsille varmoja klassikko- ja suosikkikirjanakkeja. Lammassaaressa – komedia käyttäytymissäännöistä menee perimmäisten yhteiskunnallis-poliittis-filosofisten kysymysten äärelle sääntöjen, kieltojen, vapauksien ja vallan vyyhtiin. Pojan ja isän kesälomaviikko Lammassaaressa on se case, josta käsin sääntöjen oikeutusta ryhdytään pohdiskelemaan. Esityksessä korostuu kerronnallisuus, lukuteatteri on kuin tarinankerrontaa, joka sitten ryöpsähtää tapahtumiksi.

Vuoden ohjaukset

Nachtkritikissä äänestetään Theatertreffenin Vuoden ohjaus -ehdokkaista.

48 teosta ehdolla. Kiintoisaa on tätä listaa katsella. Naisohjaajia vajaa kolmannes karkean laskelmani mukaan. Millaiset ovat eri alueellisten teatteritodellisuuksien suhteet? Missä menee muoti ja trendit? Vieno toive: josko joitain näitä olisi mahdollisuus nähdä Suomessa. Onko liikaa toivottu?
 

Tämän(kin) esityksen haluaisin nähdä

Tämän haluaisin kokea. Volksbühnella on juuri saanut ensi-iltansa Susanne Kennedyn ja kuvataiteilija Markus Selgin esitysinstallaatio Coming Society. Kuvia ja klippejä katsomalla tuntuu siltä kuin astuisit unimaailmaan, epätodelliseen psykedeelisiin tiloihin, kuvataiteen historian merkkiteoksiin tai fraktaaleihin. Simulaatiota.


Aiemmat Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnät

twitter.com/tinfotweets

TINFO PALVELEE

TINFOn tilastojuna puksuttaa täyttä vauhtia

Teatteritilastoista terveisiä:
 
Palkkatilastot 2018 ovat valmistumassa ja ne julkaistaan helmikuun alussa.

Teattereiden syksyn 2018 ohjelmistokorttien kerääminen on kiivaimmillaan. Toivomme niiden palauttamista täytettynä viimeistään 31.1.2019 mennessä.

Helmikuussa alamme kerätä freelancepalkkatilastoja ja maalis-huhtikuussa talous- ja henkilöstötilastoja.  

Tilasto-ohjeita ja -kriteereitä on osin tarkennettu ja muotoiltu uusiksi, saamme ne pian lähetettyä teattereille tiedoksi.

Teatteritilastot 2018 -kirja julkaistaan kesäkuussa.

Kiitos kaikille omia tilastojaan toimittaville!

TINFO / Tilastonlaatija Piia Volmari, piia.volmari(a)tinfo.fi, +358 50 353 6588

www.tinfo.fi/tilastot 


Valta, vastuu ja vinoutumat -kysely sulkeutuu 31.1.2019. Ole mukana!

Valta, vastuu, vinoutumat – kysely tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumisesta esittävien taiteiden alalla.

Kyselyyn toivomme vastauksia kaikilta teatterin, tanssin ja sirkuksen parissa työskenteleviltä. Kysely on auki 15.11.2018-31.1.2019.

Kysymykset voi valita vastattavakseen suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

Näitä asioita selvitämme

 • Kohdellaanko jokaista tasa-arvoisesti ja oikeudenmukaisesti riippumatta sukupuolesta, iästä, seksuaalisesta suuntautumisesta, äidinkielestä, ulkonäöstä, taustassa tai muusta henkilökohtaisesta ominaisuudesta?
 • Minkälaista ja miten paljon esiintyy syrjintää, häirintää, kiusaamista, epäasiallista käyttäytymistä, yliolkaista tai vähättelevää suhtautumista työkumppaneiden tai johdon taholta?
 • Miten paljon joutuu kohtaamaan sukupuoli- ja muita stereotypioita – kaikenlaisia kaavamaisia oletuksia? 
 • Toiminko minä, toimiiko työkumppani, toimiiko esimies/johtaja yhdenvertaisesti ja tasapuolisesti?  Miten toimin tilanteissa, joissa tasa-arvoa tai yhdenvertaisuutta loukataan? Puutunko, olenko huomaamatta vai hiljaa?

Tällä kyselyllä selvitämme alalla vallitsevan tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden nykytilaa. Jotta vinoutumat ja vääristymät saadaan korjatuksi, tarvitaan tietoa siitä, miten teatterin, tanssin ja sirkuksen alalla erilaisissa asemissa ja työtehtävissä toimivien tasa-arvo ja yhdenvertaisuus toteutuvat työn arjessa ja käytännöissä.  

Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo ovat yhteisiä asioita

Emme tee kyselyä vain kyselyn vuoksi. Teemme julkaisun, nostamme kyselyn tulokset esiin seminaareissa, keskusteluissa ja kirjoituksissa. Tuotamme yhdessä toimenpide-ehdotuksia ja -suosituksia, joilla rakennetaan nykyistä yhdenvertaisempaa ja tasa-arvoisempaa työtä. Seuraamme toimenpiteiden vaikuttavuutta. 

Yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistäminen on (itse)kriittistä hereillä oloa ja valppautta, jatkuva prosessi.

Kyselyssä yhteistyökumppaneita ovat Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) rinnalla Centralförbundet för Finlands Svenska Teaterorganisationer (CEFISTO), Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto (Teme), Suomen Näyttelijäliitto, Suomen näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat (Sunklo), Teatterikeskus, Suomen Teatterit (STEFI), Globe Art Point sekä Tanssin tiedotuskeskus ja Sirkuksen tiedotuskeskus.

Tule mukaan tekemään asioita näkyviksi työpaikoilla vastaamalla tähän kyselyyn!

https://www.webropolsurveys.com/S/68DC97C09C920EC5.par


Kyselyä koskevat tiedustelut:

TINFO / tutkimus- ja hallintokoordinaattori Mikko Karvinen, mikko(a)tinfo.fi tai                                                 
TINFO / johtaja Hanna Helavuori, hanna(a)tinfo.fi

UUTISIA

Thalia-juhlassa jaetaan 16 palkintoa

Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliitto ja muut alan yhteisöt toivottavat teatteriväen tervetulleeksi yhteiseen illanviettoon, Thalia-juhlaan Teatteri Viiruksessa maanantaina 11.3.2019. Illan aikana palkitaan vuonna 2018 teatterialalla ansioituneita tekijöitä.

Viiruksen ovet avautuvat kello 18.00 ja ohjelma käynnistyy kello 19.00. Tänä vuonna palkintoja jakavia järjestöjä on mukana kaiken kaikkiaan 11 ja palkintoja jaetaan huimat 16 kappaletta.

Juhlassa jaetaan seuraavat palkinnot:

Illusion-palkinto (Lavastus- ja pukusuunnittelijat LP)
Kiitos kotimaisesta näytelmästä (Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat SUNKLO)
Lasten- ja nuortenteatteri-palkinto (Suomen Teatterit ry sekä (Suomen Assitej)
Silmänkääntäjä-palkinto (TINFO)
Sirkuksen lumo -palkinto (Sirkuksen tiedotuskeskus)
Tanssin ja sirkuksen mainetekopalkinto (Suomen tanssi- ja sirkustaiteilijat STST)
Thalia-palkinto (TINFO)
TINFO-palkinto (TINFO)
Valosäde -palkinto (Suomen valo-, ääni- ja videosuunnittelijat SVÄV)
Videosäde -palkinto (Suomen valo-, ääni- ja videosuunnittelijat SVÄV)
Voimavara-palkinto (Teatterialan Ammattilaiset TAM)
Vuoden teatteri (Suomen Teatterit ry)
Vuoden teatterinäyttelijä (Suomen Näyttelijäliitto - Finlands Skådespelarförbund)
Vuoden teatteriteko (Teatterikeskus)
Yhteisvoima-palkinto (Teatterialan Ammattilaiset TAM)
Äänisäde -palkinto (Suomen valo-, ääni- ja videosuunnittelijat SVÄV)

Tapahtuma on pääsymaksuton, mutta siihen ilmoittaudutaan ennakkoon osoitteessa: https://goo.gl/forms/zXHrLrRDW9Y0Jwac2

Huomioithan, että paikkoja riittää vain 150:lle ensiksi ilmoittautuneelle.

