10.06.2021

Puhdistus Celjen kaupunginteatterissa 2020

Slovenialais-suomalainen yhteisteos Mariborin festivaalille 

Sofi Oksasen näytelmästä Puhdistus tehty teatteriteos on valittu kilpasarjaan Mariborin kansainvälisellä teatterifestivaalilla. Esitys palaa näin koronatauolta ja nähdään festivaalin ohjelmistossa vielä ennen Suomen juhannusta.  
 
Helsinkiläinen sadsongskomplex:fi on osatuottajana Sofi Oksasen näytelmään Puhdistus perustuvassa esityksessä, joka sai ensi-iltansa Sloveniassa, Celjen kaupunginteatterissa juuri ennen maailmanlaajuisen pandemian puhkeamista helmikuussa 2020. Jari Juutisen ohjaus ja Alja Predanin dramatisoima Očičenje palaa nyt koronatauon jälkeen näyttämölle, kun se nähdään Mariborin kansainvälisen teatterifestivaalin kilpasarjassa 21.6.2021. Mariborissa aiemmin järjestetty suomalaisen näytelmän katselmus tutustutti Predanin paitsi Puhdistukseen myös sadsongkomplex:fi:n tekijäkuntaan. 
 
Kansainvälisesti toimiva sadsongskomplex:fi tarjoaa yhteistuotannoissa taiteellisen kokonaispaketin esityssuunnittelua myöten. Očičenjen lavastuksen ja valot on suunnitellut Teemu Nurmelin, teoksen musiikin on säveltänyt ja äänisuunnittelusta vastaa Ville Hyvönen, pukusuunnittelu on Tinja Salmen, minkä lisäksi Nurmelin ja Hyvönen ovat tehneet esityksessä käytettävät videot. Näyttelijät ovat Celjen kaupunginteatterista. Näytelmän on suomesta sloveeniksi kääntänyt Julija Potrč
 
Minusta Oksasen teos on hyvin kirjoitettu näytelmä aiheista, jotka ovat myös slovenialaisille tuttuja, sanoo dramaturgi Alja Predan, joka on myös toimittanut suomalaisten näytelmien sloveeninkielisen antologian vuonna 2017.   
 
Julija Potrčille myönnettiin TINFO-apuraha Puhdistuksen kääntämiseen. Kansainvälisiin yhteistuotantoihin erikoistunut sadsongskomplex:fi on mukana MOTI-kansainvälisyysohjelmassa. Viimeksi kantaesityksensä sai Kristian Smedsin monologinäytelmän Sad Songs from the Heart of Europe venäjänkielinen versio Pietarissa toukokuussa. 
 
 
TINFO 8.6.2021 
 

Lue aiheesta myös:

Kuin kotonaan

 
 
 
  

Sinua voisi kiinnostaa

Kansainvälisyys Näytelmät Kirjailijat Festivaalit Uutiset