02.08.2022

Juhana Lassila

Tukea moniäänisyydelle 

Suomen Kulttuurirahaston Maailma näyttämölle -haku avautuu 10.8.2022. Asiamies Juhana Lassila toivoo, että teatterit ja työryhmät ottaisivat tukimuodon mahdollisuutena tuoda esiin näytelmäkirjallisuutta maailmalta hyvän suomalaisen draaman rinnalle. 
 
Suomen Kulttuurirahasto avaa teattereiden ja työryhmien haettavaksi apurahoja laadukkaan maailman näytelmäkirjallisuuden suomentamiseen ja teosten esittämiseen teatterinäyttämöillä Suomessa. SKR on aloitteentekijä ja suurin rahoittaja Maailma näyttämölle -hankkeessa, jonka ensimmäinen haku aukeaa 10.8.2022. Kolmen vuoden aikana rahasto on valmistautunut tukemaan näytelmien kääntämistä ja esittämistä yhteensä 1,2 miljoonalla eurolla. Yhtä teosta kohden voi saada jopa 40 000 euroa apurahaa. 
 
Maailma näyttämölle -hanketta vetää Teatterin tiedotuskeskus TINFO. Ensimmäisen haun kynnyksellä TINFO kysyi Suomen Kulttuurirahaston asiamies Juhana Lassilalta kolme kysymystä.  
 
Mitä Suomen Kulttuurirahasto odottaa näkevänsä hakemuksissa?  
 
Moniäänisyyttä, sisältölähtöistä taidetta, joka ei tyhjene kerrasta. Laadukasta oman aikamme teatteria eri puolilta maailmaa kulttuurista kiinnostuneelle laajalle yleisölle eri puolilla Suomea.   
 
 
Mitä sinä teatterissakävijänä odottaisit näkeväsi näyttämöllä? Sellaista, jota ei tällä hetkellä näe ollenkaan tai jollaista saisi olla yhä enemmän.  
 
Luin juuri Elias Canettin Marrakeshin ääniä, matkakertomuksen 1960-luvulta. Ehkä siksi nostaisin esiin Pohjois-Afrikan tai laajemmin arabiankielisen maailman. Olisi todella kiinnostava nähdä, miten arabimaissa teatterintekijät käsittelevät aikaamme ja sen ongelmia, ihmisten näköalattomuutta, köyhyyttä, pakolaisuutta, ylipäätään elämää ja kuolemaa. Erittäin tärkeä perspektiivi meille Euroopassa, jonne pakolaisvirrat suuntautuvat. Mutta toki on paljon muutakin. 
 
 
Maailma näyttämölle on suursatsaus näytelmäkirjallisuuden suomentamiseen ja käännösteosten esittämiseen teatterissa Suomessa. Maailma, todellisuus ympärillämme on sitä, millaiseksi me sen kansalaisina, yhteiskuntana ja toimijoina teemme. Millä sanoin kannustat teattereita hakemaan apurahaa?  
 
TINFO ja sen dramaturginen asiantuntijaryhmä on tehnyt todella hyvää työtä kartoittaessaan kiinnostavaa ajankohtaista draamaa ja tuodessaan sitä esiin ja tarjolle. Olemme siis yrittäneet helpottaa teattereiden työtä jo hakuvaiheessa. Toivon, että teatterit ja työryhmät ottaisivat tukimuodon vastaan mahdollisuutena tuoda esiin näytelmäkirjallisuutta maailmalta hyvän suomalaisen draaman rinnalle.   
 
 
TINFO / 2.8.2022 
 
Kuva: Heikki Tuuli

 

Sinua voisi kiinnostaa

Kansainvälisyys Apurahat Näytelmät Hankkeet Kirjailijat Kääntäjät Avoimet haut