Lisätietoa ja tuoreimmat uutiset tapahtumasta löydät Keskusliiton verkkosivuilta www.teatterijarjestojenkeskusliitto.fi/thalia2019 tai Facebookista

Thalia-juhlaa koskevat tiedustelut:

Sihteeri Miska Repo
sihteeri(a)teatterijarjestojenkeskusliitto.fi

Thalia-juhlassa jaettavien palkintojen viestintäyhteistyössä on TINFO. 

Lue lisää alan palkinnoista

Thalia-galan 2019 | 11.3.2019, Helsingfors


Riihimäen Teatterin uudeksi taiteelliseksi johtajaksi valittu Olka Horila

Riihimäen Teatterin hallitus päätti kiinnittää ohjaaja Olka Horilan syksystä 2019 alkaen Riihimäen Teatterin uudeksi taiteelliseksi johtajaksi. Nykyisen taiteellisen johtajan määräaikainen sopimus päättyy syksyllä 2019.
 
Horila (*1972) on Raumalta lähtöisin oleva, Pohjois-Helsingissä asuva ohjaaja, jolle junailu pääradan varrella on tullut tutuksi työn kautta. Hän on viime vuosina ohjannut mm. Kansallisteatteriin, Hämeenlinnan teatteriin, Lahden kaupunginteatteriin, Teatteri Hevosenkenkään, sekä Meri-Oulun ja Rauman kesäteattereihin. Tällä hetkellä hän ohjaa esitystä Oulun teatteriin. Muutama vuosi sitten Riihimäen teatterissa nähtiin hänen ohjauksensa Operaatio Prinsessa.
 
Riihimäelle Horila haluaa etsiä ohjelmistoa, joka löytää yleisönsä. "Teatteri on yleisölaji. Teatteria ei voi tehdä, jos kukaan ei katso. Haluan että Riihimäkeläiset löytävät samaistuttavia aiheita ja tunteita esityksistämme. Ja haluavat tulla katsomoomme.". Hän haluaa että kaikille ihmisryhmille on omat tärppinsä lapsista vanhuksiin, sekä aikeina on kehittää erilaisia yhteistyökuvioita Riihimäen muiden toimijoiden kanssa." Riihimäen ylpeyden, Nuorisoteatterin suuntaan on jo avattu keskusteluja. Myös teatterin kaksi omaa ensi-iltaa syksylle 2019 on jo suunnitteilla.” Horila kertoo
Ohjaajana Olka Horila on kiinnostunut ihmisestä heikkouksineen. Horila katsoo ihmistä lempeästi, hyväksyvästi ja aina huumorin kautta. "Kipeätkin aiheet ja tilanteet ansaitsevat naurua. Huumorintaju pitää ihmislajin hengissä", Horila nauraa.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Ohjaaja Olka Horila, 040 070 7706
Toimitusjohtaja Simo Jokinen, 050 368 4914


Aino Kivi Myllyteatterin taiteelliseksi johtajaksi  

Myllyteatterin taiteellisena johtajana aloittaa tammikuussa 2019 Aino Kivi. Kivi on teatteriohjaaja, dramaturgi ja kirjailija, jonka viimeaikaisia töitä ovat muun muassa dramatisointi ja ohjaus Sofi Oksasen Stalinin lehmät -romaanista Joensuun kaupunginteatterissa sekä Aleksis ja Kivi -podcast Ylellä. Hänen esikoisromaaninsa Maailman kaunein tyttö ilmestyi 2016 Into Kustannukselta.
 
”Myllyteatteri on tunnettu eurooppalaisen fyysisen teatterin perinteeseen kiinnittyvistä esityksistä, joissa teatteri, tanssi ja sirkus kohtaavat. Haluan jatkaa tätä tutkimusmatkaa”, Kivi kuvailee päämääriään.
 
Uudet tuulet puhaltavat sillä samoihin aikoihin johtajan kanssa on vaihtunut myös Myllyteatterin tuottaja: tamperelainen Leo Van Aerschot on aloittanut työssään vuoden 2019 alusta.
 
Vuoden 2019 Myllyteatterin päätuotanto on teatteriohjaaja Kaisa-Liisa Logrénin ja näytelmäkirjailija Niina Miettisen Viisi tapaa olla vapaa. Esitys on fragmentaarinen kavalkadi hetkiä arjesta, vapaudesta ja rituaaleista. Se saa ensi-iltansa joulukuussa 2019 Kanneltalossa Helsingissä.
 
Myllyteatteri on vuonna 2003 Helsingissä perustettu ammattiteatteriryhmä. Toiminnan ytimessä on tutkiva ja uusia muotoja luova henki, moniaineksinen ja materiaalinen esityskieli, suuret työryhmät ja kansainvälisyys. Toimintansa aikana Myllyteatteri on tuottanut 18 tapahtumakokonaisuutta Suomessa ja ulkomailla. 15-vuotisjuhliaan juuri viettäneen Myllyteatterin taiteellisena johtajana toimi vuosina 2003-2018 Miira Sippola.
 
Lisätiedot ja tiedustelut:
Aino Kivi, 050 362 6085, kivenaino(a)gmail.com
Leo Van Aerschot, 0400 635 220

TAPAHTUMIA

Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/tapahtumia


Kulttuuri pelastaa – taide ja teatteri apuvälineenä aitoon yhteisöllisyyteen | 31.1.2019, Lappeenranta

Kulttuuritila Nuijamiehessä Lappeenrannassa järjestetään torstaina 31.1. 2019 klo 18-20 kaikille avoin ja maksuton keskustelutilaisuus, jonka aiheena on Kulttuuri pelastaa – taide ja teatteri apuvälineenä aitoon yhteisöllisyyteen.  

Tilaisuudessa pyritään tuomaan esille kulttuurin ja taiteen merkitys ihmisen hyvinvointiin ja mielenterveyteen. Tilaisuutta organisoivan Ossi Välimäen mukaan tapahtumassa tarkastellaan, kuinka kulttuurin avulla voidaan ennaltaehkäistä ja korjata yhteisön aiheuttamia ongelmia yksilöihin.  

Välimäen mielestä taide ja kulttuuri voivat esitellä, havainnollistaa ja kärjistää havaintoja maailmasta, jossa elämme ja ehdottaa toisenlaisia ratkaisuja. Saimaan Kriisikeskuksen johtaja Juho Heikka sanoo, että kulttuuriharrastuksella on myös yhteys hyvän elämän kokemuksiin ja pitkään ikään.  

Keskustelutilaisuudessa kuullaan Heikan ja elokuussa kaupunginteatterin johtajana aloittavan Iiris Rannion mietteitä käsiteltävistä teemoista. Keskustelussa panelisteina toimivat Riuttala, Ohjaamo Lappeenrannan Harry Kiianen, nuori kokemusasiantuntija Lotta Walldén sekä Nyyti ry:n psykologi Elina Marttinen, jonka väitöskirja käsittelee nuorten identiteetin muodostumista. Paikalla on myös kaupunginteatterin näyttelijöitä. Lisäksi tilaisuudessa on mahdollisuus osallistua arvontaan. 

Teemoihin pureutumisen lisäksi keskustelutilaisuus pohjustaa samalla kaupunginteatterissa 23.2.2019 ensi-iltansa saavaa Runar & Kyllikki -esitystä. Illan aikana nähdään myös maistiaisia esityksestä.

