20.06.2018

Hyde blogi keskikesä

Umpihangesta: Keskikesän teatterissa

Suomi. Tuhansien järvien ja neljän vuodenajan maa. Kesäisissä järvimaisemissa lahdenpohjukoita, niemennokkia, salmensuita, yöttömiä öitä, norppanäkymiä ja itikoita huiskivia ihmisiä. Keskittyneenä johonkin erityiseen. Naurunremakka saattaa kiitää pitkin järvenselkää. Kuuluuko jostain lauluakin? Siellähän on kesäteatteri!

Suomalainen kesäteatteri-ilmiö kerää joka vuosi miljoonayleisön. Joissain paikoissa puikoissa ovat ammattilaiset, toisaalla mittavakin esitys syntyy kaikkien kyläläisten harrastajavoimin. Keskeistä on yhteisöllisyyden kokeminen. Yleisösuhde on erityinen, sillä jokainen kesäteatterituotanto on paikallinen tapaus, jota valmistellaan hartaasti, ja johon valmistaudutaan etukäteen. Ei kesää ilman ulkoilmaesitystä.

Teatterin ja kesäteatterinkin väkevä moniottelija Juha Hurme on Niemi-kirjassaan jäljittänyt suomalaisen kulttuurin alkujuuria. Hurmeen mukaan tälle Suomeksi kutsutulle niemimaalle on kaikki ihmismeininki, geeneineen ja kansantauteineen ja muine vaikutteineen tullut muualta. Keskikesäteatterin rituaalinen alkumuoto on voinut olla muinaispohjoismainen blót-seremonia, jossa kokoonnuttiin yhteen uhraamaan ja juhlimaan. Tarinoiden mukaan viikingit hirttivät eläimiä ja mahdollisesti ihmisiäkin pyhien lehtojen luona. Juhannus- ja muilla kokoilla on pidetty pahat henget loitolla järvien rannoilta tunnelmaa pilaamasta.

Jotain juhannustaikaa on kesäteatterissakin, sillä ilman sitä ei syntyisi joka vuosi yli 300 uutta klassikkoteksteihin, paikallishistoriaa valottaviin uutuusnäytelmiin tai ajankohtaisiin aiheisiin pohjautuvaa esitystä. Suomessa vietetäänkin kansallista kesäteatteripäivää 29. kesäkuuta, jolloin koetaan todellinen ensi-iltasuma. Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) on koonnut myös muuta kesäteatteritietoutta verkkosivuilleen.

Vaikka jotkut kesäteatterin tekijät manaavat ilmastonmuutoksen mukanaan tuomia epävakaita sääoloja, niin samaan hengenvetoon he toteavat, että mikään ei estä uusien tuotantojen tekemistä. Nauttikaamme siis kesäisestä teatteriannista, joka voisi kuulua Unescon henkisen maailmanperinnön luetteloon.

 

Jukka Hyde Hytti

Kirjoittaja on teatterituottaja vuodesta 1992 ja Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) kansainvälisten asioiden päällikkö. Umpihangesta-sarja on kuin kirjoittajansa, avarakatseinen ja maailmasta utelias.  

 

Kuva: Hyde Hytti

Lue muut TINFO-blogissa julkaistut kirjoitukset