13.04.2023

Ludmila Timosenko ja Elli Salo

"Ei voi loisia millään aiheella" 

 
Maaliskuussa 2022 näytelmäkirjailija Ludmila Timošenko joutui pakenemaan sotaa Kiovasta Stuttgartiin, josta käsin nyt työskentelee. 
 
Timošenko koki aluksi pakosalla ollessaan syyllisyyttä siitä, että itse poikansa ja kissansa kanssa lähti ja muu perhe jäi. Hän käytti ensin aikaansa naamioitumisverkkoja puolustautuvaan kotimaahansa lähetettäväksi, kunnes tajusi, että voi auttaa maataan tekemällä sitä mitä parhaiten osaa eli kirjoittaa. 
 
Ludmila Timošenko vieraili Helsingissä maaliskuussa ja osallistui Maailma näyttämölle -hankkeen tapahtumaan, jossa julkistettiin järjestyksessään jo toinen 25 näytelmän valikoima maineikasta näytelmäkirjallisuutta.
 
Kolmivuotisen hankkeen näytelmävalikoimassa on Timošenkon teos Pjat' pisen' Polissja (Viisi laulua Polesiasta) sekä hänen yhdessä Marina Smiljanetsin kanssa kirjoittama Koty bizhentsi (Kissapakolaiset). 
 
Näytelmäkirjailija, dramaturgi ja suomentaja Elli Salon haastattelussa Timošenko kertoo mm. siitä, miten raaka sota on muuttanut hänen suhtautumistaan taiteeseen ja kirjoittamiseen:
 
"Ei voi loisia millään aiheella, ei voi kirjoittaa aiheesta, josta ei ole henkilökohtaista kokemusta tai mitä kohtaan ei koe todellista empatiaa."
 
Katso keskustelun tallenne TINFO YouTube -kanavalta. Haastattelun kielinä ovat ukraina ja suomi. Tallennettu Maailman teatteripäivänä 27.3.2023 KokoTeatterissa, jossa TINFO järjesti Maailma näyttämölle -tapahtuman.
 
 

Lue myös:
 

Sinua voisi kiinnostaa

Kansainvälisyys Näytelmät Hankkeet Kirjailijat Haastattelu Tapahtumat Kääntäjät