Kulttuuritila Nuijamies, tilaisuuden organisaattori, Ossi Välimäki, ossi.valimaki(a)gmail.com  

Lappeenrannan kaupunginteatteri, ohjaaja Sirpa Riuttala, 040 130 9159, sirpa.riuttala(a)lappeenranta.fi  

Saimaan Kriisikeskuksen johtaja, Juho Heikka, 050 5551 044, juho.heikka(a)saimaankriisikeskus.fi

Lue lisää


Seuraava näytös. Keskustelusarja tulevaisuudesta | Alkaen 3.2.2019, Helsinki

Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä toteutetaan uusi, pääsymaksuton keskustelusarja tulevaisuuden suurista kysymyksistä kiinnostuneille ihmisille.  

Kansallisteatterin päänäyttämöstä tulee kuluvana vuonna yleisölle avoimen, tulevaisuuden suuria kysymyksiä käsittelevän keskustelusarjan areena. Helmikuussa käynnistyvässä Seuraava Näytös -keskustelusarjassa kuullaan rohkeita kotimaisia ja kansainvälisiä asiantuntijapuheenvuoroja sekä vahvoja väitteitä tulevaisuutemme suunnista.

Huhtikuussa ja syksyllä 2019 keskusteluun nostetaan vuorostaan tekoälyn ja inhimillisyyden välinen suhde, omistamiseen ja arvoon liittyvät kysymykset sekä terveyden ja seksuaalisuuden tulevaisuus. Aiheita käsitellään laajasti tieteen, taiteen ja arkikokemusten näkökulmista, eikä keskusteluihin osallistuminen vaadi kuulijalta laajaa pohjatietoa tai paneutumista.

Työ on aikamme tärkein instituutio – ja nyt se muuttuu

Seuraava Näytös -keskustelusarjan ensimmäisessä tilaisuudessa pohditaan työn muutokseen ja tulevaisuuteen liittyviä kysymyksiä. Lavalle nousevat vanhempi asiantuntija Mikko Annala ajatushautomo Demos Helsingistä, presidentti Tarja Halonen, ruokatalouden tutkija Galina Kallio sekä kaupunkidramaturgi Tunde Adefioye Belgian flaaminkielisestä kansallisteatterista, KVS:sta.

Tapahtuman kansainvälinen vieras Tunde Adefioye puhuu Suomessa ensimmäistä kertaa. Työssään Adefioye vahvistaa KVS-teatterin organisaation ja esitystoiminnan intersektionaalisuutta: sitä, että niissä huomioidaan, miten esimerkiksi ihmisten ikä, uskonto, sukupuoli, yhteiskuntaluokka ja etninen tausta vaikuttavat heidän mahdollisuuksiinsa yhteiskunnassa.

Los Angelesissa syntyneen Adefioyen tarkat ja suorapuheiset havainnot eurooppalaisen taidekentän tilasta ja kulttuurisektorin tulevaisuudesta ovat tehneet hänestä halutun ja kansainvälisesti kiinnostavan puhujan. Seuraava Näytös -tapahtumassa Adefioye keskustelee teatteritaiteilija Hilkka-Liisa Iivanaisen kanssa olennaisimmista toimenpiteistä, joita jokainen taideinstituutio ja työpaikka voi toteuttaa vahvistaakseen yhteiskunnallista tasa-arvoa.   

Keskustelusarjan konseptista, puhujavalinnoista ja sisällöntuotannosta vastaavat teatteritaiteilija ja kuraattori Hilkka-Liisa Iivanainen ja viestintäyrittäjä Anne Ventelä. Keskustelut toteutetaan yhteistyössä Suomen Kansallisteatterin, ajatushautomo Demos Helsingin ja KAUTE-säätiön kanssa. Sen sisällöntuotantoa tukee Taiteen edistämiskeskus.

Neliosainen Seuraava Näytös -keskustelusarja  

Seuraava Näytös: “Kutsumuksena joutilaisuus? Tulevaisuuden työn monet kasvot” järjestetään Suurella näyttämöllä sunnuntaina 3.2.2019 kello 15.00-17.30. Tilaisuus lähetetään suorana Kansallisteatterin internetsivuilla. Keskustelu käydään muuten suomeksi, mutta Tunde Adefioyen osuus on englanniksi.  

Lisätietoa:
Kuraattori, teatteritaiteilija Hilkka-Liisa Iivanainen, 044 262 1157
Viestintäyrittäjä Anne Ventelä, 040 724 2825

Tapahtuma Facebookissa


Ymmärryksen ja hämmennyksen hetkiä – tarinateatteri-ilta uskontojen kohtaamisesta | 5.2.2019, Helsinki

Uskontojen yhteistyöjärjestö USKOT-foorumi järjestää yhdessä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ja Suomen Ekumeenisen Neuvoston kanssa Uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikolla tarinateatteri-illan, jossa uskontojen kohtaamisia tarkastellaan tarinateatterin keinoin.  Lavalla Tarinateatteri Foxtrott.

Aika: 5.2.2019 kello 19
Paikka: Nukketeatteri Sampo (Erottajankatu 7, Helsinki)
 
Esityksen kantavana teemana on eri katsomuksia edustavien ihmisten  välinen kohtaaminen – jokaisella meistä on oma tapansa ymmärtää  maailmaa, oli se sitten uskonnollinen tai ei. Illassa yleisö pääsee kertomaan kokemuksiaan uskontojen kohtaamisesta ja tarinateatteriryhmä Foxtrott herättää näitä eloon lavalla tarinateatterin avulla.  
 
Halukkaat pääsevät jakamaan ajatuksiaan, mutta pakollista se ei ole. Paikalle voi tulla myös vain katsojaksi!
 
Lisätietoja tapahtumasta ja linkin lipun (7 e) ostoon löydät osoitteesta: www.uskot-resa.fi/verkkokauppa
 
Facebook-tapahtumaan
 
Lämpimästi tervetuloa!


Taide ekokriisin aikakaudella -keskustelutilaisuus | 17.2.2019, Helsinki

Luonnon monimuotoisuus vähenee hälyttävää tahtia – niin maailmalla kuin Suomessakin. Metsien käyttöä koskeva keskustelu kiihtyy hakkuumäärien edelleen kasvaessa. Ilmastokriisi tuntuu kärjistyvän päivä päivältä. Yhteiskuntamme perusteet järkkyvät; tuntemamme maailma on syvälle ulottuvan, kokonaisvaltaisen muutoksen edessä. Kaiken, mukaan lukien ajattelumme, tuntemisemme ja kokemuksemme tulisi muuttua. 

Miten kriisitilanne heijastuu kulttuurielämäämme? Näkyykö tai tuntuuko se, ja jos, niin miten? Kuinka taiteen tulisi reagoida syvenevään kriisiin? Kykeneekö taide työntämään yhteiskuntaa mielekkäämpään suuntaan? Kuinka ajattelulle ja toiminnalle saataisiin murrettua uusia uomia?

Teatterikorkeakoulun Alumnit ry yhteistyössä Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun ohjauksen ja dramaturgian koulutusohjelmien kanssa järjestää yleisölle avoimen paneelikeskustelun Taide ekokriisin aikakaudella. Yhteiskuntamme ja ympäristömme hätätilaa on ruotimassa joukko asiantuntijoita ja näkijöitä niin teatterin, ympäristöajattelunkin kuin yhteiskuntatieteidenkin saralta. Mikä on taiteen rooli maailman murroksessa? Voiko se herättää toimimaan? Voiko se auttaa sopeutumaan? Ketkä ovat yhteiskunnallisesti vastuussa muutoksen aikaansaamisesta?

Koska tilaisuus järjestetään vaalien alla, on kaikilla eduskuntapuolueilla myös mahdollisuus lähettää tilaisuuteen oma edustajansa antamaan oman, minuutin kestoisen kommentin keskustelussa esiin nouseviin teemoihin. Myös yleisöllä on mahdollisuus kommentoida ja esittää kysymyksiä.

Ennen paneelia Teatterikorkeakoululla esitetään metsää, luontosuhdetta ja ympäristöahdistusta käsittelevä lopputyönäytelmä e l i n v o i m a, joka sai kantaesityksensä vuoden 2018 lokakuussa.

Liput esitykseen on varattavissa täältä

AIKATAULU:

13.00 - 15.00 e l i n v o i m a (liput varattava erikseen)
15.00 - 17.30 Taide ekokriisin aikakaudella -keskustelutilaisuus

Moderaattorit: Saana Lavaste (TeaK) & Sini Harkki (Greenpeace)

Alustukset: Sini Harkki (Greenpeace) & Antti Majava (BIOS)

Paneelissa:
Mika Myllyaho (Kansallisteatteri)
Pauliina Feodoroff (vapaan kentän taiteilija, poliittinen aktivisti)
Sanna Ryynänen (Itä-Suomen yliopisto)
Ilja Lehtinen (TeaK, valmistuva dramaturgi, e l i n v o i m a n kirjoittaja)

Keskustelutilaisuus striimataan ja sitä voi seurata osoitteessa Taide ekokriisin aikakaudella.


Avoimia luentoja Minna Canthista Lahdessa, Helsingissä ja Jyväskylässä

Suomalaisilla historiapäivillä on 9.2.2019 lauantaina mahdollisuus kuulla mielenkiintoisia esityksiä Minna Canthista. Susanna Sirén-Valanta toimii puheenjohtajana ohjelmakokonaisuudessa. Puhujina ovat FT Minna Maijala, ohjaaja Heini Tola sekä professori Ilkka Nummela.

Suomalaiset historiapäivät järjestetään 8.-9.2. 2019 ja tapahtuma on avoin kaikille.

Lisätietoja ohjelmasta

Minna Canth – radikaali vapauden ja tasa-arvon puolustaja 14.1.–11.2. Keskustakirjasto Oodin auditoriossa

Helsingin työväenopisto järjestää kaikille avoimen neljän luennon sarjan Minna Canth – radikaali vapauden ja tasa-arvon puolustaja 14.1.–11.2. Keskustakirjasto Oodin auditoriossa. Luennoilla tarkastellaan Canthin eri puolia. Luennot ovat itsenäisiä tilaisuuksia ja niihin on vapaa pääsy.

Luennot:
4.2. 2019 Sotaisa luonto ja lempeä sydän – Minna Canthin opissa kirjailijaksi / kirjailija Sirpa Kähkönen
11.2.2019 Canthista 2000-luvulle – naisliikkeen pitkä kaari / tietokirjailija, FT Maritta Pohl

Lisätietoja Oodin sivuilta

Jyväskylän Kansalaisopiston yleisöluennossa 12.3.2019 pääkirjastossa luennoi professori emeritus Ilkka Nummela aiheesta ”Vekseleiden varjosta melkein kauppaneuvokseksi. Minna Canth, kauppias”.

Lisätietoja Jyväskylän kaupungin tapahtumakalenterista

Ilmoittaja: Minna Canthin seura ry


Kokonainen Canth – Kuohuva keho ja mieli -näyttely | Avautuu 20.3.2019, Helsinki 

Canthia sielua ja ruumista säästämättä. Uusi Teatterimuseon näyttely Kokonainen Canth – Kuohuva keho ja mieli avautuu yleisölle 20.3.2019 Kaapelitehtaalla. Näyttely antaa uuden näkökulman Minna Canthiin ja hänen tuotantoonsa kehollisuuden kysymysten kautta.  
 
Näyttelyn ovat toteuttaneet yhteistyössä Teatterimuseo, Helsingin yliopisto ja Minna Canthin seura.

Lisätietoja: Ilona Kemppainen, Teatterimuseo, ilona.kemppainen (a) teatterimuseo.fi


APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

Ajankohtaiset apurahahaut löydät Apurahavahdista


Osuuskunta Kanslian apurahat yhteisötaiteelle | Haku 31.1.2019 mennessä

Kanslian laskutuspalvelu on osa voittoa tavoittelematonta osuuskuntaa, jonka kautta ansaitut tuotot ohjataan luovien alojen, taiteen ja kulttuurin tekijöiden tukemiseen vuosittain myönnettävien apurahojen kautta. Käyttämällä Kanslian laskutuspalvelua, tuet samalla luovien alojen kehitystä.  

Kanslian myöntämien apurahojen hakuaika on vuosittain 1.–31. tammikuuta.

Tuemme hankkeita, joilla on vaikutusta siihen osallistuneiden ihmisten tai yhteisöjen elämään. Painotamme taiteen osallistavuutta, ja taidetta ihmisten välisen kanssakäymisen välineenä. Apurahaa voi hakea yhteisötaiteelle, mutta myös esimerkiksi kehitysyhteistyöhankkeille, joissa sovelletaan taiteen keinoja. Olemme hyvin avoimia erilaisille tavoille ja tyyleille toteuttaa edellä mainittua.  

Edellytämme hakijalta pätevyyttä omalla taiteenalallaan.  

Kenelle?

Kanslian myöntämät apurahat ovat suunnattu niin yksilöille kuin myös yhteisöille. Apurahaa voivat hakea yksittäiset taiteilijat, työryhmät kuin myös erisuuruiset yhteisöt. Hakijan ei tarvitse olla Kanslian laskutuspalvelun käyttäjä – kunhan työskentelet luovalla alalla. Apurahaa voi hakea niin kuluihin kuin myös luovan työskentelyn tukemiseen.  

Apurahat ovat suuruudeltaan 500–2 500 euroa, ja ne sopivat tyypillisesti erilaisten projektien osarahoitukseksi. Myönnettyjen apurahojen määrä vaihtelee vuosittain, mutta tavoitteenamme on tukea mahdollisimman laaja-alaisesti taiteen tekijöitä, sillä siihen Kanslian arvot ja strategia voittoa tavoittelemattomana laskutuspalveluna perustuvat.

Mistä lisätietoa?

Tutustu täältä hakuohjeisiin ja hae apurahaa sähköisellä lomakkeella tammikuun aikana. Huomaathan, että  lomake on aktiivisena vain hakuajan, joten muistathan lähettää hakemuksesi määrätyn ajan sisällä.

Apurahan saajat julkistetaan Kanslian verkkosivuilla 15. huhtikuuta. Päätöksen apurahan saajista tekee Osuuskunta Kanslian hallitus, joka saattaa tarvittaessa käyttää apuna ulkopuolisia asiantuntijoita.  

Odotamme innolla apurahahakemustasi. Meille luovien alojen tukeminen on koko yritysmallin perusta, joten lähetäthän hakemuksesi meille rohkeasti. Olemme kiinnostuneita kuulemaan erilaisista projekteista sekä tukemaan niitä. Mikäli sinulla on kysyttävää apurahahakemukseen liittyen, otathan yhteyttä asiakaspalveluumme.  

Tue Osuuskunta Kanslian Stipendirahastoa

Lähde mukaan yhteisölliseen toimintaan ja tukemaan luovien alojen tekijöitä. Kiinnostaako sinua Osuuskunta Kanslian apurahojen tukeminen? Haluatko olla mukana taiteen ja kulttuurin kehittämisessä? Voit liittyä Kanslian laskutuspalvelun asiakkaaksi ja alkaa laskuttamaan kauttamme vaivattomasti ilman omaa yritystä.  

Tutustu Suomen vanhimman laskutuspalvelun Kanslian mielenkiintoiseen tarinaan ja opi samalla lisää yrityksemme arvoista sekä mistä kaikki sai aikoinaan alkunsa. Löydät myös sivuiltamme runsaasti tietoa laskutuspalvelumme palveluista sekä niiden sisällöstä.  

Me Kanslialla olemme tukenasi kaikissa askarruttavissa kysymyksissä.

Lue lisää

HAKUJA

Aiemmin TINFO-tiedotteessa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Viirus GUEST: Open Call 2020-2021 | Haku 14.2.2019 mennessä

Viirus GUEST-vierailuohjelmiston Open call -haku tapahtuu kaksi kertaa vuodessa. Kaikki vierailut ovat vuokrapohjaisia. Tämä tarkoittaa sitä, että vierailija maksaa kohtuullisen tilavuokran, ja saa lipputulot kokonaisuudessaan.  

Pyrimme vastaamaan kaikkiin hakemuksiin 2 kuukauden kuluessa hakuajan päättymisestä. Ohjelmistovalinnoista päättää Viiruksen taiteellinen kollektiivi yhdessä ohjelmatuottajan kanssa.  

Kuratoidun GUEST-ohjelmiston lisäksi Viiruksesta voi vuokrata tiloja ympäri vuoden harjoituksiin, työpajoihin, seminaareihin, elokuvakuvauksiin, konsertteihin, keskustelutilaisuuksiin ja muihin tapahtumiin. Lisätietoja, hinnastoa ja saatavuutta voi tiedustella ohjelmatuottaja Mirkka Maikolalta, +358 505437841, mirkka.maikola(a)viirus.fi.

Vierailuesitysten haku, kausi 2020-2021

Haemme Viirus GUEST-ohjelmistoon taiteellisesti korkeatasoisia ja ammattimaisia tuotantoja. Vierailuesitysten lisäksi vastaanotamme mielellämme myös ohjelma-aloitteita ja muita innostavia ideoita. Projektit voivat olla kestoltaan lyhytaikaisia (esim. muutamia tunteja tai päiviä) tai pitkäaikaisia (yhdestä viikosta useaan kuukauteen).  

Valinnassa painotamme erityisesti seuraavanlaisia tekijöitä: 

 • Esitystaiteen konventioita uudistava tuotanto tai uusi, kiinnostava ja yllättävä avaus  
 • Kantaesitys, Suomen ensi-ilta tai Helsingin ensi-ilta  
 • Kielellinen ja kulttuurinen monimuotoisuus ja/tai tasa-arvoisuus
 • Ajankohtaisuus ja/tai yhteiskunnallisesti tärkeä tematiikka  
 • Teatteri- ja muiden tilojen uusi ja innovatiivinen käyttö  
 • Alueen asukkaita aktivoiva esitys tai esitysprosessi 

Tämä hakukierros kohdistuu Suuren salin kohdalla pääsääntöisesti vuoteen 2021 ja muiden tilojen osalta vuosiin 2020 ja 2021.Viiruksen Suuressa salissa on vapaita aikoja huhti-heinäkuussa ja marras-joulukuussa. Muissa tiloissa vierailut ja harjoitukset ovat mahdollisia ympäri vuoden. Hakuaika päättyy torstaina 14.2.2019. 

Linkki elektroniseen hakulomakkeeseen

Hakemuksen tulisi sisältää lyhyt ja alustava projektikuvaus, tieto työryhmän koostumuksesta, lisätietoja niin teknisistä kuin muista tarpeista (esim. istumapaikkojen määrä salissa), sekä toivottu vuokrausajankohta. Hakemukseen voi liittää myös muuta tietoa, joka auttaa Viirusta hahmottamaan minkälaisesta projektista on kyse. Valmiista tuotannoista pyydämme lähettämään tallenteen. 

Tiedustelut avoimeen hakuun ja tilojen teknisiin yksityiskohtiin liittyen ohjelmatuottajalta: +358 505437841 (toimistoaikoina), mirkka.maikola(a)viirus.fi  


Open Call Reshape | Deadline 15 Feb 2019

We are looking for artists and cultural workers who have tried and managed to devise alternative models of working together or have engaged audiences in innovative ways.

You can apply to join one of 5 teams in developing transnational and experimental tools for supporting contemporary art practices, or;

You can apply to take part in the Forum where artists and cultural workers will discuss experimental practices around Europe and Euromed region, or;  

You can send us info about your work and become a part of the Directory of experimental practices.

 • SIMPLE AND BASIC: SHARE YOUR INFO in the RESHAPE Directory if you feel that your ideas and actions can be inspirational to other professionals in Europe and the South Mediterranean.  First deadline: 15 February 2019. APPLICATION FORM HERE. The application will be reopened again during the implementation of the project.
   
 • ONE STEP FURTHER: ATTEND THE RESHAPE FORUM in Lublin if you want to meet other art professionals who are trying to find ways to adapt their practices to societal changes. The conference is free of charge, partial or full coverage of travel expenses will be offered.  Deadline: 31 January 2019. APPLICATION FORM HERE.
   
 • THE FULL MONTY: BECOME A RESHAPER if you want to join 7 other Reshapers to develop solutions to these problems during 2 years. All expenses covered and financial compensation included. Deadline: 31 January 2019. APPLICATION FORM HERE.

For more information

Questions?

If you have additional questions about this call, feel free to contact us. We’ll be open for questions up until 7 January 2019, and will answer to your questions until 14 January. You can send your questions to info(a)reshape.network with a title “Question(s) in relation to RESHAPE open call”.


Suomen Lontoon-instituutti avaa uuden Tuottajien talo -residenssin | Haku 28.2.2019 mennessä

Suomen Lontoon-instituutti avaa uuden Tuottajien talo -residenssin. Residenssin tavoitteena on tukea esittävien taiteiden sekä audiovisuaalisten alojen tuottaja- ja välittäjäportaan kansainvälistymistä ja ammatillista verkostoitumista.

2-4 viikkoa kestäviä residenssijaksoja on mahdollista hakea aikavälille 1.4.2019–31.3.2020. Residenssikauden voi tarvittaessa jakaa kahteen eri jaksoon, jolloin niiden pituudet ovat 1-2 viikkoa.

Residenssiä voivat hakea Suomessa toimivat esittävien taiteiden ja audiovisuaalisten alojen tuottajat. Valintaprosessissa painotetaan erityisesti hakijan mahdollisuuksia rakentaa laajoja, koko alansa kansainvälistymistä edistäviä verkostoja. Valinnat tehdään yhteistyössä esittävien taiteiden tiedotuskeskusten sekä Filmiaura ry:n kanssa.

Residenssiä haetaan oheisella lomakkeella, johon liitetään CV. Lähetä hakemuksesi 28.2.2019 kello 16 Suomen aikaa mennessä. Mahdollisiin kysymyksiin vastaamme keskiviikkona 13.2.2019 kello 12-19 Suomen aikaa numerossa +44 20 3764 5090.

Valituille hakijoille maksamme päivärahat (arkipäiviltä) sekä matkat Suomesta Lontooseen ja takaisin. Instituutti tarjoaa residenssikaudelle asunnon, joka sijaitsee Lontoon keskusta-alueella. Residenssiin valituille ei makseta muita korvauksia.

Tuottajien talo on Suomen Lontoon-instituutin ja Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke.

Hakulomake

Lue lisää


Open Call: Presente Futuro 2019 Festival and Prize | Deadline 8.3.2019

It is officially open the call of the 14th edition of the International Festival  “Presente Futuro”, which will take place from the 23rd to the 25th of May 2019. The festival, organized by Teatro Libero of Palermo, includes several awards directed to the young contemporary creation in the field of the performing arts (theatre, dance, dance theatre, physical theatre, performance), aiming at showing and promoting the emerging European scene. It wants to support the contemporary creation through international connections, production support, recidencies and the comparison with different realities and people coming from different countries.

The call, which you can find here PF2019_Call_ENG, is directed to artists, companies and team coming from UE and preferably under35 that will propose a project of performing arts not shorter the 20 minutes.

 The ammission will be decided by the artistic direction of Teatro Libero according to the quality and the coherence of the project in relation to the goals of the Festival.

The Festival will be full of workshops, meetings, exchanges and “Presente Futuro Prize”, a prize money with a recidency and the chance, for the winning company, to show the long version of the project during Presente Futuro 2020. Besides the possibility of taking part in FITT Festival in Tarragona (Spain) in 2020, other awards will be assigned, such as the international residencies thanks to the partnership with the festival Between The Seas (Greece) and San Materno Theatre in Ascona (Switzerland) or money prizes in order to support the artistic creation and provided by the History of Art and Theatre department of La Sapienza University of Rome and by COBAS Scuola of Palermo. Furthermore, the Anghiari Dance HUB will offer a residency and a scholarship to an under35 choreographer coming from the South of Italy.

The deadline for submissions is the 8th of March 2019 at 12.00 am. 

For more information here

For any further information you may need do not hesitate to write to segreteria(a)teatroliberopalermo.it.

www.teatroliberopalermo.com


Istanbul Fringe Festival | Deadline 31.3.2019

Istanbul Fringe Festival is looking for new and experimental works by local and international artists. The festival will bring together art works and workshops produced in the disciplines of theater, dance and performance during 5 days in September 2019.  
 
This first edition offers both local and international artists a platform to showcase their work in several stages located on European and Asian side of Istanbul. This is a great opportunity for artists to meet and interact between themselves and the audience, exchange ideas while discovering a new artistic network.

The 1st edition of Istanbul Fringe Festival will also host a “Nordic Day” where artists from nordic countries will perform their shows. 

Application Deadline: 31 March 2019

Requirements for Application

 • Fully filled application form
 • Application fee receipt to info(a)istanbulfringe.com
 • Your application will not be considered until the application fee is received

What we offer:

 • Accommodation in volunteer houses during the festival
 • Meal on the day of your performance
 • Public transportation on the day of your performance
 • Venue, technical support and promotion
 • 50% of the box-office  
 • Free access to all the events in the festival (requires reservation)

Unfortunately we can't offer you a round trip ticket between your hometown and Istanbul in our first edition, but we would be happy to help you contact the embassy of your country in Istanbul.   

For more information and application form

www.fringeistanbul.com

KURSSEJA JA KOULUTUSTA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja kursseja ja koulutuksia löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Playwright Workshop – Writing with other language | 26.3.2019, Helsinki

Ti 26.3.2019 klo 10.00-16.00 Koneen Kamari (Tehtaankatu 21 b, 5 krs. Helsinki)

“More and more my own language appears to me like a veil that must be torn apart in order to get at the things (or the Nothingness) behind it.”
 – Samuel Beckett
 
Beckett says that he began to write in French because he wanted to get away from his mother tongue, from the mental habits it forced on him. Does mastery of art necessarily lead to losing it? How is absolute control and familiarity with one's instrument – the language – affecting one's observance, one's ability to shift perspectives and rethink topics? Is there a connection between giving up one's fluency and giving up privileges? And in a competitive art industry that sanctifies perfectionism and virtuosity, is the unlearning of the language a political act?

Sivan Ben Yishai is a award-winning playwright and theatre director living in Germany, originally from Israel. She has written most of her plays in English, not in her native language. It's her first time in Finland as she comes to have this playwright workshop on Writing with other language than your own. A link to her webpage:  http://sivanbenyishai.com/

REGISTRATION / ILMOITTAUTUMINEN
Send a committed registration with an informal, short motivation letter (max 250 words) in English by Feb 27th 2019 to pohjateksti(a)gmail.com. There's room for 15 workshop participants whom are chosen by the motivation letters. The workshop will be held in English.

There's also an informal get-together for playwrights after the workshop.

The workshop is organized together with Teksti, UNO, Labbet & Tinfo.
More info: pohjateksti(a)gmail.com or +358405706570


Scenography, Production and Costume Design Lectures (1-4 cr)

You are welcome to attend the following lectures!
The lectures are open to everyone, including the general public. Credits can be acquired only through student registration. For more info on credits, please scroll down.

All lectures are in Otakaari 1, room U401 – unless stated differently.

Spring 2019  

Wednesday 6 February:
9:15 – 12:00, room U401
Costume Lecture
Exploring the Wizard of Oz
Sarah Bowen-Walsh, Scenographer, Costume and Makeup Designer, MA (in English)

This lecture will be an exploration of the original 1939 film, looking at the history of the film’s creation and examining costumes, sets and makeup design. How the Oz theme and characters have been redesigned and reinterpreted in other productions for film, TV and stage will also be discussed.

Wednesday 13 February:
9:15 – 12:00, room R107, Väre, Otaniementie 14 [Note different room!]
Costume Lecture
Cinema, TV, Theatre, Commercials
Italian Costume Designer Grazia Colombini Talks About Approaching Different Languages
Grazia Colombini, Costume designer, Italy (in English)
Kindly supported by the Italian Cultural Institute

Wednesday 20 February:
9:15 – 12:00, room U401
Scenography Lecture
Sankariliiga (League of Heroes), a Helsinki-based Art Department company
Kari Kankaanpää, Sankariliiga team (in English)

Wednesday 27 February:
9:15 – 12:00, room U401
Costume Lecture
Weaving & Storytelling; Creative Narratives, Folklore and Craft in Contemporary Textile Design
Imogen Di Sapia, Textile artist and designer, UK (in English)

Wednesday 8 May:
9:15 – 12:00, room U401
Costume Lecture
Play the dress- costume production in video games
Heli Salomaa, Costume Designer, MA (in English)

Wednesday 15 May:
9:15 – 12:00, room U401
Digital topic Lecture
Details tbc

Credits:

Attendance to four (4) Scenography, Production and Costume Design Lectures gives 1 credit (ECTS). The students are free to attend as many lectures as they wish. Please register via WebOodi.

Additional credits can be given if students are interested in undertaking a written or research assignment or prepare a presentation, upon agreement with the responsible professors.

Dr. Sofia Pantouvaki
Professor of Costume Design for Theatre and Film

TYÖPAIKKOJA

TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja löydät myös: www.tinfo.fi/fi/hakuja


Producent för Drama, Svenska Yle | Ansök senast 7.2.2109

Vill du vara med och skapa Svenska Yles nya dramaavdelning? Brinner du för drama i form av audio och video? Har du visioner för vilka berättelser som borde berättas och hurdant innehåll publiken behöver? Vill du jobba på en arbetsplats där ny teknik ständigt bjuder på nya möjligheter och där innehållet ständigt utvecklas?

Svenska Yle bygger upp en helt ny dramaavdelning och anställer en producent för att leda arbetet. Dramaenheten gör egna produktioner och samarbetar också med produktionsbolag och frilansare.

Vi söker dig med egna visioner och erfarenhet av att jobba med drama. Du skall ha stark ledarskapsförmåga och erfarenhet av administrativt arbete.

Arbetet (tillsvidareanställning) börjar enligt överenskommelse, men senast innan sommaren 2019.

Eventuella frågor kan du ställa till Svenska Yles ansvariga producent för Kultur, Drama och Dokumentärer, Maria Lundström, maria.lundstrom(a)yle.fi.

Läs mer


ANTI - Contemporary Art Festival etsii määräaikaista tuottajaa | Haku 8.2.2019 mennessä

ANTI – Contemporary Art Festival etsii määräaikaista tuottajaa osallistumaan 2019 ANTI-festivaalin toteuttamiseen

Haluatko työskennellä paikkasidonnaisen nykytaiteen näköalapaikalla kansainvälisellä festivaalilla?

Tuottajana

- Otat keskeisen roolin festivaalin toteuttamisessa
- Työskentelet tiiviissä yhteistyössä ANTI-päällikön ja festivaalin taiteellisten johtajien kanssa
- Olet rautainen tuotannon ammattilainen
- Hallitset viestinnän eri medioissa

Hyvä ANTI-festivaalin tuottaja on kokenut valtakunnallisten tai kansainvälisten tapahtumien tuottaja, joka pystyy vastaamaan teknisestä tuotannosta, tekemään viestintää, jolla on hyvä suullinen ja kirjallinen kielitaito (suomi ja englanti) sekä erinomainen kyky vastata oman työnsä suunnittelusta. Eduksi katsotaan kiintymys nyky- ja live art -taiteeseen ja kokemus pienessä organisaatiossa työskentelemisestä.  

Tarjoamme kokopäiväisen tehtävän ajalle 1.3.2019 - 31.10.2019 kansainvälisen festivaalin keskiössä. Työpaikka sijaitsee Kuopiossa. Työsuhde alkaa 1.3.2019 tai sopimuksen mukaan. Palkka on 2400 euroa/kk.

Motivaatiokirjeet suosituksineen 8.2.2019 mennessä osoitteeseen johanna(a)antifestival.com. Haastattelut pidetään 14.-15.2.2019 Kuopiossa.

Lisätietoja antaa taiteellinen johtaja - vastaava tuottaja Johanna Tuukkanen: johanna(a)antifestival.com, +358 50 3052485.

Tietoa ANTI-festivaalista: www.antifestival.com


Teatteri Hevosenkengässä avoinna kaksi teatteritekniikan alan työpaikkaa | Haku 15.2.2019 mennessä

Teatteri Hevosenkenkä on vuodesta 1975 toiminut nukketeatteriin erikoistunut ammattiteatteri, jonka ohjelmisto on suunnattu pääosin lapsiyleisölle. Espoon ensimmäisen ammattiteatterin kotinäyttämö sijaitsee Mankkaalla, idyllisellä Juhannusmäellä 1800-luvun koulurakennuksessa, joka on kunnostettu ja laajennettu ihanteelliseksi miljööksi lapsiyleisölle ja jonka pihapiiriin kuuluu myös kolme muuta teatterin rakennusta. Kotinäyttämön lisäksi Hevosenkenkä esiintyy eri puolilla Suomea ja myös ulkomailla.  

1. Haemme näyttämömestaria vakinaiseen työsuhteeseen

Etsimme pätevää ja innostunutta henkilöä näyttämömestarin vakinaiseen tehtävään. 

Työ koostuu teatteritekniikan alan monipuolisista tehtävistä, jotka pitävät sisällään valon ja äänen ulosajoa ja valo- ja äänisuunnittelua sekä lavasteiden rakennusta, -pystytystä ja purkua kotinäyttämöllä ja keikoilla eri puolilla Suomea. Näyttämömestarin vastuulla on Teatteri Hevosenkengän tekninen laitteisto ja varustus, sen huolto ja kunnossapito. Edellytämme hakijalta lavasterakenteiden tekniseen suunnitteluun ja rakentamiseen tarvittavaa puu- ja metallialan ammattitaitoa sekä kokemusta esittävän taiteen näyttämöteknisestä työstä ja turvallisten menettelytapojen hyvää ymmärrystä. Valo- ja äänisuunnittelutaidot ovat eduksi.  

Alan koulutus luetaan eduksi, mutta käytännön työssä saavutettu koulutusta vastaava ammattitaito riittää. Itsenäinen työote ja hyvät vuorovaikutustaidot ovat edellytyksinä työstä suoriutumiseen. Näyttämömestari työskentelee tiiviinä työparina apulaisnäyttämömestarin kanssa ja tämän esimiehenä. Työ suoritetaan Teatteri Hevosenkengässä Espoon Mankkaalla sekä lisäksi eri puolille Suomea suuntaavilla keikoilla. Keikkamatkat taitetaan Teatteri Hevosenkengän pakettiautolla, joten hakijalla tulee olla B-ajokortti. Tehtävään kuuluu viikonloppu- ja iltatyötä.  

Edellytämme valittavalta henkilöltä vankkaa kokemusta vastaavista tehtävistä sekä kokemusta esimiestyöstä, sillä näyttämömestari toimii Teatteri Hevosenkengän lavastamon esimiehenä. Palkkaus on teatterialan työehtosopimuksen mukainen. Tehtävä on vakinainen ja kokopäiväinen. 

Hakemukseen tulee liittää ansioluettelo ja palkkatoivomus.  

2. Haemme apulaisnäyttämömestaria vakinaiseen työsuhteeseen

Etsimme pätevää ja innostunutta henkilöä apulaisnäyttämömestarin vakinaiseen tehtävään. 

Työ koostuu teatteritekniikanalan monipuolisista tehtävistä jotka pitävät sisällään valon ja äänen ulosajoa sekä lavasteiden rakennusta, -pystytystä ja purkua kotinäyttämöllä ja keikoilla eri puolilla Suomea. Edellytämme hakijalta lavasterakenteiden tekniseen suunnitteluun ja rakentamiseen tarvittavaa puu- ja metallialan ammattitaitoa sekä kokemusta esittävän taiteen näyttämöteknisestä työstä ja turvallisten menettelytapojen hyvää ymmärrystä.  Valo- ja äänisuunnittelutaidot ovat eduksi.  

Alan koulutus luetaan eduksi, mutta käytännön työssä saavutettu koulutusta vastaava ammattitaito riittää. Itsenäinen työote ja hyvät vuorovaikutustaidot ovat edellytyksinä työstä suoriutumiseen. Apulaisnäyttämömestari työskentelee tiiviinä työparina näyttämömestarin kanssa, tämän alaisuudessa. Työ suoritetaan Teatteri Hevosenkengässä Espoon Mankkaalla sekä lisäksi eri puolille Suomea suuntaavilla keikoilla. Keikkamatkat taitetaan Teatteri Hevosenkengän pakettiautolla, joten hakijalla tulee olla B-ajokortti. Tehtävään kuuluu viikonloppu- ja iltatyötä.

Edellytämme valittavalta henkilöltä vankkaa kokemusta vastaavista tehtävistä.   

Palkkaus on teatterialan työehtosopimuksen mukainen. Tehtävä on vakinainen ja kokopäiväinen.

Hakemukseen tulee liittää ansioluettelo ja palkkatoivomus.  

 • Hakemukset toimitetaan yhtenä pdf-tiedostona osoitteeseen pirta.laaksonen(a)hevosenkenka.fi 15.2.2019 mennessä. Työ alkaa sopimuksen mukaan (viimeistään elokuussa 2019).  
 • Teatteri Hevosenkengässä on avoinna kaksi teatteritekniikan alan työtehtävää, kerrothan hakemuksessa haetko vain toista tehtävää vai oletko kiinnostunut molemmista.  
 • Tiedusteluihin vastaavat näyttämömestari Veijo Lindell, puh. 044 384 9714, veijo.lindell(a)hevosenkenka.fi sekä teatterinjohtaja Kirsi Siren, puh. 040 541 8553, kirsi.siren(a)hevosenkenka.fi 

Joensuun kaupunginteatteri etsii näyttelijöitä | Haku 15.2.2019 mennessä

Liity hyvässä myötätuulessa purjehtivan teatterimme joukkueeseen. Joensuun kaupunginteatterin visiona on olla itäisen Suomen arvostetuin teatteri vuonna 2022. 

Oletko Sinä se henkilö, joka kanssamme lähtee tätä visiota toteuttamaan?

Etsimme teatteriimme nuorekkaita, musikaalisia, laulutaitoisia ja liikunnallisia näyttelijöitä kaartimme täydennykseksi. Kaipaamme yhtä nais- ja kahta miesnäyttelijää.

Edellytämme ylempää korkeakoulutasoista näyttelijäntyönkoulutusta tai Suomen ammattiteatterissa muutoin hankittua ammatillista pätevyyttä.  

Ikä- ja sukupuolivaatimukset johtuvat tulevien roolien luonteesta. Sopimuksen kesto on neuvoteltavissa yhdestä neljään vuoteen. Työsuhteet alkavat 1.8.2019.

Lue lisää teatteristamme
teatteri.jns.fi

Lähetä vapaamuotoinen hakemus ja kuvallinen CV osoitteeseen teatteri(a)joensuu.fi viimeistään 15.2.2019.

Merkitse aihekenttään ”Näyttelijä”. 

Lisätiedusteluihin vastaa talous- ja hallintopäällikkö Leena Kinanen, leena.kinanen(a)joensuu.fi.


Audition: Ammattinäyttelijöitä paikka- ja aikasidonnaiseen Vanja-enoon | Haku 1.3.2019 mennessä

Haemme ammattinäyttelijöitä paikka- ja aikasidonnaiseen Vanja-eno tuotantoon. Näytelmän ohjaa palkittu australialaisohjaaja Bagryana Popov. Näytelmä esitetään suomeksi. Työskentelykieli on englanti.

Tässä vaiheessa haemme kahdeksaa näyttelijää ensi kesän luovaan tutkimusprosessiin, jossa Tsehovin tekstiä tulkitaan suhteessa aikamme ekologisiin kysymyksiin. Sekä esitys- että harjoitusvaiheet toteutetaan Kangasalla. Kahden päivän työpajatyöskentelystä 17.–18.6.2019 maksetaan kullekin näyttelijälle 400 euroa verottomana apurahana.  

Koe-esiintymiseen haetaan lähettämällä 1.3.2019 mennessä osoitteeseen raisa(a)raisafoster.com  

 • YouTube-/Vimeo-linkki show reel/näyttelijäesittely -materiaaliin ja
 • kuvallinen CV  
 • Mainitse sähköpostissa, mihin rooliin haet.

Koe-esiintymiseen valitut saavat aikataulun, ohjeet ja esitettävän tekstin 15.3.2019 mennessä. Koe-esiintyminen järjestetään Skype/FaceTime-puheluna ohjaajan kanssa huhtikuun aikana. 

Varsinainen näytelmän harjoittelujakso ajoittuu kesään 2020. Harjoittelu toteutetaan noin kahden viikon intensiivijaksona. Toivomme hakijoilta sitoutuneisuutta kesän 2020 harjoitus- ja esityskaudelle. 

Raisa Foster
FT, taiteilija-tutkija-kouluttaja
Ph.D. artist/researcher/educator

Tampere, Finland
+358 50 345 1847
raisa(a)raisafoster.com
www.raisafoster.com


Joensuun kaupunginteatteri etsii tuotantojärjestäjää | Haku 15.3.2019 mennessä

Etsimme tuotantojärjestäjää, jonka pääasiallisina työtehtävinä ovat tuotantoaikataulujen ja työaikojen suunnittelu. Nämä suunnitelmat toteutetaan käytössämme olevalla Theatron-sovelluksella. Tehtäviin kuuluvat myös intranetin päivitys ja ylläpito sekä mahdollisesti myös muita teatterialan tehtäviä.

Edellytämme laaja-alaista ammattiteatterituntemusta tai muutoin hankittua ammatillista pätevyyttä.

Työsuhde on kokoaikainen. Palkkaus ja muut työsuhteen ehdot ovat Teatterialan työehtosopimuksen (TeaTES) mukaiset. Työsopimuksessa noudatettava koeaika on 6 kuukautta.

Lue lisää teatteristamme
teatteri.jns.fi

Työsuhde on toistaiseksi voimassa oleva ja alkaa 1.8.2019 tai sopimuksen mukaan.

Lähetä vapaamuotoinen hakemus ja CV osoitteeseen teatteri(a)joensuu.fi viimeistään 15.3.2019.

Merkitse aihekenttään ”Tuotantojärjestäjä”. 

Lisätiedusteluihin vastaa talous- ja hallintopäällikkö Leena Kinanen, leena.kinanen(a)joensuu.fi.

MUITA ILMOITUKSIA

Small size verkoston haaste poliitikoille ja muille päättäjille  

25.-27.1.2019 vietetään kansainvälisiä Small size  days -päiviä. Järjestäjinä ovat ne 80 teatteria, tanssiteatteria, taidelaitosta ja yhteisöä, jotka kantavat huolta siitä, että oikeus taiteeseen ja kulttuuriin ei ole yhtä suuri pienillä, 0-6-vuotiailla lapsilla kuin isommilla lapsilla ja nuorilla. Small size verkostolla on jäseniä lähes 30 maassa, kaikissa maanosissa.

Me suomalaiset verkoston jäsenet, Annantalo, Lasten kulttuurikeskus Pikku-Aurora, LastenTaidefestivaali Hippalot, Tanssiteatteri Auraco ja Loiske Ensemble haastamme

1.       Poliittiset puolueet ja vaalityötä tekevät ehdokkaat kertomaan vaaliohjelmissanne ja vaalitilaisuuksissanne, miten taiteen ja kulttuurin tasa-arvoinen kohtelu tulisi toteuttaa eri-ikäisten kansalaisten arjessa. Mihin toimenpiteisiin aiotte ryhtyä menestyttyänne vaaleissa?

2.       Haastamme myös valtion, kuntien ja säätiöiden taiteen tuesta päättävät elimet tarkistamaan, onko rahanjako tasapuolista, vai onko pienille lapsille suunnatulla toiminnalla lapsiale. Mikäli tällainen vinouma löytyy, haastamme teidät korjaamaan sen ensi tilassa.   

3.       Haastamme myös median muistamaan lastenkulttuuria vaalikoneiden kysymyksissä, vuoden kulttuuritapahtumien listauksissa ja pienille lapsille tehtyjen esitysten esilletuomisessa.

Haasteeseen tarttumista seurataan lastenkulttuuritoimijoiden piirissä sekä vauvasuomi.fi – sivustolla. Parhaiten toimeen ryhtynyt palkitaan vauvan päivän juhlassa syyskuun lopulla.

Katariina Metsälampi, kansainvälisen Small size Networkin puheenjohtaja
 
katariina.metsalampi(a)hel.fi, Facebook: #smallsizedays2019. www.smallsizenetwork.org


Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin 50-vuotisjuhlakirja

Miten Kuopioon syntyi kansainvälisesti arvostettu tanssifestivaali?  

Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin 50-vuotisjuhlakirjassa Suomen eturivin tanssitaiteilijat, festivaalin yleisö, talkoolaiset ja muut taustavaikuttajat jakavat värikkäitä muistojaan ja kertovat, mikä merkitys yhdellä Euroopan arvostetuimmista tanssifestivaaleista on ollut heihin ja koko suomalaiseen tanssin kenttään.
    
Talkoovoimin rakennetusta festivaalista kansainvälisesti halutuksi esiintymisareenaksi
   
1970-luvulla festivaali rakennettiin pitkälle talkoovoimin. Eurooppa, puhallinmusiikki ja kansantanssi olivat vahvasti esillä ohjelmistossa.
   
Doris Laineen kaudella 1980-luvulla festivaalin ohjelmisto ammattimaistui ja festivaalin kiinteäksi osaksi tulivat erilaiset nuorten tanssijoiden ja koreografien kilpailut. Laajan, kansainvälisen verkostonsa kautta Laine sai Kuopioon esiintymään useita klassisen ja modernin tanssin ykkösryhmiä.
   
Jukka O. Miettisen taiteellisen johtajuuden aikana 1990-luvulla ohjelmistossa painottui vahvasti etnisyys ja Euroopan ulkopuoliset maat, joskin Miettinen toi Kuopioon myös vahvoja eurooppalaisia ryhmiä. Ja 2000-luvun vaihteessa Alpo Pakarisen kaudella keskityttiin Britteihin, Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Jorma Uotisen 17-vuotisen taiteellisen johtajuuden kaudella nykytanssin rooli festivaaliohjelmistossa on vahvistunut, kuten myös koulutuksen, lasten ja nuorten osuus festivaalilla.
   
50 vuoden aikana festivaalin tapahtumissa on vieraillut lähes kaksi miljoonaa katsojaa ja tuhat esiintyjäryhmää ja niissä arviolta reilut 10 000 henkilöä.

KUOPIO TANSSII JA SOI 50 -kirja
ISBN 978-951-95926-1-9
Toimittaja Tiia Lappalainen & Kuopio Tanssii ja Soi ry,
Kustantaja Kuopio Tanssii ja Soi ry.
 
Saastamoisen säätiön taloudellinen tuki on mahdollistanut tämän julkaisun.
   
Anna Pitkänen, toiminnanjohtaja, Kuopio Tanssii ja Soi ry.
050 543 92 67, anna.pitkanen(a)kuopiodancefestival.fi
www.kuopiodancefestival.fi


twitter.com/tinfotweets

TINFO julkaisee ajankohtaisista teatterialan tapahtumista uutiskirjeen kerran viikossa.
Voit tilata TINFO-tiedotteet sähköpostiisi tästä.

Aiemmin ilmestyneet TINFO-tiedotteet.